8 beste blogplatforms voor 2023: gratis en betaalde opties vergeleken

 8 beste blogplatforms voor 2023: gratis en betaalde opties vergeleken

Patrick Harvey

Bent u van plan een blog te beginnen, maar weet u niet welk blogplatform u moet gebruiken? Wij hebben het voor u geregeld.

Als u een beginner bent, zult u op zoek willen gaan naar een platform dat het gemakkelijk maakt om uw website op te zetten zonder enige codering. Het moet SEO-vriendelijk zijn, uitgebreide aanpassingsmogelijkheden bieden, en flexibel genoeg zijn om ruimte te laten voor groei.

In deze post vergelijk ik. de beste blogging platforms die daarbij passen.

Ik zal elk blogplatform in detail bekijken en vergelijken om u te helpen de beste oplossing voor uw behoeften te vinden.

Laten we beginnen:

Wat is het beste blogging platform? Onze top keuzes

TL;DR

Dit bericht gaat uitgebreid in op de details, zodat u over alle informatie beschikt om een weloverwogen beslissing te nemen over de keuze van het beste blogplatform voor uw behoeften.

Maar als je geen tijd hebt om alles te lezen, hier is de korte versie.

Onze topaanbevelingen voor de beste blogplatforms zijn:

  1. Squarespace - Het beste blogplatform voor eenvoud en het gemakkelijkste om te leren.

Natuurlijk zijn dit niet de enige opties die er zijn, en over elk van hen valt veel meer te zeggen. Lees verder en wij vertellen u alles wat u moet weten.

#1 - WordPress.org met DreamHost

WordPress (gehost bij DreamHost) is het beste blogplatform voor beginners en ervaren bloggers. Bijna 40% van de websites op het internet wordt aangedreven door WordPress.org.

De reden waarom WordPress zo populair is, is hoe flexibel en schaalbaar het is. Het is een open-source content management systeem (CMS) dat u volledige controle geeft over elk aspect van uw blog.

Omdat het open-source is, kan iedereen zijn eigen WordPress-thema's of plugins maken en deze beschikbaar stellen voor anderen om op hun site te installeren. Daardoor zijn er bijna 60.000 gratis plugins in de WordPress-pluginbibliotheek en nog veel meer betaalde.

U kunt deze plugins gebruiken om uw site aan te passen en de functionaliteit ervan uit te breiden. Wilt u bijvoorbeeld een live chatbox toevoegen aan uw blog? Daar is een plugin voor.

Of misschien wil je wat formulieren voor het verzamelen van leads maken en toevoegen om je publiek te laten groeien? Ook daar is een plugin voor.

En naast de flexibiliteit zijn er nog andere redenen om voor WordPress te kiezen: het is bijvoorbeeld de beste keuze als het gaat om zoekmachineoptimalisatie (SEO), omdat er veel SEO-functies zijn ingebouwd.

U kunt ook gebruik maken van plugins zoals Yoast om u te helpen uw site en geschreven inhoud te optimaliseren. Als u van plan bent om bezoekers naar uw blog te sturen via organische zoekopdrachten, is dit super belangrijk.

Bloggen op WordPress is vrij eenvoudig. Met de Gutenberg-editor kun je de inhoud van je blog in keurige 'blokken' opmaken. Je kunt afbeeldingen, video's, grafieken en zo'n beetje alles invoegen zonder dat je met code hoeft te knoeien.

Het nadeel van WordPress is dat het een beetje een leercurve heeft. Je moet veel meer tijd besteden aan het beheer van de back-end om er het beste uit te halen.

Hosting van uw WordPress blog

In tegenstelling tot de meeste andere bloggingplatforms op deze lijst, is WordPress.org geen volledige bloggingplatformoplossing - het is een self-hosted oplossing die alleen de software levert die je nodig hebt om je blog te bouwen. Je moet je apart aanmelden voor een webhostingdienst.

Wij raden DreamHost aan voor beginners met WordPress. Het is betaalbaar, biedt solide ondersteuning, biedt uitstekende snelheid/prestaties, en is een geweldig blogging platform om op voort te bouwen voor de toekomst. Het komt ook met WordPress voorgeïnstalleerd dus het is super eenvoudig om mee te beginnen zodra je je aanmeldt.

