25 nieuwste webinar statistieken en trends voor 2023: de definitieve lijst

 25 nieuwste webinar statistieken en trends voor 2023: de definitieve lijst

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Het zijn een paar goede jaren geweest voor de webinarbranche. Toen kantoren en live-evenementen moesten sluiten, wendden mensen over de hele wereld zich tot online-evenementen - en het aantal deelnemers aan webinars steeg.

Maar was deze golf van populariteit een 'flash in the pan' of zijn webinars een blijvertje? Zullen webinars in de toekomst een belangrijk marketing- en contentdistributiekanaal blijven? En welke trends en best practices moet u kennen?

U vindt de antwoorden op al deze vragen en meer in onze opsomming van de 25 laatste webinar statistieken en trends! Blader gerust door de hele lijst hieronder of spring door naar de sectie waarin u het meest geïnteresseerd bent.

Laten we beginnen!

Favorieten van de redactie - webinar statistieken

Dit zijn onze meest interessante statistieken over webinars:

 • 95% van de bedrijven vindt webinars een belangrijk onderdeel van hun marketingstrategie. (Bron: On24)
 • De gemiddelde kosten van een webinar liggen tussen 100 en 3000 dollar. (Bron: WebinarCare)
 • 80% van de B2B-marketeers stuurt registraties aan via hun websites. (Bron: Statista)

Algemene webinar statistieken

Hier zijn enkele algemene webinar statistieken die de omvang van de industrie in 2022 laten zien en benadrukken hoe belangrijk het is voor merken en marketeers.

1. 95% van de bedrijven vindt webinars een belangrijk onderdeel van hun marketingstrategie

Zoals dit cijfer laat zien, zijn webinars niet langer een niche-marketingkanaal - het is een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie van de overgrote meerderheid van de bedrijven.

Webinars zijn een manier voor merken om hun publiek op een meer persoonlijke manier aan te spreken dan standaard marketingvideo's. Ze kunnen u helpen bij het opbouwen van merk-klantrelaties, het vergroten van de bekendheid, het opleiden van uw publiek en het presenteren van uw producten.

Bron: On24

2. 73% van de B2B-bedrijven zegt dat webinars de beste manier zijn om hoogwaardige leads te genereren

Bijna driekwart van de respondenten in een recente enquête zei dat zij denken dat webinars de meest effectieve manier zijn om B2B-leads van hoge kwaliteit te genereren. Als u in de B2B-sector werkt, is dit een kanaal voor het genereren van leads dat u niet mag negeren.

Bron: GoTo

Verwante lectuur: De laatste statistieken & benchmarks over het genereren van leads.

3. 76% van de webinars zijn gericht op het genereren van leads en sales...

Aangezien webinars worden gezien als de beste manier om leads van hoge kwaliteit te genereren, is het niet verrassend dat de meeste bedrijven ze vooral gebruiken om leads en verkoop te stimuleren.

Veel marketeers gebruiken hun webinars bijvoorbeeld als een leadmagneet om meer potentiële klanten in hun verkooptrechter te krijgen.

Dit vereist dat je goed nadenkt over wat voor soort webinar-inhoud je doelkopers willen, vervolgens een killer landingspagina opzet om je webinar te promoten (compleet met een hoog-converterend registratieformulier) en deze promoot.

Bron: On24

4... en 60% richt zich op het koesteren van loyale klanten.

Naast het genereren van leads gebruikt 60% van de bedrijven webinars als een middel om bestaande leads te koesteren en hen verder in hun verkooptrechter te leiden.

U kunt bijvoorbeeld uitnodigingen voor webinars sturen naar leads die al op uw mailinglijst staan. U kunt dit dan gebruiken als een gelegenheid om uw product te demonstreren en al hun vragen vóór de aankoop te beantwoorden, zodat ze klaar zijn om te kopen.

