27 Laatste Facebook Messenger-statistieken (editie 2023)

 27 Laatste Facebook Messenger-statistieken (editie 2023)

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Facebook Messenger is een van de populairste berichtenplatforms ter wereld, maar het is veel meer dan alleen een app om in contact te blijven met vrienden en familie.

Voor marketeers biedt het ruime mogelijkheden voor het genereren van leads, reclame en klantinteractie. Helaas worden veel ondernemers afgeschrikt van het gebruik van Messenger door een gebrek aan kennis van het platform.

In dit artikel kijken we naar de laatste statistieken over Facebook Messenger. Deze statistieken kunnen je helpen meer te weten te komen over wie de app gebruikt, wat de huidige trends zijn en hoe het kan worden gebruikt voor bedrijven.

Klaar? Laten we beginnen.

De beste keuzes van de redactie - Facebook Messenger-statistieken

Dit zijn onze meest interessante statistieken over Facebook Messenger:

 • Dagelijks versturen mensen meer dan 100 miljard berichten via Facebook Messenger. (Bron: Facebook News1)
 • Elke dag worden er 2,5 miljoen Messenger-groepen gestart. (Bron: Inc.com)
 • Er zijn meer dan 300.000 bots actief op Messenger. (Bron: Venture Beat)

Facebook Messenger gebruiksstatistieken

We weten allemaal dat Facebook Messenger populair is, maar de vraag is hoe De Facebook Messenger-statistieken hieronder helpen je meer te weten te komen over hoeveel mensen het platform gebruiken en, misschien nog belangrijker, waarvoor ze het gebruiken.

1. Mensen sturen dagelijks meer dan 100 miljard berichten via Facebook Messenger.

Dat is inclusief berichten die via Facebook's familie van apps (inclusief Instagram, WhatsApp, enz.) worden verzonden. Maar aangezien Messenger een speciale boodschappendienst is, is het waarschijnlijk veilig om aan te nemen dat een groot deel van die berichten via de app gaat.

Zelfs als slechts 50% van die 100 miljard berichten via Messenger wordt verstuurd, zijn dat er nog altijd 50 miljard. Om dat in perspectief te plaatsen: dat is het equivalent van bijna 7 keer het totale aantal mensen op aarde.

Bron: Facebook Nieuws1

2. De app heeft wereldwijd meer dan 1,3 miljard actieve gebruikers.

Dit maakt het technisch gezien het vijfde meest populaire sociale platform ter wereld en laat zien hoe groot het bereik van de messaging-app is. Het volgt Instagram op de hielen, dat slechts 86 miljoen meer gebruikers heeft met 1,386 miljard.

Dit betekent ook dat Facebook inc. eigenaar is van 4 van de top 5 meest populaire sociale netwerken ter wereld: Facebook, Instagram, WhatsApp en Messenger.

Bron: Statista2

3. Facebook Messenger is de op één na populairste berichtenapp ter wereld.

Ondanks het ongelooflijke succes van Facebook Messenger is het niet de populairste messaging-app. Die titel gaat naar WhatsApp, de naaste rivaal van Messenger op het gebied van sociale netwerken en nog een dochteronderneming van Facebook Inc.

Of Messenger de komende jaren zijn gebruikersbestand zal blijven uitbreiden en boven WhatsApp zal uitstijgen, valt nog te bezien.

Bron: Statista3

4. Facebook Messenger werd in 2020 meer dan 181 miljoen keer gedownload in Noord- en Latijns-Amerika.

2020 was een meteorisch jaar voor zowat elk sociaal netwerk - en Facebook Messenger was geen uitzondering.

De positieve kant van de pandemie was dat een groot aantal mensen de sociale media gebruikte om in contact te blijven met hun vrienden en familie toen nationale sluitingen hen fysiek gescheiden hielden. Als gevolg daarvan werd de app alleen al in Amerika 181,4 miljoen keer gedownload.

Bron: Statista1

5. Dagelijks worden meer dan 500.000 Facebook-gebruikers toegevoegd aan Facebook Messenger.

De afgelopen jaren hebben veel mensen hun bezorgdheid geuit dat Facebook en Facebook Messenger aan populariteit verliezen onder jongere generaties en dat ze daardoor 'langzaam sterven'. Maar, zoals deze statistiek laat zien, is die veronderstelling niet verder van de waarheid.

