12 bewezen strategieën voor sociale media om uw publiek te laten groeien

 12 bewezen strategieën voor sociale media om uw publiek te laten groeien

Patrick Harvey

Branding is de sleutel tot succes in sociale media, maar het is niet altijd gemakkelijk om het goed te doen.

Voor een goede branding op uw sociale netwerken moet u over kogelvrije strategieën beschikken.

Zie ook: Thrive Quiz Builder Review 2023: Maak virale quizzen die blogverkeer genereren

In dit artikel kijken we naar bewezen strategieën voor social media branding die u zullen helpen uw publiek te laten groeien en een consistente stem op te bouwen op Instagram, Facebook en daarbuiten.

Laten we beginnen met enkele algemene brandingstrategieën waar elk merk zich aan zou moeten houden op sociale media.

Daarna behandelen we enkele minder voor de hand liggende strategieën.

Algemene merkstrategieën

1. Optimaliseer uw bio

Een goede bio is de sleutel tot een goede merkidentiteit op sociale media.

Je kunt je bio zien als je eerste kennismaking met je volgers, dus het is belangrijk dat hij precies weergeeft wat je merk te bieden heeft, en wat je belangrijkste merkboodschap is.

Dit is uw kans om mensen precies te vertellen waar uw merk voor staat, dus gebruik uw beperkte aantal tekens verstandig.

Selecteer bij het opstellen van je bio de belangrijkste informatie die je nieuwe en bestaande volgers wilt laten zien telkens als ze je pagina bezoeken. Overweeg ook om emoji's te gebruiken om de aandacht op de informatie te vestigen, maar zorg ervoor dat je emoji's kiest die bij je merkimago passen.

Hier is een voorbeeld van het Instagram-account van Sellfy:

Afhankelijk van het sociale netwerk kun je ook het thema en de achtergrondafbeeldingen aanpassen om ze meer in overeenstemming te brengen met je merkimago, zoals dit voorbeeld van Meta:

Oh, en vergeet niet, zet altijd een link in je bio zodat volgers je merk verder kunnen verkennen als ze dat willen!

Bij het opbouwen van een merk op sociale media is het echt belangrijk om een naam te kiezen en die aan te houden.

Volgers moeten weten hoe ze je merk moeten zoeken en hoe ze ernaar moeten verwijzen om je merk echt te laten groeien. Vermijd daarom het veranderen van je bedrijfsnaam of het aanmaken van meerdere accounts onder verschillende namen.

Zodra u uw naam hebt gekozen, kunt u een logo creëren. Uw logo wordt synoniem met uw merk, dus zorg ervoor dat u kleuren en afbeeldingen kiest die passen bij uw merkimago en de boodschappen die u probeert over te brengen.

Het maken van een logo is heel eenvoudig. U kunt een professionele grafisch ontwerper betalen, of u kunt er zelf een ontwerpen op sites als Canva. Probeer bij het ontwerpen van uw logo na te denken over kleurenpsychologie. Verschillende kleuren roepen verschillende gevoelens en ideeën op, dus het is een goed idee om een kleur te kiezen die aansluit bij uw merkboodschap.

De kleur goud wordt bijvoorbeeld geassocieerd met luxe, en daarom gebruiken veel luxemerken zoals Versace deze kleur in hun logo. We hebben een volledige gids over kleurenpsychologie die de moeite waard is om te bekijken wanneer u uw logo ontwerpt.

Koppel bovendien uw social media branding aan uw merkidentiteit op uw website. Gebruik dezelfde merknaam, kleuren en logo's etc. Dit creëert een gevoel van vertrouwdheid op verschillende social media netwerken en andere platforms waar u aanwezig bent.

3. Ontwikkel uw merkstem

De toon die je gebruikt in je schrijven op sociale media staat bekend als een 'stem', en het is super belangrijk om deze stem consistent en passend bij je merk te houden.

De toon of stem die u kiest, moet uw merk en zijn waarden weerspiegelen en geschikt zijn voor uw doelgroep.

