WordPress vs Tumblr: Voordelen en nadelen voor 2023

 WordPress vs Tumblr: Voordelen en nadelen voor 2023

Patrick Harvey

Als je aan bloggen denkt, zijn de platforms waar je aan denkt misschien WordPress en Tumblr. Met meer dan 30% van de websites die WordPress gebruiken, kun je gerust zeggen dat zij het marktaandeel hebben.

Maar hoe zit het met Tumblr? Kan het zich meten met de WordPress juggernaut en wat kunnen bloggers verwachten van dit platform dat het aanbod van WordPress evenaart?

In deze post gaan we kijken naar de voor- en nadelen van beide platforms. En als we zeggen WordPress, we verwijzen naar WordPress.org - de zelf gehoste versie .

Wat is Tumblr?

Vergeleken met WordPress is Tumblr een veel jonger blogplatform. Tumblr werd opgericht in 2007, maar pas toen Yahoo het in 2013 kocht, begon het veel meer vaart te krijgen.

In 2017 was Tumblr in handen van Verizon, een draadloos telecombedrijf dat yahoo opkocht.

Tumblr wordt vaak aangeprezen als de eenvoudigste manier voor mensen om snel inhoud te publiceren. Gebruikers kunnen onmiddellijk met elkaar in contact komen op het netwerk, waardoor een sterk gemeenschapsgevoel ontstaat. En met meer dan 300 miljoen blogs op Tumblr bloeit de gemeenschap.

Een nieuwe ontwikkeling van belang zou er echter voor kunnen zorgen dat Tumblr in de toekomst verandert. Naar verluidt is het nu verkocht aan Automattic, het bedrijf achter WordPress. Automattic CEO Matt Mullenweg verklaarde over de verkoop:

Er is veel overlap tussen WordPress.com en Tumblr. Ik ben echt blij dat het zo is afgelopen. Het was een moeilijk proces. - The Verge.

Dashboards vergelijken

Wanneer u een blog beheert, zult u veel tijd besteden aan het dashboard, dat gemakkelijk te navigeren en eenvoudig van stijl moet zijn. Bovendien moet het gemakkelijk zijn om snel inhoud te publiceren.

Tumblr dashboard

Het dashboard van Tumblr is ongelooflijk eenvoudig, wat ideaal is als je niet lang wilt zoeken naar wat je zoekt.

Via de strook bovenaan de pagina kunt u met een paar klikken snel een bericht van elk type media maken. Een zijbalk rechts beveelt blogs aan die u met één klik kunt volgen, en inhoud die u misschien interessant genoeg vindt om te rebloggen.

De middelste kolom biedt een feed van inhoud van blogs die je al volgt, met een paar suggesties erbij.

Verder zijn ontwerp, berichtgeving en instellingen allemaal binnen handbereik, zodat u razendsnel kunt bloggen.

WordPress dashboard

Het dashboard van WordPress is een stuk minder kleurrijk dan dat van Tumblr. Met een helder, eenvoudig overzicht krijgt u direct een beeld van wat er op uw blog gebeurt. De modules van het dashboard kunnen worden aangepast, zodat ze meer of minder kolommen bevatten, en modules kunnen gemakkelijk worden verborgen.

De volledige breedte van de WordPress instellingen en opties zijn toegankelijk via de linker zijbalk. Dit is het brein van je blog en als je net begint, zijn er niet veel opties om je zorgen over te maken.

Pas als je Thema's en Plugins gaat toevoegen wordt het wat ingewikkelder. Daarvoor is het schrijven en publiceren van inhoud een eenvoudig proces.

Het bloggen

Aangezien bloggen waarschijnlijk uw hoofddoel is met deze twee platforms, is het zinvol om het proces van het publiceren van inhoud nader te bekijken. Met inhoud bedoelen we alle vormen van media, van standaard tekstberichten tot afbeeldingen, video en audio.

Bloggen op Tumblr

Tumblr is gericht op bloggen en het is ongelooflijk eenvoudig om een bericht te maken in bijna elk formaat. Opties zijn onder andere:

 • Tekst
 • Foto
 • Citaat
 • Link
 • Chat
 • Audio
 • Video

Als u op een van deze opties in de bovenste balk klikt, kunt u beginnen met het maken van uw inhoud. Daarna kunt u een groot aantal tags aan uw bericht toevoegen om het gemakkelijker vindbaar te maken voor andere Tumblr-gebruikers. Daarna bent u klaar om te publiceren.

Omdat het zo eenvoudig is, zijn er geen extra opties die voor verwarring zorgen. Als je een nieuwe gebruiker bent, helpen ze je zelfs met handige bewerkingstips om je bericht er geweldig uit te laten zien.

Bloggen op WordPress

Hoewel WordPress aantoonbaar een van de beste blogplatforms is, is het niet zo rechttoe rechtaan als Tumblr. WordPress biedt veel mogelijkheden voor elk type blogger en website-eigenaar, dus er zijn veel meer opties bij het maken van een blogbericht.

