Hoe vindt u uw Instagram-doelgroep (beginnersgids)?

 Hoe vindt u uw Instagram-doelgroep (beginnersgids)?

Patrick Harvey

Worstelt u met het vinden van de juiste doelgroep op Instagram?

Het vinden van je doelgroep is erg belangrijk, vooral op een social media platform als Instagram. Voor bedrijven kan het hebben van het juiste publiek leiden tot meer verkoop. En voor influencers kan het meer slagkracht (en inkomsten) betekenen.

Maar hoe identificeer je de juiste doelgroep voor je merk om je publiek te laten groeien? En waar begin je je zoektocht naar Instagram-gebruikers?

In deze post leert u hoe u uw Instagram-publiek definieert, hoe dit uw Instagram-marketinginspanningen beïnvloedt en hoe u uw Instagram-publiek op het platform kunt bereiken.

Laten we beginnen:

Uw Instagram-publiek bepalen

Voordat je zelfs maar begint met je zoektocht naar Instagram-volgers, moet je bepalen wie je doelgroep is. De grootste vraag die je zult moeten beantwoorden is deze:

Hoe ziet uw ideale klant eruit?

Er zijn tal van factoren waarmee je rekening moet houden. Dit omvat leeftijd, geslacht, locatie en interesses. Je moet zelfs nadenken over de persoonlijkheid van je doelgroep. Het hebben van de juiste Instagram-demografie zal helpen om de zoektocht tien keer gemakkelijker te maken.

Gebruik Instagram Insights

Instagram heeft een functie genaamd Instagram Insights. Het is een tool die je laat zien hoe goed je Instagram-account zich houdt in termen van prestaties. Insights vertelt je hoe je gemeenschap reageert op je Instagram-posts, Reels, Stories, live video's en elk ander stukje content dat je daar plaatst.

Maar Insights heeft nog een ander doel: het geeft je informatie over je Instagram-volgers.

Instagram Insights is, vanaf dit schrijven, alleen toegankelijk via de Instagram app. Je moet gaan naar Inzichten> Publiek Meer specifiek vind je hier het geslacht, de leeftijd en de locatie van je Instagram-volgers.

Deze informatie geeft je een goed uitgangspunt. Als je weet wat voor soort publiek je trekt, kun je een beter idee krijgen van achter wie je aan moet gaan.

Insights is ook nuttig voor bedrijven die van plan zijn om in de toekomst Instagram-advertenties te gebruiken.

Creëer een kopersprofiel

Wat is een buyer persona?

Een buyer persona is een fictief profiel dat het best beschrijft wie uw doelgroep is. Bedrijven gebruiken dit als leidraad zodat iedereen die bij het bedrijf betrokken is, weet achter welke mensen ze aan moeten gaan.

Social media managers zullen ook een buyer persona gebruiken om hun Instagram doelgroep te definiëren.

Als je een buyer persona hebt, begrijp je beter wat voor soort content je volgers willen zien. Dit helpt je om je Instagram marketingstrategie te verfijnen. Je weet dan welke posts je de beste resultaten opleveren.

Zie ook: De grootste technologische trends die van invloed zijn op contentmarketing (en hoe u zich aanpast)

De mensen van Adobe Creative Cloud weten bijvoorbeeld dat hun doelgroep bestaat uit creatieve professionals en degenen die deel willen uitmaken van die gemeenschap. Als je de Instagram-account bekijkt, zul je zien dat de inhoud zich richt op die doelgroep.

Bron

Er zijn posts met kunstwerken en foto's die zijn gemaakt met verschillende producten onder de vlag van Creative Cloud. En er zijn Instagram Stories met kunstenaars op creatief gebied.

Je hebt geen audience insights nodig om te zien wie de doelgroep van dit bedrijf is, want het bedrijf heeft goed werk geleverd met het doorgeven van die boodschap op Instagram. Je kent de buyer persona's die ze hebben gebruikt om potentiële klanten en volgers te vinden.

Controleer uw volgelingen

Je kunt een aantal van je volgers uitkiezen en gewoon kijken wat voor soort dingen ze leuk vinden. Je kunt je meest actieve volgers uitkiezen of ze willekeurig kiezen.

Je doel is om hun posts te lezen, hun reacties te lezen en te zien wie ze nog meer volgen op Instagram. Zoek uit welke posts de neiging hebben om hun aandacht te krijgen. Als er genoeg informatie beschikbaar is, kun je ook een lijst maken van het soort plaatsen waar ze naartoe gaan, welke influencers ze vertrouwen en aan welke onderwerpen ze graag deelnemen.

