Hoe u uw inhoud oppept met zintuiglijke woorden

 Hoe u uw inhoud oppept met zintuiglijke woorden

Patrick Harvey

Ben je ooit in een boek gezogen, helemaal opgeslokt door het verhaal?

Wanneer dit gebeurt, heeft de schrijver een beeld geschetst dat zo levendig is dat je het je tot in detail kunt voorstellen.

Hoe doen ze dat? Wat is hun geheim?

Ze roepen de zintuigen op om hun verbeelding op jou over te brengen.

Is dat iets wat je zou willen leren?

Dan vind je dit vast interessant.

Wanneer je diep betrokken bent bij het lezen van een boek, vergeet je de tijd. Je hersenen kunnen zelfs vertragen tot een meer ontspannen gemoedstoestand.

Professionele auteurs beheersen de kunst van het taalgebruik om u een magische ervaring te bezorgen telkens wanneer u hun boeken leest.

Woorden hebben een magische kracht. Ze kunnen het grootste geluk of de diepste wanhoop brengen; ze kunnen kennis overdragen van leraar op leerling; woorden stellen de redenaar in staat zijn publiek te beïnvloeden en zijn beslissingen te dicteren. Woorden zijn in staat de sterkste emoties op te wekken en alle handelingen van de mens teweeg te brengen. ~ Sigmund Freud

Maar wat als ik je vertel dat dit soort schrijfkracht niet uitsluitend is voorbehouden aan gevestigde auteurs?

Het is waar.

En met wat moeite, kan jij het ook.

Drew Eric Whitman, auteur van het sterk aanbevolen boek Cashvertising legt uit dat elke ervaring die we hebben wordt gevormd door deze 5 factoren:

  • Visueel (zicht)
  • Auditief (geluid)
  • Kinesthetisch (gevoel of emoties)
  • Olfactorisch (reuk)
  • Gustatory (smaak)

Je kunt het onthouden als: V-A-K-O-G

Hoe meer je woorden toepast die deze representatiesystemen aanspreken, hoe meer je in staat zult zijn een levendig woordbeeld te schetsen.

Zo meteen laat ik u zien hoe u deze factoren in uw eigen schrijven kunt integreren om uw webteksten krachtig te maken.

Dus, ben je klaar om in de techniek te duiken?

Laten we maar schieten zodat ik je precies kan laten zien wat je nodig hebt om de zintuigen te betrekken door het gebruik van woorden.

Gebruik zintuiglijke woorden om de zintuigen op te roepen

Zintuiglijke woorden zijn woorden die de zintuigen oproepen. Ze helpen je te schrijven op een manier die de verbeelding van je lezers activeert. Dit is een krachtig, maar eenvoudig hulpmiddel. En als je het eenmaal doorhebt, zul je zien dat het gebruikt wordt om te activeren uw verbeelding de hele tijd.

Als je geen zintuiglijke woorden gebruikt, wordt je schrijven uiteindelijk saai om te lezen. De verbeelding van je lezers wordt niet geactiveerd, dus valt er niets te beleven. Het is allemaal platte tekst.

Dus, wil je wat voorbeelden zien van het opleuken van je zinnen met sensorische woorden? Hier gaan we:

Voorbeeld 1:

Niet zeggen: Ik had honger toen ik thuiskwam.

Zeg dat wel: Tegen de tijd dat ik thuis kwam, rommelde en knorde mijn maag.

Voorbeeld 2:

Niet zeggen: Ik liep vandaag langs een leuk restaurant.

Zeg dat wel: Ik liep vandaag langs een Italiaans restaurant toen ik werd overvallen door de geur van een professioneel gekookt bord authentieke Italiaanse spaghetti, mijn favoriete maaltijd.

Voorbeeld 3:

Niet zeggen: Deze auto is echt snel.

Zeg dat wel: Met deze auto zoom je in een oogwenk voorbij het verkeer.

De zinnen met zintuiglijke woorden zijn krachtiger en beschrijvender, vind je niet?

Hoe je nieuwsgierigheid kunt opwekken met zintuiglijke woorden

Misschien ziet u nu al hoe het gebruik van zintuiglijke woorden uw tekst kan veranderen. Copywriters gebruiken ze voortdurend en met groot succes.

Maar in plaats van te vertellen, zal ik het je laten zien. Hier is een kopie voor een parfum, Versace Pour Femme:

Een mengsel van zachte en frisse bloemen is opgedragen aan een vrouw van een nieuw millennium. Topnoten zijn een frisheid van de ochtenddauw samen met paarse blauwe regen en tropische, sappige guave en witte seringen. Het hart is samengesteld uit natte en doorschijnende bloemen; Angel Wing jasmijn, lotusbloemen, orchidee en azalea's. De drydown is opgebouwd uit vetiver, cederhout en muskus. De verpakking suggereert onschuld enDe elegante textuur van de fles is schoon en helder, net als de geur.

