Hoe schrijfblok snel overwinnen

 Hoe schrijfblok snel overwinnen

Patrick Harvey

Het is maandagochtend en bovenaan je to-do lijst staat dat artikel dat je al 7 dagen uitstelt.

Je kent het onderwerp goed, maar de woorden lijken er niet uit te komen en je kunt alleen maar naar een leeg document staren.

Ik kan het me voorstellen. Het overkwam me toen ik ging zitten om dit te schrijven.

Het is writer's block en je aartsvijand als je iets gedaan wilt krijgen.

Wat is writer's block?

Writer's block is het totale onvermogen om je gedachten op een coherente manier op papier te zetten. Toen ik aan dit artikel begon, zat ik te knarsen van ergernis omdat ik niet op gang kon komen.

En hoe meer mijn ergernis toenam, hoe moeilijker het werd om echt te schrijven. Het is een zichzelf versterkende cyclus waarbij de enige manier om het te overwinnen is om helemaal uit de situatie te stappen.

Hoe het writer's block te overwinnen

Dus hoe ben ik erin geslaagd de hindernissen voor het schrijven van dit bericht te overwinnen? Hier zijn enkele van de dingen die ik heb geprobeerd en succesvol vond.

1. Verander uw verwachtingen

Een van de vele redenen waarom we als schrijvers vastlopen is omdat we hoge verwachtingen van onszelf hebben. En we slaan onszelf als we daar niet aan kunnen voldoen.

Niet kunnen schrijven wanneer we zeggen dat het moet, is gewoon een storing, het is niet het einde van de wereld. Het enige wat je schaadt door niet te kunnen schrijven is je beeld van hoe je zou moeten presteren.

Zit je even met je gevoelens en analyseer ze echt. Zit je vast omdat je het gevoel hebt dat je schrijven niet goed genoeg is? Ben je bang dat je niet kunt concurreren met andere, betere schrijvers?

Je zo voelen is oké, maar die gedachten geloven kan destructief zijn. Verander je verwachtingen. Natuurlijk, je bent niet perfect, je bent geen Stephen King en dat hoef je ook niet te zijn. Maar je bent goed genoeg om te doen wat je moet doen.

2. Elimineer afleidingen

We leven in een wereld vol afleiding en het is gemakkelijk om afgeleid te worden door wat er op Twitter gebeurt of je inbox voortdurend te verversen.

In een tijd van overvloed aan informatie is het verwijderen van afleiding een effectieve manier om je op de taak te concentreren.

Chrome-extensies zoals Stay Focused en Block Site kunnen u helpen de toegang te beperken tot websites waar u veel tijd aan verspilt.

Als het om je telefoon gaat, schakel dan 'niet storen' in als je aan het schrijven bent. Of schakel meldingen uit voor alles wat niet belangrijk is, zoals oproepen en sms-berichten.

Je zou versteld staan hoeveel tijd je bespaart als je niet op je telefoon of sociale media kijkt.

Let op: Ik heb meldingen voor al mijn apps op mijn telefoon en laptop verwijderd en mijn schrijftijd gehalveerd!

3. Word sociaal

Een writer's block slaat vaak toe als ik een tijdje alleen ben geweest. Zelfs als introvert heb ik af en toe baat bij een beetje menselijk contact. En als ik dat een tijdje niet heb gehad, komen gevoelens van isolement opzetten en kan ik me moeilijk concentreren.

We zijn van nature sociale wezens, dus de tijd nemen om te socialiseren is een geweldige manier om de batterijen op te laden en stoom af te blazen. Bovendien stelt een sociale omgeving je bloot aan meer gedachten en ideeën dan wanneer je naar dezelfde vier muren staart.

U kunt zelfs een stap verder gaan door uw schrijfwerk mee te nemen naar een plaatselijke coffeeshop of bibliotheek en de sfeer op te snuiven terwijl u schrijft.

Nodig een vriend uit om naast je te werken, zodat je regelmatig pauzes kunt nemen om bij te praten. Je zult al snel merken dat het werk veel sneller gaat met het gezelschap.

4. Speel een spel

Als je creatieve energie afneemt, overweeg dan een spel te spelen. Ik gebruik vaak spelletjes om ideeën te genereren en te ontsnappen aan de realiteit van een leeg hoofd.

Sommigen beschouwen spelletjes misschien als een afleidingstechniek, maar in mijn ervaring kunnen ze worden gebruikt om je te helpen geïnspireerd te raken.

Zie ook: Hoe maak je een T-shirtwinkel met WordPress?

Naast een aantal uitstekende soundtracks en de verbeterde graphics van tegenwoordig, kunnen games je iets leren:

  • Hoe niet te schrijven - kijk naar de interactie tussen personages. Haal de fouten eruit en bedenk hoe je het beter zou doen.
  • Over het schrijven van een plot - kies een spel met een geweldig verhaal om te leren hoe de ideeën samenkomen.
  • Aandacht besteden aan de details - kijk goed naar de details van een spel. Of het nu gaat om het verhaal, een plotmechanisme of een beschrijving. Dit kan genoeg zijn om een idee of twee aan te wakkeren.

Je kunt ook gewoon een spelletje spelen voor de lol en het escapisme ervan. Je geest afleiden van het schrijven en inspireren met iets anders zal zeker helpen.

5. Lees iets

Een van de populairste adviezen die schrijvers krijgen, is dat je om een goede schrijver te zijn, moet lezen, en vaak lezen.

