15 Beste online cursusplatforms voor 2023 (vergelijking)

 15 Beste online cursusplatforms voor 2023 (vergelijking)

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Bent u op zoek naar de beste platforms voor online cursussen om uw eLearning business te stimuleren? Dan bent u op de juiste plaats!

Zie ook: Hoe je meer verkeer naar je blog krijgt met Pinterest

We hebben de markt doorzocht om de allerbeste online platforms te vinden die je helpen om online cursussen te bouwen, te verkopen en op de markt te brengen. Vervolgens hebben we ze allemaal zelf uitgeprobeerd om deze uitgebreide vergelijkingspost samen te stellen.

Hieronder vindt u alles wat u moet weten over al onze toppers, inclusief hun belangrijkste kenmerken, voor- en nadelen, en prijssystemen.

En om het gemakkelijker te maken uw opties te sorteren, hebben we dit bericht in twee delen opgesplitst:

In het eerste deel bekijken we de beste platforms voor online cursussen die je kunt gebruiken om online cursussen te maken en te verkopen via een website die je bezit.

In het tweede deel kijken we naar online leerplatforms. Dit zijn marktplaatsen waar je je cursus naast cursussen van andere verkopers kunt plaatsen en een veel groter publiek kunt aanboren.

Plus, blijf tot het einde hangen, dan laten we je ook zien wat je moet zoeken in een cursusplatform, hoe je je online cursus promoot, hoe je de prijs van je cursus bepaalt en nog veel meer!

Klaar? Laten we beginnen!

TL;DR:

 1. Podia - Beste alles-in-één platform. Verkoop cursussen, en meer. Inclusief affiliate marketing, e-mail marketing, klantenberichten, etc. Geweldig voor beginners. Betaalbaar + gratis plan beschikbaar.

De beste online cursusplatforms vergeleken

Laten we eerst eens kijken naar de beste platforms voor online cursussen. Met deze platforms kunt u uw eigen landings- en verkooppagina's maken, uw cursusprogramma samenstellen en de toegang tot uw cursus rechtstreeks via uw eigen website verkopen.

Dit geeft je veel meer controle over je online business in vergelijking met het verkopen op een cursusmarktplaats. En in de meeste gevallen mag je 100% van je winst houden.

#1 - Thinkific

Thinkific Het is een van de populairste platforms voor online cursussen op de markt, en in het algemeen is het de beste optie voor de meeste makers van cursussen. Het beschikt over een heleboel geavanceerde functies die je online cursussen naar een hoger niveau kunnen tillen, zoals live lessen en functies om een gemeenschap op te bouwen.

Het maken van een cursus op Thinkific kan niet eenvoudiger. De eerste stap is het kiezen van een kant-en-klaar sjabloon of thema. Er zijn sjablonen voor alles, van minicursussen tot vlaggenschipcursussen, webinars, pre-sellpagina's en alles daartussenin - en ze zien er allemaal geweldig uit.

De cursustemplates zijn vooraf ingevuld met uitgebreide functies zoals quizzen, downloadbare bestanden, enquêtes, enz. Je kunt de drag-and-drop editor gebruiken om inhoud toe te voegen of te verwijderen en het ontwerp te wijzigen tot alles is ingesteld zoals jij het wilt.

Uw cursussen kunnen allerlei soorten bestanden bevatten, van video, tekst en afbeeldingen tot interactieve elementen zoals quizzen en enquêtes.

Maar ons favoriete aspect van Thinkific is de Communities-functie. Hiermee kun je je online cursus aanvullen door exclusieve inhoud voor alleen leden aan te bieden.

U kunt bijvoorbeeld Virtual Spaces opzetten voor discussies over verschillende onderwerpen en interactie met uw leerlingen. Leerlingen kunnen hun eigen leerlingprofielen aanmaken en @ mentions gebruiken om met elkaar in contact te komen, discussies aan te maken en te reageren op opmerkingen. Zo ontstaat een gemeenschappelijke leerervaring waarbij leerlingen zowel van elkaar als van de docent leren.

Naast de functies voor het maken van cursussen en het opbouwen van een community, wordt Thinkific ook geleverd met alle andere e-commerce tools die je nodig hebt om je online business direct uit de doos te beheren. Dat omvat een website builder, ingebouwde marketing tools, een geïntegreerde betalingsverwerker, boekhoudkundige tools, student management en analytics, en nog veel meer.

En alsof dat nog niet genoeg is, kunt u de functionaliteit nog verder uitbreiden met integraties via de Thinkific App Store. U kunt apps van derden gebruiken om e-mailcampagnes te automatiseren, coupons aan te maken, productbundels aan te bieden, leads te converteren, enz.

Een laatste punt om te vermelden is dat Thinkific de beste ondersteuning biedt die we hebben gezien. Er is 24 uur per dag online en telefonische ondersteuning, plus een uitgebreide kennisbank en een Creator Community-forum waar u antwoorden op al uw vragen kunt vinden.

Belangrijkste kenmerken

 • Drag-and-drop cursus bouwer. Gebruik sjablonen en een interface zonder code om online cursussen te maken.
 • App Store Gebruik 80+ apps van derden die naadloos integreren met Thinkific en de functionaliteit van uw online cursuswebsite uitbreiden.
 • Live lessen Verhoog de betrokkenheid door educatieve inhoud live te streamen naar uw leerlingen.
 • Beoordeling kenmerken Voeg quizzen, opdrachten en examens toe om de vooruitgang van de leerlingen te controleren en certificaten aan te bieden aan de beste leerlingen.
 • Multimedia-ondersteuning Neem video's, interactieve inhoud, afbeeldingen, PDF's en meer op in uw inhoud.
 • Website bouwer. Bouw je eigen storefront met kant-en-klare thema's en gebruik het om je online cursus te promoten.
 • Gemeenschappen Bouw je eigen gemeenschap op met studentenforums en inhoud voor alleen leden.
 • E-commerce functies Checkout, betalingsverwerker, one-click upsells, belasting- en boekhoudfuncties, enz.

Voor- en nadelen

Voors Nadelen
Zeer uitbreidbaar met apps van derden Geen mobiele app
Uitstekende sjablonen Gemeenschappen functie alleen opgenomen in hogere plannen
Beoordeling en betrokkenheid van studenten
Geen transactiekosten (zelfs niet in het gratis plan)

Prijzen

Thinkific biedt een gratis plan met alle kernfuncties, zonder transactiekosten!

Wanneer u klaar bent om op te schalen, kunt u upgraden naar een betaald plan met meer geavanceerde functies en hogere gebruikslimieten. Er zijn verschillende prijsniveaus beschikbaar vanaf $74/maand (jaarlijks gefactureerd) of $99/maand.

Probeer Thinkific gratis uit

#2 - Podia

Podia is het beste cursusplatform voor wie een 'alles-in-één' oplossing wil. Het is een alles-in-één e-commerce oplossing waarmee je je website kunt bouwen en online cursussen, webinars, lidmaatschappen, digitale downloads en meer kunt verkopen vanuit één online winkel. En het wordt geleverd met een aantal uitstekende ingebouwde marketingtools.

Meer dan 150.000 makers gebruiken Podia voor hun online cursussen en het is duidelijk waarom. Het is een van de krachtigste platforms voor online cursussen op de markt, met een gebruiksvriendelijke interface en een aantal geavanceerde functies.

De cursusmaker is zeer intuïtief. U kunt beginnen met een van Podia's sjablonen en deze vervolgens aanpassen. Podia ondersteunt vrijwel elk type media, dus u kunt afbeeldingen, video's, audiobestanden, links, pdf's, quizzen en meer toevoegen om uw lessen te verrijken.

En in tegenstelling tot de meeste cursusplatforms is bij Podia onbeperkte videohosting inbegrepen. U kunt uw video-inhoud dus rechtstreeks naar het platform uploaden, in plaats van deze elders in te sluiten.

Dit betekent dat u niet afhankelijk bent van sites van derden zoals YouTube of Vimeo om uw video-inhoud te hosten en dat u de volledige controle en eigendom behoudt.

U kunt online cursussen maken en voor elk daarvan gepersonaliseerde landingspagina's bouwen. Vervolgens kunt u ze verkopen als zelfstandige cursussen of als druppelcursussen.

Met druppelcursussen levert u inhoud per onderdeel aan uw cursisten op vaste tijdstippen om hen betrokken te houden en hen aan te moedigen geabonneerd te blijven op uw cursusprogramma.

Als u wilt, kunt u de cursussen ook bundelen met uw andere Podia-producten en ze als één pakket verkopen.

U hoeft niet eens te wachten tot u klaar bent met het bouwen van uw cursus om te beginnen met de verkoop. U kunt Podia gebruiken om de cursus voor te verkopen vóór de lancering. Dit is een geweldige manier om uw idee te valideren en momentum op te bouwen vóór de dag van de lancering.

