6 beste CDN-diensten voor 2023 (vergelijking)

 6 beste CDN-diensten voor 2023 (vergelijking)

Patrick Harvey

Op zoek naar de beste CDN-provider om uw website te versnellen? Of gewoon op zoek naar een eenvoudige manier om uw website te versnellen?

Hoe hard mensen ook geprobeerd hebben, we hebben de wetten van de fysica nog niet kunnen breken.

Dat betekent dat - hoe snel het internet ook is - de afstand tussen de bezoekers van uw website en de server van uw website nog steeds een effect heeft op de laadtijden van uw pagina's. In principe, als uw server in Los Angeles staat, zal uw site sneller laden voor iemand uit San Francisco dan voor iemand uit Hanoi ( geloof me, ik weet het! ).

Een CDN, kort voor content delivery network, lost dat op door de inhoud van uw site op verschillende servers over de hele wereld op te slaan. In plaats van telkens naar uw server te moeten gaan, kunnen bezoekers dan gewoon de bestanden van uw site ophalen van de CDN-locatie die het dichtst bij hen in de buurt is.

Het is geweldig voor het versnellen van de laadtijden van uw site over de hele wereld, en het vermindert de belasting van uw server!

Maar om te beginnen moet u de CDN-provider vinden die past bij uw behoeften en budget.

Daar help ik in deze post mee!

Na een korte introductie van enkele belangrijke CDN-terminologieën, deel ik zes geweldige premium en gratis CDN-oplossingen. Dus ongeacht je budget, je zult een tool op deze lijst kunnen vinden!

Laten we de belangrijke CDN-terminologie uit de weg ruimen

Hé, ik weet dat je waarschijnlijk gewoon naar de lijst van de beste CDN's wilt. Maar voordat we dat doen, denk ik dat het belangrijk is om een paar belangrijke termen te definiëren, zodat je niet in de war raakt als ik eenmaal begin te graven in de CDN-providers.

Ik zal het zo kort en beginnersvriendelijk mogelijk houden.

Ten eerste is er aanwezigheidspunten (PoP's) of randservers ( deze betekenen eigenlijk iets anders, maar het verschil maakt voor de meeste gebruikers niet uit ).

Deze twee termen verwijzen naar het aantal locaties dat een CDN wereldwijd heeft. Als een CDN bijvoorbeeld locaties heeft in San Francisco, Londen en Singapore, is dat 3 aanwezigheidspunten (of 3 randservers) In tegenstelling tot edge servers heb je je origin server Dat is de hoofdserver waar uw site wordt gehost (d.w.z. uw webhost).

In het algemeen is een hoger aantal aanwezigheidspunten beter, omdat het wijst op een betere dekking over de hele wereld.

Met dat gezegd zijnde, zijn er na een bepaald punt afnemende opbrengsten voor uw gemiddelde website. Bijvoorbeeld, u zult waarschijnlijk niet veel bezoekers uit Korea hebben, dus maakt het echt uit als uw CDN alleen een locatie in Japan heeft in plaats van Japan. en Korea? Voor de meeste sites niet - Japan ligt al vrij dicht bij Korea, dus die extra fracties van een seconde doen er niet echt toe.

Dan heb je duw vs trek zones. Dit wordt vrij technisch, dus ik zal het niet helemaal uitleggen. Maar in principe gaat het erom hoe u de bestanden van uw site op de servers van het CDN krijgt. Voor de meeste gewone webmasters is een trek CDN is de beste optie, omdat het CDN uw bestanden automatisch naar zijn servers "trekt", in plaats van dat u uw bestanden handmatig moet uploaden ("pushen") naar het CDN.

Tot slot is er omgekeerde proxy Een reverse proxy fungeert als tussenpersoon tussen de webbrowser van bezoekers en de server van uw site. In feite leidt hij het verkeer voor u om, wat zowel prestatie- als veiligheidsvoordelen kan bieden (lees hier meer). Verschillende van de CDN-diensten die ik zal behandelen, fungeren ook als reverse proxies, wat betekent dat ze automatisch de gecachede versie van uw site aanbieden zonder dat u daar extra moeite voor hoeft te doen.

