Hoe viraal te gaan op Instagram: de beginnersgids

 Hoe viraal te gaan op Instagram: de beginnersgids

Patrick Harvey

Heb je moeite om tractie te krijgen op Instagram? Wacht je nog steeds tot je eerste post viraal gaat?

Het is moeilijk om precies te weten waardoor een bericht viraal gaat op dit platform. Het algoritme van Instagram is een goed bewaard geheim.

Maar het is mogelijk om je kansen te vergroten door een aantal specifieke tips te volgen.

In dit bericht vindt u precies wat ze zijn, zodat u ze in uw strategie kunt implementeren. En eindelijk de resultaten kunt zien die uw inhoud verdient.

Klaar? Laten we beginnen:

Wat betekent het om viraal te gaan op Instagram?

Veel merken beschouwen een Instagram bericht pas als viraal als het minstens 100.000 likes heeft. Lijkt je dat een onmogelijk getal? Dat komt omdat het een te brede regel is om te volgen.

Zie ook: Je YouTube-kanaal promoten: 18 manieren om meer views te krijgen

Viral in uw niche kan er heel anders uitzien dan wat in een andere niche als viral wordt beschouwd. Laten we zeggen dat u en uw concurrenten slechts ongeveer 2.000 likes per bericht ontvangen. Dit betekent dat een bericht dat 10.000 likes bereikt als viral kan worden beschouwd.

Meer likes betekent meer volgers en meer doorkliks, afhankelijk van de campagne die je gebruikt.

Om specifieker te zijn, wanneer een bericht viraal gaat, zal het veel meer...

 • dan de meerderheid van je berichten.
 • Delen dan de rest van je berichten.
 • views van unieke gebruikers.
 • Dit betekent dat het veel sneller interacties ontvangt en interacties blijft ontvangen lang nadat de activiteit voor het merendeel van je berichten stokt.

Wat u doet met het virale verkeer dat u ontvangt is aan u. Als u meer volgers wilt, plaats dan een vriendelijke "volg ons" herinnering aan het einde van uw bericht.

Als je click-throughs naar je website of landingspagina wilt, zul je een tool moeten gebruiken waarmee je een splash page kunt maken voor links op Instagram. Met Instagram kun je alleen een link invoegen in het biogedeelte van je profiel en niet in individuele posts.

Shorby is hiervoor een geweldige optie. Het is eenvoudig en betaalbaar. We hebben het zelfs beoordeeld als u een diepgaande blik op de tool wilt voordat u het zelf uitprobeert.

Om viraal te gaan hebben we vandaag acht tips voor je.

8 tips om viraal te gaan op Instagram

Tip #1: Onderzoek uw publiek en het publiek van uw concurrenten

Zeker, #fashion en #art mogen dan wel tot de top 100 van populairste hashtags op Instagram behoren, maar dat betekent niet dat je content daarop gericht moet zijn als je niche er helemaal niets mee te maken heeft.

Doe in plaats daarvan onderzoek naar uw doelgroep via publieksenquêtes. Dit zijn korte vragenlijsten waarmee u meer te weten kunt komen over het soort mensen waaruit uw publiek bestaat, wat hun interesses zijn en welke problemen zij in uw niche ervaren.

Nog belangrijker is dat u ontdekt met welke soorten inhoud uw publiek op Instagram de meeste interactie heeft door uw eigen analyses en die van uw concurrenten te onderzoeken. U kunt veel leren over de soorten inhoud waaraan uw publiek de voorkeur geeft door de meest gelikete en becommentarieerde berichten van uzelf en uw concurrenten te bekijken.

Gebruik een tool als Pallyy om je concurrenten op Instagram te analyseren. Bekijk onze Pallyy review om te leren hoe het werkt.

Tip #2: recreëer de virale Instagram posts van je concurrenten

Na de laatste tip zou u een behoorlijke lijst moeten hebben van de populairste berichten van uw concurrenten. U kunt dit gebruiken om een voorsprong te krijgen op het soort inhoud dat u kan helpen viraal te gaan.

Kopieer de inhoud van uw concurrenten niet zomaar. Uw doelgroepen overlappen elkaar waarschijnlijk, en zij zullen u daarop aanspreken.

