13 Beste Marketing Automation Software (2023 Vergelijking)

 13 Beste Marketing Automation Software (2023 Vergelijking)

Patrick Harvey

Op zoek naar een overzicht van de beste marketing automation tools? Je bent op de juiste plaats!

Als u een bedrijf probeert te runnen, is het zinvol om zoveel mogelijk repetitieve taken te automatiseren - en dat is waar marketingautomatiseringssoftware om de hoek komt kijken.

Deze tools kunnen u helpen uw campagnes beter te optimaliseren, uw workflows te vereenvoudigen en veel van de dagelijkse taken in verband met marketingactiviteiten voor u uit te voeren, waardoor u veel tijd en geld bespaart.

Hieronder vergelijken we de beste marketingautomatiseringssoftware. We hebben ook aanbevelingen voor specifieke situaties opgenomen.

Laten we beginnen.

De beste marketingautomatiseringssoftware - samenvatting

 1. ActiveCampaign - Beste marketing automation software in het algemeen.
 2. Omnisend - Beste alles-in-één marketingautomatiseringssoftware voor e-commerce. Inclusief SMS, webpush en e-mail.
 3. Brevo - Meest betaalbare marketingautomatiseringssoftware. Inclusief SMS en transactie-e-mails.
 4. GetResponse - Beste "full-stack" marketing automation tool.
 5. Moosend - Uitstekende e-mailmarketing software met krachtige automatiseringen.
 6. Druppel - Een ander solide automatiseringsplatform voor e-commerce winkels.
 7. Freshmarketer - Het beste voor kleine tot middelgrote bedrijven.
 8. Keap - Een krachtig marketing- en verkoopautomatiseringsplatform met uitstekende ondersteuning.
 9. Wishpond - Beste marketingautomatiseringstool met ingebouwde sociale wedstrijden.
 10. ManyChat - Beste chat marketing automation tool.
 11. ConvertKit - Beste marketing automation tool voor content creators.
 12. HubSpot - Beste automatiseringssoftware voor grotere bedrijven.
 13. Constant Contact - Een complete e-mailmarketingtoolkit met krachtige, ingebouwde automatisering.

#1 - ActiveCampaign

ActiveCampaign is een customer experience automation platform dat kan worden gebruikt om uw marketinginspanningen over de hele linie te verbeteren.

Het is een volledig uitgeruste oplossing die u kan helpen om een reeks taken te automatiseren, van e-mailmarketingautomatisering tot klantenrelatiebeheer en verkoopprocessen. Enkele van de nuttigste automatiseringsfuncties die ActiveCampaign biedt, zijn:

 • Automatisering in kaart brengen - Met dit hulpmiddel kunt u beter begrijpen hoe uw automatiseringen op elkaar aansluiten, en het kan u helpen de belangrijkste knelpunten in uw klanttraject te identificeren. Het is in wezen een manier om al uw automatiseringen in één overzichtelijk dashboard te bekijken. U kunt automatiseringen binnen de automatiseringskaart bewerken, verwijderen of nieuwe automatiseringen toevoegen en rapporten op hoog niveau genereren.
 • Automatiseringsdoelen - Met de functies voor automatiseringsdoelen kunt u doelen voor uw campagnes instellen en bijhouden. U kunt deze functie gebruiken om zaken als verkoop- en follow-up-e-mails te automatiseren op basis van specifieke acties die uw klanten ondernemen. U kunt uw publiek ook segmenteren op basis van de voltooiing van verschillende doelen, wat zal helpen om een niveau van personalisering aan uw campagnes toe te voegen.
 • Dynamische inhoud - Met de functie voor dynamische inhoud kunt u ervoor zorgen dat uw klanten de beste en meest geoptimaliseerde inhoud te zien krijgen. U kunt meerdere e-mailversies maken met verschillende afbeeldingen, CTA's en meer, en automatiseringen instellen om ze op het juiste moment naar de juiste klanten te sturen.

Het geweldige van ActiveCampaign is dat het u echt kan helpen een beter inzicht te krijgen in uw klanttraject en uw processen te optimaliseren om leadgeneratie en verkoop te verbeteren. Met ActiveCampaign kunt u elk beetje informatie gebruiken waarover u beschikt, aangezien deze krachtige software informatie uit elk online en offline kanaal kan halen.

In het algemeen is dit een geweldig marketingautomatiseringshulpmiddel en kan het worden gebruikt om elke stap van uw e-mailmarketingcampagnes te beheren, niet alleen de automatisering.

Gezien de leercurve raad ik het echter niet aan voor beginners.

