Hoe online lettertypen verkopen: snelle en gemakkelijke winst

 Hoe online lettertypen verkopen: snelle en gemakkelijke winst

Patrick Harvey

Heeft u een talent voor letterontwerp? Lees verder om te leren hoe u uw creaties online kunt verkopen voor een snelle en gemakkelijke winst.

In deze post leer je hoe je online lettertypes kunt verkopen en een lucratieve passieve inkomstenstroom kunt creëren die je jarenlang geld kan blijven opleveren.

Ik begeleid u door het hele proces, van het ontwerpen van uw eigen lettertype en de voorbereiding voor de verkoop, tot het plaatsen ervan op uw websites en online marktplaatsen, de marketing ervan, en verder.

Klaar? Laten we beginnen.

Waarom online lettertypes verkopen?

Fonts zijn een van de beste soorten digitale producten om online te verkopen. Hier is waarom:

 • Minder verzadigd dan andere digitale producten. Hoewel het waar is dat er veel lettertypes zijn, is de markt voor lettertypes nog steeds veel minder verzadigd dan die voor andere digitale producten zoals video, foto's, afbeeldingen, PDF's, enz. Daarom is het gemakkelijker om een gat in de markt te vinden en je eigen plekje te veroveren.
 • Snel te maken. Als je een getalenteerd lettertype of grafisch ontwerper bent, kun je met online tools in een paar uur een lettertype maken. Het vergt alleen een beetje creativiteit. Ter vergelijking: het maken van een origineel muziekstuk of het opnemen van een video om te verkopen kan weken duren.
 • Lage overheadkosten. Er zijn weinig tot geen kosten verbonden aan het online verkopen van lettertypes. U kunt uw lettertype ontwerpen zonder een cent uit te geven en het gratis te koop aanbieden op online marktplaatsen.
 • Onbeperkte voorraad Fonts zijn volledig digitale producten, dus je hoeft je geen zorgen te maken over herbevoorrading. Je maakt je font eenmaal en je kunt het steeds opnieuw verkopen voor onbeperkte winst.

Hoe lettertypes maken

Voordat je kunt beginnen met het online verkopen van lettertypes, moet je ze maken. Hier is een stap-voor-stap gids over het maken van lettertypes om je te laten zien hoe.

Zoek een niche

Voor lettertypeverkopers is niche alles.

Niemand gaat naar een marktplaats voor lettertypes om gewoon 'een lettertype te kopen' - ze zijn altijd op zoek naar iets specifieks.

De meeste mensen die lettertypes kopen, zijn bijvoorbeeld op zoek naar een lettertype dat geschikt is voor een bepaald doel of gebruik, zoals een lettertype voor een boekomslag of een lettertype voor hun merklogo.

Anderen zijn misschien op zoek naar een specifiek type lettertype met een bepaalde esthetiek, zoals een retro 60s-stijl lettertype, of een futuristisch Sci-Fi lettertype.

Dus voordat u begint met het ontwerpen van uw lettertype, moet u beslissen over welke niche jij willen bedienen.

Een goede manier om dit te doen is een bezoek te brengen aan populaire marktplaatsen voor lettertypes zoals Creative Market om te onderzoeken wat er al is en te zoeken naar een leegte die je kunt opvullen.

Zo zijn er misschien al honderden lettertypes in retro-stijl, maar zijn er veel retro-lettertypes die specifiek aan de jaren 1920 doen denken? Er zijn misschien tonnen sciencefiction-lettertypes, maar biedt iemand specifiek afgerond sci fi fonts?

Je krijgt het idee. Focus op originaliteit en vind een gat in de markt dat minder concurrerend is.

Het andere waar u aan moet denken bij het kiezen van een niche, afgezien van de concurrentie, is de vraag. Zijn er genoeg mensen op zoek naar het soort lettertype dat u van plan bent te maken, zodat u een goed aantal verkopen kunt doen?

