11 essentiële social media-vaardigheden die elke social media-manager moet hebben

 11 essentiële social media-vaardigheden die elke social media-manager moet hebben

Patrick Harvey

Welke vaardigheden moet een social media manager hebben?

Social media manager is een brede term, en verwijst vaak naar mensen die social media strategieën plannen, inhoud creëren, resultaten analyseren, en alles daartussenin.

Het is een gevarieerde baan en daarom moeten de beste social media managers over een zeer brede set vaardigheden beschikken.

Als je een aspirant social media manager bent, of erover denkt er een te worden en je wilt je spel verbeteren en meer klanten scoren, dan is het belangrijk om de belangrijke social media vaardigheden die je nodig hebt voor de baan aan te scherpen en te onderhouden.

In dit artikel kijken we naar de essentiële vaardigheden die elke social media manager moet hebben, en hoe u uw vaardigheden kunt verbeteren en ontwikkelen met behulp van zelfstudie en online bronnen.

Laten we beginnen met de eerste en waarschijnlijk belangrijkste vaardigheid die elke social media manager zou moeten bezitten.

Zie ook: De beste MailChimp alternatieven voor 2023 (vergelijking)

1. Creativiteit

Social media is verzadigd met merken en influencers die proberen op te vallen, en daarom is het super belangrijk om als social media manager creatieve strategieën te kunnen ontwikkelen en implementeren.

Er is geen blauwdruk om te volgen als het gaat om sociale-mediamarketing, dus het is belangrijk om een niveau van creativiteit in uw rol te brengen dat u zal helpen om met frisse en boeiende ideeën voor inhoud voor uw klanten te komen.

Waar uw strategieën voor sociale-mediamarketing ook op gericht zijn, uw ideeën voor inhoud moeten creatief genoeg zijn om door het lawaai van de sociale media heen te breken en het bereik en de bekendheid van de merken waarvoor u werkt te vergroten. Hier volgt een voorbeeld van wat we bedoelen:

Weetabix is een beproefd huishoudmerk waar mensen niet echt bij stilstaan, en daardoor liet hun aanwezigheid op sociale media veel te wensen over.

Deze uitzending van het bedrijf was echter zo creatief dat het klanten in het hele Verenigd Koninkrijk inspireerde om mee te doen met de pret. Het bracht humor en debat in hun commentaarsecties, en gaf hun zichtbaarheid op sociale media een flinke boost. Dit bericht kreeg meer dan 131K likes en meer dan 20K reacties.

Manieren om uw creativiteit te verbeteren

Creativiteit is van nature aan het veranderen, maar er zijn enkele manieren waarop u uw creativiteit kunt aanscherpen om aan de top te blijven in uw rol als social media manager. Hier zijn enkele middelen die u kunt proberen:

Creativiteit inspirerende online cursussen - Kijk op sites als Skillshare, Udemy en LinkedIn Learning en neem deel aan enkele creatieve cursussen die je helpen nieuwe creatieve social media-vaardigheden te ontwikkelen en je frontale cortex gezond te houden.

Vul je dag met creatieve activiteiten - Zelfs als je niet werkt, moet je proberen deel te nemen aan creatieve evenementen. Je kunt bijvoorbeeld overwegen deel te nemen aan virtuele evenementen op Creative Mornings, of luisteren naar podcasts zoals The Accidental Creative.

Denk buiten de lijntjes bij het maken van social media berichten - Wees niet bang om dingen te veranderen en nieuwe inhoudsideeën uit te proberen. Overweeg apps als SweepWidget en TryInteract om nieuwe en interessante spelletjes en quizzen toe te voegen aan je social media-berichten.

2. Ontwerpvaardigheden

Een scherp oog voor design is ook essentieel als je wilt slagen als social manager. Als je voor merken en bedrijven werkt, ben je verantwoordelijk voor het online beheren van hun merkimago, daarom is het essentieel dat je professionele en visueel aantrekkelijke inhoud kunt creëren die helpt de reputatie van het merk op te bouwen.

Het is uiterst nuttig om je weg te kennen in populaire ontwerptools zoals Adobe Illustrator, Photoshop en InDesign.

Maar als je die vaardigheden niet hebt, moet je op zijn minst vertrouwd zijn met populaire visuele editors zoals Canva.

