Kleurenpsychologie in marketing: de beginnersgids

 Kleurenpsychologie in marketing: de beginnersgids

Patrick Harvey

Ooit opgemerkt hoe koopknopen altijd rood zijn? Hoe rood en geel overwegend worden gebruikt in fastfoodlogo's? Of hoe artsen en wetenschappers over de hele wereld altijd witte laboratoriumjassen dragen?

Dat zijn geen toevalligheden. Het zijn bewuste marketingkeuzes, zorgvuldig geïnformeerd door kleurenpsychologie.

In deze beginnersgids voor kleurenpsychologie in marketing leert u hoe u de wetenschap van kleur kunt gebruiken om uw eigen marketingbeslissingen te onderbouwen.

We leggen de basiskleurtheorie uit, laten zien hoe u de juiste kleuren kunt kiezen voor uw merkinhoud en onthullen enkele belangrijke kleurassociaties met consumenten waarvan u zich bewust moet zijn.

Klaar? Laten we er meteen in duiken.

Wat is kleurenpsychologie in marketing?

Kleurenpsychologie is een studiegebied dat onderzoekt hoe kleuren onze perceptie en ons gedrag beïnvloeden. Wanneer we dit toepassen op marketing, kijken we specifiek naar hoe deze kleuren de indrukken van consumenten over een merk kunnen beïnvloeden, en hoe ze hun aankoopbeslissingen beïnvloeden.

Door beter te begrijpen hoe de kleuren die we gebruiken onze klanten beïnvloeden, kunnen we beter geïnformeerde marketingbeslissingen nemen.

Waarom kleurenpsychologie belangrijk is

Inzicht in kleurenpsychologie is cruciaal voor het succes van uw marketinginhoud. Kleur zorgt ervoor dat uw publiek ziet wat u wilt dat ze zien, voelt wat u wilt dat ze voelen, en doet wat u wilt dat ze doen.

De kleurkeuzes die u maakt zijn van grote invloed op de bruikbaarheid van uw website en de leesbaarheid van uw inhoud, maar ook op de perceptie die consumenten hebben van uw merk en producten en hoe groot de kans is dat ze een aankoop doen.

Doe je het goed, dan kun je je conversies verhogen, de verkoop stimuleren en het succes van je marketinginhoud verbeteren. Doe je het verkeerd, dan schiet al die geweldige inhoud die je tijd en geld hebt besteed aan het produceren ervan tekort. Je klanten zullen minder snel op de koopknop drukken en je winst zal eronder lijden.

Maar geloof me niet op mijn woord; kijk eens naar de statistieken (bron: WebFX):

  • Consumenten beoordelen uw inhoud onbewust in de eerste 90 seconden, en tot 90% van die mensen baseert dat oordeel alleen al op de kleur.
  • 80% van de consumenten gelooft dat kleur de merkherkenning verhoogt.
  • 93% van de consumenten vindt visuele factoren het belangrijkst bij het doen van een aankoop.
  • 84,7% van de consumenten noemt kleur als belangrijkste reden om voor een bepaald product te kiezen.

Basiskleurentheorie (belangrijkste terminologie)

Oké, voordat we het over marketing hebben, laten we beginnen met de basis kleurenleer.

Er is veel te leren - te veel om in één artikel te behandelen - dus gaan we alleen de belangrijkste fundamenten bekijken.

Hier zijn de belangrijkste begrippen en terminologie die u moet kennen om vanaf nu bij te blijven.

Primaire kleuren

De drie primaire kleuren zijn rood, blauw en geel (of magenta, cyaan en geel als we het over licht hebben). Dit zijn de drie kleuren waaruit we alle andere kleuren verkrijgen.

Secundaire kleuren

Als je de primaire kleuren gelijkmatig mengt, krijg je de drie secundaire kleuren: paars, groen en oranje. Rood en blauw maken paars; blauw en geel maken groen, en rood en geel maken oranje.

Tertiaire kleuren

Als je primaire kleuren in ongelijke verhoudingen of een primaire kleur met een secundaire kleur mengt, krijg je tertiaire kleuren. Als je bijvoorbeeld rood met blauw mengt, maar meer rood dan blauw gebruikt, of rood met paars, krijg je rood-paars. Alle tertiaire kleuren hebben deze koppeltekens, en ze worden soms 'tweenaamskleuren' genoemd.

