37 Laatste Bloggen Statistieken voor 2023: De Definitieve Lijst

 37 Laatste Bloggen Statistieken voor 2023: De Definitieve Lijst

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Al jaren stellen marketeers, bedrijven en would-be online ondernemers dezelfde vraag: is bloggen dood?

Het antwoord is nee, bloggen is nog altijd even relevant - maar het is nu heel anders dan tien jaar geleden. De dagen dat iedereen met wat vrije tijd en een goed idee een basiswebsite kon opzetten, een handvol blogberichten kon publiceren en een hoop verkeer kon krijgen, liggen al lang achter ons.

Een blog succesvol uitbreiden en te gelde maken vereist tegenwoordig tijd, inspanning en een goed doordachte inhoudsstrategie.

En om u te helpen bij uw strategie, heb ik deze lijst samengesteld met de laatste blogstatistieken die u moet weten.

Deze statistieken vertellen je meer over:

 • De staat van het bloggen dit jaar
 • Benchmarks voor de industrie
 • Inkomsten uit bloggen
 • De populairste blogplatforms
 • Tips en beste praktijken voor bloginhoud
 • De manieren waarop het publiek interageert met blogs
 • Recente en toekomstige trends

En nog veel meer! Klaar? Laten we beginnen!

De favorieten van de redactie - blogstatistieken

Dit zijn onze meest interessante statistieken over bloggen:

 • Er zijn meer dan 600 miljoen blogs op het internet. (Bron: Hosting Tribunaal)
 • Internetgebruikers laten ongeveer 77 miljoen reacties per maand achter op blogberichten. (Bron: WordPress)
 • Artikelen met visuals krijgen 94% meer views dan artikelen zonder. (Bron: B2B Marketing)

Algemene blogstatistieken

Laten we eerst eens kijken naar enkele algemene bloggingstatistieken die een overzicht geven van de omvang van de bloggingindustrie.

1. Er zijn meer dan 600 miljoen blogs op het internet.

Mensen zeggen vaak dat bloggen dood is, maar dit is verre van de waarheid. Volgens cijfers op Hosting Tribunal zijn er in totaal minstens 600 miljoen blogs online. Naar alle waarschijnlijkheid zijn het er eigenlijk veel meer, maar het is moeilijk om een exact cijfer te berekenen.

Bron: Hosting Tribunaal

2. Dagelijks worden meer dan 2 miljoen blogberichten gepubliceerd

Hoewel blogs regelmatig inactief worden, is er nog steeds een goed deel van de sites dat regelmatig uploadt. Volgens Hosting Tribunal worden er elke dag minstens 2 miljoen nieuwe blogberichten gepubliceerd.

Bron: Hosting Tribunaal

3. Alleen al in de VS zijn er 31,7 miljoen bloggers.

Het aantal bloggers wereldwijd is moeilijk precies te berekenen, maar uit statistieken van Statista blijkt dat er alleen al in de VS minstens 31,7 miljoen bloggers zijn.

Zie ook: 10 Beste platforms om digitale producten te verkopen in 2023

Bron: Statista1

4. 77 % van de internetgebruikers leest blogs

Blogs zijn voor veel mensen een belangrijke bron van informatie. Ze bieden diepgaande details die advertenties en inhoud van sociale media niet kunnen bieden. Dit maakt ze uiterst populair bij consumenten en internetgebruikers. Volgens LinkedIn leest meer dan ¾ van alle internetgebruikers regelmatig blogs.

Bron: LinkedIn

5. Internetgebruikers laten ongeveer 77 miljoen reacties per maand achter op blogberichten

Blog posts zijn ook geweldig voor het stimuleren van betrokkenheid en klantinteracties op uw site. Volgens WordPress laten lezers ongeveer 77 miljoen reacties per maand achter op blog posts, en dit is alleen al op WordPress sites.