Prijzen : Prijsplannen beginnen vanaf $29/maand (jaarlijks gefactureerd).

Probeer ActiveCampaign gratis uit

#2 - Omnisend

Omnisend is een echte omnichannel marketing automatiseringstool die helpt met e-mail, SMS en push meldingen. Het is 100% gericht op e-commerce winkels.

Het grootste voordeel van het combineren van dit alles onder één dak is de communicatie tussen kanalen. Omnisend verenigt uw multi-channel marketinginspanningen zodat u cross-channel campagnes kunt overzien vanuit één dashboard.

Zodra u uw online winkel (bijv. Shopify of WooCommerce) hebt aangesloten, kunt u uw automatiseringen instellen met behulp van een bibliotheek van vooraf gebouwde sjablonen.

Deze campagnes kunnen in sync worden gehouden, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over onsamenhangende campagnes (er is bijvoorbeeld geen risico op fouten zoals het verzenden van een 10% SMS kortingscode en een 20% korting push notificatie op hetzelfde moment).

Het helpt ook bij klantcommunicatie: u kunt verschillende berichtenkanalen (zoals e-mail, sms en pushberichten) in één enkele workflow slepen om uw klanten een consistentere ervaring te bieden.

Omnisend is ook gemakkelijk om mee te beginnen. Als u uw workflows niet vanaf nul wilt opbouwen, kunt u profiteren van kant-en-klare instellingen om uw automatiseringsimplementatie snel te starten.

Zo zijn er kant-en-klare sequenties voor welkomstmails, e-mails voor het achterlaten van producten, sjablonen voor cross-sell berichten (aanbevelingen voor producten op basis van eerdere bestellingen), en nog veel meer.

Om u te helpen uw campagne te optimaliseren, kunt u profiteren van automation splits en A/B-tests, en inzichten putten uit robuuste analysetools en geavanceerde rapportagefuncties.

Prijzen: Omnisend heeft een flexibele prijsstructuur die afhangt van het aantal mensen naar wie u berichten stuurt.

U kunt gratis beginnen met Omnisend (beperkt tot 500 e-mails, 500 pushberichten, 60 internationale sms'jes en 250 contacten). Betaalde plannen met veel hogere limieten beginnen bij $16/maand.

Probeer Omnisend gratis uit

#3 - Brevo (voorheen Sendinblue)

Brevo is een betaalbare alles-in-één marketingtool met ingebouwde automatisering. Het biedt functies op bedrijfsniveau voor een instapprijs.

Brevo komt met een heleboel tools om je te helpen met al je marketinginspanningen op één plek. Je kunt het gebruiken om je marketingcampagnes en klantcommunicatie te automatiseren via meerdere kanalen, waaronder e-mail en SMS.

Ondanks het feit dat Brevo een zeer betaalbare optie is, biedt het enkele geavanceerde e-mailautomatiseringsfuncties. U kunt bijvoorbeeld A/B-tests instellen om twee verschillende automatiseringsworkflowpaden te splitsen om uw campagnes beter te optimaliseren. U kunt ook de hele ervaring beheren met globale herstart- en afsluitvoorwaarden.

Een van de coolste functies van Brevo is zijn chatbot. Je kunt in enkele minuten je eigen chatomgeving creëren, gepersonaliseerd om bij je branding te passen, en deze vervolgens in enkele seconden op je site implementeren door de code snippet in de header van je site te kopiëren en te plakken.

Zodra hij is geïnstalleerd, zal uw chatbot automatisch vragen van klanten voor u beantwoorden. U en uw team kunnen vragen van leads in real-time beantwoorden. U kunt ook workflows stroomlijnen en reactietijden verkorten door conversaties automatisch toe te wijzen aan verschillende chatagenten op basis van de specifieke vraag.

Prijzen: Brevo biedt een gratis plan dat beperkt is tot 300 e-mails per dag en één gebruiker. Betaalde plannen beginnen vanaf $25/maand, maar variëren afhankelijk van je maandelijkse e-mailvolume.

Probeer Brevo gratis uit

#4 - GetResponse

GetResponse GetResponse is een full-stack marketing tool die kan worden gebruikt om elk aspect van uw lead generation en sales inspanningen te beheren. Het bevat functies voor het bouwen van websites, landing pages, en inschrijfformulieren, evenals marketing automation tools.

Met GetResponse, kunt u een robuuste basis van klantgegevens opbouwen om uw campagnes en automatiseringen te informeren. Dan met behulp van de GetResponse visuele automatiseringen bouwen tool, kunt u de perfecte automatiseringen maken die u zullen helpen om meer te verkopen en relaties met uw klanten op te bouwen zonder extra inspanning.

