60 Laatste Video Marketing Statistieken voor 2023: de volledige lijst

 60 Laatste Video Marketing Statistieken voor 2023: de volledige lijst

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Gezien de snelle groei van online videoconsumptie in de afgelopen jaren is video een contentmedium geworden dat merken niet langer kunnen negeren. Het is nu een onvervangbaar onderdeel van de meeste marketingstrategieën.

In deze post bekijken we enkele videomarketingstatistieken die aantonen hoe populair video is geworden bij zowel consumenten als marketeers, en die nuttige inzichten verschaffen die u kunt toepassen op uw videomarketingstrategie.

We leren meer over platforms, doelgroepen, trends en uitdagingen die de videomarketingindustrie vormen.

Klaar? Laten we beginnen!

Top picks van de redactie - statistieken over videomarketing

Dit zijn onze meest interessante statistieken over videomarketing:

 • 86% van de bedrijven maakt gebruik van videomarketing. (Bron: Wyzowl)
 • De totale tijd die wordt besteed aan het bekijken van video's is in 5 jaar tijd met ongeveer 249% gestegen. (Bron: Wistia)
 • 22% van de marketeers maakt een paar video's per week. (Bron: Biteable)

Belangrijkste videomarketingstatistieken

Laten we eerst eens kijken naar enkele van de belangrijkste videomarketingstatistieken die je moet weten.

Deze statistieken vertellen ons meer over het huidige gebruik/adoptie van videomarketing onder bedrijven, en de recente groei in de consumptie van videocontent onder consumenten.

1. 86% van de bedrijven maakt gebruik van videomarketing

Dit is het percentage bedrijven dat in 2021 video gebruikt als marketinginstrument. Het schommelt de laatste jaren rond hetzelfde cijfer, met 85% in 2020 en 87% in 2019. Het is echter aanzienlijk gestegen ten opzichte van 61% in 2016.

Bron: Wyzowl

2. 50% van degenen die videomarketing gebruiken, doen dit al minstens een jaar.

Dit blijkt uit gegevens van Biteable. Het betekent ook dat de andere 50% van de videomarketeers pas onlangs met video is begonnen, en laat zien hoe snel videomarketing in populariteit toeneemt.

Wyzowl meldde afzonderlijk dat 24% van de marketeers pas in 2020 begon met het gebruik van video, en dat 51% van degenen die nieuw zijn met videomarketing zei dat ze op de bandwagon sprongen omdat het maken van video's gemakkelijker was geworden, terwijl 47% zei dat het een manier was om te reageren op nieuwe uitdagingen zoals de pandemie.

Bron: Biteable en Wyzowl

3. 94% van de videomarketeers is van plan video in de toekomst te blijven gebruiken

Zoals dit cijfer laat zien, lijkt de plotselinge populariteit van videomarketing ook geen 'flash in the pan' te zijn. De overgrote meerderheid van de marketeers is van plan om video tot ver in de toekomst te blijven gebruiken.

Bron: Biteable

4. Video-uploads zijn in 5 jaar tijd met 263,4% gestegen

Dit is volgens gegevens verzameld door Wistia en heeft specifiek betrekking op video's die naar hun platform zijn geüpload. De groei van uploads op het platform vertegenwoordigt een veel bredere trend.

Interessant is dat de grootste sprong in uploads plaatsvond tussen 2019 en 2020, waarbij het totale aantal aangemaakte videobestanden bijna verdubbelde van ongeveer 9 miljoen naar 17,5 miljoen. Dit is vergeleken met een veel kleinere stijging van slechts 32% het jaar daarvoor en suggereert dat de wereldwijde pandemie de adoptie van videomarketing kan hebben versneld.

Bron: Wistia

5. 32% van de bedrijven gebruikt video als verkoopinstrument

Andere populaire niet-marketingtoepassingen van video-inhoud zijn het gebruik voor administratieve en operationele doeleinden (29%), personeelszaken (27%), leiderschap (24%), productbeheer (20%) en klantenondersteuning (19%).

