Domeinnaamideeën: 21 manieren om snel een websitenaam te bedenken (+ infographic)

 Domeinnaamideeën: 21 manieren om snel een websitenaam te bedenken (+ infographic)

Patrick Harvey

Wilt u een nieuwe website beginnen, maar weet u niet zeker welke domeinnaam u moet kiezen?

In dit bericht doorlopen we 21 manieren om een websitenaam te bedenken - zelfs als je geen idee hebt hoe je je website moet noemen.

Laten we beginnen.

21 ideeën voor domeinnamen (infografische versie)

Voordat je het artikel gaat lezen, bewaar deze infographic voor later. Het is een geweldige aanzet om je creativiteit op gang te brengen.

Let op: U bent meer dan welkom om deze infographic te delen, maar als u hem op uw blog publiceert, zorg er dan voor dat u een link naar dit bericht toevoegt.

21 domeinnaam suggesties om u te helpen de perfecte website naam te bedenken

1. Uw niche/keyword met een plaats of bestemming

Een eenvoudige en gemakkelijke manier om een domeinnaam te creëren is uw niche/keyword te nemen en er een plaats of bestemming aan toe te voegen. U geeft nu de indruk dat uw website een tastbare locatie heeft.

Bijv. niche + plaats = fishingpalace.com (vispaleis)

Een goed voorbeeld is Tone Island, een muziekwebsite gewijd aan het verkennen van gitaargerelateerde spullen. Dit trefwoord wordt dan toegevoegd aan de plaats van een 'eiland'. Een eenvoudige maar effectieve domeinnaam.

Dit idee werkt goed bij alle niches, vooral bij die waarvan bekend is dat ze op een locatie zijn gebaseerd. Een goed voorbeeld zijn voedsel- en kookblogs met het gebruik van woorden als keuken, diner en voorraadkast enz.

2. Overweeg het gebruik van een persoonlijk voornaamwoord of zelfstandig naamwoord om het persoonlijk te maken

Stel u voor dat u door de zoekresultaten van Google bladert en een resultaat tegenkomt met de domeinnaam "Your Personal Yoga Trainer," voelt dat niet als uw persoonlijke trainer?

Kies een domeinnaam die een persoonlijk voornaamwoord gebruikt zoals ik, ik, uw, onze enz., want dat kan een krachtige invloed hebben op de eerste indruk die een bezoeker van uw website heeft voordat hij u heeft bekeken.

Bijv. voornaamwoord + niche = yourfishinghut.com (Your Fishing Hut)

Your Creative Aura gebruikt dit domeinnaam-idee, en het klinkt persoonlijk, alsof het is afgestemd op elke lezer die de website bezoekt. Het is een geweldige manier om elke bezoeker zich belangrijk te laten voelen, omdat het symboliseert dat uw belangrijkste doel is hen te helpen in welke niche u ook behandelt.

Het is ook een gemakkelijke aanvulling als u ontdekt dat uw domeinidee is overgenomen. Kan niet kopen sweetshop.com Probeer yoursweetshop.com, of oursweetshop.com.

3. Gebruik een emotioneel woord bij uw niche/keyword

Mensen worden gedreven door emoties, overweeg daarom een domeinnaam te kiezen met een emotioneel woord. Een emotioneel woord voegt een extra dimensie van personalisatie toe aan uw domeinnaam, omdat het de bezoeker verbindt met wie u bent of waar uw website over gaat.

Bijv. emotioneel woord + niche = thepassionatefisherman.com (The Passionate Fisherman)

The Passionate Photographer gebruikt een emotioneel woord in de domeinnaam. Het beschrijft ook de eigenaar, en de tagline "geobsedeerd door alles wat met fotografie te maken heeft" geeft het gepassioneerde deel perfect weer.

U kunt dit idee gemakkelijk in elke niche implementeren, zoals:

  • De geïnspireerde schrijver voor een auteurs- of verhalenwebsite
  • Blazing Beats voor een website in muziekstijl
  • Opmerkelijke technologie voor een technologie website

4. Gebruik een portmanteau met uw niche/keyword en een extra relevant woord

Een portmanteau is het samenvoegen van twee woorden tot een geheel nieuw woord. Portmanteau's zijn heel gewoon, en worden zowel in websites als in alledaagse situaties gebruikt, zoals: sitcom (situatie en komedie) en motel (motor en hotel).

Portmanteau's worden zelfs gebruikt voor namen als Bulbasaur (bol en dinosaurus) uit de anime Pokémon.