Bron: WordPress

6. 409 miljoen mensen bekijken maandelijks WordPress.com blog pagina's

WordPress.com is de beheerde hostingversie van WordPress. Volgens officiële statistieken lezen ongeveer 409 miljoen mensen elke maand blogberichten op WordPress.com. Dat is een enorm aantal en slechts een klein percentage van alle blogs op het internet.

Bron: WordPress

7. Het duurt gemiddeld 3 uur en 55 minuten om een blogbericht te schrijven.

Een van de belangrijkste klachten van contentmarketeers over bloggen is dat het te veel tijd kost. Volgens Orbit Media duurt het ongeveer 3 uur en 55 minuten om een blogpost te voltooien. Dit verklaart voor een deel waarom veel marketeers liever snelle social media posts maken dan te investeren in bloggen.

Bron: Orbit Media

8. 2164 woorden is de mediane lengte van blogberichten in 2021.

Wordcount heeft een groot effect op de rankingkracht als het gaat om bloggen en SEO's proberen voortdurend de ideale lengte van een blogbericht te achterhalen. Zo te zien hebben de meeste mensen besloten dat 2000+ de sweet spot is, aangezien de gemiddelde lengte van een bericht in 2021 2164 is.

Bron: Hubspot1

9. Ten minste 54% van de Fortune 500-bedrijven heeft een blog voor het publiek.

Blogs worden een standaardonderdeel van de meeste zakelijke websites, en veel grote bedrijven zijn het erover eens dat ze een goed gebruik zijn van tijd en marketinguitgaven. Zoals we kunnen zien in deze statistiek, is meer dan de helft van alle Fortune 500-bedrijven het erover eens dat publieksgerichte blogs de weg vooruit zijn in 2021.

Bron: Umass Dartmouth

10. Bijna de helft van alle internetgebruikers houdt rekening met de mening van bloggers en vloggers

Als u een sterke gemeenschap wilt opbouwen die kan worden geleid en beïnvloed bij het nemen van aankoopbeslissingen, is bloggen de manier om te gaan. Ongeveer 46% van de mensen geeft aan advies of aanbevelingen aan te nemen van bloggers of vloggers.

Bron: Blue Orchid Marketing

Blogging platform statistieken

Laten we vervolgens eens kijken naar enkele blogstatistieken die ons meer vertellen over de platforms die bloggers gebruiken.

11. Tumblr is het meest gebruikte blogplatform met meer dan 495 miljoen blogs.

Hoewel het niet de meest voor de hand liggende keuze is voor het bouwen van websites, is Tumblr nog steeds de koploper als het gaat om bloggen. Tumblr is het OG-platform voor bloggen, en veel bloggers kiezen het nog steeds boven andere opties zoals WordPress en Wix. Tumblr is dan ook de thuisbasis van meer dan 450 miljoen blogs.

Bron: Statista2

12. Er zijn 60 miljoen blogs aangedreven door WordPress

WordPress is de koploper op het gebied van contentbeheer, maar het loopt aanzienlijk achter op Tumblr als het gaat om het aantal blogs dat op het platform wordt gehost. WordPress herbergt ongeveer 60 miljoen blogs, en dit aantal groeit elk jaar.

Bron: Hosting Tribunaal

13. Wix heeft meer dan 2 miljoen gebruikers wereldwijd

Een ander populair platform voor bloggers is Wix. Hoewel Wix nog steeds in gevecht is met WordPress voor zijn plaats in de schijnwerpers, neemt de populariteit van het platform toe. Het platform heeft momenteel meer dan 2 miljoen gebruikers en is vooral populair bij beginners. De drag-and-drop web design functies maken het voor beginnende bloggers gemakkelijk om professioneel ogende websites te maken.

Bron: Wix

14. Medium heeft meer dan 60 miljoen maandelijkse lezers

Medium is een opkomend publicatieplatform dat populair is bij bedrijven en thought leaders. Volgens een artikel uit 2017 had het platform toen ongeveer 60 miljoen maandelijkse lezers, en werden alleen al in 2017 ongeveer 7,5 miljoen berichten gepubliceerd. Medium is blijven groeien als go-to blogging platform, dus het is waarschijnlijk dat deze cijfers nu veel hoger liggen, maar dit is niet officieelbevestigd.