Hetzelfde geldt voor schrijvers met een writer's block. Als je de tijd neemt om je te verdiepen in het schrijven van iemand anders, kom je in een nieuwe taalwereld terecht met ideeën die je nog niet hebt verkend.

Het hoeft ook niet het schrijven van iemand anders te zijn. Terugkijken naar artikelen die je in het verleden hebt geschreven, oude blogberichten en zelfs verhalen die je als kind hebt geschreven, is een manier om vertrouwd te raken met je eigen schrijfstijl.

Misschien herontdekt u zelfs die ware stijl die u bent kwijtgeraakt door jaren van onderwijs en opvoeding.

6. Muziek luisteren

Muziek is zeker een manier om de pijn van writer's block te doorbreken. Of je nu luistert terwijl je brainstormt over ideeën of even weggaat van de laptop om wat geluiden in je op te nemen, zonder afleiding.

Ik vind het vaak een nuttige oefening om afspeellijsten uit mijn jeugd opnieuw te bekijken. Ze roepen vaak nostalgie op en brengen emoties naar boven, wat geweldig materiaal is om over te schrijven.

Om je een idee te geven, luisteren naar Placebo doet me denken aan de zomer met mijn vrienden, een geweldige tijd in mijn leven vol positieve vibes en zelfonderzoek. Wat doet het voor jou?

Aan de andere kant is luisteren naar rustgevende geluiden terwijl je schrijft een geweldige omgeving om je te concentreren op je schrijven. Er zijn zelfs op maat gemaakte afspeellijsten op bijvoorbeeld Spotify, speciaal voor het behouden van de focus.

Als ik vastzit, zet ik de Daydreamer playlist aan of stem ik af op abstracte soundscapes om mijn omgeving te blokkeren.

7. Neem een douche

Het proces van iets alledaags doen zoals een wasbeurt geeft je geest de ruimte om af te dwalen. En als je ergens mee zit, zullen je hersenen eerder een oplossing vinden als ze wat ademruimte hebben.

Aan de andere kant kan een frisse douche je verjongen en nieuwe energie geven. Dat is misschien net wat je nodig hebt na een lange tijd achter je bureau naar een scherm te hebben gestaard.

8. Oefening

Veel schrijvers prijzen het buiten zijn als een manier om ideeën te genereren. Zelfs Charles Darwin had enkele van zijn grootste doorbraken tijdens zijn dagelijkse wandelingen.

In een studie van Stanford ontdekten wetenschappers dat wandelen de creativiteit verbetert en de inspiratie aanwakkert. Convergent denken komt naar voren als een bepaald gebied dat verbetert door lichaamsbeweging. Dat wil zeggen, het vermogen om oplossingen voor een probleem te bedenken - iets waar we allemaal mee te maken krijgen als we writer's block ervaren.

Dus door naar de sportschool te gaan, 's ochtends te gaan hardlopen of gewoon een paar keer een blokje om, kan genoeg zijn om je systeem aan te zwengelen en je creatieve sappen te laten stromen.

9. Brainstormen

Brainstormen wordt niet voor niets voortdurend genoemd als een creatieve oplossing voor veel problemen. Door je hoofd leeg te maken en gedachten op papier te zetten, kun je ideeën en verbanden gemakkelijker visualiseren.

Bij writer's block is brainstormen een effectieve manier om ideeën te genereren. Probeer eens woordassociatie te spelen met een brainstorm. Schrijf het hoofdonderwerp van je artikel of blogpost op en bedenk zoveel mogelijk woorden die daar in een of andere vorm betrekking op hebben.

Nog beter: open een thesaurus om te helpen. Aan het eind van de oefening zul je niet alleen veel meer vertrouwd zijn met het onderwerp, maar zul je ook verwante woorden en ideeën in je hoofd hebben rondspoken, wachtend om op de pagina te verschijnen.

Zie ook: Visme Review 2023: Maak geweldige afbeeldingen zonder enige ontwerpervaring

10. Helemaal niets doen

Tot slot, soms moet je gewoon stoppen met doen en gewoon zitten met niets anders dan je gedachten. We besteden zo veel van onze dag aan het proppen van elke kleine taak en detail, dat we nooit genoeg tijd hebben om te leren zitten en observeren.

Zeker, het is ongemakkelijk. Je vingers trillen misschien om je telefoon te pakken en de verveling te vullen. Maar in staat zijn om te zitten met je ongemak is een waardevolle ervaring. Het biedt de mogelijkheid om de dingen te observeren zoals ze zijn en je gedachten in gedachten te houden terwijl ze voorbij flitsen.

Door deze oefening te doen, zul je uiteindelijk leren dat writer's block een vluchtige situatie is en dat ook dat voorbij zal gaan. En je zult je comfortabel genoeg voelen om ermee te zitten als het komt.

Laatste gedachten

Elke schrijver vreest het begin van een writer's block, omdat het betekent dat onze productiviteit wordt verstoord. Hoezeer we het ook proberen te vermijden, het is onvermijdelijk dat het op bezoek komt.

Maar maak je geen zorgen, het is niet de ondergang voor je schrijfcarrière. Het is gewoon een probleem dat je kunt overwinnen, zoals alles.

Probeer enkele van de methoden die ik hierboven heb voorgesteld om u te helpen los te komen. Schrijf in een sociale sfeer, maak een wandeling, of doe een paar rondjes met uw favoriete spelletjes.

Uiteindelijk zal het overgaan en zal je geest weer bij het onderwerp zijn.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.