32 Laatste Instagram-statistieken voor 2023: de definitieve lijst

 32 Laatste Instagram-statistieken voor 2023: de definitieve lijst

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Hoe staat het met Instagram?

In deze post nemen we een diepe duik in de nieuwste Instagram-statistieken, feiten en trends die je moet weten.

We zullen ook:

 • Meer te weten komen over Instagram-gebruikers en de manieren waarop zij met het platform omgaan.
 • Leren waarom Instagram een fantastisch platform is voor marketeers.
 • Enkele engagementtips en benchmarks delen om uw strategie te ondersteunen.
 • En nog veel meer!

Klaar? Laten we beginnen:

De favorieten van de redactie - Instagram statistieken

Dit zijn onze meest interessante statistieken over Instagram:

 • Ongeveer 1,4 miljard mensen gebruiken Instagram. (Bron: Statista1)
 • 90% van de Instagram-gebruikers volgt een bedrijf. (Bron: Instagram voor bedrijven1)
 • 44% van de bedrijven heeft Stories gebruikt om producten of diensten te promoten. (Bron: Hubspot Instagram Engagement Report)

Instagram gebruikersstatistieken

Laten we eerst eens kijken naar enkele Instagram-gebruikersstatistieken die laten zien hoe populair Instagram is en ons meer vertellen over de gebruikersbasis van het platform.

1. Ongeveer 1,4 miljard mensen gebruiken Instagram.

Dit is het aantal actieve maandelijkse gebruikers op het platform en maakt Instagram het vierde meest populaire social media platform ter wereld. De enige platforms met meer gebruikers zijn Facebook (2,8 miljard gebruikers), YouTube (2,3 miljard gebruikers) en WhatsApp (2 miljard gebruikers).

Interessant genoeg betekent dit dat Instagram in de afgelopen twee jaar twee plaatsen is gestegen op de ranglijst. In 2019 had het slechts 1 miljard gebruikers en stond het op de zesde plaats. Sindsdien is het gebruikersbestand met bijna 400 miljoen toegenomen en heeft het zowel Facebook Messenger als WeChat ingehaald.

Bron: Statista1

2. Instagram is de vijfde meest bezochte site ter wereld.

Instagram staat op plaats 5 in Similarweb's wereldwijde ranglijst van websites op basis van hun totale maandelijkse verkeer. Het krijgt ongeveer 6,6 miljard bezoeken per maand, wat neerkomt op iets meer dan 6 bezoeken per actieve maandelijkse gebruiker.

De enige websites met meer maandelijkse bezoekers zijn Google, YouTube, Facebook en het concurrerende sociale platform Twitter.

Bron: Soortgelijkweb

3. Er zijn meer Instagram-gebruikers in India dan in enig ander land.

Er zijn 180 miljoen Indiase Instagram-gebruikers, om precies te zijn. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien India met bijna 1,4 miljard inwoners het op één na dichtstbevolkte land ter wereld is.

Het interessante aan deze statistiek is echter dat India in 2019 eigenlijk pas op de tweede plaats stond in de lijst van toplanden voor Instagram-gebruik. Toen waren er slechts 73 miljoen Instagram-gebruikers in India.

In slechts een paar jaar tijd is het aantal Indiërs dat Instagram gebruikt bijna verdubbeld, waardoor het land naar de eerste plaats is gestegen.

Bron: Statista2

4. Er zijn 170 miljoen Instagram-gebruikers in de VS.

Dit maakt de VS het tweede topland qua Instagram-publieksgrootte. Ook hier is het publieksaandeel van Instagram in de VS de afgelopen jaren enorm toegenomen, met een sprong van 54 miljoen tussen 2019 en 2021.

Hieruit blijkt dat Instagram weliswaar niet bepaald een 'spannend nieuw' sociaal platform is, maar dat het aantal gebruikers nog niet afneemt - het groeit nog steeds snel.

Bron: Statista2

5. 31,4% van de Instagram-gebruikers in de VS is tussen 25 en 34 jaar oud.

Dit is de grootste groep Instagram-gebruikers wanneer ze naar leeftijd worden gesegmenteerd. De op één na grootste groep bestond uit 18- tot 24-jarigen, die 25,7% van de totale gebruikersgroep uitmaken. Dit betekent dat in totaal meer dan de helft van alle Instagram-gebruikers jonger is dan 34 jaar.

