45 Laatste Smartphone-statistieken voor 2023: de definitieve lijst

 45 Laatste Smartphone-statistieken voor 2023: de definitieve lijst

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Moderne consumenten zijn verslaafd aan hun smartphones. We nemen ze overal mee naartoe en besteden een steeds groter deel van onze dagen aan internetten, video's bekijken en winkelen op onze smartphones.

In deze mobile-first economie is het belangrijk dat marketeers begrijpen hoe klanten hun smartphones gebruiken en deze kennis gebruiken om hun mobiele marketingstrategie te sturen.

Met dat in gedachten hebben we een lijst samengesteld van de laatste smartphone statistieken die elke marketeer zou moeten weten.

Deze statistieken laten zien hoe de smartphone-industrie er dit jaar voor staat, onthullen nuttige inzichten over smartphonegebruikers en onthullen de apps en trends die de toekomst van mobiel vormgeven.

Klaar? Laten we erin springen.

Favorieten van de redactie - smartphonestatistieken

Dit zijn onze meest interessante statistieken over smartphones:

 • Wereldwijd zijn er bijna 6,4 miljard smartphonegebruikers. (Bron: Statista2)
 • Smartphones worden het meest gebruikt in de vroege ochtend en de late avond. (Bron: comScore2)
 • 48% van de marketeers zegt dat optimalisatie voor mobiel een van hun SEO-tactieken is. (Bron: HubSpot)

Algemene smartphone statistieken

Laten we beginnen met enkele algemene smartphone statistieken die laten zien hoe populair smartphones dit jaar zijn.

1. Er zijn bijna 6,4 miljard smartphonegebruikers wereldwijd.

Dat cijfer is ook bijna verdubbeld sinds 2016, toen het aantal smartphonegebruikers iets meer dan 3,6 miljard bedroeg, waaruit blijkt hoe snel de smartphonemarkt is gegroeid.

Bron: Statista2

2. In 2026 zullen er 7,5 miljard smartphonegebruikers zijn.

Ondanks het feit dat de meerderheid van de mensen op aarde al een smartphone bezit, is er nog ruimte in de markt voor groei. Geschat wordt dat het aantal gebruikers in de komende 5 jaar met meer dan 1 miljard zal toenemen tot een totaal van 7,5 miljard. Deze groei zal niet in de laatste plaats worden gestimuleerd door het toenemende gebruik van smartphones in opkomende economieën.

Bron: Statista2

3. Ongeveer vier vijfde van alle mobiele telefoons zijn smartphones

Tien jaar geleden waren smartphones veel zeldzamer dan nu, en waren feature phones veel gewoner. Maar het afgelopen jaar hebben honderden miljoenen mensen een upgrade uitgevoerd, en ongeveer 80% van de mobiele telefoons zijn nu smartphones.

Bron: Datareportal

4. Er waren meer dan 6 miljard smartphone-abonnementen in 2020.

De smartphone-industrie als geheel is sterk afhankelijk van een abonnementsmodel, waarbij gebruikers een maandelijkse vergoeding betalen aan een aanbieder van mobiele diensten in ruil voor een pakket dat doorgaans het smartphoneapparaat en een maandelijkse dataretoeslag omvat.

Bron: Ericsson

5. Smartphones zijn goed voor 70% van de totale digitale mediatijd in de VS

Digitale media omvat video's, muziek, podcasts, apps, luisterboeken, webartikelen en elke andere vorm van media-inhoud die digitaal kan worden aangeboden. 70% van alle tijd die wordt doorgebracht met digitale media-inhoud gebeurt op smartphones.

Bron: comScore1

6. Smartphones en andere mobiele apparaten zijn goed voor meer dan de helft van al het wereldwijde webverkeer.

De afgelopen jaren was het aandeel van het wereldwijde webverkeer min of meer gelijk verdeeld tussen desktop en mobiel. Het schommelde een tijdje rond de 50%, maar in het eerste kwartaal van 2021 kwam 54,8% van het wereldwijde verkeer via mobiele apparaten (tablets niet meegerekend).

