Hoe Facebook Live te gebruiken: tips & beste praktijken

 Hoe Facebook Live te gebruiken: tips & beste praktijken

Patrick Harvey

Wil je beginnen met streamen op Facebook? Begin niet voordat je deze essentiële Facebook Live tips hebt gelezen!

Facebook Live is het antwoord van Facebook op Twitch en YouTube Live. Het laat makers video's rechtstreeks live uitzenden op het socialemediaplatform en in realtime communiceren met hun publiek.

In deze post laten we je zien hoe je het volledige potentieel van Facebook Live kunt benutten.

Eerst beginnen we met de basis van het gebruik. Daarna kijken we naar enkele Facebook Live tips en best practices die je zullen helpen je publiek te laten groeien en ervoor te zorgen dat je streams een succes worden.

Laten we beginnen.

Hoe Facebook Live gebruiken: de basis

Met Facebook Live kun je livestreamen naar Pagina's, groepen, profielen of evenementen. Er zijn twee belangrijke manieren om een livestream te starten:

 1. Via de Facebook-app op uw mobiele apparaat
 2. Via Live Producer op uw desktop computer of laptop

Het proces en de beschikbare functies variëren afhankelijk van waarnaar u live streamt en het apparaat dat u gebruikt. Sommige geavanceerde functies zijn alleen beschikbaar bij gebruik van Live Producer op een desktop webbrowser.

Je zult ook Ik heb nodig. om Live Producer te gebruiken als je wilt uitzenden met high-end productie apparatuur en streaming software zoals OBS. Dus als je serieus bent over professioneel streamen, is dit waarschijnlijk de route die je wilt volgen.

Dat gezegd hebbende, zullen we snel het basisproces van hoe live te gaan op beide soorten apparaten behandelen.

Hoe Facebook Live gebruiken op mobiel

Je kunt mobiel live gaan via de Facebook-app of de Creator Studio-app. Beide zijn beschikbaar op Android- en iOS-apparaten.

Om te livestreamen via de Facebook app :

 1. Ga naar het profiel, de groep, de pagina of het evenement waar u live wilt gaan.
 2. In de postcompositie klikt u op de Live knop
 1. Voeg een videobeschrijving toe en wijzig de instellingen indien nodig (bijvoorbeeld om vrienden te taggen of een locatie in te checken).
 2. Klik op Start Live Video als je klaar bent om te gaan.
 3. Klik op Afwerking om de uitzending te beëindigen

Een Live video starten via de Creator Studio app is zeer vergelijkbaar:

 1. Open de app en navigeer naar de Home of Berichten tab
 2. Klik op het pen en papier icoon rechtsboven in het scherm
 3. Kies de Live postoptie
 4. Voeg uw videobeschrijving toe en wijzig eventuele instellingen.
 5. Klik op Start Live Video om te beginnen
 6. Klik op Afwerking om de uitzending te beëindigen

Hoe Facebook Live gebruiken op een computer

Als u live wilt gaan op uw laptop of desktop computer, moet u gebruik maken van Live producent Zo doe je dat:

 1. Open uw webbrowser en log in op Facebook
 2. Onder de Waar denk je aan? vak, klik op Live video en je wordt doorgestuurd naar Live Producer.
 3. Kies of u Ga live of Maak een live video-evenement .
 1. Sluit een videobron aan, kies waar u de video wilt plaatsen, voeg een beschrijving toe en wijzig eventueel andere instellingen.
 2. Klik op Go Live onderaan de linkerzijbalk wanneer u klaar bent

Een geweldige Facebook Live stream maken

Nu dat geregeld is, laten we eens kijken naar enkele best practices die kunnen helpen om je streams zo goed mogelijk te maken en je bereik en betrokkenheid te maximaliseren.

Laten we beginnen met wat tips om te helpen met de hosting kant van de dingen.

1. Investeer in de juiste apparatuur

Hoewel het waar is dat je kunt livestreamen met niets meer dan de camera van je smartphone, is het een veel beter idee om te investeren in je succes en wat professionele opnameapparatuur aan te schaffen voordat je aan de slag gaat.

Met de juiste apparatuur en een professionele opstelling vooraf kom je minder amateuristisch over en krijg je uitzendingen van hogere kwaliteit, wat de kijkers zullen waarderen.