Casual bloggers hebben misschien niet al deze instellingen nodig, maar ze zijn ideaal voor professionele bloggers die hun site willen uitbreiden en elk detail willen aanpassen. Dat gezegd hebbende, WordPress biedt een prachtig, minimaal canvas om inhoud te creëren.

Met de introductie van de nieuwe Gutenberg editor kan inhoud worden gemaakt met eenvoudige blokken, waardoor je de flexibiliteit hebt om dingen op elke gewenste manier weer te geven. Bloktypes zijn onder andere:

 • Video- en audio-insluitingen
 • Kolommen en knoppen
 • Afbeeldingen en galerijen
 • Shortcodes en aangepaste HTML

En nog veel meer. De aanpassingsmogelijkheden van WordPress leggen alles in handen van de gebruiker, wat geweldig is als je weet wat je doet.

Uw blog aanpassen

Zelfs als u alleen maar een dagelijkse stroom van uw activiteiten op uw blog wilt plaatsen, wilt u de dingen toch een beetje personaliseren. Als u het uiterlijk van uw pagina's kunt aanpassen, kunt u persoonlijkheid en een gevoel van uzelf in uw inhoud brengen.

Dus hoe meten WordPress en Tumblr zich met hun aanpassingsmogelijkheden? Laten we dat eens uitzoeken.

Aanpassing met Tumblr

Tumblr heeft een beperkt aantal aanpassingsmogelijkheden voor zijn gebruikers. U kunt elementen zoals de omslagafbeelding van de blog en de profielfoto bewerken, samen met verschillende kleuren en lettertypes.

Zie ook: 34 Nieuwste WhatsApp-statistieken voor 2023: de complete gids

Er zijn ook een aantal thema's die het algemene uiterlijk van je blog kunnen veranderen. Maar aan de meer complexe en designvriendelijke thema's hangt wel een prijskaartje, in vergelijking met de eenvoudigere, gratis tegenhangers.

Meer ervaren gebruikers kunnen de HTML van hun blogs aanpassen, maar als u op zoek bent naar iets met meer mogelijkheden, zult u die waarschijnlijk niet vinden op Tumblr.

Aanpassing met WordPress

De aanpassingsmogelijkheden voor WordPress zijn vrijwel onbeperkt.

U kunt elk aspect van uw blog veranderen en het eruit laten zien zoals u wilt. U kunt niet alleen professioneel gemaakte premium thema's kopen, maar er is ook een schat aan gratis thema's beschikbaar, en er komen er regelmatig bij.

In combinatie met een schat aan gratis en betaalde plugins kan je blog met WordPress alles zijn wat je maar wilt.

Basisaanpassingen zoals kleur en lay-out zijn gemakkelijk genoeg om zonder hulp te veranderen. Maar voor een echt professionele look kunnen nieuwe bloggers moeite hebben met de uitgebreide keuze en technische knowhow. In dat geval zou het nuttig zijn om iemand te vinden die goed thuis is in het ontwerpen van WordPress.

Dat gezegd hebbende, WordPress overtreft Tumblr in maatwerk. Er is gewoon geen concurrentie.

Sociaal kamp; gemeenschap

Bloggen is één ding, maar uw inhoud door meer mensen laten zien is iets heel anders. Aangezien de wereld online gek is geworden op social, is het logisch dat u wilt weten wat WordPress en Tumblr in dit verband te bieden hebben.

Sociaal op Tumblr

Als het gaat om Social, begint Tumblr met het aanbevelen van inhoud zodra u uw blog aanmaakt. Als u op het tabblad Trending klikt, ziet u wat momenteel hot is en kunt u deze inhoud verder uitpluizen op personeelskeuze en inhoudstype.

Je eigen blog wordt op dezelfde manier aan anderen getoond op basis van interesses, zoekopdrachten en tags. Dit creëert een ecosysteem waar delen essentieel is. Het is zowat een sociaal deelplatform op zich.

Sociaal op WordPress

Sociaal op WordPress is een heel ander verhaal. Omdat het een zelfgehost platform is, kunt u helemaal zelf beslissen welke mogelijkheden u op uw site plaatst.

Dit betekent dat:

 • Knoppen voor sociaal delen toevoegen
 • Uw site aanmelden bij de Google-index
 • Uw sociale profielknoppen toevoegen
 • Marketing van uw aanwezigheid op de blog
 • Een mailinglijst beginnen

Is allemaal aan u om te doen. Dit omvat het delen van uw inhoud met andere mensen.

Het kost wat werk om je blog op WordPress te promoten, maar er zijn genoeg gratis en premium tools die je kunnen helpen je leven gemakkelijker te maken.

Eigendom van uw inhoud

Eigendom van uw inhoud is een lastig maar belangrijk onderwerp. Wanneer u een blog begint, moet u beslissen of u eigenaar wilt zijn van uw inhoud, of dat u tevreden bent met het platform dat u gebruikt en er controle over wilt hebben.

Tumblr eigendom

Bij Tumblr is de waarheid dat u niet uw eigen inhoud bezit. Het bedrijf dat eigenaar is van Tumblr (in dit geval Automattic), bezit uw inhoud en uw blog. Dit betekent dat zij ermee kunnen doen wat zij willen, inclusief het opschorten van uw account.

