33 Laatste WeChat-statistieken voor 2023: de definitieve lijst

 33 Laatste WeChat-statistieken voor 2023: de definitieve lijst

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

WeChat is de techgigant waar je nog nooit van hebt gehoord. Het is het zesde meest gebruikte sociale medianetwerk en de derde meest populaire messaging app op de planeet, maar als je buiten China woont, is het onwaarschijnlijk dat je er ooit gebruik van hebt gemaakt.

Om wat licht te werpen op deze weinig bekende titaan van de mobiele app industrie, hebben we een lijst samengesteld van de laatste WeChat statistieken, feiten en trends.

Deze statistieken zullen nuttige informatie onthullen over de zogenaamde 'super app' en de mensen die hem gebruiken. Klaar? Laten we er meteen in duiken!

Favorieten van de redactie - WeChat statistieken

Dit zijn onze meest interessante statistieken over WeChat:

 • WeChat heeft meer dan 1,2 miljard mensen die dagelijks op hun platform inloggen. (Bron: Statista1)
 • Gebruikers op WeChat versturen meer dan 45 miljard berichten per dag... (Bron: ZDNet)
 • WeChat Pay heeft een dagelijks transactievolume van meer dan 1 miljard. (Bron: PYMNTS.com)

WeChat gebruiksstatistieken

Laten we eerst eens kijken naar enkele belangrijke WeChat-statistieken die ons meer vertellen over de staat van het platform, hoeveel mensen het gebruiken en de manieren waarop ze het gebruiken.

1. Meer dan 1,2 miljard mensen loggen dagelijks in op WeChat.

Volgens oprichter Allen Zhang passeerde de app in augustus 2018 de grens van 1 miljard. Het was de eerste Chinese app en een van de slechts zes apps wereldwijd die deze ongelooflijke mijlpaal bereikte.

Het is vooral indrukwekkend als je bedenkt dat de overgrote meerderheid van die gebruikers uit China komt, en de totale bevolking van China bedraagt slechts iets meer dan 1,4 miljard.

Bron : Statista1

2. WeChat is de populairste mobiele app in China...

WeChat domineert het sociale medialandschap in China. Het is met grote voorsprong de belangrijkste sociale app qua marktpenetratie. 73,7% van de respondenten in een onderzoek uit 2019 zei de app vaak te gebruiken.

Ter vergelijking: slechts 43,3% van de respondenten in hetzelfde onderzoek zei QQ te gebruiken, de op een na populairste sociale media-app in China. Sina Weibo bleef achter op een verre derde plaats met slechts 17% van de respondenten die zeiden dat ze het vaak gebruikten.

Bron : Statista2

3. ...En het zesde meest populaire sociale media netwerk wereldwijd.

WeChat mag dan de dominante sociale media-app zijn in China, het heeft moeite om door te breken op de internationale markt. Het is nog niet gelukt om door te breken in de top 5 van meest populaire sociale media-netwerken wereldwijd, maar het zit er niet ver vanaf.

Facebook neemt de eerste plaats in, met meer dan 2,8 miljard maandelijks actieve gebruikers (meer dan het dubbele van WeChat). WeChat staat ook achter YouTube (~2,3 miljard MAU's), WhatsApp (2 miljard MAU's), Instagram (~1,4 miljard MAU's) en Facebook Messenger (1,3 miljard MAU's).

Maar aangezien WeChat slechts ongeveer 60 miljoen maandelijkse actieve gebruikers tekort komt ten opzichte van Facebook Messenger, is er een kans dat het in de komende paar jaar zal overtreffen, vooral als het zo snel blijft groeien als de afgelopen jaren.

Bron : Statista3

Verwante lectuur: 28 Laatste Social Media Statistieken: Wat is de staat van Social Media?.

4. WeChat is goed voor ongeveer 35% van de totale tijd die in China aan mobiele telefonie wordt besteed.

Dit is volgens gegevens uit 2017, dus het kan sindsdien een beetje veranderd zijn. Maar aangezien WeChat het sociale landschap in China blijft domineren, is het onwaarschijnlijk dat het met een significant bedrag is afgenomen.