Als uw doelgroep bijvoorbeeld jongeren zijn, kan het gepast zijn om jargon te gebruiken en internetmemes en -grappen in uw schrijven op te nemen. Als uw merk echter een advocatenkantoor is, wilt u uw toon waarschijnlijk informatief en professioneel houden.

Hier zijn enkele voorbeelden van verschillende stemtonen in socialemediaposts:

Welke stem u ook kiest voor uw social media-berichten, het is belangrijk om deze consistent te houden in alle berichten en op elk social media-kanaal. Dit zal helpen om uw branding te ontwikkelen en een sterke band op te bouwen met uw publiek.

Engagementstrategieën

4. Maak gebruik van door gebruikers gegenereerde inhoud

In gesprek gaan met je publiek is een geweldige manier om het merkgevoel te verbeteren en te groeien op sociale media.

Een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om dit te doen is door gebruik te maken van UGC. UGC staat voor user generated content, en verwijst naar inhoud die is gecreëerd door volgers en andere gebruikers van sociale media.

Gebruikers van sociale media kopen bijvoorbeeld iets van uw merk en posten daarover op Instagram, en taggen uw merk. U kunt deze post dan opnieuw delen op uw eigen sociale netwerken om engagementmogelijkheden met uw volgers te creëren en uw eigen contentoutput voor die dag een boost te geven.

Als u wilt profiteren van UGC op schaal, kunt u ook campagnes voeren om uw volgers aan te moedigen content te creëren. Coca-Cola heeft bijvoorbeeld onlangs een social media marketingcampagne gelanceerd die klanten aanmoedigt de hashtag #shareacoke te gebruiken als ze hun naam op een colaflesje in de winkel hebben gevonden.

Dit creëerde veel betrokkenheid tussen het merk en zijn volgers en zorgde ervoor dat mensen over het merk gingen praten op verschillende sociale mediakanalen.

5. Creëer en word lid van online gemeenschappen

Als u een merk wilt opbouwen dat een persoonlijke band heeft met volgers, dan is het een goed idee om betrokken te raken bij communities binnen uw doelgroep of uw eigen communities te creëren.

Zie ook: Kun je Instagram gebruiken om je bedrijf te laten groeien?

Als u bijvoorbeeld een merk opbouwt dat gerelateerd is aan gaming, kan het de moeite waard zijn om lid te worden van Twitch- of Discord-gemeenschappen waar uw doelgroep rondhangt en chat.

U kunt ook overwegen online uw eigen gemeenschapsgroepen te creëren die een knooppunt kunnen worden voor oude en nieuwe volgers om elkaar te ontmoeten en meer te weten te komen over uw producten en komende evenementen.

Deze social media branding strategie is bijzonder effectief voor kleinere merken die het moeilijk vinden om een grote social media aanwezigheid te creëren en op te vallen.

6. Consistent reageren op opmerkingen en DM's

Een van de makkelijkste en meest effectieve manieren om een goede reputatie op te bouwen voor je merk op sociale media is door in gesprek te gaan met je volgers in de comments en in je DM's.

Het lijkt misschien een moeilijke taak om op al uw opmerkingen en berichten te reageren, maar het heeft echt een positief effect op de betrokkenheid en het merksentiment.

Als je moeite hebt om de commentaren en DM's bij te houden, is het een goed idee om te investeren in een tool met een uniforme sociale inbox zoals Pallyy.

Hiermee worden al uw berichten en reacties op sociale media op één plaats weergegeven, zodat u en uw team eenvoudiger het overzicht kunnen bewaren en op uw volgers kunnen reageren.

En vergeet niet, als je reageert op je volgers, zorg er dan voor dat je een consistente stem hebt en beleefd en vriendelijk bent!

Invloedrijke marketingstrategieën

7. Verbinden en samenwerken met Influencers

Influencers zijn de basis van sociale media, en het is superbelangrijk voor merken om contact te leggen en samen te werken met influencers in hun niche.

Er zijn tal van manieren waarop u dit kunt doen, van het betalen van influencers om uw merk te promoten en mee te werken aan social media content tot het schenken van producten aan influencers om een vermelding van hen te krijgen.

