7 redenen waarom u een e-maillijst voor uw blog moet opbouwen (en hoe u kunt beginnen)

 7 redenen waarom u een e-maillijst voor uw blog moet opbouwen (en hoe u kunt beginnen)

Patrick Harvey

Voor sommige mensen lijkt e-mail misschien te ouderwets voor het moderne leven. Met zoveel andere vormen van berichtgeving binnen handbereik, waarom zouden we ons dan nog druk maken om het vermoeide, oude e-mailformaat?

Toch is e-mail voor bloggers nog steeds een van de krachtigste vormen van communicatie met uw lezers. En het kan dramatische resultaten opleveren voor wie meer leads en dus meer inkomsten wil verwerven.

Wat is een e-maillijst?

Maar eerst, wat is een e-maillijst?

Als blogger is uw e-maillijst een verzameling e-mailadressen van mensen die:

 1. Ingeschreven voor updates van uw blog
 2. Opted-in' om een gratis product of een specifieke reeks e-mails te ontvangen
 3. Iets van u gekocht en gekozen voor verdere updates.

Wat de reden ook is, deze mensen hebben u toestemming gegeven om hun e-mail op een lijst te bewaren voor toekomstig contact.

7 redenen waarom het opbouwen van een e-maillijst belangrijk is

Nadat is vastgesteld wat een e-maillijst is, is het tijd om te leren waarom hij zo waardevol is.

Hoewel e-mail een eeuwenoud instrument is, zijn de voordelen ervan talrijk. Naast het feit dat zelfs je oma een e-mail kan versturen, kan het ook het rendement op investering (ROI), de communicatie met het publiek en het aantal doorkliks verbeteren.

Hieronder worden 7 belangrijke voordelen nader beschreven.

Zie ook: Hoe je bloglezers het hele jaar door kunt boeien met inhoudsthema's

1. E-mailmarketing heeft een hogere ROI dan elk ander marketingkanaal

Het is verleidelijk om te grijpen naar Twitter, Facebook en Instagram als je op zoek bent naar een goed rendement. Het zijn populaire kanalen met gemakkelijke toegang tot je doelgroep.

Toch blijft de waarheid dat e-mailmarketing nog steeds de hoogste ROI biedt van allemaal. Het is ongeveer twee keer zo goed als andere vormen van digitale marketing. En traditionele media? Nou, er is geen vergelijking mogelijk.

Volgens een onderzoek van Litmus onder 372 marketeers wereldwijd is de ROI van e-mailmarketing gemiddeld 38:1.

Wat dit betekent is dat e-mail zeker niet dood is. Het is een van de beste instrumenten in uw marketingarsenaal.

2. Je hebt 6x meer kans op een doorklik via een e-mail dan via een tweet.

Bedenk hoeveel tijd u besteedt aan de marketing van uw blog. Hoeveel van die tijd wordt besteed aan sociale media versus e-mail? Ik wed dat de eerste groter is dan de tweede.

Statistieken over sociale media zijn gemakkelijk te vinden, maar statistieken over e-mailmarketing zijn wat moeilijker te vinden.

Er zijn bijvoorbeeld veel meer e-mailaccounts dan sociale accounts online. Dat zijn 3x meer e-mailaccounthouders dan Twitter en Facebook samen.

En wat het doorklikpercentage betreft, dat is ongeveer 3% voor e-mail, terwijl dat op Twitter ongeveer 0,5% is. Dat is 6x meer doorklikken op e-mail in vergelijking met Tweets.

Met zulke statistieken is het gemakkelijk te zien waar u meer tijd en aandacht aan moet besteden.

3. Uw e-mailabonnees zullen uw inhoud eerder delen.

Bij het uitbreiden van een blog draait alles om het creëren van goede relaties met uw lezers. Zij zijn degenen die u zullen helpen uw inhoud te verspreiden.

Communiceren met uw publiek via uw e-maillijst is een persoonlijke ervaring die deze relaties voedt. Wanneer uw e-mail in de inbox van een abonnee belandt, praat u één-op-één met hen, niet met de massa op sociale media. Hierdoor voelen zij zich belangrijk en als een gewaardeerd lid van uw gemeenschap.

Bovendien, hoe meer verbonden uw abonnees zich voelen, hoe meer ze geneigd zijn uw inhoud te delen. Er is een gevoel van loyaliteit en vertrouwen opgebouwd via e-mailmarketing waardoor mensen veel meer geneigd zijn uw inhoud te delen op het sociale web.

4. Uw lijst is doelgericht opgebouwd

Wanneer een bloglezer updates van u wil ontvangen, vult hij het aanmeldingsformulier in en bevestigt hij zijn e-mailadres, waarmee hij u toestemming geeft om contact met hem op te nemen.

Zie ook: Hoe online lettertypen verkopen: snelle en gemakkelijke winst

De mensen die dit doen, nemen de tijd en moeite om zich aan te melden omdat ze absoluut van u willen horen. Daardoor is de kans veel groter dat ze met meer belangstelling kennis nemen van uw e-mails. Ze zijn ontvankelijker voor uw berichten en klaar om actie te ondernemen.