Een manier om te bevestigen dat er vraag is naar de stijl die u in gedachten hebt, is een zoekwoordenonderzoekstool te gebruiken om het zoekvolume te controleren. Als er mensen zijn die op Google zoeken naar 'rounded sci-fi font', moet er vraag naar zijn.

Leer over typografisch ontwerp.

Als je tot dit artikel bent gekomen, weet je waarschijnlijk al genoeg over typografie om met een gerust hart je eigen lettertypes te ontwerpen.

Maar zo niet, dan moet je eerst leren voordat je begint.

Dit is een belangrijke stap, want lettertypes die er amateuristisch uitzien, verkopen meestal niet goed.

Er zijn genoeg gratis, slecht ontworpen lettertypes van amateurs waar klanten uit kunnen kiezen - die van jou moeten dus professioneel gemaakt zijn en er geweldig uitzien, willen ze ervoor willen betalen.

Het onderwijzen van de basisbeginselen van goed letterontwerp valt buiten het bestek van dit artikel, maar er zijn genoeg gratis bronnen online die je kunt gebruiken om het te leren.

Je moet op zijn minst streven naar een basiskennis van de verschillende lettertypefamilies en -classificaties (zoals serif, sans-serif, script, monospaced, display, enz.), en de verschillen daartussen, voordat je begint.

En je moet de basisanatomie van een lettertype kennen, met een goed begrip van terminologie als baseline, ligature, leading, kerning, stem, slope, weight, tracking, enz.

Het is ook de moeite waard te leren over ontwerpprincipes zoals typografische hiërarchie, gebruik van witruimte, enz.

Maak een lettertype-sjabloon

Om een lettertype te maken, moet je elke glyph (d.w.z. letter, cijfer, karakter, enz.) afzonderlijk ontwerpen en vervolgens samenvoegen tot één enkel lettertypebestand.

Lettertypesjablonen helpen om de zaken tijdens dit proces georganiseerd te houden. Het sjabloon is in wezen een PNG/PDF-bestand van een tabel, waarbij elke cel in de tabel overeenkomt met één glyph, zodat u ze één voor één kunt invullen met uw originele ontwerpen.

Om uw lettertypesjablonen te maken, raden wij u aan Calligraphr te gebruiken.

Het is een webapp waarmee ontwerpers hun handschrift of digitale kalligrafie kunnen omzetten in vectorlettertypes. Je eerste 75 tekens zijn gratis, en als je later wilt upgraden is het zeer betaalbaar.

Meld u eerst aan en log in op uw account. Selecteer vervolgens Sjablonen uit het bovenste menu.

Kies een sjabloon en voeg alle glyphs toe die je in je font wilt opnemen. Je font moet minimaal alle letters van het Romeinse alfabet (A-Z) bevatten. Als je een all-caps font maakt, voeg dan alleen de hoofdletters toe. Zo niet, voeg dan ook de kleine letters toe.

Naast letters wil je misschien ook andere glyphs opnemen, zoals cijfers, leestekens, symbolen, ligaturen, speciale tekens, meertalig, enz.

Wanneer u uw glyphs hebt toegevoegd, kunt u het sjabloon downloaden naar uw computer. Wanneer u het downloadt, kunt u kiezen hoeveel ruimte u in elke cel wilt hebben.

Teken uw lettertypes

Zodra je je sjabloon hebt, kun je het afdrukken als je je lettertype met de hand wilt ontwerpen met potloden of waterverf.

Als u liever meerdere lettertypes digitaal ontwerpt, kunt u dat doen met uw computer of iPad.

Upload gewoon uw sjabloonbestanden naar de door u gekozen grafische ontwerpsoftware (wij raden Procreate aan) en kies uw penseel, en vul vervolgens elke cel één voor één in met uw originele ontwerpen voor de overeenkomstige glyph.