In totaal is Tencent (het moederbedrijf van WeChat) goed voor 55% van alle mobiele tijd in China. Dit marktmonopolie is even zorgwekkend als indrukwekkend. De Chinese leiders lijken het daarmee eens te zijn en hebben van de handhaving van het antimonopolie een prioriteit gemaakt. Regelgevers hebben onlangs antimonopolieboetes uitgedeeld aan techgiganten als Tencent en Alibaba.

Bron : China Channel

5. Gebruikers op WeChat versturen meer dan 45 miljard berichten per dag...

WeChat is in de eerste plaats een messaging-app - en een ongelooflijk populaire bovendien. 45 miljard berichten worden elke dag via het platform verstuurd. Ter vergelijking: op WhatsApp worden elke dag ongeveer 100 miljard berichten verstuurd.

Bron : ZDNet

Verwante lectuur: 34 Laatste WhatsApp-statistieken, feiten en trends.

6. ...en voeren meer dan 410 miljoen gesprekken

Een andere manier waarop WeChat kan worden gebruikt is om te bellen. Net als andere populaire messaging apps zoals Messenger of Whatsapp, kunnen gebruikers met WeChat gratis via wifi naar andere gebruikers bellen. Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor gewone mobiele telefoongesprekken, en als zodanig is het een populaire manier voor mensen om in contact te blijven. Ongeveer 410 miljoen audio- en videogesprekken worden dagelijks via de app gevoerd.

Bron : ZDNet

7. Er zijn meer dan 20 miljoen officiële WeChat-accounts.

WeChat Official accounts zijn het antwoord van WeChat op Facebook Pages. Ze zijn WeChat's 'zakelijke' account optie en bieden een interface voor merken om te verzamelen en te interageren met hun volgers en nieuwe klanten te bereiken. Tot op heden zijn er meer dan 20 miljoen van deze Official accounts op WeChat.

Bron : WeChat Wiki

8. Ongeveer de helft van alle WeChat-gebruikers volgt tussen 10 en 20 officiële accounts.

49,3% om precies te zijn. 24% volgt minder dan 20 accounts en bijna 20% volgt 20-30 accounts. Hieruit blijkt dat WeChat-gebruikers openstaan voor merken en bereid zijn met hen in contact te treden op de app.

Bron : Statista4

9. 57,3% van de WeChat-gebruikers vindt nieuwe officiële WeChat-accounts via andere officiële accounts.

Het merendeel van de WeChat-gebruikers die officiële accounts volgen, vindt deze via andere officiële accounts. Volgens gegevens die op WeChat Wiki zijn gepubliceerd, volgen vrouwen gemiddeld ook meer officiële accounts dan mannen.

Zie ook: Hoe uw geld beheren als freelancer

Bron : WeChat Wiki

10. 30% van de WeChat gebruikers vinden WeChat officiële accounts via WeChat Moments Advertising.

Merken kunnen advertenties plaatsen op de Moments-feed van WeChat-gebruikers om hun producten en diensten te promoten. 30% van de gebruikers zegt nieuwe officiële accounts te vinden om te volgen via deze advertenties.

Bron : WeChat Wiki

11. 750 miljoen mensen hebben dagelijks toegang tot WeChat Moments.

WeChat Moments is een van de belangrijkste functies van WeChat. Het biedt een hoop sociale functies voor gebruikers. Je kunt door de Moments-feed bladeren om op de hoogte te blijven van je vrienden of je eigen statusupdates, foto's en video's delen.

Elke WeChat-gebruiker gaat gemiddeld meer dan 10 keer per dag naar Moments, in totaal meer dan 10 miljard bezoeken per dag.

Bron : WeChat Blog

12. Meer dan 100 miljoen gebruikers maken gebruik van de privacy-instellingen van Moments

Dit is het aantal mensen dat hun Moments zichtbaarheid heeft ingesteld op drie dagen of minder met behulp van een togglable privacy functie, volgens een toespraak van WeChat oprichter Allen Zhang.

