33 Nieuwste Pinterest statistieken voor 2023: de definitieve lijst

 33 Nieuwste Pinterest statistieken voor 2023: de definitieve lijst

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Pinterest is misschien niet het populairste sociale medianetwerk ter wereld, maar het heeft een ongelooflijk potentieel voor marketeers.

Gebruikers van over de hele wereld gaan naar de zogenaamde 'visuele ontdekkingsmotor' om door duizenden afbeeldingen en video's te bladeren, inspiratie op te doen en nieuwe ideeën en esthetiek te ontdekken - dit alles maakt Pinterest de perfecte plek om uw producten te presenteren.

Maar als je het meeste uit Pinterest wilt halen, helpt het om zoveel mogelijk te weten over het platform en de mensen die het gebruiken.

In dit bericht vind je de nieuwste Pinterest statistieken en trends die je moet weten.

Deze statistieken onthullen nuttige inzichten over hoe consumenten en marketeers Pinterest gebruiken en kunnen helpen uw strategie te bepalen.

Klaar? Laten we beginnen!

Favorieten van de redactie - Pinterest statistieken

Dit zijn onze meest interessante statistieken over Pinterest:

 • Pinterest heeft 454 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. (Bron: Statista1)
 • 85% van de Pinterest-gebruikers gebruikt de mobiele app. (Bron: Pinterest Newsroom1)
 • Er zijn meer Pinterest-gebruikers in de VS dan in enig ander land. (Bron: Statista4)

Pinterest gebruiksstatistieken

Laten we eerst eens kijken naar enkele Pinterest statistieken met betrekking tot het gebruik. Deze statistieken vertellen ons meer over de staat van het platform dit jaar.

1. Pinterest heeft 454 miljoen maandelijks actieve gebruikers (MAU's)

Als Pinterest een land was, zou het het op twee na grootste land ter wereld zijn en een groter aantal inwoners hebben dan de VS. Het platform had 454 miljoen MAU's in het tweede kwartaal van 2021. Interessant genoeg is dit eigenlijk een daling van ongeveer 24 miljoen ten opzichte van vorig kwartaal.

Het is echter vermeldenswaard dat de lichte daling van het aantal gebruikers in het laatste kwartaal komt na een snelle stijging in de 2 jaar daarvoor, die werd aangedreven door veranderende consumentengewoonten als gevolg van de pandemie. Het publiek van Pinterest groeide van 291 miljoen aan het begin van 2019 naar 478 miljoen aan het begin van 2021.

Bron : Statista1

2. Pinterest is wereldwijd het 14e meest populaire sociale netwerk...

Pinterest wint geen prijzen in de populariteitswedstrijd voor sociale media. Het haalt de top 10 niet als het gaat om maandelijks actieve gebruikers. Facebook, het populairste sociale netwerk wereldwijd, heeft meer dan 8x zoveel gebruikers.

Dat betekent echter niet dat Pinterest niet waardevol is voor marketeers. Bereik is immers niet alles.

Bron : Statista11

3. ...En het op één na snelst groeiende social media platform

Pinterest is misschien niet het populairste platform ter wereld, maar het is wel een van de snelst groeiende. Tussen 2019 en 2021 groeiden de maandelijkse actieve gebruikers van Pinterest sneller dan elk ander platform, behalve TikTok, en steeg het met 32% in slechts twee jaar.

Ter vergelijking: Instagram - een van de naaste concurrenten van Pinterest - groeide slechts half zo snel en verhoogde zijn gebruikersbestand in dezelfde periode met 16%. TikTok groeide het snelst en verhoogde zijn aantal maandelijks actieve gebruikers met 38%, Facebook met 19% en Twitter met slechts 8%.

Bron : Statista6

4. Pinterest-gebruikers hebben tot nu toe meer dan 240 miljard pins opgeslagen.

Als u het nog niet wist, Pins zijn een soort bladwijzers op Pinterest. Als mensen een afbeelding of video zien die ze leuk vinden, kunnen ze die 'pinnen' om hem op te slaan op hun bord, zodat ze er later op terug kunnen komen.

Tot nu toe hebben Pinterest-gebruikers meer dan 240 miljard van deze Pins opgeslagen, waaruit blijkt hoe groot het platform eigenlijk is. Dat komt neer op ongeveer 528 Pins per maandelijks actieve gebruiker.