Zuivere kleuren

Zuivere kleuren zijn 'zuivere' primaire, secundaire of tertiaire kleuren waar we geen extra kleuren of zwart/wit bij hebben gemengd. Ze zijn heel helder en helemaal niet subtiel. Ze worden vaak gebruikt in dingen als kinderspeelgoed.

Zie ook: 9 Beste online logomakers voor 2023: ontwerp geweldige logo's voor een budget

Tinten

Een "tint" is een zuivere kleur die is gemengd met wit. Door wit toe te voegen wordt de intensiteit van de kleur verminderd en wordt deze lichter en bleker; denk aan pastelkleuren. Hoe meer wit je toevoegt, hoe bleker de kleur wordt.

Bron: HubSpot

Tinten

Tinten zijn het tegenovergestelde van tinten - je krijgt ze door zwart toe te voegen aan een zuivere kleur. Door zwart toe te voegen aan de mix wordt de helderheid gedempt en ontstaat een donkerdere tint.

Tonen

Als je aan een zuivere kleur zowel zwart als wit (d.w.z. grijs) toevoegt, krijg je een 'toon'. Het creëren van een toon tempert de intensiteit van zuivere kleuren; daar komt de uitdrukking 'afgezwakt' vandaan.

Koele/warme kleuren

Je kunt primaire, secundaire en tertiaire kleuren, evenals tinten, schakeringen en tonen op een kleurencirkel zetten om hun relatie tot elkaar te tonen.

Als je dat kleurenwiel diagonaal doormidden snijdt, kun je het splitsen in 'warme' kleuren en 'koele' kleuren. Warme kleuren omvatten meer gelen en roden, terwijl koele kleuren meer blauw en groen omvatten.

Contrast

De term 'contrast' in de kleurenleer verwijst naar hoe goed twee kleuren van elkaar te onderscheiden zijn. Hoog contrast is wanneer we twee kleuren gebruiken die echt van elkaar afsteken, terwijl laag contrast is wanneer we twee kleuren gebruiken die dat niet doen.

Het is niet zozeer een verschil in kleur zelf dat contrast creëert, maar een verschil in helderheid. Sommige kleuren zijn van nature donkerder dan andere (bv. blauw is donkerder dan geel), maar het is de toon die het grootste verschil maakt. Als twee kleuren dezelfde toon hebben, zullen ze weinig contrast hebben.

Hoe kleurpsychologie gebruiken in marketing

Ok, nu we allemaal bekend zijn met de basisprincipes van kleurontwerp theorie, laten we beginnen met het goede spul.

Hier volgen enkele belangrijke richtlijnen voor het gebruik van kleurenpsychologie in marketing.

Stem uw merkkleuren af op uw merkpersoonlijkheid

Er doen online veel theorieën de ronde over de 'beste' merkkleuren voor verschillende soorten bedrijven, gebaseerd op stereotiepe kleurassociaties. Ik raad u aan deze met een korreltje zout te nemen.

De waarheid is dat er geen eenvoudig antwoord is - elk merk is anders. De juiste kleur voor uw merk hangt grotendeels af van de context. Factoren zoals wat u verkoopt, wie uw klanten zijn, uw marktpositionering en uw concurrenten moeten allemaal eerst in overweging worden genomen.

Hoewel er geen vaste regels zijn voor het kiezen van kleuren voor uw merk, zijn er wel enkele algemene richtlijnen om u te helpen een praktische beslissing te nemen.

Het belangrijkste van deze richtlijnen is dit: de kleuren die u gebruikt moeten de persoonlijkheid van uw merk uitstralen.

Op basis van een kader dat in Dimensions of Brand Personality wordt gepresenteerd, zijn er 5 dimensies van merkpersoonlijkheid: oprechtheid, opwinding, verfijning, bekwaamheid en robuustheid.

Vraag uzelf af welke van deze kleuren het beste de persoonlijkheid weergeeft die u met uw merk wilt uitstralen, en kies dan kleuren die u helpen die persoonlijkheid over te brengen.

Hier is een idee van hoe verschillende kleuren kunnen passen bij die verschillende persoonlijkheidskenmerken:

  • Oprechtheid - Blauw / wit / roze
  • Opwinding - Rood / oranje / geel
  • Verfijning - Zwart / paars
  • Bekwaamheid - Blauw / groen / bruin
  • Robuustheid - Bruin

Uitgaande van het bovenstaande zou een outdoorkledingmerk dat zich op mannen richt en zich als stoer en robuust presenteert, beter bruin kunnen gebruiken dan, laten we zeggen, roze.

