11 Etsy SEO Tips om je bereik te vergroten en meer producten te verkopen

 11 Etsy SEO Tips om je bereik te vergroten en meer producten te verkopen

Patrick Harvey

Heb je gehoord van Etsy SEO?

U weet dat Etsy een zoekbalk heeft helemaal bovenaan het ontwerp van het platform, maar wist u dat die gekoppeld is aan een algoritme dat bepaalt hoe goed uw productvermeldingen scoren?

In dit bericht behandelen we wat Etsy SEO is, hoe Etsy search werkt en een paar zoekmachine optimalisatie tips die je kunt gebruiken voor je eigen Etsy shop.

Laten we bovenaan deze lijst beginnen en naar beneden werken.

Wat is Etsy SEO?

Etsy SEO is zoekmachine optimalisatie zoals het betrekking heeft op het interne zoekalgoritme van het e-commerce platform.

Etsy klanten krijgen een paar verschillende manieren om producten te vinden op het platform, ongeacht of ze de app of website bekijken.

Ze scannen onder meer de homepage en bladeren door categorieën. Ze kunnen zelfs productaanbevelingen bekijken als ze zijn ingelogd.

Maar als het op specifieke wensen aankomt, gaan de meeste klanten naar één plaats: de Etsy zoekbalk.

Zoals elke e-commerce winkel heeft Etsy zijn eigen interne zoekmachine om het vinden van de gewenste producten te vergemakkelijken.

Er zijn meer dan 7,5 miljoen actieve verkopers op het platform en tientallen miljoenen producten.

Kopers hebben een manier nodig om deze rommel efficiënt te doorzoeken.

Jouw taak als verkoper is om Etsy SEO goed genoeg te beheersen om in Etsy zoekresultaten te verschijnen voor trefwoorden die verband houden met je winkel en producten.

Hoe Etsy zoeken werkt

De zoekmachine van Etsy werkt op dezelfde manier als die van Google (en de meeste zoekmachines, wat dat betreft). Haar belangrijkste functie is om de beste zoekresultaten te bieden voor de trefwoorden die je invoert.

Kortom, het doel van het algoritme is klanten relevante zoekresultaten te leveren. Maar hoe doet het dit? Relevantie en query matching.

Producttitels, beschrijvingen, lijsten, tags, attributen en categorieën zijn allemaal multifunctioneel.

Ze stellen verkopers in staat om producten te structureren, maar belangrijker is dat ze de zoekmachine van Etsy helpen om de zoekresultaten nauwkeuriger af te stemmen op zoekopdrachten van klanten.

Dit helpt op zijn beurt het zoekalgoritme relevante producten voor zoektermen terug te geven.

Dit verklaart maar de helft van hoe de Etsy zoekmachine werkt. Zoekresultaten op Etsy tonen niet zomaar willekeurig relevante producten.

Achter de schermen werkt een intern rangordesysteem dat bepaalt welke producten het eerst worden vermeld en in welke volgorde de rest wordt vermeld.

Hier zijn Etsy's top ranking factoren. Ze zijn allemaal belangrijk voor Etsy SEO:

 • Relevantie - Hoe goed uw tags, titels, attributen en categorieën overeenkomen met de zoekopdracht van een shopper. Exacte overeenkomsten scoren hoger in de zoekresultaten.
 • Kwaliteitsscore lijst - Etsy wil weten hoeveel shoppers je product bekijken en hoeveel het vervolgens kopen. Hoe hoger dat getal, hoe hoger je in de zoekresultaten staat.
 • Recency - Etsy geeft nieuwe aanbiedingen een boost in de zoekresultaten om de houding van shoppers te peilen. Deze boost duurt een paar uur tot een paar dagen. Vernieuwde aanbiedingen krijgen ook een boost, maar die is veel kleiner.
 • Score klant- en marktervaring - Een score die al je feedback, positief en negatief, bij elkaar optelt. Dingen die je score beïnvloeden zijn onder andere klantbeoordelingen, het al dan niet instellen van het beleid van je winkelpagina, een ingevulde Over sectie, zaken tegen je Etsy shop, en schendingen van intellectueel eigendom.
 • Verzendingsprijs - Advertenties die gratis verzending aanbieden of beschikbaar zijn om digitaal te downloaden, krijgen voorrang in de zoekresultaten. Dit is het gevolg van een onderzoek van Etsy waarin 50% van de kopers aangaf minder geneigd te zijn iets te kopen als ze de verzendkosten iets hoger vonden dan ze gewend zijn.
 • Vertalingen en taal - Etsy vertaalt je titels en tags automatisch. Toch heb je meer kans om hoger in de zoekresultaten te komen als je je eigen vertalingen toevoegt, omdat die vaak veel beter zijn dan de automatische vertalingen van het platform.
 • Winkelgewoonten - Etsy stemt de zoekresultaten af op elke individuele koper. Dit betekent dat wanneer koper A zoekt naar "sojakaarsen", hij andere resultaten te zien krijgt wanneer koper B dezelfde zoekterm invoert. Om dit aspect van Etsy SEO te verbeteren, raadt het platform aan om de statistieken te gebruiken die het verstrekt om te zien waar kopers naar zoeken om je top- en laagst bekeken aanbiedingen te bereiken. Dit zal je helpen om minder goed presterendelijsten.