U kunt tags en filters toewijzen op basis van gebruikersgedrag om ervoor te zorgen dat klanten e-mails ontvangen die het meest geschikt zijn voor hen in hun huidige fase in de trechter. U kunt GetResponse ook gebruiken om gedetailleerde klantprofielen te maken dankzij de onbeperkte tags-functie en het engagement scoringssysteem.

Naast automatiseringsfuncties biedt GetResponse een groot aantal e-mailmarketingfuncties waarmee u alles kunt beheren, van autoresponder e-mails tot transactie e-mails. Er is ook live chat, betaalde reclame en conversietrechterfuncties.

Kortom, dit is een geweldige full-stack tool. Als u op zoek bent naar een alles-in-één oplossing die u kan helpen uw marketingcampagnes te superchargen, dan is GetResponse precies wat u nodig heeft.

Prijzen: Plannen beginnen vanaf $12,30/maand (jaarlijks betaald).

Probeer GetResponse gratis

#5 - Moosend

Moosend is een e-mailmarketingplatform met enkele van de meest geavanceerde automatiseringstools.

U kunt in een paar klikken een van Moosend's kant-en-klare automatiseringsworkflowsjablonen implementeren of - voor meer controle - uw eigen sjablonen vanuit het niets samenstellen in de intuïtieve drag-and-drop interface.

Er zijn kant-en-klare workflows voor herinneringse-mails, onboarding van gebruikers (automatisch welkomstmails en instructies sturen wanneer iemand zich inschrijft), achtergelaten winkelwagens, lead scoring (uw verkoopkansen kwalificeren door prospects automatisch te scoren op basis van hun acties), aanbiedingen en meer.

U kunt uw eigen workflows maken in de builder door triggers, voorwaardelijke/controlestappen en acties aan elkaar te koppelen. Als u wilt, kunt u meerdere triggervoorwaarden tegelijk toevoegen. U kunt ook lussen gebruiken om terugkerende e-mails op te stellen, precieze tijdsintervallen toevoegen aan uw workflows voor perfect getimede campagnes, en/of expressies gebruiken voor complexe paden, en nog veel meer.

De workflow builder zelf is gemakkelijk te gebruiken en de interface is naadloos geïntegreerd met de editor, zodat u vanuit elke stap in de workflow rechtstreeks naar de editor kunt gaan zonder de pagina te hoeven verlaten.

Zodra u klaar bent met het bouwen van uw automatiseringsworkflows, kunt u kopieën delen met de rest van uw team, notities en beschrijvingen toevoegen, en detailanalyses bekijken voor elke stap.

Prijzen:

U kunt Moosend 30 dagen gratis uitproberen (geen kredietkaart vereist). Het Pro-plan begint bij $9/maand en de prijzen hangen af van het aantal abonnees. Er zijn ook aangepaste plannen beschikbaar voor ondernemingen.

Probeer Moosend Gratis

#6 - Drip

Druppel is een marketingautomatiseringsoplossing die e-mail en SMS kan automatiseren en een CRM bevat.

Het is voornamelijk ontworpen voor e-commerce bedrijven, maar het is ook zeer geschikt voor andere soorten bedrijven.

Deze software kan u helpen bij het creëren en automatiseren van campagnes die zich richten op uw klanten op basis van hun gedrag en interacties met uw merk. Enkele van de nuttigste functies van Drip zijn:

 • Op gedrag gebaseerde automatiseringen - Deze functie is essentieel voor e-commercebedrijven, omdat u krachtige automatiseringen kunt instellen op basis van de interactie tussen uw klanten en uw site of product. U kunt verschillende triggers instellen, zoals iemand die uw producten bekijkt of een aankoop doet, zodat u automatisch contact kunt opnemen met uw klanten op belangrijke momenten tijdens hun winkelervaring.
 • Geplande verzending - Dit zal uw bedrijven helpen om tijd te besparen op het verzenden van essentiële e-mails zoals welkomstmails, win-back en loyaliteitsopbouwende berichten. U kunt precies instellen wanneer uw klanten deze berichten zullen ontvangen, en u kunt zelfs tijdzone-informatie instellen zodat al uw klanten de e-mails op prime time zien.
 • SMS automatisering - In tegenstelling tot veel andere marketing automation software tools, biedt Drip optionele SMS marketing. Voor e-commerce bedrijven biedt SMS een directe manier om in contact te komen met klanten en het heeft extreem hoge conversiepercentages. Met Drip kunt u uw SMS campagnes net zo gedetailleerd automatiseren als uw e-mail campagnes, wat perfect is voor het verhogen van de betrokkenheid en het verbeteren van de verkoop.

