Hoe uw blog promoten in 2023: de complete beginnersgids

 Hoe uw blog promoten in 2023: de complete beginnersgids

Patrick Harvey

Hoe promoot jij je blog? Deel je het één keer op sociale media en hoop je er het beste van?

Helaas, dat gaat niet werken. Tenzij je miljoenen fans hebt die elk woord van je ademen. Maar ik denk dat je nog geen beroemdheid bent... nog niet.

Waarom probeert u in de tussentijd niet een paar van deze ideeën uit? De meeste zijn gratis, dus wat heeft u te verliezen?

We hebben ze in secties ingedeeld, zodat u er één tegelijk kunt kiezen.

Voordat u begint, een waarschuwing: probeer niet al deze ideeën samen uit. Kies er een of twee waar u zich goed bij voelt en die passen bij uw niche. Evalueer vervolgens uw resultaten.

Na verloop van tijd kun je zo een gedocumenteerd promotieproces creëren dat je kunt volgen voor elk bericht dat je publiceert.

Het resultaat? Meer kijkers op elke blogpost die je publiceert!

Laten we beginnen:

Deel 1 - Pre-promotie

Deel 1 gaat over het in tip-top conditie brengen van uw website en inhoud om u de best mogelijke kans op succes te geven.

1.1 - Site optimalisatie (Technische SEO)

In dit deel leert u over de essentiële elementen die u moet hebben om ervoor te zorgen dat uw WordPress site soepel draait.

 1. Bezoekers vinden met plezier hun weg op uw site.
 2. Zoekmachines kunnen uw site vinden en indexeren

Hosting

Het selecteren van een betrouwbare webhost moet niet lichtvaardig worden genomen. Als u een slechte webhost kiest (en daar zijn er genoeg van), dan zult u tegenslagen en frustraties ondervinden. En, nog belangrijker, als uw bezoekers een ellendige ervaring hebben, dan gaan ze naar een andere site.

Bekijk onze managed WordPress hosting vergelijking.

Snelheid

Niemand hangt graag rond voor een traag ladende website. Bovendien geeft Google de voorkeur aan snel ladende sites. Zelfs als u goede hosting hebt, zijn er nog een paar tweaks die u kunt maken. WPX Hosting raadt bijvoorbeeld aan de W3 Cache plugin te gebruiken om uw webpagina's sneller te laten laden.

Bekijk deze gratis snelheidsverbeterende plugins voor WordPress.

Beveiliging

WordPress is het populairste blogplatform, en met zoveel sites die het doelwit zijn, is het zeer gewild bij hackers. Als u geen beveiligingsmaatregelen treft, zult u op een gegeven moment worden aangevallen. Afhankelijk van uw hostingdienst hebt u misschien al robuuste beveiligingsmaatregelen getroffen. Als dat niet het geval is, zijn er een paar beveiligingsplugins die wij aanbevelen.

Bekijk onze aanbevolen beveiligingsplugins voor WordPress.

Indexeren en crawlen

Laat u niet intimideren door de titel. U moet weten dat uw blog alleen succesvol kan zijn als het vindbaar is. En de manier waarop dat gebeurt, is doordat Google en andere zoekmachines uw site kunnen crawlen en indexeren via een Robots.txt-bestand. U kunt uw eigen bestand maken of, raad eens, een plugin gebruiken om u te helpen.

Bekijk onze aanbevolen SEO plugins voor WordPress.

Koppelingen beheren

Zonder externe links zou het internet niet bestaan - er zou geen manier zijn om van site naar site te gaan. Evenzo zouden uw bezoekers zonder interne links niet van pagina naar pagina op uw site kunnen gaan. Dus dit is wat u moet doen:

 • Interne links - Denk bij het publiceren van nieuwe inhoud op uw blog aan bestaande berichten en pagina's waarnaar u zou kunnen linken. En denk ook aan bestaande berichten en pagina's die naar uw nieuwe inhoud zouden kunnen linken.
 • Externe links - Neem vanuit uw inhoud links op naar relevante pagina's op andere sites. Er zijn vast en zeker gezaghebbende pagina's van hoge kwaliteit die u hebt onderzocht bij het schrijven van uw inhoud, dus link daarnaar en laat de eigenaar van de site dat ook weten. (Het is het begin van influencer marketing - daarover later meer).
 • Gebroken links - Helaas blijven interne en externe links niet eeuwig bestaan - URL's veranderen, inhoud wordt verplaatst en sites verdwijnen. U moet dus tijd maken om uw gebroken links op te sporen en te repareren.
 • Redirects - Soms moet u de URL van uw pagina's of domein veranderen. WordPress implementeert soms redirects, maar die zijn niet altijd betrouwbaar. In plaats daarvan kunt u de gratis Redirection-plugin gebruiken. Maar vanuit het oogpunt van prestaties is het de moeite waard om redirects handmatig toe te voegen als u dat prettig vindt.