Laat wat tijd verstrijken en analyseer vervolgens de post om te zien hoe u iets kunt creëren dat vergelijkbaar maar uniek is voor uw merk.

Als je concurrent bijvoorbeeld steeds viral gaat voor snelle how-to video's, bedenk dan een manier om je eigen korte tutorials te maken in een stijl die uniek is voor jou.

Tip #3: Recreëer virale inhoud van andere social media platforms

Dit is vergelijkbaar met de vorige tip, behalve dat u de inhoud van uw concurrenten onderzoekt op platforms als Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn. TikTok is ook een goede plek om te kijken als uw concurrenten het toevallig gebruiken.

Wat u wilt doen is kijken wat werkt voor uw publiek op andere social media-platforms en vervolgens die inhoud in uw eigen stijl namaken op Instagram.

Nogmaals, kopieer en plak niet simpelweg wat je concurrenten doen. Als hun populairste YouTube-video's zijn gewijd aan recensies over producten in jouw niche, bekijk dan niet simpelweg dezelfde producten in hetzelfde recensieformaat.

Zoek een eenvoudigere manier om producten te beoordelen en te presenteren en zet je inhoud om in hoogwaardige afbeeldingen, video's en Instagram-verhalen.

Tip #4: Gebruik je eigen stem

Wanneer je een nieuwe blogger of een jonge startup bent, doe je waarschijnlijk je best om een professioneel imago te handhaven op sociale media platforms. Dit kan inhouden dat je nooit je persoonlijke leven vermeldt en alleen met een anonieme stem spreekt (gebruik van wij, ons en onze in plaats van ik, mijn en mijn).

Waar je je misschien niet van bewust bent, is dat je eigenlijk veel kunt doen om je kansen om op te vallen op sociale media te vergroten door simpelweg meer van je eigen persoonlijkheid te laten zien. Je kunt zelfs je kansen om viraal te gaan op Instagram vergroten door persoonlijk te worden.

Neem Bindi Irwin, natuurbeschermer en dochter van de beroemde wildlife expert Steve Irwin, als voorbeeld. Veel van Bindi's posts krijgen rond de 100.000 likes op Instagram, sommige zelfs een paar honderdduizend. Posts met alleen foto's van dieren krijgen nog minder, rond de 50.000 of zo.

Maar toen ze op Instagram de geboorte van haar kind aankondigde, kreeg ze maar liefst 1,4 miljoen likes, veel meer dan haar gemiddelde posts.

De post ging vergezeld van een foto van haar, haar man en haar pasgeborene, samen met een hartelijk Instagram-onderschrift.

Het is het bewijs dat je je op Instagram meer als een echt persoon gedraagt dan als een marketeer, wat je veel onderscheidt op het platform.

Tip #5: Wees actiever op Instagram

Sommige marketeers hebben geluk. Ze posten nauwelijks op Instagram, en merken dat ze ineens massaal viraal gaan met een enkele post.

Anderen zijn niet zo gelukkig. Als je moeite hebt om tractie te krijgen op sociale media, probeer dan actiever te zijn op het platform buiten het publiceren van inhoud.

Reageer op elk commentaar dat gebruikers op uw berichten achterlaten, en gebruik telkens een uniek antwoord. Stuur nooit ingeblikte reacties op sociale media. Het is een van de gemakkelijkste manieren om gebruikers te ergeren, omdat ze kunnen zien dat u hetzelfde bericht naar tientallen andere gebruikers stuurt.

Je moet ook actiever worden met je concurrenten. Het is een gemakkelijke manier om samen te werken op Instagram. Reageer meer op hun posts en stories, en communiceer zelfs met hun eigen gebruikerscommentaren.

Na verloop van tijd zul je bekend raken bij hen en hun publiek. Ze kunnen zelfs interactie aangaan met uw inhoud.

Instagram doet redelijk zijn best om je op de hoogte te houden met meldingen, maar zodra de activiteit op je account toeneemt, wordt het moeilijker om het bij te houden. Een social media inbox tool kan je helpen om op de hoogte te blijven van je reacties.

