33 Laatste Facebook-statistieken en -feiten voor 2023

 33 Laatste Facebook-statistieken en -feiten voor 2023

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Als het grootste sociale medianetwerk ter wereld is Facebook een platform waarmee de meesten van ons al zeer vertrouwd zijn - maar hoeveel heb je echt weten?

In dit bericht delen we 33 oogstrelende Facebook-statistieken en -feiten die ons meer vertellen over de belangrijkste socialemediagigant en de overgenomen bedrijven (zoals Instagram, Messenger en WhatsApp).

Zie ook: Podia Review 2023 - De voor- en nadelen die u moet weten

Aan het eind van dit bericht zult u gewapend zijn met een heleboel nuttige inzichten die u kunnen helpen bij het bepalen van uw social media-strategie, het vergroten van de betrokkenheid bij uw Facebook-berichten of het nemen van slimmere investeringsbeslissingen.

Klaar? Laten we beginnen!

De favorieten van de redactie - Facebook-statistieken

Dit zijn onze meest interessante statistieken over Facebook:

 • Facebook is de derde meest bezochte website ter wereld. (Bron: Similarweb)
 • Facebook heeft 5 miljard dollar opgehaald voor verschillende doelen via inzamelingsacties. (Bron: Facebook Over pagina)
 • De gemiddelde Facebook-gebruiker klikt elke maand op 12 advertenties. (Bron: Hootsuite)

Algemene Facebook-statistieken

Laten we eerst beginnen met enkele algemene Facebook-statistieken die ons meer vertellen over de huidige staat van het platform.

1. Facebook is de derde meest bezochte website ter wereld.

Er wordt vaak gezegd dat Facebook een uitstervend platform is dat zogezegd "op sterven na dood" is. De statistieken laten echter een andere realiteit zien. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, lijkt Facebook nog lang niet weg te zijn en blijft het een enorm deel van het internetverkeer beheersen.

Volgens Similarweb staat Facebook op de derde plaats in een lijst van de meest bezochte websites ter wereld. Het wordt alleen verslagen door Google en YouTube. Rivaliserend sociaal platform Twitter staat op de vierde plaats en Instagram, een andere sociale app van Facebook, staat op de vijfde plaats.

Bron: Soortgelijkweb

Verwant : 21 Twitter statistieken & feiten om uw social media strategie te verbeteren

2. Facebook is het enige platform dat door meer dan de helft van de wereldbevolking op sociale netwerken wordt gebruikt.

59% van alle gebruikers van sociale media zit op Facebook, waaruit blijkt dat Facebook de wereld van de sociale media blijft domineren. Dit is ook een verder bewijs dat Facebook een belangrijke plaats blijft innemen in het culturele landschap.

Bron: eMarketer

3. Facebook was de 2e meest gedownloade app van 2020

Wereldwijd heeft Facebook vorig jaar het tweede grootste aantal downloads van alle apps. Het werd alleen verslagen door TikTok, een van de 'nieuwere' sociale platforms, dat de afgelopen jaren een razendsnelle groei heeft doorgemaakt. Interessant genoeg was de derde meest gedownloade app een andere dochteronderneming van Facebook, WhatsApp.

Bron: Appfiguren

Verwant: 12 TikTok-statistieken die je zullen helpen het sociale platform te beheersen

4. Meer dan 200 miljoen bedrijven gebruiken Facebook

Facebook is al lang een van de populairste platforms voor bedrijven, en dit cijfer bewijst dat. Een vijfde van een miljard bedrijven gebruikt Facebook om in contact te komen met klanten, hun merkaanwezigheid te vergroten, verkeer te genereren en de verkoop te stimuleren.

Bron: Facebook Over pagina

5. Elke dag worden er meer dan een miljard verhalen gedeeld op Facebook.

Dit omvat verhalen die worden gedeeld op alle drie de 'Stories'-producten van Facebook op verschillende platforms. Deze producten omvatten Instagram Stories, WhatsApp Status en Facebook Stories.

Als je het nog niet wist, Stories zijn korte door gebruikers gemaakte video's of fotoverzamelingen die na een bepaalde tijd verdwijnen.