Bron : WeChat Blog

13. Ongeveer 46% van de internetgebruikers in China doet aankopen via sociale netwerken zoals WeChat.

In China's mobile-first economie fungeren sociale media als een sociale marktplaats. 46% van de internetgebruikers in het land koopt producten en diensten via sociale platforms zoals WeChat, en dat cijfer zal tegen 2024 naar verwachting meer dan 50% bedragen.

Bron : eMarketer

Demografie van WeChat-gebruikers

Laten we vervolgens eens kijken naar de mensen die WeChat gebruiken. Hier zijn enkele verhelderende WeChat statistieken met betrekking tot gebruikersdemografie.

14. 78% van de 16- tot 64-jarigen in China gebruikt WeChat.

WeChat is zeer populair bij alle generaties, met een vergelijkbaar aantal gebruikers in alle leeftijdscategorieën. Meer dan driekwart van de mensen in China tussen 16 en 64 jaar gebruikt het platform.

Bron : Wij zijn sociaal

15. 20% van de oudere bevolking van China gebruikt WeChat.

Zelfs onder senioren is WeChat populair. De app had in 2018 meer dan 61 miljoen gebruikers boven de 55 jaar, wat toen ongeveer een vijfde van de oudere bevolking van China was.

Bron : China Internet Watch

16. 53% van de WeChat-gebruikers zijn mannen.

Terwijl 47% vrouw is. In 2014 was dat verschil tussen de geslachten veel groter: 64,3% van de WeChat-gebruikers was toen man tegenover slechts 35,7% vrouw. Hieruit blijkt dat WeChat er in de loop der tijd in is geslaagd zijn aantrekkingskracht te verbreden en die genderkloof te dichten.

Bron : WeChat Wiki

17. 40% van de WeChat-gebruikers bevindt zich in zogenaamde "Tier 2"-steden.

Analisten gebruiken al lang een "tier" systeem om steden in China in te delen op basis van het gemiddelde inkomen van hun bevolking. Het grootste segment van WeChat gebruikers woont in "tier 2" steden, dat zijn steden met een BBP tussen US$68 miljard en US$299 miljard. Nog eens 9% van de gebruikers komt uit tier 1 steden, 23% woont in tier 3 steden, en 27% in tier 4 steden.

Bron : WeChat Wiki

18. Er zijn naar schatting 100-200 miljoen WeChat gebruikers buiten China...

Volgens Human Rights Watch kan dit zorgwekkende gevolgen hebben. WeChat heeft niet de beste staat van dienst als het gaat om de privacy van gebruikers, en het is aangetoond dat WeChat gebruikers van buiten China in de gaten houdt en de verzamelde gegevens deelt met de Chinese regering, die kunnen worden gebruikt om in China geregistreerde accounts te censureren.

Bron : HRW

19. ...En ongeveer 19 miljoen van die gebruikers zijn in de VS.

WeChat is lang niet zo populair in de VS als andere sociale netwerken, maar 19 miljoen is toch niet gering. Het komt neer op ongeveer 0,05% van de bevolking.

Bron Reuters

WeChat inkomstenstatistieken

Benieuwd hoeveel geld WeChat genereert? Bekijk deze WeChat inkomstenstatistieken!

20. Het moederbedrijf van WeChat genereerde meer dan 74 miljard aan inkomsten in 2020.

Dat is meer dan 482 miljard RMB en een stijging van 28% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Interessant is dat, in tegenstelling tot de meeste sociale netwerken, de inkomsten van WeChat niet in de eerste plaats afkomstig zijn van advertentiedollars, maar van de diensten met toegevoegde waarde van het platform. Zo kwam 32% van de inkomsten in 2018 uit games.

Bron : Jaarresultaten Tencent

21. WeChat heeft een ARPU van ten minste 7 USD.

ARPU staat voor gemiddelde inkomsten per gebruiker. De ARPU van WeChat is schokkend hoog in vergelijking met zijn concurrenten. Hij is bijvoorbeeld 7x hoger dan WhatsApp, de grootste berichtenapp ter wereld met een ARPU van slechts 1 USD.