Tip #6: Voer social media wedstrijden uit op Instagram

Dit is een van de makkelijkste manieren om viraal te gaan op Instagram. Mensen houden van gratis spullen. Anderen doen graag mee aan wedstrijden.

Wat u wilt doen is een wedstrijd creëren die specifiek is voor uw niche en deelnemers hun inzendingen laten sturen via foto's of video's op Instagram.

Als je blog bijvoorbeeld over webdesign gaat, geef je je publiek een uitdaging. Laat ze één webpagina maken die mensen iets leert over de maan. Ze moeten hun foto's insturen op hun eigen Instagram-accounts. Wie het beste pagina-ontwerp met de beste functionaliteiten heeft, wint.

Nog beter, maak het liken van de aankondigingspost van de wedstrijd en het volgen van je account tot vereisten om te winnen.

Beperk het aantal wedstrijden tot een minimum. Je wilt niet eindigen in een positie waarin zij de enige berichten van jou zijn die enige activiteit krijgen.

Hier zijn een paar bronnen om je te helpen:

 • 16 creatieve ideeën voor Instagram-aanbiedingen en wedstrijden
 • Hoe doe je een weggever op Instagram die je publiek doet groeien?

Tip #7: Markt producten op Instagram

Deze tip is vergelijkbaar met de tip waarin we aanraadden om productbeoordelingen op Instagram te plaatsen, behalve dat we dit keer gegevens hebben over waarom dit soort inhoud werkt.

Influence Central ondervroeg meer dan 400 vrouwen die online winkelen en vond de volgende gegevens:

 • 82% beweert dat aanbevelingen via sociale media de manier veranderen waarop zij producten onderzoeken.
 • 81% beweert dat productbeoordelingen hun koopgedrag beïnvloeden.
 • 72% gebruikt sociale media liever als een manier om marketingclaims over producten die ze willen kopen te verifiëren.
 • 57% gebruikt afbeeldingen en video's op sociale media om hun beslissingen af te ronden. 53% gebruikt testimonials en 51% gebruikt commentaren van lezers.

Het is duidelijk dat productmarketing een effectieve manier is om meer activiteit te krijgen op sociale media. Je kunt je eigen producten of producten waar je bij aangesloten bent op de markt brengen.

Zie ook: 16 Beste Social Media Analytics Tools voor 2023: Rapportage gemakkelijk gemaakt

Lees zeker de gids van StartupBonsai over het schrijven van Instagram-bijschriften als je je verkoop wilt verhogen.

Tip #8: Maak niche-specifieke life hack video's

Het onderzoek dat we in de vorige tip noemden, leverde nog een ander gegeven op dat u kan helpen virale sociale media-inhoud te creëren:

42% van de consumenten beweert dat life hack-inhoud hun waarschijnlijkheid om producten en diensten te kopen beïnvloedt.

Het is waar. Hashtags met de zin "life hack" zijn erg populair.

Wanneer je nieuwe Instagram-inhoud plant, vooral inhoud voor producten, bedenk dan inhoud die een specifiek probleem dat je publiek ervaart op een eenvoudige manier oplost.

Zo lossen apps als Uber en Lyft het probleem van het verkrijgen van vervoer op een snelle en gemakkelijke manier op. Dit is echter een te breed probleem. Je zou in plaats daarvan life hacks moeten creëren die je publiek leren hoe je kunt besparen op ritten, hoe je verborgen functies kunt vinden en meer.

Laatste gedachten

Weten welke inhoud je moet creëren is slechts de helft van de strijd. Het creëren en daadwerkelijk publiceren van die inhoud is waar de echte strijd van het runnen van een succesvolle Instagram account ligt.

Doe jezelf een plezier en maak je account ruim van tevoren aan. Zo bespaar je een hoop tijd en giswerk in de toekomst en zit je nooit zonder inhoud om op Instagram te plaatsen.

Social media scheduling tools werken geweldig voor dit doel. Het geeft je twee manieren om Instagram content te plannen. Het is ook vrij betaalbaar voor bloggers, en je kunt het zelfs gratis proberen.

Analyseer vooral uw inhoud, zodat u weet wat werkt en wat niet.

Verwante lectuur:

 • Hoeveel Instagramvolgers heb je nodig om geld te verdienen?

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.