Hoe bouw je een social media marketing strategie in 2023?

 Hoe bouw je een social media marketing strategie in 2023?

Patrick Harvey

Alle succesvolle social media campagnes beginnen met zorgvuldige planning.

Daarom - in plaats van meteen aan de slag te gaan - moet u eerst een strategie voor sociale-mediamarketing opstellen.

Een socialemediamarketingstrategie is een planningsdocument dat beschrijft wat uw doelen zijn, welke stappen u gaat nemen om ze te bereiken en hoe u uw vooruitgang op dit gebied gaat volgen. Het helpt u uw acties te sturen en geeft u de focus die u nodig hebt om op koers te blijven.

In deze uitgebreide gids laten we u precies zien hoe u een social media-strategie opbouwt die resultaten oplevert.

Laten we beginnen!

1. Analyseer uw huidige prestaties op het gebied van sociale media

Voordat u kunt beginnen met het samenstellen van uw social media strategieplan voor de toekomst, moet u nadenken over waar u nu staat.

Als u al een tijdje sociale media gebruikt, begin dan met het analyseren van uw inspanningen tot nu toe. Het doel is om erachter te komen:

  • Welke strategieën werken al goed voor u en welke niet?
  • Met welke social media platforms behaalt u de beste resultaten?
  • Hoeveel volgers heb je al op elk platform?
  • Wat voor soort gemiddelde betrokkenheid genereert u op uw sociale berichten?
  • Hoe ziet het sentiment van uw merk eruit in de sociale media?
  • Hoe verhouden uw prestaties zich tot die van uw concurrenten/industrie?
  • Heeft u uw doelstellingen voor vorig jaar gehaald? Zo niet, wat ging er mis?

Zodra je al het bovenstaande weet, heb je een beter idee van waar je aan moet werken en op welke platforms je je moet richten.

Dan weet je ook waar je 'startpunt' ligt. Als je gemiddelde engagementpercentage op Instagram bijvoorbeeld onder de 0,5% ligt (onder de benchmarks in de sector), dan kun je misschien een doel stellen om dat tegen het einde van dit jaar te verhogen tot 1%. We zullen het hierna meer hebben over het stellen van doelen.

Hoe te beginnen

Om uw sociale mediaprestaties te analyseren, loont het de moeite te investeren in een tool voor sociale-mediabeheer als u dat nog niet hebt gedaan.

Alles-in-één social media management tools zoals Agorapulse of SocialBee komen met ingebouwde analyses die u kunnen helpen om uw prestaties bij te houden en nuttige inzichten te ontdekken.

Gebruik deze hulpmiddelen om uw eigen audit uit te voeren, te zien hoe goed uw inhoud presteerde in vergelijking met uw doelstellingen van vorig jaar, en de aandacht te vestigen op gebieden die volgens u succesvoller hadden kunnen zijn of die het komende jaar moeten worden gewijzigd.

Het mooie van Agorapulse is dat het een social media monitoring tool bevat. Als alternatief kunt u kiezen voor een speciale tool zoals Brand24.

Met deze tools kunt u een idee krijgen van wat mensen over uw merk zeggen op het web. Niet alleen wanneer u wordt getagd of @mentions krijgt, maar ook de keren dat uw merk alleen in naam wordt genoemd.

Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om uw beslissingen over uw sociale-mediastrategie te onderbouwen.

2. Stel duidelijke doelen

Als u het bovenstaande hebt gedaan, hebt u een vrij goed idee van waar u nu staat wat betreft uw prestaties op het gebied van sociale media. Nu kunt u gaan nadenken over waar u naartoe wilt.

Een effectief social media marketingplan begint met het stellen van duidelijke, meetbare doelen. Vraag uzelf het volgende af: wat wilt u precies met social media?

Bijvoorbeeld, hoopt u uw merkbekendheid te vergroten? Verkeer naar uw website te leiden? De betrokkenheid van klanten te verbeteren? Kwalitatieve leads te genereren?

Zorg ervoor dat u de tijd neemt om uw doelstellingen nu vast te leggen, want ze vormen de basis van uw hele social media-marketingstrategie.

Hoe te beginnen

Wanneer je je doelen definieert, raden we je aan de doelenpiramide te gebruiken. De doelenpiramide houdt in dat je je doelen opdeelt in drie verschillende niveaus.

