9 redenen om een blog te beginnen (en 7 redenen waarom niet)

 9 redenen om een blog te beginnen (en 7 redenen waarom niet)

Patrick Harvey

Met de opkomst van de sociale media en de influencercultuur lijkt het erop dat bloggen zijn hoogtepunt heeft bereikt. Niet langer beperkt tot nichehobby's, heeft bijna iedereen nu in de een of andere vorm een blog.

Voor degenen onder u die nog niet op de bandwagon zijn gesprongen, bloggen heeft zijn vele attracties.

Maar de waarheid is dat je succes afhangt van waarom en waarvoor je blogt.

Er zijn veel redenen waarom u een blog zou willen beginnen en er zijn ook veel redenen waarom u dat niet zou moeten doen.

Laten we beide kanten van het argument bekijken:

Let op: Hulp nodig om je eigen blog te beginnen? Bekijk onze handleiding over hoe je een winstgevende blog begint.

9 redenen om een blog te beginnen

Op basis van mijn persoonlijke ervaring heeft bloggen het potentieel om zoveel deuren te openen. Sommige komen als een verrassing, terwijl andere geen uitleg behoeven.

1. Om uw publiek te inspireren

Een publiek kunnen inspireren door te schrijven is een bevredigend gevoel. Het maakt dat je het des te meer wilt doen. En wanneer mensen positief op je reageren, genereer je een portie invloed op hen.

Als blogger kun je mensen op oneindig veel manieren inspireren.

Stel je voor dat je jouw woorden gebruikt om mensen te inspireren:

 • Hun leven ten goede veranderen
 • Hun dagen productiever maken
 • Maak iets moois
 • Andere mensen helpen

Dit alles is haalbaar door de kracht van uw blog, dus gebruik het verstandig.

2. Om uw schrijfvaardigheid te verbeteren

Eén ding spreekt voor zich: een blog beginnen heeft een enorme impact op je schrijfvaardigheid.

In het begin kan het onwennig en zelfs een beetje vreemd aanvoelen, maar naarmate je het schrijven onder de knie krijgt, zul je merken dat het makkelijker wordt. De woorden zullen efficiënter stromen en je zult een stijl ontwikkelen die uniek is voor jou.

Door vaak te schrijven, krijgt u ook een goed idee van waar mensen op reageren. Dit rekt uw creativiteit op en helpt u meer te schrijven over wat mensen graag lezen. En dat vertaalt zich weer in een groter publiek.

3. Nieuwe vaardigheden leren

Toen ik begon met bloggen deed ik het voor de lol. Ik heb nooit... in een miljoen jaar dacht dat ik genoeg zou leren om van schrijven mijn fulltime carrière te maken.

Bloggen kan je helpen zoveel nieuwe vaardigheden te leren. Hier zijn er een paar die ik onderweg heb opgepikt:

 • Ontwerpen voor WordPress
 • Schrijven voor verschillende doelgroepen
 • SEO best practices
 • Webafbeeldingen maken
 • E-mail marketing
 • Marketing via sociale media
 • Beheer van de inhoud
 • Website hosting

Het is niet alleen door het bouwen en beheren van een blog dat u kunt leren. De inhoud waarover u schrijft bouwt ook uw kennis op.

Om een voorbeeld te geven: ik heb een paar jaar over persoonlijke financiën geschreven voor een blog over kleine bedrijven. Het is nu een onderwerp dat ik door en door ken en dat ik kan gebruiken op andere gebieden van mijn werk en privéleven.

4. Uw online merk opbouwen

Hoe meer je schrijft over een onderwerp, hoe meer je er een autoriteit over wordt. Een autoriteit worden in je niche helpt om je online merk op te bouwen.

Door lezers waarde te bieden, zul je snel herkenbaar worden in de gemeenschap.

Jij zult die blogger zijn waar iedereen naartoe gaat. Ze zullen weten dat jouw kennis en advies de moeite waard is om op te zoeken.

Zie ook: 9 Beste Instagram Bio Link Tools voor 2023 (Expert Picks)

Uw merk opbouwen is een springplank om van uw blog iets meer te maken.

5. Je angsten onder ogen zien

Voor mij was bloggen een effectieve manier om uit mijn schulp te breken. Als angstige introvert vond ik het moeilijk om mezelf naar buiten te brengen en mijn gedachten en ideeën te laten horen.

Bloggen gaf me een platform om te schreeuwen - een manier om mijn angst om op te vallen te confronteren. En daarbij realiseerde ik me dat er mensen zijn zoals ik.

Er zijn vele andere manieren om bloggen te gebruiken om je angsten te confronteren. Het kan gebruikt worden om het impostorsyndroom en het gevoel niet goed genoeg te zijn te overwinnen. Schrijven over een onderwerp waar je bang voor bent kan louterend werken en je helpen die emoties te verwerken.

In feite gebruiken veel mensen bloggen als een manier om hun strijd met de geestelijke gezondheid te ondersteunen. Dit toont aan dat een blog niet altijd een zorgvuldig geplande onderneming hoeft te zijn. Soms kan het gewoon een plek zijn om je gedachten te verzamelen.

