Agorapulse Review 2023: De beste Social Media Management Tool?

 Agorapulse Review 2023: De beste Social Media Management Tool?

Patrick Harvey

Hebt u moeite om uw sociale-mediamarketingstrategie zelf te onderhouden en weet u niet zeker tot welke tool u zich moet wenden?

In dit bericht bespreken we een van onze favoriete social media management tools in de marketingindustrie.

Agorapulse helpt je bij het beheren van elk aspect van social media marketing. We gaan vooral kijken naar de publicatie- en inboxmogelijkheden.

Wat is Agorapulse?

Agorapulse is een volwaardige social media management app. Het is een vergelijkbare optie voor wie op zoek is naar een goedkoper alternatief voor Sprout Social. Net als laatstgenoemde app biedt Agorapulse vier kernfunctionaliteiten voor social media management: publiceren, inbox, monitoring en rapportage.

We zullen zo meteen dieper ingaan op deze functies. Bekijk nu dit overzicht van de belangrijkste functies van Agorapulse:

  • Ondersteunt Instagram, Twitter, Facebook, LinkedIn en YouTube
  • Plannen met meer dan 40 sociale media profielen
  • Plannen met meer dan acht gebruikers
  • Onbeperkt aantal geplande berichten per maand + bulkplanning
  • Inhoudslabels (tagging)
  • Kalender voor sociale media
  • Inbox-functionaliteiten omvatten prioriteitsmarkering, geavanceerde filtering en automatisering
  • Monitor mentions, keywords en hashtags
  • Berichten toewijzen en goedkeuren
  • Agenda's delen met gebruikers buiten Agorapulse, zoals klanten
  • Social CRM-functionaliteiten, waaronder geschiedenis van klantinteracties, interne notities over klanten, labels voor het groeperen van gebruikers en een rangordesysteem dat uw meest actieve volgers laat zien.
  • Toezicht houden op advertentiecommentaren
  • Rapporten omvatten Facebook concurrenten en gegevens over de prestaties van teamleden
  • Bibliotheek om activa op te slaan
  • Browserextensie die u kunt gebruiken om elk bericht dat u leuk vindt te delen op sociale media
Probeer Agorapulse gratis uit

Welke functies biedt Agorapulse?

Wanneer u Agorapulse voor het eerst gebruikt, zelfs als gratis proefgebruiker, moet u hun installatiewizard doorlopen. Dit houdt in dat u hen moet vertellen over uw organisatie en uw profielen moet koppelen.

Dan kom je erachter dat Agorapulse Facebook-pagina's, Facebook-groepen, Instagram-bedrijfsprofielen, Twitter-profielen, LinkedIn-profielen, LinkedIn-bedrijfspagina's, YouTube-kanalen en Google My Business-profielen ondersteunt.

Agorapulse biedt heel wat functies, zoals je kunt zien. We gaan ze in de volgende secties behandelen:

Zie ook: Hoe u uw inhoud oppept met zintuiglijke woorden
  • Dashboard
  • Uitgeverij
  • Sociale Inbox
  • Sociaal luisteren

Dashboard

De interface van Agorapulse is schoon en eenvoudig.

Het heeft een dun zijbalkmenu aan de linkerkant dat links bevat naar verschillende secties van de app, samen met een paar knoppen voor snelle acties. Hiermee kun je in minder klikken nieuwe berichten opstellen, teamleden uitnodigen, nieuwe profielen toevoegen, je meldingen bekijken en ondersteunings- en hulpdocumenten raadplegen.

Er is ook een uitklapbaar menu rechts van het hoofdmenu. Dit bevat de profielen die je met de app hebt verbonden, en je kunt ze allemaal selecteren of deselecteren, afhankelijk van het gereedschap dat je gebruikt.

Verschillende hulpmiddelen hebben ook verschillende UI-indelingen.

Een opmerking over Agorapulse is dat het geen startscherm of hoofddashboard heeft, dus er is geen manier om een momentopname te zien van uw laatste vermeldingen, geplande berichten, goedkeuringen die uw aandacht nodig hebben of prestatiecijfers.

