Sprout Social Review 2023: Een krachtig Social Media Tool, maar is het de kosten waard?

 Sprout Social Review 2023: Een krachtig Social Media Tool, maar is het de kosten waard?

Patrick Harvey

Sprout Social lijkt een vrij handige, allround social media marketing tool, maar is het de kosten waard voor uw team?

In dit bericht kijken we naar Sprout Social en alles wat het te bieden heeft.

We zullen vooral kijken naar de publicatie- en samenwerkingsmogelijkheden.

Laten we beginnen.

Wat is Sprout Social?

Sprout Social is een social media management tool, maar het is meer een social media management suite. Het is een web en mobiele applicatie opgedeeld in een paar verschillende tools voor het beheren van uw social media schema, inbox, vermeldingen en analyses.

Voor de belangrijkste sociale media ondersteunt de app zakelijke Instagram-accounts, Twitter, Facebook-pagina's, Pinterest, YouTube en LinkedIn. Wanneer u een profiel koppelt, ziet u ook de mogelijkheid om accounts van Google My Business, Google Analytics, Tripadvisor en Glassdoor te koppelen.

Hier is een vollediger overzicht van de functies die Sprout Social te bieden heeft:

 • Berichten publiceren, plannen, opstellen en in de wachtrij plaatsen
 • Kalender voor sociale inhoud
 • Inhoud bibliotheek
 • Voorgestelde verzendtijden
 • Monitor vermeldingen
 • Engage met berichten
 • AI-gegenereerde ingeblikte antwoorden
 • Toezicht houden op en zich bezighouden met beoordelingen
 • Waarschuwingen voor verhoogde berichtactiviteit
 • Eigen botbouwer voor chatbeheer
 • Auto-tagging in inbox voor berichttypes, profielen en trefwoorden die u selecteert
 • Profielen en sleutelwoorden bewaken
 • Met CRM-tools kunnen meerdere teamleden de gespreksgeschiedenis, contactgegevens en andere notities voor klantinteracties bijhouden.
 • Rapporten voor individuele profielen, profielen van concurrenten, specifieke berichttypes, Twitter sleutelwoorden en hashtags
 • Tags voor inhoud en rapporten
 • Feedback-enquêtes voor Twitter
 • Analytics voor de prestaties van uw team
 • Integraties met helpdesk- en CRM-software

Niet al deze functies zijn beschikbaar in elk plan dat Sprout Social te bieden heeft.

Laten we daarom eens wat dieper ingaan op de kernfuncties van Sprout Social.

Probeer Sprout Social gratis uit

Welke functies biedt Sprout Social?

Hier is een overzicht van de functies die we zullen behandelen:

 • Dashboard
 • Uitgeverij
 • Slimme inbox
 • Sociaal luisteren
 • Rapporten

Dashboard

Het dashboard (gebruikersinterface) van Sprout Social heeft twee menu's aan weerszijden van de interface. De linker zijbalk heeft een donkere stijl en bevat snelkoppelingen naar de verschillende tools die de app biedt, waaronder Publishing, Social Listening, Smart Inbox en meer.

De rechterzijbalk is dunner en heeft een witte stijl. Hij is voorzien van snel toegankelijke knoppen voor tal van functionaliteiten:

 • Een nieuwe social media post samenstellen
 • Uw meldingen bekijken
 • Open gesprekken tussen teamleden
 • Links bekijken die u en uw team hebben gedeeld
 • Een nieuw profiel aansluiten
 • Een nieuw teamlid uitnodigen
 • Zoeken naar profielen en trefwoorden op Twitter
 • Open het helpcentrum van Sprout Social
 • Bekijk een spiekbriefje met sneltoetsen
 • Start een nieuwe live chat sessie met support

Het midden van de interface is waar je communiceert met het deel van de app dat je open hebt staan.

Over het geheel genomen is de UI van Sprout Social schoon en gemakkelijk te gebruiken. Het zijbalkmenu met snelle acties had echter gereserveerd kunnen worden als extra menu-item in het hoofdmenu aan de linkerkant om wat meer ruimte over te houden voor het centrale deel van de interface.

Gelukkig krimpt de linker zijbalk automatisch als je hem niet gebruikt.

Het gedeelte "Dashboard" bevat een checklist "Aan de slag" voor nieuwe klanten, een To Do-lijst met nieuwe berichten, toegewezen taken en goedkeuringen die u nog moet bekijken. U ziet ook de volgende berichten die u hebt gepland om op de huidige dag te publiceren.

