De complete gids voor het plannen, creëren en leveren van Lead Magnets (met voorbeelden)

 De complete gids voor het plannen, creëren en leveren van Lead Magnets (met voorbeelden)

Patrick Harvey

Je hebt het ontelbare keren gehoord.

Als u uw e-maillijst sneller wilt laten groeien, moet u uw lezers een stimulans bieden om lid te worden van uw e-maillijst.

In de marketingwereld noemen we deze prikkels "leadmagneten".

Maar het maken van een lead magnet die converteert, en het leveren ervan aan je lezers is niet zo eenvoudig.

En de ongelukkige waarheid is dat de meeste lead magnets er niet in slagen lezers om te zetten in abonnees.

Hier is het goede nieuws:

Deze post heeft je gedekt!

U leert de belangrijkste onderdelen van een succesvolle lead magnet, ideeën en voorbeelden om u op weg te helpen. En welke tools u precies kunnen helpen bij het maken, hosten en leveren van uw lead magnet.

Klaar? Laten we beginnen:

Deel #1 - Een snelle inleiding over waarom leadmagneten cruciaal zijn voor bloggers

De meeste websites bieden geen stimulans om mensen aan te moedigen op hun e-maillijst te komen.

Je ziet iets als "Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief."

Tenzij uw site een toppublicatie is in uw branche, zult u waarschijnlijk conversies van minder dan 1% zien.

En dat is klote.

Maar als u een leadmagneet gebruikt, kunt u conversies zien stijgen tot 2-7%. Als uw aanbod bijzonder goed is, kunt u zelfs nog grotere conversiestijgingen zien.

Dat is een mooie verbetering, toch?

Leadmagneten werken goed omdat mensen graag gratis spullen krijgen - vooral exclusieve spullen die een behoefte vervullen.

Het kan een gratis gids zijn, een checklist, een kortingscode of iets anders.

Het type lead magnet dat u kiest en hoe u het positioneert, zal een aanzienlijke invloed hebben op uw conversies. Dus, voordat we bekijken hoe u de uwe maakt - zal ik u vertellen wat een geweldige lead magnet maakt.

Let op: Misschien ben je de term 'inhoudsupgrades' al eens tegengekomen. Dat zijn gewoon postspecifieke leadmagneten. Een deel van wat we zullen bespreken, komt op het terrein van de inhoudsupgrades, maar voor dit bericht houden we het bij de terminologie van de leadmagneet.

Deel #2 - De geheime ingrediënten voor hoog converterende leadmagneten

Je kunt niet zomaar iets aanbieden als stimulans voor je lezers om zich bij je e-maillijst aan te sluiten.

Uw lezers lezen waarschijnlijk een heleboel andere sites in uw niche die een soort van lead magnet aanbieden.

En je wilt dat ze zich aansluiten bij je e-maillijst, toch?!

Dus wat gaat er in het recept voor een epische lead magnet?

Dit is wat je leadmagneet moet zijn:

Zakelijk georiënteerd

Voordat je nadenkt over wat je lead magnet moet zijn, of er iets van plant - moet je precies begrijpen waarmee je wilt dat je lead magnet je helpt.

Denk in het groot. Wat wil je dat mensen doen nadat ze zich hebben ingeschreven?

Misschien wilt u een dienst promoten, of een betaald product? Wat het ook is, het zou de logische volgende stap moeten zijn zodra de abonnees de informatie in uw lead magnet hebben verwerkt.

Beknopt

Zeker, een ebook van 250 pagina's klinkt goed, maar zullen je abonnees het lezen? Waarschijnlijk niet. Als je lead magnet beknopt is, vergroot je de kans dat je abonnees het zullen gebruiken.

Activeerbare

Of je lead magnet nu een checklist, gids of een kortingscode is - je abonnees moeten alles krijgen wat ze nodig hebben om meteen actie te ondernemen.

Hier is een voorbeeld:

Als u een gids over contentmarketing aanbiedt, zal het opnemen van niet-specifiek advies zoals "links bouwen" niet werken. Wat u moet vermijden is dat uw abonnees lezen en denken "Oké - wat nu?!".

Probleemgericht

Er zijn verschillende problemen waarmee je ideale lezer op dit moment wordt geconfronteerd. Je leadmagneet moet een van die problemen oplossen.

Het volstaat een snelle enquête op te stellen met een tool zoals Typeform.com (de gratis versie volstaat).

Stuur het formulier naar je e-mailabonnees en volgers op sociale media. Als je meer reacties nodig hebt, ga dan op zoek naar een online community waar je ideale lezer rondhangt.

Specifiek

Brede loden magneten zijn een dubbeltje in een dozijn.

Dus om op te vallen, moet je specifiek zijn. Maar niet zo specifiek dat je je richt op een subonderwerp waar slechts een handvol mensen om geven.

U kunt het nuttig vinden om het onderwerp van het hoogste niveau in de kop te verwerken.

Hier is een voorbeeld:

"Hoe gebruik je virale quizzen om de groei van je e-maillijst te verdrievoudigen."

Nu, stel je voor dat je dit leest als je niets weet over specifieke strategieën voor lijstopbouw. De kop maakt duidelijk dat het bericht je kan helpen je e-maillijst te laten groeien.

Nuttig

Zullen mensen je lead magnet nuttig vinden? Heeft het een doel?

Er zijn uitzonderingen op deze factor, maar als je je eerder bezighoudt met educatie dan met amusement (of je meer richt op educatie) - moet je ja kunnen antwoorden op de twee bovenstaande vragen.

Gemakkelijk te volgen

Leesbaarheid en gebruikerservaring zijn van groot belang.

Als uw lead magnet bijvoorbeeld een korte gids is - toon dan geen muur van tekst.

Gebruik opmaak zoals opsommingstekens, kortere zinnen, beeldmateriaal, subkoppen, enz. En zorg ervoor dat u uw tekst optimaliseert voor scanners - zij die door de pagina bladeren tot ze een kop of een stukje tekst vinden dat hen aanspreekt.