Naast het automatiseren van uw e-mail en SMS campagnes, kunt u Drip ook gebruiken om leadgeneratie formulieren te genereren. Het komt ook met een aantal krachtige segmentatie en rapportage functies die nuttig zijn voor het optimaliseren van uw campagnes.

Prijzen: Plannen beginnen vanaf $39/maand.

Probeer Drip Free

#7 - Freshmarketer

Freshworks is een complete tool voor klantrelatiebeheer, die zeer geschikt is voor kleine tot middelgrote bedrijven.

Freshworks is onderverdeeld in drie verschillende tools die afzonderlijk kunnen worden aangeschaft:

 • Freshdesk - Voor het beheer van multi-channel klantenservice.
 • Freshsales - Voor verkoop en omzetgroei.
 • Freshmarketer - Voor het maken van krachtige marketing automatiseringen.

Al deze hulpmiddelen zijn uiterst nuttig voor kleine en middelgrote ondernemingen, maar het is de Freshmarketer die het echt goed doet op het gebied van automatisering.

Freshmarketer bevat tools zoals heat mapping die u kunnen helpen een diepgaand inzicht te krijgen in de klanten en hun gedragingen. Deze informatie kunt u vervolgens gebruiken om chatbots in te stellen die klanten in de meest cruciale fasen van hun klantreis ondersteunen.

Freshmarketer heeft ook een gebruiksvriendelijk dashboard waar u een end-to-end overzicht krijgt van het traject van elke individuele klant, waarmee u uw doelgroep en lijsten gedetailleerd en nauwkeurig kunt segmenteren.

U kunt deze automatiseringssoftware gebruiken om andere marketingtaken te beheren, zoals transactie-e-mails en algemene klantencommunicatie. Vanuit het CRM-dashboard kunt u contact opnemen met uw klanten via e-mail en chat.

Er zijn ook functies waarmee u conversieoptimalisatie kunt beheren, landingspagina's kunt maken en marketingrapporten kunt genereren. Freshworks is een uitstekende keuze voor bedrijven die op zoek zijn naar een CRM-tool van goede kwaliteit met krachtige automatiseringsfuncties.

Als u op zoek bent naar een instrument dat verkoop en marketing combineert, Freshsales Suite combineert de functionaliteit van Freshsales en Freshmarketer in één.

Prijzen: Alle tools hebben een gratis plan, waarbij Freshdesk een gratis proefversie heeft. Betaalde plannen beginnen vanaf $15/maand.

Probeer Freshmarketer gratis uit

#8 - Keap

Keap is een verkoop- en marketingautomatiseringsplatform dat zowel eenvoudige als geavanceerde automatiseringen biedt.

Als u snel aan de slag wilt zonder eerst complexe workflows te moeten bouwen, kunnen de Easy Automations van Keap helpen. Dit zijn quick-win automatiseringen die bijna geen tijd kosten om in te stellen, maar toch tot grote winst in uw marketing- en verkoopprestaties kunnen leiden:

 • Nieuwe leads - Stel snel automatiseringen in om leads die uw contactformulier invullen te pakken en automatisch een afspraak met hen te boeken.
 • Geautomatiseerde herinneringen - Zodra u een afspraak met een klant hebt gemaakt, krijgt hij automatisch op gezette tijden een herinnering.
 • Sales nurturing - Alle nieuwe leads die u genereert worden toegevoegd aan uw verkooppijplijn om follow-up e-mails te ontvangen met promoties, aanbiedingen en deals speciaal voor hen.
 • Communicatie na de aankoop - Automatiseringen sturen automatisch factuurherinneringen en bedankmails zodra ze betaald hebben.

Als u meer geavanceerde automatiseringen wilt opzetten, kan de bouwer 'Geavanceerde automatiseringen' helpen. Het is een bouwer die u met slepen en neerzetten helpt om snel aangepaste automatiseringsprocessen samen te stellen in een intuïtieve visuele interface. U hoeft alleen maar verschillende triggers, sequenties en doelen naar de pagina te slepen.

U kunt Keap integreren met de rest van uw marketingstack via Zapier-integratie.

Prijzen: Keap-plannen beginnen vanaf $40 per maand. Een gratis proefperiode van 14 dagen is beschikbaar.

Probeer Keap Gratis

#9 - Wishpond

Wishpond is een full-stack marketing- en verkoopautomatiseringsplatform met een brede functieset. Het wordt geleverd met een heleboel tools om te helpen met alle gebieden van uw marketingactiviteiten, waaronder een van de beste oplossingen voor social media-wedstrijden op de markt.