Bijv. niche + woord = fishackle.com (Fishing & Tackle)

Pinterest is een voorbeeld van een portmanteau, want het combineert "pin" en "interest" in één woord, en het definieert ook waar de website over gaat: je interesses vastpinnen op een prikbord.

Een portmanteau gebruiken kan uw website doen opvallen, vooral als u twee woorden met betrekking tot uw niche mengt. Voor een beautyblog zou u bijvoorbeeld woorden als: foxy en eyeliner kunnen mengen tot foxyliner ' of ' eyelinoxy, ' of je zou schoonheidsspecialiste en mascara kunnen proberen om te resulteren in ' beautiscara ' of ' mascotte. '

5. Speel met bijvoeglijke naamwoorden en beschrijvende woorden

Net zoals u een emotief woord gebruikt, kunt u ook een bijvoeglijk naamwoord of een beschrijvend woord gebruiken dat verband houdt met uw niche/keyword voor uw domein.

Dit werkt vooral goed met woorden ' de ' en ' an/a ,' als je moeite hebt om de domeinnaam beschikbaar te vinden.

Bijv. bijvoeglijk naamwoord + niche = smartfisherman.com (Smart Fisherman)

De Smart Designer is een voorbeeld van een domeinnaam die een bijvoeglijk naamwoord gebruikt. Hun doel is het leveren van softwareoplossingen voor interieurontwerpbureaus, op een gemakkelijke, efficiënte en aanpasbare manier.

Veel gebruikte bijvoeglijke naamwoorden in domeinnamen zijn: gemakkelijk, echt, super en beter, omdat deze woorden gemakkelijk in een domeinnaam kunnen worden geplaatst als de jouwe al bezet is.

U kunt ze toepassen op elke niche, zoals een technologiewebsite: easytechnology , realtechnology , supertechnologie - zonder het doel achter de website te beïnvloeden of te veranderen.

6. Onderschat nooit de kracht van een gezaghebbend woord

Jezelf presenteren als een expert in je niche is nooit altijd gemakkelijk, zelfs als je een uitstekend kennisniveau hebt.

Een idee voor een domeinnaam is om er een gezaghebbend woord in op te nemen, zoals Kolonel, Kapitein, Officier enz, zo voegt u een extra element van gezaghebbendheid toe aan uw website.

Bijv. autoriteit + niche = captainfisherman.com (kapitein visser)

Onze eigen Blogging Wizard gebruikt dit idee in zijn domein. Wij zijn gespecialiseerd in alle aspecten van bloggen tot op een tovenaarsniveau.

Een gezaghebbend woord toevoegen is gemakkelijk voor elke website, vooral als het een gezaghebbend woord is dat verband houdt met uw niche. Als uw website bijvoorbeeld draait om onderwijs, werken woorden als professor, leraar, instructeur, docent en directeur goed in deze niche.

7. Focus op het type website dat u gaat maken (bijv. nieuws/magazine/onderwijs etc.)

Niet elke website heeft hetzelfde doel. Sommige zijn bedoeld om hun werk te laten zien, andere om informatie te verstrekken aan anderen, en weer andere alleen om mensen met elkaar in contact te brengen.

Wat voor soort website bent u van plan te maken? Wat is het enige doel van de website? Gebruik dit woord en uw niche/keyword om uw domeinnaam te creëren.

Bijv. niche + type = thefishermansalbum.com (The Fishermans Album - een website gewijd aan beeldmateriaal over vissen)

Een voorbeeld hiervan is LiveScience.com, een website voor de science geeks over de wereld van de wetenschap die op dit moment trending of actueel is. Het woord "live" geeft het type inhoud aan, want het is recent en actueel.

8. Voeg een transformatiewerkwoord toe aan uw niche/keyword

Een transformatiewoord toevoegen aan uw domeinnaam is een goede suggestie als uw oorspronkelijke idee bezet is.

Een transformatiewerkwoord is een handeling die betrekking heeft op de verandering van iemands toestand. Voorbeelden van transformatiewerkwoorden zijn: verbeteren, vernieuwen, snel en gedijen.

Bijv. werkwoord + niche = rapidfishing.com (Rapid Fishing)

Dit domeinnaamidee is perfect als het doel van uw website is om het leven of de situatie van anderen te helpen of te verbeteren.

Een voorbeeld van een transformatiewerkwoord is BecomingMinimalist, die anderen wil helpen en inspireren om een minimalistisch leven te leiden en niet zwaar te leunen op bezittingen om zich gelukkig en voldaan te voelen.