Uitgeverij

De publicatietool is onderverdeeld in 12 verschillende secties, te beginnen met een kalender voor sociale media. Met deze kalender kunt u geplande berichten in week- en maandformaat bekijken. Met extra filters kunt u uw weergave beperken tot specifieke sociale-mediaprofielen, berichttypes (in de wachtrij, gepland, opgesteld, verzonden, goedgekeurd, enz.) en tags. Er is ook een volumegrafiek die het aantalberichten die je gepland hebt voor de komende drie weken.

Er is ook een lijstweergave beschikbaar.

Wanneer u een nieuwe post wilt plannen, kunt u ofwel op de knop Post plannen klikken op de dag waarvoor u de post wilt plannen, ofwel op de knop Snelle actie Samenstellen.

Hoe dan ook, een nieuwe UI haalt de app in. Die is in tweeën gesplitst: een bewerkingsscherm links en een preview rechts.

De publicatietool is wat social media scheduling tools zoals Sprout Social zo essentieel maakt voor de social media marketingstrategie van elk bedrijf. In plaats van in te loggen op elk individueel social media platform waarop u publiceert en één voor één posts te maken voor nieuwe marketingcampagnes, kunt u ze allemaal in één keer inplannen met één ontwerp.

Wanneer u berichten samenstelt, kunt u emoji's toevoegen, targeting voor platforms die dat ondersteunen, media die u ter plekke uploadt, media die u importeert uit de activabibliotheek, uw locatie en een productlink.

De bibliotheek met bedrijfsmiddelen is een centraal opslagsysteem dat u en uw team kunnen gebruiken om snel toegang te krijgen tot media die u wilt gebruiken of vaak in berichten gebruikt. Bewerken vanuit de bibliotheek is ook mogelijk, en u kunt instellingen voor toestemming configureren om te bepalen wie toegang heeft tot wat.

Een van de handigste functies van de publicatietool is het taggen van individuele berichten. Dit kan jou en je team helpen om vrij snel te herkennen waar elk individueel bericht voor is wanneer je je planning bekijkt.

U kunt bijvoorbeeld verschillende tags aanmaken die het belang van elk bericht, de inhoudscategorie (gebaseerd op de inhoud die u maakt) en het doel van de inhoud (blogbericht promoten, video promoten, aankondiging, enz.) labelen.

Sommige platforms hebben hun eigen set instellingen. Voor Pinterest kun je een titel toevoegen, een bord kiezen en een bestemmings-URL instellen.

Voor Instagram kun je een eerste commentaar invoegen (dit is een ander inhoudstype dat je kunt toevoegen aan de Asset Library) en een postlink invoegen als je Sprout Social's eigen link in bio tool gebruikt.

Er staat ook een lijst met fouten onderaan de Compose-tool, zodat je weet wat je moet herstellen voordat je je bericht plant.

Posten plannen met Sprout Social

Over plannen gesproken, met Sprout Social kunt u kiezen uit een paar verschillende opties voor het plannen van nieuwe berichten. U kunt natuurlijk onmiddellijk berichten publiceren, maar de publicatietool floreert op het gebied van de manier waarop u berichten kunt plannen.

Als u de optie Specifieke dagen en tijden selecteert, kunt u de exacte datum en tijd kiezen waarop het bericht moet worden gepubliceerd. Er is ook een lijst met "optimale tijden" beschikbaar. U kunt zelfs extra data en tijden toevoegen als u het bericht in de toekomst opnieuw wilt publiceren.

Deze functie is standaard bij alle social media management tools. Waar Sprout Social echt in uitblinkt is de auto queue functionaliteit.

In de wachtrij kun je specifieke dagen van de week en tijdstippen kiezen om berichten te publiceren. Kies vervolgens de optie Auto Queue om het bericht bovenaan of onderaan je wachtrij te plaatsen. De tool zal je eigen vooraf geconfigureerde schema gebruiken wanneer het tijd is om het volgende bericht te publiceren.

Wanneer u na het plannen van berichten teruggaat naar de kalenderweergave, zult u merken dat u en uw team notities kunnen toevoegen aan afzonderlijke berichten.

