Hoe je bloglezers het hele jaar door kunt boeien met inhoudsthema's

 Hoe je bloglezers het hele jaar door kunt boeien met inhoudsthema's

Patrick Harvey

Je blog actief houden met verse inhoud is op zich al moeilijk genoeg. Als je er dan ook nog bij komt dat je blog echt een actief publiek nodig heeft, kan het heel snel heel moeilijk worden.

Het is gewoonweg niet genoeg om bericht na bericht te publiceren en verkeer te verdienen via organische zoekacties, sociale media marketing en advertenties. Als je lezers geen actie ondernemen door zich met je berichten bezig te houden, betekenen al dat werk en verkeer niets.

Er zijn veel manieren waarop u de betrokkenheid van lezers bij uw blog kunt vergroten. In deze post, gaan we ons richten op een unieke methode waarbij uw redactionele kalender wordt gecentreerd rond inhoudsthema's.

We behandelen de stappen die we aanraden om uw redactionele kalender op deze manier op te stellen. We geven ook enkele tips over hoe u een paar stappen verder kunt gaan om lezers nog meer te betrekken.

Laten we beginnen met het definiëren van inhoudsthema's en hoe die u zullen helpen om bloglezers aan u te binden.

Wat zijn inhoudelijke thema's?

Een inhoudsthema is een breed onderwerp waaronder een reeks opeenvolgende blogberichten vallen die u publiceert.

In principe kies je een onderwerp om je gedurende een bepaalde periode op te concentreren, bijvoorbeeld een week of een hele maand. Bijna elk bericht dat je in die periode publiceert, moet op de een of andere manier over dat onderwerp gaan.

Stel dat je een kunstblog hebt, en je kiest aquarelleren als een van je thema's. Een paar berichten die je zou kunnen publiceren terwijl dit thema actief is, zouden onderwerpen kunnen zijn als "5 beste aquarelverfsets voor beginners", "aquarelborstels die je moet hebben" en "Hoe je bomen kunt schilderen met aquarelverf".

Voorbeelden van thema's uit de praktijk

Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden uit de praktijk van thema's die zijn ontworpen om een grote groep mensen te betrekken. Neem bijvoorbeeld Pat Flynn. Hij gebruikt niet altijd thema's op zijn blog, maar je kunt duidelijk zien hoe het grootste deel van de inhoud die hij in november 2017 publiceerde gericht was op affiliate marketing.

12 of 25 dagen Kerstmis evenementen zijn ook thema's. Ze zijn eigenlijk een van de meest gebruikte thema's die er bestaan.

Ellen organiseert elk jaar in haar talkshow de 12 dagen van Kerstmis, waarbij ze op 12 verschillende dagen in december een handvol cadeaus weggeeft aan het publiek en aan een paar gelukkige kijkers thuis. Een paar televisiezenders gebruiken het evenement om voor elk van de 12 of 25 dagen van Kerstmis een kerstfilm uit te zenden.

Sommige thema's staan in het teken van uitdagingen. Neem bijvoorbeeld Movember. Mannen over de hele wereld beginnen de maand november met een gladgeschoren gezicht en beloven zich de rest van de maand niet te scheren. Hun smerige gezichten en borstelige baarden zijn symbolische gebaren om aandacht te vragen voor de gezondheid van mannen.

De hele maand oktober dagen kunstenaars over de hele wereld zichzelf en elkaar uit door elke dag een tekening met inkt te maken.

Hoe houden inhoudsthema's lezers bezig?

Inhoudsthema's betrekken bloglezers op drie belangrijke manieren. Om te beginnen maken ze uw blog gemakkelijker te volgen in zijn geheel.

Laten we die kunstblog weer als voorbeeld nemen. De meeste bloggers kiezen onderwerpen op basis van populariteit, concurrentie en hun eigen interesse. Bij de kunstblog zou dat waarschijnlijk betekenen dat ze de ene week een bericht over aquarel publiceren en de volgende week over olieverf.

Zeker, het zijn nog steeds interessante onderwerpen die de blog zullen doen groeien, maar hun lezers zouden waarschijnlijk genieten van een meer consistente stroom die hen zal helpen hun doelen in de kunst te bereiken.

Die consistente stroom brengt me bij mijn volgende punt. Als je berichten verband houden met elkaar en zelfs op elkaar inhaken, heeft je lezer meer reden om terug te komen voor volgende berichten die je in de komende weken publiceert.

Ten slotte kunt u met thema's uitdagingen of doelen creëren waaraan uw lezers kunnen deelnemen en die ze kunnen bereiken. Ze zullen blijven terugkomen om hun vorderingen te melden en om te zien hoe het met uw uitdagingen en die van andere lezers gaat.

Een gemeenschap creëren vanuit uw blog is een van de meest effectieve manieren om bloglezers op een consistente basis te betrekken.

Uw doelgroep identificeren

De eerste stap naar succes met inhoudsthema's is het identificeren van uw doelgroep. Dit is iets wat u al lang geleden had moeten doen toen u met uw blog begon. Zo niet, dan is dit het perfecte moment om het te doen.