Hoe klanten zoeken op Etsy gebruiken

Voordat we ingaan op onze lijst van Etsy SEO tips, laten we eens kijken hoe Etsy zoeken werkt vanuit het perspectief van een koper. We gebruiken "sojakaarsen" als voorbeeld.

Er zijn een paar verschillende manieren waarop een koper zijn zoekopdracht kan verfijnen nog voor hij begint te zoeken.

Ten eerste biedt Etsy een rij alternatieve relevante trefwoorden die u kunt gebruiken. Hier zijn er een paar die opdoken voor sojakaarsen:

 • soja kaarsen handgemaakt
 • sojakaarsen in potten
 • sojakaarsen was
 • soja kaarsen set
 • sojakaarsen bloemen
 • sojakaarsen in bulk

Elk staat voor een verwant trefwoord waarop kopers hebben gezocht.

Als je net onder deze rij trefwoorden kijkt, zie je drie extra manieren waarop kopers Etsy zoekresultaten kunnen sorteren en filteren:

 • Geschatte aankomst - Hoe snel een koper zijn artikel kan verwachten als hij vandaag bestelt. Kopers kunnen kiezen uit vijf opties: elk moment, drie komende data en een aangepaste datum.
 • Sorteren op - Kopers kunnen Etsy zoekresultaten sorteren op relevantie, laagste prijs, hoogste prijs, recency en klantbeoordelingen.
 • Filters - De filters omvatten verwachte aankomst en sorteren op, maar ook vraagspecifieke filters. Voor sojakaarsen omvatten de filters onder meer wassoort, gelegenheid, kleur en geur.

Hou dit alles in gedachten terwijl we onze lijst doornemen.

11 Etsy SEO tips om op te vallen op het platform

Om de SEO van je Etsy shop te verbeteren volg je deze 11 tips hieronder:

 1. Bied gewilde, gewilde producten aan.
 2. Kies een doorzoekbare winkeltitel.
 3. Gebruik trefwoorden in producttitels.
 4. Gebruik niet dezelfde titel voor meerdere producten.
 5. Optimaliseer productbeschrijvingen voor zoekopdrachten.
 6. Gebruik tags strategisch.
 7. Voeg sleutelwoord toe aan het begin van elk veld.
 8. Vernieuw lijsten om een tijdelijke impuls te geven.
 9. Noem je Etsy winkel secties dienovereenkomstig.
 10. Denk aan externe zoekmachines.
 11. Bouw backlinks voor je Etsy shop en product listings.

1. Gewilde, veelgevraagde producten aanbieden

Maak een lijst van alle producten in je Etsy shop of alle producten die je wilt verkopen.

Bedenk een manier om van het product één primair trefwoord te maken, zoals "zonnejurk".

Voer tenslotte dit trefwoord in de zoekbalk van Etsy in en kijk wat er tevoorschijn komt.

Wat u zoekt is het aantal resultaten dat verschijnt en het aantal beoordelingen dat elke vermelding heeft gekregen.

Je moet ook zoeken naar "Nu populair" en "Bestseller" tags.

Hoe meer resultaten en bestsellers er zijn voor een trefwoord, hoe gewilder het is.

