13 kritieke social media doelen & hoe ze te bereiken

 13 kritieke social media doelen & hoe ze te bereiken

Patrick Harvey

Alle goede marketingstrategieën beginnen met duidelijke doelstellingen. En sociale media vormen daarop geen uitzondering.

Het heeft geen zin om een social media marketing campagne te starten als u niet weet wat u ermee beoogt. Want alle views en engagementen in de wereld betekenen niets als ze zich niet vertalen naar waarde voor uw bedrijf.

Met dat in gedachten hebben we deze gedetailleerde gids samengesteld voor de belangrijkste socialemediadoelstellingen voor bedrijven en contentmakers.

Eerst bespreken we wat social media marketing doelen zijn, waarom ze belangrijk zijn, en hoe u gepersonaliseerde doelen kunt stellen die zinvol zijn voor uw zaken.

Vervolgens kijken we naar enkele voorbeelden van algemene social media-doelen die u zou willen nastreven, delen we enkele tips over hoe u elk doel kunt bereiken en tonen we u de KPI's die u zou moeten bijhouden om uw prestaties te meten.

Klaar? Laten we beginnen!

Wat zijn social media doelen?

Sociale mediadoelstellingen zijn eenvoudige verklaringen die u vertellen wat u wilt bereiken met uw sociale marketinginspanningen.

Ze zijn het eerste waar u aan moet denken bij het plannen van uw social media marketing strategie. Zodra u uw doelen kent, kunt u een stappenplan samenstellen van hoe u ze gaat bereiken.

Later zullen we kijken naar enkele van de meest voorkomende social media doelstellingen. Maar vergeet niet dat de ideeën in deze post er slechts zijn om uw radertjes aan het draaien te krijgen. Uiteindelijk moeten uw doelstellingen voor u persoonlijk zijn en afgestemd op uw bredere bedrijfs- en marketingdoelstellingen.

Je kunt je doelen stellen zoals je wilt - er zijn geen strikte regels - maar over het algemeen volgen goede social media doelen de SMART-principes. Dat betekent dat ze moeten zijn:

 • S specifiek
 • M easurable
 • A haalbaar
 • R elevant
 • T ime-gebonden

Het is prima om te beginnen met een brede doelstelling zoals die welke we in deze roundup hebben opgenomen.

Maar van daaruit moet je proberen het vast te pinnen en nog preciezer te maken door de SMART-structuur toe te passen.

Bijvoorbeeld, brede doelstellingen zoals "vergroot je volgers" kunnen worden omgewerkt tot SMART social media doelen zoals "Krijg 2.000 meer volgers op Instagram in de komende 3 maanden". Je krijgt het idee.

Het belang van sociale mediadoelstellingen

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om duidelijke social media doelstellingen te hebben voordat u uw social media strategie lanceert.

Niet alleen bieden ze een broodnodig gevoel van richting om je te helpen je acties te structureren en je social media marketing strategie te plannen, maar ze helpen je ook om:

 • Prioriteiten stellen en uw tijd en budget effectief beheren
 • Begrijpen hoe u uw prestaties moet meten en welke metriek en KPI's (key performance indicators) u moet volgen.
 • Het rendement op investering bewijzen
 • Communiceer met je team en zorg ervoor dat iedereen het eens is over wat ze willen bereiken.
 • Zorg dat belanghebbenden, managers, enz. zich aansluiten.

13 voorbeelden van social media doelen (& hoe ze te overtreffen)

Vervolgens kijken we naar voorbeelden van cruciale socialemediadoelstellingen waarop u zich zou kunnen richten, hoe u deze kunt overtreffen en hoe u uw vooruitgang op dit gebied kunt meten met KPI's (key performance indicators).

Een korte opmerking voor we beginnen: Er zijn veel social media management tools die u kunnen helpen om uw social media doelen te bereiken. We raden u zeker aan te investeren in een tool voordat u aan de slag gaat. En ik zal verschillende tools gebruiken als voorbeeld terwijl we door deze post heen werken.