Enkele producten die u misschien wilt kopen zijn:

 • Een fatsoenlijke camera of webcam
 • Driepoot
 • Microfoon
 • Pop filter
 • Groen scherm
 • Ringlampen (of andere verlichtingsoplossingen)
 • Encoder/stroomprogramma (bv. OBS)

Als u binnen streamt, kan het ook de moeite waard zijn om uw set te versieren. U kunt ook gewoon een groen scherm gebruiken en een aangepaste achtergrond toevoegen.

2. Heb een plan

Spontaniteit is goed als het gaat om streamen, maar je zult toch minstens het volgende willen doen sommige planning.

Doe geen moeite om een woord-voor-woord script te schrijven (dan kom je alleen maar robotachtig over), maar noteer een algemene structuur en enkele belangrijke gesprekspunten om het gesprek in goede banen te leiden. Zo zullen je livestreams soepel verlopen.

3. Voer een test uit voordat u live gaat

Als ik een dollar kreeg voor elke keer dat ik een streamer live zag gaan met defecte apparatuur, zou ik rijk zijn.

Het laatste wat je wilt is beginnen met uitzenden en je dan realiseren dat je microfoon niet werkt, of je webcam niet goed opneemt, dus het is altijd de moeite waard om alles te testen voordat je begint met streamen. En een gemakkelijke manier om dat te doen is door het inschakelen van de Alleen ik. privacy instelling.

Zie ook: 9 Beste Blogger Outreach Tools voor 2023

Zodra u dat hebt ingeschakeld, kunt u spelen met live uitzendingen zonder dat iemand anders het kan zien. Dit is vooral handig als u Facebook Live voor het eerst gebruikt en u kunt uitproberen hoe alles in alle privacy werkt.

4. Begin met een haak

Kijktijd is allesbepalend bij Facebook Live.

Het algoritme van Facebook kijkt naar een heleboel signalen om je stream te evalueren, en een van die signalen is de tijd die je kijkers kijken voordat ze wegklikken. Als je het algoritme kunt laten zien dat kijkers lang op je video blijven hangen, verbetert dat je zichtbaarheid en bereik.

Om de kijktijd te verhogen, moet je je kijkers een reden geven om te blijven kijken. En de beste manier om dat te doen is met een haakje. Geef ze aan het begin van je stream een boodschap die de aandacht trekt en ze erbij betrekt.

Je kunt bijvoorbeeld hinten op iets spannends dat komen gaat, laten weten dat je later iets geks gaat onthullen, of beloven dat je aan het eind van de video een prijs weggeeft.

5. Eindig met een CTA

Het einde van je livestream is net zo belangrijk als het begin. En de beste manier om alles af te ronden is met een sterke call-to-action (CTA).

Uw CTA vertelt uw kijkers wat ze vervolgens moeten doen. Het kan van alles zijn dat zinvol is voor uw doelstellingen. Als u probeert uw publiek te laten groeien, kan uw CTA zijn om kijkers te vragen uw Facebook-pagina leuk te vinden, uw uitzending te delen met hun vrienden of zich in te schrijven voor meldingen.

6. Stel jezelf opnieuw voor aan nieuwe kijkers

In tegenstelling tot video's op aanvraag kijken kijkers niet noodzakelijkerwijs van het begin tot het einde naar live-uitzendingen. Verschillende kijkers stemmen op verschillende tijdstippen af, dus u kunt er zeker van zijn dat een groot deel van uw publiek het begin zal missen.

Je hebt misschien maar 10 kijkers als je voor het eerst live gaat, dan 50 vijf minuten later, en 100 tien minuten later, enz. Daarom is het een goed idee om jezelf regelmatig opnieuw voor te stellen aan nieuwe kijkers.

7. Voeg interactiviteit toe aan uw streams

Interactiviteit is ongelooflijk belangrijk op Facebook Live. Die één-op-één interactie met het publiek is de reden dat veel mensen live-uitzendingen verkiezen boven video's op aanvraag, dus je moet proberen je streams zo interactief mogelijk te maken.

