28 Laatste Social Media Statistieken voor 2023: Wat is de staat van Social Media?

 28 Laatste Social Media Statistieken voor 2023: Wat is de staat van Social Media?

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Hoe staat het met de sociale media?

De sociale media-industrie heeft de afgelopen 10 jaar een constante groei doorgemaakt, waarbij regelmatig nieuwe platforms opduiken.

Daardoor verandert het sociale landschap voortdurend en kan het voor marketeers en bedrijven moeilijk zijn om up-to-date te blijven.

In dit bericht kijken we naar de laatste social media statistieken die u nu moet weten.

We onderzoeken de demografische gegevens en trends voor alle populaire platforms: Facebook, Instagram, Twitter en meer.

Deze sociale-mediastatistieken helpen u te begrijpen wie welk platform gebruikt en bieden belangrijke inzichten die u kunt gebruiken om uw sociale-mediastrategie te bepalen.

Klaar? Laten we beginnen:

Favorieten van de redactie - statistieken over sociale media

Dit zijn onze meest interessante statistieken over sociale media:

 • Wereldwijd zijn er 4,2 miljard actieve gebruikers van sociale media. (Bron: Hootsuite/WeAreSocial)
 • Twitter heeft 73 miljoen gebruikers in de VS. (Bron: Statista1)
 • WhatsApp is de populairste berichtenapp voor sociale media ter wereld. (Bron: Statista9)

Algemene statistieken over sociale media

Laten we eerst eens kijken naar enkele algemene social media statistieken die ons meer vertellen over de industrie als geheel.

1. Er zijn wereldwijd 4,2 miljard actieve gebruikers van sociale media.

Dat zijn 490 miljoen meer gebruikers van sociale media dan aan het begin van 2020 en laat zien dat sociale media nog steeds snel groeien. Het is ook 53,6% van de totale wereldbevolking (ongeveer 7,8 miljard mensen).

Ja, je hoort het goed - meer dan de helft van alle mensen op aarde gebruikt sociale media.

En dat is nog indrukwekkender als je bedenkt dat slechts 4,66 miljard mensen toegang hebben tot het internet.

Bron: WeAreSocial/Hootsuite

2. 74% van de Amerikanen zijn actieve gebruikers van sociale media

Alleen Europa heeft een hogere adoptiegraad, met 79% van de bevolking die actief is op sociale media.

Afrika is de regio met de laagste adoptiegraad. Slechts 8% van de mensen in Midden-Afrika, 10% van de mensen in Oost-Afrika en 16% van de mensen in West-Afrika maakt regelmatig gebruik van sociale media.

Bron: WeAreSocial/Hootsuite

3. Sociale media zijn populairder bij Amerikaanse vrouwen dan bij mannen.

Het verschil is ook behoorlijk groot. 78% van de vrouwen in de VS maakt actief gebruik van sociale media, tegenover slechts 69% van de mannen. Die genderkloof lijkt echter specifiek te zijn voor de VS. In veel andere landen is het omgekeerde het geval.

In West-Afrika bijvoorbeeld gebruiken veel meer mannen (73%) sociale media dan vrouwen (46%). Sociale media zijn ook populairder onder mannen in West-Europa, Centraal-Amerika, Zuid-Azië en Zuidoost-Azië.

Het is nuttig om rekening te houden met de genderverschillen in het gebruik van sociale media bij het plannen van uw sociale-mediakalender en uw strategie als geheel.

Bron: WeAreSocial/Hootsuite

4. Internetgebruikers besteden dagelijks 2 uur en 25 minuten aan sociale media.

Om dat in perspectief te plaatsen: de gemiddelde internetgebruiker brengt bijna 7 uur per dag door op zijn apparaten. Zoals dit cijfer laat zien, wordt ongeveer een derde daarvan besteed aan sociale media.

Uit het rapport blijkt ook dat gebruikers gemiddeld 1 uur en 12 minuten spelletjes spelen, waardoor sociale media twee keer zo populair zijn als gamen.

Bron: WeAreSocial/Hootsuite

5. Verwacht wordt dat de uitgaven voor sociale media tegen eind 2021 49 miljard dollar zullen bedragen.

Dat is een stijging van ongeveer 21,3% sinds 2020. De reden dat de advertentie-uitgaven stijgen, kan te maken hebben met de wereldwijde pandemie.