Analytics-instrumenten

Analytics Tools zijn essentieel voor elke blog. Ze helpen u te begrijpen hoe mensen met uw website omgaan. Als u tijd gaat besteden aan het creëren en promoten van uw inhoud, wilt u weten welke inhoud het populairst is en welke promotiemethode bezoekers naar uw site heeft geleid.

De meeste bloggers gebruiken Google Analytics om hun websitegegevens bij te houden, maar er zijn andere tools beschikbaar die veel gemakkelijker te gebruiken zijn. Clicky, is een goed voorbeeld.

Bekijk deze analyse-instrumenten.

SEO audit tools

SEO audit tools helpen u technische problemen te ontdekken die uw website kunnen tegenhouden voor ranking. Hoe langer u de site al beheert, hoe groter de kans dat u technische problemen vindt.

Bekijk deze SEO audit tools.

1.2 - Planning en onderzoek van de inhoud

In deel twee leer je over het onderzoeken en plannen van de inhoud voor je publiek.

Kies uw niche

Voordat u inhoud voor uw blog gaat produceren, moet u een duidelijk idee hebben van uw niche, of onderwerp, en de vier of vijf categorieën die het ondersteunen. Als u een onderwerp kiest waarin niemand geïnteresseerd is, dan zal het moeilijk worden om uw inhoud te promoten.

Het is de moeite waard Google Trends te raadplegen om te zien hoe de belangstelling voor een onderwerp in de loop der tijd toe- of afneemt. Hier is een voorbeeld voor de term "contentmarketing":

Onderzoek trefwoorden en onderwerpen

Als u uw niche hebt bepaald, kunt u gaan plannen welke inhoud u moet produceren. Trefwoordonderzoek houdt in dat u de trefwoorden (of zoekopdrachten) vindt die uw blog vertegenwoordigen.

Bekijk onze gids voor trefwoordonderzoek

Zodra u uw trefwoorden hebt onderzocht, kunt u ze sorteren in onderwerpen die aansluiten bij uw bovenstaande categorieën.

Onderzoek uw publiek

Voordat u inhoud gaat produceren, moet u nadenken over uw publiek. Neem de tijd om een beeld te vormen (soms een avatar genoemd) van voor wie u schrijft en pas uw inhoud daarop aan.

Beslis over uw merkstem

Als je een idee hebt van je doelgroep, denk dan na over je tone of voice. Hoe ga je je inhoud presenteren aan je lezers? Ga je serieus of humoristisch zijn? Casual of formeel? Oneerbiedig of respectvol? Vind je merkstem met Portent's Tone Of Voice Generator:

Overweeg het type inhoud

Nu je je niche en trefwoordonderwerpen geregeld hebt, moet je bedenken wat voor soort inhoud je gaat produceren.

Uit onderzoek van BuzzSumo - gepubliceerd op Noah Kagan's OkDork blog - bleek dat infographics en lijstposts meer shares ontvingen dan andere soorten content:

We hebben dit ervaren met onze posts bij Blogging Wizard. En voor infographics geldt dat ze het bijzonder goed doen op Pinterest.

En Top 10 lijsten waren populair in gedrukte publicaties lang voordat het web bestond.

Kortom, mensen zijn gefascineerd door lijsten en door gegevens gestuurde grafieken.

1.3 - Inhoudelijke optimalisatie (OnPage SEO)

In dit gedeelte ontdekt u hoe u uw inhoud op elke pagina kunt optimaliseren voordat u op publiceren drukt.

Voeg metatags toe aan uw titel, URL en beschrijving

Als u de Yoast SEO plugin voor WordPress gebruikt, wordt u gevraagd deze drie velden in te vullen:

 1. Titel - Probeer uw trefwoord aan het begin van uw titel te zetten, indien mogelijk.
 2. URL - Gebruik korte URL's die uw trefwoord bevatten
 3. Beschrijving - Schrijf nieuwsgierigheid opwekkende meta-beschrijvingen die mensen aanzuigen

De snippet preview laat zien hoe het er in de echte SERP's uit zal zien:

Neem trefwoorden op uw pagina op

Probeer uw doelzoekwoorden op enkele van de volgende plaatsen op te nemen:

 • URL
 • Titel van de pagina
 • Hoofdkop (H1)
 • Eerste alinea van de pagina
 • Paginaonderverdelingen (H2/H3 enz.)

Het is niet nodig om ze op elke plaats te hebben, (en u moet uw trefwoord zeker niet forceren op die plaatsen, gewoon voor het plezier), maar het zal helpen om uw pagina te optimaliseren.

Let op: Gewoon wat extra trefwoorden toevoegen is niet altijd voldoende. Deze tools voor inhoudoptimalisatie vertellen u welke zinnen u moet opnemen als u wilt dat uw inhoud goed scoort.