In de toekomst zullen mobiele apparaten wellicht een nog groter deel van het webverkeer voor hun rekening nemen. Voor marketeers is de conclusie duidelijk: optimaliseer uw website en inhoud voor het bekijken van smartphones, want reken maar dat een groot deel van uw doelgroep ze zal gebruiken.

Bron: Statista3

Smartphone gebruiksstatistieken

Laten we vervolgens eens kijken naar enkele smartphone-statistieken die ons meer vertellen over de manier waarop mensen hun mobiele apparaten gebruiken.

7. 80% van de Amerikanen checken hun smartphone binnen 10 minuten na het wakker worden.

Of het nu is om de wekker uit te zetten, het weer te controleren, onze e-mails te openen of ons ziek te melden voor het werk, het eerste wat de meesten van ons doen als we 's ochtends wakker worden is naar onze smartphone grijpen.

E-mailmarketeers zouden van deze tendens gebruik kunnen maken door 's ochtends vroeg promotionele e-mails te versturen. Op die manier staat de e-mail bovenaan de inbox van uw klant wanneer hij na het ontwaken zijn e-mailapp op zijn smartphone voor het eerst opent.

Bron: Beoordelingen

8. Smartphonegebruik is het hoogst in de vroege ochtend en de late avond.

ComScore keek ook naar hoe mensen hun apparaten gedurende de dag gebruiken en ontdekte dat, terwijl desktops overdag domineren (van 10 tot 17 uur) - de periode waarin mensen meestal op kantoor zijn - smartphones vaker worden gebruikt in de vroege ochtend (van 7 tot 10 uur) voordat de gemiddelde persoon op weg gaat naar zijn werk.

Smartphonegebruik (evenals tabletgebruik) haalt ook desktopgebruik weer in naarmate we naar de late avond gaan (20.00 tot 12.00 uur). Als u van plan bent klanten op hun smartphone te bereiken, zijn dit de momenten van de dag waarop u uw inspanningen wilt richten.

Bron: comScore2

9. De gemiddelde Amerikaan controleert zijn telefoon 262 keer per dag...

Het lijkt erop dat we als samenleving echt verslaafd zijn aan het checken van onze telefoon. We checken hem maar liefst 262 keer per dag, wat neerkomt op ongeveer één keer per 5,5 minuut.

Bron: Beoordelingen

10. Amerikanen besteden meer tijd aan hun smartphones dan aan het kijken naar live tv.

De gemiddelde persoon in de VS brengt elke dag 4 uur door op zijn mobiele apparaat, vergeleken met 3,7 uur tv-kijken. En in verschillende landen werd in 2020 dagelijks gemiddeld 4 uur en 10 minuten doorgebracht op mobiel, een stijging van 20% sinds 2019. Dit weerspiegelt een grotere verschuiving in consumentenvoorkeuren, waarbij gebruikers steeds meer neigen naar kleinere schermen.

Bron: App Annie1

11. Meer dan driekwart van het wereldwijde videokijken gebeurt op mobiele apparaten

eMarketer schat dat 78,4% van het digitale videopubliek wereldwijd videocontent bekijkt op een smartphone. Als u videocontent maakt, zorg er dan voor dat deze is geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.

Bron: eMarketer

Verwante lectuur: 60 Video Marketing Statistieken die je moet weten.

12. Smartphonegebruikers besteedden 89% van hun tijd aan apps

Volgens gegevens uit 2013 (die inmiddels achterhaald kunnen zijn) zijn apps goed voor 89% van de totale mobiele mediatijd, terwijl de overige 11% wordt besteed aan websites.

Bron: Nielsen

Demografische gegevens van smartphonegebruikers

Welke segmenten van de bevolking zijn de meest productieve smartphonegebruikers? Laten we daar eens achter komen door te kijken naar enkele smartphone statistieken met betrekking tot gebruikersdemografie.