Bovendien kunt u dankzij de flexibiliteit van WordPress.org altijd upgraden naar een andere host als u dat wilt.

Voor- en nadelen van WordPress.org met DreamHost

Voors Nadelen
Eindeloos uitbreidbaar met plugins Hogere leercurve
SEO functies ingebouwd De front-end website builder is niet zo gebruiksvriendelijk als andere platforms
Schaalbaar
Betaalbaar (WordPress is gratis en WordPress hosting is goedkoop)
Geeft u volledige controle

Prijzen

DreamHost's gedeelde WordPress hosting pakketten (die komen met WordPress voorgeïnstalleerd en een gratis domeinnaam) beginnen momenteel vanaf slechts $2.59 per maand. Merk op dat dit een introductie aanbieding kan zijn en dat reguliere prijzen kunnen variëren.

DreamHost biedt een 97 dagen geld-terug garantie als u niet tevreden bent.

Aan de slag met WordPress

#2 - Squarespace

Squarespace is een populair alles-in-één websitebouwplatform waarmee u gemakkelijk prachtige websites kunt maken met behulp van een intuïtieve drag-and-drop-editor.

Het is ideaal voor beginnende bloggers en kleine ondernemers die hun online aanwezigheid willen uitbreiden, omdat het super eenvoudig en makkelijk te leren is - hun installatiewizard leidt u door elke stap.

U hoeft geen ontwerp- of codeervaardigheden te hebben om te beginnen. Kies gewoon een professioneel ontworpen websitetemplate uit de uitgebreide bibliotheek van Squarespace, voeg uw blogpagina toe, pas het ontwerp en de lay-out aan zodat het overeenkomt met uw branding en verhaalstijl, en begin met het creëren van uw inhoud.

Alle sjablonen kunnen uitgebreid worden aangepast. U kunt kiezen uit een groot aantal verschillende ontwerpen, kleurenpaletten, lettertypen en flexibele lay-outopties. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw blogberichten naast elkaar weer te geven, in een basisrasterindeling of in een enkele kolom.

Squarespace geeft u ook toegang tot gratis afbeeldingen op Unsplash en stelt u in staat deze te bewerken met de ingebouwde fotobewerkingsfuncties.

Zodra u bent begonnen met het creëren van inhoud, kunt u uw blogberichten promoten met behulp van Squarespace's geïntegreerde suite van krachtige marketingtools en uw blogverkeer volgen via robuuste ingebouwde analyses.

In tegenstelling tot WordPress.org verzorgt Squarespace de hosting voor u. U krijgt ook een gratis aangepaste domeinnaam, SSL-beveiliging en toegang tot 24/7 ondersteuning wanneer u zich aanmeldt voor een betaald plan.

Voor- en nadelen van Squarespace

Voors Nadelen
Zeer gebruiksvriendelijk (ideaal voor beginners) Zeer beperkte integratiemogelijkheden
Geeft u toegang tot prachtige, professioneel ontworpen sjablonen Niet zo schaalbaar of flexibel als WordPress
Omvat krachtige marketing- en analysefuncties
Zeer aanpasbaar

Prijzen:

Squarespace-plannen beginnen vanaf $12 per maand als u zich aanmeldt voor een jaarabonnement. U kunt het ook gratis uitproberen voordat u koopt.

Probeer Squarespace gratis uit

#3 - Medium

Medium houdt het midden tussen een blogging platform en een social media site. Het biedt een gemakkelijke manier voor bloggers en journalisten om hun teksten te publiceren op een platform met een groot publiek, zonder dat ze een eigen website hoeven op te zetten.

Medium is niet zoals de andere blogplatforms op deze lijst - en zeker niet voor iedereen. Het is een plek waar iedereen zijn eigen pagina kan aanmaken op het Medium-domein (//medium.com/@jouwnaam) en kan beginnen met het schrijven en publiceren van inhoud.