Integendeel, Facebook Messenger blijft snel groeien. Volgens Inc. krijgt Messenger elke vijf tot zes maanden ongeveer 100 miljoen nieuwe gebruikers. Dat komt neer op ongeveer 555.555 tot 666.666 (ik weet het, griezelig) nieuwe gebruikers per dag.

Bron: Inc.com

6. Meer dan 7 miljard gesprekken vinden dagelijks plaats op Messenger.

Dat komt neer op meer dan 2,5 biljoen gesprekken per jaar. Met andere woorden, dat is veel. Als we dit cijfer vergelijken met het aantal actieve gebruikers, kunnen we daaruit afleiden dat elke gebruiker gemiddeld meer dan 5 gesprekken per dag voert op Messenger.

Bron: Inc.com

7. Dagelijks worden 2,5 miljoen Messenger-groepen gestart.

De meeste berichten die via Messenger worden verstuurd zijn direct, d.w.z. ze worden naar één persoon gestuurd. Een groot aantal berichten wordt echter ook via groepschat verstuurd.

Messenger maakt het gemakkelijk om met meerdere mensen tegelijk te communiceren. Het enige wat je hoeft te doen is een groepschat starten, alle mensen toevoegen die je wilt bereiken en een bericht sturen. Dat ene bericht gaat naar alle mensen in de chat. De gemiddelde groep telt 10 mensen.

Bron: Inc.com

8. Elke dag worden er meer dan 150 miljoen videogesprekken gevoerd op Messenger.

Messenger is niet alleen bedoeld voor directe tekstberichten, veel mensen gebruiken het ook als een platform voor spraak- of videogesprekken. Elke dag worden meer dan 150 miljoen videogesprekken via het platform gevoerd. Dat is zelfs meer dan veel andere speciale apps voor videogesprekken.

Bron: Facebook Nieuws2

9. Er worden meer dan 200 miljoen video's verstuurd via Messenger

Mensen gebruiken Messenger niet alleen om met hun vrienden en familie te communiceren, maar ook om video's te delen.

Als reactie op deze nieuwe manier van gebruik van Messenger heeft Facebook onlangs de functie 'Watch Together' uitgebracht, waarmee gebruikers samen in realtime video's kunnen bekijken.

Het werkt als volgt: gebruikers starten een gewoon Messenger-videogesprek en vegen dan omhoog om het menu te openen. Daar selecteren ze Samen kijken, en kunnen dan bladeren door voorgestelde video's of zoeken naar een specifieke video. Je kunt de video dan samen bekijken met maximaal 8 mensen in het Messenger-videogesprek.

Watch Together biedt veel mogelijkheden voor influencers/creators op het platform die een nieuwe manier willen om met hun publiek in contact te komen en een betrokken gemeenschap op te bouwen.

Bron: Facebook Nieuws2

Facebook Messenger demografische statistieken

Als je van plan bent Facebook Messenger te gebruiken om in contact te blijven met je klanten, is het belangrijk om precies te weten wie de app gebruikt. Hier zijn enkele Facebook Messenger-statistieken met betrekking tot gebruikersdemografie.

10. Ongeveer 56% van de gebruikers van US Messenger zijn mannen

In juli 2021 maakten mannelijke gebruikers 55,9% uit van het totale aantal Facebook Messenger-gebruikers in de VS. Dit komt overeen met het grote publiek van Facebook, dat een soortgelijke verdeling tussen mannen en vrouwen heeft (56% mannen: 44% vrouwen).

Het is echter belangrijk op te merken dat dit cijfer gebaseerd is op de gegevens van Facebook Messenger's reclamepubliek. Het correleert misschien niet precies met het aantal maandelijks actieve gebruikers, maar het geeft een vrij goede indicatie.

De afleiding voor marketeers en bedrijven is dat Facebook Messenger een beter kanaal is om je op te richten als je doelklanten voornamelijk mannen zijn.

Bron: Datareportal

11. 23,9% van de Facebook Messenger-gebruikers in de VS is tussen 25 en 34 jaar oud.

Je zou kunnen denken dat Facebook Messenger het populairst is bij oudere leeftijdsgroepen. Facebook heeft immers de reputatie een beetje een 'boomer' sociaal platform te zijn dat uit de gratie is geraakt bij jongere gebruikers.

De gegevens schetsen echter een ander verhaal en suggereren dat het idee dat Facebook Messenger zich vooral richt op oudere gebruikers wel eens een mythe zou kunnen zijn.