Bron: Biteable

6. De totale tijd die wordt besteed aan het bekijken van video's is in 5 jaar met ongeveer 249% toegenomen

De totale kijktijd steeg van 2016 tot 2020 van 3,5 miljard minuten naar 12,2 miljard minuten (dat is ongeveer 23.211 jaar). De grootste sprong kwam tussen 2019 en 2020: een stijging van 84,8%. Deze enorme sprong was waarschijnlijk indirect te wijten aan de pandemie, aangezien de nationale lockdown ervoor zorgde dat consumenten meer tijd thuis doorbrachten met het consumeren van content.

Bron: Wistia

7. 96% van de consumenten zegt meer online videocontent te hebben bekeken als gevolg van de pandemie

Dit cijfer bewijst verder dat de recente gebeurtenissen de videoconsumptie snel hebben versneld. De overgrote meerderheid van de consumenten geeft toe meer te kijken sinds het begin van de pandemie.

Bron: Wyzowl

Effectiviteit en voordelen van videomarketing

Een van de belangrijkste vragen die besluitvormers willen weten voordat ze in videomarketing investeren, is wat voor rendement ze kunnen verwachten. Hier zijn enkele statistieken die licht werpen op die vraag door meer te onthullen over de vele voordelen ervan.

8. 87% van de marketeers denkt dat video een positieve return on investment (ROI) oplevert.

Als u nog steeds twijfelt of het de moeite waard is om in video te investeren, zou dit cijfer u moeten overtuigen. Zoveel marketeers kunnen het toch niet allemaal mis hebben?

Bron: Wyzowl

9. 74% van de marketeers denkt dat video een grotere ROI heeft dan statisch beeldmateriaal.

Statisch beeldmateriaal is alle visuele inhoud die niet beweegt, zoals infografieken, foto's, enz.

Bron: Biteable

10. 68% van de marketeers denkt dat video een grotere ROI heeft dan Google Ads

Dat klopt, video-inhoud kan zelfs een beter rendement per uitgegeven dollar opleveren dan betaalde advertentiecampagnes.

Bron: Biteable

11. Meer dan 60% van de marketeers vindt video zeer/zeer belangrijk voor hun marketingstrategie.

Dit blijkt uit een recent onderzoek onder 694 marketeers en eigenaren van kleine bedrijven.

Bron: Biteable

12. 63% van de marketeers kijkt naar videobetrokkenheid om succes te meten

Het meten van het succes van marketingcampagnes is altijd een uitdaging. Als het gaat om videomarketing, kijkt 63% van de marketeers naar engagement-metrics zoals shares, comments, likes om een idee te krijgen van hun prestaties, terwijl 58% het totale bereik als de belangrijkste markt voor succes beschouwt. Interessant genoeg keek slechts 29% naar de verkoop om het succes te meten.

Bron: Wyzowl

13. 84% van de videomarketeers denkt dat video heeft geholpen bij het genereren van leads

Leadgeneratie houdt in dat u nieuwe potentiële klanten vindt, hun belangstelling voor uw product/dienst vastlegt en hen in uw verkooptrechter krijgt.

Bron: Wyzowl

14. 86% van de videomarketeers zegt dat video hun websiteverkeer heeft gestimuleerd.

Het publiceren van video's kan een geweldige manier zijn om meer organisch verkeer naar uw website te leiden. Dit cijfer is met 1% gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Bron: Wyzowl

15. 53% van de marketeers zegt dat video geweldig is voor het opbouwen van bewustzijn

Naast het opbouwen van verkeer kan video ook geweldig zijn om een groot publiek te bereiken en de bekendheid van uw merk op te bouwen.

Bron: Biteable

16. 49% van de marketeers denkt dat video effectief is om het publiek te boeien

Zoals dit cijfer laat zien, denkt bijna de helft van alle marketeers dat video een geweldig middel is om de betrokkenheid van het publiek te verbeteren.

Bron: Biteable

17. 52% van de marketeers denkt dat video het vertrouwen van de klant helpt opbouwen

Als het vergroten van het vertrouwen in uw merk een van uw belangrijkste marketingdoelstellingen is, kan video helpen.