Bron: Business Insider

15. De meest gebruikte talen op WordPress zijn Engels, Spaans en Indonesisch.

WordPress is een blogplatform dat wereldwijd wordt gebruikt door sprekers van vele verschillende talen. De meest voorkomende zijn echter Engels en Spaans. Verrassend genoeg is de derde meest populaire taal Indonesisch.

Bron: WordPress

Bloggen inhoudelijke statistieken

Wat is een goede blogpost? De statistieken hieronder werpen licht op die vraag en geven op gegevens gebaseerde tips en beste praktijken die u zullen helpen de best mogelijke bloginhoud voor uw lezers te produceren.

16. Blogs zijn de 2e meest gebruikte vorm van media in content marketing

Bloggen blijft een populaire vorm van media onder marketeers. Volgens het HubSpot State of marketing rapport is bloggen de 2e meest gebruikte vorm van media in content marketing. Bloggen komt op de tweede plaats na video content, dat de laatste jaren in populariteit is toegenomen.

Bron: Hubspot1

17. 89% van de marketeers gebruikt blogs in hun contentstrategie in 2020

Blogs vormen vaak een deel of het geheel van een zakelijke contentmarketingstrategie. Sommige marketeers zullen ervoor kiezen om naast het gebruik van andere technieken, zoals sociale media en e-mailmarketing, ook te bloggen. Veel bedrijven houden het echter simpel en runnen gewoon blogs die verkeer genereren uit organische zoekopdrachten. Slechts 11% van de marketeers heeft bloggen niet opgenomen in hun contentstrategie in 2020.

Bron: Content Marketing Institute1

18. Blogs van 3000-10.000 woorden worden het meest gedeeld.

Als het gaat om het schrijven van blogs, is de sleutel om dingen beknopt te houden. Het is echter belangrijk om alle relevante informatie op te nemen om ze interessant genoeg te maken dat uw lezers zullen willen delen wat ze hebben geleerd. Volgens Moz variëren de meest deelbare berichten van 3000 tot 10.000 woorden.

Bron: Moz

19. 30% van de bloglezers geeft de voorkeur aan blogkoppen met een getal.

Bij het schrijven van blogs is het schrijven van de kop essentieel als je het aantal kliks dat de post krijgt wilt optimaliseren. Gelukkig onderzoekt CXL welke koppen het beste werken en ontdekte dat 30% van de lezers de voorkeur geeft aan blogposts met getallen in de kop. Meestal neemt de lijst de vorm aan van lijstposts als '10 redenen om...' of '37 laatste blogstatistieken...'.

Bron: CXL

20. 21% geeft de voorkeur aan blogkoppen die hen aanspreken

Een andere populaire kop is het opnemen van woorden die de lezers aanspreken. Dus in plaats van te schrijven '10 plaatsen om te bezoeken in Italië' kun je beter kiezen voor '10 plaatsen die je moet bezoeken tijdens je volgende vakantie in Italië'. Deze persoonlijke en directe kopvorm is populair bij 21% van de lezers.

Bron: CXL

21. Artikelen met beeldmateriaal worden 94% meer bekeken dan artikelen zonder beeldmateriaal.

Visuele elementen zoals afbeeldingen en video's zijn een geweldige manier om uw blogberichten leesbaarder en deelbaarder te maken. U kunt visuals ook gebruiken om waardevolle informatie aan uw bericht toe te voegen. Volgens B2B marketing worden berichten met visuele elementen 94% meer bekeken dan die zonder.

Bron: B2B Marketing

22. Artikelen met 1 of meer lijsten leveren 2X meer verkeer op

Lijsten kunnen ook helpen om blogberichten beter verteerbaar en klikbaarder te maken voor lezers. Volgens een studie van SEMrush over de anatomie van blogberichten leiden artikelen met ten minste één lijst tot 2X meer verkeer dan artikelen zonder lijst.