Met die belangrijke kennis uit de weg, laten we ons verdiepen in de beste CDN-aanbieders, te beginnen met een van de bekendste opties...

De beste CDN dienstverleners vergeleken

TL;DR

Onze top CDN-provider is Stapelpad vanwege zijn beveiligings- en bewakingsfuncties en zijn lage startprijs.

Als je de snelste en eenvoudigste manier zoekt om een website te versnellen, is NitroPack een 'one-click' oplossing die een CDN inzet, afbeeldingen optimaliseert en andere optimalisaties uitvoert. Ze bieden een beperkte gratis versie die je kunt gebruiken om de dienst zelf uit te proberen.

1. Stackpath - Een geweldig allround content delivery network (voorheen MaxCDN)

MaxCDN was jarenlang een populaire CDN dienst, vooral bij WordPress gebruikers. In 2016 nam Stackpath MaxCDN over en verpakten de diensten van MaxCDN in de Stapelpad merk. Nu, de twee zijn een en dezelfde.

Net als Cloudflare biedt Stackpath zowel CDN als beveiligingsdiensten aan. Stackpath biedt u echter een meer a la carte benadering, waarbij u kunt kiezen voor specifieke diensten of voor een volledig "edge delivery package" dat CDN, een firewall, beheerde DNS en meer omvat.

Ik zal het specifiek hebben over de CDN-dienst - weet wel dat die andere diensten beschikbaar zijn als u dat wilt.

Momenteel biedt Stackpath 45 punten van aanwezigheid op elk bewoonbaar continent behalve Afrika U kunt de volledige kaart hieronder bekijken:

Omdat Stackpath een trek CDN Je hoeft alleen maar de URL van je site in te voeren en Stackpath zorgt ervoor dat al je assets op zijn servers komen te staan.

Vervolgens kunt u beginnen met het serveren van assets vanaf de edge servers van Stackpath.

In tegenstelling tot Cloudflare zult u niet je nameservers moeten veranderen om Stackpath's CDN te kunnen gebruiken ( maar Stackpath biedt managed DNS als je dat wilt. ).

Voordelen van Stackpath

 • Gemakkelijk op te zetten.
 • U hoeft uw nameservers niet te veranderen, waardoor u de volledige controle houdt.
 • Eenvoudige maandelijkse facturering.
 • Biedt andere functionaliteit zoals webtoepassingsfirewalls en beheerde DNS als je dat wilt.

Nadelen van Stackpath

 • Niet zoveel punten van aanwezigheid als Cloudflare, hoewel de dekking nog steeds solide is.
 • Geen gratis plan ( maar je krijgt wel een maand gratis ).

Prijs: De CDN-plannen van Stackpath beginnen bij $10 per maand voor 1TB bandbreedte. Daarna betaalt u $0,049/GB voor extra bandbreedte.

Bezoek Stackpath

2. NitroPack - Alles-in-één optimalisatietool (meer dan alleen een content delivery network)

NitroPack adverteert zichzelf als "de enige service die je nodig hebt voor een snelle website."

Als onderdeel van die alles-in-één aanpak bevat NitroPack een CDN met meer dan 215 edge locaties. Het CDN wordt aangedreven door Amazon CloudFront, de snelle CDN-tool van Amazon Web Services (AWS).

Echter, op zichzelf Amazon CloudFront is behoorlijk ontwikkelaargericht, dus het is moeilijk voor gewone gebruikers om zich aan te melden en CloudFront te gaan gebruiken ( hoewel je het technisch zou kunnen als je wat technische kennis hebt... ).

Om de zaken te vereenvoudigen, doet NitroPack het zware werk om alles voor u te configureren, zodat u gemakkelijk kunt profiteren van de wereldwijde aanwezigheid van CloudFront. Als u WordPress gebruikt, hoeft u eigenlijk alleen maar de NitroPack-plugin te installeren en u bent klaar voor de start.