De grootste gebruikersdemografie van Facebook Messenger qua leeftijd is daarentegen 25-34-jarigen. Bijna een kwart van de Facebook Messenger-gebruikers bevindt zich in deze leeftijdscategorie, wat betekent dat de messaging-app technisch gezien populairder is onder millennials dan onder boomers.

Bron: Statista5

12. Facebook Messenger Kids heeft meer dan 7 miljoen maandelijkse actieve gebruikers.

Facebook Messenger Kids werd in 2017 gelanceerd als antwoord op de grote vraag van ouders naar een app die veilig was voor hun kinderen om mee te communiceren. Met de app kunnen ouders volledig toezicht houden op wat hun kinderen op de app doen, wat een extra niveau van veiligheid en zekerheid biedt voor zowel ouders als kinderen.

Omdat kinderen onder de 13 technisch gezien geen Facebook en andere sociale media platforms mogen gebruiken, is deze app vrij populair geworden bij preteens die in contact willen blijven met hun vrienden.

Volgens WSJ heeft de app meer dan 7 miljoen maandelijkse actieve gebruikers, en de groei van de app ging vrij snel. Een woordvoerder van Facebook meldde dat het aantal gebruikers van Facebook Kids in een paar maanden tijd met 3,5x is toegenomen.

Bron: WSJ

Zie ook: 9 redenen om een blog te beginnen (en 7 redenen waarom niet)

13. Facebook Messenger is de populairste berichtenapp in 15 verschillende landen

De landen waar Facebook messenger het populairst was van alle messenger apps zijn de VS, Australië, Canada, Frankrijk, België, Filippijnen, Polen, Thailand, Denemarken en Zweden. In andere landen zoals het VK en het grootste deel van Zuid-Amerika is WhatsApp het populairst. In China is WeChat de populairste messaging app.

Bron: Soortgelijkweb

Facebook Messenger bedrijfs- en marketingstatistieken

Zoals we al eerder zeiden, kan Facebook Messenger een zeer waardevolle bron zijn voor bedrijven. Hier zijn enkele Facebook Messenger statistieken met betrekking tot het gebruik van het platform voor marketing en zaken.

14. Facebook Messenger verhoogde zijn inkomsten met bijna 270% in 2020

Facebook Messenger heeft sinds de start een consistente omzetgroei gezien, en velen voorspellen dat de omzet van de app elk jaar zal blijven stijgen.

In 2017 genereerde Facebook Messenger slechts 130.000 dollar aan inkomsten. In 2018 was dat meer dan vertienvoudigd tot 1,68 miljoen dollar. In 2019 was het opnieuw meer dan verdubbeld tot ongeveer 4 miljoen dollar. En vorig jaar steeg het opnieuw tot maar liefst 14,78 miljoen dollar.

Dat is een vrij dramatische verbetering van de inkomsten - Dat zijn het soort cijfers die een glimlach op het gezicht van elke investeerder zouden toveren.

Bron: Statista7

15. 40 miljoen bedrijven zijn actieve gebruikers van Facebook Messenger

Zowel Facebook als Messenger zijn een hub voor bedrijven. Met veel functies die bedrijven kunnen gebruiken, zijn Facebook en zijn berichtenapp vooral bij kleine bedrijven erg populair.

Volgens een artikel van Facebook Messenger wordt de app door ongeveer 40 miljoen bedrijven gebruikt.

Bron: Facebook Messenger Nieuws1

16. 85% van de merken zegt Facebook Messenger regelmatig te gebruiken.

Facebook Messenger is vooral populair in de VS en Canada, en veel merken in de regio gebruiken de app voor marketing en klantenservice. Volgens een onderzoek van Statista gebruikt ongeveer 85% van de merken Facebook Messenger.

In het onderzoek werd merken gevraagd "Welke instant messenger of videogespreksdiensten gebruikt u regelmatig?" en de meeste merken antwoordden met "Facebook Messenger".

Bron: Statista6

17. De dagelijkse gesprekken tussen gebruikers en bedrijven zijn in 2020 met meer dan 40% toegenomen

Voor veel Facebook-gebruikers is het Facebook-platform een geweldige manier om te communiceren met de bedrijven waar ze van houden. Naast bedrijfspagina's op het hoofdplatform van Facebook kunnen gebruikers ook contact opnemen met bedrijven voor hulp en ondersteuning via Messenger.