Bron: SEMrush

23. Artikelen met H1-, H2- of H3-koppen presteren beter.

Uit dezelfde studie van SEMrush bleek ook dat het gebruik van koptags zoals H1, 2 en 3 de algemene prestaties van blogberichten verbeterde. Het gebruik van koptags kan helpen om de lay-out van een bericht te verbeteren, zodat lezers sneller de informatie vinden die ze zoeken.

Bron: SEMrush

24. 64% van de blogs wordt bekeken op de Chrome-browser

Als het gaat om het optimaliseren van uw blogberichten, is het een goed idee om dubbel te controleren hoe het bericht eruitziet voor gebruikers op verschillende browsers en apparaten. Volgens statistieken gepubliceerd door GS Statcounter, gebruikt de meerderheid van de gebruikers de Chrome-browser om blogs te openen. Daarom wilt u misschien uw berichten in Chrome bekijken voordat ze live gaan.

Bron: GS Statcounter

Statistieken over inkomsten en effectiviteit van bloggen

Vervolgens bekijken we enkele statistieken die ons meer vertellen over het soort inkomsten dat blogs kunnen genereren, en welk rendement bedrijven en marketeers kunnen verwachten.

25. 70% van de consumenten geeft de voorkeur aan blogberichten boven advertenties

Blog posts zijn een organische manier om reclame te maken voor uw doelgroep zonder dat ze het gevoel hebben dat ze agressief worden benaderd. Volgens Ledgeview Partners verkiest 70% van de consumenten blog posts boven advertenties, maar ze kunnen net zo effectief zijn als het gaat om het stimuleren van verkoop en het genereren van leads.

Bron: Ledgeview Partners

26. Bloggen kan uw website tot 55% meer bezoekers opleveren

Veel bedrijven hebben misschien het gevoel dat een blog geen noodzakelijk onderdeel is van hun marketingstrategie, maar elk bedrijf dat verkeer naar zijn website wil sturen, zou het moeten overwegen. Uit een studie van HubSpot blijkt dat bloggen het websitebezoek met meer dan 55% kan stimuleren.

Bron: Hubspot2

27. Het hebben van een blog kan uw rankingpotentieel met 434% verhogen

Door bloginhoud op uw zakelijke website te publiceren, wordt het gemakkelijker om te scoren op veel trefwoorden die relevant zijn voor uw bedrijf. Dit resulteert in meer organisch verkeer en leads.

Bron: Hubspot2

28. 92% van de marketeers vindt geschreven inhoud zoals blogs de investering waard.

Bloggen is een eeuwige favoriet voor marketeers over de hele wereld, en bijna alle marketeers die bloggen als onderdeel van hun strategie gebruiken, melden dat het een goede ROI biedt.

Bron: Content Marketing Institute2

29. Het gemiddelde basissalaris voor een blogger is 52.000 dollar per jaar.

Volgens Glassdoor verdienen bloggers een gemiddelde basisleeftijd van $52K. Veel onafhankelijke bloggers verdienen echter veel meer dan dit, en velen melden jaarlijkse inkomsten van 6 cijfers of meer.

Bron: Glassdoor

30. Food en personal finance blogs verdienen gemiddeld ongeveer $9K per maand.

Dit maakt ze tot de twee best verdienende blogcategorieën. Waarom zijn deze specifieke niches zo winstgevend? Nou, het heeft waarschijnlijk iets te maken met het feit dat het allebei populaire onderwerpen zijn die gemakkelijk te gelde te maken zijn.

Foodbloggers verdienen het meeste geld (44%) met advertenties, maar ook met online cursussen, gesponsorde berichten en het promoten van affiliate links voor kookgerei, thuisbezorgingspakketten en andere voedselgerelateerde producten.

Voor persoonlijke financiële bloggers zijn affiliate programma's voor investeringsapps, enquêtesites en andere programma's en apps die zijn ontworpen om consumenten te helpen geld te verdienen/sparen vaak zeer lucratief.