Bron : Pinterest Newsroom1

5. Pinners bekijken bijna 1 miljard video's per dag

Als je dacht dat Pinterest alleen bedoeld was om afbeeldingen te delen, denk dan nog eens na. Het is eigenlijk ook een videoplatform. Video's zijn al een tijdje een groeiende vertical voor het platform en gebruikers bekijken nu bijna 1 miljard video's per dag op het platform.

Dit is nog steeds veel minder dan het speciale videohostingplatform YouTube, waarop gebruikers 5 miljard video's per dag bekijken, maar het is niettemin indrukwekkend.

Bron : Pinterest Blog

6. 91% van de Pinners logt minstens één keer per maand in

De overgrote meerderheid van de Pinterest-gebruikers bezoekt de app minstens één keer per maand. 68% van de gebruikers bezoekt de app ook wekelijks, maar slechts iets meer dan een kwart (26%) doet dat dagelijks.

Bron : Statista2

7. 85% van de Pinterest-gebruikers gebruikt de mobiele app

Pinterest lijkt een mobile-first social media platform te zijn, aangezien de overgrote meerderheid van de gebruikers zich aanmeldt via de mobiele app.

Slechts 15% bezoekt Pinterest via de desktop. Het resultaat? Zorg ervoor dat je je Pinterest-inhoud optimaliseert voor weergave op een klein scherm.

Bron : Pinterest Newsroom1

8. 4 op de 10 Pinterest-gebruikers gebruiken het platform om merken en producten te onderzoeken

Volgens een recent rapport is de nummer 1 reden waarom mensen Pinterest gebruiken het vinden van informatie over producten of merken: 4/10 mensen gebruiken het platform voor dit doel.

De tweede meest populaire reden om Pinterest te gebruiken was om "grappige of vermakelijke inhoud te vinden"; en de derde, "om video's te plaatsen/delen".

Dit is anders dan bij concurrerende sociale mediaplatforms als Facebook, waar de belangrijkste gebruiksmogelijkheid het versturen van berichten aan familie en vrienden is, en Instagram, waar het gaat om het plaatsen/delen van foto's en video's. Dit suggereert dat Pinterest meer een platform is om producten te ontdekken dan een traditioneel sociaal netwerk.

Bron : Global Web Index

9. Meer Pinterest-gebruikers gebruiken het platform om wooninspiratie te vinden dan wat dan ook.

Woninginrichting is een belangrijk thema op Pinterest en de overgrote meerderheid van de gebruikers zegt de site de afgelopen maand te hebben gebruikt om inspiratie op te doen voor woonprojecten. Andere populaire toepassingen van het platform zijn het vinden van ideeën voor recepten, inspiratie op het gebied van schoonheid/kleding of inspiratie op het gebied van gezondheid en fitness.

Bron : Global Web Index

Trends nemen een hoge vlucht op Pinterest, zelfs meer dan op andere platforms zoals Facebook en Instagram. Gemiddeld stijgen Pinterest-trends met ongeveer 56% in zes maanden, vergeleken met 38% elders. Trends duren ook 20% langer op Pinterest.

Bron Pinterest Insights

11. 97% van de topzoekopdrachten op Pinterest zijn merkloos.

Pinterest-gebruikers zijn niet op zoek naar specifieke producten, maar naar inspiratie. Omdat bijna alle topzoekopdrachten op het platform merkloos zijn, biedt het een unieke kans voor nieuwe bedrijven en kleinere merken om nieuwe klanten te bereiken zonder dat merkvooroordelen een rol spelen bij aankoopbeslissingen.

Bron Pinterest voor bedrijven

12. 85% van de gebruikers zegt dat Pinterest hun go-to platform is als ze aan een nieuw project beginnen.

Pinterest is bijzonder populair bij creatieven, omdat ze er projecten visueel kunnen plannen, inspiratie kunnen opdoen en meer. 85% van de gebruikers zegt dat het de eerste plaats is waar ze naartoe gaan als ze aan nieuwe projecten beginnen.

Bron : Pinterest publiek

13. 8 van de 10 Pinterest-gebruikers zeggen dat het platform hen een positief gevoel geeft

Als het gaat om sociale media hebben veel gebruikers een haat-liefdeverhouding en sommigen geloven dat het een negatieve invloed kan hebben op positiviteit en geestelijke gezondheid.

