Hoe te migreren van WordPress.com naar zelf gehoste WordPress

 Hoe te migreren van WordPress.com naar zelf gehoste WordPress

Patrick Harvey

Je hebt je onderzoek gedaan toen je je blog begon, en kwam erachter dat WordPress de beste optie is.

Maar welke WordPress heb je gekozen?

Als je WordPress.com gebruikt, heb je waarschijnlijk ontdekt dat dat niet kan:

  • Weg met die vervelende footer credits om er professioneler uit te zien
  • Gebruik Google Adsense om geld te verdienen met uw blog
  • Een plugin gebruiken om uw site aan te passen of nieuwe functies toe te voegen
  • Upload een premium thema dat u bij een derde partij hebt gekocht

Dat komt omdat je de verkeerde WordPress gebruikt!

Wat is het verschil tussen WordPress.com & WordPress.org?

Wat veel bloggers zich niet realiseren is dat er nogal wat grote verschillen zijn tussen WordPress.com en WordPress.org.

Zie ook: 15 beste Pinterest tools voor 2023 (inclusief gratis planners)

Zie het als het verschil tussen het huren van een appartement en het kopen van een huis.

Bloggen op WordPress.com is als het huren van een appartement. Het huis is eigendom van WordPress.com, en u huurt uw eigen ruimte. U moet zich houden aan hun regels, en toestemming vragen (en extra betalen) om grote veranderingen aan te brengen in uw ruimte.

Het gebruik van WordPress.org is als het bezitten van je eigen huis. Je koopt je eigen domein en hosting, en je kunt de gratis WordPress.org software downloaden om te installeren en te gebruiken op je website. Het is jouw eigendom, en je kunt doen wat je wilt zonder toestemming te vragen.

Als u klaar bent om te stoppen met het huren van ruimte en uw eigen blog te bezitten, bent u op de juiste plaats!

In dit bericht lopen we stap voor stap door het proces om je bestaande blog te verplaatsen van WordPress.com naar WordPress.org.

(Wil je overstappen van een andere gratis blogdienst naar je eigen WordPress? Bekijk dan onze berichten over Hoe migreer ik van Tumblr naar WordPress en Hoe migreer ik mijn blog van Blogspot naar WordPress).

Hoe u uw blog verplaatst van WordPress.com naar zelf gehoste WordPress

Stap 1: Exporteer uw bestaande blog

De eerste stap is het downloaden van al uw inhoud van uw bestaande blog op WordPress.com.

Log in op uw account en klik vanaf de voorpagina van uw website op het menu "Mijn Site" in de linkerbovenhoek.

Klik onderaan het menu op "Instellingen".

Klik in het menu bovenaan de pagina op de meest rechtse optie, "Exporteren", en vervolgens op de blauwe knop "Alles exporteren" aan de rechterkant:

Wacht tot het bestand gegenereerd is (hoe groter je blog, hoe langer het duurt).

Als het klaar is, zou je dit bericht moeten zien:

In plaats van te wachten op de e-mail, kunt u gewoon op de knop "Downloaden" klikken om het bestand nu te downloaden.

Het bestand bevat al uw berichten en pagina's. Het bewaart echter niet uw algemene bloginstellingen, widgets of andere instellingen, dus die moeten we instellen in uw nieuwe blog.

Zie ook: 26 Nieuwste podcaststatistieken voor 2023: gebruik en meer

Stap 2: Stel uw nieuwe domein en hosting in

Deze stap is afhankelijk van uw huidige bloginstelling.

Als je nooit een domein hebt gekocht (www.yourblog.com) bij je WordPress.com blog, hoef je je geen zorgen te maken over het verhuizen van het domein. Je kunt gewoon je nieuwe domein en hosting kopen en daar je blog opzetten, en je lezers op de hoogte brengen van de verhuizing.

Als je een domein (www.yourblogname.com) hebt gekocht bij WordPress.com, kun je het wegverhuizen als het langer dan 60 dagen geleden is. Je kunt de instructies volgen om een domein naar een andere registrar te verhuizen door WordPress. Er zijn ook instructies om je domeinregistratie gewoon op te zeggen als je het toch wilt veranderen in een nieuwe.

(Hulp nodig bij het kiezen van een domeinnaam? Zie ons artikel over Het kiezen van de perfecte domeinnaam voor uw blog: een beginnersgids).