Uitgeverij

De publicatietool van Agorapulse bestaat uit een paar verschillende onderdelen. Laten we beginnen met de compositiefunctionaliteit. Wanneer u op de knop Publiceren klikt, ziet u de UI van deze tool over het scherm heen.

Agorapulse gebruikt een van de eenvoudigste UI's voor zijn compose tool, eenvoudiger dan de meeste social media management tools die er zijn. Het heeft drie panelen: van links naar rechts, de eerste stelt je in staat om te selecteren naar welk(e) platform(en) je wilt publiceren, de tweede bevat de editor en de derde heeft previews. Elk platform heeft zijn eigen tab in het preview paneel.

Deze lay-out maakt het ongelooflijk efficiënt om berichten met dezelfde marketingboodschappen te plannen voor meerdere sociale-mediaplatforms, terwijl u één ontwerp opstelt.

Terwijl u typt, ziet u afzonderlijke woordlimieten voor elk platform waarop u wilt publiceren. Zo kunt u uw bericht optimaliseren voor elk afzonderlijk platform.

Bovendien kunt u afzonderlijke berichten bewerken in het voorbeeldpaneel. Dit is een stap vooruit ten opzichte van de composeertool van Sprout Social, die vereist dat u afzonderlijke concepten maakt wanneer u wilt dat uw berichten er op verschillende platforms anders uitzien. Met Agorapulse kunt u deze wijzigingen aanbrengen vanuit dezelfde UI.

Deze verschillende tabbladen hebben zelfs hun eigen foutmeldingen voor elk platform. Als u bijvoorbeeld een link als enige bijlage opneemt, kunt u een foutmelding krijgen over het feit dat Instagram-afbeeldingen specifieke beeldverhoudingen moeten hebben.

Gelukkig zijn er snel te gebruiken knoppen waarmee u emoji's, links, afbeeldingen, video's en hashtaggroepen kunt opnemen.

Hashtaggroepen zijn hashtagverzamelingen die u kunt maken en opslaan binnen Agorapulse. Wanneer u een nieuwe post samenstelt, kunt u met een paar eenvoudige klikken alle hashtags binnen een groep invoegen met behulp van de hashtagknop in de editor.

Planning en wachtrijen van berichten

Wanneer u klaar bent met het opstellen van uw bericht, hebt u vier opties om het daadwerkelijk te publiceren: onmiddellijk publiceren, toevoegen aan uw wachtrij, inplannen of toewijzen aan iemand (inclusief uzelf) om het op te slaan als concept.

Zoals ik al zei, is de gebruikersinterface van de composeertool eenvoudig, dus de interfaces voor het plannen en inplannen zijn als afzonderlijke stappen gehouden. Dit is slim vanuit het oogpunt van ontwerp, omdat het voorkomt dat de gebruiker wordt overweldigd door te veel opties tegelijk.

Dit vereenvoudigt natuurlijk de interfaces voor de planning/queuing stappen. Voor het plannen hoeft u alleen maar een datum en tijd te selecteren waarvoor u de post wilt plannen.

Op sommige platforms, zoals Facebook en Instagram, kun je berichten inplannen voor extra tijdstippen of ze regelmatig opnieuw publiceren.

Op beide interfaces kunt u labels toekennen aan berichten, een handige toevoeging waarmee u tagging kunt gebruiken voor interne organisatie. Wijs labels toe aan inhoudstypen (blogberichten, video's, enz.), interne inhoudscategorieën en meer.

Als u een bericht in een wachtrij wilt plaatsen, kunt u het bovenaan of onderaan de wachtrij plaatsen. Bovendien kunt u, net als bij het plannen, op bepaalde platforms inhoud opnieuw in een wachtrij plaatsen, wat handig is voor evergreen marketingberichten.

Publicatielijsten

De wachtrijfunctie van Agorapulse is opgeslagen in een sectie van de app genaamd Publicatielijsten. Deze sectie organiseert je berichten in vijf categorieën op basis van status: Gepland, In de wachtrij, Goed te keuren, Toegewezen aan mij en Gepubliceerd.

