Hoe uw geld beheren als freelancer

 Hoe uw geld beheren als freelancer

Patrick Harvey

Freelancers, geef jezelf een schouderklopje. Jullie mogen trots zijn.

Je bent een kleine ondernemer die je eigen geld verdient op je eigen voorwaarden.

Zie ook: Hoe ik een fulltime bestaan verdien als parttime freelance blogger

Dat vergt een hoop moed en ontelbare uren van je tijd.

Of u nu hard aan het werk bent om een blog te beheren of bezig bent inhoud te creëren voor uw klanten, u runt een serieus bedrijf.

Je brengt een product uit en mensen betalen je ervoor.

Meer...

Wat uw reden voor freelancen ook is, en wat uw diensten ook zijn, u zult dat geld moeten beheren zodat u uw bedrijf kunt laten groeien.

Immers, waarom een bedrijf starten als je het niet kunt onderhouden?

Maar aangezien de meesten van ons geen diploma in financiën hebben, is de grootste vraag: "Hoe beheer ik mijn geld als freelancer?".

Maak je geen zorgen, je hoeft geen opleiding in financiën te volgen of een boekhoudkundige expert te zijn om je kleine freelance onderneming te beheren. En tenzij je elke maand tienduizenden dollars verdient, kun je het zelf doen door deze zes eenvoudige stappen te volgen.

Volg deze zes eenvoudige stappen om je geld te beheren als freelancer.

1. Scheid uw persoonlijke en zakelijke bankrekeningen

Het eerste wat u als eigenaar van een klein bedrijf wilt doen, is uw persoonlijke geld scheiden van het geld dat u uit uw bedrijf haalt.

Dit maakt de boekhouding eenvoudiger, omdat u dan niet hoeft na te gaan welke transacties persoonlijk zijn en welke van uw bedrijf wanneer het tijd is voor belastingen en het verifiëren van de bedrijfsgroei.

Het bijhouden van gescheiden rekeningen bespaart je ook het plezier van een belastingcontrole.

Je kunt dit op twee manieren doen:

 1. Open een andere rekening bij uw bestaande bank en gebruik die rekening om freelance-inkomsten naar toe te sluizen en uitgaven van daaruit te betalen.
 2. Zoek een aparte bank die alleen voor uw bedrijf wordt gebruikt.

Let op: Ik geef de voorkeur aan de tweede manier, omdat u meerdere rekeningen bij één bank kunt openen. Misschien hebt u meer dan één bedrijf, of hebt u meerdere spaardoelen voor uw bedrijf. Als u al uw zakelijke bankrekeningen bij één bank onderbrengt, kunt u ze gemakkelijk bijhouden.

Als je een aparte bank voor zaken gaat gebruiken, neem er dan een die online is.

Als online freelancer heb je de mogelijkheid om je over de hele wereld te verplaatsen. Dus waarom zou je geen online bank gebruiken die met je meebeweegt?

Als u op zoek bent naar een goede bank om uw geld onder te brengen, zoek dan naar banken waar u zich gratis kunt aanmelden en die geen minimumsaldo vereisen - in tegenstelling tot traditionele zakenbanken die vol kosten zitten.

Zoek deze kenmerken in een online bank:

 • Gratis aanmelden.
 • Gratis te beheren - geen storting of minimumsaldo.
 • Staat toe dat ten minste één betaalrekening en één spaarrekening worden gekoppeld.
 • Gratis overschrijving en stortingen.
 • Gratis mobiele stortingen en/of gratis toegang tot geldautomaten (of als ze een terugbetaling van geldautomaatkosten aanbieden).
 • De mogelijkheid om externe bedrijfstools en andere banken zoals PayPal of Mint te koppelen.
 • Is volledig online, dus alles wat je nodig hebt is internettoegang.

Freelancen gaat gepaard met een variabel inkomen. Sommige maanden zullen magerder zijn dan andere, en als je net begint, heb je geen extra geld om bankkosten te betalen, dus zoek er een die gratis is.

Zorg ervoor dat je je persoonlijke en zakelijke geld op aparte rekeningen zet.

2. Stel een bedrijfsbudget vast

Laat het woord "budget" je niet afschrikken.

Een budget opstellen voor uw bedrijf betekent dat u slim bent! Een budget helpt u uw maandelijkse bedrijfsinkomsten en -uitgaven te plannen voordat de maand begint.

De eenvoudigste manier om een budget te beheren voor uw kleine freelance onderneming is de zero-budget techniek.

De zero-budget techniek is perfect voor freelancers.

Een nul-budget is flexibel genoeg om met je variabele inkomen om te gaan, dus perfect voor freelancers.

Met een nulbegroting plan je het geld dat je verwacht te krijgen voordat je het geld daadwerkelijk krijgt. Het is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je de uitgaven en uitgaven laag houdt.