Dat betekent een directe dialoog met uw publiek. Reageer op opmerkingen, stel vragen en pin opmerkingen om de kijkers het gevoel te geven dat u met hen praat, niet tegen hen. U kunt ook gebruik maken van het Voorste rij functie om je topfans te markeren en ze een shout-out te geven.

Er zijn ook enkele leuke interactieve functies zoals Live peilingen Probeer vooraf een poll te maken en reageer vervolgens op de reacties van je publiek terwijl je streamt.

Behalve dat je je kijkers geeft wat ze willen, kan aandacht voor interactie en betrokkenheid je ook helpen om je publiek te laten groeien. Dit komt omdat Facebook video-betrokkenheidssignalen monitort en hoe meer betrokken je publiek is, hoe hoger je uitzending in de Nieuwsfeed komt te staan.

8. Ga live met andere makers

Facebook's Leef met Met deze functie kunt u samenwerken met een andere co-host om samen in split-screen uit te zenden. Dit is een zeer nuttige functie omdat u zo gebruik kunt maken van het publiek van uw co-host en uw bereik kunt vergroten.

Bron: Facebook.com

Plus, iemand hebben om mee te praten terwijl je gastheer bent helpt om het gesprek soepel te laten verlopen. Twee pratende hoofden zijn beter dan één!

9. Voeg moderators toe aan je chat

Naarmate je publiek groter wordt, kan je chat uit de hand lopen. Als je niets doet, kan het wemelen van de spam, advertenties en giftige commentaren die al het andere overstemmen.

Dit is uiteraard iets wat je wilt vermijden. Maar het kan moeilijk zijn om het gesprek in goede banen te leiden en de chat in de gaten te houden terwijl je bezig bent met hosten.

De oplossing is om uw meest gewaardeerde en vertrouwde kijkers aan te wijzen om namens u commentaar te modereren. Uw moderatoren kunnen beperken wie commentaar mag geven en ervoor zorgen dat uw chat een veilige, positieve ruimte blijft.

10. Gebruik een chatbot

Naast moderatoren kun je misschien ook een chatbot gebruiken om je live chat te helpen beheren. Chatbots zijn AI-programma's die namens jou met kijkers communiceren.

U kunt ze gebruiken om dingen te doen zoals veelgestelde vragen beantwoorden met voorgeprogrammeerde antwoorden, uw streamschema delen, automatisch uw volgende evenement promoten, enz.

11. Vermijd controversiële onderwerpen

Als u uw kijkerspubliek wilt maximaliseren, moet u waarschijnlijk vermijden om te praten over controversiële onderwerpen zoals politiek of religie.

Hoewel dit soort onderwerpen de betrokkenheid zeker vergroten, zijn ze ook polariserend. De helft van je kijkers is het misschien helemaal eens met je mening, maar de andere helft kan er aanstoot aan nemen en je stream verlaten. En het doel is om zoveel mogelijk kijkers te laten kijken.

12. Focus op langere uitzendingen

Je kunt maximaal 8 uur live blijven, maar zorg er op zijn minst voor dat je minstens 10 minuten live streamt. Maar idealiter streef je naar een half uur of meer. Dit geeft meer kijkers de kans om mee te doen. Facebook Live statistieken laten ook zien dat uitzendingen die langer dan een uur duren een hogere engagement rate hebben.

13. Gebruik overlays (maar niet te veel)

Overlays zijn de elementen die bovenop je videofeed zitten, zoals aangepaste graphics en logo's. Professionele livestreamers gebruiken overlays om hun streams mooier te maken en hun uitzendingen interessanter en interactiever - pas alleen op dat je het niet overdrijft.

Uw kijkers hoeven niet te kunnen zien wie de topdonateurs van vorige week waren, of wie de nieuwe volgers van vandaag zijn. En met te veel overlays kan uw uitzending er rommelig uitzien. U kunt beginnen met opvallende waarschuwingen en van daaruit verder gaan.

Uw Facebook Live streams promoten

Laten we vervolgens kijken naar enkele tips om je Facebook Live streams te promoten en je publiek te laten groeien.

14. Deel uw stream

Hoe meer kanalen kijkers toegang hebben tot je Facebook Live stream, hoe groter je bereik - deel het dus wijd en zijd.

U kunt bijvoorbeeld de Leven in verhalen functie om je Facebook Live uitzending direct te delen op Facebook Stories en ook op je Pagina, groep, evenement, etc.