Wat we ook goed vinden aan Podia is dat u er cohortcursussen mee kunt maken - cursussen die op een toekomstige datum beginnen, zodat al uw studenten op hetzelfde moment beginnen. Dit kan u helpen een gemeenschapsgevoel te creëren en de betrokkenheid te vergroten.

En over betrokkenheid gesproken: met Podia kunt u certificaten en beloningen uitreiken aan cursisten om hen te stimuleren de cursus te voltooien en hen betrokken te houden.

U kunt ook meerkeuzevragen toevoegen aan het einde van elke les om te controleren of ze goed hebben opgelet, de voortgang van de leerlingen bijhouden om te zien hoe ze het doen en waar ze afhaken, en ze zelfs e-mails en on-page berichten sturen via de chat-widget!

Alles is aanpasbaar in Podia. U bepaalt zelf hoe uw site, landingspagina's en cursussen eruit zien met flexibele lay-outs. Er is geen codering nodig en de interface van de sitebouwer is zeer intuïtief.

Podia zit boordevol tools die u kunt gebruiken om uw cursus te promoten en de verkoop te stimuleren.

U kunt bijvoorbeeld beginnen met het aanbieden van een gratis leadmagneet om uw mailinglijst op te bouwen en vervolgens de ingebouwde e-mailmarketingtoolkit van Podia gebruiken om e-mailuitzendingen te versturen en automatische e-mailcampagnes op te zetten om uw leads te voeden.

Als je ze eenmaal in je verkooptrechter hebt gebracht en ze klaar zijn om te kopen, geef ze dan een duwtje in de rug door ze een aangepaste coupon te sturen voor hun eerste aankoop.

U kunt ook de ingebouwde affiliate marketing tools gebruiken om uw eigen affiliate programma op te zetten en van uw klanten verkopers te maken. Stel aangepaste commissies in, nodig nieuwe affiliates uit op het platform en begin met het stimuleren van de verkoop.

Belangrijkste kenmerken

 • Automatische belastinginning. Als u de functie 'Belasting innen' inschakelt, brengt Podia klanten automatisch het juiste belastingbedrag in rekening op basis van hun locatie.
 • Opties voor lidmaatschap Zet uw eigen privé-lidmaatschap op en bouw een online gemeenschap, met alleen toegang via een hek.
 • Upsells Verhoog uw gemiddelde orderwaarde met automatische upsells.
 • Onmiddellijke uitbetalingen Podia betaalt onmiddellijk uit zonder wachttijd, dus u krijgt uw geld zodra u een verkoop doet.
 • Onbeperkt alles Met Podia zijn er geen beperkingen aan cursussen, studenten, e-mails of verkoop, dus u kunt oneindig uitbreiden en zoveel verkopen als u kunt zonder zorgen.
 • Geen transactiekosten Podia neemt geen deel van uw verkoop als u zich aanmeldt voor een betaald plan, dus u houdt 100% van uw winst.
 • Flexibele betalingsmogelijkheden Laat uw klanten betalingsplannen opzetten of eenmalige betalingen doen via Stripe, PayPal, enz.
 • Gratis cursusmigratie Verplaats uw cursusinhoud en klanten gratis van uw vorige online leerplatform naar Podia.
 • Stel uw startdatum in U kunt regelen dat cursussen op een vaste datum in de toekomst beginnen, wat geweldig is voor cohortcursussen.
 • Chat-widget Bericht klanten en bezoekers van de site via de on-page chatbox om de verkoop en betrokkenheid te stimuleren.
 • Uitstekende ondersteuning Podia biedt zeven dagen per week uitstekende ondersteuning via live chat.
 • Website bouwer Bouw uw eigen mobielvriendelijke website met een gratis Podia-subdomein, of koppel hem aan uw eigen URL bij betaalde plannen.
 • Gestroomlijnd afrekenen De kassa van Podia converteert als een gek. Hij is snel en eenvoudig, zodat klanten minder snel afhaken.
 • Gratis cursusmigratie Verplaats uw cursusinhoud en klanten gratis van uw vorige online leerplatform naar Podia.

Voor- en nadelen

Voors Nadelen
Bouw uw eigen gemeenschap Geen open API
Geïntegreerde live chatfunctie Rigide pagina ontwerp
Multimedia cursussen Beperkte analytics (vertrouwt op integraties van derden zoals Google Analytics)
Alle soorten digitale producten verkopen
Gemakkelijk te gebruiken

Prijzen

Podia biedt een gratis plan met de meeste kernfuncties, waarmee u één coachingsproduct en één download kunt verkopen. Voor gratis gebruikers gelden echter 8% transactiekosten op alle verkopen.

Je kunt upgraden naar een betaald plan vanaf $33/maand, waarmee je onbeperkt cursussen, coachingsproducten en downloads kunt verkopen, zonder transactiekosten. Het geld dat je bespaart op transactiekosten zou de maandelijkse abonnementskosten meer dan moeten dekken.

Er zijn ook duurdere plannen beschikbaar met geavanceerde functies zoals webinars, affiliate marketing, enz.

Podia gratis proberen

Lees onze Podia review.

#3 - LearnWorlds

LearnWorlds is een ander fantastisch online cursusplatform dat meer gericht is op serieuze makers die belang hechten aan onderwijs, academische instellingen en in-company training. Het onderscheidt zich door zijn focus op betrokkenheid en uitstekende selectie van online leermiddelen. Enkele van zijn hoogtepunten zijn interactieve video's, aangepaste gebruikersrollen en ondersteuning voor SCORM-cursussen.

Net als de andere platforms die we tot nu toe hebben bekeken, biedt LearnWorlds alles wat je nodig hebt om cursussen te maken en online te verkopen, inclusief tools voor het maken van cursussen, marketingtools, analyses en aanpasbare sjablonen.

Er zijn echter een paar dingen die LearnWorlds uniek maken ten opzichte van zijn concurrenten. In tegenstelling tot de meeste andere platforms is LearnWorlds bijvoorbeeld compatibel met SCORM, wat u meer flexibiliteit geeft om van platform te wisselen als u dat wilt.

Zie ook: 27 Laatste Facebook Messenger-statistieken (editie 2023)

Het is ook een van de enige platforms die u de mogelijkheid biedt om uw eigen mobiele app voor iOS en Android te maken die leerlingen onderweg kunnen gebruiken. Het is 100% white label en ondersteunt in-app aankopen en pushmeldingen.

Maar wat ons het meest bevalt aan LearnWorlds is hoe interactief het is. Het is het enige platform dat een volledig interactieve videospeler biedt. U kunt hotspots, quizzen, links, overlappende afbeeldingen, inhoudstafels en meer aan video's toevoegen, zodat leerlingen niet alleen naar de les kijken, maar er ook mee kunnen interageren.

Niet alleen dat, maar leerlingen kunnen zelfs tekst markeren terwijl ze door de inhoud lezen en hun eigen aantekeningen toevoegen om er later op terug te komen.

Dit soort interactiviteit verhoogt de betrokkenheid van de leerlingen en creëert een leukere leerervaring voor uw klanten.

Belangrijkste kenmerken

 • Aangepaste gebruikersrollen Controleer de toegang tot uw school met vooraf gedefinieerde gebruikersrollen en aanpasbare machtigingsniveaus, zodat u efficiënt kunt samenwerken met uw team.
 • Gehoste video-inhoud LearnWorlds biedt videohosting, zodat u ze niet elders hoeft te uploaden en apart hoeft in te sluiten.
 • Diepgaande analyses Bekijk hoe cursisten met uw video's omgaan, volg de voltooiingspercentages en verzamel nuttige inzichten om uw strategie te onderbouwen.
 • Aanpasbare koersspeler. Controleer de lay-out van uw cursus en bepaal hoe de leerlingen erdoorheen kunnen navigeren met flexibele paden.
 • Functies voor het maken van aantekeningen Verbeter de leerresultaten door uw leerlingen in staat te stellen aantekeningen en highlights toe te voegen aan uw cursusinhoud vanuit de interface van het platform.
 • Beoordelingen Voer quizzen, toetsen, opdrachten en meer uit en bied digitale certificaten met een merknaam aan om leerlingen die het goed doen te belonen.
 • Marketinginstrumenten Stuur verkeer, verzamel leads en verhoog de verkoop met affiliate management, coupons, verkoopspagina's en funnels met hoge conversie, SEO-vriendelijke URL's, enz.
 • Website bouwer Bouw uw schoolwebsite met sjablonen en widgets van wereldklasse
 • Mobiele app Boor de mLearning markt aan met de Mobile App Builder. Pas de look en feel van uw app aan aan uw merk en beheer zowel uw website als app vanuit één enkele interface.