Of dit in de toekomst zal veranderen, blijft een open vraag. Maar aangezien Automattic eigenaar is van de inhoud van WordPress.com blogs (de gehoste versie), is de kans groot dat zij ook eigenaar zijn van jouw Tumblr blog.

WordPress eigendom

Maar zelf gehoste WordPress blogs hebben dit probleem niet. Omdat je zelf gehoste WordPress opzet op een server waarvoor je betaalt, behoud je de controle erover. De ruimte die je huurt van het hostingbedrijf is niet van jou, maar de site en alle bestanden op de server zijn van jou.

Let op: Sommige hostingbedrijven hebben regels voor het soort inhoud dat u op hun servers kunt publiceren. Maar dit is gemakkelijk op te lossen door van bedrijf te veranderen.

Het belangrijkste is dat u uw domein registreert bij een ander bedrijf dan waar u host. Veel hosts bieden gratis migratiediensten aan, zodat u gemakkelijk kunt overstappen, en vervolgens gewoon uw DNS kunt bijwerken bij het domeinbedrijf. Vermijd elk aanbod voor een gratis domein bij uw webhost, omdat het migreren van domeinen een vervelend proces is.

Hoeveel kost het je?

Nu hebben we het over geld en als je een van die mensen bent die zich aan een strak budget moet houden, is het belangrijk om te letten op de kosten die je blog met zich mee kan brengen. De kosten voor Tumblr en WordPress zijn heel verschillend, dus laten we die eens nader bekijken.

Tumblr kosten

Tumblr is in wezen een gratis te gebruiken platform. Je kunt gratis een account aanmaken en ook gratis inhoud publiceren. Je hoeft geen hosting- of abonnementskosten te betalen, dus je kunt meteen aan de slag.

Er kunnen kosten ontstaan als u besluit uw blog op te leuken met premium thema's en aangepaste domeinnamen, maar dat is ongeveer alles.

WordPress kosten

Omdat WordPress open-source is, is het ook gratis te gebruiken. U kunt de software downloaden en naar hartelust aanpassen, zonder enige kosten. Maar om het als een werkend blog te krijgen, moet u geld uitgeven voor goede hosting (idealiter WordPress managed hosting) en een domeinnaam.

Zie ook: Maak je deze beginnersfouten bij het bloggen? Zo los je ze op

De kosten van de hosting van uw blog en de aankoop van een domeinnaam hangen af van wat u ermee wilt doen. Voor iets eenvoudigs zou het niet meer dan een paar pond per jaar moeten kosten. Voor premium hostingopties kunnen de prijzen hoog oplopen.

Vergelijkingstabel van WordPress vs. Tumblr

Tumblr WordPress
Het dashboard Zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk Eenvoudig met een leercurve
Bloggen Moeiteloos uit de doos Gericht op gevorderde bloggers
Aanpassingsopties Beperkte thema's en aanpassingen Onbeperkte keuze en aanpassingsmogelijkheden
Sociaal kamp; Gemeenschap Gemakkelijk te delen, onmiddellijke gemeenschap Overgelaten aan de Bloggers
Inhoudelijk eigendom Eigendom van Tumblr Eigendom van jou
Prijzen Gratis met optionele extra's Betalen voor domein en hosting

Laatste gedachten

Als iemand die al een aantal jaren blogger is, vind ik het nog steeds belangrijk om de beschikbare platforms te vergelijken. Aangezien WordPress en Tumblr twee van de grootste zijn, is het zinvol om te kijken wat zij bieden.

Tumblr is een uitstekende keuze voor bloggers die hun weg willen vinden in de online wereld. De functies zijn allemaal beginnersvriendelijk en gemakkelijk vanaf het begin onder de knie te krijgen.

Er zijn enkele aanpassingsmogelijkheden, die niet al te verwarrend zijn, en de mogelijkheid om vanaf het begin in contact te komen met een grote gemeenschap is geweldig voor het begin van uw blogreis. Het nadeel is echter dat u geen eigenaar bent van uw inhoud.

WordPress is echter een uitgebreid blogplatform waar je een beetje aan moet wennen. Het is beter geschikt voor gevestigde bloggers met gevorderde vaardigheden en biedt veel mogelijkheden om met je blog te doen wat je wilt.

Aanpassing is vrijwel onbeperkt en hoewel er enige kosten verbonden zijn aan hosting en domeinnamen, blijft u eigenaar van uw inhoud.

Persoonlijk zou ik WordPress verkiezen boven Tumblr. Eigenaar zijn van mijn inhoud is belangrijk voor mij, en hoewel het misschien lastig is om dingen onder de knie te krijgen, zijn de vaardigheden die je leert door WordPress te gebruiken, waardevol voor later.

Verder lezen:

 • De beste managed WordPress hostingbedrijven vergeleken
 • Hoe kies je een niche voor je blog (waar je later geen spijt van krijgt)?
 • Hoe kies je een blognaam waar je geen spijt van krijgt: de definitieve gids?
 • Een stap-voor-stap handleiding om uw eigen WordPress blog te beginnen

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.