Zie ook: 3 Beste WordPress Schaarste Plugins voor 2023 (Boost Sales Fast)

Voor marketeers is de takeaway hiervan duidelijk: als je je richt op een jongere demografie, kan Instagram een geweldig marketingkanaal zijn.

Bron: Statista5

6. Bijna 58% van de Amerikaanse Instagram-gebruikers is vrouwelijk

Instagram is (naast Pinterest en Snapchat) een van de weinige sociale mediaplatforms die de voorkeur lijken te genieten van vrouwelijke gebruikers. Het platform heeft een ongelijke verdeling tussen mannen en vrouwen, waarbij vrouwen 57,9% van de Instagram-gebruikers in de VS uitmaken.

De concurrerende sociale platforms Facebook, Twitter en Reddit hebben daarentegen allemaal meer mannelijke dan vrouwelijke gebruikers.

Bron: Statista6

Instagram marketing & bedrijfsstatistieken

Ben je van plan je bedrijf te promoten of te adverteren op Instagram? Bekijk dan deze Instagram-statistieken voor marketeers.

7. Influencer marketing op Instagram groeide in 2019 met bijna 50%

Influencer marketing wint al enkele jaren aan kracht, maar in 2019 kwam het pas echt goed op gang. Dat jaar groeide het aantal marketeers dat met influencers op Instagram werkt met bijna 50%.

Instagram is een bijzonder populair platform voor influencer marketing, omdat de visuele aard van het platform het voor makers gemakkelijk maakt om producten te laten zien via foto's en video's in hun feeds en Stories.

Bron: Sociale media vandaag

Verwante lectuur: 34 Laatste Influencer Marketing Statistieken &; Benchmarks.

8. 90% van de Instagram-gebruikers volgt een bedrijf

In tegenstelling tot veel andere sociale platforms aarzelen Instagram-gebruikers niet om bedrijven te volgen. De overgrote meerderheid van de gebruikers volgt zelfs minstens één merk.

Dit laat zien dat je niet per se met influencers hoeft samen te werken om een groot publiek op het platform te bereiken. Als je goede inhoud creëert en een solide social media marketingstrategie hebt, kun je de volgers van je eigen zakelijke account gemakkelijk organisch laten groeien.

Bron: Instagram voor bedrijven1

9. 81% van de mensen zegt Instagram te gebruiken om producten en diensten te onderzoeken

In een enquête uitgevoerd door Facebook, Inc. zei de overgrote meerderheid van de respondenten dat Instagram hen helpt om producten en diensten te onderzoeken. 80% zei ook dat ze Instagram gebruiken om te beslissen of ze een aankoop moeten doen.

Dit onderzoeksproces kan inhouden dat je het Instagram-account van een merk bezoekt en commentaren leest om te zien wat andere klanten over hen zeggen, of hen een bericht stuurt om een vraag te stellen over een product of dienst.

Bron: Instagram voor bedrijven2

10. 83% van de mensen zegt dat Instagram hen helpt om nieuwe producten/diensten te ontdekken

Instagram-gebruikers gebruiken het platform niet alleen om producten en diensten te onderzoeken waarin ze al geïnteresseerd zijn - ze gebruiken het ook als ontdekkingskanaal om nieuwe producten te vinden.

Uw producten aan uw doelkopers tonen via betaalde advertenties en gesponsorde berichten kan u helpen hiervan te profiteren en meer leads en verkopen te genereren.

Bron: Instagram voor bedrijven2

11. 50% zegt dat ze meer geïnteresseerd zijn in een merk als ze het zien in advertenties op Instagram

Zoals dit cijfer laat zien, is Instagram niet alleen nuttig voor direct response marketing doelen, het kan ook een geweldige manier zijn om merkbekendheid en sentiment te verhogen.

De helft van alle gebruikers op het platform zegt meer geïnteresseerd te zijn in plannen die ze in Instagram-advertenties hebben gezien. Zelfs als ze in eerste instantie niet doorklikken, kan de toename van de merkbekendheid die advertenties met zich meebrengen een positieve impact hebben op de lange termijn.

Bron: Instagram voor bedrijven1

12. Twee derde van de mensen zegt dat Instagram merkinteractie mogelijk maakt

Volgens deze statistiek, gepubliceerd door Instagram, doet het platform goed werk in het overbruggen van de kloof tussen merken en consumenten. Tussen DM's en commentaren op verschillende postformaten, maakt Instagram het gemakkelijk voor gebruikers om te interageren met merken en meer dan ⅔ van de gebruikers is het daarmee eens.