Deel #3 - 10 geweldige lead magnet ideeën met voorbeelden

PDF-gidsen zijn een van de meest populaire lead magnet types, maar u kunt zoveel meer doen.

Zo meteen zal ik een aantal ideeën met u delen waarover niet al te vaak wordt gesproken. Dit is zeker geen uitputtende lijst - het doel is u te laten zien wat er mogelijk is.

Let op: Als je niet veel expertise hebt in je gekozen niche, maak je dan geen zorgen, want er zijn manieren om dat te omzeilen.

Hoe precies? Maak gebruik van de expertise van anderen door video-, audio- of zelfs tekstinterviews te houden, of samen een verzameling bronnen samen te stellen.

Laten we erin duiken:

#1 - Het inzichtelijke en bruikbare spiekbriefje

Spiekbriefjes kunnen goed werken omdat ze ontworpen zijn om direct en to the point te zijn.

Met de juiste opmaak en bruikbare informatie erin - ze kunnen uiterst waardevol zijn & maak het uw abonnees gemakkelijk om regelmatig te gebruiken.

En onthoud: hoe meer uw abonnees uw leadmagneten gebruiken, hoe gedenkwaardiger u wordt.

Een goed voorbeeld is 'The Ultimate SaaS Metrics Cheat Sheet' van ChartMogul:

Dit spiekbriefje is gemakkelijk te volgen, bevat veel gegevens en is bruikbaar. En het onderwerp is goed.

#2 - De waardevolle SlideShare-presentatie

Presentaties zijn gemakkelijk te verteren en bieden de extra bonus van het gebruik van SlideShare's ingebouwde publiek van meer dan 70 miljoen gebruikers.

Een tijdje geleden hebben we een gastartikel dat hier op Blogging Wizard was gepubliceerd, omgezet in een presentatie en geüpload naar SlideShare.

We hebben een dia toegevoegd met een tweeledige oproep tot actie:

 • Een CTA om verkeer terug te sturen naar Blogging Wizard.
 • Een directe CTA naar ons belangrijkste aanbod; 15+ gidsen, checklists en sjablonen om bloggers te helpen meer verkeer en e-mailabonnees te krijgen.

Het was niet de bedoeling dat dit een lead magnet zou zijn - het werd gemaakt als een proefexercitie voor een van onze teamleden.

Als u dit probeert, raad ik u aan de SlideShare lead generation slide te gebruiken om nog meer aanmeldingen per e-mail te stimuleren.

U kunt uw presentatie ook op uw website aanbieden als PDF-download. In dat geval wilt u een PDF-versie die u kunt maken met een programma als Google Slides (gratis).

Maak je geen zorgen over hoe je je PDF moet hosten - daar hebben we het later in deze post over.

#3 - De niet te missen nieuwsbrief

Mensen hebben het druk, dat is een feit.

De meeste mensen hebben geen tijd om te zoeken naar de nieuwste artikelen over de onderwerpen die zij belangrijk vinden.

Daarom is het cureren van inhoud zo krachtig. En hier is een voorbeeld:

Hiten Shah; medeoprichter van Crazy Egg heeft een nieuwsbrief genaamd SaaS Weekly.

Hier is de waardepropositie van Hiten: "Een wekelijkse e-mail met nuttige links voor mensen die geïnteresseerd zijn in SaaS-bedrijven."

Ik heb geen SaaS (software as a service)-bedrijf, maar ik vind in elke nieuwsbrief wel een paar niet te missen artikelen die ik zonder abonnee nooit zou hebben gevonden.

Je kunt hiervoor een gewoon e-mailmarketingplatform gebruiken, zoals MailChimp of GetResponse, of zelfs een marketingautomatiseringstool met meer functies - of je kunt een speciaal ontwikkelde tool gebruiken, zoals Curated (dat is wat Hiten gebruikt).

Een deel van het voordeel van Curated is dat het u helpt het proces van het cureren van artikelen in uw nieuwsbrief - het tijdrovende deel - te stroomlijnen. U kunt uw abonnees vervolgens importeren in elk ander e-mailmarketingplatform.

#4 - De virale quiz

Virale quizzen zijn geweldig voor social media verkeer. Maar wist je dat ze ook gebruikt kunnen worden voor list building?

De meeste quizzen zijn bedoeld om te vermaken en een gevoel van nieuwsgierigheid op te wekken, zoals de quiz "Wat voor soort soloreiziger ben jij?" van Afar.com.

Andere quizzen komen uit educatief oogpunt, zoals deze quiz over veelgemaakte grammaticafouten van WriteToDone.com.

De uitdaging met dit type lead magnet is dat de meeste quiz tools alleen ontworpen zijn om sociaal delen aan te moedigen, en niet om een e-maillijst op te bouwen.

Hier zijn twee opties:

 • Interact - Een SaaS app speciaal ontworpen voor het maken van quizzen. U kunt zich aanmelden voor een gratis account om het uit te testen, maar de lead generation functie vereist een betaald plan dat begint bij $29/maand (bij jaarlijkse betaling). U krijgt toegang tot een bibliotheek van sjablonen om u te inspireren en u kunt quizzen insluiten op elke website die u wilt. U kunt ook lead generation giveaways organiseren. Meest populaire e-mail providersworden ondersteund.
 • Thrive Quiz Builder - Deze WordPress plugin is ideaal voor quizzen en persoonlijkheidstests. U kunt het gebruiken om uw e-maillijst te laten groeien, en/of social media verkeer aan te sturen. Maak dynamische quizzen met de ingebouwde visuele quiz builder en toon verschillende vragen op basis van eerdere antwoorden. Split testing is ingebouwd om u te helpen conversies te verhogen, en diepgaande analytics geven u de mogelijkheid om conversies & shares te monitoren,en zien waar mensen afhaken van je quiz.

Een alternatieve optie zou zijn om een gewone quiztool te gebruiken en dan een CTA toe te voegen onder de quiz met een listbuildingtool zoals Thrive Leads. Dit is wat het team van WriteToDone deed voor hun quiz (hierboven afgebeeld) - hun CTA bood een PDF-gids aan die relevant was voor hun quiz.