Uw afbeeldingen optimaliseren

Er zijn drie dingen die u moet optimaliseren op uw afbeeldingen:

 • Afmetingen - Maak je afbeeldingen de juiste grootte voor je blogpagina. Op mijn blog zorg ik er bijvoorbeeld voor dat de afbeeldingen 600px breed zijn, zodat ze passen bij het thema en het ontwerp.
 • Bestandsgrootte - Zorg ervoor dat u uw afbeeldingsbestanden comprimeert met een programma als TinyPNG of Kraken voordat u ze naar WordPress uploadt. Deze programma's kunnen de bestandsgrootte met wel 65% verminderen en helpen uw blog sneller te laden en te draaien.
 • Alt-tekst - Voeg altijd een zinvolle beschrijving toe aan de Alt-tekst op uw afbeeldingen. Dit helpt slechtziende lezers te begrijpen waar de afbeelding betrekking op heeft, en het helpt ook zoekmachines uw afbeeldingen te indexeren.

Begin met het opbouwen van uw lijst

E-mailmarketing, zoals u zult ontdekken in deel 2, is een van de beste manieren om uw blog te promoten, omdat u een directe band hebt met uw fans. Maar eerst moet u een lijst met abonnees opbouwen. En daarvoor hebt u twee essentiële dingen nodig op uw blog:

 1. Een gemakkelijke manier voor mensen om zich in te schrijven op uw lijst.
 2. Een dwingende reden om lid te worden van je lijst, vaak een "lead magnet" genoemd.

Bekijk onze ultieme lijstopbouwgids voor meer details.

Sociaal delen aanmoedigen

Andere mensen uw inhoud laten delen op sociale media is een bonus voor u. U moet niet alleen geweldige inhoud hebben om te delen, maar u moet gebruikers ook aanmoedigen om die inhoud te delen. U kunt uw promotie-inspanningen maximaliseren door visueel aantrekkelijke knoppen voor sociaal delen en "Click To Tweet"-widgets op uw blog te plaatsen met een plugin voor sociaal delen.

 • Knoppen voor sociaal delen - Je hoeft niet elk sociaal netwerk op te nemen, alleen diegene die geschikt zijn voor je blog. Kijk links voor een voorbeeld van de knoppen die we gebruiken op Blogging Wizard.
 • Klik om te tweeten Widgets - U kunt een citaat of zin markeren, zodat het opvalt en lezers aanmoedigt het te delen. Hier is een live voorbeeld dat we aan het bericht hebben toegevoegd met behulp van Social Warfare:
Tip voor promotie van inhoud: Gebruik een Click To Tweet box om uw lezers aan te moedigen uw inhoud te delen. Click to Tweet

Er zijn veel social sharing plugins voor WordPress, dus we hebben de opties voor je verkleind.

Bekijk onze selectie van de beste social sharing plugins voor WordPress.

Presentatie van de inhoud

Tot slot moeten we een paar punten behandelen over uw inhoud, want u moet inhoud van goede kwaliteit schrijven, zodat die gemakkelijker te promoten is:

Headlines

De kop is het eerste wat een lezer ziet, op de pagina's met sociale media of zoekresultaten, dus hij moet indruk maken. Begin met een aandachttrekkende kop en zorg er vervolgens voor dat je inhoud aansluit bij wat je hebt beloofd. Neem de tijd om de best mogelijke kop te maken.

Lengte van de inhoud

Verschillende studies hebben geconcludeerd dat langere blogberichten krijgen:

(a) Meer sociale aandelen:

(b) Hogere ranking in zoekmachines:

U moet echter rekening houden met uw niche en het doel van uw inhoud. Langere inhoud lijkt misschien beter te presteren, maar vergeet niet dat het aantal woorden er alleen toe doet als u kwalitatief goede inhoud schrijft - 5.000 woorden gewauwel levert niemand iets op.

Let op: Uw inhoud moet zo lang zijn als nodig is om uw boodschap zo doeltreffend mogelijk over te brengen.

Indeling van de inhoud

De meeste lezers scannen webpagina's, dus je moet ze markeringen geven om ze tegen te houden en belangrijke punten benadrukken met subkoppen en opsommingstekens.

Maak uw inhoud visueler door relevante afbeeldingen, video's, screenshots en diagrammen te gebruiken. Volgens onderzoek van Nielsen:

Gebruikers besteden aandacht aan informatiedragende afbeeldingen die inhoud tonen die relevant is voor de betreffende taak. En gebruikers negeren puur decoratieve afbeeldingen die geen echte inhoud aan de pagina toevoegen.