15. Overweeg multi-streaming

Een andere manier om je bereik te maximaliseren is om naar verschillende platforms tegelijk uit te zenden. Naast Facebook Live zou je tegelijkertijd naar Twitch en YouTube kunnen streamen. Dit heet multi-streamen, en je hebt er professionele streamingsoftware voor nodig.

16. Bewerk uw opgeslagen live streams

Zodra je livestream eindigt, wordt er automatisch een opname op je tijdlijn geplaatst en opgeslagen in je Facebook-videobibliotheek. Je kunt meer uit je livestreams halen door deze video-on-demand (VOD) versie opnieuw te gebruiken.

Het eerste wat u wilt doen is klikken op Video bewerken en verander de thumbnail. Een opvallende aangepaste thumbnail zal uw klikratio drastisch verbeteren.

Vervolgens kunt u het knipgereedschap gebruiken om de saaie delen eruit te knippen en highlight reels te maken met de beste stukjes van uw stream.

Zorg ervoor dat je de intro wegknipt, want Facebook Nieuwsfeeds speelt video's automatisch af als de kijker scrolt, dus je wilt meteen met de actie beginnen.

17. Upload je highlight reels naar andere platforms

Zodra je je livestreamopname hebt bewerkt (zie hierboven) tot een highlight reel, download je die naar je computer en upload je die naar andere platforms, zoals YouTube, TikTok en Instagram Reels.

Voeg vervolgens een link toe in de videobeschrijving naar je Facebook-pagina en nodig kijkers uit om af te stemmen wanneer je de volgende keer live gaat. Door je te richten op meerdere sociale netwerken kun je je publiek snel laten groeien.

18. Zet uw live video vast bovenaan uw pagina

Je moet je live video altijd bovenaan in je News Feed zetten, zodat hij meer aandacht krijgt omdat het het eerste is wat bezoekers zien als ze je pagina openen.

19. Live stream van een giveaway

Dit is een geweldige marketingtactiek voor nieuwe streamers die wat momentum willen winnen. Je kunt een social media contest tool zoals SweepWidget gebruiken om een prijs weg te geven waarbij mensen je Facebookpagina moeten liken of je livestream moeten delen om mee te doen.

En dan kunt u de winnaar aankondigen wanneer u live gaat om de deelnemers aan de wedstrijd aan te moedigen om te kijken.

Als u geen prijs kunt bedenken die mensen zouden willen hebben, kunt u overwegen samen te werken met een merk en hun producten als prijs aan te bieden.

Verwant: 8 bewezen Facebook weggeefideeën om verkeer en verkoop te genereren

20. Vermijd het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal

Het gebruik van auteursrechtelijk beschermde audio en video in je streams kan je een shadow-banned opleveren en het bereik van je pagina elimineren, zodat niemand een melding krijgt als je live gaat. Daarom is het belangrijk om alleen muziek te gebruiken waarvoor je een licentie hebt. Je kunt royalty-vrije muziek met licentie krijgen via sites als Epidemic Sounds, enz.

21. Vermijd duistere marketingpraktijken.

Veel nieuwe live streamers maken de fout gebruik te maken van volg-voor-volg schema's - of erger nog, te betalen voor view bots - om te proberen snel hun publiek op te bouwen.

Helaas werken dit soort duistere praktijken gewoon niet.

Het probleem is dat deze methoden uw aantal kijkers of volgers kunstmatig opdrijven, maar de kijktijd en betrokkenheid niet verhogen. Dit stuurt de verkeerde signalen naar het Facebook-algoritme en kan uw bereik negatief beïnvloeden.

22. Analyseer uw prestaties

Als je wilt groeien, is het belangrijk om je prestaties in de loop van de tijd te analyseren en inzichten te verzamelen die je helpen te verbeteren. Gelukkig heeft Facebook een vrij geweldige analysetool die je kunt gebruiken om precies dat te doen.

Om je Facebook Live uitzendingen te analyseren, ga je naar de Inzichten tabblad van uw pagina.

Selecteer vervolgens Video's > Top video's en kies de Facebook Live video die je wilt analyseren.