Voor het instellen van uw nieuwe domein en hosting kunt u een kijkje nemen bij onze aanbevolen webhosts om een hostingbedrijf te vinden dat aan uw behoeften voldoet.

U kunt meestal een nieuw domein kopen, of een bestaand domein verhuizen, bij hetzelfde bedrijf waar u uw hosting koopt.

Stap 3: Installeer WordPress

Hoe u WordPress installeert, hangt af van uw webhost. Veel webhosts bieden eenvoudige installaties van WordPress met één klik, en sommige bieden zelfs een voorinstallatie aan wanneer u uitcheckt.

U kunt WordPress ook handmatig installeren als u dat wilt, of als uw webhost geen installatie voor u aanbiedt. U kunt de beroemde 5 minuten installatie gebruiken als dat het geval is, maar dat is hoogst onwaarschijnlijk aangezien WordPress het populairste CMS is dat er bestaat.

Ga in geval van twijfel naar het ondersteuningscentrum van uw webhost of open een ondersteuningsticket bij hen, en zij kunnen u laten weten hoe het moet.

Als je hulp nodig hebt, laat deze tutorial zien hoe je aan de slag kunt met Siteground (een van onze aanbevolen webhosts).

Stap 4: Importeer de inhoud van uw blog

Zodra WordPress is geïnstalleerd, kunt u inloggen op uw dashboard vanaf www.yourblogdomain.com/wp-admin (gewoon vervangen door uw werkelijke domein), met de inloggegevens die u hebt ingesteld of die naar uw e-mail zijn gestuurd.

Op uw dashboard gaat u naar Extra> Importeren onderaan het menu:

Je moet tijdelijk een speciale plugin installeren om je bestand te kunnen uploaden.

Onderaan de lijst onder "WordPress" klikt u op "Nu installeren".

U ziet bovenaan een bericht dat de importer met succes is geïnstalleerd. Klik op de link "Importer uitvoeren".

Klik op de knop "Bestand kiezen" en selecteer het bestand dat u hebt gedownload van uw WordPress.com-blog. Klik vervolgens op de blauwe knop "Bestand uploaden en importeren".

Nu geeft de importeur u een paar opties:

In de meeste gevallen zult u ervoor kiezen om berichten toe te wijzen aan een bestaande gebruiker. Aangezien u uw blog net hebt opgezet, is er maar één gebruiker: u! Selecteer gewoon uw eigen gebruikersnaam in het dropdown menu om de geïmporteerde berichten aan uzelf toe te wijzen.

Om ervoor te zorgen dat afbeeldingen en andere multimedia ook worden geïmporteerd, vinkt u het vakje "Bestandsbijlagen downloaden en importeren" aan.

Als u klaar bent, klikt u op de knop "Verzenden".

Succes!

Stap 5: Het opzetten van uw nieuwe blog voltooien

Zorg ervoor dat u uw berichten dubbel controleert om er zeker van te zijn dat ze correct zijn geïmporteerd, en dat u eventuele opmaakproblemen herstelt.

Je kunt nu elk gewenst thema of plugin gebruiken, dus bekijk de mogelijkheden! Bekijk onze thema- en plugin-reviews om ideeën en inspiratie op te doen.

En als u geld wilt verdienen met uw blog, kunt u onze definitieve gids over geld verdienen als blogger raadplegen om aan de slag te gaan.

Stap 6: Uw oude blog omleiden

Nu moet je je lezers laten weten dat je verhuisd bent!

Gelukkig biedt WordPress.com juist daarvoor een dienst aan.

Met hun Site Redirect upgrade kunt u uw hele blog - inclusief elke afzonderlijke pagina en post - omleiden naar uw nieuwe zelf gehoste WordPress site.

Hoewel het niet gratis is, is de investering de moeite waard omdat het uw verkeer en publiek behoudt en u alle "link juice" en zoekmachine rankings die u hebt opgebouwd kunt behouden, in plaats van uw gebruikers te frustreren en opnieuw te beginnen. En het is niet te duur: de kosten zijn ongeveer hetzelfde als een domeinregistratie.

Nu ben je klaar voor het serieuze bloggen!

Nu u zelf gehoste WordPress gebruikt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Veel plezier met het beheren van uw gloednieuwe, professionele blog!

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.