Deel 2 - Blog promotie

In deel 2 kijken we naar de verschillende manieren waarop u elke blogpost kunt promoten. Dit is niet bedoeld als een uitputtende checklist die u religieus moet volgen, maar als een lijst van ideeën die u kunt uitproberen om te zien wat voor u het beste werkt.

Let op: Voordat je begint, is het een goed idee om een eenvoudig tekstbestand op te stellen met informatie die je op verschillende platforms kunt hergebruiken. Dit zal het promotieproces versnellen. Hieronder staat een voorbeeld van wat wij bij Blogging Wizard gebruiken:

 • URL - begin met uw standaard blog post URL.
 • Headline variaties - schrijf 3-5 headline variaties uit voor je post.
 • Korte sociale berichten - schrijf verschillende korte sociale berichten uit voor gebruik op Twitter. Dit kunnen citaten zijn, vragen, of gebaseerd op kopvarianten.
 • Langere sociale berichten - schrijf verschillende iets langere sociale berichten voor gebruik op LinkedIn, en Facebook, etc. Populaire copywritingformules werken hier goed.
 • Contactgegevens - wordt een persoon of merk genoemd in het bericht? Vermeld hun contactgegevens - Twitter-account, e-mailadres, enz. Je wilt hen laten weten dat ze genoemd zijn.
 • UTM tracking URL's (optioneel) - gebruik de Campaign URL Builder van Google om een tracking link te maken voor elk platform waarop u uw artikel promoot. Zo kunt u het verkeer nauwkeuriger volgen.
 • Shortlinks (optioneel) - tracking links kunnen er rommelig uitzien. Het gebruik van een URL-verkorter zal ze opruimen.

2.1 - E-mailmarketing

Ondanks alle nieuwste marketinggrillen blijft e-mail de krachtigste en meest kosteneffectieve.

Studies hebben aangetoond dat e-mail een ROI biedt van ongeveer 4200%.

Het is nog steeds het favoriete communicatiemiddel voor veel mensen. Denk er eens over na: elke account waarvoor u zich aanmeldt, vereist doorgaans een e-mailadres.

E-mail uw lijst

In deel 1 spraken we over het opbouwen van een lijst. Nu is het tijd om die lijst te gebruiken.

Uw lijst van abonnees e-mailen is een van de beste manieren om verkeer naar uw laatste blogbericht te leiden. Maar laat het daar niet bij. Vraag hen om commentaar te geven, het te liken en het te delen met hun gemeenschap, zodat u een bredere kring van mensen kunt bereiken.

En het spreekt vanzelf dat als iemand al een abonnee is, hij eerder geneigd zal zijn uw inhoud te delen met zijn volgers.

Gebruik een e-mailhandtekening

Neem een link naar uw laatste blogbericht op in uw e-mailhandtekening. Het is een eenvoudige en subtiele manier om uw inhoud te promoten. En u weet nooit welke ontvanger erop klikt en het leest. Probeer WiseStamp voor een professionele e-mailhandtekening met links naar uw sociale profielen en laatste blogbericht:

E-mail uw contacten

Mail af en toe uw contacten (vrienden, familie, enz.) en vraag hen om uw laatste blogbericht te delen. U weet nooit hoe ver het rimpeleffect zich zal verspreiden. Vraag het altijd beleefd en bied aan hen op een of andere manier te helpen.

Let op: Als u deze tactiek voor elke blogpost gebruikt, verliest u uw contacten!

Vraag een collega om hun lijst door te mailen

Als u vrienden en collega's hebt die in dezelfde of een soortgelijke niche werken, kunt u hen vragen hun lijst te e-mailen. Misschien kunt u afspreken hetzelfde voor hen te doen. Maar nogmaals, doe dit niet voor elk bericht dat u publiceert.

2.2 - Marketing via de sociale media

Het delen van uw inhoud op sociale media is nog steeds een uitstekende manier om meer zichtbaarheid te krijgen, en uiteindelijk meer verkeer en shares. Maar het is niet alleen een kwestie van één keer posten op Facebook en dan verder gaan met iets anders. U moet een sociale-mediamarketingstrategie hebben:

 • Richt u op de meest relevante sociale netwerken voor uw blog.
 • Ga in gesprek met mensen op die platforms, waaronder influencers en merken.
 • Neem deel aan sociale groepen om uw sociale mediabereik te vergroten.

Populaire sociale netwerken

Zorg voor een regelmatige aanwezigheid op de door u gekozen sociale netwerken en post consequent. Kom niet alleen als u een nieuwe blogpost te delen hebt. Sociale media is een tweerichtingskanaal, dus ga de dialoog aan met andere mensen door hun inhoud te liken en te delen.

Varieer de boodschap in je social media berichten om ze aan te passen aan elk netwerk. Met tools als Blog2Social en Sendible kun je bijvoorbeeld je berichten per netwerk aanpassen door een lang of kort bericht te gebruiken, relevante hashtags of vermeldingen toe te voegen en een staande of liggende afbeelding te kiezen.