Pinterest lijkt dit effect echter niet te hebben op mensen. 80% van de gebruikers zegt dat het gebruik van Pinterest hen een positief gevoel geeft.

Dit is belangrijk, aangezien 6 op de 10 consumenten denken dat ze merken die ze in een positieve omgeving tegenkomen eerder zullen onthouden, vertrouwen en kopen.

Bron : Pinterest Blog

Pinterest gebruikers demografie

Laten we nu eens kijken naar de mensen die het platform gebruiken. Hier zijn enkele Pinterest statistieken met betrekking tot gebruikersdemografie.

14. 60% van de Pinterest gebruikers zijn vrouwen...

Pinterest is uniek onder de sociale platforms omdat het een zeer duidelijke verdeling tussen mannen en vrouwen vertoont. Het is bijzonder populair onder vrouwelijke gebruikers, en er zijn ongeveer 1,5x meer vrouwen die het platform gebruiken dan mannen.

Bron : Pinterest publiek

15. ...maar het wordt steeds populairder bij mannen...

Hoewel Pinterest traditioneel populair is bij vrouwen, neemt het aantal mannen dat het platform gebruikt toe.

Het aantal mannelijke pinners is jaar na jaar met 40% gestegen, wat erop wijst dat Pinterest hard werkt om de genderkloof te dichten.

Bron : Pinterest publiek

16. Er zijn meer Pinterest-gebruikers in de VS dan in enig ander land.

Het Amerikaanse publiek van Pinterest bedraagt 89,9 miljoen, meer dan het drievoudige van alle andere landen. Brazilië komt op een verre tweede plaats, met 27,5 miljoen Pinterest-gebruikers, en Mexico op de derde plaats met 14,5 miljoen.

Interessant is dat alle landen die de lijst haalden, uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika of Europa kwamen. Het gebruik van Pinterest in andere grote regio's zoals Azië en Afrika blijft relatief laag.

Bron : Statista4

17. Bijna een kwart van de Pinterest-gebruikers is 30 jaar oud.

Uitgesplitst naar leeftijd vormen mensen in de leeftijdscategorie 30-39 jaar de grootste groep gebruikers van Pinterest. 23,9% behoort tot deze leeftijdscategorie. 40- tot 49-jarigen vormen de tweede grootste groep met 20,1%.

De algemene leeftijdsspreiding is nog steeds vrij gelijkmatig als je het vergelijkt met andere sociale platforms.

Bron : Statista3

18. 40% van de Amerikaanse internetgebruikers ouder dan 46 jaar gebruikt Pinterest

Interessant genoeg heeft Pinterest de grootste penetratiegraad onder oudere leeftijdsgroepen. 40% van de gebruikers in de leeftijdsgroep 46-55 jaar en 40% van de gebruikers in de leeftijdsgroep 56+ gebruiken Pinterest. Ter vergelijking: slechts 23% van de gebruikers in de leeftijdsgroep 15-25 jaar gebruiken het platform.

Wat zegt dit ons? Pinterest is een van de weinige sociale-mediaplatforms die met succes zowel oudere als jongere generaties consumenten aanspreekt.

Bron : Statista5

19. Gen Z-gebruikers stijgen met 40% per jaar.

Maar hoewel Pinterest erg populair is bij oudere leeftijdsgroepen, is het duidelijk dat het ook ingang vindt bij de jongere generatie. Het aantal 'Gen Z'-gebruikers (dat zijn gebruikers tussen 13 en 24 jaar) is jaar na jaar met 40% gestegen. Het aantal millennials in de VS is ook met 35% gestegen.

Bron : Pinterest publiek

Pinterest inkomstenstatistieken

Overweegt u te investeren in Pinterest? Of bent u gewoon benieuwd hoeveel inkomsten het platform genereert? Bekijk de Pinterest statistieken hieronder!

20. Pinterest verdiende bijna 1,7 miljard aan inkomsten in 2020

Zoals de meeste sociale platforms had Pinterest in 2020 een geweldig financieel jaar. Het bedrijf verdiende alleen al in 2020 bijna $1,7 miljard - $1692,66 miljoen, om precies te zijn. Dat is meer dan $500 miljoen meer dan jaar op jaar, en meer dan 5x meer dan in 2016.

