26 Nieuwste podcaststatistieken voor 2023: gebruik en meer

 26 Nieuwste podcaststatistieken voor 2023: gebruik en meer

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Podcasts zijn een interessante en gemakkelijke manier voor mensen wereldwijd om informatie te consumeren, en ze kunnen ook een geweldig marketinginstrument zijn.

Het gebruik van podcasting als marketinginstrument is de laatste jaren toegenomen, en veel bedrijven staan op en nemen kennis van het potentieel ervan.

Als je graag de vinger aan de pols houdt, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel bekijken we de laatste podcaststatistieken die je moet weten.

Klaar? Laten we erin springen.

Top picks van de redactie - podcasting statistieken

Dit zijn onze meest interessante statistieken over podcasting:

 • 78% van de mensen luistert naar podcasts om nieuwe dingen te leren. (Bron: Statista2)
 • Komedie is het populairste podcastgenre. (Bron: Statista4)
 • 60% van de luisteraars heeft een product gekocht op basis van een podcast-advertentie. (Bron: Midroll)

Algemene podcaststatistieken

Podcasting is populair, maar hoe populair? Hier zijn enkele algemene podcastingstatistieken die je een beter idee geven van de stand van zaken in de podcastingindustrie.

1. 78% van de Amerikanen zijn zich bewust van podcasting...

Hoewel podcasting al een tijdje bestaat, beschouwen sommigen het nog steeds als een nieuwe en opkomende industrie. Elk jaar wordt het echter populairder en worden meer consumenten zich ervan bewust. Volgens Statista beweert iets meer dan 3/4 van de Amerikaanse bevolking dat ze 'bewust' zijn van podcasting.

Bron: Statista1

2. ...En 57% van de Amerikanen heeft naar een podcast geluisterd

Van het aantal mensen dat zich bewust is van podcasting, heeft een goed percentage er daadwerkelijk naar een geluisterd. Volgens Statista heeft meer dan de helft van alle Amerikanen in hun leven naar minstens één podcast geluisterd. Ongeveer 57% gaf aan wel eens naar een podcast te hebben geluisterd, maar veel van de ondervraagden luisteren regelmatig naar podcasts.

Bron: Statista1

3. 78% van de mensen luistert naar podcasts om nieuwe dingen te leren

Podcasts zijn voor veel mensen een geweldige bron van informatie. Of het nu gaat om de nieuwste trends in de popcultuur of om het ontdekken van griezelige waargebeurde misdaadverhalen, mensen leren graag nieuwe dingen van de podcasts die ze kiezen.

Bijna 80% van de mensen zegt naar podcasts te luisteren om nieuwe dingen te leren, waarmee dit de populairste reden is om af te stemmen.

Bron: Statista2

4. Apple Podcasts is de belangrijkste podcasts-app, met een marktaandeel van 43%.

Voor het beluisteren van podcasts zijn er verschillende mogelijkheden, van Spotify tot Audible en Google Podcasts.

Het is een concurrerende industrie voor podcast-apps, maar er is één duidelijke winnaar. Apple Podcasts is de meest gebruikte en gedownloade podcast-app, met een marktaandeel van 43%. De op één na populairste app is Spotify.

Bron: Chartable

5. Er zijn meer dan 2 miljoen podcasts online...

Podcasting is niet langer een nichehobby voor internetliefhebbers. In de loop der jaren is de populariteit ervan enorm toegenomen, met influencers, beroemdheden en bedrijven die allemaal audio-inhoud blijven creëren. In 2021 zijn er meer dan 2 miljoen podcasts online, en elke dag duiken er nieuwe shows op.

Bron: Podcast Insights

6. ...en meer dan 48 miljoen afleveringen in totaal.

Er zijn niet alleen meer dan 2 miljoen unieke podcasts online beschikbaar, maar veel podcasts omvatten ook honderden en honderden afleveringen. In totaal zijn er ongeveer 48 miljoen podcastafleveringen online.