#5 - The Podcast PDF transcript

Podcasts zijn momenteel helemaal in. En het aanbieden van een PDF-transcriptie van uw podcast is een geweldige manier om de levensduur van uw bestaande inhoud te verlengen.

Hier zijn verschillende manieren om dit type leadmagneet aan te pakken:

PDF transcripties voor elke aflevering

Je zou ervoor kunnen kiezen om dit te doen voor elke podcastaflevering die je publiceert, zoals James Schramko doet bij SuperFastBusiness:

We zullen later dieper ingaan op het leveren van leadmagnets, maar James gebruikt een Leadbox van Leadpages om een klikbare popover aan te sturen. Leadpages heeft ook een functie voor het leveren van digitale activa die kan worden gebruikt om de PDF naar uw nieuwe abonnees te sturen.

Dit kan ook met een WordPress plugin zoals Thrive Leads, die kosteneffectiever is.

Bundel je beste afleveringen samen

Wat als u niet van elk van uw podcastafleveringen een PDF-transcript wilt maken?

U kunt een aantal van uw beste podcasts kiezen en ze bundelen in een PDF. Zorg ervoor dat u volledige transcripties en links naar de audio/video van elke podcast toevoegt.

Verschillende Skype-interviews opnemen met deskundigen uit de sector

Hebt u geen eigen podcast? Geen probleem - u kunt toch een variatie van deze techniek gebruiken.

Neem contact op met een aantal grote namen in uw branche en nodig ze uit voor een interview via Skype.

Neem de interviews op met een van deze tools en bundel ze tot een leadmagneet.

Hoe u uw leadmagneet precies structureert, hangt af van wat u wilt doen.

Je zou de audio/video en transcripties alleen beschikbaar kunnen maken voor abonnees.

Of je kunt de audio/video vrijgeven op je blog en andere platforms met CTA's (oproepen tot actie) om je in te schrijven op je lijst en de volledige PDF-transcripties te krijgen.

Je kunt ze zelfs als minipodcastserie uitbrengen op iTunes (en andere platforms) - je hebt dan de mogelijkheid om de podcast in de toekomst opnieuw op te starten. Een geweldige optie als je je bereik wilt vergroten.

#6 - De bronnenkluis

Hier bij Blogging Wizard bieden we meerdere lead magnets aan in de vorm van een resource bibliotheek (of kluis).

Eerder hebben we gesproken over hoe belangrijk het is dat een lead magnet beknopt is. Een verzameling van lead magnets is op zich niet beknopt, maar kan wel beknopte bronnen bevatten.

Zo bevatten we bijvoorbeeld sjablonen en checklists die eenvoudig te volgen zijn, zodat abonnees er direct profijt van hebben. U vindt er ook gedetailleerde gidsen - die zijn niet zo beknopt, maar ze staan boordevol bruikbaar advies.

Later in dit bericht ga ik dieper in op enkele van de sjablonen die wij aanbieden, omdat twee daarvan specifiek betrekking hebben op het creëren van leadmagneten.

Het belangrijkste voordeel is dat de gepercipieerde waarde enorm is.

Vraag je je af hoe je zo'n pagina maakt? Ik heb je steun! Ik zal er later dieper op ingaan in het gedeelte over lead magnet delivery.

#7 - De kortingscode

Verkoopt u producten? Dat kunnen fysieke of digitale producten zijn.

In beide gevallen kunt u een exclusieve kortingscode aanbieden om bezoekers aan te moedigen lid te worden van uw e-maillijst.

Zo biedt iThemes regelmatig coupons aan voor specifieke producten of voor de hele site:

Ik ben terughoudend met het aanbieden van kortingscodes omdat het je producten en misschien zelfs je merk kan devalueren.

U moet dus nagaan hoe uw verkoop op lange termijn kan worden beïnvloed voordat u dit probeert.

#8 - Het hoogwaardige webinar

Ik ben geen fan van webinars. Voornamelijk omdat het zo vaak onbehulpzame verkooppraatjes zijn.

Maar als je nuttige en bruikbare informatie in een webinar verpakt, heb je iets dat de tijd van je mensen waard is.

Elna Cain houdt bijvoorbeeld af en toe webinars die erop gericht zijn freelance schrijvers te helpen meer klanten te krijgen, zoals deze uit 2016:

Een webinar organiseren betekent een gespecialiseerde tool aanschaffen. Je zou gratis Google Hangouts kunnen gebruiken, maar dat is niet ontworpen met het oog op lijstopbouw.

Als alternatief kunt u een speciaal webinarplatform gebruiken om uw webinar uit te voeren en meteen uw e-maillijst op te bouwen. Bied vervolgens een opname van het webinar aan op uw blog. Bekijk onze vergelijking van webinarplatforms voor meer informatie.

Je kunt betaalde verkeersplatforms zoals Facebook Ads gebruiken om je webinar te promoten. Maar, ik zou aanraden om een speciale landingspagina te gebruiken.

De meeste landing page builder plugins komen tegenwoordig met een soort webinarsjabloon (zodat je een aftelklok kunt weergeven).

Bijvoorbeeld, een WordPress plugin genaamd Thrive Architect komt met verschillende sjablonen. Het heeft een hele set sjablonen die zijn ontworpen om te worden gebruikt in een webinar stijl trechter.

Zie ook: Hoe begin je een fotografieblog in 2023: de definitieve gids?

Hier is een voorbeeld:

Pas de landingspagina aan uw huisstijl aan, sluit uw e-mailmarketingdienst aan en uw landingspagina is klaar.

#9 - De webinar replay kluis

Ik heb nog niet veel merken deze techniek zien gebruiken, waarschijnlijk omdat er veel middelen voor nodig zijn.

Kissmetrics houdt regelmatig webinars met experts uit de sector, en ze maken ze allemaal beschikbaar op hun pagina 'opgenomen webinars'.