Bron: On24

5. 61% van de bedrijven gebruikt webinars als content marketing tactiek

Volgens gegevens van CMI gebruikt 61% van de B2B-bedrijven webinars en webcasts als contentmarketingtactiek, waarmee het de tiende meest populaire vorm van marketingcontent is.

Het staat net achter infographics (62%) maar boven onderzoeksrapporten (48%) en microsites (47%).

Dit cijfer toont aan dat webinars weliswaar steeds populairder worden, maar nog lang niet zo populair zijn als traditionele inhoudstactieken zoals sociale media-inhoud - die met 92% de ranglijst aanvoert - en bloginhoud (80%).

Bron: Content Marketing Institute

6. Maar liefst 73% van de B2B webinar deelnemers converteren naar leads...

B2B-webinars hebben een van de hoogste bezoekers-naar-lead conversiepercentages, waarbij gemiddeld bijna driekwart van de webinarbezoekers converteert naar leads.

Bron: WebinarCare

7. ... Maar slechts 20%-40% van de B2C-webinarbezoekers converteert

Webinars lijken veel effectiever te zijn in de B2B-ruimte, waar de deelnemers meestal zeer betrokken zijn. Zakelijke professionals die webinars bijwonen zijn blijkbaar veel meer geïnteresseerd in wat u te bieden hebt en converteren naar leads dan een traditioneel B2C-publiek.

Bron: WebinarCare

8. De gemiddelde kosten van een webinar liggen tussen 100 en 3000 dollar.

Als je van plan bent een webinar te hosten, wil je ergens tussen deze twee cijfers budgetteren. Er is een scala aan webinar hosting diensten die er zijn, met pakketten ontworpen voor alle budgetten.

Gratis en goedkope webinar hosting pakketten beperken meestal het aantal live aanwezigen dat u kunt hosten tot dubbele cijfers. Als u een veel groter webinar wilt hosten met honderden aanwezigen, verwacht dan meer te betalen.

Bron: WebinarCare

Webinar engagement statistieken

De onderstaande statistieken bieden nuttige inzichten die u kunnen helpen het aantal deelnemers aan uw webinar te maximaliseren en de betrokkenheid te vergroten.

9. Dinsdag, woensdag en donderdag zijn de beste dagen voor webinars.

Als u de opkomst bij uw webinar wilt maximaliseren, is het belangrijk om goed na te denken over wanneer u het gaat organiseren.

Er is geen uniforme aanpak en de beste dag en tijd variëren afhankelijk van uw publiek. Als algemene vuistregel geldt echter dat midweek meestal een goede optie is.

Op basis van onderzoek naar duizenden webinars leverden die op dinsdag, woensdag en donderdag de grootste bezoekersaantallen op. Van de drie stond donderdag bovenaan, met dinsdag en woensdag net iets daarachter.

Gebruik dit als leidraad voor uw strategie, maar zorg ervoor dat u verschillende dagen van de week test en bezoekersaantallen vergelijkt om uit te zoeken waar uw specifieke publiek het beste op reageert.

Bron: Live Webinar

10. 11 uur en 14 uur zijn de beste tijden om een webinar te organiseren.

11 AM lijkt de beste plek te zijn, aangezien webinars dan meestal het hoogste aantal deelnemers krijgen (16,1% van het totale aantal inschrijvers). 14.00 uur is een goede tweede, met het op één na hoogste gemiddelde aantal deelnemers (14,6%) en 13.00 uur komt op de derde plaats (12,9%).

Dit alles wijst erop dat het middaguur het beste tijdstip is om webinars te organiseren, maar de uitzondering is 12 uur 's middags. s Middags daalt de opkomst aanzienlijk tot slechts 9%, wat waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat de meeste mensen dan hun lunchpauze nemen.

Bron: GoTo 2

11. 44% van de webinarbezoekers geeft er de voorkeur aan dat een webinar 45 minuten duurt...