Omdat je voor een bestaande site schrijft, hoef je niet vanaf nul je eigen site op te bouwen, wat het een gemakkelijke optie maakt. Medium heeft ook een enorme bestaande gemeenschap van lezers, waardoor je berichten meteen beter zichtbaar zijn.

Het nadeel is natuurlijk dat je niet de volledige eigendom hebt, of je verkeer op dezelfde manier te gelde kunt maken als wanneer je op je eigen site zou publiceren.

Dat wil niet zeggen dat je geen geld kunt verdienen. Met het Medium Partnerprogramma kunnen schrijvers betaald worden voor hun artikelen op basis van hoeveel engagement ze genereren. Als je een bericht kunt maken met veel viraal potentieel, is er geen reden waarom je er geen goed inkomen mee kunt verdienen.

Voor- en nadelen van Medium

Voors Nadelen
Gemakkelijk om mee te beginnen (u hoeft geen website te bouwen) Geen eigendom
Iedereen kan zich gratis aanmelden Geen controle over de lay-out/het ontwerp
Ingebouwde gemeenschap van lezers Minder gemakkelijk om je blogberichten te gelde te maken
Schrijvers kunnen betaald worden via het partnerprogramma

Prijzen:

Het is gratis voor makers om zich aan te melden bij Medium en deel te nemen aan het partnerprogramma.

Probeer Medium Gratis

#4 - WordPress.com

WordPress.com (niet te verwarren met WordPress.org; onze nummer één) is een WordPress blog hosting service powered by Automattic. Het is een populaire keuze voor hobby bloggers die snel aan de slag willen.

Weet je nog dat we zeiden dat WordPress.org de open-source software is die je gebruikt om je blog te bouwen, maar dat het geen webhosting biedt?

Nou, WordPress.com wel. Het is een freemium hosting platform gebouwd met dezelfde WordPress CORE software. Het is gemaakt door de oprichter van WordPress.org als een manier om het gemakkelijk te maken voor gebruikers om een live WordPress blog op te zetten.

Lees meer: WordPress.com vs WordPress.org

Het mooie van WordPress.com is dat het gratis is, zolang je genoegen neemt met een subdomein met het WordPress-logo (bijv. //uwwebsite.wordpress.com), advertenties en zeer beperkte aanpassingsmogelijkheden. Dit maakt het een goede keuze voor hobbyisten die zich niet al te veel zorgen maken over branding, verkeer of geld verdienen.

Als u een eigen domein wilt of extra aanpassingsmogelijkheden, opslag en andere functies wilt ontgrendelen, moet u upgraden naar een betaald plan.

Voor- en nadelen van WordPress.com

Voors Nadelen
Geweldig voor hobbyisten Gratis versie beperkt tot een WordPress subdomein
Gratis optie beschikbaar Geen eigendom
Gemakkelijk te gebruiken Zeer beperkte flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden
Weinig tot geen installatie vereist

Prijzen:

U kunt gratis beginnen met WordPress.com op een subdomein, maar u krijgt dan wel WordPress.com-advertenties en branding op uw site.

Betaalde plannen beginnen bij $4 per maand. Upgraden naar een betaald plan verwijdert de WordPress-advertenties van uw site en stelt u in staat uw eigen aangepaste domein te gebruiken.

Probeer WordPress.com gratis uit

#5 - Ghost

Spook is een relatief nieuw blogplatform dat in 2013 werd opgericht na een succesvolle Kickstarter-campagne. Het hanteert een minimalistische benadering van contentbeheer en is speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van bloggers en journalisten.

Je kunt Ghost zien als een jongere, meer opwindende versie van WordPress. De oprichters wilden een revolutie teweegbrengen in professioneel publiceren en wilden een fantastisch open-source platform bouwen rond dat specifieke gebruik.

Het verschil tussen WordPress en Ghost is dat WordPress probeert flexibel genoeg te zijn voor alles, terwijl Ghost zich specifiek richt op het bieden van de best mogelijke publicatie-ervaring.

Als onderdeel van dat doel heeft Ghost een rijke editor geïmplementeerd met flexibele berichtopmaak voor de best mogelijke schrijfervaring.