Zie je hoeveel zintuiglijke woorden worden gebruikt om een magisch beeld van de geur te creëren? Misschien lijkt het een beetje overdreven, maar dit is ongelooflijk krachtig. Door deze woorden overtuigen ze mensen om naar de winkel te gaan om het te proberen - of zelfs om het online te kopen zonder de geur daadwerkelijk te ervaren!

Toekomstig tempo met sensorische woorden

U weet misschien al dat het van cruciaal belang is om de voordelen van uw product te vermelden. Kenmerken geven aan wat een product doet, maar de voordelen leggen uit wat dat voor u betekent.

Maar weet je wat nog krachtiger is?

Als je beschrijft hoe het is om ervaring de voordelen van uw product.

Zie ook: 10 Beste platforms om digitale producten te verkopen in 2023

Ik word niet enthousiast bij het zien van "4 GB RAM" totdat je me uitlegt dat het mijn nieuwe telefoon ongelooflijk snel laat lopen, me in staat stelt veel zware apps tegelijk te gebruiken en het in staat stelt krachtige games soepel te draaien.

U kunt hen zelfs laten ervaren hoe het pakket aan de deur wordt afgeleverd en hoe het product in hun handen zal aanvoelen:

Zodra het pakket aankomt en u uw draagbare lader uit de doos schuift, zult u meteen merken hoe zwaar deze draagbare lader is. Het zal u meteen verzekeren dat dit een stevig product is dat gebouwd is om lang mee te gaan. We hebben het zo gemaakt dat het bestand is tegen elke situatie waar u het aan blootstelt. Het zal gemakkelijk een val overleven vanwege het dikke rubberen oppervlak. Het is zelfs waterbestendig, waardoor ugemoedsrust in de wetenschap dat u uw apparaten altijd kunt opladen.

Nog iets om over na te denken: het onderbewustzijn kan geen onderscheid maken tussen echte en ingebeelde ervaringen.

Dus als je je lezer laat voorstellen hoe het is om je product te gebruiken, hebben ze al "ervaren" hoe het is om je product te gebruiken.

Verbazingwekkend, is het niet?

Nieuwe woorden regelmatig toepassen

Op dit moment bevindt u zich in de tweede of derde fase van de vier competentieniveaus: bewuste incompetentie of bewuste bekwaamheid.

Dit betekent dat je je ofwel bewust bent van wat je zou moeten toepassen maar het nog niet kunt. Of je kunt het toepassen zolang je je concentreert en je serieus inspant.

Uiteindelijk zul je je in een ruimte van onbewuste bekwaamheid willen bevinden.

Maar hoe bereik je dat? Simpel.

Net als elke andere vaardigheid vergt het oefening. Door bewust nieuwe woorden vaak toe te passen, zul je merken dat je het moeiteloos en automatisch gaat doen, zoals fietsen.

Dit betekent dat u actief moet zoeken naar nieuwe woorden om te gebruiken en ze moet toepassen wanneer u kunt.

Maar maak je geen zorgen. Als je je eenmaal bewust bent van zintuiglijke woorden, zul je deze woorden overal gaan zien!

Zie ook: Hoe kies je een niche voor je blog in 2023?

Dagelijkse ervaringen gebruiken als een gelegenheid om te oefenen

Een andere fantastische manier om beter te worden in het betrekken van de zintuigen in je schrijven is door je echte ervaringen te gebruiken als oefening.

Je hond uitlaten? Maak er een oefening van om te letten op alles wat er om je heen gebeurt. Beschrijf de ervaring in je gedachten. Bijvoorbeeld:

Terwijl ik naar de helderblauwe lucht met de mooie lichte wolken kijk, hoor ik het geluid van kinderen die een potje voetbal spelen op het gras. Een zacht en verfrissend briesje waait tegen mijn huid. Ik zie in de verte een bloemenveld met allerlei kleuren. De zachte wind blaast de geur van verse bloemen door de lucht. Het is een perfecte dag in Nederland.

Begin je te zien hoe krachtig en toch eenvoudig deze kleine oefening is?

Probeer het zelf en laat me weten wat je vindt.

Start een veegbestand van zintuiglijke woorden

Copywriters staan bekend om het maken van swipe files. Dit zijn bestanden met allerlei uitstekende reclame die hen helpen om inspiratie op te doen.

Ik raad je aan deze kleine gewoonte ook op te pakken, en je eigen lijst van zintuiglijke woorden te maken. Je zult merken dat het toepassen van deze woorden in je schrijven ongelooflijk eenvoudig wordt.

Ik raad je ten zeerste aan deze woorden op te slaan in een bestand waar je altijd bij kunt. Ik gebruik Evernote omdat ik daarmee mijn notities overal met een internetverbinding kan gebruiken. Ik kan mijn bestand altijd bijwerken, zelfs onderweg.

Conclusie

Ik hoop dat je van dit bericht hebt geleerd en het met plezier hebt gelezen. Het is geen raketwetenschap, toch? Met wat moeite kan iedereen beschrijvende zinnen schrijven.

Verwante lectuur:

  • Hoe je betere blogkoppen schrijft (zelfs als je een complete beginner bent)
  • 44 copywritingformules om uw contentmarketing te verbeteren

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.