Zo ziet het eruit:

Wanneer een webinar is gepland, wordt een landingspagina gemaakt waar bezoekers zich kunnen aanmelden. Deze wordt vervolgens toegevoegd aan de webinarpagina.

Zodra het live webinar is afgelopen, wordt de landingspagina bewerkt, en wordt de opname beschikbaar gesteld via dezelfde URL.

Dit betekent wel dat bezoekers voor elke pagina hun gegevens moeten invoeren. Een speciale landingspagina voor elke pagina betekent echter dat u een specifieke URL hebt om te promoten. Het maakt segmentatie ook veel gemakkelijker.

#10 - De swag giveaway

Giveaways zijn populair in de meest uiteenlopende bedrijfstakken.

Ze nemen meestal de vorm aan van individuele campagnes. In plaats daarvan kunt u een lange termijn weggeefactie houden zoals Invision doet:

Wanneer op de knop 'meedoen om te winnen' wordt geklikt, verschijnt een eenvoudig opt-in formulier. Geen extra hoepels waar deelnemers doorheen moeten springen.

Swag is geweldig voor naamsbekendheid, maar je kunt er ook voor kiezen om iets heel anders weg te geven.

Digitale producten, fysieke producten en cadeaubonnen zijn slechts enkele voorbeelden die u kunt gebruiken.

Maar voordat u besluit uw eigen weggeefactie te organiseren, is het raadzaam de juridische implicaties ervan te onderzoeken.

Ik ben geen jurist, dus ik kan u hier geen advies geven. Dit bericht van Sara Hawkins biedt enkele inzichten. Maar het is aan te bevelen om met een jurist te spreken over uw specifieke situatie.

Wil je meer lead magnet ideeën? Bekijk dan Alee King's post op Startup Bonsai (het bevat 30+ ideeën met voorbeelden).

Deel #4 - De tools die je nodig hebt om je leadmagneet te maken en te hosten

Je zou nu al wat ideeën moeten hebben over wat je leadmagneet zou kunnen zijn.

Laten we het nu hebben over de tools die je nodig hebt om je leadmagneet te maken en te hosten.

Welke tool(s) u precies nodig hebt, hangt af van het soort inhoud dat u wilt maken.

Hieronder kijken we naar PDF-documenten, afbeeldingen, audio en video, omdat dit de populairste inhoudstypen zijn die voor leadmagnets worden gebruikt.

Laten we beginnen!

#1 - Hulpmiddelen voor het maken en hosten van PDF-documenten (gidsen, checklists, werkbladen, enz.)

Als u blogberichten schrijft met een gewone tekstverwerker, hebt u waarschijnlijk al wat u nodig hebt om een PDF-document te maken.

Ik raad het gebruik van Google Docs aan omdat ze uitstekende samenwerkingsfuncties hebben, revisie bijhouden en je vanaf elk apparaat bij je documenten kunnen. En het is gratis!

Dat gezegd hebbende, hulpmiddelen zoals Microsoft Word, Microsoft Powerpoint, OpenOffice en LibreOffice hebben allemaal de mogelijkheid om gewone documenten naar het PDF-formaat te exporteren.

Google Docs is ideaal als je van een eenvoudig artikel een PDF wilt maken, maar je kunt iets veel beters maken met Google Slides - Google's versie van Microsoft Powerpoint.

Wil je tijd besparen en toch een slimme, merkgebonden lead magnet maken?

Meld je aan voor de Blogging Wizard Nieuwsbrief en je krijgt toegang tot de Blogging Wizard Bibliotheek met hulpmiddelen.

Binnenin hebben we twee verschillende lead magnet templates die zijn gemaakt met Google Slides. Een volledige tutorial over hoe je de templates kunt aanpassen is inbegrepen (ik laat je zo zien hoe je toegang krijgt).

Hier zijn een paar voorbeeldpagina's in een van de sjablonen:

En je krijgt meerdere variaties van sommige paginatypes - waaronder de checklist-sjablonen.

Dit betekent dat je de sjablonen kunt gebruiken voor ebooks, gidsen en checklists. Je zou er zelfs een gids mee kunnen maken met een eigen checklist.

Zo krijg je levenslange toegang:

Ga naar deze pagina en schrijf je in.

U krijgt een bevestigingsmail met een link waarop u moet klikken.

Zodra uw e-mailadres is bevestigd, krijgt u toegang tot de bibliotheek - scroll naar beneden, en u vindt de lead magnet-sjablonen.

Je krijgt toegang tot de rest van onze bronnen en updates over nieuwe blogberichten. Als je er niet meer wilt, gebruik dan de uitschrijfknop onderaan onze e-mails.

Je vindt de URL naar deze pagina in je welkomstmail. Als je hulp nodig hebt, stuur me dan een e-mail.

Hulpmiddelen om uw PDF-documenten te hosten

U zou bestanden rechtstreeks naar uw webhost kunnen uploaden, maar dat raad ik niet aan.

Laat uw webhost doen wat hij het beste kan - uw website hosten.

Gebruik in plaats daarvan een dienst van derden, zoals Dropbox of Google Drive, om uw PDF-bestanden te hosten.

Ik hou vooral van Google Drive omdat het naadloos integreert met Google Docs, waardoor het gemakkelijk is om documenten te maken en te hosten - binnen één platform.

Als u Google Drive gebruikt, uploadt u gewoon uw bestand en zoekt u naar het deelpictogram. Dat ziet er zo uit:

Er verschijnt een venster met de mogelijkheid om een deelbare link te krijgen:

Zodra u op de optie 'Krijg deelbare link' klikt, krijgt u een directe link, en kunt u kiezen wat mensen met het document kunnen doen zodra ze de link hebben.

Het staat standaard op 'iedereen met de link kan bekijken' - het is belangrijk dat u de instelling zo laat en niemand bewerkingsrechten geeft.

Als je voor Dropbox kiest, kun je ook een deelbare link krijgen. Log in op de app en zoek naar de knop 'delen' aan de rechterkant wanneer je met de muis over een bestand beweegt.