#1 - De naamsbekendheid vergroten

Merkbekendheid is een marketingterm die beschrijft hoe vertrouwd consumenten zijn met uw merk of producten.

Met andere woorden, bij het vergroten van de naamsbekendheid via sociale media gaat het erom dat meer mensen herkennen wie je bent en wat je te bieden hebt.

Omdat het zo breed toepasbaar is op alle soorten bedrijven en content creators, is het met grote voorsprong het nummer één social media marketing doel.

In feite zegt 69% van de marketeers dat hun primaire doel voor sociale media het vergroten van de merkbekendheid is.

Bron: Sprout Social

Hoe doe je dat?

Bereik en herinnering zijn essentieel voor het vergroten van de merkbekendheid. Geef er prioriteit aan om uw merk- of productnaam bij zoveel mogelijk sociale gebruikers onder de aandacht te brengen en zorg ervoor dat ze zich u herinneren door geweldige, boeiende sociale inhoud te creëren.

Influencer marketing kan een krachtige sociale strategie zijn als het gaat om het vergroten van de naamsbekendheid. Probeer samen te werken met een populaire maker in uw niche om hun publiek aan te boren.

U kunt ook overwegen gebruik te maken van advertenties in sociale media om uw merk onder de aandacht te brengen van gebruikers die u organisch niet zou kunnen bereiken.

U kunt uw merkbekendheid bijhouden met behulp van een analyse-instrument voor sociale media. De meest relevante statistieken zijn onder meer:

 • Post bereik
 • Merkvermeldingen
 • Aantal volgers
 • Sociaal stemaandeel

#2 - Verbeter het merksentiment

Merksentiment is iets anders dan merkbekendheid. Het beschrijft niet hoe breed uw merk wordt herkend, maar hoe consumenten voel over je merk.

Het verbeteren van het merkgevoel betekent dat u sociale media gebruikt om uw reputatie te beheren en ervoor te zorgen dat meer van uw doelpubliek positief over uw merk denkt dan negatief.

Hoe doe je dat?

Om het merkgevoel te verbeteren, moet u zich richten op positieve interacties met uw publiek op sociale media. Gebruik een tool voor sociale-mediamonitoring om op de hoogte te worden gebracht wanneer iemand uw merk op een van de sociale-mediaplatforms noemt. En als het een klacht of negatief commentaar is, reageer dan snel om de schade aan uw reputatie te beperken.

Je moet je natuurlijk ook richten op het maken van geweldige producten en het aanbieden van uitstekende klantervaringen over de hele linie.

Om het sentiment van uw merk te meten, hebt u een tool voor social media monitoring nodig. Wij raden Brand24 aan (u kunt onze volledige Brand24 review hier lezen).

Social media monitoring tools 'luisteren mee' wanneer iemand over uw merk praat op social media. Ze kunnen meestal merkvermeldingen identificeren en vervolgens de context van het gesprek analyseren om te bepalen of ze uw merk positief, negatief of neutraal noemen.

Uw hulpmiddel kan u een algemene sentimentscore geven die u kunt bekijken om uw prestaties in de richting van uw doel te volgen.

Dit is precies wat ik doe met de gegevens van mijn Brand24 account:

Het is ook de moeite waard te kijken naar andere maatstaven zoals geaggregeerde beoordelingsscores en kwalitatieve gegevenspunten zoals feedback van klanten en reacties op enquêtes.

#3 - websiteverkeer stimuleren

Verkeer naar een website leiden is het tweede meest populaire social media marketing doel, met 52% van de marketeers in een recent onderzoek die zeggen dat het hun primaire focus is.

Dit is wat wij een Direct Response doel noemen - één waarbij het doel is om het publiek een specifieke actie te laten ondernemen. In dit geval is dat het klikken op een link en het bezoeken van je website.

Hoe doe je dat?

U kunt websiteverkeer genereren via sociale media door boeiende inhoud te plaatsen die uw publiek aanmoedigt uw site te bezoeken.