Hoewel veel bedrijven al vroeg in de pandemie in hun reclamebudget sneden, zette het toegenomen gebruik van sociale media door consumenten als gevolg van nationale lockdowns velen ertoe aan hun strategie te heroverwegen en meer te investeren in sociale media om te profiteren van het grotere bereik.

Bron: eMarketer

Twitter statistieken

Laten we vervolgens eens kijken naar enkele statistieken die ons meer vertellen over het populaire sociale platform Twitter.

6. Twitter heeft 73 miljoen gebruikers in de VS

Japan komt op de tweede plaats met 55,55 miljoen Twitteraars en India op een verre derde plaats met slechts 22,1 miljoen Twitteraars.

Bron: Statista1

7. Twitter is het populairst bij mensen tussen 18 en 29 jaar.

42% van de mensen in deze leeftijdscategorie gebruikt Twitter, vergeleken met slechts 27% in de categorie 30-49 en 18% in de categorie 50-64. Senioren maken verreweg het minst gebruik van Twitter, met slechts 7% van de Amerikaanse volwassenen ouder dan 65 op het platform.

Hieruit blijkt dat Twitter een nuttig platform kan zijn voor marketeers die zich richten op jongere bevolkingsgroepen. Als u echter een oudere doelgroep probeert te bereiken, kunt u zich misschien beter richten op een ander platform zoals Facebook.

Bron: Statista2

8. 42% van de twitteraars in de VS heeft een universitair diploma.

Ter vergelijking: slechts 29% van de Facebook-gebruikers heeft een universitair diploma en slechts 27% van de YouTube-gebruikers.

Alleen LinkedIn is populairder onder afgestudeerden, met 56% van de gebruikers met een hogere opleiding. Maar aangezien LinkedIn een professioneel netwerk is voor netwerken en loopbaanontwikkeling, is dit logisch. De reden waarom Twitter populair is onder afgestudeerden is minder duidelijk.

Bron: Pew Research1

9. 92% van alle Tweets worden gemaakt door slechts 10% van de gebruikers.

De meest productieve Tweeters zijn verantwoordelijk voor de overgrote meerderheid van de inhoud op Twitter. De meeste gebruikers gebruiken Twitter om inhoud en nieuws te consumeren en posten slechts zelden. Het is slechts een klein deel van de zeer actieve gebruikers dat regelmatig post.

Bron: Pew Research

Let op: Bekijk ons speciale artikel over Twitter-statistieken voor meer informatie.

Facebook statistieken

En dan nu je moeders favoriete sociale media platform, Facebook. Dit is wat je moet weten.

10. Facebook heeft meer dan 2,8 miljard dagelijks actieve gebruikers

Facebook is zonder twijfel het populairste sociale-mediaplatform ter wereld. Opgericht in 2004 door een groep studenten (ik denk dat we het verhaal allemaal wel kennen), is Facebook sindsdien uitgegroeid tot 's werelds grootste sociale-mediaplatform met meer dan 2,8 miljard dagelijks actieve gebruikers.

Niet alleen dat, maar het bedrijf als geheel is nu eigenaar van andere grote sociale apps en platforms, waaronder Instagram, Facebook Messenger en WhatsApp.

Bron: Statista4

11. Naar verluidt kunnen 2,18 miljard van deze gebruikers door advertenties worden bereikt.

Volgens het digitale rapport van WeAreSocial en Hootsuite voor 2021 kunnen iets meer dan 2 miljard Facebook-gebruikers worden bereikt met advertenties. Dit maakt het een uiterst nuttig platform voor marketeers en bedrijven. Facebook speelt gastheer voor een reeks verkoop- en reclamefuncties waardoor het een favoriet is onder social media marketeers en bedrijven.

Bron: WeAreSocial/Hootsuite

12. 73% van de Amerikaanse gebruikers bezoekt Facebook dagelijks

Facebook is voor veel gebruikers een onderdeel van het dagelijks leven geworden. Volgens officiële statistieken bezoekt 73% van de Facebook-gebruikers de site dagelijks. Daarnaast bezoekt meer dan 90% van de gebruikers de site minstens één keer per week.