Eenmaal geklikt, zie je dit venster dat je de optie geeft om je deelbare link te krijgen:

#2 - Hulpmiddelen om afbeeldingen en grafieken te maken (en te hosten)

Er is een enorme hoeveelheid beeldbewerkingsprogramma's beschikbaar op het web, en veel daarvan zijn gratis. Of tenminste, ze hebben gratis plannen beschikbaar.

Elna Cain behandelt in dit bericht een selectie van hulpmiddelen die de moeite van het bekijken waard zijn.

Hieronder volgt een snelle lijst van hulpmiddelen om u te helpen:

Hulpmiddelen voor het maken van afbeeldingen

Canva - Dit is een van de meest gebruiksvriendelijke tools voor het maken van afbeeldingen. Canva zit vol met afbeeldingen en sjablonen - de meeste zijn gratis, maar je krijgt de optie om andere te kopen vanuit het platform. Er is een gratis-voor altijd plan dat niet zo beperkt is in termen van functies, zoals je zou verwachten. Betaalde plannen beginnen bij 12,95/maand en ontgrendelen extra functies.

Stencil - Het enige probleem dat ik heb met Canva is dat het af en toe storingen heeft en uitvalt omdat zoveel mensen het gebruiken. Stencil lijkt dat probleem niet te hebben. De functies zijn niet zo uitgebreid, maar ik merk dat ik sneller afbeeldingen kan maken - de interface is fantastisch. Er is een gratis-voor altijd plan waarmee je 10 afbeeldingen per maand kunt maken en het biedt beperkte achtergronden en pictogrammen. Betaaldplannen beginnen bij $9/maand (jaarlijks betaald).

Hulpmiddelen voor het maken van grafieken

Infogr.am - Wil je gegevens omzetten in een mooi beeld? Deze tool is voor jou. Er is een gratis plan beschikbaar met basisfuncties. Die zullen waarschijnlijk voldoende zijn voor je behoeften, maar als je wilt upgraden, beginnen betaalde plannen bij $25/maand.

Piktochart - Dit is een web-based tool voor het maken van grafieken in de vorm van infographics. Er is een gratis plan beschikbaar, maar je kunt extra functies krijgen met betaalde plannen die beginnen bij $15/maand.

Tools om uw beelden te hosten

In het vorige deel bespraken we het hosten van PDF-documenten via Dropbox of Google Drive. Beide opties zijn ook geschikt voor afbeeldingen.

#3 - Hulpmiddelen om audiobestanden te maken en te hosten

Oké. Als je audio wilt gebruiken voor je leadmagneet, heb je 3 verschillende dingen nodig.

Laten we ze allemaal bekijken:

Een fatsoenlijke microfoon

De kwaliteit van uw geluidsopname wordt mede bepaald door de kwaliteit van uw microfoon.

Je zou een headset kunnen gebruiken als je die hebt, maar een speciale microfoon zoals een Blue Snowball zou geschikter zijn. Je kunt ze op Amazon kopen voor minder dan $50. Of je kunt nog een stapje verder gaan en een Blue Yeti microfoon kopen voor iets meer dan $100.

Opname- en bewerkingssoftware

Er zijn een heleboel mooie audioproductiesoftware op de markt, maar zoiets complex heb je niet nodig.

Een gratis programma als Audacity zou moeten volstaan.

Een plaats om uw audio te hosten (die niet uw webhost is)

Je moet ergens op het web je audiobestanden hosten. Gebruik hiervoor nooit je webhost, want de benodigde bandbreedte is aanzienlijk.

Hieronder staan drie opties die u zou kunnen gebruiken:

 • Mix Cloud - DJ's en artiesten gebruiken voornamelijk Mixcloud, maar het is ook beschikbaar voor podcasters. Het beste nieuws is dat je geen beperkingen hebt op uploads. Het gratis account bevat wel advertenties, maar die kun je verwijderen voor ongeveer $5/maand.
 • Sound Cloud - Dit is een sociaal muzieknetwerk dat door veel podcasters is overgenomen. Het is wat je van Twitter zou verwachten als het statusupdates zou vervangen door muziek. Met een gratis abonnement kun je 3 uur audio uploaden. Betaalde abonnementen beginnen bij ongeveer $5/maand en geven je meer uploadtijd en extra functies.
 • Libsyn - Erg populair onder podcasters. Plannen beginnen bij $5/maand. Daarvoor krijg je 50mb maandelijkse opslag, een podcast RSS feed (als je die nodig hebt) en meer.

Elk van de bovenstaande platforms kan de klus klaren, maar Mixcloud springt eruit als het platform dat het meeste waar voor zijn geld biedt, aangezien ze geen uploadlimieten hebben.

#4 - Tools om video te maken en te hosten

Net als bij audio zijn er verschillende stappen voor het maken van video-inhoud.

Hieronder laat ik u verschillende manieren zien om video's op te nemen, bewerkingssoftware te kiezen en een platform te vinden om uw video's te hosten.

Kies de stijl van de video die u wilt opnemen

Eerst moet u beslissen welk type video u wilt opnemen.

Je zou voor een video kunnen gaan waar je in beeld bent - een video met pratende hoofden of een whiteboard video misschien.

Of u kunt een screencast van een presentatie gebruiken. Dit is een populaire optie omdat u dia's kunt weergeven die uw abonnees helpen bij het volgen, en die dienen als geheugensteuntjes voor uzelf.

Apparatuur en software om video's op te nemen

Welke uitrusting/software heb je nodig?

Voor een gewone video heb je een videocamera, smartphone of webcam nodig.

Voor een screencast heb je een microfoon nodig. Een van de microfoons waar we het eerder over hadden werkt, maar je kunt ook een headset-microfoon gebruiken.

U hebt ook gespecialiseerde software nodig waarmee u kunt opnemen wat er op uw scherm gebeurt. U kunt Jing gebruiken (gratis, maar beperkt tot 5 minuten), Camtasia (kost ongeveer $199, gratis proefversie beschikbaar) of Screencast O Matic (gratis versie voegt watermerken toe; ontgrendel de volledige functies voor $15/jaar).