13. Er zijn meer smartphonegebruikers in China dan in enig ander land.

Aangezien China het dichtstbevolkte land ter wereld is, is het niet verwonderlijk dat het bovenaan de lijst staat van smartphonegebruikers per land, met meer dan 911 miljoen gebruikers.

India komt op de tweede plaats met meer dan 439 miljoen smartphonegebruikers. Interessant genoeg is dit minder dan de helft van dat van China, ondanks het feit dat India een zeer vergelijkbaar bevolkingsaantal heeft (ongeveer 1,34 miljard tegenover 1,4 miljard in China).

Bron: Statista4

14. De VS is het land met de grootste smartphone penetratiegraad

Er zijn ongeveer 270 miljoen smartphonegebruikers in de VS tegenover een bevolking van ongeveer 328 miljoen. Dit komt neer op ongeveer 81,6% van de bevolking, waardoor de VS het land met de grootste smartphone-penetratie is.

Het zal niemand verbazen dat de top 5 landen qua penetratiegraad allemaal landen zijn met een ontwikkelde economie. Het VK, Duitsland, Frankrijk, Zuid-Korea en Italië hebben allemaal een penetratiegraad van meer dan 75%. De relatief lage penetratiegraad van smartphones in ontwikkelingslanden zoals India (31,8%) en Pakistan (18,4%) is de reden waarom er nog veel ruimte is voor groei op de markt.

Bron: Statista5

15. 75,1% van het webverkeer in Nigeria verloopt via mobiel

Nigeria staat op de eerste plaats als we kijken naar het aandeel mobiel verkeer (vergeleken met desktop) per land. Vietnam is het land met het laagste mobiele aandeel in het webverkeer: slechts 19,3% van het webverkeer in Vietnam verliep in 2020 via mobiel, vergeleken met meer dan 80% op desktop.

Bron: Statista6

16. 96% van de 18- tot 29-jarigen in de VS heeft een smartphone.

De overgrote meerderheid van de Amerikanen bezit een of andere mobiele telefoon, maar het bezit van een smartphone verschilt aanzienlijk per leeftijdsgroep. 96% van de mensen tussen 18 en 29 jaar bezit er een, vergeleken met slechts 61% van de 65-plussers.

Bron: Pew Research

17. Gen X en babyboomers besteden 30% meer tijd aan smartphone apps in 2020.

Op jaarbasis neemt de tijd die aan smartphone-apps wordt besteed toe bij alle demografische groepen, maar vooral bij de oudere generaties. In de VS besteedde Gen Z vorig jaar 18% meer tijd aan hun meest gebruikte smartphone-apps, tegenover 18% van de millennials en 30% van Gen X en Boomers.

Zie ook: De beste Gumroad-alternatieven voor 2023 (vergelijking)

Bron: App Annie1

18. 93% van de afgestudeerden in de VS heeft een smartphone.

Smartphonebezit lijkt sterk samen te hangen met opleiding. 93% van de afgestudeerden bezit er een, tegenover slechts 75% van degenen met een middelbare schoolopleiding of minder.

Bron: Pew Research

19. 96% van de Amerikaanse burgers die $75.000+ verdienen hebben een smartphone.

Naast opleiding lijkt ook smartphonebezit te correleren met het gemiddelde inkomen. 96% van de topverdieners bezit een smartphone, tegenover slechts 76% van degenen die minder dan 30.000 dollar per jaar verdienen.

Bron: Pew Research

20. Vrouwen besteden langer aan smartphone apps dan mannen

Vrouwen besteden gemiddeld 30 uur en 58 minuten aan hun favoriete apps. Mannen daarentegen spenderen slechts 29 uur en 32 minuten aan hun favoriete apps. Deze gegevens komen uit 2013 en kunnen dus wat verouderd zijn.

Bron: Nielsen

Smartphone verkoopstatistieken

Welke smartphonemerken en -modellen zijn het populairst? En hoe groot is de smartphonemarkt? Hier zijn enkele smartphoneverkoopstatistieken die deze vragen en meer beantwoorden.

