5 manieren om een betrokken gemeenschap op te bouwen op sociale media

 5 manieren om een betrokken gemeenschap op te bouwen op sociale media

Patrick Harvey

Klanten zijn één ding - maar gemeenschappen zijn van een ander niveau.

Wanneer uw klanten gemeenschappen vormen, hebt u een toegewijde en loyale groep volgelingen die u kunt verliezen. Dit zijn klanten die uw lof zingen, uw inhoud delen en al uw nieuwste producten kopen.

Klinkt spannend, hè?

Het probleem is dat het opbouwen van een gemeenschap niet eenvoudig is. Het opbouwen van een betrokken gemeenschap, ondertussen? Nou, dat kan nog lastiger zijn.

Het goede nieuws is dat als u de juiste dingen doet en dit met de juiste mentaliteit en de juiste intenties aanpakt, u uw sociale mediaplatforms kunt omvormen tot plaatsen waar uw klanten samenkomen om uw merkbeleving met u te delen.

In dit artikel bekijken we de ultieme gids voor het opbouwen van een betrokken gemeenschap op sociale media.

1. Maak het mensen gemakkelijk om met u te communiceren

Communicatie = gemeenschap.

Als je de superster bent die weigert om interviews te geven en contact te maken met je fans, verlies je het onderspit.

Communicatie is hier superbelangrijk voor uw succes, want uit studies blijkt dat 57% van de consumenten een merk trouw zou blijven als er meer menselijke communicatie was.

Als u een echte gemeenschap wilt opbouwen, kunt u zich niet langer achter uw website verschuilen, maar moet u uw berichten laten aanvoelen als een echt menselijk gesprek.

Als je volgers niet weten hoe ze een gesprek met je moeten voeren, of als ze niet eens weten dat ze kan een gesprek met je hebben, heb je geen gemeenschap.

Communicatie wordt de basis van alles wat je doet, wat betekent dat je het je volgers heel gemakkelijk moet maken om met je te praten.

Tegelijkertijd, hoe De manier waarop u op Facebook communiceert, zal een andere reactie oproepen dan wanneer u dezelfde methode op Twitter toepast. Het zal niet werken.

Uw volgelingen willen de gemakkelijkste communicatiemethode voor ze Hier zijn enkele ideeën om uit te voeren:

Facebook Messenger

Facebook Messenger blijft een big deal in 2019 en daarna. Wanneer iemand voor het eerst op je pagina komt, zorg er dan voor dat er een vastgepind bericht bovenaan je tijdlijn staat dat hen laat weten waar je pagina/community over gaat en hoe ze contact met je kunnen opnemen.

Maak ook gebruik van Facebook Click-to-Messenger advertenties. Telkens wanneer een gebruiker op uw advertentie klikt, verschijnt er een chatbox die hem uitnodigt om met u te chatten op Messenger.

Start een Facebook-groep

Heb je nog geen Facebook groep? Nu is de tijd om er een aan te maken.

Een Facebook-groep is een geweldige plek om uw gemeenschap samen te brengen. Vervolgens kunt u uw hele gemeenschap rechtstreeks bereiken via live Q&A-sessies en andere soorten inhoud waarin u uw gemeenschap rechtstreeks vraagt of ze vragen voor u hebben.

Zorg voor betrokkenheid bij uw gemeenschap door te reageren op hun commentaar en een luchtige (maar serieuze), positieve en zelfs leuke sfeer te creëren waarin mensen zich thuis voelen.

Als de groep groeit, neem dan community leaders en moderators aan die je zullen helpen een strak schip te houden. Vergeet niet om ook te leren hoe je je Facebook-groep moet beheren.

Raak betrokken bij uw gemeenschap op Twitter

Twitter kan geweldig zijn om zaken te doen, maar je moet het niet alleen om zakelijke redenen gebruiken.

Doe aan social listening, zoek de gesprekken die plaatsvinden onder je volgers en doe mee. Chat met ze en stel vragen. Leer meer over ze en laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat ze te zeggen hebben.