Voor- en nadelen

Voors Nadelen
Beste platform voor interactiviteit Geen gratis plan (alleen gratis uitproberen)
Unieke functies zoals aantekeningen maken en interactieve video's Forse transactiekosten op Startersplan
Bouw uw eigen mobiele app
Uitgebreide aanpassingsmogelijkheden

Prijzen

Helaas biedt LearnWorlds geen volledig gratis plan, maar je kunt het uitproberen met een gratis proefperiode van 30 dagen zonder dat je een creditcard nodig hebt.

Het startersplan is de goedkoopste prijsoptie en kost $24 per maand plus $5 transactiekosten per verkoop. Plannen zonder transactiekosten beginnen bij $79 per maand en omvatten ook onbeperkte cursussen en meer functies.

Probeer LearnWorlds gratis uit

#4 - Teachable

Teachable Het wordt gebruikt door meer dan 100.000 makers en is ideaal voor zowel beginners als ervaren makers van cursussen.

Teachable is een alles-in-één platform met alle tools die je nodig hebt om je website te maken, je cursus te lanceren, de verkoop te stimuleren en je studenten te beheren.

Het ondersteunt meer betaalmethoden dan de meeste andere platforms, dus u kunt uw klanten meer manieren geven om te betalen. U bent niet beperkt tot alleen PayPal en Stripe - u kunt ook betalingen accepteren via Apple Pay, Google Pay en nog veel meer. En betaald krijgen in meer dan 130 valuta.

Je kunt zelfs flexibele betalingsopties instellen, zoals gratis proeven, abonnementen, betalingsplannen, enz. En Teachable regelt de belastingen voor je, zodat je ze niet handmatig hoeft te innen, wat enorm veel tijd bespaart.

Nog een van onze favoriete dingen van Teachable zijn de aangepaste voltooiingscertificaten. Cursusmakers kunnen hun eigen certificaten samenstellen voor studenten die cursusmodules voltooien, wat de betrokkenheid helpt vergroten.

Andere handige functies zijn de tools voor het naleven van de cursus. Je kunt verplichte vereisten instellen waaraan leerlingen moeten voldoen voordat ze verder kunnen in de cursus. Je kunt bijvoorbeeld eisen dat leerlingen een bepaalde minimumscore voor een quiz halen voordat ze naar de volgende module gaan.

En natuurlijk worden alle marketingtools meegeleverd die je zou verwachten, waaronder e-mailmarketing, affiliate marketing en referral marketing.

De sjablonen zijn professioneel ontworpen en u kunt ze vrij uitgebreid aanpassen. Als u iets niet kunt doen in de editor-interface, kunt u de code rechtstreeks vanuit de Power Editor bewerken.

Belangrijkste kenmerken

 • Intuïtieve drag-and-drop bouwer Maak cursussen, coachingservices, verkooppagina's, kassapagina's en meer in een drag-and-drop interface.
 • Uitgebreide integraties Teachable integreert van nature met MailChimp, Google Analytics, Zapier en tal van andere populaire softwareoplossingen.
 • Functies voor betrokkenheid van studenten Stimuleer betrokkenheid met functies als quizzen, certificaten en commentaar.
 • Bedrijfsmanagement Gebruikersrollen en automatische uitbetalingen.
 • Marketing- en verkoopinstrumenten Affiliate en e-mail marketing, orderpumps, upsells, coupons, enz.
 • Meer verkopen dan cursussen. Hoewel Teachable nog steeds vooral gericht is op cursussen, kun je het ook gebruiken om andere soorten digitale producten te verkopen.

Voor- en nadelen

Voors Nadelen
Fiscaal beheer De klantenondersteuning kan beter
Gemakkelijk te gebruiken Transactiekosten op Free en Basic plan
Bulk uploads
Flexibele betalingsmogelijkheden

Prijzen

Teachable biedt een gratis plan voor maximaal één cursus. Het mist enkele belangrijke functies (zoals e-mailmarketingtools) en gratis gebruikers moeten transactiekosten betalen van $1 + 10% van de orderwaarde op alle verkopen.

Het Basic-plan kost $29/maand en biedt extra functies. Basic-gebruikers kunnen onbeperkt cursussen bouwen, maar er wordt nog steeds 5% transactiekosten in rekening gebracht op elke verkoop.

Hoger geprijsde plannen zonder transactiekosten en met nog meer premium functies beginnen bij $99/maand.

Probeer Teachable gratis uit

#5 - Kajabi

Kajabi Het is een alles-in-één online cursusplatform, gebouwd voor kennisondernemers. U kunt het gebruiken om allerlei kennisproducten te creëren, te verkopen en op de markt te brengen, waaronder online cursussen, coachingprogramma's en lidmaatschappen.

Je kunt Kajabi gebruiken om elke stap van het cursuscreatieproces te beheren, van het bouwen van je website tot het maken van je curriculum, het opzetten van marketing en sales funnels, en verder.

Het wordt geleverd met een ingebouwde CRM en een volledig pakket marketingtools die u kunt gebruiken om uw studenten te beheren en uw producten te promoten.

Een van onze favoriete dingen van Kajabi is de functie Product Blueprints (dit zijn eigenlijk vooraf ontworpen sjablonen). Er zijn Blueprints voor allerlei soorten digitale producten, waaronder mini-cursussen, langere online cursussen, druppelcursussen, lidmaatschappen en meer.

Er zijn ook Pipelines Blueprints. Pipelines zijn kant-en-klare sales funnel templates. U hoeft alleen maar een template te kiezen (er zijn Pipelines voor productlanceringen, promotionele aanbiedingen, etc.) en Kajabi maakt alle stukken die u nodig heeft voor de hele marketingcampagne.

Het genereert de nodige landingspagina's, formulieren, e-mailmarketingsequenties, afrekenpagina's, enz. en verbindt alles met elkaar om een complete verkooptrechter te bouwen.

Belangrijkste kenmerken

 • Product Blauwdrukken Snel en eenvoudig cursussen en digitale producten maken met professioneel ontworpen sjablonen
 • CRM Kajabi heeft een ingebouwd platform voor klantenrelatiebeheer.
 • Pijpleidingen Maak hele verkooptrechters en marketingcampagnes in een paar klikken.
 • Blogfunctie. Stuur SEO-verkeer aan door blogberichten te publiceren op uw Kajabi-site
 • Inzicht in de cursus. Houd bij hoe uw leerlingen vorderen met diepgaande cursusinzichten.

Voor- en nadelen

Voors Nadelen
Brede functieset Interface kan overweldigend zijn
Uitstekende marketinginstrumenten Geen gratis plan
Sjablonen met hoge conversie Duurder dan andere platforms
SEO geoptimaliseerd

Prijzen

Kajabi plannen beginnen vanaf $119/maand bij jaarlijkse facturering en er zijn geen transactiekosten op elk plan. Geen enkel plan biedt onbeperkte cursussen, maar met alle plannen krijg je een onbeperkt aantal landingspagina's en marketing e-mails.

Er is geen gratis plan, maar u kunt beginnen met een gratis proefperiode van 14 dagen.

Probeer Kajabi gratis uit

#6 - Mighty Networks

Machtige netwerken is een volledig community platform voor online cursussen met een native course builder. Het is vooral gericht op community building functies, dus het is geweldig voor het bouwen van een betaalde community rond je online cursus.

Je kunt beginnen door de krachtige cursusbouwer van Mighty Network te gebruiken om inhoud te creëren en die inhoud vervolgens te publiceren in een gedeelte dat alleen toegankelijk is voor leden. Je kunt cursussen afzonderlijk in rekening brengen of terugkerende abonnementen verkopen.

Om waarde aan je cursus toe te voegen, kun je vervolgens je eigen privé-community creëren voor je leden. Dit is waar Mighty Networks echt in uitblinkt. Het heeft een heleboel geavanceerde community-opbouwende functies die andere cursusplatforms niet bieden, zoals uitgebreide ledenprofielen, direct messaging, live evenementen en bijeenkomsten, live streaming, enz.

De Mighty Effect™ personalisatietechnologie is een echte game-changer. Deze personaliseert de content die uw leden in uw communityruimtes te zien krijgen met speciaal voor hen geselecteerde content.

U kunt een onbeperkt aantal leden hebben, zodat u uw gemeenschap kunt laten groeien zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het overschrijden van de planlimieten. En telkens als u een nieuw lid krijgt, kunnen ze naar de secties Welkom en Ontdekken gaan om de inhoud te vinden die ze zoeken.

Om u te helpen uw aanhang te vergroten, kunt u gebruik maken van het ambassadeursprogramma van Mighty Network. Dit is in wezen een affiliate marketing systeem waarmee u incentives kunt aanbieden aan uw bestaande leden om nieuwe leden door te verwijzen.