Als het gaat om influencer marketing, is het eerste wat u moet doen vaststellen welke influencers het populairst zijn onder uw doelgroep. Vervolgens kunt u de influencers benaderen en beginnen met het opbouwen van een relatie.

U hoeft niet eens meteen een samenwerking voor te stellen. Om te beginnen kunt u gewoon contact leggen met de beïnvloeders door te reageren op hun inhoud en commentaar te geven op hun berichten.

Dit zal helpen om uw merk zichtbaarder te maken in de door u gekozen ruimte, en zal u ook helpen om organisch een relatie op te bouwen met belangrijke beïnvloeders in de gemeenschap.

8. Probeer influencer takeovers en livestreams

Een andere leuke en aantrekkelijke manier om influencers te gebruiken in uw social media branding strategieën is via takeovers en livestreams.

Veel merken laten populaire influencers hun social media-accounts voor een dag 'overnemen' om nieuwe volgers uit hun doelgroep aan te trekken. De influencers kunnen verhalen en feed posts plaatsen, vragen van volgers beantwoorden en meer.

Deze overnames zijn extreem populair onder social media gebruikers en ze zijn een geweldige manier om een snelle boost in volgers en betrokkenheid te krijgen. Hier is een voorbeeld van social media overnames van goop:

Een andere populaire methode om te gebruiken is collaboratieve live streaming. Uw merkvertegenwoordiger en de influencer kunnen samen deelnemen aan een livestream en hebben een unieke kans om in gesprek te gaan met uw volgers en andere leden van uw doelgroep.

Dit is een geweldige manier om een hype rond uw merk te creëren, en het is een goede keuze als u een nieuw product lanceert waarover uw doelgroep misschien vragen wil stellen.

Planning en planningsstrategieën

9. Bepaal het beste tijdstip om te posten voor uw doelgroep

Een andere goede truc om je merk op te bouwen en je publiek te laten groeien is om consequent te posten op een optimaal tijdstip. Kies een tijdstip waarop je volgers het meest actief zijn om de zichtbaarheid en de betrokkenheid bij je posts te vergroten.

Hoewel er enkele algemene regels zijn over het beste tijdstip om berichten te plaatsen op sociale media, hangt het echt af van uw bedrijf en uw publiek. De enige manier om echt vast te stellen wat het beste tijdstip is om berichten te plaatsen, is met vallen en opstaan en goed in de gaten houden.

Begin met het publiceren van soortgelijke berichten op verschillende tijdstippen gedurende de dag op elk van uw sociale mediaplatforms.

Volg en volg in de loop van een maand of zo de prestaties van elk bericht om te zien welke de meeste views, likes en commentaren kregen.

Als je een paar tijden hebt die populairder leken dan de andere, probeer die tijden dan de volgende maand om te zien welke het beste presteerde.

Na verloop van tijd heb je een goed idee van wanneer je volgers het meest actief zijn, en wanneer de kans het grootst is dat ze je berichten zien en erop reageren. Het tijdstip kan ook per platform verschillen, dus het is de moeite waard om op elk platform soortgelijke tests uit te voeren.

U kunt hiervoor de analysefunctionaliteit gebruiken die het social media platform van uw keuze biedt. Instagram, Twitter en TikTok hebben bijvoorbeeld allemaal fatsoenlijke ingebouwde analyses. Als alternatief hebt u misschien de hulp nodig van een social media analytics tool zoals Iconosquare of Agorapulse.

10. Gebruik een planningstool om uw berichten op sociale media georganiseerd en consistent te houden.

Consistentie is de sleutel tot het groeien van een merk op sociale media, dus het is een goed idee om een georganiseerd schema te maken voor uw komende berichten.

Als u aan meer dan één socialemediaplatform moet denken, kan het behoorlijk lastig zijn om de vinger aan de pols te houden, maar gelukkig zijn er talloze geweldige tools beschikbaar waarmee u al uw socialemedia-accounts kunt beheren vanuit één gezamenlijke agenda.

Een van onze favoriete social media scheduling tools is Pallyy. U kunt het gebruiken om al uw social media berichten vooraf te plannen voor verschillende platforms, en het heeft ook een uniforme sociale inbox, die u zal helpen op het goede spoor te blijven met opmerkingen en DM's.