Hoe zit het met het bewerken van video's?

Je hebt software nodig om je video's te bewerken - een gratis programma als Blender zou moeten volstaan.

Maar als u Camtasia gebruikt om screencasts op te nemen, kan dat ook dienen als bewerkingsprogramma. Het heeft ook een heleboel andere functies, zoals overgangen, annotaties, animaties en effecten.

U kunt zelfs uw webcam aansluiten en een video van uzelf toevoegen aan uw screencast - dat is een geweldig persoonlijk tintje.

Platforms om uw video's te hosten

Als je video klaar is, moet je hem ergens hosten.

Video vereist veel meer bandbreedte dan audio, dus de behoefte aan een fatsoenlijk platform om het te hosten (dat niet uw website is) is van cruciaal belang.

YouTube en Vimeo zijn populaire opties - maar het grootste probleem met deze platforms is de mogelijkheid dat advertenties uw kijkers afleiden.

Vimeo heeft een startersversie voor $12/maand (jaarlijks gefactureerd) die advertenties verwijdert. En u krijgt tools waarmee u kunt kiezen wie uw video's ziet, en ze kunt verkopen als u dat wilt.

Een andere geweldige optie is Wistia - het is speciaal ontworpen voor bedrijven en; geen advertenties!

Ze hebben een gratis plan met een limiet van 3 video's en 200GB bandbreedte. Als je meer nodig hebt dan dat, wordt het prijzig, dus je moet de kosten kunnen verantwoorden ($100/maand en meer voor betaalde plannen).

Bekijk ons artikel over video hosting platforms voor meer opties.

Zie ook: Tailwind Review 2023: Voors, tegens, prijzen, en meer

Deel #5 - Hoe levert u uw leadmagneet af?

Nu je je leadmagneet hebt gemaakt, en je weet hoe je hem gaat hosten - moet je hem bij je abonnees afleveren.

Welke hostingmethode u ook gebruikt, u moet een link hebben die u kunt delen met uw abonnees.

De methode die u gebruikt voor het leveren van uw lead magnet hangt af van de vraag of u een individuele lead magnet of een verzameling bronnen wilt leveren.

We zullen beide methoden hieronder behandelen, samen met de basis van het instellen van uw e-mailprovider (als u dat nog niet hebt gedaan) - laten we beginnen!

Let op: De onderstaande methoden zijn gebaseerd op het gebruik van een dubbele bevestigde opt-in.

Dit betekent dat uw abonnees op een "bevestigingslink" moeten klikken in een e-mail die door uw e-maildienstverlener wordt verzonden. Dit helpt ervoor te zorgen dat ze echt op uw lijst willen staan; voorkomt dat de meeste bots zich bij uw lijst aansluiten - en verbetert op zijn beurt uw open rates/klik-door rates.

Als alternatief kunt u gebruik maken van een enkele bevestigde opt-in. Dat maakt de levering van leadmagneten gemakkelijker, maar het kan ook gevolgen hebben voor de open rates, tenzij u een automatiseringssequentie hebt die niet-betrokken abonnees en bots onschadelijk maakt.

De meeste e-mailproviders kiezen standaard voor een dubbele bevestigde opt-in, maar sommige e-mailproviders kiezen standaard voor een enkele bevestigde opt-in. Als u het niet zeker weet, neem dan contact op met de e-mailprovider die u gebruikt.

Een aanbieder van e-maildiensten kiezen

Als u zich nog niet hebt aangemeld bij een e-mail service provider, dan is dit het moment.

Sommige van de onderstaande aanbieders hebben gratis plannen, zodat u meteen aan de slag kunt.

Er zijn er genoeg op de markt, maar dit zijn mijn favorieten:

 • ConvertKit - Een eenvoudig e-mail marketing platform ontworpen voor bloggers en content creators. Het heeft de enige speciaal gebouwde oplossing voor het verzenden van meerdere content upgrades met gemak. Wil je weten hoe? Bekijk mijn volledige tutorial & review van ConvertKit.
 • ActiveCampaign - Een van de krachtigste marketingautomatiseringsplatforms op de markt. De leercurve is aanzienlijk, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Mailerlite - Gratis forever plan beschikbaar voor maximaal 1.000 abonnees met nauwelijks beperkingen op functies. En de functies die u krijgt zijn indrukwekkend - inclusief een visuele automatiseringsbouwer. Goedkoper dan MailChimp op betaalde plannen.

Lees meer in mijn vergelijking van de beste e-mailmarketingdiensten voor bloggers & kleine bedrijven.

Hoe individuele lead magneten te leveren

Als je maar één leadmagneet hebt, is het versturen ervan naar je abonnees ZEER eenvoudig.

Het is zo eenvoudig als het toevoegen van de downloadlink aan de e-mail die u uw abonnees stuurt wanneer zij zich voor het eerst aanmelden en het toevoegen aan uw bevestigingspagina.

Bij de meeste e-mailproviders moet u een e-mail toevoegen aan een autoresponder (of automatiseringsreeks). U moet deze zo instellen dat hij onmiddellijk na inschrijving naar uw abonnees wordt gestuurd. En natuurlijk moet u een mooie welkomstmail schrijven met de downloadlink van uw leadmagneet.

U moet ook de downloadlink toevoegen aan uw bevestigingspagina (dit is de pagina waar uw abonnees naartoe worden geleid zodra ze hun e-mailadres bevestigen). U kunt de pagina van uw e-mailprovider aanhouden, maar u hebt meer controle over een aangepaste pagina.

Hoe u de aangepaste URL voor uw bevestigingspagina precies instelt, hangt af van uw e-mailprovider - als u het niet zeker weet, raadpleeg dan hun documentatie. En ik raad u aan hetzelfde te doen met uw bedankpagina voor de consistentie.

Het is ook vermeldenswaard dat sommige e-mailproviders deze pagina's een andere naam geven.