Bron: Facebook Over pagina

Verwant : Hoe krijg je meer views op Instagram Stories?

6. 500 miljoen mensen kijken dagelijks naar video's op Facebook.

Zoals uit dit cijfer blijkt, kijken Facebook-gebruikers graag naar video's. Het is dan ook geen wonder dat 75% van de marketeers video's op Facebook plaatst. Het is het populairste sociale-mediaplatform voor videomarketing; populairder zelfs dan YouTube en Instagram.

Bron: Facebook voor Media en Biteable

7. Facebook heeft 5 miljard dollar opgehaald voor verschillende doelen via inzamelingsacties.

Facebook krijgt veel kritiek en wordt vaak gezien als de zoveelste hebzuchtige megacorporatie. Maar hoewel ik niet suggereer dat die gevoelens noodzakelijkerwijs misplaatst zijn, toont deze statistiek aan dat het ook een kracht ten goede kan zijn!

Bron: Facebook Over pagina

8. Meer dan 1,8 miljard mensen gebruiken Facebook Groepen

Er zijn miljoenen Facebookgroepen op het platform waar mensen in contact kunnen komen met andere gelijkgestemden en hun gedachten, informatie en ideeën kunnen delen. Er zijn ook 70 miljoen groepsbeheerders en moderatoren die hard werken om toezicht te houden op die Facebookgroepen.

Bron: Facebook gemeenschappen

Facebook gebruikersstatistieken

Laten we vervolgens eens kijken naar enkele Facebook-statistieken die ons meer vertellen over de gebruikers van het platform.

9. Facebook heeft 1,91 miljard dagelijks actieve gebruikers...

Dit is gebaseerd op het laatste rapport van Facebook en toont het aantal dagelijks actieve gebruikers tijdens het tweede kwartaal van 2021. Dit betekent een stijging van ongeveer 7% op jaarbasis.

Het is ook een verbijsterende hoeveelheid die moeilijk te bevatten is. Om het in perspectief te plaatsen: er zijn iets meer dan 7,6 miljard mensen op aarde. Dat betekent dat elke dag ongeveer een kwart van de mensheid inlogt op Facebook.

Bron: Facebook Investeerdersrapporten

10. ... en ongeveer 2,9 miljard maandelijkse actieve gebruikers

Nogmaals, dit is per eind juni 2021 en betekent een stijging van 7% op jaarbasis. Daarmee is Facebook het populairste socialemediaplatform ter wereld naar het aantal maandelijks actieve gebruikers.

YouTube komt op de tweede plaats met ongeveer 2,3 miljard maandelijkse actieve gebruikers, en WhatsApp (een ander platform van Facebook) komt op de derde plaats met ongeveer 2 miljard.

Bron: Facebook Investor Reports en Statista6

11. 56% van de Facebook-gebruikers zijn mannen

Volgens een recent onderzoek weerspiegelt het publiek van Facebook niet de verwachte 50/50-verdeling tussen mannen en vrouwen. Het lijkt erop dat het platform iets meer in de smaak valt bij mannen dan bij vrouwen. Dit heeft gevolgen voor bedrijven en kan erop wijzen dat Facebook beter geschikt is voor marketeers die zich vooral op een mannelijke klantenkring willen richten.

Zie ook: 10 Must-Read artikelen om je blog naar een hoger niveau te tillen (2019)

Bron: Statista1

12. Facebook is het populairst onder 25- tot 34-jarigen.

31,3% van het gebruikersbestand van Facebook bevindt zich in deze leeftijdsgroep, vanaf juli 2021. 18- tot 24-jarigen vormen de tweede grootste leeftijdsgroep op Facebook, met 23,2% van het gebruikersbestand. Daarna volgen 35- tot 44-jarigen, 45- tot 54-jarigen, 55- tot 64-jarigen, 13- tot 17-jarigen en 65-plussers, in die volgorde.