Bron: Instagram voor bedrijven1)

13. Nano-influencers genereren de beste engagementcijfers

Degenen met 1-5k volgers genereren een gemiddeld engagementpercentage van 5,6%. Dit percentage neemt af naarmate je meer volgers hebt. Micro-influencers (5-20k volgers) genereren slechts 2,43% en celebrity-level influencers met meer dan 1m volgers slechts 1,97%.

Bron: Hubspot Instagram engagement rapport

14. 29% van de marketeers meldt dat fotoadvertenties op Instagram het meest effectieve advertentieformaat op het platform waren

Instagram is een platform dat gericht is op visuele inhoud, dus het is niet verwonderlijk dat advertenties op basis van foto's nog steeds het beste presteren. Of je nu post op je gewone feed, of als story, je kunt niet fout gaan met een advertentie op basis van foto's.

Bron: Statista7

Instagram engagement statistieken

Hoeveel likes, comments en shares krijgt de gemiddelde Instagram-post? Welke posts genereren de hoogste engagementcijfers? En welke hashtags moet je gebruiken? Hier zijn enkele Instagram-statistieken die al die vragen en meer beantwoorden!

15. De gemiddelde Instagram post krijgt bijna 15k likes

Op basis van Hubspot's analyse van meer dan 80 miljoen posts is het gemiddelde aantal likes dat een Instagram post genereert 14869,1.

Dat lijkt misschien een gek aantal als je gewend bent minder dan 100 likes per bericht te zien - en dat is het ook. De analyse hield rekening met een enorm aantal berichten, waaronder die van superinvloedrijke publieke figuren die miljoenen likes per bericht genereren, en dat vertekent de resultaten. De meeste makers en merken zullen niet in de buurt van dat aantal likes komen.

Het mediane aantal likes is een stuk lager en ligt in de buurt van 3600, wat waarschijnlijk een veel realistischer benchmark is om naar te streven.

Bron: Hubspot Instagram engagement rapport

16... en ongeveer 285 reacties

Berichten genereren doorgaans veel meer likes dan reacties, en dat blijkt uit deze statistieken. Het gemiddelde aantal reacties is slechts 285, dat is minder dan 2% van het gemiddelde aantal likes.

Bron: Hubspot Instagram engagement rapport)

17. Enkelvoudige beeldberichten op Instagram genereren meer likes dan permanente videoposts

27,55% meer likes, om precies te zijn. Ze genereren ook 13,55% meer likes dan carrousel posts, die meer dan één afbeelding in de post bevatten. Dit is volgens het laatste Instagram Engagement Report van Hubspot.

Volgens het rapport is dit een recente trend, en presteerden video's die op de permanente feed van makers werden geplaatst vroeger beter. Nu er echter nieuwe videoformaten zoals Stories en Reels beschikbaar zijn gekomen, zijn posts met één beeld populairder geworden als het gaat om likes dan permanente video's of posts in de carrousel feed.

Bron: Hubspot Instagram engagement rapport

18. De gemiddelde Instagram post gebruikt 10,7 hashtags

Het is heel gewoon om berichten te zien met een heleboel hashtags op Instagram, omdat dit een manier is waarop makers hun berichten kunnen helpen een nieuw publiek te bereiken.

De jury is er echter nog niet uit of dit de beste hashtagstrategie is om te volgen en 50% van de berichten bevat minder dan 6 hashtags. Uit analyses is gebleken dat het engagement op berichten afneemt nadat er 6 of meer hashtags zijn opgenomen.

Bron: Hubspot Instagram engagement rapport

19. Meer dan de helft van alle Instagram-accounts heeft minder dan 1.000 volgers.

Er is een behoorlijke kloof tussen mega-influencers en gewone gebruikers op Instagram, waardoor het een geweldige keuze is voor marketingcampagnes van influencers.

Volgens Hubspot heeft 52,35% van de Instagram-accounts minder dan 1000 volgers, wat betekent dat het waarschijnlijk gewoon doorsnee gebruikers zijn die het platform gebruiken om te socialiseren en op de hoogte te blijven van merken en de cultuur van beroemdheden.