Slimme inbox

Met de Smart Inbox-tool kunt u verschillende berichttypes monitoren, waarvan er voor elk platform andere zijn. Voor Instagram kunt u postcommentaren, advertentiecommentaren, directe berichten, gewone vermeldingen, verhaalvermeldingen en mediatags beheren.

De tagfunctie werkt ook in deze tool, zodat u een intern organisatiesysteem voor berichten kunt creëren. U en uw team kunnen ook interne conversaties aan afzonderlijke berichten toevoegen.

De Smart Inbox-tool is ook verdeeld in verschillende secties voor privéberichten, berichten die als volledig zijn gemarkeerd en berichten die u hebt opgeslagen. Uw team kan ook antwoorden op berichten. Deze verschijnen in de sectie Reply Approvals, waarmee u antwoorden handmatig kunt goedkeuren voordat ze worden verzonden.

Aangepaste weergaven zijn ook beschikbaar voor de inboxtool. U begint met het configureren van de weergavefilters van de tool op berichtbron, berichttype en tag. U kunt een aangepaste weergave maken voor elke configuratie die u maakt.

Kanttekening: Sprout Social is opgenomen in onze opsomming van de beste social media inbox tools.

Sociaal luisteren

Met de Social Listening tool kunt u weergaven instellen waarmee u inhoud die op meerdere social media platforms is geplaatst, zoals Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, Reddit, Tumblr en het web (blogberichten, nieuwsartikelen, forum threads, enz.) kunt monitoren op specifieke trefwoorden en hashtags.

U kunt zelfs trefwoorden uitsluiten om uw resultaten op te schonen en trefwoordvarianten opnemen om meer resultaten te krijgen.

Zie ook: Hoe uw bedrijf promoten op Instagram: de volledige gids

Filters voor taal, berichten die alleen afbeeldingen en video's bevatten, locatie en berichten gepubliceerd door geverifieerde accounts zijn ook beschikbaar.

Wanneer u een bericht vindt dat u interesseert, kunt u er een teamgesprek voor beginnen.

Rapporten

Sprout Social heeft rapporten voor individuele platforms waarmee u statistieken kunt bekijken voor postprestaties, publieksgroei, impressies en meer, net zoals elke social media management tool. Het heeft echter ook snel-toegangsknoppen die u kunt gebruiken om specifieke rapporten te bekijken.

Deze rapporten zijn onderverdeeld in vier categorieën: Strategie & Inzichten, Concurrentieanalyse, Content Performance en Customer Care & Team Performance.

In deze categorieën worden meer dan 20 rapporten verzameld, waaronder Google Analytics, LinkedIn Pages, Twitter Keywords, Trends Report, Paid Performance, Tag Performance en Inbox Activity.

Probeer Sprout Social gratis uit

Sprout Social voor- en nadelen

Sprout Social is een krachtige social media management tool die veel platforms ondersteunt en zeer gemakkelijk te gebruiken is. De UI is schoon, en de snel toegankelijke knoppen aan de rechterkant zijn ongelooflijk handig, waardoor u minder hoeft te klikken voor veelvoorkomende acties.

De publicatietool maakt het gemakkelijk om meerdere berichten tegelijk te plannen en ze in te plannen voor wanneer het publiek het meest actief is. U kunt ook vooraf specifieke tijden van de week configureren die u op elk sociaal mediaplatform wilt publiceren, zodat u ze gemakkelijk kunt plannen.

Zie ook: 33 Laatste Facebook-statistieken en -feiten voor 2023

De tagging-functie van Sprout Social is ook fantastisch voor interne organisatie, vooral als je het combineert met aangepaste weergaven. Het is ook een geweldige aanvulling op de teamgebaseerde functies van de app, iets waar Sprout Social goed in gedijt.

De app heeft ook verschillende manieren om inhoud te vinden om opnieuw te posten, waaronder zelfs een Feedly-integratie, zodat je feeds die je volgt vanuit de interface van de app kunt bekijken en ter plekke kunt delen.

De nadelen van het gebruik van Sprout Social:

Een van de meest voorkomende toepassingen van social media management tools is het publiceren van berichten voor meerdere platforms met één ontwerp.

Als u echter een bericht voor Twitter inplant in Sprout Social, zal het tekstvak dat u gebruikt om uw bericht samen te stellen alleen de woordlimiet van Twitter van 280 tekens weergeven. U kunt bijvoorbeeld niet zomaar overschakelen naar Facebook om een geoptimaliseerd bericht voor dat platform te schrijven, zoals u kunt doen met andere tools, zoals SocialBee, een planningstool die veel goedkoper is. Als u langere berichten wilt schrijven voorplatforms die ze ondersteunen in Sprout Social, moet je aparte concepten opstellen.

