25 Laatste personalisatiestatistieken en -trends (editie 2023)

 25 Laatste personalisatiestatistieken en -trends (editie 2023)

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Personaliseringsstatistieken bieden de beste manier om te weten wat consumenten denken over personalisering en hoe het bedrijven in het algemeen beïnvloedt.

In dit bericht hebben we de laatste personalisatiestatistieken en -trends op een rijtje gezet.

Onze bronnen hebben echte consumenten en bedrijven ondervraagd en gedetailleerde rapporten gepubliceerd over de implementatie van personalisering, personaliseringstools en geavanceerde personaliseringsstrategieën.

Dit bericht richt zich op de beste statistieken in het algemeen en voor marketing, e-commerce en reclame.

Algemene personalisatiestatistieken

1. 90% van de toonaangevende marketeers zegt dat personalisering aanzienlijk bijdraagt aan de winstgevendheid van bedrijven

Dit cijfer is afkomstig van een onderzoek onder Noord-Amerikaanse bedrijven die ten minste 250 miljoen dollar per jaar aan inkomsten hebben.

De respondenten waren marketing- en meetverantwoordelijken bij deze bedrijven.

Bron: Google

2. 89% van de bedrijven investeert in personalisering

Gepersonaliseerde marketing is in, en een overweldigende meerderheid van bedrijven heeft er belangstelling voor.

Zelfs grote bedrijven als Coca-Cola, Netflix, Fabletics, Wells Fargo, Sephora en USAA geven meer uit om personalisering te begrijpen en te implementeren in hun digitale marketingstrategieën.

Bron: ProfitBlitz

3. 64% van de consumenten interpreteert een gepersonaliseerde winkelervaring als maatwerk en service.

Epsilon werkte samen met GBH Insights om echte klanten te onderzoeken. Hun uiteindelijke doel was te begrijpen hoe personalisering de relaties met klanten beïnvloedt.

Ze ontdekten dat consumenten "personalisatie" interpreteren als...

 • 32% Maatwerk
 • 32% Service
 • 16% Kortingen & Aanbiedingen
 • 8% Specifieke producten en diensten
 • 7% Gemak

Bron: Epsilon

4. 76% van de consumenten raakt gefrustreerd door bedrijven die geen gepersonaliseerde ervaringen bieden

Het rapport Next in Personalization 2021 van McKinsey onthulde heel wat over de rol die personalisatie speelt in de wereld van business en marketing.

De respondenten werd gevraagd aan te geven "in hoeverre u het eens of oneens bent met onderstaande stellingen als het gaat om gepersonaliseerde communicatie en producten/diensten van merken en bedrijven".

Bij de stelling "Het is frustrerend als een merk/bedrijf mij dingen laat zien of aanbeveelt die voor mij niet relevant zijn", was 76% van de respondenten het daarmee eens.

Ze ontdekten ook dat 71% van de consumenten personalisering verwacht.

Bron: McKinsey & Company

5. 69% van de consumenten wil het gemak dat personalisering biedt, maar alleen als het gegevens bevat die ze zelf hebben gedeeld.

Twilio Segment is een toonaangevend platform voor klantgegevens.

Zij publiceerden een rapport genaamd de Staat van Personalisatie in 2021, een update van de vorige versie, die in 2017 werd gepubliceerd.

Zij ontdekten dat, hoewel consumenten personalisering op prijs stellen, privacy en veiligheid veel belangrijker zijn.

69% van de consumenten wil alleen personalisering als die gebaseerd is op gegevens die ze rechtstreeks met bedrijven hebben gedeeld.

48% wil alleen personalisering als die gegevens veilig zijn.

Bovendien vinden 7 van de 10 consumenten personalisering goed, maar alleen als het gaat om gegevens van de eerste partij.

Met andere woorden, consumenten willen niet dat bedrijven gegevens over hen verkrijgen door deze bij derden te kopen.

Bron: Segment

6. 83% van de consumenten is bereid gegevens te delen met merken om gepersonaliseerde ervaringen te ontvangen

Accenture ondervroeg 8.000 consumenten uit de hele wereld om belangrijke gegevens bloot te leggen over hoe consumenten denken over personalisering.

Uit onze vorige statistiek bleek dat privacy met betrekking tot personalisering voor 69% van de consumenten van cruciaal belang is.

Gelukkig voor marketeers blijkt uit het rapport van Accenture dat 83% van de consumenten bereid is zelf gegevens te delen om meer gepersonaliseerde ervaringen mogelijk te maken.