6. Een inkomen genereren

Dit is waarschijnlijk het punt dat u het meest interesseert. Ja, het is perfect mogelijk om geld te verdienen met uw blog, veel mensen doen het.

Maar hoewel het mogelijk is, is het niet gemakkelijk.

De mensen die u als blogger een succes en een bestaan ziet opbouwen, hebben jarenlang aan hun vak gesleuteld. Gedurende die tijd hebben ze geëxperimenteerd en dingen getest om te zien wat werkt.

En die jaren van drukte, gaan gepaard met lange werkdagen.

Het kiezen van een winstgevende niche voor uw blog is een goede plek om te beginnen. Sommige zijn gemakkelijker om geld aan te verdienen dan andere. Maar om uw diensten via uw blog te verkopen, moet u een publiek opbouwen dat zich richt op de mensen die u waarschijnlijk zullen inhuren.

Welke weg je ook inslaat, wees bereid er lang en hard voor te werken.

Verwante lectuur: De beste manieren om geld te verdienen met je blog (en waarom de meeste bloggers falen).

7. Nieuwe mensen ontmoeten

Eén ding kan niet worden ontkend, en dat is dat het starten van een blog je blootstelt aan een enorme gemeenschap van nieuwe mensen. Voor elke blog niche is er een levendige gemeenschap.

Het mooie hiervan is dat het een geweldige manier is om nieuwe, gelijkgestemde mensen te ontmoeten. Het zal gemakkelijker zijn om vrienden te maken omdat u gemeenschappelijke interesses deelt. En u zult merken dat bloggersgemeenschappen niet alleen gastvrij maar ook behulpzaam zijn voor nieuwe bloggers.

Dan zijn er nog de evenementen en meetups die in verschillende gemeenschappen worden gehouden:

 • WordPress liefhebbers kunnen genieten van de vele WordCamps die over de hele wereld worden gehouden
 • Unsplash houdt lokale fotografie wandelingen en ontmoetingen
 • Craft blog gemeenschappen houden regelmatig craft retraites
 • Ouderbloggers kunnen genieten van meetups en conferenties

Wat uw niche ook is, u kunt er zeker van zijn dat er een levendige gemeenschap is die wacht om u te omarmen.

8. Om je leven te documenteren

Laten we even teruggaan naar de begindagen van het bloggen. Een blog was een plek waar je schreef over de gebeurtenissen in je dagelijkse leven. Ik denk dat ik zelfs een oud LiveJournal heb dat daaraan was gewijd, ergens verstopt.

Maar dat het de laatste jaren uit de mode is geraakt, betekent niet dat je om die reden geen blog kunt beginnen.

Bloggen om je leven te documenteren, is een prachtige manier om na te denken. Van vreugde en fouten uit het verleden kun je tot op zekere hoogte leren. Als je die herinneringen ergens kunt opslaan, kun je zien hoe ver je bent gekomen en hoeveel je hebt geleerd.

Let op: Verander namen en persoonlijke gegevens als u online dagboeken bijhoudt. Als u te veel persoonlijke informatie weggeeft, kunt u een doelwit worden voor hacking.

9. Je droombaan vinden

In het beginstadium van het starten van een blog is uw droombaan misschien gewoon een droom. Maar de waarheid is dat bloggen de perfecte opstap kan zijn naar de baan die uw beroepsleven zal veranderen.

Toen ik met bloggen begon, had ik nooit gedacht dat ik uiteindelijk in de contentmarketing zou gaan werken. Maar de dingen die ik tijdens mijn blogtraject heb geleerd, hebben er samen voor gezorgd dat die baan werkelijkheid is geworden.

En wie weet leidt het van daaruit tot nog grotere dingen.

7 redenen om geen blog te beginnen

Zoals ik al eerder zei, zijn er ook veel valkuilen bij het starten en onderhouden van een blog. Het is geen directe weg naar succes. En als je niet voorbereid bent, kan het uiteindelijk meer stress opleveren dan je had verwacht.

Lees verder voor meer informatie over de nadelen van het bloggen.

1. Het is echt hard werken

Een blog runnen is geen fluitje van een cent. Succesvolle bloggers laten het er misschien gemakkelijk uitzien, maar we zien zelden wat er achter de schermen gebeurt.

Achter de mooie graphics en het vlotte schrijven gaat een hoop stress, drukte en lange werkdagen schuil.

Om een blog tot bloei te laten komen, moet u ervan uitgaan dat u meer uren werkt dan bij een gewone dagtaak. En die uren strekken zich vaak uit tot 's avonds en in het weekend, wanneer u zich normaal gesproken zou ontspannen.

Blijven bloggen vergt toewijding, geduld en inzet. Alleen daardoor kun je de vruchten plukken.