Zie ook: 8 bewezen Facebook weggeefideeën om maximale betrokkenheid, verkeer en verkoop te genereren

Aan de top van de piramide heb je je resultaat Dit is het overkoepelende doel - de brede bedrijfsdoelstellingen die u wilt bereiken en het tijdstip waarop u ze hoopt te bereiken. Resultaatdoelstellingen moeten altijd SMART zijn: specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden:

  • Verhoog uw social media volgers naar 10.000+ in 12 maanden
  • Het merkgevoel verbeteren door de positieve vermeldingen te verhogen van 40% naar 60% in het volgende kwartaal.
  • Volgend jaar 1.000+ paginabezoeken via sociale media per maand genereren.

Als je eenmaal je resultaatdoel hebt, kun je dat opsplitsen in prestatie Prestatiedoelen vormen de volgende laag in de piramide en zijn in wezen kleinere doelen die bijdragen tot het resultaatdoel.

Bijvoorbeeld, als je resultaatdoel is om je social media-volgers binnen een jaar tot 10.000 of meer te laten groeien, kunnen enkele prestatiedoelen zijn die je kunnen helpen om dat te bereiken:

  • Vaker posten
  • Gemiddelde betrokkenheid bij sociale berichten verhogen
  • Verbeter uw totale aantal impressies en bereik

Vervolgens kun je dat nog verder uitsplitsen in proces Deze bezetten de onderste sport van je piramide en zijn zeer meetbare acties waar je volledige controle over hebt. Om je procesdoelen te vinden, vraag je jezelf af wat je moet doen om je prestatiedoelen te bereiken. Bij het bovenstaande voorbeeld blijvend, zouden we procesdoelen kunnen stellen als:

  • Verhoog de postfrequentie van 2 naar 5 sociale berichten per week
  • Gebruik minstens 3 hashtags bij elk bericht om het bereik te vergroten
  • Doe minstens één social media giveaway per maand om het bereik en de betrokkenheid te verbeteren.

3. Identificeer uw KPI's

Gegevens zijn de motor achter elke goede social media-strategie. Om de voortgang van uw doelstellingen te meten, moet u een aantal KPI's (key performance indicators) vaststellen - belangrijke meetgegevens die aangeven hoe goed u presteert.

Uw doelstellingen moeten bepalen welke specifieke KPI's u moet volgen. Als uw resultaatdoel bijvoorbeeld is om 25% meer conversies via sociale media te genereren, zult u waarschijnlijk KPI's willen meten zoals bereik, doorklikpercentage en conversiepercentages.

Hier zijn enkele andere voorbeelden van KPI's die u zou kunnen bijhouden, afhankelijk van uw doelstellingen:

  • Bereik / Impressies Deze statistieken vertellen u het aantal unieke kijkers die uw berichten zien.
  • Bevlogenheid U kunt de betrokkenheid berekenen door het totale aantal betrokkenen (likes, opmerkingen, enz.) te delen door het totale aantal vertoningen.
  • Likes, comments, shares, etc. Naast het algemene engagementpercentage kun je ook individuele engagementmetingen bijhouden, zoals likes, opmerkingen, shares en retweets.
  • Doorklikpercentage Als u sociale media gebruikt om verkeer naar uw landingspagina's te leiden, zult u waarschijnlijk het doorklikpercentage willen meten. Dit vertelt u het aantal mensen dat op uw links klikt als een percentage van de totale vertoningen.
  • Merkvermeldingen Dit vertelt u hoe vaak uw merk wordt genoemd op sociale media. Het kan u helpen een beter beeld te krijgen van de naamsbekendheid.
  • Merkgevoel Dit vertelt u hoe mensen over uw merk denken door te kijken naar de context van uw merkvermeldingen en of mensen positief, neutraal of negatief over u praten.
  • Responspercentage Deze metriek vertelt u hoeveel sociale reacties uw team beantwoordt en hoe snel ze reageren. Het kan een nuttige KPI zijn om bij te houden als uw doelstellingen gericht zijn op klantenservice.
  • Aandeel van de stem Dit vertelt u hoeveel van het sociale medialandschap uw merk inneemt in vergelijking met uw concurrenten.

Hoe te beginnen

Nogmaals, om KPI's bij te houden heb je de juiste tools nodig. Je kunt dit gemakkelijk doen met tools als Agorapulse en Iconosquare.