Bron

Professionals in de social media marketingwereld kennen het belang van volgersgegevens. Een marketingteam kan beginnen met het creëren van strategieën zodra ze een stevige greep hebben op wat Instagram-gebruikers willen zien op het platform.

U kunt inhoud uploaden voor een specifiek publiek zodra u details kent zoals de leeftijdsgroep van de meerderheid van uw volgers. En om alle bruikbare inzichten te krijgen die u nodig hebt, moet u uw volgers wat beter bekijken.

Kijk naar uw concurrenten

Als je niet veel volgers hebt, kun je kijken naar de Instagram-strategie van je concurrenten. Kijk welke doelgroepen zij proberen te bereiken. Door hun contentstrategie door te nemen, zou je een duidelijk beeld moeten hebben van hoe hun typische klant is.

Misschien ontdekt u zelfs een potentiële doelgroep die u nog niet kende.

Het hoeven niet de concurrenten van je bedrijf te zijn. Je kunt ook inspiratie opdoen bij accounts waarvan je denkt dat ze hetzelfde publiek delen als jij. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar influencers in jouw productcategorie en zien hoe hun Instagram content is. Wat zeggen hun volgers? Wat zorgt ervoor dat ze terugkomen?

Gebruik alle gegevens die je verzamelt om je eigen publiek op Instagram te vinden - deze tools voor concurrentieonderzoek zullen je helpen.

Doe klantonderzoeken

Kijk verder dan Instagram om je doelgroep te vinden. Als je een e-commercebedrijf bent, kun je gegevens van je website gebruiken om te bepalen hoe je Instagram-doelgroep eruit moet zien.

U kunt klantenenquêtes gebruiken om meer te weten te komen over uw bestaande klanten. Als u een goede steekproefgrootte hebt, zullen er overeenkomsten naar voren komen. Afhankelijk van de vragen die u gebruikt, kunt u meer te weten komen over de sympathieën en antipathieën van uw klanten.

Gebruik deze als leidraad bij het zoeken naar uw doelgroep.

Een ander idee zou zijn om enquêtes te houden op Instagram. Gebruik Instagram polls om meer informatie te krijgen over je huidige publiek. Je kunt details krijgen zoals hun leeftijdsbereik en interesses. Als je denkt dat polls niet de manier zijn om te gaan, stel dan vragen via een gewone post.

Bron

Door vragen te stellen, leert u niet alleen meer over uw doelgroep, maar ook hoe u hen effectiever kunt aanspreken.

Je Instagram-publiek vinden

Als je eenmaal weet wie je Instagram-doelgroep is, kun je uiteindelijk verschillende campagnes ontwikkelen om ze zover te krijgen dat ze je volgen.

Hier zijn een paar suggesties om je te helpen het juiste publiek op Instagram te vinden en je aanwezigheid op het platform een boost te geven.

Gebruik hashtags

Het gebruik van hashtags op Instagram is een beproefde methode om de doelgroep van een bedrijf te vinden en aan te trekken. Het is ook een van de manieren waarop je de meeste betrokkenheid kunt krijgen. Zonder hashtags zullen je berichten op het platform niet het soort views krijgen dat je voor ogen hebt.

Maak uzelf vertrouwd met de trending hashtags in uw sector. Als u in de schoonheidsindustrie zit, moet u meer doen dan alleen #beauty gebruiken in uw berichten. Er zijn genoeg hashtags die uw gemeenschap zal gebruiken in hun berichten.

Bron

U wilt niet alleen de populairste hashtags gebruiken. De concurrentie zal te groot zijn. Dat betekent dat uw doelgroep uw berichten nauwelijks te zien krijgt, zelfs als ze die hashtag volgen.

Zie ook: Pinterest SEO: hoe u uw Pinterest marketing strategie algoritmisch kunt beveiligen

Als je in de bruidskapsel- en make-upindustrie zit, doe dan je onderzoek om te ontdekken welke combinatie van trefwoorden je de beste resultaten oplevert. Mix #wedding met andere hashtags zoals #bridetobe, #weddinghairstyle, #weddinginspiration en #bridesmaidhair om je kansen om ontdekt te worden te vergroten.

Commentaar op berichten

Mensen zullen eerder geneigd zijn u te bekijken als u op de een of andere manier met hen interageert. Laat een zinvolle reactie achter op een bericht als u denkt dat de gebruiker tot uw doelgroep behoort.

Maar u wilt niet zomaar een commentaar achterlaten. U moet ervoor zorgen dat het zinvol is. En wanneer u begint met een dialoog, wilt u niet dat uw interacties er spamachtig uitzien. Zorg ervoor dat het organisch klinkt.