2. Het is geen oplossing om snel geld te verdienen

Hoewel veel bloggers de verdiensten van bloggen voor geld aanprijzen, zul je er niet snel iets mee verdienen. Bloggen is geen route naar snel geld verdienen en als je daarom een blog begint, ben je gedoemd te mislukken.

Zoals ik al eerder zei, kost het tijd, planning en hard werken om zelfs maar te overwegen van je blog te gaan leven.

3. Er is geen vast inkomen

Zelfs als het je lukt om van je blog te leven, zal het moeilijk zijn.

Ga nog niet zomaar je baan opzeggen, want de inkomsten van je blog zullen sterk schommelen. Sommige maanden zal je het goed doen, terwijl je andere maanden geluk hebt met een klein percentage.

Ik ken veel bloggers die het door de jaren heen heel goed hebben gedaan - goed genoeg om fulltime aan hun blogs te werken. Maar zelfs zij hebben maanden waarin hun inkomsten niet zijn wat ze hadden verwacht.

Het is moeilijk en het hoort bij het bloggen. Als je op deze schommelingen bent voorbereid, kun je waarschijnlijk het beste blijven bloggen als bijbaan.

4. Bloggen is een eenzame bezigheid

Als u gaat bloggen als een manier om de thuiswerkmarkt te betreden, bereid u dan voor op een eenzame rit. Tenzij u een co-workingruimte huurt of uw dagen doorbrengt in een coffeeshop, kan thuiswerken als blogger ongelooflijk eenzaam zijn.

Zie ook: 5 Beste WordPress A/B Split Testing Plugins voor 2023

Ik heb urenlang geen woord tegen iemand gezegd (behalve tegen mezelf) en als dat een gewoonte wordt, is het effect van de eenzaamheid echt. Je begint te verlangen naar de menselijke band die je had in je dagelijkse baan en je gaat zelfs twijfelen aan je vermogen om door te gaan.

In tijden als deze, reik uit naar uw gemeenschap en als u nog steeds worstelt, is het misschien niet de baan voor u.

5. Het bloggen verandert voortdurend

Geen enkele hoeveelheid lectuur kan je voorbereiden op hoe snel dingen veranderen in de bloggerswereld. Net als je iets leert, moet je het weer helemaal opnieuw leren.

De algoritmen van Google zijn een uitstekend voorbeeld. De poortpalen zijn altijd in beweging, waardoor je gedwongen wordt je aanpak steeds weer te veranderen.

Facebook en andere sociale netwerken veranderen voortdurend om hun bedrijfsdoelstellingen te weerspiegelen, die misschien niet overeenkomen met die van u.

Dan is er de GDPR, waardoor iedereen in rep en roer was.

Als je serieus bent over bloggen, zorg er dan voor dat je de veranderingen kunt bijhouden.

6. Overmatig gebruik van sociale media kan gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid

Bloggen en het overmatig gebruik van sociale media brengen risico's met zich mee voor je geestelijke gezondheid. Hoewel de positieve aspecten van het contact met je publiek via sociale platforms kunnen helpen bij sociale angst, zijn er ook enkele nadelen.

Veel bloggers, waaronder ikzelf, hebben de gewoonte onszelf te vergelijken met onze bloggende collega's. Vaak kunnen we niet anders. Toch blijkt uit onderzoek dat vergelijkingen en negatieve interacties verband houden met hogere niveaus van depressie en angst.

Dat gezegd hebbende, vergelijkingen & negatieve interacties zijn niet beperkt tot bloggen.

7. Lange uren gaan ten koste van de gezinstijd

Weet je nog dat ik zei dat je hard moet werken om je blog succesvol te maken? Nou, die lange uren in het begin kunnen ook ten koste gaan van de tijd die je normaal gesproken zou besteden aan rusten en aan je gezin.

Wees voorbereid om je werk mee te nemen op vakantie. Tijdens een familiediner zal één oog altijd op je telefoon gericht zijn. In het park met je kinderen zullen de meldingen blijven storen.

Pas als u systemen ontwikkelt om uw workflow te beheren, kunt u genieten van rust en gezinstijd.

De waarheid over het starten van een blog

Een blog beginnen heeft zijn voordelen en valkuilen en er is geen pasklare oplossing.

Als u overweegt om al dan niet een blog te beginnen, overweeg dan beide kanten van de zaak en weeg ze af tegen uw eigen persoonlijkheid, levensstijl en ambities. Kijk wat bij u past en wees eerlijk over wat u echt uit de ervaring wilt halen.

Jij bent degene die het werk doet en aan de andere kant ben jij degene die uiteindelijk de vruchten plukt.

Denk eraan: Bloggen is een marathon. Geen sprint.

Verder lezen:

 • Hoe je vandaag een blog begint: alles wat je nodig hebt om te beginnen met schrijven
 • Waarom bloggen? 19 voordelen van bloggen voor bedrijven
 • Hoe kies je een niche voor je blog (waar je later geen spijt van krijgt)?
 • Hoe kom je aan een blognaam waar je geen spijt van krijgt: de definitieve gids?
 • Je blog promoten: de complete beginnersgids

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.