Bron: Rankiq

31. Lifestyle en "mama" blogs zijn de 3e en 4e best verdienende niches.

Na voeding en persoonlijke financiën zijn lifestyle- en 'mama'-blogs de volgende op de lijst. Dit soort blogs verdient gemiddeld ongeveer 5174 dollar per maand.

Lifestyle blogs zijn blogs die inhoud publiceren die is geïnspireerd door de eigen levensstijl van de bloggers (hun interesses en dagelijkse activiteiten), terwijl "mama" blogs zich meestal richten op onderwerpen als ouderschap en kinderopvang en zich voornamelijk richten op een publiek van moeders.

Bron: Rankiq

32. Pro-bloggers halen ongeveer 42% van hun inkomsten uit affiliates

Voedselbloggers verdienen misschien het grootste deel van hun inkomsten via advertenties, maar dat geldt niet voor blogs in andere niches.

Voedselblogs zijn in feite de uitzondering op de regel, aangezien de overgrote meerderheid van de blogs die meer dan $7.500/maand verdienen in alle niches het grootste deel van hun geld verdienen via affiliate programma's.

Typische affiliate programma's betalen commissies tussen 1% en 10% van de orderwaarde aan geldige referrers. Dit betekent dat om $2.000/maand te verdienen met affiliate verkoop, je $20-$200k aan producten moet verkopen via je referral links. Het is geen gemakkelijke prestatie, maar het kan gedaan worden.

Bron: Rankiq

33. ...en ongeveer 33% uit advertenties.

Advertentienetwerken zoals Google Adsense betalen u geld voor uw advertentieruimte. Het idee is dat u advertenties op uw website laat plaatsen, en dat u betaald krijgt telkens wanneer een van de kijkers van uw website die advertenties bekijkt (of vaker nog, erop klikt).

Adsense betaalt niet zo veel als je zou denken, dus je hebt meestal een zeer grote hoeveelheid blogverkeer nodig om alleen van advertentie-inkomsten te kunnen leven.

Bron: Rankiq

Laten we tot slot eens kijken naar enkele recente bloggingtrends en nagaan waar de sector naartoe gaat.

34. Blogberichten worden langer

Een duidelijke trend die we in de loop der jaren hebben gezien, is de geleidelijke toename van de mediane lengte van blogberichten. Tussen 2013 en 2019 is de mediane lengte van blogberichten met 53% toegenomen, en het ziet ernaar uit dat deze opwaartse trend zich in de toekomst zal voortzetten.

Zie ook: De beste TikTok Analytics Tools (2023 Vergelijking)

Sommige bloggers en marketeers raden al aan om voorrang te geven aan superlange, diepgaande stukken van meer dan 3000 woorden. De reden voor de toename van de lengte van blogberichten hangt samen met het algoritme van Google - langere berichten lijken vaak beter te scoren.

Dat komt omdat, hoewel de lengte van een bericht geen directe rankingfactor is, blogberichten die langer zijn doorgaans meer actuele autoriteit afdwingen en beter voldoen aan de zoekintentie dan dunne inhoud.

Bron: Neil Patel

35. Meer bloggers wenden zich tot affiliate marketing

Volgens een recent rapport zijn blogs verantwoordelijk voor ongeveer 40% van alle uitgeverscommissies in de VS.

Affiliate links opnemen in de inhoud van uw blog kan een geweldige strategie zijn om geld te verdienen. Vergeet alleen niet dat de concurrentie in de affiliate ruimte hevig is en zorg ervoor dat u uw affiliate partners zorgvuldig kiest.

Bron: Awin

Verwante lectuur: Wat is affiliate marketing en is het de moeite waard?

36. Meer bloggers doen origineel onderzoek dan ooit.

In het verleden waren de meeste gepubliceerde blogs gebaseerd op gegevens uit andere bronnen (zoals andere blogs). Zeer weinig bloggers hadden de middelen of de tijd om hun eigen gegevens te verzamelen via primair onderzoek. Dit lijkt echter te veranderen.