Bron: Statista2

13. Er zijn meer Facebook-gebruikers in India dan in enig ander land.

Het aantal Facebook-gebruikers in India bedraagt 340 miljoen, waarmee dit het land is met de meeste Facebook-gebruikers. De VS komt op de tweede plaats, met 200 miljoen Facebook-gebruikers. De VS wordt gevolgd door Indonesië en Brazilië, die beide meer dan 100 miljoen gebruikers hebben.

Bron: Statista3

14. 98,3% van de Facebook-gebruikers opent het platform via de mobiel

Als fervent desktopgebruiker denk ik dat ik daarmee in de minderheid ben. Slechts 1,7% van de Facebook-gebruikers logt uitsluitend in via desktop of laptop. De rest gebruikt zijn mobiele telefoon om toegang te krijgen tot het platform. De conclusie: zorg ervoor dat uw sociale media-inhoud geoptimaliseerd is voor mobiele weergave en er goed uitziet op een kleiner scherm.

Bron: DataReportal

15. Mobiele Facebook-gebruikers besteden ongeveer 769 minuten per maand op het platform.

Daarmee is Facebook de populairste mobiele sociale media-app naar gebruikersbetrokkenheid. TikTok kwam op een verre tweede plaats, met een gemiddelde gebruiker die ongeveer 498 minuten per maand op de app doorbrengt.

Het is echter vermeldenswaard dat deze gegevens van 2019 zijn. TikTok is sindsdien snel gegroeid, dus het is mogelijk dat het die kloof sindsdien heeft gedicht.

Bron: Statista4

Facebook-statistieken voor marketeers en bedrijven

Vervolgens bekijken we enkele Facebook-statistieken die relevant zijn voor marketeers en bedrijven.

16. 93% van de marketeers wereldwijd gebruiken Facebook

Volgens een wereldwijd onderzoek onder socialemediamarketeers gebruikt de overgrote meerderheid (93%) Facebook als marketingkanaal.

Daarmee is het veruit het populairste sociale platform voor marketing. Instagram blijft achter op een verre tweede plaats, want het wordt door slechts 78% van de marketeers gebruikt.

Bron: Statista5

17. Facebooks advertenties bereiken een publiek van 2,14 miljard mensen.

Met andere woorden, het reclamepubliek van Facebook is meer dan een kwart van de totale wereldbevolking.

Bron: Hootsuite

18. De gemiddelde Facebook-gebruiker klikt elke maand op 12 advertenties.

Het publiek van Facebook lijkt in vergelijking met veel andere platforms goed om te gaan met advertenties. Hoewel veel mensen nog steeds voorbij het grootste deel van de advertenties op hun nieuwsfeed scrollen, klikt de gemiddelde gebruiker er toch elke paar dagen minstens één aan.

Interessant is dat vrouwen ontvankelijker lijken te zijn voor advertenties dan mannen: de gemiddelde vrouwelijke gebruiker klikt op 15 advertenties per maand, tegenover 10 voor de gemiddelde mannelijke gebruiker.

Bron: Hootsuite

19. 78% van de Amerikaanse consumenten gebruikt Facebook om producten te ontdekken.

Zoals deze statistiek laat zien, is Facebook niet alleen een plek om naar memes te kijken in je feed of om bij te praten met familie en vrienden. De meerderheid van de mensen in de VS heeft Facebook gebruikt om actief op zoek te gaan naar producten om te kopen. Dit maakt Facebook tot een toonaangevend platform voor productontdekking dat veel mensen gebruiken om informatie te vinden die hun aankoopbeslissingen kan sturen.

Bron: Kleiner Perkins

20. 36% van de mensen gebruikt Facebook als nieuwsbron.

Voor marketeers betekent dit dat Facebook een goede plek kan zijn om bedrijfsnieuws te delen. U kunt bijvoorbeeld productlanceringen of persberichten op Facebook aankondigen.

Bron: Pew Research Center

21. 48,5% van de besluitvormers gebruikt Facebook voor B2B-onderzoek

Alleen YouTube is populairder voor B2B-onderzoek (50,9%). Als u verantwoordelijk bent voor social media marketing voor een B2B-bedrijf, kan Facebook een geweldige manier zijn om uw boodschap over te brengen aan uw doelgroep.