Als dat aantal te hoog is, zeg tienduizenden of zelfs honderdduizenden resultaten, kijk je waarschijnlijk naar een oververzadigde niche. Opvallen in een oververzadigde niche kan net zo moeilijk zijn als succes vinden in een niche die niet populair genoeg is.

Je kunt ook trefwoordenonderzoek gebruiken om de populariteit van een product te bepalen, maar daar komen we op terug in tip #3.

2. Kies een doorzoekbare winkeltitel

Eén ding dat we nog niet hebben behandeld is een suggestie die verschijnt wanneer kopers de zoekbalk gebruiken.

Deze optie zegt "zoek winkelnamen die 'trefwoord' bevatten".

Als een koper daarop klikt, krijgt hij Etsy-winkels te zien die met zijn trefwoord te maken hebben.

Zie ook: 13 manieren om geld te verdienen met een website (en hoe te beginnen)

Hoewel het dus niet absoluut noodzakelijk is, kunt u zich richten op uw niche en uw winkel daarnaar vernoemen om hem beter vindbaar te maken.

3. Gebruik trefwoorden in producttitels

Uit de helpdocumenten van Etsy weten we dat exacte overeenkomsten hoger scoren in de zoekresultaten. Daarom kun je het beste het belangrijkste zoekwoord gebruiken waarop je doelkoper zoekt om je product te vinden.

Een snelle manier om het beste trefwoord te vinden is om een paar trefwoordideeën voor je product op te schrijven en die in te voeren in de zoekbalk van Etsy.

Een nauwkeurigere manier om trefwoorden te vinden om op Etsy te gebruiken is via een Etsy keyword research tool.

Een van die instrumenten is eRank.

Met eRank kunt u ten minste het zoekvolume van een trefwoord, populaire tags, gangbare prijspunten en suggesties voor long-tail trefwoorden bekijken.

Hooguit bevat eRank Etsy SEO tools die je listings controleren, wijzigingen in listings rapporteren, je in staat stellen om trefwoordlijsten te maken voor eenvoudige tracking, je helpen met concurrentieanalyses ten opzichte van andere Etsy verkopers, en je op de hoogte houden van de heetste trefwoorden.

Maar laten we het voorlopig bij trefwoordonderzoek houden.

Hoe eRank te gebruiken voor trefwoordonderzoek

Zodra je inlogt, zie je de Trend Buzz lijst, een momentopname van de top 100 trefwoorden waarop kopers de afgelopen week hebben gezocht. Daarnaast staat een lijst met de top Etsy verkopers van gisteren.

We keren terug naar de bovenkant van de tool en voeren uw trefwoord in de zoekbalk in.

eRank zal de volgende trefwoordstatistieken voor uw zoekopdracht uitvoeren:

 • Gemiddelde (Avg) zoekopdrachten - Aantal zoekopdrachten per maand op basis van 12 maanden gegevens.
 • Gemiddeld aantal klikken - Aantal klikken per maand op basis van 12 maanden gegevens.
 • Gemiddelde click-through-rate (CTR) - Clicks to searches ratio gebaseerd op 12 maanden data.
 • Concurrentie - Aantal resultaten plus een kleurcode voor hoe moeilijk het is om voor het trefwoord te scoren. Groen voor gemakkelijk, oranje voor mogelijk en rood voor moeilijk.

De gegevens laten u weten hoe populair uw trefwoordideeën zijn en hoe moeilijk het is om ervoor te scoren.

Onder het onderdeel Trefwoordstatistieken staan gerelateerde trefwoorden voor de door u ingevoerde zoekopdracht.

Deze gegevens omvatten karaktertelling, Etsy concurrentie, en een ja/nee/misschien antwoord voor of de zin een long-tail trefwoord is of niet. Je moet upgraden om extra gegevens te bekijken.

Zie ook: Hoe ik een fulltime bestaan verdien als parttime freelance blogger

eRank heeft een ander trefwoordhulpmiddel dat simpelweg "Trefwoordhulpmiddel" heet.