Slechts 27% van de consumenten meldde merkervaringen die aanvoelden als te persoonlijk of indringend.

Accenture onderzocht deze statistiek en ontdekte dat 64% van die 27% gepersonaliseerde gegevens ontdekte die ze niet zelf met merken deelden.

Een voorbeeld was het ontvangen van productaanbevelingen op basis van aankopen die zij bij externe detailhandelaren hebben gedaan.

Als bedrijven personalisering in hun marketingstrategieën implementeren, kunnen ze Ik heb nodig. om voorzichtig te zijn met hoe ze klantgegevens ontvangen.

Bron: Accenture

7. 76% van de bedrijven gebruikt real-time gedragsgegevens voor personalisering

In het rapport Personalization After COVID-19 van Yieldify vroeg het bedrijf de respondenten de gegevens te beschrijven die zij gebruiken voor websitepersonalisatie.

76% van de respondenten gaf aan realtime gedragsgegevens te gebruiken, zoals het targeten van klanten die langer op de winkelwagenpagina blijven hangen dan nodig is om uit te checken.

63% van de bedrijven gebruikt individuele gebruikersprofielgegevens van een klantgegevensplatform.

62% gebruikt gegevens op basis van cookies om onderscheid te maken tussen nieuwe en terugkerende bezoekers.

62% gebruikt gegevens van andere marketingkanalen, zoals de gegevens die zij via gepersonaliseerde e-mailmarketingstrategieën van het winkelend publiek verkrijgen. Zie ons bericht over e-mailmarketingstatistieken voor meer informatie.

Bron: Yieldify

8. 85% van de consumenten vindt personalisering niet het belangrijkste aspect van een merk.

In Segment's State of Personalization rapport vroeg het bedrijf consumenten wat zij het belangrijkst vinden bij de beslissing om bij een bepaald merk te kopen.

Slechts 10% van de consumenten koos personalisering als belangrijkste aspect.

55% vindt merkbetrouwbaarheid en transparantie de belangrijkste aspecten.

16% kiest voor merken die sociaal en milieubewust zijn, terwijl 14% kiest voor merken die vlotte digitale ervaringen bieden.

Bron: Segment

9. 38% van de bedrijven worstelt met personalisatie

In het Segment's State of Personalization rapport werden bedrijven gevraagd om te kiezen uit een lijst van problemen die hun bedrijf op dat moment het meest beïnvloedden.

Dit leverde verschillende personalisatiestatistieken op en hoe bedrijven de implementatie ervan aanpakken.

43% gaf aan moeite te hebben om nauwkeurige klantgegevens voor personalisering te verkrijgen.

41% worstelt met het evenwicht tussen personalisering en privacy van klantgegevens.

28% heeft moeite om de ROI voor personaliseringsacties bij te houden.

Bron: Segment

10. 80% van de bedrijven denkt dat privacyregels een positief effect zullen hebben op personalisering

In het rapport Personalization After COVID-19 van Yieldify vroeg het bedrijf bedrijven welke impact de privacyregels volgens hen de komende vijf jaar zullen hebben op hun personalisatieprogramma's.

33% van de respondenten denkt dat ze een positief effect zullen hebben, terwijl 47% denkt dat ze een lichte positieve impact.

Slechts 8% van de respondenten denkt dat privacyregels een negatief effect zullen hebben op personalisering.

Bron: Yieldify

Zie ook: 6 Beste WordPress Job Board Thema's Voor 2023 (Vergelijking)

Marketing personalisatie statistieken

11. Gepersonaliseerde CTA's converteren 202% beter dan standaard varianten

HubSpot analyseerde 330.000 beschikbare calls-to-action in drie verschillende testmethoden om te zien welke variant over het geheel genomen het beste converteerde.

De eerste was een basis-CTA die beschikbaar was voor alle consumenten, ongeacht hun acties op de site.

De tweede was een "multivariate" CTA. Dit was in wezen een andere basis-CTA, behalve dat hij in twee varianten werd getoond, gelijk verdeeld over de websitebezoekers.

De derde was een "slimme" CTA. Deze waren gepersonaliseerd voor websitebezoekers op basis van locatie, browsertaal, of ze al dan niet klanten, nieuwe bezoekers of leads waren, en meer.