Belangrijkste kenmerken

 • Gepersonaliseerde ledeninhoud. Might Effect technologie serveert gepersonaliseerde inhoud voor uw leden.
 • Rijke profielen Uw cursisten kunnen hun eigen gebruikersprofiel aanmaken, net als op sociale netwerken.
 • Ambassadeursprogramma Maak gebruik van de kracht van affiliate marketing en verander uw klanten in merkambassadeurs.
 • Inzichten Download gegevens van leden en ontdek inzichten en benchmarkgegevens van uw analytisch dashboard.

Voor- en nadelen

Voors Nadelen
Geweldig voor gemeenschapsvorming Geen gratis plan
Mobiele app UX kan beter
Flexibele prijsopties
Diepe inzichten

Prijzen

Plannen beginnen bij $33/maand bij jaarlijkse facturering en een gratis proefversie is beschikbaar.

Probeer Mighty Networks gratis uit

#7 - LearnDash

LearnDash is een leermanagementsysteem gebouwd op WordPress. Je kunt kiezen voor hun WordPress LMS plugin of een gehoste versie van hun plugin, LearnDash Cloud.

Met LearnDash LMS kunt u direct beginnen met het maken en verkopen van uw cursussen, met meer controle dan u zou hebben met gewone cloudgebaseerde online cursusplatforms.

Of, als u dat liever wilt, kunt u LearnDash Cloud gebruiken om uw cursus te maken en te lanceren zonder dat u een WordPress-website hoeft op te zetten.

Een van de dingen die we het leukst vinden aan LearnDash zijn de beoordelingsfuncties. Het beweert 'de krachtigste quizzing engine in de industrie' te hebben, en die bewering klopt.

Er zijn tal van vraagtypes die je in je cursus kunt opnemen, van open vragen tot meerkeuzevragen, invulvragen, vrije-keuzevragen, enz. Je kunt ook gebruik maken van geavanceerde beoordelingsfuncties zoals graduatieniveaus, certificaten, badges en automatiseringen.

LearnDash integreert goed met WoCommerce en ondersteunt vrijwel elke betalingsgateway, inclusief Stripe, PayPal en meer dan 300 andere opties. U kunt flexibele prijzen instellen met bundels, lidmaatschappen, enz.

Het heeft een iets grotere leercurve dan gewone online cursusplatforms, maar als je al vertrouwd bent met de achterkant van WordPress, zou je het in een mum van tijd onder de knie moeten hebben.

Belangrijkste kenmerken

 • Gradebook technologie . cijfers toekennen aan leerlingen op basis van hun beoordelingsprestaties
 • Scherpstelmodus Blokkeer afleidingen terwijl uw leerlingen leren, zodat ze geconcentreerd en betrokken blijven.
 • Multimedia LearnDash ondersteunt elk mediatype, van afbeeldingen en video's tot PDF's, audio en meer.
 • Betalingsgateways LearnDash ondersteunt meer dan 300+ betalingsgateways.
 • Volledige controle Omdat LearnDash binnen uw WordPress werkt, in plaats van op een platform van derden, hebt u volledige controle en eigendom.
 • Cloud versie beschikbaar. LearnDash is niet langer beperkt tot het draaien op uw eigen websites, er is een volledig gehoste cloud-versie beschikbaar.

Voor- en nadelen

Voors Nadelen
Flexibel online cursusplatform Rapportage kan beter
Geavanceerde Gradebook technologie Hoge leercurve
Flexibele betalingsmogelijkheden
Veel beoordelingsmogelijkheden

Prijzen

LearnDash kost $119,40 voor het eerste jaar en wordt verlengd voor $199 per jaar voor 1 site. Er zijn duurdere plannen beschikbaar voor 10 sites of onbeperkte sites.

Er is geen gratis plan of trial beschikbaar, maar ze bieden wel een 15-dagen geld-terug garantie (zorg ervoor dat je de voorwaarden controleert).

Probeer LearnDash gratis uit

#8 - Thrive Apprentice (alleen WordPress)

Thrive Leerling is een andere WordPress cursus plugin die deel uitmaakt van de bredere Thrive Suite. Zijn drag and drop cursus bouwer is zeer gemakkelijk te gebruiken, en het komt met een setup wizard om u te helpen aan de slag, waardoor het een goede keuze voor beginners.

Natuurlijk werkt het goed naast andere Thrive Suite plugins en thema's, zoals Thrive Architect en Thrive Optimize. Dus als je Thrive al gebruikt op je WP website, kan het een goede keuze zijn.

De cursusbouwer in Thrive Apprentice is verfrissend intuïtief. U sleept gewoon lessen, hoofdstukken en modules naar het scherm om uw leertraject te creëren.

Het feit dat er drie organisatieniveaus zijn (modules, hoofdstukken en lessen) maakt het gemakkelijker om grotere cursussen overzichtelijk te houden.

U kunt elk mediaformaat aan uw cursussen toevoegen, zoals tekstlessen, videolessen en audiolessen, en met één klik extra hulpmiddelen voor uw leerlingen toevoegen, zoals links en PDF's.

Thrive Apprentice helpt u ook om alle pagina's voor uw cursus te bouwen, zoals de startpagina, overzichtspagina's, verkooppagina's, enz. U hebt volledige ontwerpvrijheid en kunt alles aanpassen in de krachtige Visual Editor. En om het proces te vergemakkelijken, wordt Thrive Apprentice geleverd met tonnen vooraf gebouwde sjablonen.

Wat we ook goed vinden aan Thrive Apprentice is de drip functionaliteit. Je hebt veel opties als het gaat om drip cursussen en kunt kiezen tussen verschillende instellingen, zoals evergreen herhalen en gepland herhalen.

U kunt ervoor kiezen om inhoud te ontgrendelen op specifieke kalenderdata of met behulp van aangepaste gebeurtenistriggers. U kunt zelfs lessen ontgrendelen wanneer leerlingen een bepaald quizresultaat behalen in de Thrive Quiz Builder. Dit is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat leerlingen de inhoud van een module volledig begrijpen voordat ze naar de volgende gaan!

Er zijn nog veel meer dingen die Thrive Apprentice echt goed doet, en we zouden uren kunnen praten over al zijn geavanceerde functies. Maar de beste manier om erachter te komen wat het allemaal te bieden heeft, is het zelf uit te proberen!

Belangrijkste kenmerken

 • Voorwaardelijke weergave. Uw websitebezoekers gepersonaliseerde inhoud aanbieden op basis van hun status (d.w.z. of ze een bezoeker, lead of klant zijn).
 • Dynamische etiketten Toon verschillende labels op je cursussen op basis van de cursusstatus van de bezoeker.
 • Aanpasbare login & registratie pagina's. Naast uw cursus- en landingspagina's kunt u ook de aanmeldings- en registratiepagina's van uw cursisten aanpassen in Thrive leerling.
 • Vertaling Vertaal uw cursussen in verschillende talen en breid uit naar de wereldmarkt.
 • Voortgangsbalken. Verbeter de leerlingenervaring door voortgangsbalken toe te voegen die dynamisch worden bijgewerkt naarmate ze inhoud voltooien, zodat ze hun vorderingen kunnen volgen.
 • Quiz Bouwer Betrek uw leerlingen met geavanceerde quizzen en beoordelingen. Stel alle soorten vragen en beperk de vooruitgang op basis van de resultaten.

Voor- en nadelen

Voors Nadelen
Veel geavanceerde functies Hoge leercurve
Geavanceerde personalisatie Geen gratis plan
Krachtige quiz engine
Automatiseringen

Prijzen

U kunt de standalone Thrive Apprentice plugin kopen voor $149/jaar (daarna te verlengen met $299/jaar), of toegang krijgen tot de gehele Thrive Suite (inclusief Thrive Apprentice) voor $299/jaar (daarna te verlengen met $599/jaar).

Thrive biedt ook een 30 dagen geld-terug garantie.

Probeer Thrive Leerling Vandaag

#9 - LearnPress (alleen WordPress)

LearnPress is een gratis leermanagementsysteem voor WordPress waarmee je online cursussen kunt maken en verkopen via je WP-website. Het biedt alle basisfuncties, waaronder een cursusbouwer, studentenbeheer en e-commerce, gratis.

Met deze lichte en krachtige plugin kunt u curricula, lessen en quizzen maken voor uw studenten in een gebruiksvriendelijke interface. U kunt een krachtige en functionele online cursuswebsite maken zonder dat u codering vaardigheden nodig heeft.

Hoewel LearnPress een gratis plugin is, kunt u optionele add-ons kopen om nog meer krachtige functies vrij te spelen. U kunt bijvoorbeeld add-ons kopen voor opdrachten en certificaten, quizzen en meer, evenals add-ons voor mede-instructeurs. Ook kunt u add-ons kopen voor extra betalingsopties zoals Stripe en 2Checkout.

Over het geheel genomen is LearnPress een uiterst volledige en nuttige plugin die geweldig is voor het maken van online cursussen met WordPress.