U kunt Wishpond gebruiken om uw hele marketingfunnel vanaf nul op te bouwen. Maak meerdere landingspagina's en koppel ze aan elkaar om meerstappencampagnes te maken, en stuur vervolgens verschillende leads op verschillende paden, afhankelijk van waar ze zich in het kooptraject bevinden. U kunt zelfs de geïntegreerde betalingsoplossing van Wishpond gebruiken om verkopen op uw landingspagina's te realiseren.

Met de marketingautomatiseringsfunctie kunt u automatisch welkomstmails, meldingen over verlaten winkelwagens en herinneringen aan evenementen naar uw leads sturen. U kunt ook gepersonaliseerde vervolgsequenties maken en uw publiek segmenteren op basis van hun gedrag of toegewezen eigenschappen.

Bovendien kunt u ook de briljante functie Social Promotions van Wishpond gebruiken om snel een heleboel nieuwe leads te genereren. U kunt deze gebruiken om virale social media giveaways en wedstrijden samen te stellen en vervolgens deze wedstrijden gebruiken als leadmagneten om uw lijst te laten groeien.

Prijzen:

Jaarplannen van Wishpond beginnen vanaf $49/maand voor maximaal 1000 leads. Wishpond biedt ook een gratis proefperiode van 14 dagen voor jaarplannen.

Probeer Wishpond Gratis

#10 - ManyChat

Als je het gevoel hebt dat je te veel tijd besteedt aan het reageren op berichten op sociale media, ManyChat ManyChat is een krachtige Chatbot software die u kan helpen uw SMS en social media marketing inspanningen te automatiseren.

Zie ook: Hoe te migreren van WordPress.com naar zelf gehoste WordPress

Chatbots worden een algemeen kenmerk van sociale mediaplatforms zoals Instagram en Facebook, en met ManyChat kunt u ervoor zorgen dat uw klanten de hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, wanneer ze die nodig hebben en op het platform van hun keuze.

Chatbots bouwen met ManyChat is uiterst eenvoudig, en je kunt je bots binnen enkele minuten inzetten op Instagram of Facebook. Al met al is het de perfecte tool voor mensen die tijd willen besparen op hun social media marketing inspanningen.

Prijzen: ManyChat heeft een gratis plan beschikbaar. Betaalde plannen beginnen vanaf $15/maand.

Probeer ManyChat gratis uit

#11 - ConvertKit

ConvertKit is een 'creator marketing platform' en biedt de beste automatiseringstoolkit voor bloggers, muzikanten, artiesten en andere content creators.

In tegenstelling tot de meeste andere tools op deze lijst richt ConvertKit zich niet op bedrijven, maar op ontwerpers. Ze kennen hun publiek goed en begrijpen dat ontwerpers andere dingen willen van hun marketingtools, zoals eenvoud, betaalbaarheid en gebruiksgemak.

Het visuele automatiseringsplatform maakt het maken van eenvoudige automatiseringen een fluitje van een cent. U kunt aangepaste paden bouwen voor uw funnels door gebeurtenissen, acties en voorwaarden te koppelen om een volledig klanttraject te creëren.

Zodra u klaar bent, kunt u op elk moment uw visuele automatiseringen bekijken voor een snelle update van wat er gebeurt (u kunt zien hoeveel abonnees elke stap van het traject tot nu toe hebben voltooid).

Wanneer u binnen uw visuele workflow op een formulier of reeks klikt, wordt de inhoud (bijv. e-mail) in hetzelfde venster geopend, zodat u deze kunt aanpassen zonder de pagina te hoeven verlaten.

Als u de zaken nog eenvoudiger wilt houden, kunt u afzonderlijke automatiseringsregels maken met de triggerfunctie 'als dit, dan dat', zonder een hele trechter te hoeven bouwen.

Zie ook: 25 Nieuwste Facebook Video Statistieken, Feiten en Trends (2023)

Naast automatiseringen voor e-mailmarketing bevat ConvertKit een basisbouwer voor landingspagina's, een geïntegreerde handelsoplossing (maak productpagina's, implementeer koopknoppen en een betalingsgateway, en begin met verkopen), en tal van integraties met tools van derden.

Prijzen: U kunt ConvertKit gratis proberen voor maximaal 300 abonnees. Betaalde plannen beginnen vanaf $9 per maand.