Bron: Hootsuite

22. De beste tijd om op Facebook te posten is 9 uur.

Dit is wanneer mensen net achter hun bureau zitten om te gaan werken en online gaan, dus dan zijn de doorklikpercentages het hoogst. Andere populaire tijden zijn 11 tot 12 uur (lunchpauzes) en 15 tot 16 uur. Donderdag tot zondag zijn de beste dagen om berichten op Facebook te plaatsen.

Bron: HubSpot1

23. De gemiddelde Facebook post heeft een engagement rate van 0,18%.

Dit is een nuttige benchmark voor marketeers om hun eigen prestaties aan af te meten. Als je een grotere betrokkenheid genereert dan 0,18%, doe je het goed.

Bron: Hootsuite

24. De gemiddelde video op Facebook heeft een engagementpercentage van 0,26%.

Dat is aanzienlijk beter dan het gemiddelde engagement van berichten en suggereert dat Facebook-gebruikers eerder geneigd zijn video's aan te klikken, leuk te vinden, commentaar te geven en te delen dan andere soorten berichten.

Bron: Hootsuite

Facebook-statistieken voor beleggers

Deze statistieken zijn gebaseerd op het laatste (op het moment van schrijven) verslag van de investeerders van Facebook en vertellen ons meer over de inkomsten en uitgaven van het bedrijf.

25. Facebook heeft in het tweede kwartaal van 2021 meer dan 29 miljard dollar aan inkomsten gegenereerd...

Dat klopt, 29 miljard dollar in slechts 3 maanden. Aangenomen dat Facebook elk kwartaal vergelijkbare inkomsten zou genereren, zou dat een totale jaaromzet van 116 miljard dollar betekenen.

Dit kan echter enigszins optimistisch zijn, aangezien Facebook al heeft voorspeld dat de omzetgroei op jaarbasis in de tweede helft van het jaar zal vertragen ten opzichte van dit kwartaal.

Bron: Facebook Investeerdersrapporten

26. ...en meer dan 28,5B daarvan kwam uit reclame-inkomsten...

Het overgrote deel van de inkomsten van Facebook is afkomstig van advertentiedollars. Een miezerige 500 miljoen dollar kwam uit andere bronnen. De groei van de reclame-inkomsten in dit kwartaal weerspiegelde een enorme stijging van 47% op jaarbasis in de gemiddelde prijs van advertenties en een bescheidener stijging van 6% in het aantal advertentieverkopen.

Bron: Facebook Investeerdersrapporten

27. Facebook zal 70-73B dollar uitgeven aan uitgaven in 2021.

De jaarlijkse groei van de totale kosten en uitgaven bedroeg ongeveer 31% op basis van gegevens in het laatste financiële verslag. Deze kostengroei is grotendeels te danken aan Facebooks voortdurende investeringen in talent, infrastructuur en consumentenhardware.

Bron: Facebook Investeerdersrapporten

Facebook Messenger statistieken

Messenger is een instant messaging app van Facebook, ingebouwd in het Facebook platform en gelanceerd in 2011. Het is nu een van de populairste instant messaging diensten op de markt.

Hier zijn enkele Facebook Messenger statistieken die ons er meer over vertellen.

28. Ongeveer 1,3 miljard mensen gebruiken Facebook Messenger

Dat betekent dat het niet zo populair is als de concurrerende messenger-app WhatsApp, die 2 miljard maandelijkse actieve gebruikers heeft. WhatsApp is echter ook eigendom van Facebook Inc, wat betekent dat het moederbedrijf nog steeds de instant messaging-wereld domineert.

Bron: Hootsuite

29. Elke dag worden meer dan 100 miljard berichten gedeeld.

Dit is volgens de About Page van Facebook, maar het is niet duidelijk of ze het hebben over berichten die alleen via Messenger zijn verzonden. Het lijkt waarschijnlijker dat dit het gecombineerde totaal is van berichten die zijn verzonden via Messenger, WhatsApp (dat eigendom is van Facebook), en misschien andere dochterondernemingen van Facebook zoals Instagram.