Bron : Statista7

21. Pinterest heeft een wereldwijde ARPU (gemiddelde inkomsten per gebruiker) van 1,32 dollar...

Een globale APRU is het bedrag aan Amerikaanse dollars dat het platform elk kwartaal genereert, per gebruiker. In 2020 stond dit cijfer op 1,32 dollar per gebruiker. Dat lijkt misschien niet veel, maar het is eigenlijk een heel gezond cijfer. De APRU groeide van 1,04 dollar het jaar ervoor.

Bron : Statista8

22. ...Maar dat stijgt tot 5,08 dollar in de VS...

Interessant is echter dat als we alleen naar de VS kijken, de ARPU van Pinterest veel hoger is. In de VS wonen de meeste gebruikers van Pinterest, en dit cijfer laat zien hoeveel Amerikaanse gebruikers graag winkelen. De gemiddelde opbrengst per gebruiker van het platform in de VS is namelijk $5,08, vergeleken met $0,36 elders.

Bron : Statista9

Pinterest statistieken voor marketeers

Bij correct gebruik kan Pinterest een krachtig marketinginstrument zijn. Hier zijn enkele Pinterest statistieken die elke marketeer zou moeten weten

23. 25% van de social media marketeers gebruikt Pinterest

Ondanks dat Pinterest enig potentieel heeft voor marketing, is het lang niet zo populair onder social media marketeers. Slechts ¼ van de marketeers gebruikt Pinterest, vergeleken met 93% die Facebook gebruikt en 78% die Instagram gebruikt.

Hieruit blijkt dat het platform nog steeds massaal onderbenut is, maar dit kan een goede zaak zijn omdat er minder concurrentie is om door te snijden.

Bron : Statista10

24. Pinterest heeft een advertentiebereik van ongeveer 200 miljoen.

Hoewel slechts een klein deel van de marketeers het platform gebruikt, heeft het toch een vrij groot bereik als het gaat om adverteren. Ongeveer 200,8 miljoen mensen kunnen potentieel worden bereikt via advertenties op het platform.

Dat is ongeveer 3,3% van de wereldbevolking ouder dan 13 jaar. 77,1% van dat advertentiepubliek is vrouwelijk, terwijl slechts 14,5% man is.

Bron : Hootsuite

Zie ook: 3 krachtige copywriting tactieken om een betere blogger te worden

25. Pinterest-advertenties zijn 2,3x kostenefficiënter in vergelijking met andere sociale advertenties...

Volgens Pinterest Advertise kunnen advertenties op het platform een kosteneffectief gebruik zijn van uw marketingbudget. Het artikel stelt dat Pinterest-advertenties ongeveer 2,3x "efficiëntere kosten per conversie zijn dan advertenties op sociale media". Hiermee wordt verwezen naar grote sociale mediaplatforms zoals Facebook en Instagram.

Bron : Pinterest Adverteren

26. ...En genereren 2x hogere opbrengsten

Behalve dat Pinterest-advertenties kostenefficiënter zijn, bieden ze retailmerken naar schatting ook een 2x zo hoog rendement op hun advertentie-uitgaven in vergelijking met sociale mediaplatforms. Dit is geweldig nieuws voor marketeers die met een klein budget werken en de ROI willen maximaliseren.

Bron : Pinterest Adverteren

27. Pinterest gebruikers besteden 2x meer per maand in vergelijking met gebruikers van andere platforms...

Pinterest gebruikers zijn shoppers. Volgens statistieken geven ze maandelijks 2x meer uit dan gebruikers van andere platforms. Ze hebben ook 35% meer kans om een week of langer de tijd te nemen om een aankoopbeslissing te nemen - ze nemen graag hun tijd en bladeren en hebben geen haast om te converteren.

Over het algemeen winkelen Pinterest-gebruikers graag langzaam, maar dit is positief voor marketing. Langzame shoppers nemen weloverwogen koopbeslissingen en zijn daarom bereid meer uit te geven voor hun aankopen.

Bron : Pinterest Shopping

Verwante lectuur: De nieuwste e-commerce statistieken en trends die u moet weten.

28. ...En geef 6% meer uit per bestelling.

Per bestelling zijn Pinterest-gebruikers ook grote spenders. Pinterest Shopping meldt dat Pinterest-gebruikers ongeveer 6% meer uitgeven per bestelling dan shoppers op andere sociale platforms. Ze leggen ook 85% meer in hun mandje.