Bron: Biteable

18. 83% van de marketeers denkt dat video de gemiddelde tijd op de pagina van hun bezoekers heeft verhoogd

Video's zijn boeiender dan lange muren van tekst. Door video's op te nemen in uw berichten en pagina's kunt u uw klanten aanmoedigen om te blijven en de tijd die zij op de pagina doorbrengen, verhogen.

Bron: Wyzowl

19. 94% denkt dat video het inzicht van hun klanten in hun bedrijf heeft vergroot.

Veel bedrijven gebruiken video als een manier om klanten te informeren over hun producten of diensten. Explainer video's, how-to video's en product tutorials zijn hier bijzonder effectief in.

Bron: Wyzowl

20. 78% van de videomarketeers denkt dat het een direct positief effect heeft op de verkoop.

Ook al kijken de meeste marketeers niet naar de verkoopcijfers als graadmeter voor het succes van hun videomarketingcampagnes, dit cijfer toont aan dat het toch kan helpen om de verkoopcijfers op te krikken.

Bron: Wyzowl

21. 43% van de videomarketeers denkt dat video het aantal ondersteuningsgesprekken heeft verminderd.

Het aanbieden van instructievideo's en handleidingen op de kennisbank van uw website kan een geweldige manier zijn om uw klanten visuele ondersteuning te bieden, zodat er minder behoefte is aan telefonische ondersteuning.

Bron: Wyzowl

Video marketing publieksstatistieken

De onderstaande videomarketingstatistieken vertellen ons meer over het publiek dat video's bekijkt, hoe vaak ze kijken en waarom ze kijken.

22. Mensen consumeren gemiddeld 18 uur video per week.

Dat komt neer op ongeveer 2,5 uur per dag. Dat is ook 2 uur meer per week dan een jaar geleden en een toename van ongeveer 7,5 uur per week in de afgelopen 3 jaar.

Bron: Wyzowl

23. 96% van de consumenten heeft explainer video's bekeken om meer te weten te komen over een product of dienst.

Explainer video's zijn korte (vaak geanimeerde) video's die in marketing en verkoop worden gebruikt om het product of bedrijfsidee van een bedrijf op een overtuigende, gemakkelijk te begrijpen manier te belichten.

Bron: Wyzowl

24. 84% van de mensen heeft een aankoop gedaan na het bekijken van een video van een merk

Video's bieden visuele context en gedetailleerde informatie over producten die klanten kunnen helpen om een weloverwogen aankoopbeslissing te nemen.

Bron: Wyzowl

25. 69% van de mensen kijkt liever naar korte video's om meer te weten te komen over een product/dienst.

Slechts 18% van de mensen zou liever meer leren door een tekstuele pagina of post te lezen, 4% door een infographic te bekijken, 3% door een ebook te lezen of een webinar bij te wonen, en 2% door een verkoopgesprek of demo.

Bron: Wyzowl

26. Het publiek is twee keer zo geneigd om video-inhoud te delen

Dit in vergelijking met elk ander type inhoud, zoals sociale berichten, blogberichten, enz.

Bron: Wyzowl

Video creatie statistieken

Hier zijn enkele statistieken over videocreatie die ons meer vertellen over hoe marketeers video-inhoud maken, en de kosten die daarmee gemoeid zijn.

27. 22% van de marketeers maakt een paar video's per week

... en 14% maakt zelfs elke dag video's!

Bron: Biteable

28. 39% van de marketeers creëert zijn eigen video-inhoud intern

Meer marketeers produceren hun eigen videocontent dan dat ze het uitbesteden. Slechts 17% besteedt het maken van video's volledig uit.

Bron: Biteable

29. 58% van de marketeers gebruikt professionele software om video's te maken

Een deel van de reden waarom videomarketing steeds populairder wordt, is te danken aan de technologische vooruitgang. Professionele videosoftware maakt het nu veel gemakkelijker, goedkoper en sneller voor merken om hun eigen videocontent te maken.