Dat wil echter niet zeggen dat bruin de juiste keuze is voor alle outdoor kledingmerken. Als uw merk probeert 'door te breken' en zich te onderscheiden van gevestigde concurrenten, of als u een andere doelgroep heeft, kunt u misschien beter een andere weg inslaan.

Zo zou een "luxe" outdoorkledingmerk dat zich richt op de bovenkant van de markt, zwart kunnen gebruiken om raffinement uit te stralen.

Contrast doeltreffend gebruiken

Contrast is de manier waarop u elementen op uw marketingcontent en webpagina's van elkaar laat opvallen. Zo kunt u de aandacht van uw publiek leiden naar waar u dat wilt en hen naar bepaalde elementen trekken (denk aan koopknoppen, verkoopinformatie, enz.). Daarom is het belangrijk om goed na te denken over contrast wanneer u kiest welke kleuren u gebruikt op uw content.

Hoog contrast (donker op licht of licht op donker) is meestal de beste keuze om belangrijke inhoud die u onder de aandacht van uw klanten wilt brengen te benadrukken, omdat die het gemakkelijkst te lezen is. Het zorgt er ook voor dat uw klanten uw belangrijkste inhoud eerder opmerken en onthouden, dankzij het zogenaamde Isolatie-effect, dat stelt dat items die opvallen meer kans hebben om te worden opgemerkt en onthouden.herinnerd.

Anderzijds kan te veel hoog contrast de ogen van uw klanten vermoeien en uw inhoud er te "druk" doen uitzien.

Contrastarme kleuren zijn minder gemakkelijk te lezen, maar ze zijn esthetischer en prettiger voor de ogen. Daarom is het belangrijk om een evenwicht te vinden en een mix van contrastarme en contrastrijke technieken te gebruiken in uw marketinginhoud. We zullen hierna bekijken hoe u dit kunt doen.

Kies zowel complementaire als analoge of monochrome kleuren

In de kleurenleer zijn complementaire kleuren kleuren die 'tegenover' elkaar staan op een kleurenwiel (bv. blauw-oranje, rood-groen, enz.). Als zodanig zijn ze visueel zo verschillend mogelijk van elkaar en vormen ze dus een sterk contrast.

Analoge kleuren staan dicht bij elkaar op het kleurenwiel en contrasteren dus weinig met elkaar. Ze zijn subtiel, vallen niet op en zijn niet storend voor de ogen, vandaar hun populariteit bij ontwerpers.

Monochrome kleuren zijn verschillende tinten, schakeringen en tonen van één kleur. Net als analoge kleuren zijn ze contrastarm, subtiel en een lust voor het oog.

Weet je nog dat we zeiden dat je een evenwicht moet vinden tussen contrastarme en contrastrijke kleuren? Dat doe je door een mix van complementaire en analoge of monochrome kleuren te gebruiken.

Een goede vuistregel is om een basiskleur te kiezen en vervolgens analoge of monochrome kleuren te gebruiken voor 70% van uw inhoud, en complementaire kleuren bij uw basiskleur voor de 30% die u wilt laten opvallen.

Hou het simpel.

Een van de grootste fouten van kleine bedrijven die geen professionele ontwerper raadplegen, is het gebruik van te veel kleuren in hun marketingcontent. Studies tonen aan dat de meeste mensen de voorkeur geven aan eenvoudige kleurencombinaties van slechts 2-3 kleuren, dus maak uw kleurenkeuze niet te gek.

Consumenten geven de voorkeur aan inhoud die schoon en eenvoudig is. Het maakt de inhoud gemakkelijker voor hen om te absorberen en doet geen afbreuk aan uw boodschap.

De psychologie van verschillende kleuren begrijpen

Er is veel onderzoek gedaan naar de psychologie van verschillende kleuren, en onze onbewuste associaties met elk van hen. We kunnen dit onderzoek gebruiken om ons te helpen beslissen welke kleuren te gebruiken in onze marketinginspanningen.

Deze associaties zijn vaak gebaseerd op biologische factoren. Er zijn bijvoorbeeld veel aanwijzingen dat rood de eetlust bevordert, terwijl blauw de eetlust onderdrukt.

Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat we ons er, biologisch gezien, onbewust van bewust zijn dat rood een veel voorkomende "voedselkleur" is in de natuur. Het is de kleur van rijpe appels en rood vlees. Blauw daarentegen is geen natuurlijke voedselkleur.

Op dezelfde manier is groen overal in de natuur, dus is het logisch dat we het associëren met gezondheid, biologisch voedsel en vrede. Dit is ook de reden waarom het zo'n populaire kleur is in de hele voedingsmiddelen- en gezondheidssupplementenindustrie.