Of je nu tijd hebt om je urenlang te buigen over een aanstaande post, of snel een afbeelding moet maken om toe te voegen aan je Instagram Story, je moet snel en gemakkelijk een professioneel ontwerp kunnen maken en eventuele fouten in je ontwerpen kunnen opsporen voordat ze worden gepubliceerd.

Neem bijvoorbeeld dit bericht van HubSpot:

Op het eerste gezicht lijkt het een eenvoudige afbeelding, maar het kleurenschema, de grafische elementen en de kleine details zoals het 3D-effect van de papieren slip zorgen ervoor dat het er professioneler uitziet en geschikt is voor gebruik op een zakelijke account van een merk.

Manieren om uw ontwerpvaardigheden te verbeteren

Online design cursussen - Er zijn tonnen cursussen online die je helpen om je ontwerp- en sociale mediavaardigheden te verbeteren. Zoek op platforms als Skillshare en LinkedIn Learning en je vindt tonnen cursussen die je kunnen helpen om je creatieve ontwerpvaardigheden te ontwikkelen, nieuwe ontwerpprogramma's te leren, en meer.

Blijf op de hoogte van design trends - Wat wordt beschouwd als 'goed ontwerp' verandert voortdurend, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de huidige trends zodat uw inhoud er niet verouderd uitziet. U kunt op de hoogte blijven door u te abonneren op designtijdschriften zoals Print en Digital Arts.

3. Schrijven

Als social media manager ben je verantwoordelijk voor het plannen en creëren van content voor de merken waar je mee werkt. Daarom zijn goede social media vaardigheden en vooral schrijfvaardigheden uiterst belangrijk, omdat je in wezen de stem van alle merken waar je mee werkt bent.

Alle geschreven inhoud die u maakt moet dus boeiend, professioneel en grammaticaal correct zijn. Het is altijd een goed idee om alleen geschreven inhoud in uw moedertaal te produceren.

Als u social media-inhoud in het Engels produceert, maar zelf geen Engels spreekt, overweeg dan om het schrijven uit te besteden aan een Engelse moedertaalspreker, of laat uw inhoud voor publicatie controleren door een redacteur. Zo weet u zeker dat de kwaliteit van uw schrijven aan de normen voldoet.

Daarna moet u zich vooral richten op het zo boeiend en aantrekkelijk mogelijk maken van uw geschreven inhoud. Hier is een goed voorbeeld hiervan:

Deze Twitter-post van Know Your Lemons is pittig, direct to the point, maar ook zeer aandachttrekkend. Het gebruikt het definitieformaat, een interessant literair hulpmiddel, en relevante hashtags. Het is ook geschreven in een casual maar beknopte toon die het voor lezers gemakkelijk te begrijpen maakt.

Met sociale media heb je misschien niet altijd veel woorden om mee te werken, maar het is nog steeds mogelijk om je schrijven boeiend, overtuigend en persoonlijk te maken.

Tips om je schrijven voor sociale media te verbeteren

Controleer uw grammatica - Gebruik apps zoals de Hemingway app en Grammarly om ervoor te zorgen dat je schrijven coherent en grammaticaal correct is. Hoewel deze tools niet waterdicht zijn, kunnen ze een gemakkelijke manier zijn om je schrijven te controleren.

Uw woordenschat uitbreiden - Volg social media accounts zoals Miriam-Webster om nieuwe woorden, slangtermen en meer te leren.

4. Vaardigheden op het gebied van communautair engagement

Bij het plannen van uw social media-campagnes is het belangrijk om de online gemeenschap waarop u zich richt volledig te begrijpen en inhoud te creëren die hen aanspreekt.

Om dit te doen, moet u zich kunnen verplaatsen in uw gemiddelde volger en bedenken welk soort onderwerpen en inhoud het meest interessant en persoonlijk zal zijn.

De beste manier om dit te doen is om op de hoogte te blijven van actueel nieuws en een merkstem aan te passen die meer relateerbaar is voor uw publiek. Hier is een voorbeeld hiervan:

Wendy's is een groot nationaal bedrijf, maar dit bericht over een gratis aanbieding is geschreven op een manier die voor volgers veel vertrouwelijker is. Het gebruikt spreektaal en slaat een brug tussen het bedrijf en de consument. Dit is de perfecte manier om boeiende inhoud te creëren die opmerkingen en interacties van consumenten inspireert.