Het blogging platform heeft ook een ingebouwde suite van tools die zijn ontworpen om schrijvers te helpen publieksrelaties te ontwikkelen. Dit omvat registratieformulieren, tools voor ledenbeheer, abonnementsondersteuning, native SEO functies, en meer.

En in tegenstelling tot WordPress zijn al deze functies standaard inbegrepen - u hoeft geen extra plugins te installeren.

Ghost claimt ook tot 1.900% sneller te zijn dan WordPress dankzij de moderne technologiestack waarop het is gebouwd. Meer dan 2,5 miljoen bloggers en journalisten hebben Ghost tot nu toe geïnstalleerd.

Voor- en nadelen van Ghost

Voors Nadelen
Speciaal gebouwd voor bloggen en schrijven Minder flexibel dan WordPress
Schone en eenvoudige interface Niet zo gemakkelijk uitbreidbaar
Supersnelle infrastructuur Een beperkt aantal thema's om uit te kiezen
Weinig tot geen installatie vereist
Veel nuttige hulpmiddelen uit de doos inbegrepen

Prijzen:

Net als WordPress is de kernapplicatie Ghost gratis beschikbaar onder een open-source licentie. Het bedrijf biedt ook een premium platform voor mensen die een managed hosting service en de best mogelijke ervaring willen.

Betaalde plannen beginnen vanaf $9/maand. U kunt ook profiteren van een gratis proefperiode van 14 dagen.

Probeer Ghost gratis

#6 - Tumblr

Tumblr is een populair microblogging platform met ingebouwde sociale netwerkfuncties. Het is volledig gratis en perfect voor hobbyisten.

Tumblr is een andere oplossing die het midden houdt tussen een blogplatform en een sociaal netwerk.

In zijn hoogtijdagen was Tumblr een van de meest succesvolle sociale mediaplatforms. Het was dé plek om je gedachten te delen en in contact te komen met anderen en heeft tot op heden meer dan 533,9 miljoen blogs aangedreven.

Het is misschien niet meer zo populair als vroeger, maar het heeft nog steeds een bloeiende gemeenschap met meer dan 450 miljoen gebruikers. Iedereen kan zich gratis aanmelden bij het publicatieplatform en boeiende multimediale bloginhoud publiceren om dit enorme publiek van potentiële lezers aan te boren.

Naast het publiceren van inhoud kunt u ook profiteren van de sociale netwerkfuncties van het platform, zoals tools voor sociaal delen en rebloggen, om in contact te komen met uw publiek en uw lezerspubliek te laten groeien.

Verwant: Hoe krijg je meer volgers op Tumblr

Voor- en nadelen van Tumblr

Voors Nadelen
Geweldig voor hobbyisten Niet zo geschikt voor bedrijven
Leuk en gebruiksvriendelijk Moeilijk om te verhuizen naar andere blogging platforms als je groeit
Geïntegreerde tools en functies voor sociale media Beperkte functies en weinig flexibiliteit
Zeer geschikt voor het publiceren van multimedia-inhoud (voeg video's, GIF's, afbeeldingen en audio toe aan uw berichten) Geen eigendom
Volledig gratis

Prijzen:

Tumblr is volledig gratis te gebruiken met een Tumblr-subdomein.

Als u een aangepaste domeinnaam aan uw account wilt koppelen, moet u die apart aanschaffen bij een registrar als GoDaddy of Bluehost.

Er zijn ook premium Tumblr-thema's beschikbaar; de kosten variëren van $9 tot $49.

Probeer Tumblr gratis uit

Lees meer: WordPress vs Tumblr

#7 - Weebly

Weebly is een krachtige, gratis website builder en eCommerce blogging platform dat eigendom is van de betaaloplossing Square.

Weebly's front-end website builder is gemakkelijk te gebruiken en biedt een van de beste catalogi van volledig aanpasbare, professioneel ontworpen thema's die er zijn.

Zelfs als u een totale beginner bent, kunt u met Weebly gemakkelijk een website maken om uw blog te hosten. U kunt verbluffende effecten zoals Parallax scrolling implementeren in slechts een paar klikken, en zonder codering.