Probeer ConvertKit gratis uit

#12 - HubSpot

HubSpot is de perfecte automatiseringssoftware voor grotere bedrijven, omdat het niet alleen krachtige marketingautomatisering omvat, maar alles wat u nodig hebt om grootschalige marketingcampagnes, klantenservice en meer te beheren.

Een van de belangrijkste voordelen van HubSpot is dat het al uw marketingtaken centraliseert in één gebruiksvriendelijk softwarepakket. Binnen de marketinghub kunt u essentiële automatiseringstaken uitvoeren, zoals het koesteren en scoren van leads, het personaliseren van grootschalige e-mailcampagnes en het beheren en analyseren van bulkgegevenssets.

Met HubSpot is het begrijpen van je klantgegevens en het beheren van je automatiseringsworkflows uiterst eenvoudig dankzij hun visuele workflow-editor. De geavanceerde segmentatiefuncties van HubSpot betekenen dat je geautomatiseerde e-mails naar je klanten kunt sturen, maar dat ze toch een persoonlijk tintje krijgen.

Naast automatiseringsfuncties biedt HubSpot ook een reeks tools die marketing een stuk eenvoudiger kunnen maken. Je kunt Hubspot gebruiken om blogcontent te creëren, je SEO te verbeteren en je merkvermeldingen via sociale media te monitoren. Je kunt ook advertenties volgen van over sociale mediaplatforms zoals Facebook, Instagram en Linkedin.

Naast de Marketing hub, krijgen HubSpot klanten ook toegang tot een volledige toolkit voor customer relationship management. Je kunt gebruik maken van een sales hub, service hub, CMS hub en operations hub. Al met al is het een zeer uitgebreide en nuttige tool die zeer geschikt is voor grootschalige marketing teams.

Prijzen: Plannen beginnen vanaf $45/maand.

Probeer HubSpot

#13 - Constant Contact

Tenslotte hebben we Constant Contact - een complete e-mailmarketingtoolkit met krachtige, ingebouwde automatisering.

Met Constant Contact is het eenvoudig om merke-mails te maken, een website te bouwen, producten te verkopen en verkeer te genereren vanaf één platform. Geavanceerde automatiseringsfuncties zijn direct ingebouwd.

U kunt uw e-mailmarketingcampagnes automatiseren door welkomstmails te versturen, druppelcampagnes op te zetten, uw contacten automatisch te segmenteren en meer.

Een coole functie is de mogelijkheid om specifieke e-mailreeksen te activeren op basis van hoe uw abonnees reageren op andere e-mails. U kunt bijvoorbeeld automatisch opnieuw e-mails sturen naar contactpersonen die ze de eerste keer niet openen.

Je kunt ook Constant Contact gebruiken om de inschrijvingsformulieren te maken die je nodig hebt om je lijst te laten groeien, en je kunt sms-opt-in berichten instellen.

Prijzen: Begin bij $12/maand. Begin met een gratis proefperiode van 60 dagen.

Probeer Constant Contact gratis uit

Wat is marketingautomatiseringssoftware?

Marketingautomatiseringsplatforms bieden marketeers de tools die ze nodig hebben om repetitieve taken te automatiseren - niet alleen omwille van de efficiëntie, maar ook om de algemene doeltreffendheid van hun marketingcampagnes te verbeteren. Deze tools kunnen worden ingezet via verschillende kanalen, zoals e-mail, sociale media en zelfs advertentiecampagnes.

Zonder al te ingewikkeld te worden, werkt het als volgt: marketeers kunnen automatiseringssoftware gebruiken om automatische sequenties in te stellen (bijvoorbeeld een reeks e-mails) en criteria specificeren om deze sequenties te activeren (bijvoorbeeld lid worden van uw mailinglijst kan een reeks welkomstmails activeren).

Dit is natuurlijk een heel eenvoudig voorbeeld. Moderne marketingautomatiseringssoftware is meestal heel geavanceerd en kan veel meer dan dat. Ze kan veel hulp bieden op veel verschillende gebieden, met name bij zaken als lead nurturing, klantencommunicatie en segmentering.

Veel tools worden aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI) en maken gebruik van machine learning om geautomatiseerde marketingcampagnes beter te optimaliseren.

Sommige marketingautomatiseringssoftware kan bijvoorbeeld het gedrag van gebruikers volgen en dit gebruiken om uw publiek op te splitsen in verschillende segmenten. Vervolgens kan AI automatisch verschillende automatiseringssequenties uitvoeren voor specifieke segmenten om meer gepersonaliseerde klantervaringen te leveren en betere resultaten te behalen.