Sendible biedt ook content recycling zodat u uw inhoud regelmatig kunt blijven promoten, evenals een sociale inbox zodat u antwoorden kunt beheren en met uw publiek kunt communiceren.

Websites voor wederzijds delen

Deze volgende sociale sites werken allemaal op basis van wederzijds delen. Je verdient 'credits' voor het delen van andermans inhoud, waarmee je vervolgens je eigen inhoud kunt plaatsen en door anderen kunt laten delen.

 • Triberr is een krachtige manier om je blog te promoten. Elk van je blogberichten wordt automatisch geïmporteerd (via RSS), maar je kunt de import desgewenst bewerken. Je kunt bijvoorbeeld een uitgelichte blogberichtafbeelding toevoegen om je bericht op te laten vallen in de stream. Vergeet niet om je bezig te houden met je tribemates en hun inhoud te delen.
 • Viral Content Bee laat bloggers hun inhoud promoten op Twitter, Facebook en Pinterest. Wanneer je genoeg credits hebt verdiend door de inhoud van anderen te delen, kun je jouw bericht toevoegen om het gepromoot te krijgen. Voor de beste resultaten sluit je aan bij en deel je inhoud uit jouw niche.

Populaire sociale bookmarking sites

Social bookmarking sites stellen gebruikers in staat om hun favoriete verhalen, afbeeldingen en video's te plaatsen, en tags te gebruiken om ze te ordenen. Andere gebruikers kunnen deze 'bookmarks' overnemen en toevoegen aan hun eigen collectie of ze delen met nog meer gebruikers. De meeste van deze sites hebben ook een stemsysteem, zodat leden hun favoriete berichten kunnen 'upvoten', waardoor ze naar de top stijgen en meer aandacht krijgen.

 • Reddit was nooit bedoeld als een directory van links zoals andere bookmarking sites. Het bestaat uit kleinere op interesses gebaseerde gemeenschappen die subreddits worden genoemd. Sommige subreddits staan niet toe dat je links deelt, in welk geval je originele inhoud voor je gemeenschap moet schrijven.
 • Flipboard is meer een app in de stijl van een sociaal tijdschrift dan een traditionele bookmarking-site. Maar u kunt ook uw eigen tijdschriften maken door "flip it" te selecteren om berichten opnieuw te publiceren en te delen met uw volgers.

Niche social bookmarking sites

Het delen van uw inhoud op niche-specifieke sites zal meer relevante shares en verkeer genereren omdat uw inhoud het juiste publiek heeft.

Hier zijn een paar voorbeelden waaruit u kunt kiezen:

 • BizSugar - Kleine bedrijven
 • Zest - Marketing
 • GrowthHackers - Business & Growth Hacking
 • Hacker News - Startups, Programmeren, Technologie
 • Filmwatch - Films
 • N4G - Gaming
 • Techspy - Technologie
 • 11×2 - Sport
 • DesignFloat - Grafisch ontwerp
 • ManageWP - WordPress

Sociale groepen, gemeenschappen en forums

Online communities geven je de kans om bij te dragen, relaties op te bouwen en je autoriteit te vestigen. Maar, net als bij Reddit, werkt het niet als je alleen maar links dropt. Je moet meer waarde bieden door je te mengen in discussies.

Zoek naar gevestigde groepen die actief zijn en goede moderatie hebben. En gebruik de platforms die bij uw niche passen:

 • Facebook groepen
 • Pinterest groepen
 • LinkedIn groepen
 • Webfora
 • Quora

Let op: Overweeg om uw eigen groepen op een van deze platforms te creëren. Dit zal u helpen uw online aanwezigheid verder te ontwikkelen. Facebook is meestal de meest populaire optie, maar er zijn tal van alternatieven voor Facebook Groepen. Vergeet niet: het kan veel moeite kosten om uw groep succesvol te maken.

2.3 - Hefboomwerking van de inhoud

Als u alleen een blogbericht schrijft en het op uw eigen blog publiceert, dan mist u iets. Maar door uw inhoud te benutten, kunt u die voor een groter publiek krijgen.

Hier zijn vier manieren die je kunt proberen:

Cureren van inhoud

Op sommige sites kunt u uw inhoud samenvoegen in lijsten en verzamelingen. Als u bijvoorbeeld in de tuiniersniche zit, kunt u een onderwerp aanmaken over 'Harde tweejaarlijks' en daar inhoud in opslaan die enkele van uw berichten bevat.

