25 Nieuwste Facebook Video Statistieken, Feiten en Trends (2023)

 25 Nieuwste Facebook Video Statistieken, Feiten en Trends (2023)

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Welkom bij onze verzameling Facebook-videostatistieken en -trends.

De manier waarop gebruikers met Facebook omgaan is aan het veranderen. In het begin draaide Facebook vooral om netwerken. Het was de plek om met familie en vrienden te praten en je gedachten te delen. Tegenwoordig draait Facebook om video.

Facebook-gebruikers besteden nu een aanzienlijk deel van hun tijd op het platform aan het consumeren van video-inhoud in hun News Feeds of op Facebook Watch. Er wordt zelfs voorspeld dat dit binnenkort de primaire manier zal worden waarop mensen het platform gebruiken.

In deze post kijken we naar de nieuwste Facebook-videostatistieken. Deze statistieken bieden nuttige, datagestuurde inzichten voor merken, marketeers en uitgevers en helpen om dit jaar richting te geven aan uw Facebook-videomarketingstrategie.

Laten we beginnen!

De beste keuzes van de redactie - Facebook-videostatistieken

Dit zijn onze meest interessante statistieken over Facebook video:

 • 8 miljard keer per dag worden video's op Facebook bekeken. (Bron: Business Insider)
 • Bijna 50% van de tijd op Facebook wordt besteed aan het bekijken van video's. (Bron: Facebook Q2 2021 Earnings Call)
 • De gemiddelde CTR op Facebook-video's is hoger in vergelijking met andere platforms, namelijk ongeveer 8%. (Bron: SocialInsider)

Algemene Facebook-videostatistieken

Laten we eerst eens kijken naar enkele algemene Facebook-videostatistieken die een overzicht geven van hoe groot het Facebook-videopubliek is en hoe vaak gebruikers video-inhoud bekijken en publiceren.

1. Facebook video's genereren minstens 8 miljard views per dag.

Dat is waarschijnlijk een voorzichtige schatting, aangezien het cijfer van 8 miljard uit 2015 komt. Het gebruikersbestand van het platform is in de 6 jaar daarna aanzienlijk uitgebreid, dus de kans is groot dat het inmiddels aanzienlijk hoger ligt.

Interessant is dat die 8 miljard views afkomstig zijn van slechts 500 miljoen mensen die video's bekijken op het platform, wat betekent dat de gemiddelde gebruiker 16 video's per dag bekijkt.

Dat lijkt misschien ongewoon hoog, maar als je bedenkt dat het gebruikelijk is om meer dan een dozijn autoplay-video's voorbij te scrollen in slechts één minuut scrollen door je feed, lijkt het veel aannemelijker.

Bron: Business Insider

2. Op Facebook wordt dagelijks meer dan 100 miljoen uur aan video bekeken.

Dat is het equivalent van meer dan 6 miljard minuten, 4,1 miljoen dagen of 11.000 jaar inhoud per dag.

Het is een verbluffend cijfer, maar het verbleekt nog steeds in vergelijking met concurrerend platform YouTube, waarop dagelijks meer dan 1 miljard uur aan video wordt bekeken. Hieruit blijkt dat Facebook nog een lange weg te gaan heeft als het het platform voor het delen van video's wil onttronen.

Bron: Facebook Insights4

3. Video is nu goed voor bijna 50% van alle tijd die op Facebook wordt doorgebracht.

In een recente Facebook earnings call voor investeerders (Q2 2021) wees Mark Zuckerberg op het toenemende belang van video en hoe het de primaire manier wordt waarop mensen het Facebook-platform gebruiken.

Volgens Zuckerberg wordt nu bijna de helft van de tijd op Facebook besteed aan het bekijken van video's. Hij merkt ook op dat veel van dit succes te danken is aan Facebooks gepersonaliseerde algoritmen, die bepaalde video's naar kijkers pushen op basis van hun interesses en gedrag.

Bron: Facebook Q2 2021 Earnings Call

4. 15,5% van de Facebook-berichten zijn video's

Dit is een stijging ten opzichte van 12% vorig jaar en laat zien dat video steeds populairder wordt. Dit bevestigt de voorspelling van Zuckerberg dat video een steeds belangrijker onderdeel wordt van de manier waarop mensen het platform gebruiken.

Dit cijfer toont echter ook aan dat Facebook zeker nog niet in de eerste plaats een videoplatform is, aangezien het overgrote deel van de berichten nog steeds foto's (38,6%) en links (38,8%) zijn.