Denk na over voor wie je inhoud maakt. Er is een groot verschil tussen de inhoud die je maakt voor beginnende kunstenaars en wat je maakt voor ervaren kunstenaars, bijvoorbeeld.

Als u uw doelgroep identificeert voordat u uw inhoud plant, weet u precies op welke onderwerpen u zich moet richten als u heeft vastgesteld die waarvoor je inhoud maakt.

Als u al een actieve blog hebt, probeer dan een korte enquête te houden om een beter inzicht te krijgen in de soorten mensen die al tot uw publiek behoren.

De grootste problemen van uw doelgroep vinden

Als je eenmaal weet voor wie je inhoud gaat maken, moet je uitzoeken op welke onderwerpen je je moet richten. Kijk niet verder dan de grootste problemen van je doelgroep.

De meest succesvolle bedrijven bieden oplossingen voor de problemen van hun klanten. Het is uw taak uit te zoeken wat de grootste problemen van uw doelgroep zijn en manieren te bedenken om ze op te lossen.

Er zijn een aantal verschillende manieren om dit te doen. De meest effectieve manier is hen rechtstreeks te vragen of consistenties te vinden in de vragen die ze je stellen in je commentaarsectie, inbox en directe berichten.

U kunt ook buiten uw publiek kijken door forums, Quora en Reddit te bekijken. Laat ook zoekwoordenonderzoek niet buiten beschouwing. Zo kunt u veel ideeën voor onderwerpen vinden.

We hebben een hele post gewijd aan het vinden van de grootste pijnpunten van je publiek. Bekijk die zeker als je wat meer begeleiding nodig hebt.

Welke methode u ook gebruikt om de grootste pijnpunten van uw publiek te vinden, zorg ervoor dat u bijhoudt hoe vaak elk pijnpunt wordt genoemd.

De problemen van uw publiek oplossen met maandelijkse inhoudsthema's

In het kader van deze tutorial gaan we ons richten op maandelijkse inhoudsthema's. Als u uw redactionele kalender voor het hele jaar plant, betekent dit dat u 12 onderwerpen moet vinden om u op te concentreren. Dit betekent op zijn beurt dat u de 12 grootste pijnpunten van uw publiek moet vinden.

Begin met de methoden die we aanbevelen om de grootste pijnpunten van je publiek te vinden. Onze post over dit onderwerp bevat zes methoden die je kunt proberen. Tegen de tijd dat je klaar bent met de laatste methode zou je een vrij grote lijst moeten hebben.

Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je de inhoud voor het hele jaar schetsen met je inhoudsthema's als leidraad door deze stappen te volgen:

  1. Zoek je 12 aandachtspunten voor het jaar.
  2. Ken aan elk aandachtspunt een doel toe.
  3. Schets een pad naar elk doel.
  4. Gebruik die paden om uw redactionele kalender voor het jaar te vullen.

Laten we op elk van deze ingaan.

Je 12 focuspunten vinden

Begin met het opsplitsen van uw lijst in de 12 meest prominente problemen waarmee uw doelgroep op dit moment wordt geconfronteerd. De meest effectieve manier om dit te bepalen is door het aantal keren dat bepaalde pijnpunten werden genoemd.

Zie ook: 16 Beste Social Media Analytics Tools voor 2023: Rapportage gemakkelijk gemaakt

Als u geen telling bijhield, vertrouw dan op trefwoordonderzoek, met name zoekvolume. Start uw favoriete trefwoordhulpmiddel en maak van elk pijnpunt een doorzoekbaar trefwoord.

Registreer het zoekvolume van elk pijnpunt en rangschik ze van hoog naar laag. Welke methode u ook gebruikt, identificeer de 12 populairste pijnpunten van uw publiek en ga naar de volgende stap.

Als je moeite hebt om zoveel pijnpunten te vinden, overweeg dan de belangrijkste concepten in je niche en maak er centrale thema's van.

Bijvoorbeeld, als de niche van mijn blog is hoe geld te verdienen met bloggen, dan zou "affiliate marketing" een hoofdconcept zijn. De thema's die ik hiervan zou kunnen maken variëren van iets eenvoudigs als "affiliate marketing" als breed onderwerp tot iets specifieks als "je eerste dollar verdienen met affiliate marketing".

Dan zouden we dat kunnen uitbreiden tot affiliate plugins voor WordPress, en een vergelijking van populaire affiliate netwerken & platforms.

Aan elk pijnpunt een doel toekennen

Neem je pijnpunten één voor één door, en bedenk voor elk pijnpunt een algemeen doel dat je je lezer wilt laten bereiken. Het moet in wezen een oplossing zijn voor het probleem dat elk pijnpunt vertegenwoordigt.

Als bijvoorbeeld een van de inhoudelijke thema's van een kunstblog aquarel is en het pijnpunt simpelweg niet kunnen schilderen in deze stijl is, is een doel dat zij hun lezers willen laten bereiken het kunnen schilderen van een basislandschap in aquarel tegen het einde van de maand.