Bron: Biteable

30. 38% van de marketeers maakt video's vanaf hun smartphone

Interessant is dat meer dan een derde van de marketeers smartphone-apps gebruikt om video's te maken, in plaats van hun desktop. Dit toont aan hoe ver de smartphonetechnologie is gekomen.

Bron: Biteable

31. 48% van de marketeers maakt sommige video's vanaf nul en andere met behulp van vooraf gemaakte sjablonen

Slechts 18% gebruikt altijd vooraf gemaakte sjablonen, terwijl 35% elke keer opnieuw video's maakt.

Bron: Biteable

32. De meeste marketeers besteden tot $1000 per video

Het maken van video-inhoud is niet goedkoop. Voor de productie van slechts 10 video's moet u rekenen op een bedrag van 1000 tot 10.000 USD.

Bron: Biteable

33. De meeste marketeers gaven in 2020 minder dan 300 dollar uit aan video

Dit jaar gaf 23% van de marketeers minder dan 300 dollar uit, wat meer is dan alle andere uitgavencategorieën.

Bron: Biteable

34. 65% van de gemaakte marketingvideo's zijn presentaties

Daarmee is presentatie het meest gebruikte videoformaat onder marketeers. Het op een na populairste type video-inhoud is reclame (57%), gevolgd door explainer video's (47%).

Bron: Biteable

Video marketing platforms en kanalen statistieken

Laten we vervolgens eens kijken naar enkele videomarketingstatistieken over de platforms en kanalen die het meest worden gebruikt om video-inhoud te verspreiden.

35. 60% van de mensen geeft de voorkeur aan online videoplatforms boven live TV

Niet alleen dat, maar tegen 2025 zal naar schatting de helft van alle kijkers onder de 32 jaar helemaal geen abonnement nemen op een betaalde tv-dienst.

Bron: Google

36. YouTube is het platform met de grootste ROI voor video-inhoud

Niet verrassend, aangezien het de op één na grootste website ter wereld is, denkt 35% van de marketeers dat YouTube het beste rendement op hun investering oplevert. Als je de videocontent van je merk niet op YouTube publiceert, zou je dat wel moeten doen.

Bron: Biteable

37. 87% van de marketeers zegt dat YouTube voor hen een effectief kanaal is

Hieruit blijkt maar weer dat YouTube een videoplatform is dat marketeers niet kunnen negeren.

Bron: Wyzowl

38. 70% van de marketeers publiceren hun video's op YouTube

Meer dan de helft van de marketeers publiceert zijn video's op YouTube. Dit is echter iets lager dan je zou verwachten, gezien het feit dat...

Bron: Biteable

39. 75% van de videomarketeers plaatst video's op Facebook

Facebook is de eerste keuze van marketeers als het gaat om social media platforms om video's op te plaatsen, populairder dan YouTube (70%) en Instagram (58%).

Bron: Biteable

40. 70% van de videomarketeers is van plan dit jaar Facebook te gebruiken in hun strategie

Dit is eigenlijk een daling van 6% ten opzichte van vorig jaar en weerspiegelt wellicht de dalende populariteit van Facebook bij de jongere generatie consumenten.

Facebook is echter niet het enige platform dat dit jaar een daling in het gebruik onder videomarketeers zag. De meeste andere sociale platforms zagen vergelijkbare dalingen.

Zo is 63% van de videomarketeers van plan dit jaar LinkedIn te gebruiken (daling van 3%), 58% is van plan Instagram te gebruiken (daling van 7%), 31% is van plan Twitter te gebruiken (daling van 7%). Alleen TikTok zag dit jaar een stijging in het gebruik door videomarketeers.

Bron: Wyzowl

41. 85% van de Facebook-video's worden bekeken met het geluid uit.

De conclusie: vertrouw niet op audio om uw boodschap over te brengen. Zorg ervoor dat uw video's van bijschriften zijn voorzien of dat ze zonder geluid zinvol zijn.

Bron: Digiday

Let op: Wil je meer weten, bekijk dan onze opsomming van Facebook-videostatistieken.