NitroPack is ook veel meer dan gewoon zijn CDN. Het zal je ook helpen met andere optimalisatie tactieken zoals:

 • Code minificatie
 • Gzip of Brotli compressie
 • Beeldoptimalisatie
 • Lazy loading voor afbeeldingen en video's
 • CSS en JavaScript uitstellen
 • Kritische CSS
 • ...nog veel meer!

Voordelen van NitroPack

 • NitroPack gebruikt Amazon CloudFront voor zijn CDN, dat een brede wereldwijde aanwezigheid heeft.
 • Het installatieproces is super eenvoudig, vooral als je WordPress gebruikt.
 • Het kan u helpen bij de implementatie van tal van andere best practices op het gebied van prestaties die verder gaan dan alleen een CDN.
 • Er is een gratis plan met het Amazon CloudFront CDN ( hoewel het vrij beperkt is ).

Nadelen van NitroPack

 • Als je je site al hebt geoptimaliseerd en alleen een standalone CDN wilt, is NitroPack overkill, omdat het veel meer doet dan alleen content leveren.

Prijs Er is een beperkt gratis plan dat zou kunnen werken voor zeer kleine sites. Betaalde plannen beginnen bij $21/maand.

Bezoek NitroPack

Lees meer in onze NitroPack review.

3. Sucuri - ijzersterke beveiliging plus verrassend goed content delivery network

De meeste mensen denken aan Sucuri En dat is met een goede reden, Sucuri doet veel goed werk op het gebied van website beveiliging, en het zal zeker helpen uw website te beveiligen.

Maar naast alle beveiligingsfuncties biedt Sucuri ook een CDN op al zijn plannen. Zijn netwerk van randservers is niet zo groot als de andere CDN-providers op deze lijst, maar het biedt wel randservers in de meeste belangrijke gebieden. U kunt de volledige kaart hieronder bekijken:

Aangezien het meeste verkeer van uw site waarschijnlijk afkomstig is van mensen uit de buurt van die gebieden, zal het lage aantal locaties voor de meeste websites niet uitmaken.

Daarnaast krijg je toegang tot een heleboel andere bonusfuncties buiten de CDN-functionaliteit. Zo krijg je bijvoorbeeld ook een web application firewall. En als daar iets doorheen komt, krijg je de bekende Sucuri-service voor het scannen en verwijderen van malware.

U kunt Sucuri zelfs automatisch een back-up laten maken van uw site ( voor een extra vergoeding ).

Dus als u een CDN-dienst wilt die ook Sucuri is een solide optie om u gerust te stellen met verbeterde beveiliging en back-ups.

Zie ook: 9 Beste ActiveCampaign Alternatieven (2023 Vergelijking)

Voordelen van Sucuri

 • Meer dan alleen een CDN.
 • Biedt malwarescans en een dienst voor het verwijderen van malware.
 • Heeft een firewall voor proactieve bescherming.
 • Inclusief DDoS-bescherming.
 • Kan automatisch een back-up van uw site maken, inclusief cloudback-upopslag ($5 per maand extra).

Nadelen van Sucuri

 • Laag aantal randservers in vergelijking met andere diensten.
 • Geen gratis plan.
 • Het laagste plan ondersteunt SSL, maar kan niet worden gebruikt met uw bestaande SSL-certificaten.

Prijs: De plannen van Sucuri beginnen bij $199,99 per jaar.

Bezoek Sucuri

4. Cloudflare - Gratis content delivery network en boordevol beveiligingsfuncties

Cloudflare is zeker een van de grootste CDN providers die er bestaan. Ze hebben de macht over 10 miljoen websites en hebben een enorm wereldwijd netwerk (veruit het grootste op deze lijst).

Momenteel heeft Cloudflare 154 datacenters op alle continenten waar mensen daadwerkelijk wonen ( sorry Antarctica! ). U kunt de volledige kaart hieronder zien:

Om met Cloudflare te beginnen, hoeft u alleen maar de nameservers van uw site te veranderen om naar Cloudflare te wijzen. Dan zal Cloudflare automatisch beginnen met het cachen van uw inhoud en deze vanuit hun enorme wereldwijde netwerk serveren.