Denk eraan, nu je een gemeenschap hebt gaat het niet om het product, maar om de mensen.

Gebruik Instagram stories

Instagram Stories is een geweldige plek om gesprekken te voeren met je volgers. Het is een van de beste plekken om je menselijke gezicht te laten zien en je gemeenschap echt op te bouwen.

U kunt bijvoorbeeld een paar vragen stellen aan uw volgers en hen uitnodigen om hun antwoorden in te sturen. Net zoals Airbnb deed:

Bron: Later.com

Zorg dat de vragen leuk en makkelijk te beantwoorden zijn. Het is een geweldige manier om mensen te betrekken.

Je kunt Instagram Stories ook gebruiken om de populairste vragen van je community over jou en je merk te verzamelen.

Het gebruik van vraagstickers om feedback te vragen, opent meer mogelijkheden voor eenvoudige communicatie.

Vraagstickers zijn een fantastisch hulpmiddel waarmee uw volgers kunnen aangeven van welke inhoud ze meer willen zien, waar ze van houden en waar ze van houden. niet liefde over wat je doet!

Bron: Hootsuite

Installeer een live chat service op uw website

Ik hou echt van een messaging app genaamd Drift omdat je daarmee in real time met je websitebezoekers kunt converseren. Je kunt Drift gebruiken om "hallo" te zeggen tegen je websitebezoekers en een gesprek op gang te brengen.

Dit is echt belangrijk, want de meeste websitebezoekers verlaten de website zonder iets te doen.

Door Drift te gebruiken om een 1:1 gepersonaliseerd gesprek met uw bezoekers tot stand te brengen, kunt u hen ter plekke betrekken, hun pijnpunten blootleggen, meer over hen te weten komen en leads omzetten in betrokken leden van uw social media community.

Hoe meer je over mensen weet, hoe beter je ze van dienst kunt zijn.

Chatbots en virtuele assistenten in het algemeen zijn natuurlijk geweldig om vragen van klanten heel snel te beantwoorden, problemen op te lossen en zelfs belangrijke gegevens over uw klanten te verzamelen.

Maar als het gaat om het opbouwen van een betrokken gemeenschap, moet u te allen tijde denken aan de menselijke maat. Uw volgers moeten weten dat u om hen geeft. Eenvoudigweg antwoorden alles via een chatbot toont uiteindelijk een gebrek aan zorg.

Soms is het goed om uw publiek rechtstreeks via e-mail of telefoon te bereiken.

Let op: Bekijk onze artikelen over live chat software en chatbot bouwers voor meer informatie.

2. Zorg voor waarde

Een betrokken gemeenschap opbouwen gaat niet echt over de belangstelling van mensen trekken. Dat is korte termijn denken.

Sociale media is geen plaats waar u zich moet overgeven aan schaamteloze zelfpromotie. Integendeel, mensen zullen alleen met u in contact treden als u hen veel waarde .

En waarde begint en eindigt met het oplossen van problemen. Met andere woorden, als u een echt gemeenschapsgevoel onder uw stam wilt opbouwen, moet u hun problemen oplossen.

Gebruik social listening om de pijnpunten van je publiek te ontdekken. Stel vragen op Facebook - "Hoe kan ik jullie beter helpen?". Organiseer Q&A-sessies op Instagram en ontdek waar je communityleden het meest mee worstelen.

Je doel is om zoveel mogelijk pijnpunten van de gemeenschap te verzamelen voordat je ze via inhoud aanpakt.

U kunt geweldige blogcontent creëren die hen leert en hen helpt obstakels te overwinnen waarmee ze worden geconfronteerd, en u kunt ook influencer marketing inzetten om de pijnpunten van uw gemeenschap beter aan te pakken.

Zoek een beïnvloeder in uw niche die een expert is over een bepaald onderwerp, voordat u een manier bedenkt om met hem of haar samen te werken aan gezamenlijke inhoud die het onderwerp rechtstreeks aanpakt.

Dit is iets wat ondernemer Dan Meredith onlangs deed toen hij samenwerkte met collega-ondernemer Jamie Alderton om zijn Facebook-groep dubbele waarde te bieden.