Hoe dan ook, 100 miljard berichten is een ongelooflijk aantal. Dat zijn ongeveer 13 berichten voor elke persoon op aarde, elke dag.

Dat is ook meer dan 5x het aantal SMS-berichten dat wereldwijd per dag wordt verstuurd en laat zien dat instant messaging-diensten snel marktaandeel stelen van de traditionele SMS-dienstverleners.

Bron: Facebook Over pagina

Verwante lectuur: 30 Laatste SMS Marketing Statistieken, Feiten en Trends.

30. Messenger faciliteert 150 miljoen videogesprekken per dag

Dit laat zien dat Facebook Messenger niet alleen voor tekstberichten is. Zoals deze statistiek laat zien, is het ook een super populair platform voor videobellen.

Bron: Facebook Messenger Nieuws

31. Er zijn meer dan 300.000 actieve chatbots op Messenger.

Chatbots zijn AI-gestuurde conversatieberichtenapplicaties die gesprekken met echte mensen simuleren door middel van natuurlijke taal. Met andere woorden, het zijn robots die fungeren als 24/7-klantenserviceagenten en met uw klanten praten.

Het mooie van chatbots is dat ze u in staat stellen om met meer klanten te communiceren en meer vragen op schaal te beantwoorden zonder meer personeel voor klantenservice aan te nemen. Chatbots kunnen geautomatiseerde scripts gebruiken om antwoorden te geven op veelvoorkomende vragen, en alleen de meer ingewikkelde vragen naar uw klantenserviceagenten sturen.

Bedrijven hebben chatbottechnologie snel overgenomen, vooral op Messenger, waar meer dan 300.000 chatbots in gebruik zijn.

Bron: Forbes

32. Messenger heeft een open rate van 80%...

Dit is gebaseerd op een zeer klein, specifiek onderzoek van Hubspot, dus het weerspiegelt niet noodzakelijk de gemiddelde open rate over de hele linie. Het zijn echter de beste gegevens die we hebben.

In het onderzoek van Hubspot stuurden ze promotionele aanbiedingen naar hun publiek via zowel messenger als e-mail. De Messenger-uitzendingen werden 80% van de tijd geopend, terwijl de e-mailberichten slechts 33% van de tijd werden geopend. Met andere woorden, messengers hadden een 242% grotere open rate.

Bron: Hubspot2

Als je meer wilt weten, bekijk dan zeker ons speciale artikel over Facebook Messenger statistieken.

33. ...en een doorklikpercentage van 13%.

Ook dit komt uit hetzelfde kleine Hubspot-onderzoek. Messenger-uitzendingen werden 13% van de tijd geopend, terwijl e-mails slechts 2,1% van de tijd werden geopend. Dit betekent dat Messenger meer dan 6x zoveel doorkliks genereerde. Als u uw doorklikpercentage wilt maximaliseren, overweeg dan prioriteit te geven aan Messenger als communicatiemiddel.

Bron: Hubspot2

Facebook-statistieken bronnen

 • Facebook Over pagina
 • Facebook voor media
 • Facebook Investeerdersrapporten
 • Facebook gemeenschappen
 • Facebook Messenger Nieuws
 • Appfiguren
 • Statista1
 • Statista2
 • Statista3
 • Statista4
 • Statista5
 • Statista6
 • HubSpot1
 • Hubspot2
 • DataReportal
 • Kleiner Perkins
 • eMarketer
 • Soortgelijkweb
 • Pew Research Center
 • Hootsuite
 • Forbes
 • Bijtbaar

Laatste gedachten

Ziehier - 33 van de nieuwste Facebook-statistieken en -feiten om uw sociale strategie van dit jaar op te baseren. We hopen dat u ze nuttig vindt!

Benieuwd hoe Facebook zich verhoudt tot andere populaire sociale platforms? Bekijk dan zeker onze opsomming van de 28 laatste social media statistieken.

Wil je meer statistieken? Bekijk deze artikelen:

 • Pinterest statistieken

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.