Bron: Socialinsider

5. 46% van de gebruikers van sociale media gebruikt Facebook om video's te bekijken

Volgens een Statista-rapport uit 2019 gebruikt 46% van de respondenten Facebook voor het bekijken van video's. Daarmee ligt het iets achter Instagram (51%) en Snapchat (50%), maar ver boven Pinterest (21%) en Twitter (32%).

Hoewel 46% veel is, laat het ook zien dat Facebook nog steeds vooral een netwerkplatform is. Veel meer gebruikers gebruiken het platform om foto's te bekijken en inhoud te delen dan om video's te bekijken.

Bron: Statista2

6. 61% van de millennials geeft aan Facebook-video's te bekijken.

Volgens een recente analyse van Facebook is Binge-watching een van de belangrijkste drijfveren achter de opkomst van mobiele videoconsumptie. Binge-watching is een relatief nieuw gebruikersgedrag dat vooral voorkomt bij millennials.

Online video bekijken is een tweede natuur geworden voor gebruikers in deze leeftijdsgroep, zozeer zelfs dat 61% nu vaak meerdere video's achter elkaar bekijkt. 58% van hen zegt dit te doen zonder er bewust over na te denken.

Bron: Facebook Insights2

7. 68% van de ondervraagde kijkers zegt wekelijks video's te bekijken op Facebook & Instagram

In de studie werd gekeken naar hoe kijkers video's bekijken op verschillende platforms en werd vastgesteld dat videokijken gebeurt via verschillende kanalen. YouTube domineert (84%), advertentie-ondersteunde tv komt op de tweede plaats (81%) en Facebook en Instagram komen op de derde plaats (68%).

Daarmee staat Facebook boven Netflix (60%) en Amazon Prime (39%).

Bron: Facebook Insights3

Facebook video marketing statistieken

Overweegt u Facebook op te nemen in uw komende videomarketingcampagnes? De volgende Facebook-statistieken vertellen u een aantal wetenswaardigheden over het gebruik van Facebook-video's voor marketingdoeleinden.

8. Facebook is het op één na populairste platform voor videomarketing

Facebook is een uiterst populair platform voor alle soorten marketing, inclusief video's. Volgens gegevens van Wyzowl gebruikt 70% van de videomarketeers het platform als distributiekanaal. Alleen YouTube was populairder (gebruikt door 89% van de marketeers).

Bron: Wyzowl

9. 83% van de Amerikaanse marketeers is ervan overtuigd dat ze aankopen kunnen stimuleren met Facebook-video-inhoud

Ter vergelijking: slechts 79% van de marketeers dacht hetzelfde over YouTube en slechts 67% over Instagram. De overgrote meerderheid van de marketeers had er ook vertrouwen in dat Facebook-video's konden worden gebruikt om betrokkenheid (86%) en weergaven (87%) te stimuleren.

Bron: eMarketer1

10. Grote merken plaatsen meer Facebook-video's

Als we kijken naar de verdeling van verschillende soorten berichten per profielgrootte, is het duidelijk dat grotere merken meer video's plaatsen dan kleinere accounts.

Volgens een studie van Socialinsider bestaat 16,83% van de berichten van accounts met meer dan 100.000 volgers uit video-inhoud. Ter vergelijking: bij kleinere accounts met minder dan 5.000 volgers bestaat slechts 12,51% van de berichten uit video-inhoud.

Zie ook: 6 manieren om betaald te worden voor de inhoud die je maakt

Er zijn twee mogelijke redenen voor deze correlatie: het kan zijn dat grotere merken grotere budgetten hebben om te besteden aan het maken van video-inhoud, of het kan zijn dat het publiceren van meer video-inhoud groei stimuleert en leidt tot een groter aantal volgers.

Bron: Socialinsider

Facebook video engagement statistieken

Als je geweldige video-inhoud voor Facebook wilt maken, is het belangrijk om te weten wat de aandacht van de kijker trekt. De onderstaande Facebook-statistieken richten zich op wat Facebook-video's aantrekkelijk maakt voor kijkers.

11. Mensen kijken 5x langer naar video-inhoud dan naar statische inhoud.

Facebook IQ voerde een experiment met eye-tracking uit waarbij de oogbewegingen van de proefpersonen werden gevolgd terwijl zij door hun feed scrolden. Daarbij bleek dat de blik van de gemiddelde persoon doorgaans 5x zo lang bleef hangen boven video-inhoud als boven statische beeldinhoud.

Bron: Facebook Insights2

12. ...En 40% langer naar 360°-video kijken dan naar gewone video

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat de blik 40% langer bleef hangen bij 360°-video's dan bij gewone video's. Dit is een interessante ontdekking, maar slechts een klein deel van de video-inhoud op het platform is in dit formaat. 360°-video's zijn veel moeilijker te filmen dan gewone video's en dat zou de reden kunnen zijn voor het gebrek aan adoptie, ondanks het feit dat ze boeiender blijken te zijn.