Dit is wat je moet weten:

1. De pagina die abonnees zien nadat ze zich hebben aangemeld

Dit moet abonnees ertoe aanzetten hun inbox te controleren op uw bevestigingsmail, en hen aanmoedigen op de link te klikken. Doen ze dat niet, dan krijgen ze uw leadmagneet niet.

Hier is een voorbeeld van een sjabloon voor dit type pagina, gevonden in de Thrive Architect WordPress plugin:

Laat het proces makkelijk lijken, toch?

U kunt ook een URL voor een contactpagina of een e-mailadres opgeven waarop abonnees u kunnen bereiken als ze hulp nodig hebben.

2. De pagina die abonnees te zien krijgen na het bevestigen van hun e-mailadres

Dit is de pagina die u gebruikt om uw leadmagneet aan te bieden.

Hier is nog een voorbeeld uit de 'Storyteller'-sjabloonset in Thrive Architect:

U kunt ook een opmerking toevoegen over abonnees die uw e-mailadres toevoegen aan hun witte lijst, zodat alle andere goodies die u hen stuurt niet worden gemist.

Een belangrijk punt waarop ik moet wijzen als u dit sjabloon gebruikt, zijn de deelknoppen.

De deelknoppen moeten niet de URL van uw bevestigingspagina delen, maar de URL van een leadgeneratiepagina waar nieuwe bezoekers zich kunnen inschrijven.

Let op: Als uw lead magnet een verzameling hulpmiddelen is, raad ik u aan een statische pagina te maken waar abonnees elk hulpmiddel kunnen downloaden. Uw bevestigingspagina moet linken naar een speciale downloadpagina, in plaats van elke lead magnet onder te brengen. We gaan hier dieper op in in het volgende deel.

Hoe meerdere lead magnets te leveren

Het leveren van meerdere leadmagneten vergt meer instellingswerk, maar er zijn een heleboel hulpmiddelen die het veel gemakkelijker maken.

1) De statische paginamethode

Eerder noemde ik al de resource library/vault die ik aanbied aan Blogging Wizard abonnees.

Als mensen zich inschrijven, krijgen ze toegang tot een geheime pagina die al mijn lead magnets bevat.

Hier is een herinnering aan hoe de pagina eruit ziet:

Ik heb gezien dat sommige merken bezoekers verplichten zich in te schrijven voor elke bron die ze downloaden - en vaak lange formulieren invullen. Hoewel ik de voordelen hiervan kan zien vanuit marketingoogpunt, is het niet goed vanuit het oogpunt van gebruikerservaring. Het voelt alsof mensen door te veel hoepels moeten springen.

Dus heb ik een centrale pagina gemaakt waar al mijn bronnen in één keer toegankelijk zijn.

Het is zeker niet de perfecte leveringsmethode, maar het maakt het proces gemakkelijker. En hoewel het nuttig is voor degenen die alles willen wat ik te bieden heb - is het niet zo eenvoudig voor degenen die zich aanmelden voor een specifieke bron.

Ik zal zo meteen uitleggen hoe je lead magnets individueel naar je abonnees kunt sturen.

Maar eerst, hier is hoe het proces werkt voor deze pagina:

 • Bezoeker schrijft zich in via een opt-in formulier of deze landingspagina.
 • De bezoeker wordt naar een bedankpagina geleid met instructies over hoe ons aanmeldingsproces werkt (en vraagt hem of haar ons e-mailadres te whitelisten).
 • Mijn e-mailplatform stuurt een bevestigingsmail.
 • Bezoeker klikt op een bevestigingslink.
 • De bezoeker komt op een bevestigingspagina met een link naar de privépagina.
 • Er wordt een welkomstmail gestuurd met een link naar de privépagina.

Ik heb de pagina hierboven gemaakt met de Beaver Builder plugin terwijl ik hem uittestte voor een post. Maar je kunt een soortgelijke pagina maken met Thrive Architect. En als je Thrive Leads gebruikt voor je opt-in formulieren, is het logisch om Thrive Architect te gebruiken omdat ze perfect samen integreren.

Maar de realiteit is dat je het proces helemaal niet ingewikkelder hoeft te maken door een page builder plugin te gebruiken. Gewoon een gewone pagina op je blog met links naar elke lead magnet is prima.

Belangrijk: U moet uw downloadpagina geheim houden.

Als u WordPress gebruikt, kunt u de pagina met een wachtwoord beveiligen om ervoor te zorgen dat alleen abonnees toegang krijgen. Maak er een eenvoudig wachtwoord van en zet het in uw welkomstmail.

Ik vermeed dit om het mijn abonnees makkelijker te maken - toen linkte een andere marketeer ernaar vanaf een populaire website. Uiteindelijk had ik 50+ domeinen die naar mijn geheime pagina linkten. Oeps!

En als u ooit van plan bent om doelopvolging te gebruiken in Google Analytics of een andere analysetool, raad ik u aan om uw geheime pagina niet te gebruiken als de URL van de aangepaste bevestigingspagina in uw e-mailprovider.

Let op: Goal tracking laat analytische tools toe om bij te houden welke verkeersbronnen voor u converteren. Eens ingesteld, kunt u conversiepercentages & zien; hoeveel conversies u krijgt.

Waarom? Omdat elke keer dat iemand uw bevestigingspagina opent, hij uw gegevens verdraait.

De oplossing die ik heb gebruikt is een link naar mijn downloadpagina, vanaf mijn bevestigingspagina, zoals deze:

2) De individuele e-mailmethode

De exacte leadmagneet sturen waarvoor iemand zich inschrijft, via e-mail is een geweldige manier om verwarring te voorkomen en ervoor te zorgen dat niemand hoeft te zoeken.

Maar je hebt een hulpmiddel nodig om je hierbij te helpen.

Sommige tools en WordPress plugins die list building functionaliteit bieden, bevatten een 'asset delivery' functie. Als je WordPress gebruikt, is de Thrive Leads plugin een goed voorbeeld:

Met Thrive Leads moet u wel een e-maildienst van derden integreren. Maar de dienst die u gebruikt, moet transactie-e-mail ondersteunen.