De reden dat dit zo hoog is, houdt verband met het feit dat WeChat veel meer is dan alleen een berichtensysteem. Zijn ecosysteem van mini-apps speelt in op elk aspect van het dagelijks leven van zijn gebruikers en opent een wereld van nieuwe mogelijkheden om geld te verdienen.

Bron : World Economic Forum

Zie ook: De 8 beste Triberr alternatieven voor 2023: geprobeerd & getest

22. Diensten met toegevoegde waarde genereren het grootste deel van Tencent's inkomsten.

In het derde kwartaal van 2016 was VAS goed voor 69% van de inkomsten van WeChat. Ter vergelijking: online reclame maakte slechts 19% van de inkomsten uit. Dit staat in schril contrast met de meeste sociale netwerken in de westerse wereld, waar advertentiedollars de primaire inkomstenbron zijn.

Bron : China Channel

WeChat mini-app statistieken

WeChat is veel meer dan alleen een messaging app. Het functioneert als een heel mobiel ecosysteem, met duizenden en duizenden mini-programma's beschikbaar binnen WeChat zelf. Deze sub-applicaties functioneren als lichtgewicht mobiele apps. Gebruikers kunnen ze gebruiken om betalingen te doen, spelletjes te spelen, vluchten te boeken, en nog veel meer.

Hier zijn enkele WeChat statistieken die ons meer vertellen over de Mini Apps die beschikbaar zijn op het platform en hoe gebruikers ermee omgaan.

23. Er zijn meer dan 1 miljoen "mini-apps" op WeChat.

Een cool ding over WeChat dat het anders maakt dan andere messaging apps is de Mini App functie. Het functioneert in wezen als een app store, waardoor gebruikers lichtgewicht apps kunnen installeren die in WeChat zelf draaien. Derden en merken kunnen hun eigen WeChat apps maken en deze op de lijst zetten om meer klanten te bereiken.

En dit cijfer laat zien hoe populair Mini Apps zijn. Met meer dan 1 miljoen apps op het platform is de app-database van het platform bijna half zo groot als de App Store van Apple.

Bron : TechCrunch

24. 53% van de mensen installeert WeChat Mini Apps voor tijdelijk gebruik.

Veel mensen die Mini Apps gebruiken, doen dat slechts tijdelijk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze in de regen staan en een taxi moeten roepen.

Bron : WeChat Wiki

25. 40% van de mensen gebruikt Mini Apps omdat ze geen mobiele apps willen downloaden.

Een van de redenen waarom Mini Apps zo populair zijn, is dat ze heel licht zijn in vergelijking met volledige mobiele apps zoals u die in een app store kunt downloaden. Veel gebruikers zijn huiverig om hun bandbreedte en ruimte te verspillen aan mobiele apps, en zoeken daarom naar een Mini App equivalent.

Bron : WeChat Wiki

26. 60% van de mensen gebruikt Mini Apps omdat ze die gemakkelijk te gebruiken vinden

WeChat Mini Apps vormen een groot deel van het dagelijks leven in China, en veel gebruikers maken graag gebruik van de diensten en het entertainment dat ze bieden. Dit is wellicht te danken aan hun gebruiksvriendelijkheid en gemakkelijke toegang. Volgens WeChat Wiki vindt meer dan de helft van alle WeChat-gebruikers Mini Apps gemakkelijk te gebruiken.

Bron : WeChat Wiki

27. Spelletjes zijn het populairste type WeChat Mini App.

42% van de mensen gebruikt WeChat Mini Apps voor gaming. De volgende meest populaire categorie Mini Apps is Life Services (39%) en Reading and Shopping apps staan op de derde plaats met 28%.