De populairste podcast van 2021 heeft momenteel meer dan 1500 afleveringen beschikbaar. Voor marketeers is dit geweldig nieuws, want door de duur van populaire podcasts staan podcasters erom bekend dat ze betrokken en trouwe luisteraars hebben.

Bron: Podcast Insights

7. Podcasts zijn het populairst in Zuid-Korea

Podcasts zijn wereldwijd populair, maar sommige landen hebben ze sneller overgenomen dan andere. Uit een onderzoek van Statista bleek dat podcasts het populairst zijn in Zuid-Korea. Ongeveer 53% van de Zuid-Koreanen meldde dat ze de afgelopen week naar een podcast hadden geluisterd. De Verenigde Staten stonden op de vijfde plaats, na Spanje, Ierland en Zweden.

Bron: Statista3

8. Komedie is het populairste podcastgenre

Hoewel podcastluisteraars graag nieuwe dingen leren van hun podcasts, zijn saaie en informatieve shows niet het meest populair. In feite neemt komedie de toppositie in als favoriet onder podcastluisteraars.

Enkele van de populairste comedy-podcasts van de afgelopen jaren zijn Office Ladies, waarin de vrouwelijke acteurs van de hitserie The Office spelen, en Morbid: A True Crime Podcast.

Bron: Statista4

Zie ook: 9 Beste WordPress Lidmaatschap Plugins (2023 Top Picks)

9. The Joe Rogan Experience was de populairste podcast van 2021

De populairste podcast van 2021 was comedy podcast The Joe Rogan Experience. De podcast met komiek Joe Rogan stond een groot deel van het jaar bovenaan op Apple Podcasts en Spotify. Geschat wordt dat elke aflevering van de podcast ongeveer 11 miljoen mensen bereikt.

Bron: Edison Research2

Podcasting luistercijfers

Voor marketeers is het belangrijk om te weten wie er naar podcasts luistert, zodat je een idee hebt van het potentiële bereik van podcast-advertenties. Hier zijn enkele podcaststatistieken met betrekking tot demografische gegevens en gewoonten van luisteraars.

10. 48% van de maandelijkse podcast-luisteraars zijn tussen 12 en 34 jaar oud.

Zoals vele vormen van digitale inhoud zijn podcasts het populairst bij jongere generaties. 48% van alle podcastluisteraars is namelijk tussen 12 en 34 jaar oud. Daarna komt 32% van de luisteraars tussen 34 en 55 jaar. Slechts 20% van de podcastluisteraars is ouder dan 55. Dat is goed nieuws als u via podcasting een jonger publiek wilt bereiken.

Bron: Infinite Dial

11. 45% van de podcast-luisteraars heeft een gezinsinkomen van minstens $75.000.

Wat het huishoudinkomen betreft, zijn podcast-luisteraars over het algemeen vrij welvarend. Volgens een studie van Edison Research heeft iets minder dan de helft van de podcast-luisteraars een huishoudinkomen van 75.000 dollar of meer. Dat is ook een goed teken voor marketeers, want luisteraars met meer besteedbaar geld staan eerder open voor reclame.

Bron: Edison Research

12. 27% van de podcast-luisteraars is afgestudeerd.

Volgens dezelfde studie heeft bijna een derde van de podcastluisteraars wereldwijd een vierjarige universitaire graad. 27% van de luisteraars heeft vier jaar aan de universiteit gestudeerd, en nog eens 30% heeft grad school of geavanceerde universitaire cursussen gevolgd. Slechts 15% van de ondervraagden gaf aan geen universitaire opleiding te hebben genoten.

Bron: Edison Research

13. Meer dan 50% van de podcast-luisteraars zijn mannen

Volgens Infinite Dial zijn podcasts populairder bij mannen dan bij vrouwen - maar slechts een klein beetje. Ongeveer 51% van de podcastluisteraars wereldwijd zijn mannen, tegenover 49% vrouwen. Wat deze statistiek echt aantoont, is dat podcasting een geweldig middel is om zowel een mannelijk als een vrouwelijk publiek te bereiken.

