34 Nieuwste WhatsApp-statistieken voor 2023: de complete gids

 34 Nieuwste WhatsApp-statistieken voor 2023: de complete gids

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Als populairste messenger-app ter wereld kun je moeilijk iemand vinden die nog niet van WhatsApp heeft gehoord.

Sterker nog, de kans is groot dat u het op uw telefoon geïnstalleerd hebt terwijl u dit leest - maar hoeveel doet u echt weten?

In dit bericht delen we de nieuwste WhatsApp-statistieken en -trends over deze mobiele boodschappendienst. Aan het eind van dit bericht weet je zo'n beetje alles wat je moet weten.

Klaar? Laten we beginnen:

Favorieten van de redactie - WhatsApp-statistieken

Dit zijn onze meest interessante statistieken over WhatsApp:

  • WhatsApp heeft momenteel meer dan 2 miljard actieve gebruikers. (Bron: Statista1)
  • WhatsApp is het derde meest gebruikte sociale platform ter wereld. (Bron: Hootsuite/WeAreSocial)
  • Ook het gebruik van WhatsApp door e-commercebedrijven steeg met 352%. (Bron: Zendesk)

WhatsApp gebruiksstatistieken

Laten we eerst eens kijken naar enkele WhatsApp-statistieken die ons meer vertellen over het gebruikersbestand van WhatsApp en de manieren waarop zij met de app omgaan.

1. WhatsApp heeft momenteel meer dan 2 miljard actieve gebruikers.

Denk daar eens over na. Er zijn iets meer dan 7,5 miljard mensen op aarde, wat betekent dat meer dan een kwart van de hele wereldbevolking WhatsApp gebruikt.

Maar dat is niet altijd zo geweest. In april 2013 (voordat WhatsApp werd overgenomen door Facebook) had het slechts 200 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. In februari 2016 was dat vervijfvoudigd tot 1 miljard. En in de vier jaar daarna is het weer verdubbeld.

Bron: Statista1

2. Elke dag worden ongeveer 100 miljard WhatsApp-berichten verstuurd...

Volgens een recente tweet van de CEO van WhatsApp, Will Cathcart, is WhatsApp in staat om dagelijks ongeveer 100 miljard berichten af te leveren. Dat zijn ongeveer 50 berichten voor elke actieve gebruiker.

Dit cijfer was in 2020 waarschijnlijk hoger dan ooit tevoren, aangezien we allemaal, in het licht van de pandemie en nationale lockdowns, steeds meer moesten vertrouwen op messaging om met onze vrienden, familie en collega's te communiceren.

Bron: Twitter1

3. ... En meer dan 100 miljoen gevoerde gesprekken

Dat is ongeveer 1.100 gesprekken per seconde. Hoewel dat nog steeds een zeer groot aantal is, is het interessant om op te merken dat het aanzienlijk minder is dan het aantal berichten dat elke dag wordt verzonden. Per duizend verzonden berichten op WhatsApp wordt er ruwweg slechts één gesprek gevoerd.

Dit vertelt ons dat WhatsApp de wereld van instant messaging misschien heeft veroverd, maar dat het nog steeds moeite heeft om door te dringen in de sector van de telefoongesprekken, die worden gedomineerd door mobiele netwerken. Verizon alleen al meldt dat het ongeveer 800 miljoen telefoongesprekken per dag verwerkt, dat is 8 keer zoveel als via WhatsApp.

Bron: WhatsApp blog

4. De gemiddelde Android WhatsApp-gebruiker besteedt ongeveer 19 uur per maand aan de app.

Daarmee is WhatsApp de tweede mobiele media-app in de wereldranglijst van bestede tijd, die alleen door Facebook wordt verslagen. Ook de toppositie werd nipt gemist: de gemiddelde gebruiker besteedt 19,4 uur per maand aan WhatsApp, tegenover 19,5 uur aan Facebook.

Instagram staat op een verre derde plaats met een gemiddelde tijdsbesteding van slechts 10,3 uur per maand per gebruiker. Ook WhatsApp Business staat in de top 10, met gebruikers die gemiddeld 9,3 uur per maand op de app doorbrengen.