Belangrijkste kenmerken

 • Gemakkelijk cursussen maken. Eenvoudig cursussen aanmaken, importeren en exporteren vanaf uw site.
 • Meerdere betalingsmethoden ondersteund. Neem betalingen aan met PayPal, Stripe, WooCommerce en meer.
 • Tonnen nuttige add-ons. Verbeter je cursussen met tal van optionele add-ons zoals certificaten, willekeurige quizzen, content drip en meer.

Voor- en nadelen

Voors Nadelen
Voor altijd vrij. Sommige add-ons vereisen betaling
Gemakkelijk te gebruiken
Werkt met WordPress

Prijzen

LearnPress is een gratis plugin, maar sommige addons worden apart in rekening gebracht.

Probeer LearnPress gratis uit

#10 - Ruzuku

Ruzuku Ruzuku is een eenvoudig maar krachtig platform voor online cursussen. Je kunt het gebruiken om je online cursus in enkele minuten op te zetten. Ruzuku is een volledige optie en biedt alles wat je nodig hebt in een cursusplatform. Je kunt gratis en betaalde cursussen aanmaken en betalingen accepteren via Stripe en Paypal.

U kunt ook live cursussen hosten, on-demand cursussen met druppelinhoud maken en zelfs open-access zelfstudiecursussen maken.

U kunt verschillende bestandsformaten hosten en weergeven, waaronder PDF-, PPT- en Word-documenten, waardoor het gemakkelijk is om uw cursusmateriaal te maken in het formaat waar u zich goed bij voelt. Bovendien kunnen uw leerlingen afbeeldingen, PDF's en zelfs video's in hun antwoorden opnemen, wat geweldig is voor het aanmoedigen van betrokkenheid en deelname.

Ruzuku heeft ook functies die u kunnen helpen de voortgang van uw studenten en cursussen te volgen. U kunt bijvoorbeeld de cursusgezondheidsfunctie gebruiken om gegevens over de activiteit van studenten, commentaarpercentages en meer te analyseren. Studenten kunnen ook elke cursus als voltooid markeren wanneer ze de inhoud hebben voltooid.

Een van de beste dingen van Ruzuku zijn de ondersteuningsopties. Ze bieden praktische ondersteuning via telefoon, Skype en e-mail, en ze hebben ook een Facebook-groep, kennisbank en tutorials die u kunnen helpen het meeste uit het platform te halen.

Daarnaast zorgt Ruzuku ook voor technische ondersteuning voor uw studenten als ze problemen hebben met de toegang tot het cursusmateriaal waarvoor ze zich hebben ingeschreven.

Belangrijkste kenmerken

 • Live cursussen. Plan live evenementen en stuur automatische e-mailmeldingen
 • Course Health Tracking. Volg belangrijke analyses zoals opmerkingen, voltooiing en activiteit van studenten
 • On Demand en Open Access Cursussen. Creëer druppelcursussen of zelfstudiecursussen
 • Grote steun. Krijg hulp en ondersteuning via telefoon, e-mail of Skype

Voor- en nadelen

Voors Nadelen
Goede ondersteuningsmogelijkheden Duurder dan andere opties
Gebruiksvriendelijke interface
Volledig uitgerust

Prijzen

Plannen beginnen vanaf $74,75/maand en omvatten een onbeperkt aantal cursussen en studenten. Ruzuku biedt ook een gratis proefperiode van 14 dagen.

Probeer Ruzuku gratis

De beste online leerplatforms vergeleken

Laten we vervolgens eens kijken naar de beste online leerplatforms. In tegenstelling tot gewone online cursusplatforms, waarmee u uw eigen lidmaatschapssite kunt bouwen, zijn leerplatforms online marktplaatsen waar honderden verschillende cursusmakers hun online cursussen op één plaats aanbieden.

Het voordeel van verkopen via online leerplatforms is dat u toegang krijgt tot een groot publiek van bestaande klanten. U hoeft dus niet zoveel tijd en geld te besteden aan marketing om verkeer en verkoop te genereren.

Het nadeel is dat je niet zoveel controle hebt als je verkoopt via een site van derden. En het leerplatform zal meestal ook een deel van je winst nemen, wat je inkomsten kan aantasten.

#11 - Udemy

Udemy is een van de beste marktplaatsen voor online cursussen ter wereld. Je kunt je aanmelden als docent en online cursussen verkopen aan het enorme gebruikersbestand van Udemy van meer dan 49 miljoen studenten.

Je hoeft je eigen lidmaatschapssite niet te bouwen om online cursussen op Udemy te verkopen. Het enige wat je hoeft te doen is je aanmelden als instructeur en vervolgens je cursus maken en publiceren op het Udemy-platform.

Om je te helpen een cursus te maken, heeft Udemy veel tools tot je beschikking. Je kunt de Marketplace Insights tool gebruiken om een onderwerp te vinden waar vraag naar is en dat overeenkomt met jouw kennisgebied.

Zodra je een onderwerp hebt gekozen, kun je de bronnen in het Teaching Center doornemen om meer te leren over hoe je de beste online cursus maakt. En als je klaar bent, kun je je video's opnemen en je cursus starten. Houd er wel rekening mee dat video's minstens 30 minuten lang moeten zijn en minstens 5 lezingen moeten bevatten.

Zodra je je cursus hebt gelanceerd, zal deze te ontdekken zijn op het Udemy platform en zichtbaar zijn voor de miljoenen studenten van Udemy.

Het feit dat je op het platform staat, betekent niet noodzakelijkerwijs dat je verkopen maakt. Het helpt om je cursus een duwtje in de rug te geven door middel van marketing. Het goede nieuws is dat Udemy daar ook hulpmiddelen voor biedt.

U kunt de aangepaste coupon tool gebruiken om inschrijvingsprikkels aan te bieden, en opt-in voor hun wereldwijde marketing promoties om verkeer te stimuleren.

En omdat Udemy zo'n gezaghebbende cursussite is, is er een goede kans dat je cursus organisch in de zoekmachineresultaten komt te staan en via SEO verkoop krijgt. Bovendien heeft Udemy zelfs betaalde advertenties voor cursussen op hun site.

Ondanks het feit dat je je cursus verkoopt via de website van iemand anders, heb je nog steeds controle over je eigen prijzen en kun je zelf je lesgeld bepalen. Udemy werkt echter met een inkomstenverdelingsmodel, dus je houdt niet 100% van je inkomsten. Dit is een van de belangrijkste nadelen.

Het andere grote nadeel van verkopen op Udemy is dat je te maken hebt met zware concurrentie. Er zijn veel andere cursussen op het platform, dus het kan moeilijk zijn om door het lawaai heen te breken. Je bent overgeleverd aan de genade van het algoritme en als je geen geluk hebt, kan je cursus bedolven raken onder een zee van concurrenten.

Belangrijkste kenmerken

 • Marketing promoties. Udemy voert regelmatig marketingcampagnes om cursussen op hun site te promoten.
 • 24/7 ondersteuning. U kunt te allen tijde contact opnemen met het ondersteuningsteam van Udemy voor feedback en advies of door het helpcentrum bladeren.
 • Coupons. Gebruik de coupon tool om kortingen aan te bieden en studenten te stimuleren zich in te schrijven.
 • Marktplaats inzichten Zoek een veelbelovend onderwerp met behulp van Udemy's marketplace insights tool.

Voor- en nadelen

Voors Nadelen
Gemakkelijk te beginnen Udemy neemt een aanzienlijk deel van de inkomsten
Enorme gebruikersbasis om aan te boren Intense concurrentie
Geweldige ondersteuning
Geen abonnements- of aanmeldingskosten

Prijzen

Het is gratis om uw cursussen op Udemy te verkopen, maar het platform neemt een deel van uw inkomsten.

Udemy neemt een aandeel van 3% van de verkopen die via uw coupons of verwijzingslinks binnenkomen, en een kolossaal aandeel van 63% van andere verkopen, zoals die van studenten die uw cursus vinden via de marktplaats of via advertenties van Udemy.

Probeer Udemy gratis uit

#12 - Skillshare

Skillshare is een ander populair online leerplatform dat docenten verbindt met studenten over de hele wereld. Als docent filmt en uploadt u korte lessen en publiceert u deze op het platform. Vervolgens verdient u maandelijkse royalty's voor elk Skillshare-lid dat uw lessen bekijkt.

Het bedrag dat u verdient is gebaseerd op hoeveel minuten van uw inhoud studenten bekijken, maar de best verdienende docenten verdienen naar verluidt meer dan $ 100.000 per jaar. Bovenop uw royalty's verdient u ook een bonus voor elke student die u naar het Skillshare-platform verwijst.

U kunt uw les op elk moment publiceren via onze tool voor het uploaden van lessen. Alle nieuwe lessen worden beoordeeld door het Skillshare-team om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan onze richtlijnen.

Skillshare werkt op basis van een lidmaatschapsmodel, dus uw les heeft vanaf het begin een ingebouwd publiek. We hebben ook tal van tips om u te helpen uw les te promoten in uw eigen gemeenschap om uw succes te maximaliseren.