Dit is de ideale webinarlengte en een goede benchmark om naar te streven wanneer u uw evenement plant. Gewoonlijk worden webinars opgedeeld in ongeveer 45 minuten programmering, gevolgd door een korte vraag en antwoord van 5-10 minuten en een CTA.

Bron: BigMarker

12. ... maar 41% van de aanwezigen vindt 30 minuten de ideale duur.

Als u zich niet wilt houden aan de gebruikelijke structuur van 45 minuten en u bent vastbesloten het wiel opnieuw uit te vinden, kunt u beter kiezen voor een korter tijdsbestek dan voor een langer. 41% van de deelnemers geeft er de voorkeur aan dat webinars slechts 30 minuten duren.

Bron: BigMarker

13. 92% van de deelnemers zegt baat te hebben bij een vraag en antwoord sessie aan het einde van een webinar.

Een Q&A biedt een gelegenheid voor directe interactie met uw publiek. Het is een kans voor uw aanwezigen om eventuele vervolgvragen te stellen die tijdens het kijken zijn opgekomen, en de overgrote meerderheid van de aanwezigen vindt dat ze baat hebben bij deze Q&A-sessies.

Behalve dat webinars waarde bieden aan uw gasten, kunnen ze u ook helpen de merkreputatie/loyaliteit te verbeteren en meer verkoop te stimuleren.

Door de tijd te nemen om vragen te beantwoorden, zullen klanten uw merk zien als een merk dat oplossingen biedt voor hun problemen en bereid is één-op-één met hen in gesprek te gaan. Door vragen over uw producten of diensten te beantwoorden, helpt u hen ook een stap dichter bij de aankoop te komen.

Daarom is het essentieel om tijd uit te trekken voor vragen aan het eind en dit zorgvuldig te plannen. Behandel dit niet als een bijzaak, want het is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van het hele evenement en wat webinars onderscheidt van gewone livestreams.

Een goede manier om uw Q&A-sessies te verbeteren is om een teamlid in de zaal te zetten om de eerste vraag te stellen en de bal aan het rollen te brengen. Dit kan helpen om het ijs te breken en de 'ongemakkelijke stilte' te vermijden die soms ontstaat wanneer u uw publiek voor het eerst uitnodigt om vragen te stellen.

Bron: BigMarker

14. Gemiddeld woont slechts 44% van de vooraf ingeschreven deelnemers de evenementen daadwerkelijk bij.

Volgens WebinarCare woont gemiddeld iets minder dan de helft van de geregistreerde deelnemers een webinar bij, dus wees voorzichtig met het beperken van het aantal inschrijvingen.

Wanneer u kiest hoeveel mensen uw evenement kunnen bijwonen, moet u rekening houden met een aanzienlijk aantal afwezigen. Als algemene vuistregel geldt: verdubbel het aantal deelnemers dat u op uw evenement wilt hebben, en dat is het aantal registraties waar u op moet letten.

Bron: BigMarker

15. Educatieve webinars zijn het populairste type webinar

Zelfs als het primaire doel van uw webinar verkoop en het genereren van leads is, zullen de deelnemers een verkooppraatje van een uur niet op prijs stellen. Een goed webinar moet de kijker ook iets te bieden hebben. Voor de meeste mensen is de belangrijkste aantrekkingskracht van webinars het educatieve aspect.

Het meest populaire genre van webinars is educatie en deelnemers willen graag iets van waarde leren door het evenement bij te wonen. Dus, wanneer u uw evenement plant, bedenk dan hoe u educatieve waarde kunt toevoegen aan uw presentatie, en probeer dit aspect naadloos te laten aansluiten op uw verkoop- en leadgeneratie-inspanningen.

Bron: WebinarCare

16. Klanten zijn van mening dat on-demand weergavefuncties een waardevolle aanvulling zijn op webinars

Niet iedereen heeft de tijd om het webinar bij te wonen op het moment dat u het publiceert, en daarom zijn opties voor weergave op aanvraag een geweldige keuze.