En zoals het beeld misschien duidelijk maakt, zorgden ze allebei ook voor een flinke dosis plezier in de groep (en plezier is een uitstekende manier om uw gemeenschapsleden te betrekken).

Bron: Facebook

Wanneer u waarde levert, denk er dan altijd aan mensen op de eerste plaats te zetten en uw merk op de tweede.

In plaats van inhoud voor sociale media te creëren die uw merk promoot, creëert u inhoud die uw gemeenschapsleden daadwerkelijk helpt. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit hapklare how-to video's, wat Buzzfeed regelmatig doet op hun Instagram-kanaal:

Bron: Instagram

Hier zijn nog enkele manieren waarop u uw gemeenschap waarde kunt bieden:

Gebruik infografieën

Met infografieën kunt u veel nuttige informatie en statistieken aan uw gemeenschap verstrekken via een cool ogende afbeelding. U kunt een tool als Visme gebruiken om aan de slag te gaan.

Gooi het terug.

Bang om oude inhoud te hergebruiken omdat je dan misschien niet origineel overkomt? Dat hoeft niet.

Internet marketeer Gary Vee post voortdurend oude inhoud die zijn boodschap bevestigt, en die de waardefactor voor zijn publiek blijft verhogen. Als oude inhoud waardevol is en mensen helpt, maak je dan geen zorgen over het opnieuw posten ervan. Je kunt het altijd aanpassen om het boeiender te maken.

Deel dingen die waarde toevoegen aan je leven

Heb je onlangs een geweldig boek gelezen waar jouw gemeenschap ook veel aan zou kunnen hebben? Vertel ze erover op social media! Deel je gedachten en een link naar waar ze het kunnen krijgen. Hetzelfde geldt voor podcasts of Youtube-video's die je de laatste tijd hebt bekeken.

Markeer een belangrijk punt uit een van uw vragen en antwoorden.

Als je onlangs een Q&A sessie hebt gehouden en een belangrijke vraag hebt beantwoord, is het een goed idee om een nieuwe social media post te maken die daarop ingaat. Markeer het zodat niemand het mist en doe dit zo vaak mogelijk.

Hoe u ook waarde toevoegt, vergeet niet altijd positief, leuk en boeiend te zijn.

3. Geef

Ik ben ervan overtuigd dat hoe meer je geeft, hoe meer je terugkrijgt. Vergeet niet dat weinig mensen echt om je merk geven. Maar ze zullen om je gaan geven naarmate je meer geeft.

Hoewel je hier niet bent om Moeder Teresa te zijn, en hoewel je eigen tijd ongetwijfeld kostbaar is, moet je proberen genereus te zijn met je gemeenschap. Het is je gemeenschap die je... hun tijd door te posten, commentaar te geven en waarde te bieden aan de andere leden.

Hier zijn enkele ideeën:

Weggeefacties

Weggeefwedstrijden, zoals sweepstakes, zijn al eeuwenlang een middel om gemeenschappen te boeien.

Zie ook: De 7 beste Gleam alternatieven vergeleken voor 2023

In sociale media is het gemakkelijker dan ooit voor een merk om een eigen weggeefwedstrijd te organiseren. Zo'n wedstrijd verhoogt de betrokkenheid van uw gemeenschap, vergroot de bekendheid van uw merk en kan ook leads converteren.

Bij een weggeefwedstrijd moet u ervoor zorgen dat de voorwaarden van uw wedstrijd duidelijk zijn en dat de prijs relevant is voor uw merk.

Het is belangrijk dat uw visuals professioneel zijn, want de visuals zullen waarschijnlijk nog meer de aandacht van uw publiek trekken dan de prijs zelf.

Giveaways kunnen super succesvol zijn. De onderstaande had een conversiepercentage van 45,69%.

Om uw eigen weggeefwedstrijd op Facebook te maken, moet u eerst een prijs bepalen. Omdat de leden van uw gemeenschap hun persoonlijke gegevens voor deze wedstrijd opgeven, moet de prijs de moeite waard zijn.