Op Skillshare kun je vrijwel elk onderwerp onderwijzen, maar populaire categorieën zijn business, animatie, design, illustratie, fotografie en schrijven.

Op Skillshare kun je bijna elk onderwerp onderwijzen, er zijn maar een paar onderwerpen die verboden zijn. De meeste lessen hebben betrekking op creativiteit, design, ondernemerschap, kunst, lifestyle, business en fotografie.

Om te beginnen hoeft u zich alleen maar aan te melden en uw eerste Skillshare-les te filmen (zorg ervoor dat deze voldoet aan de Class Guidelines), waarna u deze publiceert met behulp van de class uploadtool.

Videolessen duren meestal zo'n 30-40 minuten, en elke Skillshare-les moet ook een praktijkproject hebben, waarbij de leerlingen de vaardigheden die ze tijdens de les hebben geleerd, moeten toepassen.

Zodra u uw les heeft geüpload, zal het team van Skillshare deze beoordelen. Zodra deze is goedgekeurd, bent u klaar om te beginnen met de verkoop. Het lidmaatschapsmodel van Skillshare betekent dat uw lessen vanaf het begin een ingebouwd publiek hebben, maar als u zoveel mogelijk succes wilt hebben, helpt het om uw les te promoten in uw eigen gemeenschap en uw aanhang te laten groeien.

Belangrijkste kenmerken

 • Nieuw lerarenprogramma Skillshare heeft programma's voor nieuwe leerkrachten om hen te helpen de kneepjes van het vak te leren en hun kansen op succes te vergroten.
 • Discussieforum van de Gemeenschap Skillshare is zeer gemeenschapsgericht. Studenten kunnen op een open discussieforum hun vorderingen delen en feedback van anderen krijgen.
 • Groot gebruikersbestand Skillshare is een van de populairste eLearning platforms, met miljoenen studenten.

Voor- en nadelen

Voors Nadelen
Groot gebruikersbestand Concurrentie
Ideaal voor cursussen gericht op een creatief publiek Inkomsten zijn afhankelijk van wachttijd
Gemakkelijk te beginnen
Grote ondersteuning van de leraar

Prijzen

Het is gratis om online cursussen te verkopen op Skillshare. Het platform gebruikt een royalty systeem en neemt zijn deel voordat het docenten betaalt.

Studenten betalen voor een skillshare-lidmaatschap om toegang te krijgen tot de hele cursuscatalogus, en 30% van de lidmaatschapsinkomsten gaat naar een royalty pool - de overige 70% gaat naar skillshare.

De royalty pool wordt onder docenten verdeeld op basis van hun aandeel in het totale aantal betaalde minuten die door studenten zijn bekeken. Met andere woorden, hoe meer tijd studenten naar uw cursussen kijken, hoe meer u verdient.

Probeer Skillshare gratis uit

#13 - LinkedIn Learning

LinkedIn Leren is LinkedIn's eigen eLearning marktplaats, die vroeger Lynda heette voordat het in 2015 door LinkedIn werd overgenomen, en is gericht op werkende professionals.

De meeste cursussen die goed verkopen op LinkedIn Learning gaan over onderwerpen die te maken hebben met business en technologie, zoals projectmanagement, digitale marketing, leiderschap, klantenservice, financiën en boekhouding, enz.

Je moet je als docent bij LinkedIn Learning aanmelden voordat je je cursussen kunt verkopen, en het is niet eenvoudig om geaccepteerd te worden. LinkedIn Learning is trots op zijn focus op kwaliteit, dus je moet een thought-leader zijn met bewezen expertise in je vakgebied om goedgekeurd te worden.

Je moet ook een voorbeeld van een videoles indienen, die wordt beoordeeld bij de beoordeling van je aanvraag. Het voordeel is dat als je wordt aangenomen, je miljoenen leerlingen kunt bereiken en mogelijk een goed inkomen aan royalty's kunt verdienen.

Je inkomsten zullen afhangen van hoe populair je cursus is en hoeveel inkomsten hij voor LinkedIn genereert, maar sommige instructeurs melden dat ze honderdduizenden dollars verdienen. Je hebt ook de optie om een Royalty Advance te ontvangen voordat je inkomsten voor LinkedIn genereert. Als je dat aanvaardt, krijg je de helft van je royalty's vooraf betaald en de andere helft zodra de cursus is gepubliceerd.

LinkedIn Instructeurs werken op contractbasis en hebben een langdurige relatie met het platform. Je werkt samen met een content manager en producent, die je helpen een onderwerp te kiezen, je cursus te plannen en de content te creëren.

De cursussen zijn onderverdeeld in hoofdstukken en video's, en elk hoofdstuk heeft meerdere korte video's van ongeveer 5 minuten.

Belangrijkste kenmerken

 • Aanbevolen instructeurs. Op LinkedIn Learning staan geselecteerde docenten op de homepage, wat uw zichtbaarheid vergroot.
 • Samenwerken met andere professionals Als LinkedIn Instructor werk je samen met de beste producenten, editors, ontwerpers en regisseurs in de industrie om de best mogelijke inhoud te creëren.
 • Actieve gemeenschap. Maak contact met andere instructeurs om te netwerken en inzichten te delen.
 • In-studio opname. Zodra je je cursus hebt gepland, zal je producer regelen dat je hem opneemt in de studio van LinkedIn of op afstand.
 • Cursus analyse Zodra je cursus live is, heb je toegang tot de analyse van je cursus om de prestaties te volgen.

Voor- en nadelen

Voors Nadelen
Minder concurrerend dan sommige andere cursusmarkten Moeilijk om geaccepteerd te worden
Toegewijde content manager en producent LinkedIn-instructeurs kunnen dezelfde cursussen niet ook op andere platforms verkopen
Hoog verdienpotentieel
Groot publiek van potentiële klanten

Prijzen

Het is gratis om je als docent aan te melden bij LinkedIn Learning. Je krijgt royalty's betaald op basis van de populariteit van je cursus.

Probeer LinkedIn Learning gratis uit

#14 - Coursera

Coursera Het staat bekend om zijn educatieve inhoud van wereldklasse en wordt gebruikt door enkele van 's werelds toonaangevende universiteiten en bedrijven, waaronder het Imperial College London, IBM, Google en meer.

De meeste cursussen op Coursera leiden tot erkende referenties, zoals diploma's, certificaten en andere professionele kwalificaties. Als zodanig is het niet echt geschikt voor freelance cursusmakers - het is meer gericht op onderwijsinstellingen en organisaties op bedrijfsniveau.

Veel van de cursussen op Coursera zijn gericht op technische vaardigheden; populaire onderwerpen zijn programmeertalen (Python, Java, enz.), schrijven van content, kunstmatige intelligentie, data science, webdesign en marketingvaardigheden.

Cursussen duren meestal 4-6 weken en bestaan uit een mix van videocolleges en peer-reviewed opdrachten. Studenten kunnen samenwerken op discussiefora.

Voor- en nadelen

Voors Nadelen
Geweldig voor universiteiten Niet geschikt voor onafhankelijke cursusverkopers
Cursussen van hoge kwaliteit
Erkende kwalificaties

Prijzen

Als u een Coursera-partner wilt worden, moet u contact met hen opnemen om uw behoeften te bespreken.

Als u een student bent, kunnen de kosten van cursussen variëren van slechts $15 voor basiscursussen tot $25.000+ voor volledige, door de universiteit erkende graden.

Probeer Coursera gratis uit

#15 - Treehouse

Treehouse Het biedt honderden cursussen aan, waarvan de meeste gericht zijn op technische vaardigheden zoals programmeren, ontwerpen, ontwikkelen en gegevensanalyse.

Treehouse is niet zo bekend als andere eLearning-marktplaatsen zoals Udemy of Skillshare, maar het groeit snel. En het heeft een bewonderenswaardige missie: de tech-industrie diversifiëren en toegankelijker maken door betaalbaar online onderwijs.

Er zijn al tienduizenden studenten die Treehouse gebruiken, en elke dag melden zich er meer aan. Het platform werkt samen met enkele grote namen in de tech-industrie, waaronder Amazon Alexa, Google en Microsoft.

Helaas kun je je niet zomaar aanmelden en cursussen uploaden naar Treehouse, zoals bij Udemy en Skillshare. Als je geïnteresseerd bent in het maken van een cursus op het platform, moet je contact met ze opnemen om te zien of het mogelijk is.

Voor- en nadelen

Voors Nadelen
Geweldig voor technische cursussen Geen aanmeldingsmogelijkheid voor makers (alleen studenten)
Bewonderenswaardige missie
Cursussen van hoge kwaliteit
Bloeiende gemeenschap van lerenden

Prijzen

Studenten kunnen zich aanmelden voor Treehouse met een gratis proefperiode van 7 dagen.