Naast het maken van relateerbare berichten, is het ook super belangrijk om op een vriendelijke en relateerbare manier te reageren op reacties.

Pro tip: Door een tool als Agorapulse te gebruiken, kunt u al uw interacties eenvoudig beheren in een verenigde sociale inbox, en dit betekent dat u snel kunt reageren op de meeste van uw commentatoren. Ga daarbij weg van strakke, zakelijke antwoorden, en ga op een menselijk niveau de dialoog aan met de gemeenschap.

5. Klantenservice en klachtenbeheer

Hoe hard je ook probeert, niet alle interacties met je merk zullen positief zijn op sociale media, en je moet voorbereid zijn op de momenten dat je ontevreden volgers tegenkomt die op zoek zijn naar oplossingen voor hun problemen.

De sleutel tot klantenservice en klachtenbeheer in deze situaties is geduldig, beleefd en begripvol te zijn.

Ook moet je ernaar streven om het gesprek zo snel mogelijk naar een eigen uitlaatklep te brengen om schade aan het imago van het merk te voorkomen. Hier is een voorbeeld van een goede manier om klachten op sociale media af te handelen:

Zie ook: 13 slimme social media marketing tips voor 2023

Een klant van JetBlue diende een openbare twitterklacht in over een kapotte tv op hun vlucht. De social media rep reageerde snel en persoonlijk en stelde een vervolgvraag om te laten zien dat ze oprecht geïnteresseerd waren in het oplossen van het probleem.

Vervolgens namen ze de oplossing snel op in hun DM's, terwijl ze hun voorgestelde oplossing publiekelijk vermeldden zodat andere gebruikers van sociale media deze konden zien. Ze vermeden algemene antwoorden die klanten nog meer kunnen irriteren en behandelden hen tijdig en professioneel.

Extra tips voor het omgaan met negatieve sociale interacties

Als u met merken werkt, moet u hen vragen hoe zij hun klachten behandeld willen zien, want misschien hebben ze daar al processen voor. Overweeg ook om een tool als Brand24 te gebruiken om het sentiment en de vermeldingen van merken te monitoren, zodat u negatieve opmerkingen of klachten meteen kunt opmerken.

6. Organisatie

Of je nu werkt met slechts één bedrijf, of sociale media beheert voor een reeks verschillende merken, het is absoluut essentieel om georganiseerd te zijn.

Er zijn heel veel dingen om te onthouden, zoals belangrijke campagnedata, postideeën, planning, inloggegevens en nog veel meer.

Het is dus uiterst belangrijk om een luchtdichte organisatiestrategie te hebben. Als het op organisatie aankomt, zijn digitale tools uw beste vriend. Met de perfecte stapel social media marketing tools kunt u ervoor zorgen dat u elk element van de social media campagnes van uw klant effectief beheert.

Tools om georganiseerd te blijven als social media manager

Agorapulse - Deze alles-in-één tool kan u helpen bij het beheren van social media-inboxen, het plannen van uw inhoudsschema en meer.

Pallyy - Deze tool is een krachtige planningstool gericht op visuele inhoud. Het ondersteunt populaire sociale medianetwerken en heeft enkele extra functies voor Instagram.

Trello - Met deze tool kunt u uw taken en workflows beheren.

Notion - Met Notion kunt u een workflow en een dashboard creëren die passen bij de unieke behoeften van uw bedrijf.

Google Werkruimte - U kunt dit gebruiken om inhoud, spreadsheets en meer te creëren en ze allemaal online opgeslagen en georganiseerd te houden.

7. Communicatie

Hoewel je misschien op afstand werkt als social media manager, zal er geen gebrek zijn aan socialisatie en communicatie met deze rol. Je zult constant moeten communiceren met je klanten, en klanten waarmee je in de toekomst hoopt samen te werken.

Daarom moet u in staat zijn effectief met hen te communiceren om ervoor te zorgen dat er geen draden worden gekruist en dat iedereen op de hoogte is van en instemt met uw social media-plannen.