21. De wereldwijde omzet uit de verkoop van smartphones bedraagt ongeveer 409 miljard in 2020.

Hoewel dat natuurlijk een enorm bedrag is, is het niet zo hoog als je zou verwachten als je het vergelijkt met het jaar daarvoor, toen de verkoop ongeveer 522 miljard aan inkomsten genereerde. Deze jaar-op-jaar daling van de inkomsten suggereert dat de smartphonemarkt een plateau heeft bereikt en nu misschien aan het afnemen is.

Bron: Statista7

22. De gemiddelde smartphone kost 317 USD

Als je uit de VS komt, is dit waarschijnlijk veel lager dan je zou verwachten. De reden dat het zo laag is, is dat dit de gemiddelde verkoopprijs is... wereldwijd.

Hoewel het niet ongewoon is dat de nieuwste smartphonemodellen een prijskaartje hebben van 1000 dollar of meer, zijn er nog steeds veel oudere, goedkopere telefoons op de markt in regio's van de wereld met zwakkere economieën, zoals Latijns-Amerika, waar betaalbare smartphones populairder zijn.

Zo kostte 58,5% van alle smartphones die in Q2 2019 in Latijns-Amerika werden verkocht minder dan $199. Dit brengt de gemiddelde wereldwijde kosten omlaag en verklaart enigszins het cijfer van $317. Het is ook vermeldenswaard dat de gemiddelde smartphonekosten sinds 2016 met $35 zijn gestegen.

Bron: Statista8

23. Samsung is het populairste smartphonemerk (naar aantal verkochte exemplaren).

Het Koreaanse merk was in 2020 marktleider met 20,6% van alle smartphonezendingen. Apple kwam op de tweede plaats met een marktaandeel van 15,9%.

Bron: Statista9

24. De Apple iPhone 12 Pro Max is het populairste smartphonemodel in de VS

Het was goed voor 13% van alle smartphoneverkopen in de VS in 2021. Alle iPhone-modellen samen waren goed voor ongeveer 36% van de verkopen.

Merk op dat dit nauwkeurig is vanaf april 2021, maar het is waarschijnlijk dat het in de loop van de tijd zal veranderen. Op het moment dat je dit leest, kunnen nieuwe modellen de iPhone 12 Pro Max al hebben overtroffen.

Bron: Statista10

Smartphone statistieken voor marketeers

Hieronder hebben we enkele smartphone-statistieken verzameld die marketeers en bedrijven nuttig kunnen vinden.

25. Mobiele reclame zal volgend jaar desktopreclame overtreffen

Volgens voorspellingen gepubliceerd op Statista zullen de uitgaven voor mobiele advertenties in 2022 goed zijn voor 51% van de totale advertentie-uitgaven, tegenover 49% voor desktopadvertenties. In 2021 zijn de advertentie-uitgaven ongeveer gelijk verdeeld tussen desktop en mobiel.

Zie ook: 11 Beste Affiliate Platforms en Netwerken vergeleken (2023)

Bron: Statista1

26. Uitgaven voor mobiele advertenties bereiken 240 miljard dollar in 2020

Dat is een stijging van 26% op jaarbasis en een verder bewijs van de snelle groei van mobiele reclame.

Bron: App Annie1

27. 48% van de marketeers zegt dat optimaliseren voor mobiel een van hun SEO-tactieken is

Gevraagd naar hun SEO-tactieken, meldde bijna de helft van alle marketeers in een onderzoek van HubSpot dat ze content optimaliseren voor mobiel. Nu de wereldwijde consumentenbasis steeds meer tijd doorbrengt op kleinere schermen, kan het belang van mobiele optimalisatie voor marketeers niet worden onderschat.

Bron: HubSpot

28. 24% van de marketeers geeft prioriteit aan mobielvriendelijke e-mails

Op de vraag wat de tactiek van hun bedrijf voor e-mailmarketing is, antwoordde 24% van de respondenten in dezelfde enquête 'mobielvriendelijke e-mails'. Dit was het op één na belangrijkste antwoord en kwam net achter personalisering van berichten, goed voor 27% van de antwoorden.