Er zijn verschillende abonnementen beschikbaar, vanaf $25 per maand, die u toegang geven tot door deskundigen geleide videocursussen. U kunt zich ook inschrijven voor hun werkklare Techdegree-programma's voor $199 per maand.

Probeer Treehouse gratis uit

Hoe kies je een online cursusplatform (kenmerken waarop je moet letten)?

Zoals je ziet, zijn er veel goede platforms voor online cursussen waaruit je kunt kiezen - hoe weet je nu welke de juiste is voor jouw bedrijf? Wel, hier zijn enkele kenmerken waarop je moet letten bij het vergelijken van je opties.

Ondersteunde mediabestanden

Het eerste dat je moet overwegen is welk soort media je in je cursus wilt gebruiken: video, audio, afbeeldingen, tekstbestanden, enz.

Als u bijvoorbeeld een videocursus maakt, kunt u het beste een platform kiezen dat videohosting biedt, of op zijn minst de mogelijkheid om video's in te sluiten. Als u downloadbare PDF-bestanden in uw lessen wilt opnemen, kiest u een platform dat dit ondersteunt.

Kenmerken van de verloving

De beste online cursussen houden studenten betrokken. Daarom is het een goed idee om een platform te kiezen waarmee je betrokkenheid in je cursus kunt inbouwen via zaken als interactieve quizzen, beloningen en certificaten, en andere gamification-elementen.

Dit soort functies helpen u allemaal om uw cursisten geïnteresseerd te houden en uw cursus te voltooien.

Studenten interactie & gemeenschapsvorming

Als u rechtstreeks met uw leerlingen in contact wilt komen, zoek dan een platform dat feedbackfuncties biedt. Sommige platforms ondersteunen ook livestreaming, waardoor u in realtime met leerlingen in contact kunt komen en hun vragen kunt beantwoorden.

Sterker nog, op sommige platforms kunt u zelfs uw eigen communityforums voor alleen leden opzetten, waar cursisten over uw cursus kunnen discussiëren en met elkaar kunnen communiceren. Dit kan u helpen een bloeiende community rond uw bedrijf op te bouwen.

Levering

Denk na over hoe u uw cursussen aan uw cursisten wilt leveren. Wilt u dat klanten meteen toegang hebben tot de hele cursus? Of wilt u ze liever deel voor deel toegang geven?

In het laatste geval moet u een platform kiezen dat druppelcursussen ondersteunt. Met druppelcursussen neemt u regelmatige betalingen aan en geeft u toegang tot extra modules of lessen op vaste tijdstippen, zoals elke maand of elke keer dat de klant zijn abonnement verlengt.

Marketinginstrumenten

Als je nog geen bestaand publiek hebt om aan te spreken, zul je je cursus waarschijnlijk moeten vermarkten als je omzet wilt maken. Daarom is het de moeite waard om een alles-in-één cursusplatform te kiezen dat ingebouwde marketingtools heeft, zoals e-mailmarketing, affiliate marketing, verkooptrechters, enz.

Als alternatief kunt u uw marketingsoftware apart aanschaffen en deze integreren met uw cursusplatform. Als u die weg wilt inslaan, bekijk dan ons overzicht van de beste e-mailmarketingdiensten.

Aanpasbare paginasjablonen

De meeste platforms voor online cursussen worden geleverd met sjablonen om je te helpen bij het maken van je landings- en verkooppagina's. Zoek een platform met veel professioneel ontworpen sjablonen met hoge conversie, en zorg ervoor dat ze gemakkelijk kunnen worden aangepast.

Als alternatief kun je je landingspagina's apart bouwen met speciale software voor het bouwen van landingspagina's en ze integreren met je cursusplatform. Deze aanpak geeft je meestal meer controle en uitgebreidere aanpassingsmogelijkheden.

Betaalmogelijkheden

Een ander punt om te overwegen is hoe je van plan bent je online cursus te prijzen. Sommige platforms ondersteunen meer betalingsverwerkers en prijssystemen dan andere.

Afhankelijk van het platform dat u kiest, kunt u bijvoorbeeld terugkerende abonnementen, productbundels, kortingen, enz. instellen. Zorg ervoor dat u een oplossing kiest die het soort prijssysteem voor cursussen kan instellen dat u van plan bent te implementeren.

Integraties

Kijk goed naar ondersteunde integraties voordat je een cursusplatform kiest. Als je cursussen wilt verkopen op je bestaande website, moet je er een kiezen die gemakkelijk te integreren is met je CMS, zoals via een WordPress-plugin of Shopify-app. Het moet ook goed integreren met de rest van je technische stack, zoals je e-mailmarketingsoftware, CRM, enz.

Prijs

En natuurlijk is de prijs ook belangrijk. Je kunt gratis beginnen met sommige platforms voor online cursussen, maar houd er rekening mee dat de meeste gratis opties transactiekosten in rekening brengen en een deel van je omzet incasseren.

Als je van plan bent veel cursussen te verkopen, kun je meestal geld besparen door je aan te melden bij een betaald platform zonder transactiekosten.

De goedkopere plannen hebben meestal minder functies en kunnen het aantal cursussen dat u kunt bouwen of verkopen beperken. Kies iets dat bij uw budget past, maar zorg ervoor dat het zinvol is voor uw bedrijf.

Beste online cursusplatforms FAQ

Online cursusplatforms vs online leerplatforms: welke moet ik gebruiken?

Zowel online cursusplatforms als online leerplatforms (marktplaatsen) hebben hun voor- en nadelen.

Als je een nieuwe cursusmaker bent en het water wilt testen, raden we je aan te beginnen met een leerplatform zoals Udemy. Dit geeft je de kans om je cursusonderwerp en inhoud te valideren voordat je tijd investeert in het bouwen van je eigen site en het lanceren van marketingcampagnes.

Zodra je begint te verkopen, weet je of er veel vraag is naar je cursus. Zo ja, dan kun je een online cursusplatform zoals Podia gebruiken om je eigen site te lanceren en alles te migreren.

Hoe promoot ik mijn cursus?

Het maken van je online cursus en lidmaatschapssite is slechts de helft van de strijd. Als je omzet wilt maken, moet je het promoten en je publiek opbouwen. Hier zijn enkele populaire marketingstrategieën die je kunt proberen.

Affiliate marketing

Als u zich aanmeldt bij een platform als Podia, kunt u uw eigen affiliate programma opzetten en van uw leden verkopers maken. Het werkt als volgt:

Eerst schrijven gebruikers zich in voor je affiliate programma en krijgen hun eigen unieke affiliate code. Vervolgens promoten die affiliates je cursus bij hun vrienden, familie, enz.

Wanneer iemand je cursus koopt via zijn affiliate link, betaal je een commissie uit aan degene die de verkoop doorverwees. Je kunt zelf kiezen hoeveel commissie je je affiliates aanbiedt, maar de meeste mensen bieden 10%-20%.

Het mooie van affiliate marketing is dat het weinig moeite kost. U hoeft zelf geen marketing te doen, want uw affiliates doen dat voor u en nemen een deel van de verkoop voor hun rekening.

En omdat u alleen betaalt wanneer u een verkoop realiseert, is het een risicoloze marketingstrategie die u een positief rendement op uw investering garandeert.

E-mail marketing

E-mailmarketing biedt een van de beste ROI's (return on investment) van alle marketingkanalen. Het werkt als volgt.

Eerst bouwt u uw mailinglijst op door mensen aan te moedigen zich in te schrijven. Een manier om dit te doen is een landingspagina op te zetten met een gratis incentive (lead magnet) voor gebruikers die zich inschrijven, zoals een gratis korte cursus of digitale download, en vervolgens gericht verkeer naar die pagina te leiden.

Als je eenmaal je mailinglijst hebt uitgebreid, begin je je abonnees te e-mailen met lead nurturing e-mails die hen meer geïnteresseerd maken in je online cursus en hen in je verkooptrechter leiden.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze een aankoop doen, dus misschien wilt u ze een exclusieve korting of aanbieding sturen wanneer u denkt dat ze klaar zijn om te kopen.

U kunt deze automatische e-mail nurturing campagnes opzetten met behulp van e-mail marketing software. Ook dit is ingebouwd in all-in-one online cursus platforms zoals Podia.

Bloggen / SEO

Een andere manier om je cursus op de markt te brengen is het publiceren van bloginhoud over onderwerpen waar je doelklanten naar zoeken. Optimaliseer vervolgens je bloginhoud en je website voor SEO om bovenaan de pagina's met zoekmachineresultaten (SERP's) te komen voor relevante trefwoorden.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u een cursus fotografie verkoopt. U zou blogberichten kunnen schrijven over gerelateerde subonderwerpen, zoals 'tips voor fotografieverlichting'. Als u erin slaagt om op de eerste plaats te komen voor dat trefwoord, kunt u er zeker van zijn dat veel van de internetgebruikers die ernaar zoeken op uw blogbericht zullen klikken, en zo organisch verkeer naar uw site zullen sturen.