Beslis dan over een thema. Wil je het bijvoorbeeld koppelen aan een nationale feestdag of Kerstmis? Of wil je het koppelen aan een belangrijk sportevenement, zoals de Super Bowl?

Bouw vervolgens je weggeefpagina op met een tool als ShortStack voordat je hem publiceert.

Vanaf dat moment moet je je wedstrijd promoten op sociale media. Verander de bannerafbeeldingen op je Facebook-, Instagram- en Twitteraccounts om de bekendheid te vergroten en stuur e-mails naar je huidige abonnees.

Gebruik tot slot een weggeef app om een willekeurige winnaar te kiezen.

Als je WordPress gebruikt, bekijk dan zeker onze post over de beste WordPress weggeefplugins.

Beloon uw topmedewerkers met coupons

Als je een Facebook-groep hebt, zijn de top-bijdragers je meest toegewijde fans. Zij zijn degenen die het meest betrokken zijn bij je berichten op sociale media. Ze zijn geweldig en je moet ze goed behandelen.

Om uw hele gemeenschap te laten zien dat u uw topfans waardeert, kijkt u naar uw Group Insights in het linker zijbalkmenu van uw groep. Open vervolgens Member Details.

Dit gedeelte laat je zien wie je grootste bijdragers zijn, inclusief hoeveel reacties ze hebben achtergelaten en hoeveel berichten ze zelf hebben gemaakt.

Maak dan een nieuw bericht waarin u uw topbijdragers uitlicht en geef ze een prijs. Dat kan van alles zijn dat voor hen waardevol is.

Idealiter zou u het willen koppelen aan uw merk - u zou hen coupons kunnen aanbieden - maar u zou hen absoluut alles kunnen aanbieden wat hen ten goede komt en hen doet glimlachen.

Dat zal niet alleen hen een goed gevoel geven, maar ook de rest van uw gemeenschap.

4. Betrek uw gemeenschap bij uw passie

Uw passie is uw Maar als u een betrokken gemeenschap wilt creëren op sociale media, moet u er ook de passie van uw gemeenschap van maken.

De gemakkelijkste manier om dit te doen is via door gebruikers gegenereerde inhoud.

User generated content is wanneer uw eigen klanten content voor u genereren en zo microbeïnvloeders en brand advocates worden. Het is een uitstekende manier om een betrokken gemeenschap en een organisch bereik op te bouwen. In termen van sociaal bewijs is er echt niets beters.

Bovendien is het super spannend en leuk voor je volgers.

Hier zijn enkele manieren waarop u door gebruikers gegenereerde inhoud kunt aanmoedigen:

Deel foto's en video's van je klanten die je producten gebruiken - Dit is precies wat Modcloth deed toen ze de foto van hun klanten deelden op Instagram alvorens een bijschrift toe te voegen en het gelukkige paar te taggen.

Zorg ervoor dat u een oproep tot actie toevoegt wanneer u dit doet, zodat uw gemeenschap weet dat ze een kans hebben om door u te worden vermeld.

Bron: Modcloth

Maak een bericht met meerdere afbeeldingen - Stel dat je veel leden van je community hebt die allemaal onlangs afbeeldingen hebben gedeeld van zichzelf terwijl ze van je producten of diensten genieten.

Waarom breng je ze niet allemaal samen in één post met meerdere afbeeldingen? Als je dit op Instagram doet, kun je er zelfs een videoslideshow van maken.

Voeg user generated content toe aan Instagram Stories - Als een lid van je community je tagt in zijn of haar Instagram Story, zorg er dan voor dat je direct contact opneemt. Vraag of je het mag toevoegen aan je eigen Instagram Stories!

Naast door gebruikers gegenereerde inhoud moet u er ook voor zorgen dat uw gemeenschap op de hoogte blijft van uw reis. Maak video's achter de schermen van uw bedrijf en laat zien waar u mee bezig bent en wat u onlangs heeft gedaan.