Bron: Hubspot Instagram engagement rapport

20. Cristiano Ronaldo is de meest gevolgde Instagram-ster in 2021

Als je niet hebt gehoord van Cristiano Ronaldo's grote overstap naar Manchester United deze zomer, dan moet je onder een steen hebben geleefd, of je hebt geen Instagram.

De hype rond de transfer van de voetballer deed zijn aantal volgers nog verder stijgen en maakte hem de meest gevolgde persoon op Instagram. Op het moment van schrijven heeft het account van de voetballer 344 miljoen volgers.

Bron: Statista4

21. #Love was de meest gebruikte hashtag in 2020

Andere hashtags die de top 20 haalden, waren #fotografie, #Instagood en #mode. Vergeet niet dat populairder zijn niet betekent dat je meer engagement hebt. De populairste hashtags halen de top 20 niet als het gaat om engagement.

Bron: Hubspot Instagram engagement rapport)

22. #Tbt was de meest aansprekende hashtag in 2020

Berichten met de hashtag #tbt genereerden gemiddeld de meeste reacties en likes. TBT staat voor Throwback Thursday, en berichten met de hashtag bevatten vaak schattige foto's van beroemdheden als baby of foto's met hun exen, en dat zorgt vaak voor veel engagement.

Bron: Hubspot Instagram engagement rapport

23. Berichten die een locatie taggen genereren 79% meer engagement

Als u het nog niet wist, location tagging is een functie waarmee gebruikers een geotag kunnen toevoegen aan hun bericht. Zodra u dit doet, kan het bericht mogelijk verschijnen wanneer een gebruiker zoekt naar de naam van de locatie. Als zodanig is het een fantastisch hulpmiddel voor lokale bedrijven.

Bron: Hubspot Instagram engagement rapport

24. Los Angeles, Californië is de meest getagde locatie ter wereld.

Ja, de City of Angels is de meest getagde stad op Instagram. Mensen scheppen graag op over hun reizen naar grote steden op Insta. New York kwam als tweede meest getagde locatie binnen, Londen als derde en Parijs als vierde.

Bron: Hubspot Instagram engagement rapport

25. Langere bijschriften zorgen voor meer betrokkenheid

Als je de betrokkenheid wilt verhogen, wees dan niet bang om wat details toe te voegen in je bijschriften. Hubspot ontdekte dat berichten met 1001 - 2000 tekens meer dan twee keer zoveel betrokkenheid genereerden dan berichten met minder dan 100 tekens.

Over het algemeen lijkt engagement sterk samen te hangen met het aantal tekens in bijschriften. Denk er wel aan dat 2.200 het maximum aantal tekens is dat je kunt opnemen.

Bron: Hubspot Instagram engagement rapport

Instagram Stories statistieken

Instagram Stories is een functie waarmee gebruikers foto's en video's kunnen delen in hun 'Story', in plaats van in hun feed. Volgers kunnen deze Stories vervolgens 24 uur lang bekijken (waarna ze verdwijnen) door op de profielfoto van de makers bovenaan de app te klikken.

Hier zijn enkele Instagram-statistieken die meer onthullen over het gebruik van Stories voor zowel persoonlijke als zakelijke doeleinden.

26. Ongeveer 500 miljoen mensen gebruiken Instagram Stories dagelijks.

Stories waren een toevoeging aan het oorspronkelijke platform, maar werden al snel een integraal onderdeel. Sommige gebruikers werken hun Stories zelfs regelmatiger bij dan hun feed posts. Volgens Statista gebruiken ongeveer 500 miljoen mensen dagelijks de Stories-functie.

Bron: Statista3

27. 58% van de Instagram-gebruikers kijkt meer dan één keer per dag naar persoonlijke Stories

Instagram Stories kunnen altijd en overal worden gepost, en ze verlopen na 24 uur. Volgens Hubspot kijken de meeste gebruikers meer dan één keer per dag of er nieuwe Stories zijn.

Als je Stories gebruikt als onderdeel van je marketingstrategie, is het daarom een goed idee om regelmatig gedurende de dag te posten, in plaats van op één bepaald tijdstip per dag. Dit geeft je volgers iets nieuws om zich mee bezig te houden telkens als ze hun niet bekeken Stories bekijken.