Beide zijn voorzien van krachtige rapportagefuncties voor sociale media waarmee u al uw KPI's kunt bijhouden.

Met Agorapulse kunt u bijvoorbeeld snel uw KPI's bekijken of naar behoefte rapporten inplannen.

Voor meer ideeën kunt u onze overzichten bekijken van de tools voor social media-analyse en -rapportage of de social media dashboard tools.

4. Overweeg uw doelgroep en kies uw platforms

Neem vervolgens de tijd om na te denken over uw doelgroep. Vraag uzelf het volgende af: wie probeert u te bereiken met uw social media marketing inspanningen?

Verschillende publiekssegmenten gebruiken verschillende socialemediaplatforms. Platforms als TikTok zijn bijvoorbeeld favoriet bij jongere generaties consumenten, zoals Gen Z en Millennials, terwijl oudere gebruikers eerder Facebook gebruiken dan andere socialemediaplatforms.

Pinterest heeft voornamelijk vrouwelijke gebruikers en LinkedIn heeft een B2B-publiek.

En elk sociaal netwerk groeit in een ander tempo.

Als u eenmaal weet wie uw doelgroep is, kunt u uw inspanningen richten op de sociale-mediaplatforms waarop zij het meest actief zijn.

Het belangrijkste is om naar de gegevens te kijken. Informatie over de verschillende demografische kenmerken van de gebruikers van elk platform vindt u in onze statistische overzichten:

  • Algemene statistieken over sociale media
  • Facebook statistieken
  • Instagram statistieken
  • Twitter statistieken
  • LinkedIn statistieken
  • TikTok statistieken

Het is ook belangrijk om rekening te houden met hoe gebruikers omgaan met elk van deze platforms en hoe dat aansluit bij uw bedrijfsdoelstellingen. Veel mensen halen bijvoorbeeld hun nieuws van Facebook en Twitter, maar geven de voorkeur aan platforms als Pinterest of Instagram om nieuwe producten te vinden.

Nogmaals, u kunt meer informatie over deze gebruikersgewoonten vinden in onze statistieken roundups. Neem dit alles mee in uw beslissing op welke social media platforms u zich wilt richten.

Hoe te beginnen

Begin met het samenstellen van een uitgebreide doelgroep/koper persona. Zorg ervoor dat u informatie opneemt zoals hun:

  • Geslacht / geslacht
  • Leeftijd
  • Locatie
  • Belangen
  • Gemiddeld inkomen
  • Favoriete sociale media platform
  • Voorkeur voor inhoud

Dit alles zal helpen bij het plannen van uw social media-strategie. Als u niet zeker weet wie uw doelgroep is, kan het helpen om te kijken naar uw bestaande publiek.

Audiense is hiervoor een geweldig hulpmiddel. Het geeft u een duidelijk beeld van wie uw verschillende publiekssegmenten zijn, hoe u ze kunt bereiken en onthult andere waardevolle inzichten op basis van uw bestaande gegevens. Hoewel het alleen Twitter ondersteunt, kunt u demografische gegevens blootleggen die nuttig zijn voor andere sociale netwerken en uw bredere contentmarketingstrategie.

5. Plan uw inhoud en stel merkstijlrichtlijnen op

Nu we weten wat onze doelen en KPI's zijn en op wie we ons richten, kunnen we beginnen met het samenstellen van een inhoudsplan. Je inhoudsplan is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van je social media-strategie.

Het vertelt je welke soorten inhoud je gaat plaatsen en geeft enkele algemene richtlijnen om je team te helpen sturen. Hier is hoe je het samenstelt.

Hoe te beginnen

Er valt veel te zeggen over het plannen van inhoud en we hebben geen tijd om alles te behandelen. In plaats daarvan zullen we slechts twee van de belangrijkste elementen schetsen die u zeker in uw plan wilt opnemen.

Inhoudelijke mix

Je contentmix verwijst naar de verschillende 'soorten' content die je gaat plaatsen. Denk aan zowel het formaat (bijv. tekstupdates, afbeeldingen, verhalen, korte video's, gecureerde content, wedstrijden, enz.) als het doel (informatief, educatief, promotioneel, onderhoudend, enz.)

Je zou de 80-20 regel kunnen gebruiken, die zegt dat slechts 20% van je berichten rechtstreeks je merk moet promoten en de andere 80% moet dienen om te onderwijzen, te entertainen of te informeren.