Bron: HubSpot

29. De gemiddelde e-commerce conversie voor gebruikers van mobiele telefoons is 2,12%.

Als u een e-commercewinkel hebt, is dit een nuttige benchmark om uw eigen prestaties aan af te meten. Interessant is dat mensen minder geneigd lijken te zijn te converteren op mobiel dan op andere apparaten. Het gemiddelde conversiepercentage op zowel desktop als tablet was hoger dan op mobiel, met respectievelijk 2,38% en 3,48%.

Bron: Kibo

30. De gemiddelde e-commerce orderwaarde van aankopen via mobiel is 84,31 dollar.

Ook hier blijft mobiel achter bij desktop en tablet, waar de gemiddelde orderwaarde respectievelijk 122,11 dollar en 89,11 dollar bedraagt. De reden waarom mensen minder uitgeven op mobiel staat ter discussie, maar het kan zijn dat potentiële kopers het moeilijker vinden om op een kleiner scherm alle informatie te verzamelen die ze nodig hebben om een aankoopbeslissing te nemen.

Bron: Kibo

31. 72,9% van de e-commerce verkopen gebeuren via mobiele apparaten

Ondanks het feit dat consumenten minder snel converteren en minder uitgeven op mobiel, gebeurt het overgrote deel (72,9%) van de e-commerce aankopen nog steeds op mobiel. Dit is een stijging ten opzichte van 52,4% in 2016.

Als u meer wilt weten, bekijk dan ons overzicht van e-commerce statistieken.

Bron: Oberlo

32. De omzet van mobiele handel wordt geschat op 3,56 biljoen dollar in 2021.

Dat is 22,3% meer dan in 2020, toen de omzet 2,91 biljoen dollar bedroeg, en het laat zien hoe groot de markt voor mobiele handel is. Dit soort cijfers is moeilijk te bevatten.

Bron: Oberlo

33. 80% van de smartphonegebruikers is eerder geneigd te kopen bij merken met mobielvriendelijke sites of apps die helpen hun vragen te beantwoorden

Het resultaat: als u meer wilt verkopen, moet u ervoor zorgen dat uw website mobielvriendelijk is, zodat uw klanten gemakkelijk toegang hebben tot uw FAQ's en alle informatie kunnen verzamelen die ze nodig hebben om een aankoop te doen.

Bron: Denk met Google

34. 88% van de mensen die coupons en incentives bekijken, doen dat alleen op mobiel

Marketeers kunnen zich aan deze consumentengewoonte aanpassen door hun coupons en promotieaanbiedingen op mobiele kortingsapps te vermelden.

Bron: comScore3

35. 83% van de mensen die social media instant messaging platforms gebruiken, zullen deze alleen mobiel gebruiken.

Als u een social media marketing campagne voert of instant messaging apps gebruikt als communicatiekanaal voor klanten, is dit de moeite waard om kennis van te nemen. Andere populaire mobile-only app categorieën waren het weer (82%) en dating (85%).

Bron: comScore3

36. Tweederde van de shoppers kijkt in de winkel op hun smartphone voor productinformatie.

69% van de shoppers zoekt bij het onderzoeken van producten liever naar klantbeoordelingen op hun smartphone dan dat ze met een winkelmedewerker praten. 59% geeft er ook de voorkeur aan rond te kijken naar vergelijkbare producten voordat ze met een medewerker praten, en 55% zoekt liever productspecificaties op hun smartphone dan dat ze het aan iemand in de winkel vragen.

Bron: eMarketer2

Smartphone app statistieken

Laten we vervolgens eens kijken naar enkele statistieken over de markt voor smartphone-apps.

37. Er werden 218 miljard nieuwe smartphone apps gedownload in 2020.

Deze gegevens houden rekening met downloads in iOS, Google Play en Third-Party Android in China, een stijging van 7% op jaarbasis.