U kunt de blogfunctie gebruiken om berichten te schrijven en te publiceren, en hun collectie gratis blogtemplates gebruiken om te helpen met het ontwerpelement.

Het blogging platform komt ook met tools om u te helpen met uw marketing inspanningen. U kunt ze gebruiken om uw nieuwsbrief te bouwen, uw berichten te promoten op sociale media, uw site te optimaliseren voor SEO, en nog veel meer.

Voor- en nadelen van Weebly

Voors Nadelen
Volledig gehost, alles-in-één platform Niet zo flexibel als WordPress
Integreert goed met het betalingsplatform Square Beperkte bandbreedte en Weebly subdomein op het gratis plan.
Beginnersvriendelijke website bouwer
Weinig installatie nodig om te beginnen

Prijzen:

Weebly is gratis voor basisgebruik, maar u bent beperkt tot een subdomein met het Weebly-logo.

Betaalde plannen waarmee u een aangepast domein kunt verbinden beginnen bij $6/maand.

Probeer Weebly gratis uit

#8 - Blogger

Last but not least, laten we het hebben over Blogger - een gratis blogdienst van Google die een snelle, probleemloze manier biedt om uw eigen blog te beginnen.

Blogger bestaat al heel lang: het werd al in 1999 gelanceerd en is daarmee een van de eerste pioniers van het internetbloggen.

Hoewel niet meer zo populair als vroeger, is Blogger nog steeds een populair blogplatform, vooral onder hobbyisten. Het is volledig gratis te gebruiken, en u kunt in enkele minuten aan de slag. U hoeft zich alleen maar aan te melden, een sjabloon te kiezen en te beginnen met schrijven.

Natuurlijk bent u, net als bij andere gratis blogplatforms, beperkt tot een subdomein met merknaam (//yoursite.blogspot.com/), dus het is niet zo geschikt voor bedrijven of serieuze bloggers die hun blog willen hosten op een site onder hun eigen merknaam.

Lees meer: WordPress vs Blogger

Voor- en nadelen van Blogger

Voors Nadelen
Helemaal gratis Bevat alleen zeer elementaire blogtools
Zeer gebruiksvriendelijk en beginnersvriendelijk Niet erg flexibel
Veilig en betrouwbaar Beperkte ontwerpmogelijkheden
Eigendom van Google Geen eigendom

Prijzen:

Blogger is volledig gratis te gebruiken. Als u uw eigen aangepaste domein wilt koppelen, moet u er een apart aanschaffen.

Probeer Blogger gratis uit

Blogging platforms FAQ

We hebben al veel besproken, maar je hebt misschien nog veel vragen.

Om je te helpen heb ik een gedetailleerde FAQ sectie samengesteld.

Als u nog steeds niet zeker bent, is het de moeite waard om deze te bekijken.

Wat is een blogging platform?

Een blogplatform is een soort systeem voor inhoudsbeheer dat uw blog voedt.

Het biedt u een gemakkelijke manier om inhoud te publiceren en te bewerken zonder met code te hoeven knoeien.

Uw blog er goed laten uitzien is gemakkelijk - veel platforms bieden thema's/templates die de lay-out met een paar klikken op een knop veranderen. En meer dan dat, blogging platforms zijn geëvolueerd tot meer dan alleen blogging platforms.

U kunt ze gebruiken voor hele websites, of meer ingewikkelde projecten zoals e-commerce winkels, of meer niche websites zoals vacaturesites (dit is mogelijk met de zelf gehoste versie van WordPress).

Welk blogging platform gebruik je bij B logging Wizard en waarom?

Wij gebruiken de zelf gehoste versie van WordPress omdat we dan volledige eigendom en controle hebben over onze inhoud.

Er is een ongelooflijke gemeenschap rond WordPress. Dit betekent dat we de functionaliteit kunnen uitbreiden met WordPress plugins, en dat we kunnen kiezen uit een breed scala aan thema's.

Met de meeste platforms, als je iets wilt doen waar maar een paar mensen om vragen - zal het waarschijnlijk nooit gebeuren. Maar met WordPress (zelf gehost), is de kans groot dat iemand er al een plugin voor heeft gemaakt. De gemeenschap is ongelooflijk.