Bron: Hubspot Instagram Engagement Rapport

28,19% van de gebruikers kijkt volledig naar Instagram Stories

Met zoveel accounts om te volgen op Instagram, kan het moeilijk zijn om op de hoogte te blijven van ieders Stories. Daarom bekijkt slechts een klein percentage van de gebruikers Stories daadwerkelijk van begin tot eind - 19% om precies te zijn.

Voor bedrijven kan dit problematisch zijn, maar de sleutel is om boeiende inhoud te maken en je verhalen kort en krachtig te houden, zodat gebruikers eerder geneigd zijn het geheel te bekijken.

Zie ook: WordPress vs Blogger: een gedetailleerde vergelijking van blogplatforms (editie 2023)

Bron: Hubspot Instagram Engagement Rapport

29. 44% van de bedrijven heeft Stories gebruikt om producten of diensten te promoten.

Instagram is een bekend platform in de marketingwereld, en het is de eerste keuze voor veel bedrijven die willen profiteren van de verschillende functies en advertentieformaten.

Naast het gebruik van regelmatige posts om producten of diensten te promoten, ontdekte Hubspot dat bijna de helft van de ondervraagde bedrijven ook Stories voor dit doel had gebruikt.

Bron: Hubspot Instagram Engagement Rapport

30. 22% van de Instagram-gebruikers kijkt meer dan één keer per week naar branded Stories

Hoewel gebruikers de voorkeur lijken te geven aan persoonlijke Instagram Stories boven branded Stories, bekijken ze nog steeds regelmatig actief branded Stories. Volgens Hubspot bekijkt 22% van de Instagram-gebruikers minstens één keer per week branded Stories.

Bron: Hubspot Instagram Engagement Rapport

31. 67% van de gebruikers hebben omhoog geswiped op branded Stories

Omhoog vegen is de actie die gebruikers moeten ondernemen om naar de in-ad link te worden geleid. Dit kan van alles zijn, van een winkelpagina of landingspagina tot een website of YouTube-video. De swipe-up functie is geweldig voor bedrijven en gebruikers lijken het ook leuk te vinden.

Volgens het Hubspot Instagram Engagement Report heeft bijna 70% van de gebruikers die reageerden op de enquête de functie gebruikt bij de interactie met branded Stories.

Bron: Hubspot Instagram Engagement Rapport

32. 37% van de gebruikers heeft interactie gehad met een merkverhaal door het te liken, commentaar te geven of te delen.

Betrokkenheid is de sleutel als het gaat om marketing op Instagram, of welk ander social media platform dan ook. Voor bedrijven lijken Stories een effectieve manier om betrokkenheid te stimuleren.

Volgens het Hubspot-rapport is 37% van de gebruikers ten minste eenmaal betrokken geweest bij een branded story door deze te liken, van commentaar te voorzien of te delen.

Bron: Hubspot Instagram Engagement Rapport

Infographic: 21 Instagram statistieken & feiten

We hebben deze Instagram-statistieken samengevat in een infographic die je op je blog kunt publiceren.

Let op: Als u deze infographic opnieuw wilt publiceren, sla hem dan op uw computer op, upload hem naar uw blog en vermeld een link naar dit bericht.

Instagram statistieken bronnen

 • Hubspot Instagram Engagement Rapport
 • Soortgelijkweb
 • Sociale media vandaag
 • Statista1
 • Statista2
 • Statista3
 • Statista4
 • Statista5
 • Statista6
 • Statista7
 • Instagram voor bedrijven1
 • Instagram voor bedrijven2

Laatste gedachten

Instagram is een uiterst nuttig platform voor marketeers, en ook voor de gemiddelde gebruiker is het erg leuk. Hopelijk hebben deze 34 Instagram-statistieken je geholpen om meer te weten te komen over Instagram en alles wat het te bieden heeft.

Als u uw kennis over sociale media wilt vergroten, bekijk dan ook eens een aantal van onze andere statistieken. Persoonlijk raad ik u onze artikelen over Twitter-statistieken, Facebook-statistieken en LinkedIn-statistieken aan.

Verder lezen:

 • 7 manieren om Instagram Stories te gebruiken om het algoritme van Instagram te slim af te zijn
 • 14 krachtige Instagram-tools om je aanwezigheid op sociale media te vergroten
 • De beste social media planningstools om u elke week uren te besparen
 • 9 krachtige link in bio-tools voor Instagram
 • 30+ Instagram tips om je publiek te vergroten & tijd te besparen

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.