Volgens een artikel gepubliceerd door BrightTalk, houden consumenten van webinars die on-demand opties bieden, en de meesten zeggen dat ze een waardevolle toevoeging zijn aan een webinar. Dus, als u overweegt een webinar te plannen, overweeg dan om on-demand functies aan te bieden om uw klanten meer opties te bieden als het gaat om hun kijkervaring.

Bron: BrightTalk

Webinar registratiestatistieken

Op zoek naar datagestuurde inzichten om u te helpen meer inschrijvingen voor uw online evenementen te genereren? Bekijk de webinar statistieken hieronder!

17. 60% van de mensen registreren zich per e-mail voor webinars

Als u een webinar organiseert, maak dan gebruik van uw e-maillijst om de meeste inschrijvingen te stimuleren. Volgens WebinarCare registreert ongeveer 60% van de mensen zich via e-mail voor webinar-evenementen.

Mensen meer manieren geven om zich aan te melden voor het webinar, zodat het inschrijven gemakkelijk en gemakkelijker wordt, is een geweldige manier om meer mensen aan te moedigen. U kunt e-mails gebruiken om geïnteresseerden in de aanloop naar het evenement aan het webinar te herinneren en hen de mogelijkheid te geven zich snel via e-mail aan te melden.

Zie ook: 16 Beste AI-schrijfsoftwaretools voor 2023 (voor- en nadelen)

Bron: WebinarCare

Zie ook: De Top Spotify Gebruik & Inkomsten Statistieken voor 2023

18. 80% van de B2B-marketeers stimuleren registraties via hun websites

Een van de grootste uitdagingen voor marketeers bij het organiseren van webinars is het stimuleren van inschrijvingen en het wekken van belangstelling voor het evenement. Het is niet altijd gemakkelijk om webinars bekend te maken, maar een van de populairste manieren is via uw bedrijfswebsite.

Volgens Statista gaf 80% van de B2B-marketeers aan dat ze registraties voor virtuele evenementen via hun bedrijfswebsite aansturen. De op één na populairste methode was e-mail, waarbij 76% van de marketeers dit gebruikte om registraties aan te sturen. Andere populaire methoden waren sociale media en programmatisch adverteren.

Bron: Statista

19. 29% van de mensen registreert zich voor webinars op dezelfde dag dat ze plaatsvinden

Als u denkt dat uw webinar niet genoeg inschrijvingen heeft vóór het evenement, maak u dan niet te veel zorgen. Het is waarschijnlijk dat u een golf van inschrijvingen krijgt op de dag van het evenement zelf.

Volgens statistieken gepubliceerd door WebinarCare wacht ongeveer 29% van de deelnemers aan webinars tot de dag van het evenement om zich te registreren. Als uw webinar gericht is op drukke professionals, kan het vaak moeilijk voor hen zijn om zeker te weten dat ze tijd zullen hebben om het evenement bij te wonen, en dit is de reden waarom ze het tot het laatste moment laten om zich in te schrijven.

Bron: WebinarCare

20. En slechts 15% registreert zich 15 dagen of meer voor het evenement...

Ook ver van tevoren inschrijven voor een webinar is vrij zeldzaam. Volgens WebinarCare registreert slechts ongeveer 15% van de mensen zich meer dan 15 dagen voor een evenement voor webinars. Raak dus niet in paniek als u geen stortvloed aan inschrijvingen ontvangt zodra u het aankondigt.

Uw evenement ruim van tevoren aankondigen is een goed idee, want veel mensen zullen het in hun agenda noteren of de datum en het tijdstip onthouden. De meeste mensen zullen het echter dichter bij het tijdstip laten om te beslissen of ze zich al dan niet voor het evenement inschrijven en het bijwonen.