Als je klaar bent, exporteer je het ingevulde sjabloon vanuit je grafische ontwerpsoftware als een PDF. Of als je het met de hand hebt getekend, scan je het ingevulde sjabloon terug naar je computer en sla je het op als een PDF.

Uw lettertype bekijken en exporteren

Nu je je voltooide sjabloon vol met je originele artwork hebt, kun je het terug uploaden naar Calligraphr om het om te zetten in een vectorlettertype.

Voordat u het exporteert, zult u een voorbeeld willen bekijken om er zeker van te zijn dat alles correct is uitgelijnd. U kunt de positionering van de glyphs naar behoefte aanpassen door de basislijn en de grootte aan te passen, en de gewenste letter- en woordafstand instellen.

Zodra alles er precies zo uitziet als u wilt, exporteert u uw lettertype als TTF/OTF-bestand. Dit is het bestand dat u aan uw klanten zult verkopen.

Maak uw advertentie-afbeeldingen

Er is nog één stap voordat u klaar bent om uw lettertype online te verkopen, en dat is het maken van uw afbeeldingen.

Afbeeldingen van lijsten zijn super belangrijk, want zonder die afbeeldingen zult u moeite hebben om iets te verkopen. Ze laten potentiële klanten zien hoe uw lettertype eruit ziet en hoe ze het kunnen gebruiken in verschillende soorten ontwerpen.

Om de afbeeldingen voor uw advertentie te maken, uploadt u uw lettertype naar de grafische ontwerptool van uw voorkeur. Wij raden Canva aan, omdat het gratis en gemakkelijk te gebruiken is.

Maak vervolgens een afbeelding voor uw hoofdvermelding. Deze moet de naam van het lettertype bevatten (geschreven in het lettertype zodat de kijkers kunnen zien hoe het eruitziet), naast een tagline, en bovenop een mooie achtergrond die de stijl oproept die u nastreeft.

Als je bijvoorbeeld een futuristisch sci-fi lettertype verkoopt, zou je een sterrenhemel als achtergrond kunnen gebruiken, of een ander futuristisch uitziend tafereel.

Als je een lettertype in cyberpunk-stijl maakt, kan een achtergrond van een stadslandschap verlicht door neonlichten goed werken. Je krijgt het idee.

Naast de afbeelding van de hoofdlijst is het de moeite waard een paar andere aanvullende afbeeldingen voor de lijst te maken. Een daarvan moet alle tekens van je lettertype weergeven, zodat kopers kunnen zien welke glyphs erbij horen.

Andere afbeeldingen moeten verschillende manieren laten zien waarop de mensen die uw lettertype kopen het zouden kunnen gebruiken. Als u bijvoorbeeld een mooi, delicaat, cursief lettertype hebt ontworpen, wilt u misschien laten zien hoe het eruit zou zien op een huwelijksuitnodiging, een wenskaart of een boekomslag.

Als je lettertype gericht is op de niche van de content creator, zou je kunnen laten zien hoe het eruit zou kunnen zien in blog cover afbeeldingen, website headers, social media posts, digitale producten, enz.

Zodra u uw afbeeldingen klaar heeft, kunt u uw afbeeldingen te koop aanbieden.

Hoe verkoopt u lettertypes op uw website?

De beste plaats om online lettertypes te verkopen is uw eigen website. In tegenstelling tot marktplaatsen hoeft u niet te concurreren met duizenden andere verkopers.

Bovendien hebt u volledige controle over uw prijzen, winkelontwerp, lay-out en al het andere. En er is geen tussenpersoon die een deel van uw verkoop voor zijn rekening neemt, dus u houdt 100% van uw winst.

U denkt misschien: Maar wat als ik geen website heb?

Maak je geen zorgen, het is super eenvoudig om er een te maken - je kunt je online winkel bouwen en binnen een uur aan de slag.

Zo doe je dat.