En als we een probleem hebben met onze webhost, kunnen we gewoon migreren naar een andere host (de meeste webhosts bieden nu gratis migratie aan).

En voor een website over WordPress zou het nogal vreemd zijn als we dat niet deden, toch?!

Welk blogplatform is het beste als je geld wilt verdienen?

De zelf gehoste versie van WordPress, WordPress.org is de manier om te gaan als je doel is om geld te verdienen met je blog.

Welke blogplatforms zijn het meest SEO-vriendelijk?

De meeste blogplatforms hebben een basisfunctionaliteit die nuttig is vanuit SEO-oogpunt.

Waar de meeste platforms tekortschieten, is als u een gratis blog gebruikt zonder uw eigen domein te gebruiken. Google zou uw blog kunnen gaan zien als een autoriteit, maar als er geen manier is om het SEO-werk dat u hebt gedaan 'over te zetten' naar uw nieuwe platform - dan is uw harde werk voor niets geweest.

In het algemeen is zelf gehoste WordPress het beste, omdat je de mogelijkheid hebt om speciaal gebouwde SEO plugins te gebruiken. En je hebt altijd een aangepast domein nodig, wat cruciaal is.

Wat zijn de beste blogplatforms voor beginners?

Als u wilt bloggen als hobby, dan zijn de meeste gratis platforms geschikt.

Medium is echter een geweldige optie omdat het gemakkelijk te gebruiken is, een gelikte gebruikersinterface heeft en toegang biedt tot hun ingebouwde publiek.

Als je jezelf serieus ziet worden met bloggen, en er geld mee wilt verdienen - dan is de zelfgehoste versie van WordPress de juiste keuze.

Er is een grotere leercurve, maar het is vrij eenvoudig om te beginnen omdat de meeste webhosts een functie voor installatie met één klik hebben. En er zijn genoeg video tutorials op het web te vinden.

Denk eraan: gratis bloggingplatforms kunnen van de ene dag op de andere verdwijnen of een beleid wijzigen waardoor u van platform moet veranderen en uw publiek verliest. Dit gebeurt meestal wanneer u geen aangepaste domeinnaam gebruikt.

Wat is het beste gratis blogging platform?

Medium.com is naar mijn mening het beste gratis blogplatform. Het is eenvoudig en ziet er prachtig uit. Je hebt ook de kans om verkeer naar je artikelen te krijgen van hun ingebouwde publiek.

Welk blogplatform is het eenvoudigst te gebruiken?

Medium.com - niets anders komt in de buurt.

Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org (self-hosted)?

Met WordPress, heb je hun vlaggenschip blogging platform "WordPress.com."

Dit is een gehost platform waarmee u een gratis blog kunt opzetten met een ".wordpress.com" domein. U kunt desgewenst een eigen domein gebruiken.

U kunt dan kiezen voor een upgrade naar een betaald plan voor meer functies.

De andere versie van WordPress is "WordPress.org" - dit is hun zelf gehoste, en open-source blogging software die iedereen gratis kan installeren op een webhost naar keuze.

Je moet betalen om het te hosten, maar de software zelf is gratis. En de meeste web-hosts hebben een "1-click" installatieproces dat het super eenvoudig maakt om het op te zetten.

Als je je blog echt wilt bezitten, en het potentieel ervan wilt ontsluiten - dan is dit het platform dat je moet gebruiken.

Kan ik mijn eigen domein gebruiken met een gratis blogplatform?

De meeste platforms ondersteunen dit, maar niet allemaal. Het is dus de moeite waard dit eerst te controleren. Medium bijvoorbeeld bood deze functie vroeger aan, maar die is enige tijd geleden verwijderd.

Kan ik migreren van een gratis blogging platform naar WordPress zonder verkeer te verliezen?

Je zult altijd wat verkeer verliezen als je migreert naar een ander platform. Als je bijvoorbeeld het ingebouwde publiek van Medium gebruikt voor verkeer - zul je dat niet meer krijgen. Hoewel je je inhoud op Medium kunt hergebruiken, al is het aanbevolen dat je dit alleen doet met inhoud die je niet wilt ranken in Google.