Na 330.000 CTA's vond HubSpot dat gepersonaliseerde CTA's het beste converteerden met een conversiepercentage van net geen 4%.

Bron: HubSpot

12. 57% van de bedrijven wil een hogere retentie en conversie zien door personalisatiestrategieën

In het rapport Personalization After COVID-19 van Yieldify vroeg het bedrijf bedrijven wat hen motiveert om personaliseringsstrategieën na te streven.

58% van de respondenten koos voor een hogere retentiegraad en 55% voor een hogere conversie.

Yieldify splitste deze statistieken uit per sector en ontdekte dat een hogere retentiegraad een grote zorg is voor sport- en recreatiebedrijven (82%), bedrijven in de elektriciteitssector (75%), modebedrijven (70%) en gezondheids- en schoonheidsbedrijven (70%).

Verhoogde conversiepercentages zijn een grote zorg voor entertainmentbedrijven (66%), bedrijven in de elektriciteitssector (64%), sport- en recreatiebedrijven (64%), levensmiddelenbedrijven (62%) en thuis- en doe-het-zelfbedrijven (61%).

Bron: Yieldify

13. 78% van de consumenten zal eerder positief reageren op gepersonaliseerde e-mails van detailhandelaren

Dynamic Yield is een platform voor ervaringsoptimalisatie. Met hun software kunt u gepersonaliseerde inhoud, producten en aanbiedingen implementeren voor individuele consumenten.

Hun platform wordt gebruikt door bedrijven als McDonald's, Sephora, Skims, Timex, Lacoste en Forever 21.

Om beter te begrijpen wat consumenten willen met personalisering, heeft Dynamic Yield meer dan 550 consumenten in Noord-Amerika, Europa en Azië ondervraagd.

Op de vraag of zij eerder geneigd zijn positief te reageren op e-mails die eruit zien alsof zij speciaal voor hen zijn gepersonaliseerd, zoals het gebruik van gepersonaliseerde onderwerpregels, was de meerderheid van de consumenten het daarmee eens.

Sommigen waren het er zelfs helemaal mee eens.

Het continent met de meeste "agrees" was Azië.

Bron: Dynamic Yield

14. 63% van de consumenten zegt dat e-mails van retailers met productaanbevelingen relevant zijn.

In het onderzoek van Dynamic Yield werd consumenten gevraagd of de productaanbevelingen in gepersonaliseerde e-mails over het algemeen relevant waren of niet.

Meer dan 62,92% was het ermee eens, maar de cijfers worden interessant als je de statistieken uitsplitst.

De meerderheid van de ondervraagde consumenten in Europa en Azië was het er (zeer) mee eens dat de productaanbevelingen die zij van detailhandelaren ontvingen, relevant waren voor hun interesses.

De meerderheid van de Noord-Amerikaanse consumenten daarentegen, 63,13% om precies te zijn, was het daar niet mee eens.

Dit is een goed voorbeeld van waarom onderzoek naar nichemarkten zo belangrijk is.

Bron: Dynamic Yield

15. 64% van de bedrijven gebruikt segmentatie om hun websites te personaliseren

In het rapport Personalization After COVID-19 van Yieldify vroeg het bedrijf bedrijven naar de segmentatiemethoden die zij gebruiken om hun websites te personaliseren.

64% van de bedrijven gebruikt segmentatiemethoden als geheel, maar laten we deze statistiek eens uitsplitsen.

68% van de bedrijven maakt gebruik van real-time besluitvorming op basis van gedrag, zoals het tonen van gepersonaliseerde inhoud aan klanten op de afrekenpagina.

68% gebruikt statische segmenten, zoals een personalisatiestrategie die zich richt op de locatie van een klant.

65% gebruikt dynamische segmenten, zoals het targeten van klanten die in de afgelopen 30 dagen aankopen hebben gedaan.

54% gebruikt AI-gestuurde voorspellende segmenten, zoals het aanwijzen van klanten met de minste kans op conversie.

Bron: Yieldify

16. 39% van de consumenten heeft te maken gehad met "griezelige" engagementtactieken

Het personaliseringsrapport van Accenture vroeg consumenten naar invasieve engagementstrategieën die bedrijven hebben gebruikt om hen tot kopen te bewegen.

41% van de consumenten heeft teksten van bedrijven ontvangen nadat ze langs hun winkel zijn gelopen.

40% heeft mobiele meldingen ontvangen.

En 35% heeft advertenties ontvangen op sociale mediasites na het surfen op websites van merken.