En streef natuurlijk naar een goede mix van verschillende postformaten om de boel fris te houden. Noteer op elk platform welk deel van de posts je in elk formaat wilt hebben (op Instagram post je bijvoorbeeld 50% afbeeldingen, 20% Reels en 30% Stories).

Pro tip: Je kunt een hoop tijd besparen door in je mix gebruik te maken van gecureerde inhoud, naast de inhoud die je zelf maakt. Missinglettr is hiervoor een geweldige tool. Het ontdekt automatisch inhoud waar je publiek van houdt en deelt die voor je.

Stijlrichtlijnen voor merken

Consistentie is belangrijk als het gaat om sociale media. Stel enkele stijlrichtlijnen op voor uw team om ervoor te zorgen dat dezelfde kleuren, thema's en andere stijlelementen worden gebruikt in al uw visuele sociale-mediaposts.

Een geweldige manier om dit te doen is door gebruik te maken van sjablonen. U kunt ontwerptools zoals Visme gebruiken om merksjablonen en herbruikbare inhoudsblokken op te stellen die u vervolgens in al uw berichten kunt hergebruiken.

Naast het vergroten van de merkherkenning kan het hergebruik van sjablonen helpen bij het creëren van een samenhangende esthetiek voor al uw sociale feeds. En als u eenmaal uw merkkleuren in het platform hebt opgenomen, kunt u veel tijd besparen.

Je vindt andere grafische ontwerptools om je te helpen scroll-stoppende sociale berichten te maken in onze roundup van de beste tools voor het bewerken van afbeeldingen.

6. Nieuwe inhoudstypen overwegen

Een nieuw jaar betekent een nieuwe start, en het is een goed idee om dit te onthouden bij het plannen van uw social media-strategie.

Als u hebt vastgesteld dat uw inhoud vorig jaar niet de resultaten heeft opgeleverd waarop u had gehoopt, of u hebt uw focus verlegd naar een ander doel, dan is het belangrijk om na te gaan welke soorten inhoud het beste werken voor uw publiek op basis van uw nieuwe doelstellingen.

Als je bijvoorbeeld voornamelijk op afbeeldingen gebaseerde inhoud deelt, kun je overwegen om korte video's te maken, met name Instagram Stories.

Als alternatief kunt u blogberichten hergebruiken in verteerbare berichten op sociale media - tekst, beeld of zelfs video.

Het is belangrijker dan ooit om nieuwe en innovatieve inhoudstypen te testen om uw volgers betrokken te houden en de interactie met uw berichten aan te gaan. Denk dus buiten de gebaande paden als het gaat om het kiezen van uw inhoudstypen en het plannen van uw komende campagnes.

Hoe te beginnen

Bekijk de inhoud die u vorig jaar hebt gemaakt en kijk welke soorten berichten het beste presteerden. Zorg ervoor dat u rekening houdt met alle functies die uw sociale-mediaplatforms te bieden hebben.

Zodra u een idee hebt van welke soorten inhoud het beste presteren op uw sociale media-accounts, denk dan eens na over nieuwe soorten inhoud die u kunnen helpen uw doelstellingen te bereiken.

Met behulp van weggeef-apps zoals SweepWidget kun je bijvoorbeeld aantrekkelijke wedstrijden en weggeefacties creëren die de betrokkenheid en naamsbekendheid vergroten en leads en verkopen stimuleren.

U kunt ook online quizmakers zoals TryInteract gebruiken om boeiende quizzen te maken om meer te weten te komen over uw publiek.

Als uw doelstellingen gericht zijn op het verbeteren van het bereik en het vergroten van de bekendheid, dan kunnen influencer marketing campagnes een goede keuze zijn voor uw bedrijven.

7. Stel uw inhoudskalender op

Het is niet genoeg om alleen het soort inhoud te plannen dat u gaat produceren. U moet ook een plan hebben voor sociale-mediamarketing wanneer u de inhoud gaat delen om het bereik en de betrokkenheid te maximaliseren. Dat is waar uw inhoudskalender om de hoek komt kijken.

Uw agenda bevat alle tijdstippen en data waarop u inhoud gaat publiceren op verschillende netwerken. U kunt het gebruiken om uw social media-strategie in kaart te brengen en uw posts ruim van tevoren in te plannen. Het zorgt er ook voor dat uw posts effectief worden gespreid en dat u ze op het beste moment voor uw publiek kunt publiceren.