Maar u kunt wat verkeer van Google behouden, en directe bezoeken.

De enige manier om dit te doen is om je gratis blog te beginnen met een aangepast domein van een bedrijf als Namecheap (het kost minder dan $10/jaar).

Zodra u overschakelt naar een zelfgehost platform, kan uw URL-structuur (bv. myblog.com/2019/naam-van-post/) veranderen, maar u kunt omleidingsregels toevoegen zodat iedereen die op de oude links klikt, naar de nieuwe wordt geleid.

Er is echter een manier om dit te omzeilen als je WordPress.com gebruikt en geen aangepaste domeinnaam hebt.

U kunt een 'site redirect' kopen die uw verkeer doorstuurt naar de nieuwe website. Dit vereist wel dat u dezelfde permalinks kiest op uw zelf gehoste site, zodat ze overeenkomen met die in uw oude WordPress.com blog.

Wat zijn de nadelen van gratis blogging platforms?

Bij gratis platforms krijg je waar je voor betaalt. Of liever, waar je niet voor betaalt.

Hier zijn een aantal nadelen te overwegen:

  • Je hebt minimale controle over je "eigen" website/blog. Omdat zij je blog hosten, is het niet van jou.
  • U heeft dan ".blogspot" of ".wordpress.com" aan het einde van uw domein. Tenzij je premium prijzen betaalt voor een eigen domein bij de meeste gratis platforms.
  • Je hebt geen toegang tot plugins (die de functionaliteit van uw website vergroten). Zoals op een zelf gehost blogging platform, zoals WordPress.org.
  • Elk platform verschilt - maar meestal heb je heel weinig bloggingsthema's om uit te kiezen. Met WordPress.com heb je nu de mogelijkheid om thema's (en plugins) te gebruiken, maar er hangt een extreem hoge prijs aan vast.
  • Als u een regel breekt (die u misschien niet opzettelijk hebt gebroken of waarvan u zelfs niet wist dat u hem brak), verliest u uw blog. Je krijgt misschien een back-up van je blog, als je geluk hebt. Maar dat is niet gegarandeerd. Dit blijkt te veel onzekerheid voor de meeste bloggers.
  • Als u uw website verliest, verliest u al uw welverdiende blogverkeer. Dat klopt, je begint helemaal opnieuw.
  • Je moet opnieuw beginnen als het gaat om SEO.
  • Moeilijk om over te schakelen naar een nieuw platform. Bepaalde gratis platforms maken het bijna onmogelijk om gemakkelijk over te stappen naar een nieuw platform - vooral als u wilt overstappen naar een beter platform, zoals het zelf gehoste Wordpress.
  • Als u voorheen goed scoorde in Google, kunt u daar afscheid van nemen. U zult opnieuw moeten beginnen met organisch verkeer. Die trefwoorden die u met precisie kiest? U zult opnieuw moeten beginnen.
Wat zijn de voordelen van gratis blogging platforms?
  • Ze zijn gratis.
  • Uitstekende optie als u op zoek bent naar een hobbyblog Een die alleen voor familie en vrienden is en die je in de toekomst niet wilt verkopen.
  • Ze zijn niet zelf gehost Dus je hoeft je geen zorgen te maken over hosting.
  • De beveiliging wordt voor u geregeld U hoeft dus geen plugin te installeren voor beveiliging zoals u zou doen op zelf gehoste WordPress.org.
  • Minder onderhoud, en gebruiksgemak.
  • Geweldig voor experimenten .
  • Goede gelegenheid om je tenen nat te maken in het bloggen voordat je investeert in iets substantiëlers.

Maar is het echt de moeite waard om de gok te nemen die hoort bij gratis blogging platforms?

Persoonlijk denk ik van niet - ik denk dat de nadelen veel zwaarder wegen dan de voordelen.

Maar ze hebben hun plaats op het web en zijn onder bepaalde omstandigheden ideaal.

Wat is een webhost?

Als je blogplatform de fundering van je huis is, dan is de hosting de ruimte die je blog krijgt om te leven.