U kunt verschillende categorieën maken voor de wachtrij en aan elke categorie kleurlabels toekennen. U kunt bijvoorbeeld een categorie maken voor uw eigen blogberichten, een andere voor inhoud die u wilt delen, een voor citaten, enzovoort.

U hoeft alleen maar de dagen en tijden van de week te selecteren waarop u berichten in elke wachtrijcategorie live op sociale media wilt publiceren. Elk bericht dat u aan de wachtrij toewijst, volgt het schema van de betreffende categorie.

Publicatiekalender

Tot slot hebben we de publicatiekalender, een eenvoudige kalender voor sociale media met alle berichten die je voor die week of maand hebt gepland.

U kunt van hieruit nieuwe berichten inplannen en berichten naar verschillende data slepen.

Sociale media inbox

Een van de handigste functies van Agorapulse is de manier waarop het u helpt uw social media-inbox te beheren. U kunt directe berichten, opmerkingen, advertentiecommentaren en beoordelingen beheren.

De UI van de tool maakt het gemakkelijk om te reageren op berichten en ze toe te wijzen aan verschillende teamleden. Je ziet echter waar deze tool echt schittert als je de instellingenpagina opent.

Er is een functie genaamd de Inbox Assistent hier. Je kunt dit gebruiken om regels in te stellen die de app moet volgen met betrekking tot inbox items. Het is in wezen een auto-sorteer functie die je controleert.

U stelt deze regels in op basis van trefwoorden die voorkomen in de berichten die u ontvangt. U kunt bijvoorbeeld verschillende regels maken die automatisch opmerkingen verwijderen die beledigende woorden bevatten.

Sociaal luisteren

Terug op de instellingenpagina zie je dat er een sectie is gelabeld Luisteren voor bepaalde platforms, waaronder Instagram en Twitter. Met deze sectie kun je de vermeldingen van specifieke trefwoorden en zinnen monitoren.

Uw handles en website worden standaard toegevoegd als trefwoorden, maar u kunt elk trefwoord, website of hashtag controleren.

U hoeft alleen maar woorden, zinnen of handles in te voeren die u wilt volgen, en hetzelfde te doen voor degenen die u wilt uitsluiten. Als u merkvermeldingen volgt, kunt u dit hulpmiddel gebruiken om gebruikers automatisch toe te voegen aan uw lijst Fans & Followers.

Taal- en locatievereisten zijn ook beschikbaar.

Zodra u berichten begint te ontvangen, vindt u ze op het hoofddashboard van Social Listening.

Zie ook: 7 Beste WordPress Advertentiebeheer Plugins voor 2023 Probeer Agorapulse gratis uit

Agorapulse voor- en nadelen

Agorapulse blinkt uit als het gaat om social media publishing en inbox management. In staat zijn om berichten voor meerdere platforms te maken (met woordaantallen voor elk inbegrepen) vanuit een enkel ontwerp is een van de meest efficiënte manieren om uw publicatieschema te beheren.

U hoeft niet langer in te loggen op elk afzonderlijk social media-platform en voor elk platform steeds weer dezelfde marketingboodschap op te stellen. Bovendien heeft Agorapulse een heldere UI die gemakkelijk te gebruiken is, dus het is waarschijnlijk mijlenver voor op de social media management-app die u momenteel gebruikt.

Het publicatieaspect van de tool is erg gelikt. Je kunt voor elk sociaal netwerk verschillende varianten maken, en je kunt meer data toevoegen voor die shares om ze in de toekomst opnieuw te plannen.

Dus, laten we zeggen dat u later vandaag een nieuw bericht wilt plannen. U wilt dat de komende 2 maanden één keer per week delen op Twitter, maar twee keer per maand op LinkedIn.

Voeg gewoon de extra data toe in Agorapulse en het is klaar. We hebben nog nooit gezien dat andere tools op deze manier werken.

Agorapulse breidt deze UI uit in hun inbox-tool. Je kunt DM's, opmerkingen en recensies van alle platforms op één plek beheren, waarbij je filteropties gebruikt om te bepalen welke soorten berichten je als eerste aanpakt.

De toevoeging van de Inbox Assistant maakt deze functie nog efficiënter.