Vervolgens kunt u deze websitebezoekers omzetten in leads en klanten door hen aan te moedigen zich in te schrijven op uw mailinglijst, enz.

Als u van plan bent SEO te gebruiken als een belangrijk marketingkanaal, zorg er dan voor dat u een platform kiest met blogfunctionaliteit. Zorg er ook voor dat u een platform kiest dat snel laadt en aanpasbare SEO-metadata biedt.

Betaalde advertenties

SEO is een langetermijnmarketingstrategie, maar als u snel resultaten wilt zien, zijn betaalde advertenties misschien een betere optie. Een van de gemakkelijkste manieren om met betaalde advertenties te beginnen is om PPC-campagnes (pay-per-click) uit te voeren op Google Ads of Facebook Ads.

Met PPC advertenties, betaalt u elke keer dat iemand op uw advertenties klikt. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw doelgroep vastlegt, zodat de enige mensen die op uw advertenties klikken, mensen zijn die waarschijnlijk zullen converteren. Het is ook belangrijk om uw advertentieverkeer naar een landingspagina met hoge conversie te sturen om uw rendement op de advertentie-uitgaven te maximaliseren.

Marketing via sociale media

Sociale media kunnen een ander geweldig marketingkanaal zijn. Je kunt het gebruiken om verkeer naar je cursuswebsite en landingspagina's te leiden.

Met behulp van een social media kalender kunt u er gemakkelijk voor zorgen dat u regelmatig nieuwe inhoud op uw profielen plaatst.

Maar hoe bouw je een publiek op via sociale media?

Er zijn talloze manieren om dit aan te pakken, maar een van de meest effectieve is het gebruik van wedstrijden en weggeefacties. Je kunt bijvoorbeeld eisen dat mensen de weggeefactie delen om mee te doen, zodat deze viraal gaat en je gratis toegang tot je cursus aanbiedt als prijs. Je kunt deze tools voor wedstrijden op sociale media gebruiken om je weggeefacties op te zetten.

Je kunt ook proberen samen te werken met populaire beïnvloeders in je doelmarkt om je cursus bij hun volgers te promoten, advertenties op sociale media te plaatsen of je eigen organische sociale aanhang te vergroten.

Wat zijn de meest winstgevende niches voor online cursussen?

Er is veel vraag naar online cursussen, maar naar bepaalde onderwerpen is meer vraag dan naar andere. Enkele van de meest winstgevende niches voor online cursussen zijn onder andere:

 • IT-vaardigheden (bijv. programmering, webdesign, webontwikkeling, machine learning & AI, enz.)
 • Digitale marketing (bv. SEO, social media marketing, copywriting, enz.)
 • Health & fitness (bv. spieropbouw, afvallen, voeding, yoga, enz.)
 • Welzijn (bijv. meditatie, stressbeheersing, enz.)
 • Dating & relaties
 • Business & ondernemerschap
 • Levensbegeleiding
 • Kunst en ambachten
 • Grafisch ontwerp

Dit zijn slechts enkele ideeën die u zou kunnen proberen. Maar uiteindelijk kan elke niche winstgevend zijn. Als u een bepaalde vaardigheid of vakkennis hebt op een bepaald gebied, kunt u er zeker van zijn dat er mensen zijn die daarvoor willen betalen.

En vaak zijn de zeer specifieke, minder populaire niches van online cursussen het meest winstgevend, omdat er minder concurrentie is.

Hoe bepaal ik de prijs van mijn online cursus?

Een van de eerste beslissingen die u moet nemen wanneer u uw eLearning-bedrijf start, is de prijs van uw online cursus.

Veel verkopers van nieuwe cursussen maken de fout om te weinig te vragen, omdat ze denken dat ze dan gemakkelijker kunnen verkopen. Maar in werkelijkheid is het net zo moeilijk om goedkopere cursussen te verkopen als duurdere cursussen.

Een te lage prijs kan het zelfs moeilijker maken om je cursus te verkopen, omdat je cursus dan goedkoop lijkt en de waarde ervan vermindert. Aan de andere kant wil je ook niet te veel vragen. Je moet ergens in het midden mikken.

Dus wat is de sweet spot als het gaat om prijzen? Nou, volgens eLearning statistieken, is de gemiddelde prijs van een online cursus ongeveer $177.

Dit kan een goede maatstaf zijn om je prijzen op te baseren, maar het hangt allemaal af van hoe waardevol je cursus is. Aan de bovenkant van de markt kunnen cursussen meer dan $1.000 kosten. Aan de onderkant kosten sommige cursussen slechts $50 of minder.

Een ander punt om te overwegen is je prijsmodel. Sommige makers van cursussen verkopen volledige levenslange toegang tot elke module in hun cursus voor een eenmalig bedrag, terwijl anderen een maandelijks abonnement vragen en de inhoud van de cursus regelmatig aan de abonnees aanbieden voor een terugkerende inkomstenstroom. Het is aan jou hoe je het wilt aanpakken.

Hoeveel kun je verdienen met de verkoop van online cursussen?

De online cursusindustrie is booming en het is mogelijk om veel geld te verdienen als je het juiste product en de juiste markt vindt. Volgens een onderzoek verdient 39,4% van de online docenten tussen $25.000 en $50.000 per jaar - een fulltime inkomen in de boeken van de meeste mensen. En nog eens 27,9% verdient meer dan $75.000 per jaar met de verkoop van online cursussen.

De meest lucratieve online cursussen kunnen inkomsten genereren van zes of zelfs zeven cijfers. Het is niet gemakkelijk om dit soort cijfers te halen, maar als je een goede cursus maakt en op de markt brengt, is de sky echt the limit!

Hoe lang moet een online cursus duren?

Er zijn geen vaste regels voor de lengte van een online cursus - die hangt af van het onderwerp.

Als algemene vuistregel zou ik echter voorstellen om in de meeste gevallen te streven naar 10-25 uur in totaal. Kortere cursussen kunnen echter niet meer dan 5-10 uur duren, en zeer lange cursussen wel 25-100 uur of meer.

Maar vergeet niet dat de meeste mensen een korte aandachtsspanne hebben, dus je cursus moet worden opgedeeld in verschillende secties of modules, en elke module moet verder worden opgedeeld in individuele lessen. Elke les mag niet langer dan 15 minuten tot 1 uur duren.

Wat is het gemiddelde voltooiingspercentage van online cursussen?

De gemiddelde afrondingspercentages kunnen van cursus tot cursus aanzienlijk verschillen, maar zijn meestal niet erg hoog.

Over de hele linie schommelen de gemiddelde voltooiingspercentages van online cursussen rond de 15%, wat betekent dat de overgrote meerderheid van uw studenten zal afhaken voordat ze de hele cursus hebben voltooid. Op Udemy voltooit de gemiddelde student slechts 30% van de cursus.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je cursus te verbeteren. Een tactiek die je kunt proberen is om gamificatie aan je cursus toe te voegen door beloningen aan te bieden wanneer studenten bepaalde mijlpalen bereiken. Dit stimuleert hen om door te gaan.

U kunt ook proberen uw cursus korter te maken, of zoeken naar "knelpunten" waar de meeste studenten afhaken en de inhoud van dat deel herzien om het makkelijker te maken.

De beste platforms voor online cursussen kiezen voor uw bedrijf

Tot zover onze uitgebreide gids voor de beste online cursusplatforms. Nog steeds niet zeker welk online cursusplatform voor jou geschikt is? Je kunt niet verkeerd gaan met één van onze top drie:

 1. Podia is het beste online cursusplatform voor iedereen die meer dan alleen cursussen wil verkopen. Je kunt allerlei digitale producten en abonnementen verkopen. En het wordt geleverd met alle marketingtools die je nodig hebt, waaronder e-mailmarketing, affiliate marketing en klantencommunicatie. Er is een gratis plan en geen transactiekosten voor betaalde plannen.
 2. LearnWorlds Een ander krachtig cursusplatform dat het meest geschikt is voor serieuze docenten. Het is sterk gericht op leermiddelen en heeft een aantal unieke functies, waaronder een tool waarmee je je eigen merk-app kunt maken en ondersteuning voor SCORM-cursussen.

Als je echter liever geen online cursusplatform gebruikt, maar de voorkeur geeft aan een WordPress-plugin om je cursussen te maken en te bewerken vanuit het WordPress-dashboard, probeer dan eens een van de leermanagementsystemen op de lijst, zoals LearnDash en LearnPress .

Nu is het tijd om een cursusplatform te kiezen en je cursus de wereld in te sturen.

Het goede nieuws is dat sommige van de bovenstaande platforms beperkte gratis plannen of gratis proeven aanbieden, waardoor het gemakkelijk is om te beginnen.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.