Bij goede communicatie gaat het erom beleefd en professioneel te zijn, maar ook duidelijk en beknopt genoeg om uw boodschap over te brengen en iedereen op de hoogte te houden.

Tips om effectief te communiceren met uw klanten

Zet alles op papier - Soms is communiceren via de telefoon of videochat de beste manier om in contact te blijven met uw klanten. Informatie gaat echter verloren als u het niet opschrijft. Zorg ervoor dat u spraak- of videochats opvolgt met e-mails waarin gedetailleerd wordt beschreven wat er tijdens de chat is besproken, zodat iedereen zich herinnert wat er is besproken.

Kies een gemakkelijke Instant Messaging tool - Snel in contact kunnen komen met je klanten is super belangrijk. E-mails werken hiervoor ok, maar het is beter om een tool als Slack te gebruiken om in contact te komen met je klanten.

U kunt Slack gebruiken om regelmatig updates te geven over uw vooruitgang of om meer privégesprekken te voeren met individuele leden van uw team.

8. Aanpassingsvermogen

Sociale media veranderen voortdurend en als u met verschillende klanten werkt, moet u klaar zijn om uw strategie aan te passen aan de sociale mediaplatforms en inhoudstypen die zij willen gebruiken.

Hoewel de meeste bedrijven zich nog steeds graag richten op grote platforms als Facebook en Instagram, groeien andere platforms zoals Pinterest en TikTok in het aantal maandelijks actieve gebruikers:

Daarom is het belangrijk om open te staan voor nieuwe platforms en formats en bereid te zijn nieuwe trends in je strategieën op te nemen.

Hoe kun je je beter aanpassen?

Blijf op de hoogte van de laatste trends - Door de vinger aan de pols te houden als het gaat om sociale media, bent u beter voorbereid als u nieuwe platforms en inhoudstijlen moet opnemen in uw sociale-mediastrategie.

Als social media manager leer je voortdurend bij, dus het is goed om tijd vrij te maken om je eigen kennis en begrip van de huidige trends te ontwikkelen.

Maak je agenda niet te vol - Als je te veel op je agenda hebt staan, is het moeilijker om je plannen op korte termijn aan te passen.

Maar als u uw klanten echt goede service wilt verlenen, laat dan elke week wat ruimte over in uw agenda, zodat u flexibel kunt zijn als uw klanten wijzigingen willen aanbrengen.

Zelfs als u uw plannen niet wijzigt, kunt u uw vrije tijd gebruiken om onderzoek te doen en te leren over de huidige trends.

9. Marketing- en analysevaardigheden

Een goede social media manager moet groter kunnen denken dan alleen social media. Het is belangrijk om strategieën te creëren die aansluiten bij de algemene marketingdoelstellingen van uw klant en om dit te doen, moet u ten minste een basiskennis hebben van digitale en traditionele marketingmethoden.

Maar volgens Sprout Social vindt bijna 50% van de marketeers het een enorme uitdaging om social media-strategieën te ontwikkelen die aansluiten bij het algemene bedrijfsdoel.

Sociale-mediacampagnes gaan hand in hand met de meeste andere marketingkanalen zoals betaalde reclame, e-mailmarketing en meer, dus hoe meer u weet, hoe beter.

U moet ook vertrouwd zijn met het gebruik van social media-analysetools om te meten hoe goed uw eigen campagnes presteren en hoe ze andere gebieden van de marketingstrategie beïnvloeden.

Manieren om uw marketingvaardigheden te verbeteren

Maak uzelf vertrouwd met veelgebruikte marketinginstrumenten - Als u kunt navigeren met tools als HubSpot en MailerLite, en met populaire sociale tools als Agorapulse en SocialBee, krijgt u een beter inzicht in zakelijke marketing als geheel. Hoe meer tools u kunt leren kennen en gebruiken, hoe beter.

Meer informatie van marketingexperts - Er zijn tal van experts die de laatste marketinginformatie delen via podcasts, blogs en meer, dus zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van thought leaders om meer te leren over de industrie. Enkele goede bronnen zijn Backlinko en The Marketing Scoop podcasts.