5. E-mail is zeer doelgericht

Als mensen al doelgericht zijn door zich in te schrijven op uw e-maillijst, is het gemakkelijker om de juiste mensen te benaderen voor aanbiedingen en producten. U weet al waarin ze geïnteresseerd zijn (uw blog-niche).

Bij het segmenteren van uw e-maillijst gaat het erom uw abonnees te groeperen, zodat u uw e-mails beter op hen kunt afstemmen.

Door uw lijst te segmenteren in verdere interessegroepen kunt u zeer gerichte e-mailcampagnes opzetten die meer klikken en betere resultaten opleveren.

6. Je bouwt aan een levenslange bedrijfsactiva

Aan de oppervlakte lijkt het misschien niet zo belangrijk, maar met uw e-maillijst bouwt u iets op dat tot ver in de toekomst waardevol zal zijn. Sociale media zijn vluchtig en veranderlijk, terwijl e-mailmarketing standvastig blijft.

Zie het zo: een social media aanhang opbouwen is een beetje als een huis bouwen op gehuurde grond. De grond is onstabiel en kan in een oogwenk worden weggehaald.

Kijk bijvoorbeeld maar naar de daling van het organische bereik van Facebook en de teloorgang van Google+.

Maar met e-mailmarketing wordt uw huis gebouwd op grond die u bezit. Het is een stabiel bezit waarover u levenslang controle hebt.

7. Er zijn wereldwijd meer dan 5,6 miljard e-mailaccounts.

Wist u dat het gebruik van e-mail niet is afgenomen (zoals velen ooit voorspelden)? In feite is het gebruik van e-mail in de loop der jaren dramatisch toegenomen naarmate het internet groeide en volwassen werd.

In 2007 gebruikte slechts 57% van de Britse bevolking e-mail. Vergelijk dat met 2018, waarin ruwweg 84% e-mail gebruikt in het dagelijks leven.

Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 5,6 miljard houders van e-mailaccounts. Dat betekent 5,6 miljard potentiële blogabonnees en klanten. Zelfs als we realistisch zijn, is dat nog steeds een enorm aantal e-mailgebruikers in vergelijking met andere marketingkanalen.

Wat je nodig hebt om een e-maillijst op te bouwen

Nu weet u hoe belangrijk het is om een e-maillijst op te bouwen en waarom het negeren van dit onderdeel van de marketing van uw blog een enorme fout is. De voordelen zijn veel groter dan die van sociale media en er is een enorm publiek dat u kunt aanboren.

Maar wat heb je nodig om te beginnen met het opbouwen van je e-maillijst?

Het is vrij eenvoudig en komt neer op deze drie dingen:

 1. Een blog of website (die je, als je dit leest, hebt of aan het bouwen bent)
 2. Een e-mailmarketingdienst (om uw e-mails te bezorgen en e-mailadressen te verzamelen)
 3. Opt-in formulieren die converteren (waarbij mensen zich aanmelden of 'opt-in' voor uw lijst)

Laten we deze in meer detail bekijken, zodat u precies weet wat u doet.

Een e-mailmarketingdienst kiezen

Er zijn tal van mogelijkheden om een e-mailmarketingdienst te kiezen.

Wanneer u uitzoekt welke e-mailmarketingdienst u wilt gebruiken, doe dan goed onderzoek en zoek er een die u de beste functies biedt en een prijs die past bij uw persoonlijke behoeften.

Bij Blogging Wizard zijn we grote fans van ConvertKit, maar er zijn genoeg andere geweldige tools die misschien beter passen bij uw behoeften.

Bekijk zeker ons artikel over e-mailmarketingdiensten voor hulp bij het kiezen.

Hoe u meer abonnees krijgt en uw e-maillijst laat groeien

Er zijn talloze manieren om je e-maillijst op te bouwen, maar als je net begint als blogger, wil je deze 3 stappen volgen:

1. Bied een incentive aan voor je lijst (ook wel lead magnet genoemd)

Mensen schrijven zich meestal niet zomaar in voor e-maillijsten. Meestal zit er een wortel aan het eind van een stok, die hen stimuleert om de tijd te nemen zich in te schrijven. Het is quid pro quo.

Incentives worden vaak lead magnets genoemd - een magneet die de lezer tot actie aanzet, en ze werken verbazingwekkend goed.

Om de groei van je lijst te versnellen, moet je lead magnet:

 • Doelgericht (waar zit het in uw verkooptrechter? Wat is de volgende logische stap erna?)
 • Oplossingsgericht (lost het een probleem op voor je lezers?)
 • Nuttig (als het niet nuttig is, is het niet de moeite waard een abonnement te nemen)

Wat voor soort inhoud moet u maken voor uw leadmagneet? Hier zijn enkele ideeën die voor u kunnen werken:

 • Checklists
 • eBooks
 • Handleidingen
 • Video's
 • Sjablonen
 • Bronnenlijsten
 • Werkboeken
 • E-cursussen
 • Cheatsheets
 • Swipe-bestanden
 • Scripts
 • Toolkits
 • Planners
 • Kalenders
 • Enz.