Hier kunt u statistieken analyseren zoals bekeken minuten, unieke kijkers, gemiddelde video completion rate, engagements, piek live kijkers, bereikte mensen, gemiddelde kijktijd, enz. U kunt ook op elke metriek klikken om te zien hoe deze in de loop van de tijd veranderde terwijl u live was.

23. Wees consequent

Een laatste - en misschien wel de belangrijkste - tip om je Facebook Live publiek te laten groeien is om consequent te zijn. Als je elke week op dezelfde dag en tijd live gaat, weten je vaste kijkers wat ze kunnen verwachten en wordt het kijken onderdeel van hun dagelijkse routine.

Hoe Facebook Live te gelde maken

Laten we tot slot eens kijken naar enkele tips over hoe je je Facebook Live publiek te gelde kunt maken.

24. Betaalde evenementen organiseren

Een manier om geld te verdienen met Facebook Live is het opzetten van betaalde online evenementen. U kunt de distributie beperken en alleen toegang verlenen aan degenen die toegang hebben gekocht en zich hebben geregistreerd om deel te nemen.

Wees ervan bewust dat de Betaalde online evenementen functie wordt nog uitgerold en is alleen beschikbaar voor in aanmerking komende makers in bepaalde markten.

25. Maak gebruik van Live Shopping

Als je producten wilt verkopen, kun je je aanmelden voor Facebook Shops en in de Commerce Manager een productafspeellijst maken die je tijdens je livestream kunt gebruiken.

U kunt producten taggen en ze koppelen aan uw e-commerce winkel, zodat kijkers kunnen klikken op producten die ze in uw live-uitzendingen zien om naar uw winkel te gaan en ze te kopen.

26. Een doneerknop toevoegen

Als u geld wilt inzamelen voor een goed doel, kunt u een Doneer Kijkers kunnen erop klikken om tijdens de stream te doneren aan een non-profit of liefdadigheidsorganisatie en 100% van de donaties gaat rechtstreeks naar het goede doel.

Bron: Facebook.com

Helaas is deze functie voor fondsenwerving nog niet in alle markten beschikbaar, dus controleer eerst of ze in jouw regio beschikbaar is.

27. Creëer je eigen betaalde gemeenschapsruimte

Live streaming op Facebook is een geweldige manier om je eigen gemeenschap op te bouwen, maar je hoeft je gemeenschap niet uitsluitend op Facebook te houden.

U zou een platform als Podia kunnen gebruiken om een communityruimte voor alleen leden op te zetten buiten het socialemediaplatform en kijkers vragen een maandelijks abonnementsgeld te betalen om toegang te krijgen.

Als stimulans kunt u exclusieve videocontent vrijgeven aan uw Podia-community en Q&A-discussies organiseren, enz.

28. Een mailinglijst samenstellen

Facebook Live is een gehuurd marketingkanaal. Meta is in wezen eigenaar van je publiek terwijl ze op Facebook zijn, wat je mogelijkheden om geld te verdienen beperkt.

Daarom is het zinvol om je publiek zo snel mogelijk over te brengen naar een eigen marketingkanaal zoals e-mail. De beste manier om dat te doen is een landingspagina te maken met een e-mail opt-in formulier, een link naar die pagina toe te voegen in je livestreams en je kijkers te vragen op de link te klikken en zich in te schrijven voor je nieuwsbrief.

Zie ook: 10 beste webanalysetools voor 2023: krijg zinvolle website-inzichten

Zodra u uw mailinglijst hebt opgebouwd, kunt u er geld mee verdienen door affiliate aanbiedingen te promoten, producten te verkopen, enz. En u kunt uw e-mailabonnees inschakelen wanneer u een nieuwe stream uitbrengt om uw uitzendingen meer tractie te geven.

Verwant: De definitieve gids om uw e-maillijst te laten groeien

Laatste gedachten

Tot zover onze diepgaande gids over het gebruik van Facebook Live. We hopen dat deze tips je Facebook-marketingstrategie naar een hoger niveau tillen.

Als u meer wilt weten over Facebook of live streaming in het algemeen, zijn hier enkele andere berichten die u misschien leuk vindt:

 • 30+ Top Facebook Statistieken & Trends
 • 25 Laatste Facebook-videostatistieken
 • De beste alternatieven voor Facebookgroepen (vergelijking)

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.