Hoe te beginnen

Ten eerste hebt u een tool nodig voor het plannen van sociale media. Veel tools voor het beheren van sociale media bevatten kalenderfuncties, en er zijn ook speciale kalendertools verkrijgbaar. Deze tools integreren met uw sociale media-accounts, zodat u vooraf berichten kunt plannen met behulp van hun geïntegreerde kalender.

Zie ook: SocialBee Review 2023: De beste social media planning & publicatie tool?

Agorapulse heeft een sociale kalender die een geweldige optie is. Ook Pallyy en SocialBee zijn opties die het onderzoeken waard zijn. Pallyy heeft een gratis plan dat misschien voldoende is voor uw behoeften.

Zodra u zich hebt aangemeld, kunt u beginnen met het invullen van uw agenda. Maar eerst moet u nadenken over de beste tijden om berichten te plaatsen voor uw publiek en het platform waarop u plant. Dit zal uw betrokkenheid aanzienlijk beïnvloeden.

Er zijn genoeg studies die aangeven wat de beste tijden zijn om te posten, maar het hangt uiteindelijk af van je eigen publiek. Toch kunnen deze studies een nuttig uitgangspunt vormen.

Bekijk voor meer informatie ons bericht over de beste tijden om te posten op sociale media.

8. Organiseer uw team

Let op: Als u geen team hebt en niet van plan bent om aspecten van uw social media-strategie uit te besteden, kunt u dit gedeelte misschien overslaan. Als u echter van plan bent om later uit te besteden, is het de moeite waard om dit gedeelte te lezen zodat u vooraf specifieke tools kunt implementeren.

Als het gaat om social media-marketing, kunt u kiezen uit twee benaderingen: u kunt al uw social media-accounts zelf beheren of u kunt verschillende taken uitbesteden aan social media-managers, virtuele assistenten en contentmakers. Beide zijn goede opties en welke u moet kiezen, hangt af van de behoeften van uw bedrijf.

Als je een kleiner bedrijf bent met een klein social media marketing team, dan is outsourcing vaak de meest efficiënte en betaalbare optie.

Als u echter een grotere social media marketingafdeling binnen het bedrijf hebt en u wilt een sterke nadruk leggen op consistente branding, dan is het beheren van uw social media-inspanningen intern de betere optie. Welke weg u ook inslaat, het is essentieel om workflows te hebben die ervoor zorgen dat alle leden van uw team gemakkelijk en efficiënt kunnen samenwerken.

Enkele manieren om dit te doen zijn het gebruik van contentkalenders, zoals we hierboven vermeldden, en het gebruik van tools die al uw sociale media-interacties combineren in één gebruiksvriendelijke inbox.

Ook als u uitbesteedt aan social media managers en dergelijke, is het een goed idee om een platform te kiezen waarmee u gemakkelijk taken kunt toewijzen en kunt communiceren met de verschillende leden van uw team.

Hoe te beginnen

De eerste stap die u moet nemen bij het organiseren van uw social media team is het selecteren van de juiste tools voor de job.

We hebben het al vaak over Agorapulse gehad, maar het is het vermelden waard omdat het krachtige functionaliteit voor teams bevat. Het is dezelfde tool die we bij Blogging Wizard gebruiken.

U kunt accounts aanmaken voor uw teamleden en gemakkelijk workflow goedkeuringen instellen. Op persoonlijke titel vind ik vooral de sociale inbox leuk - dit maakt het gemakkelijk om al onze vermeldingen/commentaren/berichten op één plaats te zien. Ik hoef niet te springen tussen verschillende sociale netwerken. En ik kan sociale berichten gemakkelijk toewijzen aan een ander teamlid.

U kunt Agorapulse ook gebruiken om social media content te publiceren en rapportages te leveren.

Voor eenvoudige communicatie en het beheer van teams op afstand kunt u tools zoals Slack of Trello overwegen, waarmee u uw workflows efficiënter kunt beheren.

Als je een krachtiger project management tool nodig hebt, kijk dan eens naar Notion. Het is vooral uniek in vergelijking met andere tools omdat het blok-gebaseerd en modulair is. Dit betekent dat je een project management systeem kunt creëren dat werkt voor jouw bedrijf. In plaats van gedwongen te worden om een specifieke workflow te gebruiken.