Bron: Accenture

17. 74% van de bedrijven zegt personalisering op hun website te implementeren.

Uit het rapport Personalization After COVID-19 van Yieldify blijkt dat 74% van de bedrijven een vorm van personalisatie op hun website heeft geïmplementeerd.

Bedrijven gaven ook aan personalisatie te gebruiken in...

 • E-mailmarketing - 60%
 • Advertenties - 60%
 • Mobiele app - 56%
 • In de winkel/POS - 52%
 • Loyaliteitsprogramma's - 47%
 • Chatbots - 46%
 • Callcenters - 42%
 • SMS-marketing - 42%
 • Ander kanaal - 41%

Bron: Yieldify

Personalisatiestatistieken voor e-commerce

18. 80% van de consumenten is eerder geneigd te kopen bij een bedrijf dat een gepersonaliseerde ervaring biedt.

Uit het onderzoek van Epsilon bleek niet alleen dat 90% van de consumenten personalisering zeer of enigszins aantrekkelijk vindt, maar ook dat een meerderheid eerder geneigd is tijd en geld uit te geven aan bedrijven die deze marketingtactiek toepassen.

Hier volgen enkele echte reacties van consumenten die aan het onderzoek hebben deelgenomen:

 • Consumenten willen een ervaring op maat die perfect bij hen past "zodat ik eerder geïnteresseerd ben in wat ze verkopen."
 • De consument verwacht merken "zal weten wat je wilt, je voorkeuren en antipathieën en zorgen dat je hebt wat je wilt."
 • "Ze bieden gepersonaliseerde aanbiedingen, producten en coupons die aan uw behoeften voldoen en items zijn die u gewoonlijk koopt."
 • Ze willen een "toegewijde winkelbediende, besteltrekker, houd de bestelling klaar. stoeprand service, gehandicapte toegangsdeuren."
 • Zij interpreteren gemak als bedrijven "opmerken hoe ik winkel/surf op internet en reclame- en winkelopties aanpassen aan mijn voorkeuren."

Bron: Startup Bonsai

19. Bedrijven verdienen 40% meer omzet met personalisering

In het rapport van McKinsey werd bedrijven gevraagd welk percentage van hun omzet afkomstig was van personaliseringsinspanningen of -tactieken.

Gemiddeld verdienden bedrijven 40% meer omzet door personalisering toe te voegen aan hun marketingstrategie.

Bron: McKinsey & Company

20. Consumenten zijn 40% meer geneigd om meer uit te geven dan gepland wanneer ervaringen in hoge mate gepersonaliseerd zijn.

Google werkte samen met Boston Consulting Group aan een studie en klantenonderzoek onder de naam "Business Impact of Personalization in Retail".

Zij ontdekten dat consumenten 40% meer geneigd zijn om meer uit te geven dan zij oorspronkelijk van plan waren, wanneer hun winkelervaring gepersonaliseerd is en afgestemd op hun behoeften.

Bron: Google

21. 55% van de consumenten wil meer gerichte promotionele aanbiedingen en kortingen

Dit cijfer was het resultaat van de vraag aan consumenten hoe een prettigere e-mailervaring met retailers eruit zou zien.

Het lijkt erop dat een groot deel van de consumenten de promotieaanbiedingen en kortingen die hen via e-mail worden toegezonden, niet relevant vinden voor hun wensen en behoeften.

Detailhandelaren moeten hun e-maillijsten beter segmenteren als ze willen dat consumenten lang genoeg blijven hangen om e-mails te openen en te converteren.

Bron: Dynamic Yield

22. 43% van de consumenten houdt artikelen in hun winkelwagentje in de hoop via e-mail kortingen te ontvangen.

Uit het onderzoek van Dynamic Yield bleek dat, hoewel 43% van de consumenten zich niet realiseerde dat detailhandelaren speciale coupons sturen als zij iets in hun karretje laten liggen en niet uitchecken, 43% dit specifiek doet in afwachting van een korting.

Het blijkt dat de meeste consumenten die dit doen uit Europa en Azië komen. De meeste Noord-Amerikaanse consumenten waren niet op de hoogte van deze praktijk.

Een kleiner deel van de consumenten (18%) rekent niet af tenzij ze korting krijgen.

Al met al kan het implementeren van gepersonaliseerde e-mails voor achtergelaten winkelwagens en het inbouwen van gepersonaliseerde kortingen daarin echt wonderen doen voor uw conversiepercentages.