Je kunt een planningstool zoals Pallyy gebruiken om een vast schema te maken van wanneer je gaat posten en hoe vaak.

Deze consistentie zorgt ervoor dat je volgers weten wat ze van je merk kunnen verwachten, en wanneer ze het kunnen verwachten. En daarom zullen ze eerder geneigd zijn om je berichten te volgen, en nieuwe berichten op je feed opzoeken als ze denken dat ze er een gemist hebben.

Het vooraf plannen van berichten kan u ook helpen inactiviteit op sociale media te voorkomen, wat schadelijk kan zijn voor het imago van uw merk, vooral wanneer het gaat om nieuwe klanten die op zoek zijn naar informatie over uw merk.

Strategieën voor toezicht en analyse

11. Volg de prestaties van de post op verschillende platforms

Bij het opbouwen van uw merk op sociale media is het belangrijk om precies te weten hoe uw berichten presteren en hoe u uw strategie kunt ontwikkelen om meer volgers te krijgen. Om dit te doen, moet u proberen al uw activiteiten op alle verschillende sociale platforms te volgen om te zien of er trends ontstaan.

U kunt bijvoorbeeld merken dat uw Instagram-berichten zeer goed presteren en een groot bereik hebben, terwijl uw Twitter-berichten weinig tot geen engagement krijgen.

Door dit soort analyses krijgt u een beter idee van welke platforms uw doelgroep graag gebruikt en op welke platforms u zich het beste kunt richten.

U kunt ook afzonderlijke berichten volgen om te zien welke het beste presteren en de meeste betrokkenheid genereren. Als u merkt dat berichten met statische afbeeldingen niet goed presteren, maar videoposts en verhalen veel reacties en betrokkenheid genereren, kunt u uw strategie dienovereenkomstig aanpassen.

Als u veel verschillende platforms gebruikt, is het een goed idee om te investeren in een tool voor sociale-media-analyse die gegevens en inzichten verschaft voor al uw sociale-media-inhoud, zodat het gemakkelijker is om de prestaties voor verschillende platforms en inhoudstypen te vergelijken. Tools zoals Social Status en Agorapulse zijn hier zeer geschikt voor.

Terzijde: u kunt Social Status ook gebruiken om inzichten over uw concurrenten op sociale media te volgen en bloot te leggen:

12. Monitor merkvermeldingen

Als u uw aanhang op sociale media wilt vergroten, is het een goed idee om goed in de gaten te houden wat mensen online over uw merk zeggen.

U kunt informatie over merkvermeldingen gebruiken om uw social media marketingstrategie te helpen sturen en om ervoor te zorgen dat u alle interacties die uw merk en zijn reputatie zouden kunnen schaden, bewaakt en beheert. Merkbewaking is super eenvoudig met behulp van tools zoals Brand24.

Meld u gewoon aan voor de tool en voer uw merknamen of gerelateerde hashtags in, en u kunt alle vermeldingen van uw merk op sociale media, blogs, podcasts en meer bekijken. Kortom, als uw merk op het internet wordt genoemd, weet u dat!

U kunt ook tools voor merkmonitoring gebruiken om te zien of vermeldingen van uw merk in de loop van de tijd toe- of afnemen, en u kunt ze gebruiken om het succes van social media-campagnes te meten.

Als u bijvoorbeeld een UGC-campagne lanceert, kunt u merkmonitoring gebruiken om te zien of uw vermeldingen daardoor zijn toegenomen.

Laatste gedachten

Dus daar heb je het, 12 bruikbare strategieën die je zullen helpen om je social media branding inspanningen te verbeteren en je publiek te laten groeien.

Als u op zoek bent naar meer tips en trucs voor het ontwikkelen van uw social media-strategie, bekijk dan zeker onze volledige gids over dit onderwerp: How To Build A Social Media Marketing Strategy.

Als u meer wilt weten over sociale-mediamarketing in het algemeen, bekijk dan enkele van onze andere berichten, waaronder 11 essentiële sociale-mediavaardigheden die elke sociale-mediamanager moet hebben en de nieuwste sociale-mediastatistieken en -trends.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.