Wat Notion onderscheidt is dat het een modulair platform is. Het dwingt je niet om je bedrijf in de workflow van iemand anders te passen. Je kunt je eigen workflow creëren. We hebben veel project management tools getest, maar uiteindelijk hebben we onze eigen workflow gebouwd met Notion.

9. Overweeg en plan uw influencercampagnes

Wat uw social media-doelstellingen voor dit jaar ook zijn, het werken en netwerken met influencers moet u zeker overwegen. Influencer marketing kan u helpen uw publiek te laten groeien, uw bereik te vergroten, uw naamsbekendheid te vergroten en uw merkimago te verbeteren.

Samenwerken met influencers is een zeer goede keuze voor zowel merken als solopreneurs, maar het kan een lastige zaak zijn, dus er zijn enkele dingen die u moet overwegen om ervoor te zorgen dat uw influencer-campagnes vlekkeloos verlopen.

Ten eerste moet u ervoor zorgen dat u gerenommeerde influencers kiest die goed bij uw bedrijf passen. Het kiezen van zomaar een influencer met een groot aantal volgers staat gelijk aan het doorspoelen van uw marketingbudget. U moet influencers kiezen die veel invloed hebben in uw niche, en die vaardig zijn in het creëren van inhoud en professioneel zijn om mee te werken.

Met een solide inhoudsplan en merkstijlvereiste kunnen influencersamenwerkingen veel gemakkelijker worden, maar je moet je campagnes nog steeds zorgvuldig beheren om ervoor te zorgen dat je de gehoopte resultaten krijgt.

Hoe te beginnen

Gebruik onderzoekstools voor beïnvloeders zoals BuzzSumo en Upfluence om relevante en invloedrijke makers in uw niche te vinden. Benader hen vervolgens via sociale mediakanalen of via e-mail.

U kunt influencer marketing op verschillende manieren benaderen. De eenvoudigste manier is om influencers gewoon in uw inhoud te verwerken. Dit kunt u doen door influencers uit te nodigen een quote te delen voor een post, een gast te zijn in uw podcast, of hen te interviewen.

U helpt hen en zij helpen u. En hoe meer beïnvloeders u ontmoet, hoe meer uw cirkel van invloed zal groeien.

De andere benadering is via betaalde campagnes. Veel merken zijn begonnen met het verschuiven van budget naar dit gebied en weg van traditionele reclame, omdat het veel effectiever kan zijn.

Als u echter met influencers werkt aan betaalde campagnes, moet u alles 'boven tafel' doen.

Dit betekent dat u hun mediakits goed moet doornemen, duidelijke parameters voor uw samenwerking moet vaststellen en contracten moet gebruiken om ervoor te zorgen dat deadlines worden gehaald en iedereen zijn verantwoordelijkheden tijdens de campagne begrijpt.

Interactie met beïnvloeders lijkt vaak ontspannen en ongedwongen, maar voor de bescherming van uw merk en dat van hen is het belangrijk om vanaf het begin een professionele relatie op te bouwen.

Als je werkt met influencers op platforms als Instagram, kijk dan ook uit voor nepvolgers. Je kunt meestal zien of een account nepvolgers heeft als het aantal likes op elke post ongewoon consistent is. Het komt niet zo vaak voor, maar het is zeker iets waar merken voor op hun hoede moeten zijn als ze influencers kiezen om mee te werken.

10. Zet waar mogelijk automatiseringen op

Er zijn veel verschillende stappen nodig om de perfecte strategie op te stellen en uit te voeren. Je moet rekening houden met het cureren en creëren van inhoud, interactie met beïnvloeders, linking, branding, interactie met volgers... en de lijst gaat maar door.

Met zoveel microtaken is het belangrijk om tijd te besparen waar mogelijk.

Gelukkig kunt u met behulp van social media automation tools enkele van de meer tijdrovende elementen van social media marketing automatiseren, zoals het beantwoorden van FAQ's van uw volgers en meer. U kunt zelfs automatisering gebruiken om automatisch inhoud te creëren met behulp van informatie uit de RSS-feed van uw blog.

Maar voordat u de voordelen van uw automatisering kunt zien, moet u ze instellen met de hulpmiddelen die het beste werken voor uw bedrijfsdoelstellingen.