Bron: WebinarCare

21. De optimale lengte voor registratieformulieren voor webinars is 5-6 pagina's.

Als u een webinar plant, is het een goed idee om het aanmeldingsproces zo eenvoudig mogelijk te maken om meer mensen aan te moedigen zich in te schrijven. Volgens WebinarCare is de optimale lengte voor een aanmeldingsformulier voor een webinar 5-6 pagina's.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om het registratieformulier te gebruiken om zoveel mogelijk informatie van je leads te verzamelen, probeer het inschrijvingsformulier niet te lang te maken, en wacht tot na het webinar om leads op te volgen en meer informatie over hen te krijgen.

Bron: WebinarCare

Hier zijn enkele statistieken die interessante trends aangeven en laten zien hoe de webinar-industrie verandert.

22. Webinars stegen in populariteit tijdens de pandemie...

Nu bedrijven geen live marketingevenementen kunnen organiseren, stapten veel marketeers over op webinars. Volgens Wyzowl steeg het aantal marketeers dat webinars gebruikt in 2020 met maar liefst 15%. Het totale percentage marketeers dat webinars verspreidt, steeg tussen 2019 en 2020 van 46% naar 62%.

Bron: Wyzowl

23. ...en werden beoordeeld als het meest effectieve videodistributiekanaal in 2020

Niet alleen dat, maar marketeers waren zeer onder de indruk van het resultaat van de webinars die ze in 2020 organiseerden. Ongeveer 91% van de marketeers zei dat hun pandemische webinars een groot succes waren. Nu marketeers het potentieel van webinars hebben ontsloten, is het waarschijnlijk dat veel bedrijven ze na de pandemie zullen blijven gebruiken.

Bron: Wyzowl

Verwante lectuur: 60 Video Marketing Statistieken en Trends die je moet weten.

24. De belangstelling voor "Zoom" is in 2021 ongeveer 3x zo groot als in 2019.

De webinar- en digitale communicatie-industrieën zijn booming. Volgens de gegevens van Google Trends piekte de zoekinteresse voor het trefwoord 'Zoom' (een van de populairste softwareoplossingen voor webinars/virtuele vergaderingen) in april 2020, op het hoogtepunt van de pandemie. Op dat moment was de zoekinteresse meer dan 50x groter dan het jaar daarvoor.

In 2021, nu de wereld grotendeels heropend is, is de zoekinteresse aanzienlijk gedaald, maar nog steeds ver boven het pre-pandemische niveau (ongeveer 3x zo hoog). We zien een vergelijkbaar patroon voor veel andere zoektermen die verband houden met webinarsoftware.

Bron: Google Trends

25. Webinars worden steeds vaker gebruikt voor interne opleiding

Webinars worden niet alleen gebruikt voor content marketing en lead generation tactieken, ze zijn ook uiterst nuttig voor training en ontwikkeling binnen bedrijven.

Volgens Visionogy zijn interne trainingswebinars behoorlijk populair en hebben ze een opkomstpercentage van gemiddeld ongeveer 65%. Als gevolg van deze populariteit overwegen steeds meer bedrijven webinars te gebruiken als onderdeel van hun trainingsprogramma's.

Bron: Visionogy

Webinar statistieken bronnen

 • Anyroad
 • BigMarker
 • Content Marketing Instituut
 • GoTo1
 • GoTo2
 • Google Trends
 • On24.com
 • Live webinar
 • Statista
 • WebinarCare
 • Wyzowl
 • Visionogy

Laatste gedachten

De pandemie heeft ongetwijfeld de groei van de webinar-industrie versneld. Maar hoewel een deel van dat initiële momentum nu is uitgewerkt, is het waarschijnlijk dat webinars tot ver in de toekomst een belangrijk marketing- en distributiekanaal zullen blijven, zelfs nadat de wereld weer open is.

Wilt u meer weten? Ontdek wat de beste webinarsoftwareplatforms zijn voor uw bedrijf of lees onze roundups van de nieuwste statistieken over live streaming, podcasting en contentmarketing.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.