Tag locaties

Het taggen van locaties doet meer dan mensen vertellen waar een foto of rol is genomen. Het zorgt ervoor dat je bericht opduikt in relevante zoekopdrachten. Het geeft je berichten een betere zichtbaarheid. En het kan je zelfs helpen je ideale klanten of een specifieke groep te bereiken op basis van hun locatie.

Bron

Dit is vooral nuttig voor bedrijven en influencers die sterk gelokaliseerd zijn.

Je kunt met terugwerkende kracht een locatie toevoegen aan je oudere berichten door ze te bewerken. Typ onder Locatie toevoegen waar de foto is genomen. Er verschijnt een lijst met opties. Selecteer er een.

U wilt echter geen valse locatie toevoegen om aan uw behoeften te voldoen. Uw doelgroep misleiden zal uiteindelijk averechts werken. U wilt aan hun goede kant blijven.

Tik op Klaar wanneer u klaar bent met bewerken om uw wijzigingen op te slaan.

Samenwerken met beïnvloeders

Samenwerken met beïnvloeders is een andere strategie die werkt als ze goed wordt uitgevoerd. De sleutel tot een goede samenwerking is het vinden van de juiste beïnvloeder. En met de juiste beïnvloeder bedoel ik iemand die dezelfde doelgroep en interesses heeft als jij.

Als je met een influencer werkt, moet je het voor hen de moeite waard maken. Hoe je dat doet, bepaal je zelf. Je kunt een soort vergoeding bieden voor hun tijd. Maar er zijn er ook die gratis samenwerken met merken die ze echt leuk vinden.

Je kunt influencers ook verleiden om met je samen te werken door iets weg te geven aan hun publiek op Instagram, zoals een kortingscode of coupon.

Je wilt samenwerken met iemand die een groot publiek heeft. Dit geeft je de beste kans om je naam naar buiten te brengen. Maar je zult meer moeten doen dan alleen een foto van de influencer op je Instagram-account plaatsen en het een dag noemen. Je zult een campagne moeten ontwerpen die nieuwe gebruikers in je merk zal interesseren.

Bron

Maar wat als u het zich niet kunt veroorloven om met een grote influencer te werken?

Nou, in dat geval kun je in plaats daarvan werken met micro-influencers. Dit zijn kleinere makers die een matige following hebben op Instagram. Samenwerken met hen, ondanks hun gemiddelde aantal fans, is nog steeds de moeite waard. Waarom? Omdat ze een niche-publiek in handen hebben - iets wat je misschien wilt als influencer of merk.

Onthoud: je bent op zoek naar de juiste Instagram-doelgroep voor jouw bedrijf. Het gaat er dus niet alleen om dat je voor een groot publiek komt te staan. Het gaat er meer om dat je gezien wordt door mensen die jouw product en inhoud zouden waarderen.

Als je echt moeite hebt om een influencer te vinden om mee samen te werken, kun je diensten van derden gebruiken om er een te vinden. Tools zoals TrendHero hebben functies die bedrijven helpen om in contact te komen met Instagram influencers.

Als u beïnvloeders wilt vinden op andere platforms zoals Twitter, YouTube en Facebook - kijk dan zeker eens op BuzzSumo.

Met behulp van een van deze, zou je een gemakkelijkere tijd moeten hebben om een influencer te vinden met de juiste publieksgrootte voor je Instagram marketing campagne.

Voer Instagram-advertenties uit

Toegegeven, dit is niet voor iedereen een optie omdat je er geld voor moet uitgeven, maar dit is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je berichten precies terechtkomen bij degenen die je wilt zien.

U kunt Instagram targeting via advertenties gebruiken om berichten te leveren aan een demografische groep die u opgeeft.

Met dat gezegd, advertenties zijn alleen effectief als je specifiek kunt zijn over op wie je je gaat richten. En het maakt niet uit hoeveel je betaalt, advertenties zullen je geen goed doen als de inhoud niet boeiend genoeg is. Instagram is een visueel platform. Als je post er niet in slaagt indruk te maken op gebruikers, zullen ze niets geven om de advertentie.

Weet wanneer je moet posten

U wilt inhoud plaatsen op het moment dat uw doelgroep het meest actief is op Instagram. Voor mensen die hun bedrijf alleen runnen, is dit misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan.

De meeste Instagram-gebruikers zijn actief tijdens kantooruren. Als je tijdens die tijden werkt, heb je het misschien te druk om te posten en te reageren op reacties.