Neem een CTA op in je berichten of sociale bio met een link terug naar je landingspagina's en probeer hen een stimulans te geven om erop te klikken, zoals een freebie of nuttige inhoud.

Als je je richt op Instagram, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een bio link tool zoals Shorby.

Hier is de bio-link pagina die ik in een paar minuten heb gemaakt voor Blogging Wizard:

Gewoonlijk kunt u geen links opnemen in berichten en bent u beperkt tot één link in uw beschrijving. Bio link tools bieden een mooie oplossing door u in staat te stellen een aangepaste shortlink in uw bio toe te voegen die verwijst naar een landingspagina die al uw links bevat, zodat u verkeer naar meerdere websitepagina's kunt sturen.

De belangrijkste metriek om hier bij te houden is uiteraard het websiteverkeer.

U kunt een webanalysetool gebruiken om het verkeer uit verschillende bronnen te meten. Houd het verkeer dat via verwijzingen naar sociale media komt en hoe het in de loop van de tijd verandert, goed in de gaten om te zien of uw inspanningen vruchten afwerpen.

#4 - Leads genereren

Veel marketeers gebruiken sociale media in de eerste plaats voor het genereren van leads. Het doel hier is om mensen te interesseren voor uw bedrijf en in uw verkooptrechter te krijgen, zodat u die interesse na verloop van tijd kunt cultiveren totdat ze klaar zijn om te converteren.

Meestal gaat het erom dat gebruikers van sociale media zich aanmelden voor uw zakelijke mailinglijst, zodat u met hen kunt blijven communiceren.

Hoe doe je dat?

Gebruik een landing page builder om een landingspagina met hoge conversie te maken die is ontworpen om bezoekers een e-mail opt-in formulier te laten invullen.

Gebruik vervolgens sociale media om verkeer naar die landingspagina te leiden door een link op te nemen in uw bio en in belangrijke berichten.

Ik raad ook ten zeerste aan om giveaways te organiseren. Ik heb daar geweldige resultaten mee geboekt. Gebruik een tool voor social media-wedstrijden om een giveaway te organiseren waarbij gebruikers zich moeten inschrijven op uw mailinglijst om kans te maken op de prijs.

Je hoeft geen prijs aan te bieden. Je zou kunnen samenwerken met een merk dat de prijs beschikbaar stelt.

Dan hoef je alleen nog maar te beslissen over de inzendmethoden voor je giveaway. Als je een tool als SweepWidget gebruikt, kun je allerlei inzendmethoden gebruiken. Inzendmethoden voor populaire sociale media-platforms worden ondersteund, zoals je zou verwachten, net als die voor Soundcloud, Patreon, Twitch en meer.

En er zijn toegangsmethoden buiten de sociale platforms, zoals lid worden van uw e-maillijst, enz.

Zodra uw weggevertje klaar is, deelt u het via al uw sociale mediakanalen. Misschien wilt u ook bonuspunten aanbieden voor gebruikers die het bericht met hun vrienden delen om het bereik te maximaliseren.

De belangrijkste gegevens die u hier wilt bijhouden zijn:

 • E-mail inschrijvingen (& afmeldingen)
 • Clicks
 • Click-through rate (CTR)

Misschien wilt u ook aanvullende statistieken bijhouden om te zien hoe goed die leads converteren of reageren op uw marketingberichten, zoals open rates van e-mails, bounce rates, enz.

#5 - Verkoop of conversies stimuleren

Uiteindelijk is het doel van de meeste bedrijven het verhogen van de omzet en het verbeteren van de resultaten. En dat betekent meestal meer verkopen, daarom is het stimuleren van de verkoop een van de belangrijkste social media doelen.

Verkoop is een vorm van conversie (d.w.z. wanneer een gebruiker de actie onderneemt die u beoogt), maar er zijn ook andere conversies waar u zich op kunt richten. Het doel kan bijvoorbeeld zijn dat gebruikers zich aansluiten bij een community, een donatie doen, zich inschrijven voor een webinar, enz.