Hier zijn een paar sites waar u uw inhoud kunt cureren:

 • Scoop.it
 • List.ly
 • Paper.li
 • Parelbomen
 • Flipboard

Verzamelaars van inhoud

Content aggregators verzamelen inhoud van andere websites en "aggregeren" die op een gemakkelijk te vinden plaats. Het wordt niet geclassificeerd als diefstal van auteursrechten zolang de aggregatie site duidelijk de bron vermeldt en ernaar linkt, en de inhoud niet volledig opnieuw publiceert. Bovendien is het een win-win situatie:

Zie ook: 21 manieren waarop je waarschijnlijk de social media-richtlijnen schendt zonder het te beseffen
 • Bezoekers hebben toegang tot alle inhoud op één plaats.
 • Makers krijgen hun inhoud voor een groter publiek.

Hier zijn enkele van de populairste inhoudsaggregatoren:

 • Alltop
 • AffDaily
 • Blog Engage
 • WP Klembord
 • WP Nieuwsdesk

Content syndicatie (blog herpublicatie)

Volgens Search Engine Watch:

Inhoudsyndicatie is het proces waarbij uw blogbericht, artikel, video of een ander stuk webgebaseerde inhoud naar andere derden wordt gestuurd, die het dan opnieuw publiceren op hun eigen sites.

De beste praktijk is om eerst op uw blog te publiceren, een paar dagen (minimaal) te wachten tot Google uw bericht heeft geïndexeerd, en dan opnieuw te publiceren op andere platforms zoals Medium en LinkedIn.

U kunt ook een fragment of een voorproefje van uw bericht op de syndicaatsites plaatsen met een link naar uw volledige artikel.

Hoe dan ook, het is een kans om uw inhoud voor een groter publiek te brengen.

Waarschuwing: De beste praktijk is om een rel="canonical" tag toe te voegen aan het opnieuw gepubliceerde stuk inhoud.

Een canonical tag is een stukje code (metadata) dat een link bevat naar het oorspronkelijke stuk inhoud. Dit helpt Google te begrijpen welke website een stuk inhoud oorspronkelijk heeft gepubliceerd.

Als dat niet mogelijk is, is het raadzaam om vanuit de opnieuw gepubliceerde versie terug te linken naar uw oorspronkelijke inhoud.

Maar Google plaatst niet altijd de website die een stuk inhoud oorspronkelijk publiceert - zelfs als ze weten wie het oorspronkelijk publiceerde. Ze plaatsen meestal de website waarvan ze "denken" dat bezoekers er het liefst op lezen. Of in sommige gevallen, de meer gezaghebbende website.

Daarom kunt u het beste alleen inhoud syndiceren die niet gericht is op specifieke zoekwoorden, of een fragment van uw inhoud.

Hergebruik van inhoud

Content repurposing draait om het omzetten van je oorspronkelijke blogbericht in een ander formaat, zoals een infographic, een video, een podcast of een Slideshare-presentatie.

Adam heeft bijvoorbeeld van zijn blogbericht over het interview met deskundigen - How To Stand Out Online: 43 Experts Share Their Top Tips - een infographic gemaakt.

Bovendien publiceerde hij de infographic op een andere site, zodat hij een nog breder publiek kon bereiken. De eerste blogpost had meer dan 5.000 bezoeken en 2.000 social shares, terwijl de infographic nog eens 35.000+ bezoekers opleverde.

Er zijn een aantal manieren om uw infographic te plaatsen. U kunt grafieken, stroomdiagrammen, tabellen, tijdlijnen en meer gebruiken. En er zijn tal van andere inhoudstypes om te verkennen.

Bekijk voor meer informatie onze uitgebreide gids voor het hergebruik van inhoud.

2.4 - Relatiemarketing

Een blog runnen is gedoemd te mislukken als je alles alleen probeert te doen. Er is een hele blogosfeer die je kunt aanboren. Het enige wat nodig is, is dat je relaties opbouwt met de juiste mensen. En zoals bij elke relatie, betekent dat dat je moet geven en nemen.

Jason Quey, die schrijft over zijn ervaring met het werken met 1000 beïnvloeders, vat het perfect samen:

Wees een gever, geen nemer.

In dit deel leer je hoe je je inhoud kunt promoten met de hulp van andere mensen.

Influencer marketing

Influencer marketing houdt in dat u in contact komt met personen die uw doelgroep beïnvloeden en hen vraagt uw inhoud te helpen promoten, in plaats van te proberen dat publiek zelf te bereiken.

Hier zijn drie manieren waarop u influencers kunt gebruiken om uw inhoud te promoten:

 • Vermeld beïnvloeders in uw berichten (individuen of roundups van deskundigen)

Er is geen betere manier om een influencer te laten weten hoeveel u hun werk waardeert dan door een relevante link naar hen op te nemen in uw blogbericht. En zolang het inhoud van hoge kwaliteit is, zullen ze die graag delen met hun publiek, dat ongetwijfeld uitgebreider zal zijn dan het uwe.