Stap 1: Schrijf je in voor Sellfy

Sellfy is het beste e-commerce platform voor ontwerpers die lettertypes verkopen. Het is ongelooflijk eenvoudig te gebruiken en rekent geen extra transactiekosten op uw verkopen.

Bovendien ondersteunt het alle soorten fysieke en digitale producten en wordt het zelfs geleverd met een ingebouwde print-on-demand fulfillment service, zodat u uw productcatalogus in de toekomst gemakkelijk kunt uitbreiden als u besluit om uit te breiden.

Ga naar de Sellfy-prijzenpagina om je aan te melden. Je kunt beginnen met een gratis proefperiode van 14 dagen (geen creditcard vereist) en later upgraden als je besluit erbij te blijven. Wij raden het startersplan aan voor nieuwe verkopers.

Zodra u zich hebt aangemeld, logt u in en voltooit u de eerste installatiewizard om uw Sellfy-dashboard te openen.

Aanmelden voor Sellfy

Stap 2: Upload uw lettertype

Klik op uw dashboard op Producten > Nieuw product toevoegen > Digitale producten en upload dan uw lettertypebestand.

Onder Productgegevens moet u de naam en de beschrijving van het product invoeren.

U kunt uw afbeeldingen toevoegen onder Product preview En zet de prijs van uw lettertype onder Prijsinstellingen .

Als u wilt, kunt u betaal-wat-je-wilt prijzen om uw klanten te laten betalen wat zij denken dat uw lettertype hen waard is, wat een mooie functie is.

Zodra u klaar bent met het maken van het product, klikt u op Product opslaan en uw lettertype zal live zijn op zijn eigen productpagina.

Maar voordat klanten het kunnen kopen, moet u een betalingsverwerker koppelen aan uw Sellfy-winkel (Stripe of PayPal, of beide). U kunt dit doen via uw Winkelinstellingen pagina.

Belangrijke opmerking: Vergeet niet om de licentievoorwaarden te vermelden bij het maken van uw productlijst. De licentie van het lettertype moet expliciet vermelden wat gebruikers wel en niet mogen doen met het lettertypebestand. Er staat bijvoorbeeld in of commercieel gebruik al dan niet is inbegrepen.

Wij zijn geen advocaten, dus we kunnen geen specifiek advies geven over het licentiëren van lettertypes. We raden u aan uw eigen onderzoek te doen voordat u een licentie voor een lettertype maakt en begint te verkopen.

Stap 3: Pas het ontwerp van uw winkel aan

Zodra u uw productpagina hebt gelanceerd en een processor hebt aangesloten, kunt u meteen beginnen met verkopen. Maar misschien wilt u ook de look en feel van uw winkel aanpassen aan uw branding.

Klik daartoe op Winkelinstellingen dan Winkel aanpassen .

Dit opent de drag-and-drop Store customizer.

Hier kunt u elementen over de pagina verplaatsen en tekst, knoppen, afbeeldingen en andere zaken naar wens wijzigen.

U kunt ook het algemene winkelthema wijzigen door te klikken op Winkelstijl > Thema's bekijken en dan je favoriet kiezen.

Onder Algemene instellingen U kunt een logo voor uw winkel uploaden en functies zoals de winkelzoekfunctie en het winkelwagentje in- en uitschakelen. En u kunt ook uw winkelnaam wijzigen.

Als u klaar bent met de wijzigingen, drukt u op Publiceren om ze te redden.

Het laatste wat we aanraden is om een aangepast domein aan te sluiten. Dit zorgt ervoor dat uw lettertypewinkel er professioneler uitziet dan een Sellfy subdomein.

U kunt dit doen vanuit de Winkelinstellingen pagina, maar u moet eerst een domein kopen bij een registrar als GoDaddy.

Zie ook: De beste online grafische ontwerpsoftware voor 2023 (de meeste zijn gratis)

Hoe fonts verkopen op marktplaatsen

Naast uw website kunt u uw aangepaste lettertypes ook te koop aanbieden op andere platforms en marktplaatsen van derden.