9. Woorden die inspireren en motiveren

Soms moeten we een manier vinden om onszelf op te pakken en door te gaan. Dit is waar een inspirerend of motiverend woord kan helpen om uw website het gevoel te geven dat het anderen al helpt voordat ze op de link hebben geklikt.

Woorden als: ambitie, geloven en moed zijn mooie woorden om aan je niche/keyword toe te voegen.

Bijv. Inspire + zelfstandig naamwoord = joyfulfishing.com (Joyful Fishing)

Hopeful Living gebruikt een inspirerend woord in de domeinnaam, en het sluit ook aan bij hun mission statement: "empowerment YOU to gain clarity, discover dreams, build confidence and overcome fear."

Zie ook: Hoe uw publiek te bevragen en boeiende enquêtes te maken

10. Uw niche/keyword met een dier of denkbeeldig wezen

Laat uw innerlijke beest los en stel u uw website voor als een dier. Wat zou het zijn? Het gebruik van een dier, of het nu echt of denkbeeldig is, is een geweldige manier om een interessante domeinnaam te creëren.

Met de extra bonus van inspiratie voor een mascotte, of logo.

Bijv. niche + dier = fishingmonster.com (Vismonster)

Office Monster gebruikt een dier niet alleen in hun domeinnaam, maar ook in hun merkidentiteit.

Hun slogan "uw kantoorpartner", gekoppeld aan hun mascotte van een klein paars monster, maakt het bezoek aan hun website leuker en aangenamer.

Krediet: OfficeMonster

U kunt een dier toevoegen aan een domeinnaam voor elke niche, zolang het er maar een is die niet te serieus genomen moet worden. Als uw website over een negatief onderwerp gaat, zoals de schadelijke effecten van vervuiling en giftig afval, dan kan uw domeinnaam als ' puppyafval heeft misschien niet de juiste impact, tenzij in het gebruik van satire.

11. Overweeg uw locatie of waar uw doelgroep kan zijn

Als uw website een bedrijf is dat gericht is op het verzamelen van klanten van een specifieke locatie, zoals een snoepwinkel in Bristol, helpt het toevoegen van deze locatie aan uw domeinnaam de bezoekers te begrijpen waar ze u kunnen vinden -... Sweet Shop Bristol .

Bijv. niche + locatie = fishinguk.com (Fishing UK)

UK Linkology is een voorbeeld van het gebruik van een locatie in hun domeinnaam. Ze zijn een link building bedrijf gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, maar ze hebben klanten wereldwijd.

U kunt een locatie toevoegen aan elk domeinnaamidee dat u al hebt, ongeacht de niche. Als u bijvoorbeeld een website maakt voor uw SaaS, of het nu gaat om ontwerp- of organisatiediensten, kunt u uw stad of land aan het begin of einde plaatsen:

  • DesignservicesUK
  • UKdesignservices

Let op: Als u overweegt een locatie te gebruiken, bedenk dan dat dit uw potentiële publiek kan beperken.

12. Gebruik een thesaurus bij je hoofdgedachte

Er is een grens aan onze woordenschat. Dit is waar een thesaurus uw redder in nood kan zijn.

Misschien hebt u een geweldig idee gevonden voor uw domeinnaam, maar is het gewoon en algemeen, zoals - Total Fishing. Met behulp van een thesaurus kunt u verschillende alternatieven vinden met een soortgelijke betekenis.

Bijv. totale visserij = absolute visserij, volledige visserij, pure visserij, totale visserij.

Dit betekent dat u dicht bij uw oorspronkelijke idee kunt blijven, vooral als u merkt dat uw oorspronkelijke domeinnaam al door iemand anders is geregistreerd.

13. Voeg een gemeenschapswoord toe aan uw niche/keyword

Afhankelijk van het doel achter uw nieuwe website wilt u misschien een gemeenschapswoord gebruiken in uw domeinnaam.

Het toevoegen van een gemeenschapswoord zoals Family, Tribe en League kan de bezoeker helpen begrijpen wat voor soort website u runt - en welke mate van betrokkenheid zij verwachten.

Bijv. community + niche = familyfishing.com (Family Fishing)

Verschillende gemeenschapswoorden werken goed wanneer ze worden toegepast op specifieke niches, afhankelijk van uw doelgroep.