42. Tweets met video's genereren 10x meer engagement

Twitter is nooit een erg populair videomarketingkanaal geweest, maar zoals deze statistiek laat zien, kan het opnemen van video in je Tweets je betrokkenheid op het platform zeker stimuleren.

Bron: Twitter

43. 20% van de marketeers verspreidt content op TikTok

Dit is een stijging van 10% in 2019, maar nog steeds erg laag in vergelijking met andere platforms. Ondanks dat TikTok een van de populairste sociale platforms voor het delen van video's is (en een die snel groeit), is het nog steeds niet populair onder marketeers.

Bron: Wyzowl

44. Slechts 6% van de videomarketeers is van plan Snapchat-video te gebruiken

Snapchat blijft een van de minst populaire platforms onder videomarketeers. Het is dit jaar zelfs minder populair (6%) dan vorig jaar (9%).

Bron: Wyzowl

45. 34% van de marketeers publiceert 's middags video-inhoud op sociale platforms

Daarmee is de middag het populairste moment van de dag om video's op sociale platforms te plaatsen, gevolgd door de avond (25%) en vervolgens de ochtend (22%). Slechts 2% van de marketeers plaatst 's nachts video's op sociale media.

46. 62% van de marketeers gebruikte webinars om video te verspreiden in 2020

Dit is een stijging ten opzichte van 46% in 2019. Bovendien vindt 91% van de marketeers hun webinars een groot succes. Daarmee is het het meest effectieve distributiekanaal van 2020.

Bron: Wyzowl

Tips, benchmarks en beste praktijken voor videomarketing

Vervolgens delen we enkele statistieken met nuttige tips die u kunt toepassen op uw videomarketingcampagnes.

47. 81% van de marketeers denkt dat video's met muziek beter presteren.

En nog eens 66% denkt dat video's beter presteren als ze een voice-over bevatten. De conclusie: zorg dat je goed nadenkt over audio.

Bron: Biteable

48. 64% van de marketeers denkt dat video's met bijschriften beter presteren

Met bijschriften kan het publiek de dialoog in uw video volgen, zelfs met het geluid uit.

Bron: Biteable

49. 65% van de marketeers vindt het erg belangrijk om diversiteit in video's te tonen

Consumenten geven om diversiteit. Als u uw merk in een positief daglicht wilt stellen, overweeg dit dan bij het maken van uw videocontent.

Bron: Biteable

50. Interactieve elementen aan het begin van video's genereren de hoogste conversiepercentages

55% van de interactieve elementen in video's worden aan het begin geplaatst, en daar is een goede reden voor.

In de afgelopen 5 jaar hebben interactieve elementen aan het einde van video's een gemiddelde conversie van 8,7% gegenereerd, vergeleken met 7,9% aan het begin en 3% in het midden. Dit is echter slechts het gemiddelde over 5 jaar. Als we alleen naar de gegevens van 2020 kijken, zien we een ander verhaal.

In 2020 blijken interactieve elementen aan het begin veel effectiever te zijn, met een conversiepercentage van 12,7% tegenover slechts 6,8% aan het eind.

Bron: Wistia

51. Het gemiddelde engagement van korte video's is ongeveer 50%.

Om precies te zijn, video's van minder dan 1 minuut genereerden een gemiddeld engagementpercentage van 53,9%, terwijl video's van 1 tot 3 minuten gemiddeld 50,6% en video's van 3 tot 5 minuten gemiddeld 48,9% opleverden. Het engagementpercentage begint pas aanzienlijk te dalen als we in de buurt van 5-30 minuten komen.

Bron: Wistia

52. Het gemiddelde engagement van lange video's (60+ minuten) is ongeveer 17%.

Het publiek lijkt een beperkte aandachtsspanne te hebben als het gaat om video's. Het resultaat: als u een hogere betrokkenheid wilt zien, moet u zich richten op korte inhoud.

Bron: Wistia

Hier zijn enkele statistieken die recente trends onthullen die de manier veranderen waarop we video-inhoud creëren, verspreiden en consumeren.

53. Meer dan driekwart van de video's wordt nu mobiel bekeken

Een duidelijke trend van de afgelopen jaren is de groei van de consumptie van mobiele inhoud. 78,4% van de digitale videokijkers bekijkt inhoud op zijn mobiele apparaat, volgens voorspellingen van eMarketer.