Dit is de moeite waard, omdat u zo meer potentiële klanten kunt bereiken en meer verkoopkanalen kunt creëren. Het kan ook zaken als licenties en digitale fulfillment vereenvoudigen.

Het enige nadeel is dat u meestal niet zoveel verdient aan de verkoop via het platform van derden in vergelijking met de verkoop via uw website. Dat komt omdat het platform meestal een deel van uw winst neemt. Etsy rekent bijvoorbeeld 6,5% van de totale verkoop plus noterings- en betalingskosten.

Enkele van de plaatsen waar u uw fonts te koop kunt aanbieden zijn:

 • Etsy Een superpopulaire online marktplaats voor onafhankelijke makers, ambachtslieden en kunstenaars. Sommige van de best verkochte lettertypes op Etsy zijn vintage lettertypes met een uitgesproken, gezellige esthetiek.
 • Creatieve markt . Een van de grootste marktplaatsen voor digitale ontwerpen, waaronder lettertypen, maar ook afbeeldingen, illustraties, sjablonen, enz. Je kunt er alle soorten lettertypen verkopen, maar het is vrij concurrerend.
 • Envato Elementen . Een op abonnementen gebaseerde marktplaats die grafische ontwerpers betaalt via een betalingsmodel waarbij gebruikers Envato Elements betalen voor een abonnement en alle producten kunnen downloaden die ze willen, en 50% van de abonnementskosten wordt verdeeld onder u en andere fontontwerpers. Uw inkomsten zijn afhankelijk van hoe vaak uw eigen fonts worden gedownload.
 • GraphicRiver Dit is Envato's speciale grafische marktplaats. Het werkt ongeveer hetzelfde als Etsy en Creative Market.
 • MyFonts . Een speciale marktplaats voor lettertypes met een groot klantenbestand. Om uw lettertypes op MyFonts te verkopen, moet u zich aanmelden als Foundry-partner.

Marketing van uw lettertypes

Uw lettertypes online te koop aanbieden is slechts de helft van de strijd.

Misschien krijgt u een paar aankopen van mensen die op uw lettertypen stuiten tijdens het zoeken op marktplaatsen, maar dat zullen er maar weinig zijn.

Als u echt geld wilt verdienen, moet u wat tijd besteden aan de marketing van uw lettertypen en de verkoop ervan.

Hier zijn enkele marketingstrategieën voor lettertypes die u kunt proberen.

Optimaliseer uw lijst met lettertypes voor zoekopdrachten

SEO (zoekmachine optimalisatie) is super belangrijk voor lettertypes.

Mensen die op zoek zijn naar lettertypes om in hun projecten te gebruiken, zoeken meestal op specifieke trefwoorden. Afhankelijk van je doelniche kan dat zoiets zijn als 'lettertypes voor horrorboekomslagen', of 'lettertypes voor cafémenu's', of iets anders.

Bedenk op welke zoekopdrachten je doelkopers zouden kunnen zoeken, en optimaliseer je aanbieding daarop. Neem het op in de titel van de font listing, de beschrijving, enz. naast andere verwante woorden en zinnen.

Als u lettertypen verkoopt via uw eigen site, wilt u ook werken aan de SEO van uw website in het algemeen. Dit kan inhouden dat u backlinks bouwt om de off-site SEO te verbeteren, of dat u uw site sneller maakt voor technische SEO-doeleinden.

Maak uw lettertypes vrij voor persoonlijk gebruik

Een goede manier om meer fonts te verkopen is het aanbieden van een gratis demoversie of een gratis licentie voor persoonlijk gebruik.

Het aanbieden van dit soort freebies kan helpen om meer mensen uw lettertype te laten downloaden en op uw mailinglijst te krijgen. Vervolgens kunt u later de volledige commerciële licentie aan deze gebruikers verkopen.