Dit kunt u het beste aan het begin van het jaar doen, wanneer u de laatste hand legt aan uw planning. Vervolgens kunt u uw automatisering in de loop van het jaar aanpassen en verbeteren op basis van de ontwikkeling van uw strategie en uw resultaten.

Hoe te beginnen

Denk na over uw gebruikelijke workflows en uw strategie voor het komende jaar om te bepalen welke social media-automatisering voor uw bedrijf het voordeligst zal zijn.

Hier volgen enkele voorbeelden van de beste social media automation tools en hoe ze u kunnen helpen:

  • IFTTT - IFTTT kan worden gebruikt om sociale mediaplatforms met elkaar te verbinden en automatisch inhoud te verspreiden op uw verschillende sociale media-accounts. Als u bijvoorbeeld een bericht plaatst op Instagram, kunt u IFTTT gebruiken om uw Instagram-account automatisch te synchroniseren met uw Pinterest-account, en dezelfde afbeelding te plaatsen op Twitter, Tumblr en meer.

Het opzetten van social media automatisering is zeker niet essentieel, maar tijdens het plannen van uw algemene social media strategie is het een goed idee om ze te overwegen. Ze kunnen tijd vrijmaken en helpen om uw social media campagnes consistent en efficiënt te maken, waardoor de resultaten verbeteren en uw teamleden tijd hebben om zich te concentreren op uw doelstellingen en KPI's.

11. Analyseer de resultaten en optimaliseer regelmatig

De sleutel tot een succesvolle social media-strategie komt uiteindelijk neer op begrijpen wat werkt en wat niet. Dit betekent dat u uw social media-prestaties regelmatig moet analyseren en optimaliseren.

Hoe goed uw inhoud ook is gepland, u weet nooit precies hoe uw publiek het zal ontvangen. Door uw social media-analyses goed in de gaten te houden, kunt u als eerste weten of een van uw campagnes niet zo goed presteert als u had verwacht, en kunt u uw plannen bijstellen om nieuwe ideeën op te nemen die meer geschikt zijn om uw doelen te bereiken.

Om uw campagnes efficiënt te analyseren en te optimaliseren, moet u een tool kiezen die analyses biedt die op uw doelstellingen zijn afgestemd.

Als uw doel bijvoorbeeld is om het engagement te verhogen, dan hebt u een tool nodig die geavanceerde engagement analytics biedt. Ook als u van plan bent om uw merkimago te verbeteren en het aantal online vermeldingen van uw merk te verhogen, dan is een brand monitoring tool wellicht ook geschikt voor u.

Hoe te beginnen

Het eerste wat u moet doen, is een geschikte tool kiezen voor het beheer van sociale media met analysefuncties, als u die nog niet hebt.

Zodra u dat hebt gedaan, kiest u een interval waarop u van plan bent uw analytics voor uw campagnes te bekijken. Een schema opstellen voor analytische controles is beter dan uw social media-analytics op willekeurige tijdstippen controleren, omdat het u zal helpen gemakkelijker trends te identificeren en inzichten te verwerven.

Misschien wilt u de prestaties van uw campagne om de paar dagen, wekelijks of op belangrijke momenten tijdens uw campagne beoordelen. Als u een tool hebt met een automatische rapportagefunctie, is het een goed idee om een wekelijks of tweewekelijks rapport op te stellen dat naar de belangrijkste leden van uw team wordt gestuurd.

Bij het analyseren van de inzichten moet u altijd uw doelstellingen en KPI's in gedachten houden. Als uw campagnes niet presteren zoals verwacht, werk dan samen met uw team om waar nodig aanpassingen te maken, en wees niet bang om nieuwe dingen te proberen en nieuwe ideeën uit te testen.

Succesvolle sociale-mediamarketing gaat gepaard met veel vallen en opstaan, dus vergeet niet flexibel en geduldig te zijn en open te staan voor nieuwe ideeën.

Laatste gedachten

Het creëren van een succesvolle social media strategie is niet eenvoudig, maar door de punten in dit artikel aan te pakken en de perfecte social media tool stack op te bouwen, zou u in staat moeten zijn om gemakkelijk de perfecte social media strategie te creëren om u te helpen uw doelen te bereiken, wat deze ook mogen zijn.

Tot slot, als u uw social media-strategie verder wilt verbeteren, bekijk dan zeker ons artikel over de laatste social media-statistieken en -trends.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.