Bron: Dynamic Yield

23. 60% van de consumenten wordt waarschijnlijk opnieuw koper na een gepersonaliseerde ervaring.

Segment's State of Personalization rapport onthulde dat 60% van de consumenten waarschijnlijk terugkerende kopers worden na een gepersonaliseerde winkelervaring.

Dit is een stijging ten opzichte van 44% toen het bedrijf consumenten dezelfde vraag stelde in 2017.

Segment vroeg consumenten ook wat ze willen dat merken over hen weten.

Zie ook: Kleurenpsychologie in marketing: de beginnersgids

Hieruit kwamen enkele nuttige personalisatiestatistieken naar voren die bedrijven kunnen gebruiken om hun personalisatie-inspanningen goed genoeg te verbeteren om terugkerende kopers aan te trekken.

 • 40% zou willen dat merken hun stijlvoorkeuren kennen en weten wat bij hen past.
 • 24% wenst dat merken hun huishoudelijke behoeften kennen.
 • 20% wenst dat de merken hun economische situatie kennen.
 • En een kleinere 14% wenst dat merken hun hoop en dromen kennen.

Bron: Segment

24. 75% van de consumenten wil dat detailhandelaars het navigeren in online winkels voor hen persoonlijk gemakkelijker maken

In het onderzoek van McKinsey vroeg het bedrijf de respondenten hoe een reeks personaliseringsacties hun beslissing om bij bedrijven te kopen beïnvloedde.

75% van de respondenten noemde winkelnavigatie als een van de belangrijkste aspecten wanneer zij voor het eerst bij een bedrijf kopen.

Andere aspecten waarover de respondenten hun mening moesten geven, waren onder meer de volgende:

 • Geef me relevante product-/dienstaanbevelingen - belangrijk voor 67% van de respondenten
 • Gepersonaliseerde berichten aanbieden - 66%
 • Mij gerichte promoties aanbieden - 65%
 • Mijn mijlpalen vieren - 61%
 • Stuur me tijdig berichten over belangrijke momenten - 59%.
 • Follow-up na aankoop - 58%
 • Communicatie persoonlijk aan mij richten - 54%
 • Triggers sturen op basis van mijn gedrag - 53%
 • Mij betrekken en aan boord nemen wanneer ik voor de eerste keer koop - 51%
 • Te zien in mijn vaak bezochte websites/apps - 40%

Bron: McKinsey & Company

Reclame personalisatie statistieken

25. 11% stijging van het aantal doorkliks op advertenties op basis van gepersonaliseerde gegevens van de eerste partij.

Harvard Business Review werkte samen met Maritz Motivation Solutions aan een reeks experimenten.

Zij ontdekten dat de klikfrequentie van advertenties met 11% toenam wanneer de klanten werd verteld dat de gepersonaliseerde gegevens achter de advertenties gebaseerd waren op hun activiteit op de site.

Uit het experiment bleek ook dat de tijd die werd besteed aan het bekijken van advertenties met 34% toenam. De inkomsten voor geadverteerde producten stegen met 38%.

Bron: Harvard Business Review

Personalisatiestatistieken bronnen

 • Google
 • ProfitBlitz
 • Epsilon
 • McKinsey & Company
 • Segment
 • Accenture
 • Yieldify
 • Yieldify
 • HubSpot
 • Dynamisch rendement
 • Startup Bonsai
 • Google
 • Harvard Business Review

Laatste gedachten over personalisering

Deze verzameling statistieken over personalisering onthult belangrijke gegevens die marketeers kunnen gebruiken om de manier waarop zij personalisering in hun bedrijf implementeren te verbeteren.

Een veel voorkomende trend is dat consumenten houden van het idee van personalisering en zelfs bereid zijn meer uit te geven en terug te komen om het te ervaren.

Consumenten vinden personalisering echter alleen goed als het gaat om gegevens die zij zelf aan bedrijven hebben gegeven en als die gegevens veilig zijn.

Volgens gegevens willen consumenten vooral personalisering om het navigeren in winkels te vergemakkelijken en efficiënter productaanbevelingen te vinden.

Ze willen ook dat productaanbevelingen en marketingboodschappen op hun behoeften zijn afgestemd.

Ten slotte, als u nieuwsgierig bent naar meer statistieken, raad ik u aan deze berichten te bekijken:

 • Marketingautomatisering statistieken

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.