Bron: App Annie1

38. TikTok was de meest gedownloade smartphone-app van 2020

Het zijn een paar geweldige jaren geweest voor TikTok. Het sociale netwerk is van kracht naar kracht gegaan en bereikte in 2020 de meeste downloads in één kwartaal aller tijden.

Bron: App Annie2

39. WhatsApp is de populairste app voor smartphoneberichten.

2 miljard mensen gebruiken maandelijks WhatsApp, tegenover 1,3 miljard op Facebook Messenger, 1,24 miljard op WeChat en slechts 514 miljoen op Snapchat.

Bron: Statista11

40. $143 miljard werd uitgegeven in app stores in 2020

Nogmaals, dat omvat het geld dat is uitgegeven op verschillende platforms, waaronder iOS, Google Play en Android van derden in China.

Bron: App Annie1

41. 97% van de uitgevers verdient minder dan 1 miljoen dollar per jaar via de iOS App Store.

Ondanks de enorme omvang van de betaalde app markt, verdient de overgrote meerderheid van de uitgevers die geld verdienen via de app store geen 7 cijfers.

Bron: App Annie1

Diverse smartphone statistieken

Voordat we afronden, volgt hier een handvol statistieken die niet in een andere categorie passen, maar waarvan we toch dachten dat u ze interessant zou vinden. Veel plezier!

42. Meer dan 50 miljoen opvouwbare smartphones zullen worden verscheept in 2022

Opvouwbare smartphones zijn een opkomende trend en vertegenwoordigen mogelijk de volgende evolutie in smartphone-technologie. In 2019 werden er slechts 1 miljoen verscheept, maar naarmate de technologie meer gemeengoed wordt en er meer opvouwbare modellen op de markt komen, zal dat cijfer naar verwachting snel stijgen. Volgens schattingen van analisten zullen er volgend jaar naar verwachting 50 miljoen verscheept worden

Bron: Statista12

43. Meer dan 99% van de smartphones draait op iOS of Android

Android heeft met 73% het grootste marktaandeel en iOS van Apple komt met 26% op de tweede plaats.

Bron: Statista13

44. Saoedi-Arabië is het land met de snelste 5G-downloadsnelheden

Gemiddeld halen smartphonegebruikers in het land een downloadsnelheid van 354,4 Mbps. De VAE komen op de tweede plaats, met een gemiddelde downloadsnelheid van 292,2 Mbps.

Bron: Statista14

45. 13% van de wereld heeft geen toegang tot elektriciteit (en zou dus moeite hebben om hun smartphones op te laden).

Ondanks het feit dat 6,4 van de 7,9 miljard mensen op aarde naar verluidt een smartphone hebben, heeft 13% van de wereldbevolking (ongeveer 1 miljard mensen) niet eens toegang tot elektriciteit, wat betekent dat zelfs als zij een smartphone zouden hebben, zij die moeilijk zouden kunnen opladen.

Vermoedelijk zal de smartphone-industrie dus moeite hebben om de wereldwijde penetratiegrens van 90% te doorbreken totdat deze tragische realiteit verandert.

Bron: Onze wereld in gegevens

Smartphone statistieken bronnen

 • App Annie1
 • App Annie2
 • comScore1
 • comScore2
 • comScore3
 • Datareportal
 • Ericsson
 • eMarketer1
 • eMarketer2
 • HubSpot
 • Kibo
 • Nielsen
 • Oberlo
 • Onze wereld in gegevens
 • Pew Research
 • Beoordelingen
 • Statista1
 • Statista2
 • Statista3
 • Statista4
 • Statista5
 • Statista6
 • Statista7
 • Statista8
 • Statista9
 • Statista10
 • Statista11
 • Statista12
 • Statista13
 • Statista14
 • Denk met Google

Laatste gedachten

Ziehier - 45 van de nieuwste en beste smartphonestatistieken voor uw marketingstrategie van dit jaar. We hopen dat u ze nuttig vond!

Nu u een expert bent in alles wat met smartphones te maken heeft, kunt u uw kennis over sociale media opfrissen met ons overzicht van de laatste statistieken over sociale media.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.