Bekijk de ideeën in dit artikel om meer te weten te komen over hoe u leadmagneten voor u kunt laten werken.

2. Voeg conversiegerichte opt-in formulieren toe aan uw blog

De gemiddelde internetgebruiker brengt een paar seconden door op uw website. Dat is een korte tijdspanne om hun aandacht te trekken en hen aan te zetten tot conversie tot abonnees. De beste manier om die korte tijd te benutten is het gebruik van opt-in formulieren die gericht zijn op conversies.

Conversiegerichte formulieren maken gebruik van verschillende functies en elementen om de meeste opt-ins te krijgen. Dit kan onder meer zijn:

 • Formulieren op strategische plaatsen plaatsen, zoals boven de vouw op uw blog
 • Meerdere soorten formulieren gebruiken, zoals zijbalkwidgets, headerbanners en formulieren na de inhoud
 • Mensen opvangen wanneer ze op het punt staan te vertrekken met exit-intent formulieren
 • Felle kleuren gebruiken om de aandacht te trekken
 • Lettertypes gebruiken die indruk maken
 • Maak van uw leadmagneet een aanbieding van beperkte duur met afteltimers op uw formulier.

Voor WordPress is Thrive Leads een geweldige optie voor het toevoegen van opt-in formulieren en het benutten van andere conversiegerichte functies. Er zijn echter nog een heleboel andere geweldige opties - lees meer in ons artikel over plugins voor e-maillijsten.

3. Maak een landingspagina om uw leadmagneet te promoten

Wat is een landingspagina precies? In deze context hebben we het over een conversiegerichte pagina zonder afleidingen. Hij heeft slechts één doel - mensen aanmoedigen om zich in te schrijven voor uw leadmagneet. (Herinnert u zich leadmagneten? Het aanbod dat lezers aanmoedigt om zich in te schrijven).

Dit soort pagina's werkt goed omdat ze beter converteren dan opt-in formulieren die gewoon op uw blog worden geplaatst.

Neem als voorbeeld deze landingspagina die Adam Connell bouwde voor zijn nieuwere site, Funnel Overload (nu omgedoopt tot Startup Bonsai):

Deze landingspagina converteert met 30%. - voordat enige echte landingspagina optimalisatie is gedaan.

Je landingspagina hoeft niet complex te zijn en je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Hij moet gewoon gericht en overtuigend zijn. Neem een sterke kop op die gericht is op de voordelen van je leadmagneet, en neem een sterke call-to-action op (dit wordt je opt-in formulier + knop).

Hoe maak je zo'n pagina? Ten eerste heb je een landing page builder nodig.

Wij gebruiken een SaaS-tool genaamd Leadpages bij Blogging Wizard - het is een beetje prijzig maar uiterst gebruiksvriendelijk. Als je echter WordPress gebruikt, bekijk dan onze vergelijking van landingspagina-plugins voor enkele kosteneffectieve opties.

Het is ook vermeldenswaard dat sommige e-mailmarketingtools zoals ConvertKit ook landingspagina-functionaliteit hebben ingebouwd. Hoewel het niet zo functioneel is als sommige op maat gemaakte plugins & tools zoals Leadpages, kunt u er nog steeds veel uit halen.

Zodra u uw landingspagina heeft, kunt u deze promoten door:

 • Oproepen tot actie (CTA's) toevoegen aan uw blog
 • Ernaar linken in tweets en Facebook-berichten
 • Het maken van unieke pins om het te promoten op Pinterest
 • Betaald verkeer van platforms zoals Facebook gebruiken (u moet wel een verkooptrechter hebben om een ROI op uw advertentie-uitgaven te krijgen).

Het resultaat is dat u een duidelijkere, meer gerichte manier hebt om e-mailabonnees aan te trekken en een extra troef die u kunt promoten voor nog betere resultaten.

Laatste gedachten

Ongeacht het type blog dat u hebt, als u wilt dat uw lezers terugkerende bezoekers worden, moet u een e-maillijst opbouwen.

E-mailabonnees hebben veel meer waarde dan de typische gebruiker van sociale media en met de loyaliteit die voortkomt uit persoonlijk op maat gemaakte e-mails, komen ook de shares, click-throughs en sales.

Niet alleen is e-mail het summum van succesvolle moderne marketingkanalen, maar het is ook gebruiksvriendelijk en biedt eindeloze mogelijkheden voor uw blog.

Verder lezen:

 • 13 eenvoudige trucs om de openingssnelheid van uw e-mail te verhogen
 • Hoe maak je een eenvoudige welkomstmailserie voor je blog?
 • Hoe brengt u uw e-maillijst terug uit de dood?

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.