Bron: Hootsuite/WeAreSocial

Zie ook: Hoe commentaar uitschakelen in WordPress (complete gids)

5. WhatsApp is het op twee na meest gebruikte sociale platform ter wereld.

Om de lijst van onderscheidingen van WhatsApp nog aan te vullen, is het ook het derde meest populaire sociale platform wereldwijd. Met 2 miljard gebruikers volgt WhatsApp op de voet na YouTube (2,2 miljard gebruikers) en Facebook (2,7 miljard gebruikers). Zijn naaste rivaal op de markt, Facebook Messenger, blijft ver achter met slechts 1,3 miljard gebruikers.

Of WhatsApp zo populair blijft of wordt ingehaald door nieuwe groeiende sociale platforms als TikTok valt nog te bezien, maar aangezien het nog steeds snel groeit, lijkt het erop dat het nog jaren een groot deel van de culturele tijdgeest zal blijven uitmaken.

Bron: Hootsuite/WeAreSocial

6. De meerderheid van de WhatsApp-gebruikers zijn mannen

Interessant is dat het gebruikersbestand van WhatsApp niet overeenkomt met de verwachte 50/50-verdeling tussen mannen en vrouwen. In plaats daarvan is het iets meer gericht op mannelijke gebruikers. Mannen vertegenwoordigen 54,5% van het totale gebruikersbestand en vrouwelijke gebruikers vormen slechts 45,5%.

Dit heeft gevolgen voor marketeers die hopen WhatsApp te gebruiken als marketingcommunicatiekanaal en kan erop wijzen dat WhatsApp het meest geschikt is voor bedrijven die zich vooral op mannen richten.

Bron: Hootsuite/WeAreSocial

7. WhatsApp wordt gebruikt in meer dan 180 landen.

Zoals deze statistiek laat zien, is WhatsApp een echt wereldwijd platform. Het ontwikkelingsteam koos ervoor zich te richten op het bouwen van een betrouwbare berichtendienst die snel en betrouwbaar werkt, ongeacht waar ter wereld je je bevindt, en het lijkt erop dat ze daarin zijn geslaagd. Er zijn slechts 195 landen op aarde en er zijn WhatsApp-gebruikers in 180 daarvan.

Bron: WhatsApp

8. India heeft meer WhatsApp-gebruikers dan waar ook ter wereld...

India telt 390 miljoen WhatsApp-gebruikers en is daarmee het land met de meeste WhatsApp-gebruikers. Om dat in perspectief te plaatsen: de VS (dat op de derde plaats staat) heeft slechts 75,1 miljoen gebruikers - minder dan een vijfde van het aantal gebruikers in India.

Je zou kunnen denken dat dit gewoon te wijten is aan het feit dat India een veel grotere bevolking heeft dan de VS (1,36 miljard tegenover 328 miljoen), maar dan heb je het mis.

Zelfs als we rekening houden met het verschil in bevolking, lijkt WhatsApp nog steeds veel populairder te zijn in India dan in de VS. Ongeveer 0,29% van de bevolking van India gebruikt WhatsApp, vergeleken met slechts 0,23% van de bevolking van de VS.

Bron: Business Insider/Insider Intelligence

9. ... op de voet gevolgd door Brazilië, dat meer dan 108 miljoen WhatsApp-gebruikers telt.

Brazilië komt op de tweede plaats, met 108,4 miljoen WhatsApp-gebruikers. Interessant genoeg lijkt WhatsApp veel populairder in Brazilië dan in India en de VS als we dit vergelijken met de bevolkingsomvang.

0,51% van de gehele Braziliaanse bevolking gebruikt WhatsApp, vergeleken met slechts 0,29% in India en 0,23% in de VS. Wat is dan de reden voor dit verschil in regionale marktpenetratie?

Het zou te maken kunnen hebben met het feit dat landen als Brazilië en India landen zijn die op de eerste plaats voor mobiele apparaten staan. Vergeleken met de VS brengen mensen in Brazilië veel meer tijd door op mobiele apparaten dan op desktops. Daarom is het logisch dat mobiele apps zoals WhatsApp populairder zijn.

Bron: Business Insider/Insider Intelligence

10. Spaanstalige mensen gebruiken veel vaker WhatsApp dan enige andere groep in de VS.

Dit is een van de meest opvallende demografische verschillen in het gebruik van WhatsApp. 46% van de Latijns-Amerikanen zegt WhatsApp te gebruiken, tegenover slechts 23% van de zwarte Amerikanen en 16% van de blanke Amerikanen.