Let op: De meeste e-mails worden verzonden naar een e-maillijst. Transactionele e-mail is anders omdat het gaat om één-op-één e-mails. Ook al verstuur je een freebie, het telt nog steeds als een transactie die veel reguliere e-mailproviders zoals GetResponse en AWeber niet ondersteunen.

Thrive integreert met een aantal transactionele e-maildiensten, maar Mailgun, Brevo en Sparkpost hebben allemaal gratis niveaus. Voor de meeste situaties zou je niet hoeven te upgraden naar een betaald account. Maar ik zou aanraden de prijsniveaus voor elk platform te controleren voordat je je aanmeldt.

Een andere optie hier is Leadpages, waarvoor geen integratie met diensten van derden nodig is. Maar het is prijzig - het komt op $37/maand. Je moet de kosten dus kunnen verantwoorden - Thrive is een stuk goedkoper.

Let op: Vanwege de manier waarop API-integraties werken met e-mailproviders zoals MailChimp enz., hebben tools zoals Thrive Leads en Leadpages geen manier om e-mails te verzenden nadat iemand zijn e-mailadres heeft bevestigd. Dit is geen probleem als je een enkelvoudige bevestigde opt-in gebruikt, maar als je dubbele bevestigde opt-in gebruikt, kan dat wel het geval zijn.

Wanneer u bijvoorbeeld een van deze tools gebruikt, ontvangen mensen tegelijkertijd een download- en een bevestigingsmail.

In zekere zin is dit een goede zaak - het betekent dat alleen degenen die echt op uw lijst willen staan, hun e-mailadres zullen bevestigen. Maar het betekent dat sommige abonnees worden opgeofferd.

U kunt het effect hiervan compenseren door uw download e-mails hyper overtuigend te maken. U zou iets kunnen zeggen als "Wilt u de rest van uw abonnee-exclusieve inhoud downloaden? Klik gewoon op de link in de bevestigingsmail die we u zojuist hebben gestuurd. Als abonnee krijgt u toegang tot...".

Maak dan een lijst van de middelen.

Maar als u dit proces volgt, moet u de "statische paginamethode" gebruiken die we hierboven hebben besproken om ervoor te zorgen dat u een centrale locatie hebt waar abonnees toegang hebben tot elke leadmagneet.

Er is nog een alternatief dat ik tot het laatst heb bewaard, omdat het zou betekenen dat u uw e-maillijst moet migreren (als u er al een hebt).

Dat alternatief is ConvertKit, dat ik eerder al kort noemde.

ConvertKit is een e-mail marketing service provider die speciaal is ontworpen voor bloggers. Het is het enige platform dat ik heb gevonden dat het gemakkelijk maakt om meerdere lead magnets individueel te leveren.

Wel, zonder een e-mailautomatisering in te stellen zoals je misschien moet doen met een platform als ActiveCampaign of Drip.

Binnen het platform maakt u formulieren aan. En voor elk formulier kunt u een bevestigingsmail instellen die uw leadmagneet verstuurt.

Wanneer iemand uw leadmagneet downloadt, bevestigt hij ook zijn inschrijving.

Voor zover ik weet is er geen limiet aan het aantal formulieren/leadmagneten dat u kunt instellen.

Ik moet erop wijzen dat ConvertKit duurder is dan sommige e-mailproviders. Hoewel het in sommige opzichten goedkoper kan uitpakken omdat elk e-mailadres slechts één keer wordt geteld (in tegenstelling tot hoe MailChimp/AWeber het meerdere keren zou tellen als je meerdere lijsten had ingesteld).

U kunt zowel opt-in formulieren als landingspagina's maken. Ze hebben niet alle functies die u zou krijgen met een speciaal opt-in formulier/landingspagina hulpmiddel, maar ze zijn nog steeds nuttig.

Bepaalde functies die u misschien als vanzelfsprekend beschouwt bij andere e-mailproviders zijn basaal of niet aanwezig. Maar het is veel gemakkelijker in te stellen, en hoe het omgaat met leadmagneten is verbazingwekkend.

Let op: Een snelle opmerking over dat GDPR ding...

Ik weet zeker dat je inmiddels van GDPR hebt gehoord. Het is een EU-wet die wereldwijde gevolgen heeft. En dit zal zeker gevolgen hebben voor de manier waarop je je leadmagnets levert.

Als iemand zich inschrijft voor een leadmagneet, moet hij of zij toestemming geven om ook e-mails van u te ontvangen. Een dubbele bevestigde opt-in is hier nuttig. Maar een enkele opt-in kan nog steeds werken als er duidelijke toestemming wordt gegeven - met sommige tools zoals Thrive Leads kunt u selectievakjes toevoegen aan formulieren die hierbij helpen.

Dit is echter een complexe wet en er is geen "one glove fits all"-oplossing voor naleving omdat elke situatie enigszins anders is.

Ik raad u aan dit onderwerp te onderzoeken en inzicht te krijgen in de GDPR, zodat u zich aan de regels kunt houden. Bij twijfel kunt u het beste een advocaat raadplegen.

Alles samenvoegen

Phew - Bedankt voor het volhouden!

Ik heb vandaag veel informatie met je gedeeld, en nu is het tijd om het in de praktijk te brengen.

Gebruik de voorbeelden als inspiratiebron voor het concept van uw lead magnet - stel vervolgens een plan op en breng in kaart hoe uw lead magnet vorm krijgt.

Zorg dat alle noodzakelijke inhoud van tevoren klaar is en duik in de tools die we hebben besproken voor het maken en hosten van je lead magnet.

Zodra uw lead magnet klaar is, en gehost - is het tijd om te beslissen hoe u het aan uw abonnees wilt leveren.

Onthoud ten slotte dat leadmagneten slechts een van de vele leadgeneratiestrategieën zijn die je als blogger kunt gebruiken. Heb je meer ideeën nodig? Bekijk dan deze leadgeneratiegids van Outgrow.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.