Je hoeft niet per se een doel toe te kennen aan elk pijnpunt, maar het maakt het gemakkelijker voor je om met inhoudelijke ideeën te komen. Bovendien helpt het je om je lezers bij elk thema te betrekken. Zorg er wel voor dat je op zijn minst aan elk pijnpunt een oplossing toekent.

Je kunt een programma als Draw.io gebruiken om dingen vanaf hier op een visuele manier te plannen met een stroomschema. Hier is een eenvoudige die ik heb gemaakt die elk pijnpunt (rode/bovenste ovalen) verbindt met elk doel (groene/onderste ovalen) dat ik heb toegewezen:

U kunt ook elke tekstverwerker of tool gebruiken waarmee u stroomschema's kunt maken. Een gewoon tekstdocument of zelfs pen en papier werkt net zo goed als u het eenvoudig wilt houden.

Een pad uitstippelen om dat doel te bereiken

Of u nu wilt dat uw lezer aan het eind van elke maand een specifiek doel heeft bereikt of dat u gewoon een oplossing (of meerdere) biedt voor een probleem, u hebt een manier nodig om dat doel te bereiken.

Noteer elke stap die uw lezer moet nemen om de doelen te bereiken die u aan elk pijnpunt hebt toegewezen. Als u geen doelen gebruikt, noteer dan gewoon de stappen die ze moeten nemen om uw oplossingen te bereiken.

Uw redactionele kalender opbouwen met maandelijkse inhoudsthema's

Het vullen van uw redactionele kalender zou vanaf nu gemakkelijk moeten zijn, nu u al het harde werk uit de weg hebt gekregen. U hoeft alleen maar de stappen te nemen die u in het vorige deel hebt bedacht en ze om te zetten in blogberichten.

Het aantal blogberichten dat je nodig hebt hangt volledig af van je eigen postschema, of dat nu één bericht per week is, drie berichten per week, enz. Het is niet erg als je niet een heel bericht aan elke stap kunt wijden. Zorg er alleen voor dat ze minstens één keer worden genoemd.

Je moet er ook voor zorgen dat de volgorde waarin je elk bericht publiceert zinvol is. Als je lezer over stap twee moet weten om stap drie te kunnen doen, heeft het geen zin om een bericht over stap drie te publiceren voordat je een bericht over stap twee publiceert.

Houd rekening met uw eigen bedrijfs- en blogdoelstellingen wanneer u beslist welke inhoudsthema's u voor bepaalde maanden wilt gebruiken. Als die kunstblog bijvoorbeeld van plan is om in oktober een cursus over aquarel te publiceren, zullen ze meer kans hebben op conversies als al hun inhoud in die maand gericht is op aquarel.

Wees ten slotte niet bang om van tijd tot tijd niet aan het thema gerelateerde inhoud te plaatsen, zolang de berichten van elke maand gericht zijn op het toegewezen inhoudsthema.

Hoe lezers nog meer te betrekken

Iedere maand één specifiek onderwerp centraal stellen is een prima manier om je lezers maandelijks bij de les te houden. Er zijn echter genoeg aanvullende methoden die je aan je contentmarketingstrategie kunt toevoegen.

U kunt bijvoorbeeld uitdagingen creëren die u en uw lezers als gemeenschap kunnen aangaan. De kunstblog zou bijvoorbeeld iets kunnen creëren in de trant van Inktober, waarbij ze hun abonnees een klein schilderij laten maken voor elke dag dat het aquarelthema duurt.

U kunt thema's ook gebruiken als een kans om meer leads te vangen door lead magnets te maken die betrekking hebben op de onderwerpen van uw thema's. Dit geeft u mogelijkheden om lezers nog meer te betrekken via uw e-maillijst.

U kunt uw e-maillijst ook gebruiken om uw huidige abonnees nog meer te betrekken. Exclusieve inhoud is een fantastische manier om dit te doen. Dit kan alles betekenen van een klein feitje dat u doorgeeft aan e-mailabonnees tot een hele extra blogpost die alleen beschikbaar is voor e-mailabonnees.

Het kan zelfs een goed idee zijn om e-mailabonnees updates en samenvattingen te verschaffen terwijl elk inhoudsthema zich afspeelt. Zo kunt u abonnees herinneren aan inhoud die zij mogelijk hebben gemist.

Laatste gedachten

Om een punt te herhalen dat ik eerder in dit bericht maakte: de betrokkenheid van bloggers is een cruciaal onderdeel van een succesvolle blog. Zonder die betrokkenheid is de kans erg klein dat uw publiek reageert op uw oproepen tot actie of zich inschrijft op uw e-maillijst.

Door uw inhoud maandelijks rond thema's te baseren, geeft u hen meer reden om terug te komen telkens wanneer u een nieuw bericht publiceert. Dit geldt vooral als u uitdagingen, gratis cursussen en andere soorten inhoud creëert om hen nog meer te betrekken.

Zie ook: Maak je deze beginnersfouten bij het bloggen? Zo los je ze op

Als u meer tips nodig hebt om uw publiek aan uw inhoud te binden, lees dan zeker onze gids over hoe u de betrokkenheid bij uw blog kunt vergroten.

Verwante lectuur: 35 Laatste Content Marketing Statistieken, Trends en Feiten.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.