Bron: Statista5

13. 25,7% van de Facebook-gebruikers is tussen 24 en 35 jaar oud.

Facebook heeft een beetje de reputatie dat het een 'boomer'-platform is dat zich richt op een oudere bevolkingsgroep. Maar hoewel het waar kan zijn dat een hoger percentage van Gen X en babyboomers Facebook gebruikt in vergelijking met andere platforms, zoals deze statistiek laat zien, is het eigenlijk het populairst onder millennials.

Bijna een kwart van de mensen in deze leeftijdscategorie gebruikt Facebook, vergeleken met 18,1% van de 35-44-jarigen, 13,6% van de 45-54-jarigen, 11% van de 55-64-jarigen en 10,6% van de 65-plussers.

Opvallend is dat slechts een klein deel (2,9%) van de jongeren tussen 13 en 17 jaar Facebook gebruikt. Dit wijst erop dat de toekomst van het platform onzeker is.

Bron: Statista6

Let op: Meer weten? Bekijk ons artikel over de nieuwste Facebook-statistieken.

Instagram statistieken

Instagram is een social media platform voor het delen van foto's en video's dat ook eigendom is van Facebook. Hier zijn enkele van de laatste Instagram statistieken die je moet weten.

Zie ook: Hoeveel TikTok volgers heb je nodig om geld te verdienen in 2023?

14. Instagram heeft meer dan 1 miljard maandelijkse gebruikers

Instagram is een uiterst actief platform met meer dan 1 miljard maandelijkse gebruikers. Het platform dat in 2010 werd opgericht, is in de loop der jaren gestaag in populariteit toegenomen en werd in 2012 gekocht door social media-titaan Facebook.

Sindsdien heeft het platform een aantal nieuwe functies geïntroduceerd, zoals 'Reels', een functie voor het delen van video's, en advertentie- en verkoopopties, waardoor het zowel bij consumenten als bedrijven zeer populair is.

Bron: Instagram

15. 32% van de Instagram-gebruikers is tussen 25 en 34 jaar oud.

Instagram is een geweldig platform om te overwegen als u de markt van millennials wilt aanboren. Ongeveer 32% van de gebruikers is tussen de 25 en 30 jaar oud en vormt daarmee de grootste leeftijdsgroep op het platform.

Instagram is ook relatief populair bij 18-25-jarigen die ongeveer 29,9% van de totale gebruikers uitmaken.

Bron: Statista7

16. Instagram is het 4e meest populaire social media platform door het aantal actieve gebruikers.

Instagram heeft zijn populariteit behouden sinds zijn oprichting in 2010 en is een van de meest gebruikte sociale mediaplatforms geworden. De app staat achter Facebook, YouTube en WhatsApp als de 4e meest populaire sociale mediasite.

Bron: Statista4

17. 90% van de Instagram-gebruikers volgt minstens één zakelijk account

Instagram doet geweldig werk in het overbruggen van de kloof tussen bedrijven en consumenten. Volgens statistieken gepubliceerd in een Instagram-artikel volgen bijna alle Instagram-gebruikers ten minste één zakelijk account.

Dit maakt het een geweldig platform voor het uitvoeren van branded advertentiecampagnes en influencer campagnes, omdat consumenten het al zien als een plek waar ze kunnen leren over en interageren met bedrijven.

Bron: Instagram2

18. 81% van de Instagram-gebruikers zegt dat het hen helpt producten en diensten te onderzoeken

Instagram is een geweldige plek voor bedrijven om details over hun producten en diensten te delen, en consumenten weten dit ook.

Volgens een door Instagram gepubliceerd artikel gebruikt 81% van de gebruikers het platform om producten en diensten te onderzoeken waarin ze geïnteresseerd zijn. Daarnaast meldde 80% van de gebruikers dat hun Instagram-onderzoek en -interacties hen helpen bij de beslissing om al dan niet een aankoop te doen.

Bron: Instagram3

Let op: Op zoek naar meer Instagram-statistieken? Bekijk onze opsomming van Instagram-statistieken en -trends.

Andere grote sociale platformstatistieken (TikTok, YouTube WhatsApp, enz.)

We hebben al gekeken naar enkele verhelderende statistieken met betrekking tot de 'grote 3' social media platforms, maar dat zijn niet de enige platforms waarmee u rekening moet houden bij het plannen van een social media strategie.