Als dat het geval is, kunt u proberen een social media scheduler te gebruiken, een beheertool waarmee u vooraf inhoud kunt posten. De meeste social media marketeers gebruiken scheduling tools om verschillende accounts te beheren. Het resultaat is dat u kunt delen op het juiste moment voor uw publiek, zelfs als het u niet uitkomt.

Lees meer in onze gids voor de beste tijden om te posten op sociale media.

Evenementen in de sector zoeken

Ongeacht de niche, er zal altijd een evenement voor zijn. Het kan een conferentie, een meetup, een benefietshow of een inzamelingsactie zijn. Zoek naar evenementen die verband houden met uw bedrijf en zoek uit welke hashtags ze gebruiken om het te promoten.

Je kunt dan op Instagram gaan kijken welke mensen de hashtag in hun berichten gebruiken.

Van daaruit kunt u een aantal dingen doen. U kunt commentaar geven op de berichten die u ziet, zodat u opvalt. Als u wilt, kunt u ook gerelateerde inhoud posten met dezelfde hashtag om deel uit te maken van het gesprek.

Je hebt ook de mogelijkheid om te zien welke andere hashtags deze gebruikers in hun berichten zetten en te zien of er een actieve gemeenschap achter elke hashtag zit. Probeer in contact te komen met de meest actieve gebruikers. Zij kunnen de Instagram-doelgroep zijn waarnaar je op zoek bent.

Volg de volgers van uw concurrent

Een andere strategie die u kunt gebruiken is het volgen van de volgers van uw concurrent. Om eerlijk te zijn, zijn social media marketeers verdeeld over deze strategie. Sommigen zeggen dat het een eerlijk spel is, terwijl anderen denken dat het geen goede langetermijnstrategie is. Maar afhankelijk van uw persoonlijkheid, kan dit een leuke fit voor u zijn.

Het idee is om naar het Instagram-profiel van je concurrent te gaan, hun volgers te bekijken en ze allemaal te gaan volgen. Het is de bedoeling dat ze jou ook gaan volgen. Omdat ze je concurrent al volgen, is het een goede gok dat ze geïnteresseerd zijn in de inhoud die jij te bieden hebt.

Bron

Je moet wel voorzichtig zijn: je kunt maar een bepaald aantal mensen per dag volgen. Als Instagram vermoedt dat je iets verdachts doet, kunnen ze je account schorsen. Wie hier nog nieuw in is, moet alleen actieve gebruikers volgen.

Experimenteren met berichttypes

Er zijn verschillende soorten posts die je kunt gebruiken om content te delen op Instagram. Voorbij zijn de dagen dat je alleen maar vierkante afbeeldingen kon uploaden. Tegenwoordig heb je de keuze uit standaardposts, Carrousel, Instagram Stories en Reels. Je hebt zelfs de mogelijkheid om je content live te streamen.

Bron

Je zult met al deze berichttypes moeten experimenteren om te zien welke zullen aanslaan bij je doelpubliek. Een jonger publiek zou bijvoorbeeld de voorkeur kunnen geven aan korte video's boven een standaardafbeelding. Je zult het meteen weten door naar je engagementcijfers te kijken. Kijk welke van je berichten de meeste likes en commentaren krijgen.

Frequentie is ook een factor. Hoeveel berichten moet je uploaden voordat je een afnemend rendement krijgt?

Merk op dat Instagram voorrang geeft aan video-inhoud boven stilstaande beelden, omdat het probeert te concurreren met andere sociale platforms zoals TikTok. Als je wilt dat je inhoud wordt blootgesteld aan een breder publiek, wil je misschien ook voorrang geven aan video's.

Als je op veilig wilt spelen, wil je een gezonde mix van alle soorten berichten.

Conclusie

Instagram is een van de populairste sociale medianetwerken. En er zijn genoeg statistieken die het belang ervan onderstrepen.

De eerste en belangrijkste stap naar succes op het platform is het onderzoeken en begrijpen van je Instagram-doelgroep.

Als je het ideale klantenprofiel hebt, is het niet zo moeilijk om een publiek te vinden op Instagram. Maar je moet wel geduld hebben, want het proces vergt veel onderzoek. In principe moet je Audience Insights gebruiken om je publiek te definiëren en vervolgens alle tools gebruiken die Instagram je ter beschikking stelt om ze te vinden.

Veel succes met je zoektocht!

Verwante lectuur:

  • 11 Beste Instagram Planning Tools (Vergelijking)
  • Hoeveel Instagramvolgers heb je nodig om geld te verdienen?
  • 9 Beste Instagram Bio Link Tools (vergelijking)
  • 30+ Instagram Tips, Functies & Hacks om uw publiek te vergroten & tijd te besparen

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.