Bron: eMarketer

54. Korte video's worden het meest gemaakt, maar lange video's maken een inhaalslag.

In 2020 werden ongeveer 4,8 miljoen video's van minder dan een minuut geüpload naar het Wistia-platform, tegenover slechts 2 miljoen in de categorie 1-3 minuten en slechts 795 miljoen in de categorie 30-60 minuten.

Hoewel het totale volume van langwerpige video's die op Wistia worden gepubliceerd nog steeds laag is, lijkt het erop dat ze aan populariteit winnen.

In vijf jaar tijd steeg het aantal lange video's (30-60 minuten) met 446%, en het aantal video's tussen 5 en 30 minuten met 288%. Korte video's van 0-1 minuten daarentegen stegen slechts met 100,3%.

Bron: Wistia

55. Google toont nu videominiaturen in 26% van de zoekresultaten

Een andere trend die we de afgelopen jaren hebben gezien is het toenemende gebruik van videocontent binnen SEO-strategieën. Het publiceren van videocontent kan u helpen om te scoren voor concurrerende zoekwoorden in de zoekresultaten van Google.

Dit is een belangrijke SEO-statistiek voor wie zijn organische zoekstrategie wil verbeteren.

Bron: BrightEdge

56. 40% van de marketeers zegt dat hun videomarketingstrategie is beïnvloed door de pandemie

91% van hen vindt video nu belangrijker voor merken, 74% van de betrokkenen zegt dat ze door de pandemie eerder geneigd zijn te investeren in videocontent, en 26% zegt dat ze daardoor minder geneigd zijn.

Bron: Wyzowl

Uitdagingen voor videomarketing

De meeste bedrijven maken nu gebruik van videomarketing, maar degenen die dat niet doen, noemen vaak specifieke barrières en uitdagingen. Hier zijn enkele statistieken die ons meer vertellen over die uitdagingen.

57. 66% van de marketeers maakt geen video's omdat ze denken dat het te veel tijd kost

Het maken van een video kost veel meer tijd dan het schrijven van een blogbericht. Voor sommige bedrijven weegt de benodigde tijdsinvestering niet op tegen de voordelen.

Bron: Biteable

58. 37% van de marketeers vindt het maken van video's te duur

Er zijn kosten verbonden aan de aankoop van opnameapparatuur, het bewerken van video's, het maken van animaties en het inhuren van voice-overartiesten en acteurs. Het loopt allemaal snel op!

Bron: Biteable

59. 41% van de marketeers maakt geen video's omdat ze denken dat het te ingewikkeld is...

Veel marketeers hebben niet het gevoel dat het maken van video's hun specialiteit is, en tijd investeren in het leren van alle vaardigheden en kennis die nodig zijn om topvideo's te maken is voor sommigen uitgesloten.

Bron: Biteable

Zie ook: De 7 beste Gleam alternatieven vergeleken voor 2023

60. ...Maar 80% zou meer video's maken als er een makkelijkere manier was...

Hieruit blijkt dat er een enorme vraag is naar software en diensten die het maken van video-inhoud gemakkelijker en betaalbaarder maken.

Bron: Biteable

Video marketing statistische bronnen

 • Wistia
 • Bijtbaar
 • Wyzowl
 • BrightEdge
 • Twitter
 • eMarketer / Insider Intelligence
 • Digiday
 • Google

Laatste gedachten

Tot zover onze opsomming van videomarketingstatistieken en -trends.

Zie ook: De beste Print-On-Demand bedrijven in Canada (vergelijking 2023)

Wij hopen dat u deze datagestuurde inzichten nuttig vond en dat u ze kunt gebruiken in uw toekomstige videomarketingcampagnes.

Als u meer marketingstatistieken wilt bekijken, raad ik u deze aan:

 • Sociale media statistieken
 • Content marketing statistieken
 • Statistieken visuele inhoud
 • Blogging statistieken
 • Smartphone statistieken

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.