Een accountantskantoor zou bijvoorbeeld woorden als Vereniging en Instituut kunnen gebruiken, die als professioneel worden beschouwd, terwijl een lifestyleblogger woorden als Crew en Neighbours zou kunnen kiezen, die als vriendelijker worden beschouwd.

14. Zoek naar gerelateerde woorden aan uw niche/keyword

Sommigen van ons willen misschien niet dat onze domeinnaam overduidelijk is, zoals - raamreinigingsdiensten maar nog steeds gerelateerd zijn aan onze niche.

Dit is waar het gebruik van gerelateerde woorden websites van pas komt, zoals Related Words. Typ gewoon uw niche/keyword in en het zal een hoop woorden genereren die nauw verwant zijn.

Door gewoon het woord 'tech' in te typen kan ik nu een lijst met technologiegerelateerde domeinnaamideeën genereren zonder het sleutelwoord te gebruiken:

  • Technische reuzen
  • Micro Gadgets
  • Chip Techneuten
  • Titan Ingenieurs
  • Cicso Robotics

15. Denk aan een zin of activiteit die verband houdt met uw niche/keyword

Het kan moeilijk zijn om te proberen een domeinnaam te creëren met uw trefwoord, vooral als het een populair trefwoord is in uw gekozen niche. Neem WordPress plugins als voorbeeld, er zijn zoveel domeinnamen die 'wp' gebruiken:

  • WPEngine
  • ManageWP
  • WPSuperstars
  • EasyWP

Bij het zoeken naar 'WordPress Plugins' in Google krijg je 13 resultaten met 'wp' in de domeinnaam alleen al op de eerste 5 pagina's in Google. Het kan dus verleidelijk zijn om hetzelfde te doen en de massa te volgen.

Als u echter buiten de doos denkt en een zin bedenkt die verband houdt met uw niche/keyword, kan uw website zich onderscheiden van de anderen.

In ons voorbeeld van vissen zouden we Family Fishing, Fishing UK, of The Passionate Fisherman kunnen gebruiken, maar die zijn allemaal niet al te creatief. Daarom denken we aan zinnen of gezegden die mensen over de niche kunnen zeggen.

Hier hebben we twee voorbeelden voor onze visserijniche:

  • Captain Of The Seas
  • Lady Of The Lake

Ze hebben niet het trefwoord vissen, maar de zin is relevant voor de activiteit vissen.

Het mooie van deze aanpak is dat het uw website meer ruimte geeft om te groeien. Als we bijvoorbeeld niet specifiek over vissen willen schrijven, of als we geen artikelideeën meer hebben voor dat onderwerp, kunnen we gemakkelijk overstappen naar verwante niches.

16. Geef een draai aan de domeinnamen van concurrenten

Het vinden van inspiratie kan van vitaal belang zijn om de perfecte domeinnaam te creëren, en het gebruik van concurrenten is een geweldige manier om een idee aan te wakkeren.

Maak in uw niche een lijst van al uw concurrenten en noteer hoe zij hun domeinnaam construeren. Gebruik dezelfde methode en maak uw eigen domeinnaam.

Het kan iets simpels zijn als een thesaurus gebruiken en een woord veranderen, of een woord veranderen om alliteratie te creëren.

Laten we onze viswebsite als voorbeeld nemen, en tacklebox.com gebruiken als onze voorbeeldconcurrent:

Zie ook: De laatste Black Friday en Cyber Monday statistieken voor 2023
  • Baitcrate.co.uk - thesaurus voor beide woorden
  • Tackletrout.co.uk of beardfishbox.co.uk - alliteratie op één woord

17. Probeer een domeinnaamformule te gebruiken

We kunnen onze eigen domeinnaamformules creëren op basis van onze niche/verwant trefwoord en een specifieke transformatie. We kunnen bijvoorbeeld een domeinnaam samenstellen op basis van uw trefwoord/niche en het einddoel dat u elke bezoeker wilt laten bereiken tijdens het bekijken van uw website.

Bijv. niche/keyword + doel = littlefishinghabits.com (Little Fishing Habits)

Ons doel in het voorbeeld is dat het publiek kleine gewoontes leert die van pas komen tijdens het vissen.

We kunnen deze formule verder aanpassen, hier zijn een paar extra suggesties:

  • Niche/keyword + tijdsbestek = 60secondfishing.com
  • Niche/keyword + type publiek = fishingforbeginners.com

18. Als het een persoonlijk merk is, overweeg dan uw naam of een "pseudoniem".

Als u streeft naar een merk rond uw eigen identiteit, kunt u overwegen uw eigen naam te gebruiken, of een pseudoniem voor uw website.