Let op: Laten we bijvoorbeeld zeggen dat uw maandelijkse gemiddelde inkomen ongeveer $2000 per maand is. Dit getal is iets waarvan u WEET dat u het de komende maand aan inkomsten krijgt (reken geen "mogelijke" inkomsten mee).

En stel dat uw maandelijkse zakelijke uitgaven (inclusief eventuele zakelijke besparingen) ongeveer $1800 bedragen.

Dan verdeel je de hele $2000 over alle verschillende uitgaven en besparingen tot elke dollar op papier staat.

Toewijzen tot je bij nul bent.

Dit is hoe budgettering uw bedrijf helpt:

 • U krijgt te zien waar uw geld naartoe gaat, zodat u kunt plannen wat u wel en niet kunt doen met uw bedrijf.
 • U zult zien waar u elke maand te veel of te weinig uitgeeft.
 • Je krijgt een beter idee van hoeveel inkomen je nodig hebt en/of hoeveel uitgaven je kunt schrappen.

Het beste van het nulbudget is dat het flexibel is.

Als u verwacht volgende maand minder geld binnen te krijgen, helpt deze techniek u uit te zoeken waarop u moet bezuinigen voordat u met een rekening zit en geen geld hebt om die te betalen.

Als u van plan bent volgende maand meer geld te krijgen, geweldig, zet dat extra geld dan opzij om te sparen of stop het terug in de zaak.

Een zakelijk budget helpt u minder uit te geven dan u verdient. Een slimme regel om te volgen als u wilt dat uw bedrijf slaagt.

3. Check-in met uw financiën elke week

Een budget levert niets op als je het niet gebruikt.

Maak er een gewoonte van uw budget en cashflow eens per week te controleren om er zeker van te zijn dat u niet meer uitgeeft dan uw bedrijf verdient.

Als freelancer weet u maar al te goed dat sommige klanten niet op tijd betalen, waardoor aanpassingen op het laatste moment nodig zijn.

Een wekelijkse check-in helpt je om je eerder dan later aan te passen.

Dit is waar je op moet letten:

 • Zijn er deze maand/week zakelijke abonnementen?
 • Hoeveel facturen moeten deze week/maand door klanten worden betaald?
 • Moet u de begroting aanpassen aan nieuwe inkomsten of uitgaven?
 • Hoeveel gaat uw bedrijf deze maand verdienen?

En als u uw budget controleert, waarom neemt u dan niet de tijd om andere bedrijfsgerelateerde zaken die u helpen geld te verdienen te controleren:

Zie ook: De grootste technologische trends die van invloed zijn op contentmarketing (en hoe u zich aanpast)
 • SEO beheer
 • Beheer van sociale media
 • Blogger bereik
 • Klantenwerving (oude en nieuwe)
 • Facturen versturen of innen
 • Klant werk indienen

Deze taken houden allemaal verband met het feit dat u meer geld verdient met uw freelancebedrijf.

4. Time uw projecten en facturen zodat u tijdige betalingen kunt eisen

Dit is een onderwerp waar ik de freelance gemeenschap niet vaak over hoor.

Het is belangrijk dat u uw projecten en klantenfacturering zo timet dat ze binnen dezelfde maand worden afgerond en betaald.

Dit kan lastig zijn, want om projecten voor de volgende maand binnen te halen, moet je voortdurend in contact staan met nieuwe klanten.

Het gaat erom projecten binnen de maand te plannen, te voltooien en te factureren, zodat u eerder vroeger dan later betaald wordt (en bij voorkeur binnen die maand).

U moet ook tijdige betaling binnen een kortere termijn eisen.

Wees professioneel en laat de klant dit weten voordat het werk wordt aangevat. Zet in uw contract dat de betaling op de vervaldag moet zijn verricht of dat er forse kosten worden toegevoegd aan elke dag dat de betaling te laat is.

U runt een bedrijf, en u moet op tijd betaald worden, dus een goede vuistregel is uw "factuurvervaldag" terug te brengen van 30 dagen naar 10 of 15 dagen.

Goede klanten hebben al een budget opgesteld wanneer ze je inhuren en zouden geen probleem moeten hebben om je onmiddellijk na je factuur te betalen. Maar sommige klanten kunnen meer tijd nodig hebben, waardoor je binnen 15 dagen betaald wordt.

Ik laat mijn klanten voordat het werk begint weten dat de betaling binnen 15 dagen na de factuur moet plaatsvinden en dat er een boete volgt voor elke dag dat de betaling te laat is. Ik heb nog geen problemen gehad.

Vergeet niet dat u als freelancer de regels bepaalt voor uw projecten en betalingen. Zorg er gewoon voor dat uw voorwaarden duidelijk zijn vastgelegd in een freelancecontract.

Let op: Als u een gemakkelijke manier wilt om contracten te laten ondertekenen, bekijk dan deze apps voor elektronische handtekeningen.

5. Zet geld opzij voor belastingen (VS/UK)

Als je zaken doet in de VS, wil Uncle Sam een stukje van je taart.