Start een blogger outreach campagne

Er zijn veel populaire blogs die schrijven over grafisch ontwerp, en veel van deze blogs schrijven lettertype roundup posts. We hebben zelfs een post over monospaced fonts.

Maar er zijn talloze sites die veel aandacht besteden aan lettertypen. Vooral blogs over grafisch ontwerp en webdesign.

Als u ze zover kunt krijgen dat ze uw lettertype in deze berichten promoten, kan dat veel verkeer en verkoop naar uw site leiden.

U kunt een blogger outreach tool gebruiken om u te helpen bij grootschalige outreach-campagnes. Of u zoekt gewoon handmatig op het web naar contacten en mailt hen individueel met uw pitch.

Investeer in sociale-mediamarketing

Sociale media kunnen een ander krachtig marketingkanaal zijn voor verkopers van lettertypes.

Je zou Pinterest posts kunnen maken die je lettertypes laten zien of een Instagram design account beginnen en dat gebruiken om verkeer naar je lettertypewinkel te leiden.

En om je sociale aanwezigheid te vergroten, kun je gebruik maken van een social media giveaway tool zoals SweepWidget. Het idee is dat je een prijs gratis aanbiedt (zoals een gratis font download pakket) en gebruikers vraagt om je pagina te volgen, te delen of te liken om mee te doen om het viraal te laten gaan.

Als u al gebruik maakt van e-mailmarketing om de verkoop te stimuleren, kunt u zelfs uw sociale wedstrijd gebruiken om uw lijst op te bouwen. Stuur vervolgens e-mails naar uw lijst met speciale kortingen op lettertypes en lead nurturing-reeksen om prospects te converteren naar betalende klanten.

Start een betaalde advertentiecampagne

Betaalde advertenties zijn een gemakkelijke manier om snel veel verkeer naar uw font-website te krijgen. Echter, afhankelijk van de prijs van uw font-producten is dit niet altijd haalbaar.

Met betaalde advertentiecampagnes betaalt u meestal per klik, en slechts een klein deel van die kliks zal doorgaans een aankoop doen op uw site. Dus als uw lettertypes te laag geprijsd zijn, levert dat misschien geen positieve return on investment (ROI) op.

Toch is het de moeite waard om het eens te proberen. Je kunt klein beginnen door met een klein budget PPC-advertenties op Google Ads en Facebook Ads te draaien, en dan later je budget verhogen als je een positieve ROI krijgt.

Gebruik de marketingtools van Sellfy

Sellfy komt met een hoop nuttige marketingfuncties uit de doos, en u kunt deze gebruiken om uw producten op de markt te brengen en meer omzet te maken.

Zie ook: 60 Laatste Video Marketing Statistieken voor 2023: de volledige lijst

De couponfunctie is bijvoorbeeld erg handig. U kunt deze gebruiken om kortingsacties op te zetten die uw conversie kunnen verhogen.

Er is ook een tool voor achtergelaten winkelwagens, die bezoekers van uw website die items toevoegen aan het hof maar vertrekken voor ze uitchecken automatisch een e-mail stuurt om hen eraan te herinneren hun aankoop af te ronden. Nogmaals, het is super handig.

Er zijn nog een heleboel andere functies naast de bovenstaande, dus zorg ervoor dat je ze bekijkt.

Laatste gedachten

Tot zover onze complete gids over het online verkopen van lettertypes.

Hopelijk bent u klaar om uw eigen ontwerp te maken en te gaan verkopen!

Als u wilt uitbreiden naar andere digitale producten, bekijk dan deze gidsen:

 • Hoe Lightroom Presets maken en verkopen
 • Hoe online video-inhoud verkopen: de beginnersgids
 • Hoe online boeken verkopen: de complete beginnersgids
 • Hoe audiobestanden en geluidseffecten online verkopen: stap voor stap

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.