Bijv. Fred Simmons = FredSimmons.com

Adam, bij Blogging Wizard heeft zijn eigen persoonlijke website met zijn eigen naam - Adam Connell.

Je naam gebruiken kan voordelig zijn, vooral als je besluit om in de toekomst van bedrijfsrichting te veranderen, maar aan de andere kant kan het moeilijker zijn voor mensen om te definiëren wat je eigenlijk doet, en je merk in de toekomst verkopen zou moeilijk zijn.

19. Overweeg het gebruik van een domeinnaam generator

Soms kunnen we moeite hebben om de inspiratie te vinden om dat juiste domein te registreren voor onze gloednieuwe website. In deze situaties is een beetje hulp nodig - dus overweeg het gebruik van domeinnaamgeneratoren.

Wordoid kan verzonnen woorden voor uw domeinnaam produceren en ook de beschikbaarheid ervan controleren bij GoDaddy of Namecheap.

Panabee is een zoekprogramma dat veel ideeën voor uw domeinnaam genereert. Het vertelt u ook welke bezet zijn, laat u toe te zoeken via alternatieve domeinextensies en gerelateerde woorden.

20. Maak gebruik van alliteratie om uw domeinnaam memorabel te maken

U kunt veel plezier beleven aan het bedenken van een domeinnaam met alliteratie, het kan uw website ook beter laten onthouden door bezoekers.

Bijv. Freds Fishing Facts = fredsfishingfacts.com (Fred's Fishing Facts)

Dunkin' Donuts zijn " die heerlijke donuts uitdeelt " voor meer dan 60 jaar, en met zo'n naam is dat geen verrassing!

Alliteratie kan net zijn wat je nodig hebt om een memorabele domeinnaam te vinden, en kan werken voor elke niche. Laten we een ouderschapsblog als voorbeeld nemen, met behulp van alliteratie zouden we kunnen knutselen:

  • Moederlijke moeder rotzooi
  • Babbelende Baby's
  • Fun Fit Gezinnen

21. Meerdere ideeën samenvoegen

Als u één suggestie voor een domeinnaam uit deze lijst gebruikt, is het misschien niet genoeg om een uniek domein te vinden dat u kunt kopen. Als dit probleem zich voordoet, probeer dan meerdere ideeën te combineren.

Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Naamwoord + werkwoord + trefwoord = De lopende visser
  • Emotief + trefwoord + locatie = The Passionate Fisherman UK
  • Pennaam + verwant woord + type + alliteratie = Andy's Aquarium Album

Een korte samenvatting van de domeinnaamideeën die we hebben behandeld...

Laten we alle 21 ideeën voor domeinnamen samenvatten:

  1. Niche + een plaats of bestemming
  2. Gebruik een voornaamwoord bij uw niche
  3. Emotief woord + niche
  4. Maak een portmanteau
  5. Bijvoeglijk naamwoord + niche
  6. Gezaghebbend woord + niche
  7. Niche + type website
  8. Transformatiewerkwoord + niche
  9. Inspirerend/motiverend woord + niche
  10. Niche + dier
  11. Niche + uw locatie
  12. Gebruik een thesaurus bij je hoofdgedachte
  13. Gemeenschap + niche
  14. Zoeken naar nichegerelateerde woorden
  15. Gerelateerde zinnen voor uw niche
  16. Gebruik concurrenten voor inspiratie
  17. Niche/keyword + doel
  18. Gebruik je naam of een 'pseudoniem'
  19. Domeinnaam generator
  20. Gebruik alliteratie
  21. Meerdere ideeën samenvoegen

De perfecte domeinnaam vinden hoeft niet moeilijk te zijn, zeker niet als je 21 ideeën en suggesties hebt die inspiratie kunnen geven voor je volgende website.

Zodra u uw domeinnaam hebt gevonden, is de volgende stap de aankoop ervan. Namecheap is onze go-to domeinnaam registrar. Het is een uitstekende plek om de beschikbaarheid van de domeinnaam te controleren, en welke TLD's beschikbaar zijn met de naam, zoals .com, .net etc.

Als u meer tips nodig hebt voor het kiezen van een domeinnaam, bekijk dan onze gids over Hoe kies ik een domeinnaam voor uw blog?

En als u de basis wilt opfrissen, bekijk dan deze artikelen:

  • Hoe weet u wie de eigenaar van een domeinnaam is?
  • 17 Beste website-ideeën voor beginners (+ voorbeelden)

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.