Je hoeft hen niet te vragen om het te delen. Laat hen gewoon weten dat je hun werk waardeert en dat je een link hebt opgenomen. Ik liet Andy Crestodina bijvoorbeeld weten dat ik hem en zijn boek had vermeld in mijn bericht, en hij was meer dan bereid om het te delen met zijn volgers. (Eigenlijk was het een opnieuw gepubliceerd artikel op LinkedIn, maar het ontving meer dan 700 views, 155 likes, 32 reshares en 12 commentaren).

 • Interview een invloedrijke blogger

Als u nog een stap verder gaat, kunt u een invloedrijke blogger vragen om een citaat of twee in uw nieuwe blogbericht. Het is een geweldige manier om unieke inhoud aan uw bericht toe te voegen die het onderscheidt van andere. Als u het beleefd vraagt, zullen de meeste bloggers u graag van dienst zijn. En, nogmaals, als het gepubliceerd is, zullen ze het delen met hun volgers.

 • Invloedrijke bloggers uitnodigen om bij te dragen aan uw blog

Een van de meest gebruikte tactieken voor blogpromotie is het schrijven van een Expert Roundup. Wat begon als een geldig idee is overgekookt. Nu zie je berichten als "143 Experts vertellen je hoe je een ei moet koken."

Zie ook: Hoe begin je een fotografieblog in 2023: de definitieve gids?

Gaandeweg werd de nadruk gelegd op het betrekken van zoveel mogelijk deskundigen, zodat de blogpost door meer mensen zou worden gedeeld.

U hoeft dat niet te doen. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en voer een groepsinterview met vijf tot zeven beïnvloeders die echt waarde kunnen toevoegen aan uw bericht en het delen met hun publiek.

Blogger bereik

Blogger outreach is vergelijkbaar met influencer marketing. Het is een andere manier om hulp te vragen aan invloedrijke mensen in je niche.

Het gaat er niet alleen om dat een influencer met een groot publiek uw product promoot.

In plaats daarvan is blogger outreach meer gericht op het vormen van partnerschappen voor inhoud, gastbloggen of het verwerven van backlinks.

Blogger outreach is een van de meest effectieve manieren om je inhoud te promoten, maar er is een goede en een verkeerde manier om je outreach uit te voeren.

 • Hoe schrijf je betere outreach e-mails?

Gastbloggen

Gastbloggen is nog steeds een van de meest effectieve manieren om je blog te promoten.

De sleutel om het te laten werken is om je beste inhoud te schrijven op relevante blogs in je niche die veel volgers en abonnees hebben. Neem een link op in je auteursbio naar een landingspagina op je site waar bezoekers een exclusieve download kunnen krijgen of meer kunnen vinden over je diensten.

Lily Ugbaja gebruikt bijvoorbeeld haar auteursbio om bezoekers naar haar Hire Me-pagina te leiden:

U zult misschien niet direct verkeer naar uw website zien stromen, maar het is toch een goede manier om uw autoriteit op te bouwen en erkend te worden in uw niche.

Lees meer in onze gids voor gastblogstrategie.

Blog commentaar

Als je commentaar geeft op de beste blogs in je niche, krijg je de aandacht van andere commentatoren en de eigenaar van de blog. Als je commentaar nuttig is, zullen andere lezers je blog gaan bekijken. En uiteindelijk krijg je misschien zelfs een uitnodiging van de eigenaar van de blog om een gastbericht te schrijven.

Maar bovenal gaat het hier om het opbouwen van relaties - er kunnen geweldige connecties en vriendschappen uit voortkomen.

Het zijn die vriendschappen en connecties die je zullen helpen je inhoud in de toekomst beter te promoten. Zorg er alleen voor dat je geen links naar je inhoud in het commentaar zelf laat vallen.

2.5 - Betaalde marketing

Tot nu toe hebben we 'gratis' blogpromotietactieken gebruikt die alleen uw tijd opslokten. Maar er zijn enkele betaalde alternatieven om uw inhoud te promoten, dus laten we eens kijken naar een paar opties.

Adverteren via sociale media

Aangezien het organische (niet-betaalde) bereik van sociale media afneemt, kunt u overwegen om betaalde reclame te maken.

Elk social media platform heeft verschillende demografische gegevens en advertentieformaten. Zo is er bijvoorbeeld:

 • Videoadvertenties op Facebook
 • Carrouseladvertenties op Instagram
 • Promoted Pins op Pinterest
 • Gepromote Tweets op Twitter
 • Gesponsorde inhoud op LinkedIn

Dus je moet overwegen:

 • het beste sociale netwerk voor uw campagne; d.w.z. waar uw publiek rondhangt
 • het beste advertentieformaat; bijv. afbeeldingen, video, tekst
 • de kosten per netwerk en uw budget

Bekijk voor meer informatie Sendible's gids voor social media advertising.