Dit is gemakkelijker te illustreren met een voorbeeld, dus stel dat we net automatisch een welkomstmail hebben gestuurd naar een aantal mensen die zich onlangs bij uw mailinglijst hebben aangesloten.

Persoon A opent de welkomstmail en klikt door naar uw website (wat aangeeft dat hij actief met uw e-mails omgaat), terwijl persoon B hem onmiddellijk verwijdert (wat aangeeft dat hij dat niet doet).

Afhankelijk van hoe u uw automatiseringssequenties wilt opzetten, kan persoon A automatisch in een e-mailketen worden getrokken die is ontworpen om hem te blijven voeden en hem verder in uw verkooptrechter te brengen.

Anderzijds kan persoon B volledig uit de workflow worden gehaald, zodat u hem geen e-mails meer stuurt of overgaat op een aparte workflow om hem opnieuw te benaderen.

Sommige marketingautomatiseringssoftware is minder geavanceerd/geavanceerd dan andere. Welke voor u geschikt is, hangt af van uw behoeften en hoe eenvoudig/complex uw activiteiten zijn.

Welke functies biedt marketingautomatiseringssoftware?

De meeste marketingautomatiseringssoftware biedt een brede reeks functies om te helpen bij elk aspect van uw marketingactiviteiten en bij andere marketingkanalen (bv. sociale media).

Deze marketingautomatiseringsfuncties omvatten:

 • Bezoekers volgen - Houd bij wie uw bedrijfswebsite bekijkt, op welke pagina's ze klikken en hoe lang ze op de pagina blijven.
 • Volgen van prospectactiviteiten - Sommige marketingautomatiseringssoftware kan de acties van uw prospects volgen terwijl ze door uw trechter bewegen en u waarschuwen of bepaalde berichten triggeren wanneer specifieke acties worden ondernomen.
 • Scoren en beoordelen van leads - Sommige tools kunnen worden geprogrammeerd om een score toe te kennen aan leads op basis van factoren zoals de acties die ze hebben ondernomen of hun demografische gegevens. Deze score vertelt u hoe dicht de lead bij aankoopbereidheid is.
 • Geautomatiseerde toewijzing van leads - U kunt veel automatiseringstools programmeren om leads die aan bepaalde scores voldoen automatisch toe te wijzen aan uw verkopers.
 • Bouwers van landingspagina's - Bouw hoog converterende landingspagina's voor gebruik in uw campagnes met behulp van frontend drag-and-drop pagina-editors.
 • Dynamische inhoud - Toon automatisch gepersonaliseerde inhoud aan uw verschillende publiekssegmenten. Dit kan betrokkenheid en conversies bevorderen.
 • Beheer van sociale media - Beheer uw sociale media-accounts, stel automatische berichten in en meer. Opmerking: zie ons speciale artikel over sociale automatiseringssoftware als sociale media een prioriteit is voor uw bedrijf.
 • E-mail marketing - Maak autoresponders en e-mailsequenties, stel getriggerde e-mails in op basis van aankopen, sitebezoeken, enz. en meer.
 • CRM-functies - De meeste marketingautomatiseringssoftware zal ingebouwde functies voor klantrelatiebeheer hebben, zoals een verenigde inbox, geautomatiseerde chatbots en meer.
 • Lijstsegmentatie - Segmenteer uw mailinglijst in groepen op basis van gebruikersacties, leadscores, demografische gegevens en meer, en start vervolgens gepersonaliseerde e-mailcampagnes.
 • Visuele e-mail bouwer - Dit kan u helpen geweldige e-mails te maken van aanpasbare sjablonen om te gebruiken als onderdeel van uw geautomatiseerde campagnes.

Wat moet u zoeken in een marketingautomatiseringstool?

Er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden als u op zoek bent naar een marketingautomatiseringstool. Ten eerste moet u overwegen of u een alles-in-één oplossing wilt of dat u een tool wilt die zich slechts op één marketingkanaal richt.

Het is de moeite waard om te kijken naar de specifieke marketingautomatiseringsfuncties die voor uw bedrijf van cruciaal belang zijn.

Als u bijvoorbeeld alleen aan e-mailmarketing doet (en nooit aan sociale-mediamarketing, advertenties, enz. doet), dan zult u alleen een tool voor e-mailautomatisering willen zoeken. Investeren in een all-in-one tool zou overkill zijn, omdat die meestal meer kosten en u de meeste functies waarschijnlijk niet zult gebruiken.

Overweeg vervolgens hoeveel u wilt uitgeven en zoek iets dat binnen uw budget past. Marketingautomatiseringsplatforms kunnen variëren van een paar dollar per maand aan de onderkant tot duizenden dollars per maand aan de bovenkant van de markt (zoals het Enterprise-plan van Hubspot).