Hoe doe je dat?

Gebruik sociale media om uw producten onder de aandacht te brengen en interesse op te wekken. Visuele platforms zoals Instagram en Pinterest zijn hier zeer geschikt voor. U kunt ook kijken naar social shopping om rechtstreeks via uw berichten op sociale media te verkopen.

U kunt conversies meten door te kijken naar statistieken en KPI's zoals:

 • Omrekeningskoers
 • Verkoop in de tijd
 • CTR
 • Bouncepercentage

Bedenk ook dat sociale media indirect de verkoop kunnen stimuleren door de naamsbekendheid te vergroten. Hoe meer mensen uw merk kennen, hoe meer potentiële klanten u zult hebben.

Maar iemand die uw merk voor het eerst ziet op sociale media koopt misschien pas vele maanden later een product, waardoor het moeilijk kan zijn om uit te zoeken welke verkopen en conversies het gevolg zijn van sociale media en om een echte ROI te krijgen.

#6 - Betrokkenheid verbeteren

Betrokkenheid vertelt je het percentage mensen die je bericht zien en er ook interactie mee hebben. Het is een ongelooflijk belangrijke metriek om bij te houden, vooral voor makers van inhoud.

Afhankelijk van het sociale platform waarop je je richt, kan een hoger engagement op je berichten het algoritme aanmoedigen om ze zichtbaarder te maken, waardoor je organische bereik toeneemt.

Hoe doe je dat?

Het verbeteren van de betrokkenheid draait allemaal om het creëren van geweldige sociale media-inhoud. Focus op kwaliteit en amusementswaarde en geef uw publiek een reden om het leuk te vinden, commentaar te geven en te delen met hun vrienden.

Een andere gemakkelijke manier om de betrokkenheid te vergroten is ervoor te zorgen dat u sociale inhoud op het juiste moment plaatst.

Gebruik social media management software zoals Agorapulse om uit te zoeken wat het beste tijdstip is om te posten voor maximale betrokkenheid (d.w.z. wanneer uw publiek het meest actief is) en plan uw inhoud in om precies op dat tijdstip te worden gepubliceerd.

Dus, als ik in Agorapulse naar het Twitter-account van Blogging Wizard kijk, is dit wat ik zie:

Met deze gegevens kan ik zeggen dat de meeste dagen rond 16 uur een goede tijd is. En 12 uur op woensdag.

Let op: Tools als deze vertrouwen op gegevens van de inhoud die je publiceert. Om goede gegevens te verkrijgen, raad ik aan om berichten op verschillende tijdstippen in te plannen, zodat je zoveel mogelijk bruikbare gegevens krijgt.

Er zijn een paar verschillende manieren om betrokkenheid te meten, zoals:

 • Betrokkenheid door bereik
 • Opdracht per post
 • Dagelijkse betrokkenheid

Individuele engagement meetgegevens om bij te houden zijn:

 • Houdt van / Reacties
 • Aandelen
 • Opmerkingen
 • Sparen / Spelden

#7 - Laat uw publiek groeien

Een ander veelvoorkomend doel van sociale media is het vergroten van uw publiek. Dit betekent meestal dat u meer volgers krijgt op uw sociale accounts. Hoe meer volgers u hebt, hoe groter uw organische bereik zal zijn.

Hoe doe je dat?

Gebruik hashtags in uw berichten en bio om u te helpen ontdekken en gebruikers te helpen u te vinden. Geef mensen een reden om u te volgen door consequent onderhoudende of nuttige inhoud te creëren, en bied iets nieuws dat het publiek elders niet kan vinden.

Deze is vrij eenvoudig: houd gewoon het aantal volgers op de verschillende social media-kanalen bij. Kijk naar de veranderingen in de loop der tijd om te zien welke van uw inspanningen de grootste impact hebben gehad en gebruik dat om uw strategie te bepalen.

#8 - De klantenservice verbeteren

Sociale media zijn niet alleen een marketingkanaal - veel bedrijven gebruiken het ook als kanaal voor klantenservice.