Bron : Pinterest Shopping

Zie ook: 29+ Beste Minimale WordPress Thema's Voor 2023 (Gratis + Premium)

29. Pinterest-gebruikers zeggen 75% vaker dat ze altijd winkelen in vergelijking met andere platforms.

Pinterest gebruikers houden van winkelen - dat is duidelijk. Ze zeggen niet alleen 75% vaker dat ze altijd winkelen, maar ook 40% vaker dat ze van winkelen houden.

Het is niet zo verwonderlijk dat Pinterest-gebruikers graag winkelen, aangezien het platform is ontworpen om te winkelen, met ingebouwde winkelfuncties.

Bron : Pinterest Shopping

30. Merken die Pinterest Shopping advertenties gebruiken zorgen voor 3x zoveel conversies

Pinterest Shopping advertenties zijn een geweldige manier om mensen op je producten te laten klikken en aankopen te laten doen. Volgens Pinterest Shopping "Wanneer merken Collecties of andere Pinterest Shopping advertenties toevoegen aan campagnes, zorgen ze voor 3x zo veel conversie en sales lift, en 2x zo veel positief incrementeel rendement op advertentie-uitgaven."

Pinterest Shopping advertenties maken het mensen gemakkelijk om de producten te vinden die ze zoeken en naar de verkoper te navigeren om een aankoop te doen.

Bron : Pinterest Shopping

31. Pinterest gebruikers staan ongeveer 50% meer open voor nieuwe merken.

Als het om winkelen gaat, staan Pinterest-gebruikers open voor nieuwe trends en nieuwe merken die op de markt komen. Volgens Pinterest shopping staan ze 50% meer open voor nieuwe merken en producten dan andere gebruikers van sociale media. Ze zijn ook vaker trouw aan merken die ze leuk vinden als ze online winkelen.

Bron : Pinterest Shopping

32. 80% van de wekelijkse Pinterest-gebruikers heeft een nieuw product of merk ontdekt op het platform

Pinterest is een geweldige plek voor gebruikers om nieuwe merken en producten te ontdekken die ze leuk vinden. Ongeveer 80% van de gebruikers die het platform wekelijks bezoeken, hebben tijdens het bladeren door pins een nieuw merk of product ontdekt dat ze leuk vinden.

Bron : Pinterest publiek

33. Pinterest gebruikers zijn 7x meer geneigd om producten te kopen die ze hebben opgeslagen

Door producten te pinnen kunnen gebruikers nadenken over hun aankoopbeslissingen en gemakkelijk terugkeren naar dingen waarin ze geïnteresseerd zijn. Daardoor zijn gebruikers eerder geneigd dingen te kopen die ze hebben gepind dan dingen die ze niet hebben gepind. Pinterest heeft geprobeerd het nog gemakkelijker te maken voor Pinners om producten te kopen die ze hebben opgeslagen door een boodschappenlijstfunctie te introduceren.

Bron : Pinterest Newsroom2

Pinterest statistieken bronnen

 • Wereldwijde webindex
 • Hootsuite
 • Adverteren op Pinterest
 • Pinterest publiek
 • Pinterest voor bedrijven
 • Pinterest Blog
 • Pinterest inzichten
 • Pinterest Nieuwskamer1
 • Pinterest Nieuwskamer2
 • Pinterest Winkelen
 • Statista1
 • Statista2
 • Statista3
 • Statista4
 • Statista5
 • Statista6
 • Statista7
 • Statista8
 • Statista9
 • Statista10
 • Statista11

Laatste gedachten

Zoals u ziet, blijft Pinterest een aantrekkelijk sociaal netwerk voor marketeers, met een groot, actief en groeiend gebruikersbestand van 'slow shoppers' die actief op zoek zijn naar nieuwe producten.

Hopelijk helpen bovenstaande Pinterest statistieken je om een betere, datagedreven social media marketing campagne te plannen.

Als je meer wilt weten over Pinterest, bekijk dan zeker onze berichten over Pinterest hashtags, hoe je meer Pinterest volgers krijgt en Pinterest tools.

Als u meer statistieken wilt bekijken, raad ik u onze artikelen over contentmarketingstatistieken, influencer marketingstatistieken en leadgeneratiestatistieken aan.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.