Bron: Facebook Insights2

13. Facebook native video's genereren 10x meer shares dan YouTube video's

Er wordt al lang gedacht dat Facebook de voorkeur geeft aan video's die rechtstreeks naar het platform worden geüpload, boven video's die worden gedeeld via concurrerende platforms zoals YouTube, en dit cijfer lijkt het te bewijzen.

Volgens een analyse van meer dan 6,2 miljoen profielen genereerden native Facebook-video's een 1055% groter aandeel dan YouTube-video's, en 110% meer interacties.

Als gevolg van Facebooks duidelijke voorkeur voor native video's gebruikt 90% van de profielpagina's native video's, vergeleken met slechts 30% die YouTube gebruikt.

Bron: Forbes

Verwante lectuur: 35+ Top YouTube-statistieken: gebruik, feiten, trends.

14. Verticale video's presteren beter dan horizontale video's als het gaat om betrokkenheid

Wanneer smartphones rechtop worden gehouden, vullen verticale video's meer van het scherm dan horizontale video's en zijn ze dus boeiender. Evenzo genereren vierkante video's de laagste engagement rate.

Voor accounts met maximaal 5.000 volgers genereren verticale video's een gemiddeld engagementpercentage van 1,77%, vergeleken met 1,43% voor liggende video's en slechts 0,8% voor vierkante video's. Voor grote profielen met meer dan 100.000 volgers genereren verticale video's een gemiddeld engagementpercentage van 0,4%, vergeleken met 0,23% voor liggende en 0,2% voor vierkante.

Bron: Socialinsider

15. De gemiddelde CTR van videoposts is ongeveer 8%.

Het doorklikpercentage voor Facebook-video's is vrij hoog in vergelijking met sommige andere platforms. Gemiddeld is het percentage 7,97% voor alle profielgroottes, maar dat stijgt tot maar liefst 29,66% voor kleinere profielen met minder dan 5.000 volgers.

8% is een goede benchmark om naar te streven en zou je moeten helpen om in te schatten hoeveel verkeer je kunt genereren via video-inhoud op Facebook, zolang je een idee hebt van je geschatte bereik.

Bron: Socialinsider

16. Kortere bijschriften zorgen voor de beste betrokkenheid

Mensen willen graag de belangrijkste informatie over video's weten zonder al te veel tekst te hoeven lezen. Daarom hebben videoposts met bijschriften van minder dan 10 woorden een gemiddeld engagementpercentage van 0,44%. Posts met bijschriften van 20-30 woorden hebben het laagste gemiddelde engagementpercentage (0,29%).

Bron: Socialinsider

17. Live video's die langer dan een uur duren hebben een gemiddelde betrokkenheid van 0,46%.

Hoe langer live-video's duren, hoe meer engagement ze genereren. Video's die meer dan een uur duren, genereren een gemiddeld engagementpercentage van ongeveer 0,46%, terwijl video's van 10-20 minuten een engagementpercentage van slechts 0,26% genereren. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat het meer mensen de tijd geeft om af te stemmen op de livestream.

Ook zijn livestreams geweldig voor het stimuleren van betrokkenheid, zoals het geven van commentaar en het aanmoedigen van kijkers om te blijven en te chatten met de gastheren en andere Facebook-gebruikers in de commentaren.

Bron: Socialinsider

18. 72% van de mensen geeft de voorkeur aan korte videocontent op Facebook

Dit lijkt een trend te zijn op alle sociale platforms en verklaart voor een deel het succes van TikTok in de afgelopen jaren. Consumenten houden van korte en boeiende video-inhoud, vooral als het gaat om Facebook-video's. Video's korter dan 30 seconden worden de norm op alle sociale mediaplatforms.

En het goede nieuws is dat de meeste social media schedulers nu de mogelijkheid hebben om het plannen van korte video eenvoudig te maken.

Bron: Facebook Insights2

Verwante lectuur: 60 Top Video Marketing Statistieken, Feiten en Trends.

19. 76% van de Facebook-advertenties vereisen geluid...

Slechts 24% kon worden begrepen zonder geluid. Dit is een probleem, aangezien video-advertenties in Facebooks mobiele nieuwsfeed automatisch zonder geluid worden afgespeeld. Je kunt je video's begrijpelijk maken zonder geluid door visuele signalen te gebruiken, zoals bijschriften.