Cloudflare is ook een reverse proxy ( Zie je, ik zei toch dat deze term belangrijk was! ). Dat betekent dat het niet alleen in staat is om op een slimme manier inhoud te serveren via zijn CDN, maar ook een aantal beveiligingsvoordelen biedt.

U kunt Cloudflare bijvoorbeeld gebruiken om speciale regels te creëren om belangrijke delen van uw site te beschermen, zoals uw WordPress-dashboard. Of u kunt ook een hogere beveiliging op sitebasis implementeren, wat handig is als uw site te maken krijgt met een distributed denial of service-aanval (DDoS).

Een ander groot voordeel van Cloudflare is dat het gratis is voor de meeste websites. Hoewel Cloudflare betaalde plannen heeft met meer geavanceerde functionaliteit (zoals een firewall voor webtoepassingen en meer aangepaste paginaregels), zullen de meeste gebruikers volledig tevreden zijn met de gratis plannen.

Ten slotte, als u nog geen HTTPS gebruikt op uw site, biedt Cloudflare een gratis gedeeld SSL-certificaat aan, waarmee u uw site naar HTTPS kunt verplaatsen ( maar u moet toch een SSL-certificaat installeren via uw host, indien mogelijk. ).

Voordelen van Cloudflare

 • Het gratis plan werkt voor de meeste gebruikers.
 • Gemakkelijk op te zetten - u wijst uw nameservers gewoon naar Cloudflare en u kunt aan de slag.
 • Heeft een enorm wereldwijd netwerk met 154 aanwezigheidspunten op 6 verschillende continenten.
 • Biedt veel beveiligingsvoordelen naast zijn CDN-diensten.
 • Geeft u veel flexibiliteit met zijn paginaregels.

Nadelen van Cloudflare

 • Single point of failure: omdat u uw nameservers naar Cloudflare verwijst, zou uw site niet beschikbaar zijn als Cloudflare ooit problemen zou krijgen.
 • Als u de beveiligingsregels van Cloudflare verkeerd configureert, kunt u legitieme gebruikers ergeren ( g. Ik moet soms een CAPTCHA invullen om Cloudflare-sites te bekijken, alleen omdat ik in Vietnam woon. De oplossing is om het beveiligingsniveau te verlagen, maar sommige gelegenheidsgebruikers zouden dit kunnen missen.
 • Het gratis plan biedt op bepaalde locaties wellicht niet al te veel snelheidsverbetering.
 • Hoewel het basisinstallatieproces eenvoudig is, moet u misschien iets verder gaan om het te optimaliseren voor WordPress. De Cloudflare WordPress plugin kan hierbij helpen.

Prijs: Het gratis plan zou voldoende moeten zijn voor de meeste gebruikers. Betaalde plannen beginnen bij $20 per maand.

Bezoek Cloudflare

5. KeyCDN - Betaalbaar en gebruiksvriendelijk content delivery netwerk

In tegenstelling tot de meeste andere diensten op deze lijst, KeyCDN is uitsluitend een CDN. Dat is het enige waar het zich op richt, en het doet het vrij goed.

Het is vooral populair bij WordPress-sites, deels omdat KeyCDN actief is in de WordPress-community met plugins als CDN Enabler en Cache Enabler.

Iedereen kan echter KeyCDN gebruiken, en het installatieproces is vrij eenvoudig.

Het heeft ook een solide wereldwijde aanwezigheid, met 34 aanwezigheidspunten verspreid over de hele wereld, inclusief elk bewoonbaar continent. Ze zijn ook bezig met het toevoegen van nieuwe locaties in Israël, Korea, Indonesië en andere gebieden. U kunt de volledige kaart hieronder bekijken ( blauw geeft actieve servers aan, terwijl grijs geplande locaties aangeeft ):

Met KeyCDN kunt u zowel trek en duw zones ( nogmaals, de meeste webmasters zouden moeten kiezen voor trek En net als Stackpath is het vrij eenvoudig om een pull-zone in te stellen - je hoeft alleen maar de URL van je site in te plakken.

Tot slot heeft KeyCDN wel enkele beveiligingsfuncties, zoals SSL-ondersteuning en DDoS-bescherming.