Volgens door Facebook gepubliceerde cijfers wordt dit een gebruikelijke manier voor mensen om contact op te nemen met bedrijven. Alleen al in 2020 zou het aantal dagelijkse gesprekken tussen bedrijven en gebruikers met bijna de helft zijn toegenomen.

Bron: Facebook Messenger Nieuws2

18. Er zijn meer dan 300.000 bots actief op messenger

Een van de belangrijkste functies van Facebook Messenger die het zo aantrekkelijk maakt voor bedrijven is de beschikbaarheid van chatbots. Met chatbots kunnen bedrijven automatisch reageren op vragen van klanten en FAQ's en meer beantwoorden. Het is een geweldige manier voor bedrijven om in contact te blijven met hun klanten op sociale media zonder al te veel gedoe. Volgens het Venture Beat-artikel is het aantal bedrijven dat gebruikmaakt vanbots op Facebook Messenger staat op meer dan 300.000.

Bron: Venture Beat

Zie ook: 11 Etsy SEO Tips om je bereik te vergroten en meer producten te verkopen

19. Facebook-berichten kunnen 88% open rates en 56% click-through rates opleveren.

Volgens een artikel gepubliceerd door marketingexpert Neil Patel kunnen Facebook-berichten een uiterst effectief instrument zijn voor het genereren van leads en verkoop. Volgens het artikel bleek uit een studie dat berichten die door bedrijven op Facebook worden verzonden tot 88% open rates kunnen opleveren. De studie toonde ook vergelijkbaar hoge doorklikpercentages, met cijfers tot 56%.

Dit soort cijfers ligt aanzienlijk hoger dan de gemiddelde open- en doorklikpercentages van e-mail. Het resultaat is duidelijk: als u wilt dat uw publiek uw berichten begrijpt, richt u zich dan op Messenger in plaats van op e-mail.

Bron: LinkedIn

Verwante lectuur: De laatste statistieken & benchmarks over het genereren van leads.

20. Facebook Messenger-advertenties zijn tot 80% effectiever dan e-mails

E-mail is een go-to voor veel marketeers, maar in het tijdperk van de sociale media zijn sommige deskundigen van mening dat het niet de meest effectieve manier is om klanten te bereiken en leads te genereren.

Volgens een artikel gepubliceerd door Search Engine Journal is bewezen dat Facebook Messenger-advertenties tot 80% effectiever zijn dan advertenties die via e-mail worden verzonden.

Bron: Zoekmachine tijdschrift

Facebook Messenger is een populair platform dat zich blijft ontwikkelen en groeien. Hier zijn enkele Facebook Messenger statistieken die je helpen meer te weten te komen over de groei van de app en een aantal huidige trends te ontdekken.

21. Het aantal audioberichten op Facebook Messenger is met 20% gestegen.

Messenger biedt gebruikers verschillende manieren om berichten te delen, van tekst tot videobellen en meer.

Een van de populairste in de afgelopen maanden was audioberichten. Facebook meldde dat het gebruik van audioberichten op het platform met ongeveer 20% is toegenomen.

Daarom heeft Facebook onlangs enkele nieuwe functies geïmplementeerd om audioberichten gemakkelijker te maken. De nieuwe tap-to-record-functie betekent dat je de microfoon niet langer ingedrukt hoeft te houden om audio op te nemen.

Bron: Facebook Nieuws3

22. Privacy wordt steeds belangrijker voor gebruikers van Facebook Messenger

Facebook meldt dat de afgelopen vier jaar wereldwijd meer consumenten kiezen voor messaging-apps die betere privacyfuncties bieden.

De gemiddelde internetgebruiker is zich steeds meer bewust van cyberveiligheid en wil er zeker van zijn dat zijn privégesprekken privé blijven. Daarom geeft Facebook nu prioriteit aan privacy op Messenger en implementeert het nieuwe, robuustere privacy-instellingen.

Bron: Facebook Nieuws4

23. Videobellen op Messenger en WhatsApp is vorig jaar meer dan verdubbeld in verschillende landen

De pandemie bracht lokale lockdowns over de hele wereld, waardoor families en vrienden elkaar niet persoonlijk konden ontmoeten. Dit betekende dat mensen nieuwe manieren moesten vinden om met elkaar in contact te komen, en videobellen werd de standaard voor velen.

Daardoor zal het gebruik van apps als Messenger voor videobellen meer dan verdubbelen in 2020. Facebook bracht zelfs het Facebook Portal-apparaat uit, dat tot doel had het voor mensen van alle leeftijden gemakkelijker te maken om via video contact te leggen op Messenger.