Volg cursussen digitale marketing - Als je jezelf een algemeen begrip van de digitale marketingindustrie wilt geven, is het beste wat je kunt doen een cursus volgen. Er zijn tonnen geweldige cursussen online beschikbaar. uDemy is vaak een goed startpunt.

10. Budgettering

Als social media manager is het ook nuttig om goed te zijn in het kraken van de cijfers, om ervoor te zorgen dat je de budgetten van je klanten niet overschrijdt wanneer je betaalde advertentiecampagnes uitvoert of content creators en influencers betaalt.

Het is niet altijd gemakkelijk om de financiële kant van een social media-campagne te beheren, maar het eerste wat u moet doen is het budget met uw klant verduidelijken en ervoor zorgen dat u het allemaal eens bent voordat u geld uitgeeft.

Hoe een budget voor sociale media effectief beheren

Daarna is het een goed idee om een Google Docs spreadsheet te gebruiken om je te helpen het overzicht te bewaren.

Als u de zaken meer op maat wilt maken, kunt u kiezen voor een handig hulpmiddel voor projectbeheer, genaamd Notion. Daarmee kunt u uw eigen projectbeheersysteem bouwen, en het bevat verschillende documentsjablonen, waaronder spreadsheets voor de begroting.

Welke tool u ook gebruikt, u moet een gemakkelijke manier hebben om een kopie van het document met uw klant te delen.

Deel een kopie van uw document met uw klant, zorg ervoor dat u het regelmatig bijwerkt, en log uitgaven zodra ze zich voordoen. Zoals veel dingen met betrekking tot social media management, is de sleutel tot het beheren van uw budget een goede organisatie.

Zorg er altijd voor dat je de cijfers die je in het document invoert dubbel en driedubbel hebt gecontroleerd en bewaar kopieën van je bonnen en facturen in een digitale map, zodat je klanten ze kunnen gebruiken voor hun boekhouding.

11. Bedrijfsbeheer

Hoewel er een aantal contractuele social media manager posities beschikbaar zijn, werken de meeste social media managers op freelance basis voor een selectie van verschillende klanten. Als dit een route is die u gaat nemen, dan is het belangrijk om een aantal essentiële zakelijke vaardigheden te hebben, om u te helpen om dingen aan uw kant te beheren.

U moet weten hoe u uw eigen boekhouding beheert, contracten en facturen voor uw klanten opstelt en uw bedrijf zo brandt dat het nieuwe klanten aantrekt.

Al deze taken zijn uiterst belangrijk bij het werken als freelancer of het runnen van een klein bedrijf, dus het is een goed idee om de vaardigheden te leren die nodig zijn om deze kant van het werk aan te pakken.

Tips voor het beheren van een social media management bedrijf

Een goede boekhouding opzetten - De boekhouding kan snel ingewikkeld worden als u er niet bovenop zit, dus kies voor een boekhoudoplossing zoals Sage of QuickBooks om uw financiën gemakkelijk te beheren.

Maak tijd vrij voor marketing en andere taken - Als je freelance werkt, moet je tijd uittrekken voor de marketing van je bedrijf en het werven van nieuwe klanten. Zorg er dus voor dat je niet je hele agenda vult met taken voor klanten, want dan heb je geen tijd meer om nieuwe contacten te leggen en toekomstige projecten met nieuwe klanten veilig te stellen.

Overweeg om bedrijfstaken uit te besteden - De zakelijke kant van de zaak beheren kan tijdrovend zijn, dus schrik niet terug voor het uitbesteden van enkele van uw marketing- en bedrijfsbeheerstaken. Als uw klanten u een voldoende hoog tarief betalen, zou het zinvol zijn om enkele minder kritische taken uit te besteden. Freelance job websites zoals Fiverr en Upwork kunnen een goed uitgangspunt zijn.

Laatste gedachten

Dus daar heb je het, de essentiële social media-vaardigheden die elke social manager zou moeten bezitten. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer te leren over het worden van een social media-manager, en hoe je je vaardigheden kunt verbeteren en je bedrijf kunt laten groeien.

Als u meer wilt weten over sociale mediavaardigheden, management, organisatie en tools, bekijk dan enkele van onze andere posts. Onze posts over sociale media management tools, sociale media statistieken en de beste tijden om te posten op sociale media zijn allemaal goede startpunten.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.