Deze tool onthult veel meer gegevens over uw trefwoord naast de hierboven vermelde gegevens:

 • Geanalyseerde lijsten
 • Gemiddelde prijs
 • Gemiddelde harten
 • Totaal aantal keren bekeken
 • Gemiddelde weergave
 • Gemiddelde dagelijkse en wekelijkse views
 • Populairste tags
 • Populairste categorieën
 • Trefwoorden

eRank is een eenvoudig hulpmiddel, maar het zal de manier veranderen waarop je trefwoorden vindt voor je Etsy listings.

4. Gebruik niet dezelfde titel voor meerdere producten

Ecommerce oplossingen zoals Etsy hebben niet voor niets productattributen. Ze voorkomen dat verkopers meerdere lijsten voor hetzelfde product moeten maken.

Als u een gele zonnejurk en een rode zonnejurk verkoopt, hoeft u daarvoor niet meerdere aanbiedingen te maken. U hoeft alleen maar één aanbieding "Zonnejurk" te maken en vervolgens "geel" en "rood" als attributen toe te voegen.

Klanten kunnen op de advertentiepagina zelf kiezen welke kleur zij willen kopen.

Gebruik productattributen in plaats van meerdere listings te maken voor hetzelfde product om te voorkomen dat dezelfde titel voor meerdere producten wordt gebruikt.

Als u twee van hetzelfde product maakt die er zo verschillend uitzien dat ze aparte vermeldingen nodig hebben, zoek dan een manier om elke vermelding een unieke productnaam te geven.

Laten we een pottenbakker met twee keramische kommen als voorbeeld nemen. Het zijn allebei keramische kommen, maar hun ontwerpen zijn te verschillend om een lijst te delen.

In plaats van twee lijsten te maken met alleen maar "keramische kom", moet de pottenbakker elke kom een unieke naam geven op basis van het ontwerp of het doel ervan:

 • Graan kom
 • Ramen bowl
 • Decoratieve kom
 • Saladekom
 • Kom
 • Kom op voet

De term heet "keyword cannibalization" buiten Etsy SEO. Kortom, je wilt niet dat je eigen listings met elkaar concurreren.

Richt u in plaats daarvan op een uniek trefwoord voor elke aanbieding.

5. Productbeschrijvingen optimaliseren voor zoekopdrachten

Gebruik uw doelzoekwoord in de productbeschrijving van uw aanbieding. Probeer ook gerelateerde zoekwoorden op te nemen.

Gebruik een organische stem. Schrijf uw beschrijving in volledige, mensvriendelijke zinnen, en voeg uw trefwoorden op natuurlijke wijze toe.

6. Strategisch gebruik van tags

Etsy listings hebben een sectie gewijd aan tags. Dit zijn beschrijvende woorden en zinnen die je aan je listing kunt toekennen voor kleur, stijl, vorm, functie, enz.

Ze zijn optioneel, maar het invullen ervan kan echt veel doen om de zoekrangschikking van je product te verbeteren. Dat komt omdat Etsy's zoekalgoritme tags gebruikt om te bepalen hoe relevant je producten zijn voor bepaalde trefwoorden.

Gebruik alle 13 tags die Etsy toestaat. En gebruik, net als trefwoorden, long-tail zinnen voor tags.

Maak tags voor kleuren, functie, vorm, stijl, synoniemen en regionale zinnen.

Maak je geen zorgen over het maken van tags voor meervoudige versies van je trefwoorden. Etsy kijkt naar de stam van je trefwoord. Dit betekent dat aanbiedingen die alleen het woord "jurk" bevatten nog steeds verschijnen, zelfs als kopers zoeken naar "jurken".

Regionale zinnen moeten zijn in de taal waarop je je richt op Etsy. Bijvoorbeeld, als je een aanbieding maakt voor een chipschaal, voeg dan een tag toe genaamd "crisp bowl" om je te richten op Britse shoppers.

Ten slotte moeten tags uniek zijn voor elke listing.

7. Voeg trefwoord toe aan het begin van elk veld

Als je Yoast en soortgelijke SEO-plugins hebt gebruikt, ben je je bewust van de nadruk op het invoegen van je trefwoord aan het begin van een blogartikel en je SEO-titel.

Etsy SEO werkt op dezelfde manier.

Door uw trefwoord aan het begin van uw producttitel en -beschrijving te plaatsen, kan het algoritme van het platform uw product efficiënter afstemmen op de zoekopdracht van een koper.