KeyCDN biedt geen gratis plannen aan, maar u kunt beginnen met een 30 dagen gratis uitproberen De prijs is ook volledig pay as you go, wat betekent dat je nooit vastzit aan een maandelijks plan.

Voordelen van KeyCDN

 • Betaalbare, pay-as-you-go prijzen zodat u alleen betaalt voor wat u gebruikt.
 • Goede server aanwezigheid op alle bewoonbare continenten.
 • Gemakkelijk te gebruiken voor niet-technische gebruikers, met veel documentatie.
 • Veel functies voor technische gebruikers die ze willen , inclusief kopregelaars en aangepaste regels.
 • Actief in de WordPress gemeenschap.

Nadelen van KeyCDN

 • Geen gratis plan.
 • Geen gedetailleerde beveiligingsfuncties zoals firewalls en botfiltering ( dit is alleen een nadeel als je waarde hecht aan die functies, natuurlijk ).

Prijs: KeyCDN begint bij $0,04 per GB voor de eerste 10TB voor Europa en Noord-Amerika (andere regio's kosten iets meer). De eenheidsprijzen dalen naarmate uw verkeer toeneemt.

Bezoek KeyCDN

6. Imperva (voorheen Incapsula) - Veel overeenkomsten met Cloudflare

Imperva Het lijkt veel op Cloudflare: het fungeert als een omgekeerde proxy en biedt zowel CDN als beveiligingsfunctionaliteit.

Momenteel biedt Incapsula 44 punten van aanwezigheid op elk bewoonbaar continent:

Terwijl Stackpath en KeyCDN u uw eigen nameservers laten behouden, wijst u uw nameservers naar Imperva om ze in te stellen, net zoals u doet met Cloudflare.

Dan zal Imperva automatisch het verkeer voor u leiden.

Naast de voordelen van Imperva's wereldwijde CDN, biedt Imperva ook een web application firewall en botdetectie, evenals load balancing.

Voordelen van Imperva

 • Aanwezigheidspunten op elke bewoonbare planeet.
 • Biedt DDoS- en botbescherming, zelfs op het gratis plan.
 • Betaalde plannen bieden meer geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals een firewall voor webtoepassingen.

Nadelen van Imperva

 • Net als Cloudflare heeft Imperva een single point of failure. Omdat u uw nameservers naar Imperva verwijst, zou uw site niet beschikbaar zijn als Imperva ooit problemen zou ondervinden.
 • Geen openbare prijzen - je moet een demo nemen.

Prijs: Beschikbaar op aanvraag.

Bezoek Imperva

Wat is de beste CDN-provider voor uw specifieke behoeften?

Nu de hamvraag - welke van deze CDN-aanbieders moet u eigenlijk gebruiken voor uw site?

Zoals u waarschijnlijk al verwachtte van het feit dat ik zes verschillende CDN-diensten heb gedeeld, is er geen goed antwoord voor elke afzonderlijke site.

Laten we in plaats daarvan enkele scenario's doorlopen die op u van toepassing kunnen zijn...

Ten eerste, als je uitsluitend op zoek naar een gratis CDN dan Cloudflare is uw beste optie. Het heeft het beste gratis plan van alle CDN's die u zult tegenkomen, en het is behoorlijk flexibel. Wees u er alleen van bewust dat u misschien wat werk moet steken in het optimaliseren voor WordPress.

Als je bereid bent te betalen:

 • Sucuri is een geweldige optie als u een groot deel van het onderhoud van uw site wilt overhevelen en Versnel het met een CDN. Naast de wereldwijde CDN, maken de beveiligingsfunctionaliteit en automatische back-ups het een geweldige alles-in-één oplossing. (Opmerking: back-ups zijn een extra $5/site.)
 • KeyCDN is een geweldige optie vanwege zijn flexibiliteit en pay-as-you-go prijzen. Het richt zich vrijwel alleen op het zijn van een CDN, en het geeft je veel controle en zet je niet vast in vaste maandelijkse plannen.

Veelgestelde vragen en tips om u op weg te helpen met uw CDN

Hier zijn enkele tips om u te helpen het meeste te halen uit welke CDN-provider u ook kiest...