Als u een van hen bent, is uw primaire doel misschien het gebruik van sociale media om de klantenservice te verbeteren en uw klanten een betere ervaring te bieden.

Hoe doe je dat?

Richt merkpagina's in op alle belangrijke sociale platforms waarop uw klanten actief zijn en gebruik vervolgens een social media-inboxtool zoals Agorapulse of Pallyy om al uw interacties te beheren vanuit één gezamenlijke inbox. Op die manier kan uw team reageren op berichten en ondersteuning bieden vanuit één dashboard.

Om de klantenservice te meten, kunt u kijken naar statistieken, zoals:

 • Klanttevredenheidsscore (CSAT)
 • Merksentiment score
 • Geaggregeerde beoordelingen

U kunt ook kijken naar kwalitatieve bronnen zoals getuigenissen van klanten, enquêtes, klachten, enz.

#9 - Sollicitanten werven

U kunt sociale media ook gebruiken om uw openstaande vacatures in te vullen. Dit is een ander soort conversiedoel, maar in plaats van te proberen het publiek een aankoop te laten doen of zich aan te melden voor uw mailinglijst, probeert u hen een cv te laten indienen.

Hoe doe je dat?

Als uw doel is om sollicitanten te werven, is LinkedIn meestal het beste sociale netwerk voor de baan - dus dat is waar u waarschijnlijk in de meeste gevallen uw vacature wilt delen. Maar misschien wilt u de advertentie ook openstellen voor sollicitanten op andere platforms zoals Twitter en Facebook.

Kwaliteit is ook hier belangrijker dan kwantiteit. U wilt niet door tonnen ongeschikte sollicitanten moeten sorteren, dus concentreer u erop uw berichten onder de aandacht te brengen van getalenteerde professionals die aan de functieomschrijving voldoen.

Om uw wervingsinspanningen te volgen, houdt u sociale statistieken zoals leads per platform en aanwervingen per platform in de gaten.

#10 - Verzamel door gebruikers gegenereerde inhoud (UGC)

Weinig mensen beseffen het, maar sociale media kunnen een geweldige bron van marketingcontent zijn. U kunt UGC-campagnes opzetten en gebruikers van sociale media aanmoedigen om beelden in te sturen van het gebruik van uw producten, waarna u deze content kunt gebruiken in uw eigen sociale mediacampagnes.

Hoe doe je dat?

Ook hier kunnen weggeeftools zoals SweepWidget helpen. Je kunt een social media-wedstrijd opzetten met een prijs voor de beste inzending, en je volgers uitnodigen om hun eigen foto's in te sturen om mee te doen.

Andere tools zoals ShortStack en Woorise kunnen dit ook.

Binnen SweepWidget moet je zoeken naar de invoermethode 'Upload A File'.

Enkele van de belangrijkste statistieken om in de gaten te houden zijn:

 • Inzendingen voor de wedstrijd
 • Bereik
 • Verloving

#11 - Verbeter de SEO rankings

Ja, dat leest u goed. U dacht misschien dat sociale media en SEO twee volledig gescheiden marketingkanalen waren, maar eigenlijk werken ze allebei hand in hand.

Door links naar de inhoud van uw website te delen op sociale media, kunt u wat eerste verkeer naar uw website sturen, zelfs als deze nog niet in de SERP's staat.

Als mensen vervolgens uw site bezoeken en zich met de inhoud bezighouden, stuurt dit positieve gebruikerssignalen naar zoekmachines zoals Google die uw posities in de zoekresultaten kunnen verbeteren.

Niet alleen dat, maar het delen van inhoud op sociale media vergroot uw kansen om backlinks te verdienen. En backlinks zijn een van de grootste rankingfactoren.

Hoe doe je dat?

Stel automatiseringen in om nieuwe blogberichten automatisch te delen op uw sociale mediaplatforms. Zorg ervoor dat u goede inhoud schrijft, zodat het verkeer dat u via sociale media genereert zich vertaalt in positieve on-page signalen.