Laat hen het soort foto's zien dat merken gewoonlijk verborgen houden. Maak berichten die je gemiddelde dag documenteren - laat zien wat je vandaag hebt gedaan en wat er echt gebeurt in een bedrijf als het jouwe.

Als je alles verborgen houdt en je klanten alleen je eindproduct laat zien, heb je misschien veel klanten, maar waarschijnlijk geen gemeenschap.

Wees open, enthousiast en gepassioneerd. Het zal je helpen een meer gepassioneerde gemeenschap te creëren.

5. Vertel uw verhaal

Eerder schreef ik hoe weinig mensen echt om je merk geven. Maar door de kunst van het geven te beoefenen, kun je ervoor zorgen dat ze meer om je gaan geven.

Je kunt ze ook meer om je laten geven door je verhaal te vertellen.

Iets waar we het nog niet over gehad hebben is de noodzaak om een emotionele connectie te maken met je publiek. Zodra je dat kunt, ben je goed op weg om een leger van trouwe volgers samen te stellen.

Om ervoor te zorgen dat je niet het "zoveelste" bedrijf bent waar mensen hun producten kopen, moet je laten zien wat uniek is aan JOU.

Met andere woorden, wat is jouw verhaal?

Uw verhaal is wat een emotionele band creëert met uw publiek. Het is waar ze uw waarden zien resoneren in hun eigen waarden.

Gary Vee vertelt voortdurend zijn verhaal aan zijn volgelingen. Hier is het in een notendop: Zijn familie ontvluchtte als kleine jongen een communistisch land voor de VS, en de "American Dream" werd plotseling werkelijkheid.

In plaats van te lijden onder het communistische bewind, kreeg hij een kans op financiële onafhankelijkheid als hij besloot die te nemen. Zijn latere dankbaarheid heeft hem mede gevormd tot wie hij nu is.

Gary herinnert zijn gemeenschap graag vaak aan dit verhaal. Zoals je kunt zien op de afbeelding hieronder, hoeft hij niet elke keer enorme berichten te maken als hij zijn verhaal vertelt.

In plaats daarvan post hij korte stukjes die ons herinneren aan zijn achtergrond, waar hij vandaan komt, waar hij dankbaar voor is - en hoe anderen dezelfde dankbaarheid zouden moeten betrachten als hij.

Zie ook: 10 Beste hulpmiddelen voor beeldcompressie (2023 Vergelijking) Bron: Facebook

Het draait allemaal om korte berichten en updates die aansluiten bij zijn hoofdverhaal, en dit is iets wat jij ook gemakkelijk kunt doen. Bepaal wat jouw verhaal is - wat jouw merk uniek maakt - en maak dan een reeks berichten die aansluiten bij dat verhaal.

Je hoeft niet te stoppen. Blijf je verhaal verweven in je updates gedurende dit jaar en daarna.

Uw volgers moeten zich in u kunnen inleven als u van hen een actieve gemeenschap wilt maken, en dat kan alleen als u hen laat zien wie u werkelijk bent en waar u voor staat.

Je verhaal moet zijn:

  • Uniek
  • Iets waar uw publiek zich in kan vinden
  • Immens waardevol
  • Sticky

Als je eenmaal je verhaal hebt, moet je proberen je verhaal in verschillende updates op je sociale mediakanalen te plaatsen.

Laat je gemeenschap zien hoe je groeit; hoe je leert, hoe ver je bent gekomen en waar je naartoe gaat.

Conclusie

Met behulp van de tips in dit artikel kunt u uw gemeenschap op sociale media laten groeien.

Hopelijk heb je geleerd dat het groeien van een gemeenschap niet hoeft te worden behandeld als "hard werken" of iets dat "van de lijst moet worden geschrapt".

Je moet echt gepassioneerd zijn over wat je doet, en gepassioneerd over voor wie je dit doet.

Leer van uw gemeenschap te houden, geef aan hen, betrek hen erbij en maak hen enthousiast, en zij zullen u duizendmaal teruggeven.

Verwante lectuur:

  • Gebruik deze krachtige sociale mediatools om uw online aanwezigheid te controleren.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.