Agorapulse heeft ook uitgebreide rapporten voor elk platform dat u gebruikt. U kunt een oogje houden op publieksgroei, betrokkenheid, gebruikersactiviteit, uw merkbekendheidsscore, trefwoorden die u volgt, interacties gegenereerd door hashtags die u gebruikt in uw berichten en de distributie van labels.

U kunt ook rapporten exporteren om aan klanten en teamleden te laten zien of om uw eigen administratie bij te houden.

Een klein ongemak dat u kunt ervaren met Agorapulse:

Je kunt geen notities achterlaten bij geplande berichten uit de agenda. Hoewel je met je team kunt communiceren door berichten toe te wijzen, kun je geen herinneringen en beschrijvingen toevoegen (zelfs niet voor jezelf) om snel te kunnen bekijken.

En dat is het - geen noemenswaardige problemen.

Let op: Deze sectie had oorspronkelijk een paar andere kleine problemen met betrekking tot hun publicatietool. Agorapulse heeft echter aandacht besteed aan feedback. En ze hebben hun publicatietool vanaf de grond opnieuw opgebouwd. Daarmee zijn een paar kleine problemen opgelost en zijn enkele unieke functies toegevoegd die andere platforms niet hebben.

Agorapulse prijzen

Agorapulse heeft een beperkt gratis forever plan voor kleinere, solo marketeers. Dit plan ondersteunt maximaal drie sociale profielen, 10 geplande posts per maand, content labels en basis inbox functionaliteit, zonder Twitter sync.

Agorapulse heeft drie betaalde plannen: Standard, Professional en Advanced, en een aangepast plan voor grotere bedrijven en agentschappen.

Standaard: €59/maand/gebruiker (€49 bij jaarlijkse facturering). Inclusief 10 sociale profielen, onbeperkt plannen van berichten, sociale inbox en publicatiekalender.

Professioneel: €99/maand/gebruiker (€79 bij jaarlijkse facturering). Omvat alle functies in Standaard met 5 extra sociale profielen, commentaar, Canva-integratie en een luisterfunctie.

Gevorderd: €149/maand/gebruiker (€119 bij jaarlijkse facturering). Omvat alle functies in Professional met 5 extra sociale profielen, inhoudsbibliotheek, bulkgoedkeuring en -publicatie en spambeheer.

Aangepast: Je moet een offerte aanvragen bij Agorapulse. Met dit plan ontgrendel je alle beschikbare functies, inclusief 1-1 training en prioritaire ondersteuning.

Agorapulse heeft een gratis proefperiode van 30 dagen. Op uw proefaccount staat "15 dagen" wanneer u voor het eerst inlogt. Dit is omdat de proefperiode eenmalig met nog eens 15 dagen kan worden verlengd (voor een totaal van 30 dagen).

Probeer Agorapulse gratis uit

Agorapulse beoordeling: laatste gedachten

Tot nu toe is Agorapulse een van de beste social media management apps die we hebben getest. Het heeft een prachtige balans van functies, prijzen en ondersteuning.

Hiermee kunt u alle aspecten van uw sociale-mediamarketingstrategie efficiënter beheren zonder de bank te breken zoals Sprout Social dat doet. Het is vooral om die reden een geweldige optie voor teams, waarbij u toegang krijgt tot twee gebruikers voor dezelfde prijs als het basisplan van Sprout Social met één gebruiker.

Het gratis plan heeft zelfs genoeg mogelijkheden voor kleinere marketeers om hun schema's en inboxen te beheren.

Platforms als SocialBee zijn ook rijk aan functies als het gaat om het publiceren van sociale media. Agorapulse is echter een betere optie als u uw inbox wilt beheren, merk- en trefwoordvermeldingen wilt monitoren en geavanceerde rapporten over prestaties wilt bekijken. Het is een complete suite voor sociale-mediabeheer, terwijl SocialBee uitsluitend een planningstool is.

Over het geheel genomen biedt Agorapulse veel waar voor zijn geld. Maar als u twijfelt, probeer dan de gratis proefversie van Agorapulse. Er is geen creditcard nodig.

Probeer Agorapulse gratis uit

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.