Naast de bovengenoemde toonaangevende sociale netwerken kunt u ook overwegen:

 • Met Quuu Promote kunnen makers van content hun content in het Quuu content curation systeem plaatsen. Zodra de content is goedgekeurd, wordt deze gedeeld door andere ondernemers op sociale media. De promotiekosten variëren afhankelijk van de contentcategorie.
 • Reddit is een van de grootste online gemeenschappen, met naar schatting 17 miljoen maandelijkse gebruikers. De advertentiekosten zijn goedkoper dan bij traditionele sociale sites.

Platforms voor het ontdekken van inhoud

Content discovery platforms - soms Native Advertising genoemd - zoals Outbrain en Taboola bieden een andere optie om je content te promoten.

De native advertenties zijn ontworpen om eruit te zien en aan te voelen alsof ze op de website van de uitgever thuishoren. Ze verschijnen meestal aan het einde van een artikel, gepresenteerd als: "You May Like", "Recommended For You" of "Promoted Stories".

Dit is hoe een Blogging Wizard bericht eruit zou kunnen zien via Outbrain:

Reclame zoeken

Search advertising plaatst advertenties in de resultaten van zoekmachines. Het wordt ook wel PPC (Pay-Per-Click) advertising genoemd omdat u een kleine vergoeding moet betalen telkens wanneer iemand op uw advertentie klikt. U ziet ze bovenaan de SERP's van Bing en Google, aangeduid met een 'Ad'-pictogram:

Deel 3 - Het meten van uw blog promotie

Hoe weet je welke blog promotie strategieën werken? Door de resultaten te meten.

3.1 - Webanalyse

In deel 1 hadden we het over het installeren en gebruiken van webanalyseprogramma's. Nu is het tijd om te kijken welke gegevens ze voor u hebben. Welk webanalyseprogramma u ook gebruikt, er zullen veel gegevens zijn om door te werken.

In Google Analytics kunt u in de rubriek 'Acquisitie' en 'Kanalen' kijken waar de bezoekers van uw blog vandaan komen:

Let op: Verkeer komt in deze verschillende kanalen terecht volgens regels die hier worden gedefinieerd. Voor een beter begrip van kanalen raad ik aan dit artikel te lezen.

Hier volgt een kort overzicht van de verschillende kanalen die u waarschijnlijk tegenkomt in Google Analytics:

 • Organic Search - Bezoekers die naar uw website komen via zoekmachines; bijv. Google en Bing.
 • Direct - Bezoekers die naar uw website komen zonder een traceerbare verwijzingsbron; bv. nadat ze uw URL in hun adresbalk hebben getypt of een bladwijzer in hun browser hebben gebruikt.
 • Sociaal - Bezoekers die naar uw website komen vanuit een sociaal netwerk; bijv. Facebook, Twitter, enz.
 • Referral - Bezoekers die van een andere website naar uw website komen door op een link te klikken.
 • Overige - Bezoekers van verkeersbronnen waarbij de parameter UTM_Medium onjuist is.
 • Betaald zoeken - Bezoekers die naar uw website komen via een betaalde zoekadvertentie; bijv. Google AdWords
 • E-mail - Bezoekers die naar uw website komen nadat ze op links in uw e-mailmarketingcampagnes hebben geklikt.

Kortom, Google Analytics is slechts zo goed als de gegevens die erin gaan. Dus als u uw gegevens nauwgezet wilt volgen, moet u uw volgparameters correct opbouwen voor alle links die u kunt controleren.

3.2 - Toezicht op de sociale media

Naast tools voor webanalyse kunt u ook tools voor het monitoren van sociale media gebruiken om te controleren hoe uw blogberichten presteren. Google Analytics is niet briljant in het volgen van sociale media. Maar er zijn genoeg andere tools beschikbaar, zodat u kunt zien welk platform het beste is voor het promoten van uw bloginhoud.

Bekijk deze gids over de beste social media monitoring tools.

Conclusie

Met zoveel blogpromotietactieken die hier worden opgesomd, is het onmogelijk om ze allemaal tegelijk te gebruiken.

Ons advies:

Begin met één of twee blogpromotiestrategieën en kijk wat het beste werkt.

Probeer dan een andere toe te voegen. En dan nog een. Tot je vindt wat voor jou werkt.

Het kan zijn dat de ene tactiek werkt voor de ene blogpost en een andere tactiek voor een andere, afhankelijk van uw inhoud en publiek. Probeer niet te haastig te zijn bij het elimineren van een strategie, want bij sommige duurt het langer om te werken dan bij andere.

Uiteindelijk kunt u alles wat werkt samenvoegen tot een solide proces voor inhoudelijke promotie. U kunt dit proces dan gebruiken om meer verkeer krijgen naar elk bericht dat je publiceert .

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.