Bron : WeChat Wiki

28. Er waren x27 meer eCommerce transacties op WeChat Mini Apps in 2019 vergeleken met het jaar ervoor

Net als veel van de extra functies van WeChat worden Mini Apps steeds populairder en groeien ze zowel in gebruik als in omzet. Veel van de Mini Apps die op WeChat beschikbaar zijn, kunnen worden gebruikt om aankopen te doen. In 2019 steeg het aantal e-commercetransacties dat plaatsvond op dit soort WeChat Mini Apps met het 27-voudige. Yep, dat klopt - dat is een stijging van 2700% op jaarbasis.

Bron : WeChat Wiki

WeChat Pay statistieken

WeChat Pay is het antwoord van WeChat op Alipay. Het is een in de WeChat-app geïntegreerde dienst voor mobiele betalingen en digitale portemonnee, waarmee gebruikers via hun smartphone onmiddellijke betalingen kunnen verrichten.

Hier zijn enkele WeChat-statistieken die ons meer vertellen over deze betaaldienst en de handelaren en consumenten die hem gebruiken

29. Honderden miljoenen mensen gebruiken WeChat Pay elke dag.

WeChat Pay is net zo populair als zijn messaging-tegenhanger en heeft een enorm aantal dagelijks actieve gebruikers. Hoewel WeChat de exacte gebruikerscijfers niet bekend heeft gemaakt, melden ze wel dat 'honderden miljoenen' mensen de betaalapp dagelijks gebruiken.

Bron WeChat Pay1

30. WeChat Pay wordt maandelijks door meer dan 800 miljoen mensen gebruikt.

WeChat kende een snelle groei in populariteit in 2018 en daarna. In 2019 werden ze de populairste betaalapp in China en haalden ze marktleider Alipay in, die in 2019 ongeveer 520 miljoen gebruikers had.

Bron WeChat Pay2

31. WeChat Pay heeft een dagelijks transactievolume van meer dan 1 miljard.

WeChat pay is geen voorbijgaande rage, het is verantwoordelijk voor een extreem hoog volume aan transacties per dag. In alle landen waar het beschikbaar is, worden elke dag meer dan 1 miljard transacties voltooid.

Bron : PYMNTS.com

32. Het aantal winkeliers dat WeChat Pay accepteert is in een jaar tijd met 700% gestegen.

WeChat Pay werd gelanceerd in 2013, maar het duurde even voordat het aansloeg. In 2018 groeide het gebruik van de app echter aanzienlijk met ongeveer 700%. Niet alleen nam het gebruik van de app toe in China, maar hij werd ook beschikbaar in 49 markten buiten China.

Bron : PR Newswire

33. Ten minste 1 op de 5 WeChat-gebruikers hebben hun account ingesteld voor WeChat-betalingen.

Dit betekent dat ze hun debet- of kredietkaart hebben gekoppeld aan hun WeChat-gebruikersaccount voor directe, wrijvingsloze betalingen. Dankzij deze functie kunnen gebruikers zowel in fysieke winkels als in-app aankopen doen.

Bron : a16z

WeChat statistische bronnen

 • a16z
 • China Internet Watch
 • China Channel
 • eMarketer
 • HRW
 • WeChat Blog
 • PR Newswire
 • Statista1
 • Statista2
 • Statista3
 • Statista4
 • PYMNTS.com
 • Reuters
 • TechCrunch
 • Jaarresultaten Tencent
 • Wij zijn sociaal
 • WeChat Pay1
 • WeChat Pay2
 • ZDNet
 • Wereld Economisch Forum
 • WeChat Wiki

Laatste gedachten

Tot zover onze opsomming van de 33 laatste WeChat-statistieken. Hopelijk heeft dit enig licht geworpen op de toestand van China's grootste mobiele app.

TikTok is een ander groot socialemediaplatform dat eigendom is van een Chinees moederbedrijf. Nu je hier toch bent, wil je misschien onze opsomming van de laatste TikTok-statistieken bekijken om te zien hoe het zich verhoudt tot WeChat.

U kunt ook onze berichten over Snapchat statistieken, smartphone statistieken of SMS marketing statistieken bekijken.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.