Hoe uw WordPress site inhoud van uw CDN kan leveren

Met sommige CDN's - zoals Cloudflare, Sucuri en Imperva - zal uw site automatisch inhoud van het CDN aanbieden, omdat die diensten het verkeer zelf kunnen sturen ( dit is waarom je je nameservers moet veranderen ).

Echter, met andere CDN's waar je je nameservers niet verandert - zoals KeyCDN of Stackpath - is dat niet het geval Die CDN's "trekken" uw bestanden naar hun servers, maar uw WordPress site blijft bestanden rechtstreeks van uw origin server serveren, wat betekent dat u niet echt profiteert van een CDN.

Om dat op te lossen, kunt u een gratis plugin zoals CDN Enabler gebruiken. Met deze plugin kunt u de URL's voor bepaalde activa herschrijven om de CDN-URL te gebruiken (afbeeldingen, CSS-bestanden, enz.). U hoeft alleen de CDN-URL in te voeren en te kiezen welke bestanden u wilt uitsluiten:

Hoewel CDN Enabler is ontwikkeld door KeyCDN, kunt u het gebruiken met elke CDN (inclusief Stackpath).

Hoe gebruik je "cdn.yoursite.com" in plaats van "lorem-156.cdnprovider.com"?

Als u een CDN gebruikt zoals Stackpath of KeyCDN, zal die dienst u een CDN URL geven zoals "panda-234.keycdn.com" of "sloth-2234.stackpath.com".

Dat betekent dat alle bestanden die van je CDN geserveerd worden een URL hebben als "panda-234.keycdn.com/wp-content/uploads/10/22/cool-image.png".

Als u liever uw eigen domeinnaam gebruikt, kunt u een Zonealis gebruiken via het CNAME-record in uw DNS-records. Ok, dat is een hoop technisch jargon. Maar in feite betekent het dat u bestanden kunt serveren vanaf "cdn.yoursite.com" in plaats van "panda-234.keycdn.com".

Hier staat hoe je het opzet:

 • KeyCDN
 • Stapelpad

Kunt u Cloudflare combineren met andere CDN's voor de veiligheidsvoordelen?

Ja! Dit wordt een beetje geavanceerder, maar Cloudflare geeft u eigenlijk een goede controle over welke functionaliteit u precies gebruikt.

Er zijn een paar niveaus...

Ten eerste kunt u alleen Cloudflare gebruiken voor zijn DNS (geen CDN of beveiligingsfunctionaliteit). Zelfs zonder de beveiliging zijn er nog enkele voordelen omdat Cloudflare's DNS waarschijnlijk sneller is dan de DNS van uw host. Het enige wat u hoeft te doen is uw website pauzeren in de Overzicht tabblad van Cloudflare:

Zie ook: Sendible Review 2023: Social Media Management Made Easy?

Als u zowel de DNS en beveiligingsfunctionaliteit, kunt u ook een Bladregel om uw hele site uit te sluiten van caching:

In principe moet u deze handleiding volgen, maar de regel maken voor uw volledige website met behulp van het jokerteken asterisk.

Met deze implementatie zal Cloudflare nog steeds al het inkomende verkeer naar uw site filteren en leiden, maar het zal niet de gecachete versie aanbieden.

Gebruik een objectopslagdienst en serveer bestanden met een CDN

Dit is een nog meer geavanceerde tactiek. Maar als u veel statische bestanden hebt - zoals afbeeldingen - kunt u er baat bij hebben een objectopslagdienst van derden te gebruiken, zoals Amazon S3 of DigitalOcean Spaces, in plaats van al die bestanden op uw eigen webserver op te slaan.

WordPress-plugins zoals WP Offload Media of Media Library Folders Pro S3 + Spaces maken het eenvoudig om de mediabestanden van je WordPress-site te offloaden naar objectopslag. Vervolgens kun je de door jou gekozen CDN-service koppelen aan zowel Amazon S3 als DigitalOcean Spaces.

Ga er nu op uit en begin de laadtijden van uw site te versnellen met een CDN!

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.