Bron: Facebook Nieuws5

24. Meer dan 700 miljoen accounts nemen nu dagelijks deel aan videogesprekken via Messenger en WhatsApp.

Messaging apps zijn zo ver gekomen sinds de dagen van instant messengers zoals BBM of MSN, en veel mensen gebruiken de apps nu om te videobellen in plaats van via tekst contact op te nemen met hun vrienden en familie.

Volgens Facebook doen ongeveer 700 miljoen accounts dagelijks aan videobellen en dit heeft ertoe geleid dat Facebook innoveert om meer functies voor videobellen te bieden.

Daarom introduceerde Facebook onlangs de nieuwe functie Messenger Rooms.

Bron: Facebook Nieuws5

25. Oudejaarsavond 2020 kende de meeste Messenger-groepsvideogesprekken aller tijden.

2020 was een turbulent jaar voor veel bedrijven, maar het is veilig om te zeggen dat het een geweldig jaar was voor sociale media-apps en platforms, waaronder Facebook Messenger. Op oudejaarsavond van 2020 zag de app meer groepsoproepen ooit, met vrienden en familie die graag virtueel contact wilden omdat velen niet naar feestjes of evenementen konden gaan.

Het was de grootste dag ooit voor groepsgesprekken met 3 of meer personen in de VS. Op oudejaarsavond 2020 werden bijna twee keer zoveel groepsvideogesprekken gevoerd als op een gemiddelde dag.

Bron: Facebook Nieuws6

26. Meer dan 18 miljard GIF's worden per jaar verstuurd via messenger

Als u het nog niet wist, GIF's zijn bewegende plaatjes of clips die gemakkelijk in een berichtformaat kunnen worden verzonden.

Messenger is voor veel mensen de go-to app om te sms'en en hun vrienden te bellen, maar mensen delen ook graag multimedia-elementen zoals GIFS, emoji's en foto's via de app. Naast GIF's worden jaarlijks ongeveer 500 miljard emoji's gebruikt op het platform.

Bron: Inc.com

27. Gebruikers hebben in 2020 ongeveer 124 miljoen dollar verloren als gevolg van Messenger-fraude.

Omdat in 2020 zoveel mensen binnen en online waren, namen de cyberbeveiligingsdreigingen en oplichtingspraktijken aanzienlijk toe. Helaas kon Facebook Messenger deze toename van cybercriminaliteit niet voorkomen en werden veel Messenger-gebruikers het slachtoffer van oplichtingspraktijken.

Volgens een artikel gepubliceerd door AARP hebben gebruikers in totaal meer dan 100 miljoen dollar verloren aan oplichters die actief zijn op Messenger. De meeste van deze oplichtingen zijn een gevolg van identiteitsdiefstal en hackers die de controle over andermans accounts overnemen. Hoewel oplichtingen als deze in 2020 zijn toegenomen, zal Facebook er hopelijk aan werken om zijn gebruikers bewuster te maken en te beschermen tegen cyberdreigingen op het platform.

Bron: AARP

Facebook Messenger-statistieken bronnen

 • AARP
 • Facebook Messenger Nieuws1
 • Facebook Messenger Nieuws2
 • Facebook Nieuws1
 • Facebook Nieuws2
 • Facebook Nieuws3
 • Facebook Nieuws4
 • Facebook Nieuws5
 • Facebook Nieuws6
 • Venture Beat
 • Inc.com
 • Linkedin
 • Zoekmachine tijdschrift
 • Soortgelijkweb
 • Statista1
 • Statista2
 • Statista3
 • Datareportal
 • Statista5
 • Statista6
 • Statista7
 • WSJ

Laatste gedachten

Hopelijk vond u onze lijst met 27 intrigerende statistieken die u zowat alles vertellen wat er te weten valt over de op één na populairste berichtenapp ter wereld, nuttig.

Als u meer wilt weten over het gebruik van social media-platforms in uw marketingstrategie, bekijk dan zeker enkele van onze andere statistiekartikelen, waaronder 38 Laatste Twitter-statistieken: Wat is de staat van Twitter? en 33 Laatste Facebook-statistieken en -feiten die u moet weten.

Of als u hulp nodig hebt bij het beheren van uw social media-inspanningen, bekijk dan onze opsomming van de beste social media management software.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.