Bron: Facebook Insights4

20. ... Maar de meeste Facebook video's worden bekeken zonder geluid

85% om precies te zijn. Mensen bekijken video's op Facebook vaak tijdens het woon-werkverkeer of in een rustige omgeving, en veel mensen vertrouwen op de bijschriftenfunctie om te begrijpen wat er gaande is. Als u wilt dat uw video's boeiend zijn, vertrouw dan niet te veel op audio. Probeer video's te maken die gemakkelijk met of zonder geluid kunnen worden bekeken.

Bron: Digiday

Facebook evolueert voortdurend en als je erover denkt om je met Facebook-videoproductie bezig te houden, is het een goed idee om de trends voor te blijven. Hier zijn enkele Facebook-statistieken over de huidige videotrends op het platform.

21. 75% van de Facebook-video's wordt nu mobiel bekeken

Smartphonegebruikers zijn veruit het populairste apparaat voor het bekijken van Facebook-video's, waarbij mobiele gebruikers 1,5x meer kans hebben om een video te bekijken dan desktopgebruikers. Het resultaat hiervan is dat het super belangrijk is om ervoor te zorgen dat je bij het maken van je video's rekening houdt met de schermgrootte. Video's op Facebook moeten geoptimaliseerd zijn voor mobiel en bekeken kunnen worden op een klein scherm.

Bron: Facebook Insights1

22. Facebook Watch groeit sneller dan News Feed

Als je het nog niet wist, Facebook Watch is een apart tabblad op Facebook gewijd aan video's. Het biedt een manier voor Facebook-gebruikers die het platform meer willen gebruiken als een traditioneel videostreamingplatform dan als een sociaal netwerk. Ondanks dat daar online veel andere opties voor zijn, waaronder TikTok, IGTV en YouTube, lijken mensen nog steeds graag video-inhoud te consumeren via Facebook.

Volgens Zuckerberg groeit de functie nu sneller dan andere soorten video of inhoud in de Facebook News Feed.

Bron: Facebook Q2 2021 Earnings Call

Zie ook: 7 Beste WordPress FAQ Plugins voor 2023

23. Facebook live video gebruik steeg met 55% in 2021

De live-videofunctie is een relatief nieuwe toevoeging aan Facebook, maar het is een van de populairste functies voor makers op het platform. Live-video's vormen ongeveer een vijfde (18,9%) van alle video's op het Facebook-platform. De overige 81,1% zijn vooraf opgenomen video's.

Hoewel dat misschien niet veel lijkt, is het eigenlijk een enorme stijging van 55% ten opzichte van 2020 en laat het zien dat de vraag naar live video groeit.

Bron: Socialinsider

Verwante lectuur: De top Facebook Live statistieken: gebruik en trends.

24. LADbible is de meest bekeken Facebook video uitgever

Het kanaal LADbible richt zich op virale social media content zoals schattige huisdiervideo's en grappige shorts. Het kanaal is de meest bekeken Facebook-uitgever met ongeveer 1,6 miljard videoweergaven in maart 2019. UNILAD, een ander kanaal beheerd door hetzelfde bedrijf kwam op een krappe tweede plaats met 1,5 miljard weergaven.

Bron: Statista1

25. 5-Minute Craft video's werden 1,4 miljard keer bekeken in één jaar tijd.

Het knutselkanaal 5-minute Crafts is verrassend populair op Facebook, ondanks de twijfelachtige life hacks die de video's laten zien. In 2019 heeft het kanaal ongeveer 1,4 miljard views verzameld. Het kanaal is zo populair dat veel YouTube-creators hun content zelfs hebben hergebruikt voor hun eigen video's.

Bron: Statista1

Facebook videostatistieken bronnen

 • Facebook Inzichten1
 • Facebook Insights2
 • Facebook Insights3
 • Facebook Insights4
 • Forbes
 • Bijtbaar
 • Business Insider
 • Statista1
 • Statista2
 • Wyzowl
 • Facebook Q2 2021 Earnings Call (Transcript)
 • Socialinsider
 • eMarketer1
 • eMarketer2

Laatste gedachten

Dus daar heb je het - 25 feiten en statistieken met betrekking tot Facebook-video. Facebook-video kan een geweldige manier zijn om producten op de markt te brengen, je merk op te bouwen en je gemeenschap te betrekken. Hopelijk helpen deze feiten je om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over je toekomstige marketingcampagnes.

Als u meer wilt weten over andere social media-platforms, bekijk dan enkele van onze andere statistische overzichten, zoals 38 laatste Twitter-statistieken: Wat is de staat van Twitter? en 33 laatste Facebook-statistieken en -feiten die u moet weten.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.