Ik ervoer ook een beetje invoervertraging bij het samenstellen van nieuwe berichten. De app had moeite het bij te houden als ik snel typte, en bevroor een paar seconden voordat het getypte bericht verscheen.

Sprout Social heeft ook geen postvarianten zoals SocialBee doet. Dit komt waarschijnlijk omdat hun auto queue functie vrij glansloos is voor zo'n duur platform. Je kunt posts niet opnieuw in een wachtrij plaatsen zoals je kunt in SocialBee of Agorapulse, een tool die veel meer vergelijkbaar is met Sprout Social (maar veel betaalbaarder).

Je kunt de Social Listening tool ook niet als gratis proefgebruiker gebruiken zonder een demo aan te vragen. Dat is jammer, want Sprout Social biedt geen restitutie, dus je zult geld moeten betalen dat je niet terugkrijgt om deze tool optimaal te gebruiken, en Sprout Social is niet goedkoop.

Ik zou ook liever een Verzamelfunctie hebben voor de Social Listening tool dan dat je gesprekken moet beginnen over individuele berichten die je wilt bewaren.

Sprout Social prijzen

Sprout Social heeft vier plannen, waarbij alleen het laagste plan sociale profielen beperkt.

Standaard - $249/maand: Dit omvat 5 sociale profielen, evenals toegang tot functies zoals recensiebeheer, bewaking van trefwoorden en locaties, sociale CRM-tools en mobiele apps.

Professioneel - $399/maand: Dit plan verhoogt het aantal toegestane sociale profielen tot onbeperkt. Het omvat alle functies in het standaardplan, evenals concurrerende rapportage, workflows, integraties voor sociale handel en nog veel meer.

Geavanceerd - $499/maand: Dit plan verhoogt de functies waartoe je toegang krijgt. Het omvat alle functies in het Standaard en Professioneel plan, evenals toegang tot hun digitale en inhoudsbibliotheek, chatbots, geautomatiseerde link tracking en nog veel meer.

Onderneming - Aangepaste prijzen: U moet rechtstreeks contact opnemen met Sprout Social voor een offerte. Extra functies omvatten: 24/5 prioritaire klantenondersteuning, adviesdiensten, social listening en premium analytics.

Extra gebruikers kosten $199 per stuk.

Sprout Social heeft een gratis proefperiode van 30 dagen, zodat u het kunt proberen zonder een creditcard in te voeren. Er zijn ook demo's beschikbaar.

Probeer Sprout Social gratis uit

Sprout Social review: laatste gedachten

Sprout Social is een krachtige social media management tool.

Het biedt een groot aantal functies die u en uw team kunnen gebruiken om uw social media marketingstrategie te optimaliseren en het publicatieproces te versnellen.

Helaas heeft Sprout Social ook nadelen, waarvan sommige het ongeschikt maken voor een aantal bedrijven.

De grootste boosdoener zijn de kosten. Je hebt het misschien al opgemerkt in het gedeelte Prijzen van deze recensie, maar de plannen van Sprout Social zijn op basis van per gebruiker. Terwijl vergelijkbare tools meer gebruikers aanbieden op hogere plannen of gereduceerde prijzen voor extra gebruikers, rekent Sprout Social een minimum van $249/maand voor een enkele gebruiker. Extra gebruikers zijn $199/maand.

Dus als u in totaal 10 gebruikers nodig hebt, betaalt u meer dan 2000 dollar per maand voor slechts 5 sociale-mediaprofielen.

Bovendien zijn functies zoals de activabibliotheek, concurrerende rapporten, het plannen van berichten op optimale tijdstippen en tagging alleen beschikbaar in top-tier plannen.

Toch zou Sprout Social een waardevolle toevoeging zijn aan uw marketingstrategie als u de kosten kunt rechtvaardigen. Het is een solide social media tool.

Zo niet, kijk dan eens naar Agorapulse. De functies zijn vergelijkbaar met die van Sprout Social, waardoor het een populair alternatief is. Het is ook veel goedkoper. Ongeacht hoeveel sociale profielen of gebruikersaccounts u nodig hebt.

Probeer Sprout Social gratis uit

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.