Hier zijn enkele interessante feiten over TikTok, YouTube, WhatsApp en meer.

19. TikTok werd 315 miljoen keer gedownload in het eerste kwartaal van 2020

Het Chinese sociale-mediaplatform TikTok kwam in het eerste kwartaal van 2020 op het toneel. Hoewel de site al langer bestond, verliep de adoptie in het westen traag.

Maar nu meer mensen op zoek zijn naar nieuwe manieren om zich thuis te vermaken, wint het innovatieve videoplatform aan populariteit. Daardoor werd het in slechts drie maanden tijd meer dan 300 miljoen keer gedownload.

Bron: Statista8

20. TikTok heeft na Tinder het hoogste consumentenbestedingscijfer voor mobiele apps.

Ondanks dat TikTok relatief nieuw is op het toneel, blijkt het een bijzonder effectief platform voor marketeers. Dat komt vooral door het bestedingsgedrag van de gebruikers van het platform.

Volgens WeAreSocial/Hootsuite heeft TikTok het op één na hoogste consumentenbestedingscijfer van alle mobiele apps. TikTok biedt ook een verscheidenheid aan advertentieformaten die het gemakkelijk maken om hoog converterende advertenties te integreren met reguliere content op het platform.

Bron: WeAreSocial/Hootsuite

Let op: Bekijk ons speciale artikel over TikTok-statistieken voor meer informatie.

21. WhatsApp is de populairste berichtenapp voor sociale media ter wereld.

Als het gaat om berichtenapps staat WhatsApp bovenaan, op de voet gevolgd door Facebook Messenger. Gebruikers versturen ongeveer 100 miljard berichten per dag via de app en voeren bijna 100 miljoen telefoongesprekken. WhatsApp is ook een geweldige plek voor bedrijven om met hun klanten te communiceren, dankzij de introductie van de WhatsApp Business App.

Bron: Statista9

22. Whatsapp is beschikbaar in meer dan 180 landen, maar is het populairst in India.

WhatsApp wordt ondersteund in meer dan 180 landen, waaronder de VS, het VK en Canada. Verrassend genoeg is WhatsApp het populairst in India, waar meer dan 390 miljoen WhatsApp-gebruikers wonen. India heeft een van de snelst groeiende economieën ter wereld, wat kan bijdragen aan de behoefte om snel en vaak berichten te versturen en gratis te bellen via wifi.

Bron: Business Insider/Insider Intelligence

23. YouTube is de op één na meest bezochte site ter wereld.

Na Google (het moederbedrijf van YouTube) is YouTube de meest bezochte site ter wereld. Alleen al in januari 2020 ontving de site meer dan 20 miljard bezoeken, waarvan 1,947 miljoen unieke. De site staat ook op de derde plaats van meest gezochte zoekopdrachten, na Google en Facebook.

Bron: WeAreSocial/Hootsuite

Let op: Wil je meer weten, bekijk dan ons bericht over YouTube-statistieken.

24. YouTube heeft meer dan 2 miljard maandelijks ingelogde gebruikers.

YouTube ontvangt niet alleen meer dan 20 miljard bezoeken per maand, maar een groot deel van deze bezoeken is afkomstig van betrokken, ingelogde gebruikers. Volgens statistieken gepubliceerd door YouTube heeft YouTube maandelijks meer dan 2 miljard ingelogde gebruikers. Dit maakt het het perfecte platform om merkbekendheid op te bouwen en een sterke en betrokken gemeenschap te onderhouden.

Bron: YouTube

25. 77,1% van het Pinterest-publiek is vrouwelijk.

Als uw producten of diensten voornamelijk gericht zijn op de vrouwelijke markt, kan Pinterest een geweldig platform zijn om te gebruiken voor uw social media marketing inspanningen. In tegenstelling tot de meeste platforms, heeft Pinterest een nogal ongelijke verdeling als het gaat om geslacht. Volgens statistieken gepubliceerd in het Digital 2021 rapport van WeAreSocial en Hootsuite, is bijna 80% van Pinterest's advertentie publiek vrouwelijk.