Andere factoren om op te letten zijn:

 • Plafonds en beperkingen - Sommige plannen voor automatiseringstools kunnen beperkingen opleggen, zoals het aantal e-mails dat u kunt versturen of het aantal contacten dat u in uw mailinglijst kunt opnemen.
 • Gebruiksgemak - Het is een goed idee om een gebruiksvriendelijk marketingautomatiseringsplatform te kiezen, met een eenvoudige maar geavanceerde gebruikersinterface. Idealiter is het ook ontwikkelaarvriendelijk en ondersteunt het zaken als API's en Webhooks.
 • Ondersteuning - Iedereen loopt tegen problemen aan en heeft van tijd tot tijd vragen. De beste marketingautomatiseringstools bieden deskundige en behulpzame ondersteuning waarmee u altijd gemakkelijk contact kunt opnemen.

Wat zijn de voordelen en de ROI van marketingautomatiseringssoftware?

Er is een reden dat meer dan de helft van alle B2B-organisaties marketingautomatisering gebruikt. Hier zijn enkele statistieken die enkele van de grootste voordelen van marketingautomatiseringssoftware laten zien, en het soort ROI dat u kunt verwachten:

 1. Het helpt u nieuwe leads te genereren . 80% van de gebruikers van marketingautomatisering zegt dat ze hun aantal leads zagen toenemen nadat ze de software aan hun technologiestapel hadden toegevoegd.
 2. Het kan u helpen om meer leads te converteren . 77% van de gebruikers van marketingautomatisering meldt een toename van conversies.
 3. Het verhoogt de verkoopproductiviteit. Volgens de statistieken verhoogt marketingautomatisering de verkoopproductiviteit met 14,5%.
 4. Het verlaagt de kosten. Marketingautomatisering leidt tot een vermindering van de marketingoverheadkosten met gemiddeld 12,2%.
 5. Het maakt je tijd vrij. Marketingautomatisering kan zorgen voor taken waar u zelf geen tijd voor hebt, zodat u tijd vrijmaakt om u te richten op het verbeteren van uw bedrijf op andere manieren, het genereren van meer verkoop en het verhogen van uw inkomsten.
 6. Het kan uw responscijfers verbeteren. Onder responsgegevens vallen zaken als de open- en doorklikratio's van e-mails. 57% van de marketeers zegt dat deze gegevens de manier zijn waarop zij de ROI meten, en marketingautomatiseringstools kunnen deze drastisch verbeteren door u in staat te stellen uw marketingboodschappen beter te personaliseren voor uw verschillende publiekssegmenten, zodat de kans groter is dat zij er gebruik van maken.
 7. Het kan uw ROI verhogen. 65% van de marketing influencers zegt dat de topprioriteit van hun marketingtechnologie strategie het verhogen van de ROI is, en automatiseringstools kunnen u daarbij helpen zodat u meer verkoop kunt stimuleren.
 8. De drie grootste voordelen van marketingautomatisering zijn lead management, relevantere berichten/content, en hogere inkomsten, volgens de gegevens.

En dat is nog niet alles - er zijn nog veel meer statistieken waar deze vandaan komen. Zie onze opsomming van marketingautomatiseringsstatistieken voor de volledige lijst.

De ideale marketingautomatiseringssoftware voor uw bedrijf kiezen

Tot zover onze opsomming van de beste marketing automation tools. De enige vraag die overblijft is: welk platform is het beste voor uw bedrijf?

Zoals we al eerder zeiden, zijn er veel verschillende factoren om te overwegen bij het afwegen van uw opties, maar als u een snel antwoord wilt, is dit wat wij aanbevelen:

 • Kies ActiveCampaign als u de algehele beste marketingautomatiseringssoftware wilt (omvat e-mailmarketing, CRM, hulpmiddelen voor leadbeheer, site tracking en meer)
 • Probeer Omnisend als u een e-commercewinkel runt en campagnes over meerdere kanalen wilt automatiseren.
 • Brevo De prijs wordt berekend op basis van het aantal verzendingen, niet op basis van het aantal contacten.
 • Ga voor GetResponse voor een geweldige full-stack marketing software die geavanceerde e-mailmarketing, contact scoring en lead segmentatie biedt.

Hopelijk is een van deze instrumenten geschikt voor uw behoeften.

Maar als u op zoek bent naar iets anders, vindt u onze berichten over transactionele e-maildiensten of software voor e-mailnieuwsbrieven misschien het lezen waard.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.