WAARSCHUWING: Ik ben GEEN fiscalist, en mijn beste advies zou zijn om met een fiscalist te spreken voordat u iets anders doet met uw freelancemiddelen in verband met belastingen.

Als u geen Amerikaans staatsburger bent of geen zaken doet in de VS, kan het land waar u woont zijn eigen belastingwetgeving hebben. Neem contact op met een belastingadviseur in uw omgeving voor advies.

Dat gezegd zijnde, is het een uitstekend idee om 30% van wat u in een maand verdient (of per transactie) weg te zetten op een spaarrekening die speciaal bestemd is voor belastingbetalingen. Belastingen zijn in de VS gewoonlijk verschuldigd aan het eind van elk kwartaal.

Uw belastingschijf kan al dan niet op 30% uitkomen, maar het is beter om meer geld te sparen bij de belasting dan niet genoeg, vooral met uw variabele inkomen.

Als u in het Verenigd Koninkrijk bent, moet u belasting betalen, of u nu een eenmanszaak of een vennootschap bent. Het belastingbedrag hangt af van uw inkomsten/winst. De koningin wil ook haar deel.

U wilt niet dat u aan het eind van het jaar een flinke belasting moet betalen omdat u er niet voor gespaard hebt. Zorg ervoor dat u elke maand genoeg geld opzij zet om uw deel van de belastingen te kunnen betalen.

6. Zet geld opzij om te sparen

Als freelancer ben je maar al te bekend met klanten die niet op tijd betalen, en het is je ook niet vreemd dat je een magere maand hebt door gebrek aan werk.

Daarom moet u extra geld sparen voor het geval u een klant te laat betaalt, niet betaalt of niet werkt.

Als je een gewone dagtaak hebt, spaar dan elk loonstrookje wat geld om de essentiële zaken als webhostingkosten, plugins, bedrijfsabonnementen of het salaris van je virtuele assistent te dekken.

Als u een fulltime freelancer bent, wanneer u een grote winst hebt, spaar dan het extra geld (na onkosten en belastingen). U zult blij zijn dat u dat gedaan hebt wanneer u weinig geld hebt.

Geld besparen beschermt uw bedrijf in tijden van lage inkomsten. En dat is gewoon slim zakendoen.

3 online tools om uw geld te beheren

Hier zijn drie online tools om u te helpen uw geld te beheren.

1. Everydollar

Everydollar is een online budgetteringshulpmiddel uit de VS. Het gebruikt de zero-dollar budgetteringstechniek. Geen spreadsheet nodig.

Everydollar doet de wiskunde voor u. Voer gewoon uw verwachte inkomen voor die maand in en wijs geld toe aan uw uitgaven totdat u op nul uitkomt.

2. Munt

Mint is beschikbaar in de VS en Canada. Het is gratis en houdt al uw bankrekeningen, krediet- en debetkaarten en andere rekeningen zoals PayPal bij.

Met Mint kunt u gemakkelijk al uw rekeningen op één plaats bekijken en beheren. Handig als u wilt controleren of een klant zijn factuur heeft betaald of wilt zien hoeveel er nog op uw zakelijke rekening(en) staat.

3. Quickbooks

QuickBooks Self-Employed (US) wordt je nieuwe beste vriend voor freelancers.

Deze online versie van QuickBooks houdt al uw bankrekeningen bij (net als Mint), maar heeft een factureringssysteem en een belastingprojectiefunctie die u vertelt hoeveel u aan het eind van elk kwartaal aan belastingen verschuldigd bent (mijn favoriete functie).

Ik kon geen andere betaalbare app voor kleine bedrijven vinden zoals deze. Ik raad je ten zeerste aan ze te bekijken als je een in de VS gevestigde freelancer bent.

Inpakken

Freelancen is een lonende ervaring en kan een lucratieve business zijn als je in staat bent een goede cashflow te onderhouden en goed te beheren.

Je hoeft geen uitgebreide opleiding in financiën te hebben om je geld te beheren als freelancer, maar je moet gewoon de basisprincipes volgen:

 • Geef minder uit dan je verdient - houd je geld bij met een budget.
 • Controleer eenmaal per week uw zakelijk geld.
 • Spaar voor noodgevallen en toekomstige groei.
 • Spaar voor de belastingen.
 • Gebruik de juiste hulpmiddelen voor u - automatiseer.

Je hoeft geen financiële opleiding te hebben om je freelance geld te beheren.

Verwante lectuur:

 • 70+ Freelance vacaturesites om uw klantenbestand sneller uit te breiden
 • 50 Top Freelancing statistieken, feiten en trends
 • Hoe maak je je eerste freelance projectvoorstel: de definitieve gids?
 • Hoe bouw je een duurzame freelance schrijfbusiness op terwijl je de wereld rondreist?
 • Hoe weet je of het tijd is om je fulltime baan op te zeggen en je bedrijf te starten?

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.