We hebben geen tijd om de psychologie van elke verschillende kleur hier uitgebreid te bespreken - er zijn genoeg bronnen die dit al behandelen - maar hier zijn een paar veel voorkomende kleurassociaties om u een idee te geven.

  • Rood - Genegenheid, liefde, terreur, angst, overleven, energie, kracht, agressie, eetlust.
  • Blauw - Vertrouwen, betrouwbaarheid, kalmte, vertrouwen, afstandelijk, koud, onvriendelijk.
  • Groen - Balans, harmonie, vrede, organisch, natuur.
  • Oranje - Fysiek comfort, warmte, onderdak, positiviteit, optimisme, enthousiasme, plezier...
  • Geel - Vreugde, geluk, angst, opwinding, excentriciteit.
  • Paars - Verbeelding, spiritualiteit, luxe, mysterie.
  • Roze - Mededogen, liefde, zorgzaamheid, romantiek, empathie, onvolwassenheid.
  • Bruin - Veiligheid, bescherming, robuustheid, mannelijkheid, saai, gereserveerd.
  • Goud - Luxe, rijkdom, overvloed, welvaart, trots, prestatie.
  • Zwart - Verfijning, ernst, kwaad, mysterie, onafhankelijkheid, professionaliteit.
  • Wit - Zuiverheid, vrede, reinheid, onschuld, kalmte, eenvoud, verbeelding.

Houd rekening met culturele verschillen

Ook culturele invloeden kunnen onze kleurwaarneming beïnvloeden. Als u op een internationale markt opereert, zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de kleurassociaties in de landen waar uw klanten wonen.

In China symboliseert rood bijvoorbeeld geluk en voorspoed, terwijl in een land als Ierland geluk eerder wordt geassocieerd met een kleur als groen of goud. Dit kan belangrijke gevolgen hebben voor bedrijven in de gokindustrie, zoals casino's.

Politiek staat ook in wisselwerking met onze culturele associaties met verschillende kleuren. Neem bijvoorbeeld de VS en het VK. Op het eerste gezicht twee landen met (relatief) vergelijkbare culturen - beide westerse, welvarende, tier-1 landen met overwegend Engels sprekende inwoners.

In de VS is rood echter de kleur van de rechts georiënteerde republikeinse partij, en blauw die van de meer links georiënteerde democratische partij. In het Verenigd Koninkrijk is het omgekeerde waar - rood is de kleur van de links georiënteerde labour partij, en blauw die van de meer rechts georiënteerde conservatieven.

Als uw kopers voornamelijk liberale, links georiënteerde klanten zijn, past rood misschien beter in het Verenigd Koninkrijk, terwijl blauw beter past in de VS.

Split-test verschillende kleurencombinaties

De beste manier om erachter te komen of bepaalde kleurkeuzes werken, is door splittesten uit te voeren. Bij splittesten worden twee verschillende versies van uw inhoud getest waarin alle elementen hetzelfde zijn, behalve de kleur, en worden de belangrijkste statistieken gemeten om te zien welke kleur beter presteert.

Rekening houden met kleurenblindheid

Statistisch gezien is ongeveer 4,5% van uw klanten waarschijnlijk kleurenblind - of zelfs meer, als uw kopers voornamelijk mannen zijn.

Mensen die lijden aan kleurenblindheid kunnen moeite hebben om bepaalde kleuren te onderscheiden. Om ervoor te zorgen dat uw inhoud toegankelijk is voor kleurenblinden, moet u zorgen voor een hoog contrast en nooit alleen op kleur vertrouwen om informatie over te brengen. Neem extra tekst op in grafieken en afbeeldingen om meer duidelijkheid te verschaffen.

Houd rekening met kleurentrends

Voordat u uw merkkleuren definitief kiest, kunt u de huidige kleurentrends in overweging nemen.

Hoewel u rekening wilt houden met alle factoren die we eerder hebben besproken, kunnen kleurentrends een nuttige manier zijn om te bepalen welke tinten van bepaalde kleuren u wilt gebruiken.

Laatste gedachten

Tot zover deze beginnersgids voor kleurenpsychologie in marketing. Zoals u ziet, valt er veel te leren, maar hopelijk heeft dit u geholpen om de basisbeginselen onder de knie te krijgen. Veel succes!

Zie ook: 24 Laatste YouTube-statistieken (2023 gebruikers- en inkomstengegevens)

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.