Bron: Infinite Dial

14. 63% van de podcast-luisteraars heeft een voltijdse baan

Een ander interessant feit over podcastluisteraars is dat bijna 65% een fulltime baan heeft. Voor bedrijven die willen adverteren via podcasts is dit een goed teken.

Mensen met een fulltime baan hebben meestal een stabiel inkomen en besteedbaar geld, wat betekent dat ze eerder geneigd zijn te kopen op basis van advertenties die ze in podcasts horen.

Bron: Edison Research

15. Amerikaanse podcast luisteraars luisteren gemiddeld naar 6 podcasts per week

Interessant is dat mensen die podcasts consumeren niet slechts naar één of twee shows per week luisteren. Volgens Infinite Dial luisteren consumenten gemiddeld naar 6 podcasts per week. 18% van de podcastluisteraars luistert zelfs naar meer dan 6 podcasts per week.

Bron: Infinite Dial

16. 77% van de podcastluisteraars klikt podcasts aan en beluistert ze onmiddellijk

Mensen kunnen podcasts streamen of downloaden om ze later te beluisteren.

De meeste luisteraars kiezen er echter voor om podcasts aan te klikken en te beluisteren zodra ze die zien. 77% van de luisteraars klikt onmiddellijk, terwijl de overige 23% ofwel handmatig downloadt voor later, ofwel zich abonneert op de podcast en deze zo instelt dat hij automatisch wordt gedownload.

Bron: Edison Research

17. Bijna ¼ van de podcast luisteraars zijn geabonneerd op 6-10 podcasts

Uit onderzoek van Edison Research blijkt dat mensen graag naar verschillende podcasts tegelijk luisteren. Uit het onderzoek blijkt dat 24% van de podcastluisteraars geabonneerd is op minstens 6 podcasts, en zelfs 10. Gemiddeld zijn luisteraars geabonneerd op in totaal 6 podcasts.

Bron: Edison Research

Zie ook: De laatste Black Friday en Cyber Monday statistieken voor 2023

18. 52% van de consumenten vindt nieuwe podcasts door te zoeken in podcastgidsen

Hoewel er veel manieren zijn om reclame te maken voor een podcast bij nieuwe luisteraars, zoeken de meeste luisteraars gewoon naar nieuwe shows via hun gekozen app of directory.

Gebruikers van Apple Podcast kunnen bijvoorbeeld bladeren door de huidige trending podcasts, zoeken naar podcasts of luisteren naar aanbevolen podcasts die verband houden met andere shows die ze hebben beluisterd. Meer dan de helft van de podcastluisteraars vindt op deze manier nieuwe inhoud.

Bron: BuzzSpout

Podcasting marketing statistieken

Je hebt misschien veel gehoord over hoe effectief podcasting kan zijn als marketinginstrument, maar hoe waar zijn de geruchten? Nou, daar kom je zo achter. Hier zijn enkele verhelderende podcasting statistieken met betrekking tot marketing.

19. De podcastindustrie genereerde meer dan 1,3 miljard dollar aan inkomsten in 2021.

Volgens statistieken gepubliceerd op Statista overschreden de inkomsten uit podcast-advertenties in 2021 de $1,3 miljard. Dit is een stijging van ongeveer $458 miljoen sinds 2020. Dit cijfer zal naar verwachting de komende jaren blijven groeien.

Bron: Statista5

20. 81% van de podcast-luisteraars zegt aandacht te besteden aan podcast-advertenties

Adverteren in podcasts is een geweldige strategie voor marketeers gebleken. Volgens statistieken gepubliceerd door midroll zegt meer dan 80% van de podcastluisteraars dat ze aandacht besteden aan de advertenties die ze in podcasts horen.