Hoewel het zeker niet de beslissende factor zal zijn tussen wat u doet ranken en wat niet, houdt het uw aanbiedingen wel concurrerend.

8. Lijsten vernieuwen om een tijdelijke impuls te geven

Uit de helpdocumenten van Etsy weten we dat het maken van nieuwe listings en het vernieuwen van je listings een tijdelijke boost geeft in de zoekresultaten.

Daarom is het raadzaam om er een gewoonte van te maken uw advertenties regelmatig te vernieuwen om van deze stimulans te profiteren.

Maar houd in gedachten dat Etsy waarschuwt dat deze tactiek geen effectieve strategie is voor Etsy SEO.

Zij raden aan zich te concentreren op het optimaliseren van uw tags en het verbeteren van uw conversiepercentages.

Vernieuw de listings door naar Shop Manager> Listings te gaan.

9. Geef uw winkelsecties de juiste naam

Winkelrubrieken zijn groepen waarin u uw producten kunt indelen. Ze zijn optioneel, maar ze maken het voor klanten gemakkelijker om door uw winkel te bladeren.

U kunt secties aanmaken door naar Winkelmanager> Advertenties> Beheer> Sectie toevoegen te gaan.

Alle winkels hebben standaard een rubriek Alle artikelen, maar u kunt er nog 20 toevoegen.

U kunt slechts aan één sectie een vermelding toevoegen, dus het is belangrijk om uw secties verstandig te kiezen.

Noem uw secties naar primaire trefwoorden. Als u een pottenbakker bent, kan dit zijn "keramische kommen", "koffiemokken", "eetborden", enz.

Zoals u kunt zien, moeten uw secties ook een manier zijn om uw producten in specifieke categorieën in te delen. Dit moet zo gebeuren dat elk product slechts onder één categorie past.

Het zou bijvoorbeeld niet logisch zijn om uw ramen bowl productvermelding toe te voegen aan de sectie "Koffiemokken".

10. Overweeg externe zoekmachines

Etsy listings verschijnen ook in gewone zoekresultaten, vooral in Google Search.

Het kan de moeite waard zijn om regelmatig trefwoordenonderzoek te doen om te zien of je gemeenschappelijke trefwoorden kunt vinden tussen Etsy en Google.

SE Ranking, KWFinder en Semrush zijn allemaal geweldige keyword research tools.

Een andere manier om de uitstraling van je winkel in zoekmachines buiten Etsy te verbeteren is door er backlinks voor op te bouwen.

Op een basisniveau betekent dit linken naar je Etsy winkel vanaf je blog en sociale accounts. Op een meer geavanceerd niveau betekent dit gebruik maken van blogger outreach om andere makers aan te moedigen naar je winkel te linken.

Maar stop niet bij backlinks.

Overweeg influencers en bloggers te sponsoren door te betalen voor sponsorplaatsen of hen een persberichtdoos vol met uw producten te sturen.

Zij laten uw product zien in een van hun video's of blogberichten of creëren er speciale inhoud voor.

Hoe dan ook, links van andere websites zullen je helpen verkeer naar je Etsy winkel en productpagina's te leiden en backlinks voor hen op te bouwen.

U kunt meer leren over link building in Adam's artikel over link building statistieken.

Laatste gedachten

Etsy SEO is niet moeilijk onder de knie te krijgen. Een paar aanpassingen hier en daar kunnen de manier waarop je aanbiedingen in de zoekresultaten verschijnen echt veranderen.

De belangrijkste conclusies uit deze lijst zijn dat u aantrekkelijke producten aanbiedt en uw zoekwoorden zorgvuldig kiest.

Een tool als eRank kan je met beide helpen. Keyword research tools ontworpen voor Etsy helpen je bij het uitzoeken van producten waar vraag naar is en die niet concurrerend zijn.

Ze helpen u ook de beste trefwoorden te kiezen voor productvermeldingen.

Denk eraan dat Etsy rekening houdt met recensies en klachten van klanten.

Dit betekent dat u vooral alles moet doen om ervoor te zorgen dat u de beste producten en een goede klantenservice biedt.

Verwante lectuur:

  Patrick Harvey

  Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.