De laatste jaren is er een toename van het aantal bloggers dat origineel onderzoek creëert en publiceert. In 2018 publiceerde slechts 25% van de bloggers eigen origineel onderzoek. In 2020 was dat cijfer gestegen tot 42%.

Opmerkelijk is ook dat bloggers die hun eigen originele onderzoek doen 32% meer kans hebben om 'sterke resultaten' van hun inspanningen te melden.

Bron: Orbit Media

37. Originele afbeeldingen opnemen in blogberichten wordt steeds populairder

Dankzij de gemakkelijke toegang tot professionele ontwerpsjablonen en tools als Canva is het gemakkelijker dan ooit om je eigen afbeeldingen te maken die je blogberichten naar een hoger niveau tillen - en veel bloggers doen precies dat.

In het verleden vertrouwden bloggers meestal op standaard stockafbeeldingen om visuele elementen aan hun blogberichten toe te voegen. Tegenwoordig maken ze eerder een originele infographic of andere illustratie.

Bron: Venngage

Welk percentage blogs is succesvol?

Volgens een studie van Orbit Media vindt ongeveer 75% van de bloggers dat hun blog succesvol is. Daarmee bedoelen ze dat hun blog enige resultaten of sterke marketingresultaten heeft opgeleverd, waaronder geldelijk gewin of andere marketingdoelstellingen.

Wat zijn goede blogstatistieken?

Dit hangt echt af van het doel van uw blog. Het is echter eerlijk om te zeggen dat een blog die in Google scoort en verkeer genereert een goede blog is. Goede blogstatistieken om bij te houden zijn paginaweergaven en unieke bezoekers. Meer dan 10.000 maandelijkse unieke bezoekers is een goede benchmark om naar te streven. Met meer dan 100.000 unieke bezoekers per maand kunt u mogelijk een fulltime inkomen verdienen met affiliate marketing en advertenties.

Hoeveel blogs zijn er?

Op het moment van schrijven zijn er in totaal meer dan 600 miljoen blogs op het internet. Dit aantal neemt voortdurend toe en zal naar verwachting tot ver in de toekomst blijven groeien.

Infographic: 101+ blogging statistieken

Op zoek naar meer blogstatistieken? Hier zijn 100+ statistieken samengevat in een deelbare infographic.

Let op: Wilt u deze infographic opnieuw publiceren op uw eigen blog? Dat kan, maar sla de infographic wel eerst op uw computer op, upload hem dan naar uw website en vermeld een link naar dit bericht.

Klik hier om de infographic op ware grootte te bekijken.

Bronnen voor blogstatistieken

 • Awin
 • B2B-marketing
 • Blue Orchid Marketing
 • Business Insider
 • Content Marketing Institute1
 • Content Marketing Institute2
 • Crazy Egg
 • CXL
 • GS Statcounter
 • Hosting Tribunaal
 • HubSpot1
 • HubSpot2
 • Ledgeview Partners
 • LinkedIn
 • Moz
 • Neil Patel
 • Orbit Media
 • Rankiq
 • SEMrush
 • Statista1
 • Statista2
 • Umass Dartmouth
 • Venngage
 • Wix
 • WordPress

Laatste gedachten

Goed, dat zijn alle blogstatistieken die we vandaag met je moeten delen. Hopelijk helpen bovenstaande statistieken je om betere blogberichten te schrijven en meer verkeer naar je website te leiden!

Voor meer blogadvies, bekijk onze grote gids voor blogpromotie. Of, als je een complete beginner bent, bekijk onze gids over hoe je een blog vanaf nul kunt beginnen. Veel succes!

Als u geïnteresseerd bent in het lezen van meer nuttige informatie zoals deze (of een bladwijzer voor later), raad ik u deze aan:

 • 25+ Laatste Podcasting Statistieken die u moet weten
 • Meer dan 75% van de bezoekers van uw blog komt nooit meer terug: dit is wat u eraan kunt doen

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.