Ter vergelijking: 63% van de ondervraagden zegt tv-commercials altijd of soms te negeren. Hieruit blijkt dat luisteraars podcast-advertenties boeiender vinden dan andere gangbare vormen van reclame.

Bron: Midroll

21. 60% van de luisteraars heeft een product gekocht op basis van een podcast-advertentie

De conversie van podcastadvertenties is ook vrij goed. Ondanks het feit dat het voor podcastluisteraars niet bijzonder gemakkelijk is om door te klikken of acties te voltooien op basis van podcastadvertenties, doen mensen toch aankopen op basis van de advertenties die ze horen.

Volgens Midroll heeft 60% van de luisteraars een product gekocht waarover ze tijdens het luisteren naar een podcast hebben gehoord.

Bron: Midroll

22. 72% van de luisteraars die vier jaar of langer naar een bepaalde podcast luisteren, hebben iets gekocht op basis van een advertentie.

Podcasts die al lang lopen, lijken het meest loyale en betrokken publiek te hebben. Volgens Midroll heeft 72% van de mensen die al 4 jaar of langer naar een bepaalde podcast luisteren, een product gekocht op basis van een advertentie die ze in die podcast hebben gehoord.

Bron: Midroll

23. 66% van de podcast luisteraars zijn millennials

Bij de keuze om podcasting al dan niet te gebruiken voor marketingdoeleinden, is het belangrijk om na te gaan op welke demografie u zich richt. De overgrote meerderheid van podcastluisteraars zijn Millennials, dus als Millennials tot uw doelgroep behoren, dan kan podcasting de juiste optie zijn voor uw bedrijf.

Bron: Midroll

Wil je meer weten over wat populair is in de wereld van podcasts? Bekijk dan deze podcaststatistieken over groei en trends in de industrie.

24. 31% van de podcasts duren tussen 20 en 40 minuten

Podcasts zijn niet iets wat je snel in elkaar kunt flansen zoals social media posts of zelfs blog content. Luisteraars zijn dol op podcasts in lange vorm, en meer dan 30% van de podcasts duren tussen de 20-40 minuten. Deze trend zal zich doorzetten en podcasts van meer dan 20 minuten worden de standaard.

Bron: BuzzSprout

25. Het aantal live podcast-evenementen is sinds 2015 met 2000% gestegen.

Een andere populaire trend in podcasting is live podcasting. Dit is wanneer podcasters opnemen voor een live publiek. Dit is een geweldige manier voor makers van podcasts om interactie te hebben met hun publiek, en live evenementen kunnen veel inkomsten opleveren in de vorm van ticket- en merchandiseverkoop. Sinds 2015 is live podcasting enorm gegroeid in populariteit.

Bron: Axios

26. Men schat dat er tegen 2024 meer dan 100 miljoen podcast-luisteraars zullen zijn in de VS.

Podcasting groeit in populariteit, en luisteren naar podcasts wordt een vast onderdeel van de dagelijkse routine van mensen. Verwacht wordt dat de populariteit van podcasts zal blijven groeien, en tegen 2024 zullen er wereldwijd naar schatting meer dan 100 miljoen podcasts luisteraars zijn.

Bron: Statista6

Podcasting statistische bronnen

 • Axios
 • BuzzSprout
 • Grafiek
 • Edison Onderzoek
 • Edison Onderzoek2
 • Infinite Dial
 • Midroll
 • Podcast inzichten
 • Statista1
 • Statista2
 • Statista3
 • Statista4
 • Statista5
 • Statista6

Laatste gedachten

Podcasting is een innovatieve en nieuwe manier om een publiek te bereiken, en zoals je uit de statistieken in dit artikel kunt opmaken, zal de industrie blijven groeien en waardevoller worden.

Als je meer wilt weten over podcasts en marketing, bekijk dan enkele van onze andere artikelen over WordPress podcasting plugins en verschillende soorten inhoud die je kunt gebruiken in je marketing.

Op zoek naar meer statistieken? Bekijk deze artikelen:

 • Video marketing statistieken

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.