Bron: WeAreSocial/Hootsuite

26. Het aantal Pinterest-gebruikers steeg in 2020 met 46%.

Net als veel andere sociale mediaplatforms heeft Pinterest in 2020 een aanzienlijke groei doorgemaakt. Nu meer mensen thuis blijven en hobby's oppakken of aan doe-het-zelfprojecten beginnen, werd Pinterest de plek om inspiratie en informatie op te doen. Het aantal gebruikers steeg alleen al in 2020 met bijna de helft.

Bron: Pinterest

Zie ook: 36 Laatste LinkedIn statistieken voor 2023: de definitieve lijst

Let op: Lees meer in onze samenvatting van Pinterest statistieken.

27. Bijna de helft van alle Snapchat-gebruikers is tussen de 15 en 25 jaar oud.

Snapchat staat op de 12e plaats op de lijst van meest gebruikte sociale mediasites, maar het is nog steeds de moeite waard om erover na te denken, vooral als je publiek voornamelijk uit tieners en jonge volwassenen bestaat. Volgens een grafiek van Statista is maar liefst 48% van de Snapchat-gebruikers jonger dan 25. Dus als je jongeren wilt bereiken, is dit het platform voor jou.

Bron: Statista10

28. 54% van de Snapchat-gebruikers is vrouwelijk.

Snapchat heeft ook een redelijk gelijke verdeling als het gaat om het geslacht van zijn gebruikers. 54% van de Snapchat-gebruikers is vrouw, en 46% is man. Daarom kan het een nuttige plek zijn om te adverteren voor producten die gericht zijn op vrouwen en mannen uit de jongere demografie.

Bron: Statista1

Let op: Als u meer wilt weten, bekijk dan onze opsomming van Snapchat-statistieken.

Welk percentage van de bevolking gebruikt sociale media?

Volgens een WeAreSocial/Hootsuite rapport van juli 2021 zijn er wereldwijd 4,48 miljard actieve social media gebruikers. Dat is ongeveer 56,8% van de totale wereldbevolking.

Wat is de #1 sociale media site?

Facebook is de meest gebruikte sociale mediasite ter wereld en is daarmee de nummer 1 op basis van het aantal actieve gebruikers.

Wat zijn de populairste toepassingen van sociale mediasites?

Er zijn een groot aantal sociale media netwerken. En mensen gebruiken ze elk voor een iets ander doel.

Zo gebruiken 4 op de 10 Pinterest-gebruikers het platform om merken en producten te onderzoeken, terwijl het populairste gebruik op Facebook (en Messenger) is om contact te houden met vrienden en familie.

En gezien de populariteit van elk van deze social media sites, is het zinvol om een publiek op te bouwen op verschillende ervan. Het creëren en publiceren van regelmatige inhoud die aanslaat bij uw publiek op elk platform is de sleutel. Dit kan een stuk gemakkelijker worden gemaakt met behulp van social media schedulers zoals Pallyy en SocialBee.

Bron: Global Web Index

Bronnen voor sociale media statistieken

 • Business Insider/Insider Intelligence
 • eMarketer
 • Instagram1
 • Instagram2
 • Instagram3
 • Kleiner Perkins
 • Wereldwijde webindex
 • Pew Research1
 • Pew Research2
 • Pinterest
 • Statista1
 • Statista2
 • Statista3
 • Statista4
 • Statista5
 • Statista6
 • Statista7
 • Statista8
 • Statista9
 • Statista10
 • Statista11
 • WeAreSocial/Hootsuite
 • YouTube

Conclusie

Zoals u uit bovenstaande feiten en cijfers kunt opmaken, zijn sociale media nog steeds een bloeiende industrie. Of u nu een blogger, digitale marketeer of eigenaar van een klein bedrijf bent, sociale media zijn een krachtig instrument dat de sleutel kan zijn tot een authentieke band met uw doelgroep.

Hopelijk hebben de statistieken in dit artikel u geholpen iets meer te weten te komen over de toestand van de sociale media-industrie als geheel en elk van de platforms die het sociale landschap vormen.

Maar vergeet niet dat de belangrijkste gegevens die van uzelf zijn. De gegevens van uw eigen sociale media accounts.

Als u een gemakkelijke manier wilt om deze gegevens te volgen, bekijk dan deze social media dashboard tools.

Verwante lectuur:

 • 8 krachtige social media management tools om uw sociale aanwezigheid te vergroten

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.