Dit is hoe webhosting werkt:

Elke website moet ergens worden opgeslagen. Ze worden opgeslagen op grote computers die rechtstreeks op het internet zijn aangesloten, gewoonlijk "webservers" genoemd.

Webhosts verkopen ruimte op deze servers aan klanten. En omdat ze meerdere klanten op dezelfde server zetten, is de prijs van hosting veel goedkoper, vooral voor gelegenheidsgebruikers.

Ze bieden ondersteuning, en ze bieden software die het gemakkelijk maakt om de hosting server te gebruiken.

Alles wat u hoeft te doen is u aanmelden voor een account, uw eigen domeinnaam aanvragen, die naar uw server verwijzen en het blogplatform van uw keuze installeren.

Wat is een domeinnaam?

In dit bericht heb ik de term 'domeinnaam' meerdere malen genoemd.

Dit betekent het volgende:

Telkens wanneer u een webadres in de zoekbalk van uw browser typt, voert u een "domeinnaam" in.

De onze is bijvoorbeeld 'bloggingwizard.com'.

Het ".com"-gedeelte van een domeinnaam wordt een "top-level-domein" of TLD genoemd. Er zijn er vele, maar ".com" wordt meestal het meest gebruikt.

Hoe krijg ik mijn eigen domeinnaam?

U moet er een kopen bij een domeinregistratiebedrijf. Wij bevelen Namecheap aan, maar er zijn veel domeinregistratiebedrijven die u kunt gebruiken.

De meeste webhosts bieden deze dienst ook aan. Sommige gaan zelfs zo ver dat ze gratis domeinnamen aanbieden bij hun hostingdiensten.

Wij raden u niet aan dit te gebruiken. Gratis is geweldig, maar het maakt het moeilijk om er in de toekomst vanaf te stappen. Ze gescheiden houden is ook beter voor de veiligheid.

Hoe koppel ik mijn domeinnaam aan mijn blog?

Het blogplatform dat u gebruikt, of uw webhost (als u bijvoorbeeld WordPress in eigen beheer gebruikt), geeft u iets dat 'Domain Name Servers' heet.

Of kortweg DNS. Die staan meestal in uw welkomstmail. Of als u het niet zeker weet, kunt u het vragen aan het supportteam van het platform of de host die u gebruikt.

Ze zien er meestal zo uit; ns1.mywebhost.com en ns2.mywebhost.com .

Zodra u de gegevens hebt, gaat u naar de website waar u uw domeinnamen hebt gekocht en logt u in.

Ze zullen een dashboard hebben dat vraagt om aangepaste DNS details. Hier is een voorbeeld van onze Namecheap account:

Klik op opslaan en de DNS-informatie begint te "propageren" - het kan tot 48 uur duren voor dit proces plaatsvindt, meestal zal het veel eerder zijn.

Hoe moet ik mijn nieuwe blog noemen?

Een blognaam kan moeilijk zijn, maar we hebben een hele blogpost gewijd aan het vinden van de perfecte naam voor je blog.

Klik hier om onze gids te lezen voor het kiezen van een blognaam waar je geen spijt van krijgt.

Waarover moet ik bloggen?

Lees ons artikel over hoe je een niche kiest, als je daarbij hulp nodig hebt.

Bekijk vervolgens onze post over wat te bloggen.

De beste blogplatforms voor uw bedrijf kiezen

De keuze van het beste blogplatform is essentieel, want het kan het succes van je blog letterlijk maken of breken, dus het is belangrijk om de juiste beslissing te nemen.

Als u nog steeds niet zeker weet welke optie voor u geschikt is, volgt hier een overzicht van onze top drie aanbevelingen:

  • Kies WordPress.org met DreamHost als u de beste all-round optie en volledige controle wilt.
  • Als eenvoud belangrijk voor je is, ga dan voor Squarespace. Het is super eenvoudig te gebruiken en bevat alles wat je nodig hebt.

Als u op zoek bent naar de beste gratis blogplatforms, kunt u Medium, Tumblr of Blogger proberen. Er zijn beperkingen, maar uw inhoud komt er wel mee naar buiten.

We hopen dat je dit nuttig vond. Veel succes!

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.