Kijk naar uw ranking posities voor en na de lancering van uw sociale SEO campagne en kijk of ze verbeteren.

Andere te volgen statistieken zijn kliks, CTR, en on-page engagement statistieken zoals dwell time en bounce rates.

#12 - De productiviteit verhogen

Een van uw sociale mediadoelstellingen kan zijn om uw productiviteit te verhogen. Dat kan betekenen dat u vaker boeiende sociale inhoud publiceert en tegelijkertijd de tijd die u daaraan besteedt vermindert door uw processen te stroomlijnen.

Het kan ook betekenen dat u meer haalt uit uw huidige marketinginspanningen voor sociale media, bijvoorbeeld door de CPC en CPM van uw sociale advertenties te verlagen en uw ROI's te verbeteren.

Hoe doe je dat?

U kunt social media-automatiseringstools gebruiken om uw bedrijfsprocessen te stroomlijnen. Laat uw automatiseringstool repetitieve taken zoals het zoeken naar inhoud en het publiceren van berichten voor u afhandelen, zodat u de tijd van uw team kunt vrijmaken om zich op andere gebieden te concentreren.

Missinglettr kan bijvoorbeeld van blogberichten een 12 maanden durende evergreen social media campagne maken.

Dit maakt het gemakkelijk om uw inhoud te promoten en op lange termijn verkeer te genereren via sociale media.

U kunt de productiviteit meten door bij te houden hoeveel tijd uw team besteedt aan social media-inspanningen (sommige socialemediamarketingtools kunnen hierbij helpen), maar ook uw output door te kijken naar zaken als postingsfrequentie.

#13 - Ga viraal

Een ander socialemediadoel zou kunnen zijn om het aantal berichten dat aanslaat en 'viraal' gaat, te verhogen. Men zegt dat een bericht 'viraal' is gegaan als het sneller en breder wordt verspreid dan gewoonlijk wordt verwacht en een ongewoon groot aantal shares en weergaven ontvangt.

Als een bericht viraal gaat, kan uw aanwezigheid op sociale media in korte tijd enorm toenemen.

Hoe doe je dat?

Kijk naar influencers op social media platforms als TikTok en Instagram die echt van de grond zijn gekomen dankzij een virale post. Vraag jezelf af waardoor deze posts viraal zijn gegaan en gebruik deze inzichten om je eigen contentstrategie te informeren.

Het viraliteitspercentage is de belangrijkste KPI hier. Het meet hoeveel uw inhoud wordt gedeeld als percentage van het totale aantal impressies. U kunt het berekenen door het aantal shares te delen door het aantal impressies van een bepaald bericht, en het vervolgens te vermenigvuldigen met 100 om het percentage te krijgen.

Zie ook: Hoe geld te verdienen op YouTube in 2023: 12 bewezen tactieken

Laatste gedachten

Tot zover onze opsomming van de meest kritische social media doelen voor bedrijven en content creators.

Hopelijk heeft dit u stof tot nadenken gegeven. Maar vergeet niet: stel realistische social media doelen die voor u persoonlijk zijn op basis van uw bredere bedrijfsdoelstellingen.

Gebruik deze doelen niet zomaar. Maak er SMART social media doelstellingen van die preciezer en persoonlijker zijn voor u. En vergeet niet dat u het niet bij één doel hoeft te houden.

Zie ook: 10 Beste plugins om WordPress te versnellen in 2023 (Caching Plugins en meer)

In feite is het gebruikelijker om aan meerdere social media doelen tegelijk te werken.

Het allerbelangrijkste is dat u uw social media-doelstellingen afstemt op uw zakelijke doelstellingen.

Wilt u succes met sociale media? Begin vandaag met het stellen van uw doelen!

Wilt u meer weten over hoe u meer uit uw social media-marketinginspanningen kunt halen? Bekijk dan onze berichten over 20+ topstatistieken over social media en 11 essentiële vaardigheden voor social media-managers.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.