De reden voor de populariteit van WhatsApp onder Spaanstalige gebruikers is onduidelijk, maar heeft waarschijnlijk te maken met de populariteit van het platform in Latijns-Amerikaanse landen.

In Latijns-Amerikaanse landen behoren de mobiele kosten tot de hoogste ter wereld door een gebrek aan concurrentie tussen netwerkaanbieders. Aangezien WhatsApp gratis Wi-Fi-berichten aanbiedt, wenden inwoners van landen waar de kosten van mobiele aanbieders hoog zijn, zich vaak tot WhatsApp om de hoge sms-tarieven te vermijden.

Bron: Pew Research Center

Verwante lectuur: 30 Laatste SMS Marketing Statistieken, Feiten en Trends.

11. 30% van de WhatsApp-gebruikers is tussen 30 en 49 jaar oud.

Ter vergelijking: in de VS zegt 24% van de mensen van 18-29 jaar WhatsApp te gebruiken, 23% van de mensen van 50-64 jaar en slechts 10% van de mensen van 65+.

Hoewel WhatsApp enigszins gericht is op een jonger publiek, lijkt het alle leeftijden aan te spreken. Een veel groter deel van de mensen tussen 30 en 64 jaar gebruikt WhatsApp dan platforms als Snapchat, Twitter en TikTok.

Bron: Pew Research Center

12. WhatsApp was de 13e meest gezochte Google-query in 2020.

Nogmaals, dat is behoorlijk indrukwekkend, vooral omdat je zou denken dat de meeste mensen naar WhatsApp zouden zoeken in mobiele app stores in plaats van in zoekmachines zoals Google. Het toont aan hoe populair WhatsApp vorig jaar was.

Bron: Hootsuite/WeAreSocial

13. 33% van de WhatsApp-gebruikers is afgestudeerd.

Dit is een ander interessant gegeven over de demografie van WhatsApp-gebruikers. Om de een of andere reden lijkt de app veel populairder te zijn onder afgestudeerden. 33% van degenen met ten minste een universitaire opleiding gebruikt de app, vergeleken met 16% van degenen met enige opleiding en 20% van degenen met een middelbare schoolopleiding of minder.

Bron: Pew Research Center

14. 29% van de WhatsApp-gebruikers verdient meer dan $75000 per jaar.

Wellicht gerelateerd aan de bovenstaande statistiek, zegt 29% van de Amerikaanse volwassenen die meer dan $75.000 per jaar verdienen WhatsApp te gebruiken. Daarmee is dit de populairste inkomenscategorie onder WhatsApp-gebruikers. Ter vergelijking: slechts 23% van degenen die minder dan $30.000 per jaar verdienen, 20% van degenen die tussen $30.000 en $49.999 verdienen en 10% van degenen die $50.000-74.999 verdienen, zegt de app te gebruiken.

Bron: Pew Research Center

15. 50% van de WhatsApp-gebruikers gebruikt het platform minstens één keer per dag.

De helft van hen bekijkt de app elke dag en de overgrote meerderheid (91%) gebruikt de app minstens één keer per maand.

Bron: Statista2

16. 20% van de volwassenen in de VS gebruikt WhatsApp

Volgens gegevens van Marketing Charts gebruikt ongeveer een vijfde van de volwassenen in de VS WhatsApp. Dat is zeker indrukwekkend, maar het laat ook zien dat WhatsApp nog veel ruimte voor groei heeft, aangezien 80% van de volwassen bevolking de app nog niet gebruikt.

Bron: Marketinggrafieken

17. 27% van alle selfies worden gedeeld via WhatsApp

Facebook lijkt de eerste plaats in te nemen wanneer je een selfie neemt die je wilt delen, maar WhatsApp komt op de tweede plaats. 27% van de selfie-takers delen hun kiekjes via WhatsApp en tekst, tegenover 48% via Facebook en slechts 8% via Instagram.

Bron: Visueel

18. WhatsApp is in 2020 96 miljoen keer gedownload.

Volgens Sensor Tower werd WhatsApp in 2020 bijna 100 miljoen keer gedownload. Daarmee is het na TikTok de meest gedownloade non-game app.

Bron: Sensor Tower

19. WhatsApp is de populairste berichtenapp ter wereld.

Met meer dan 2 miljard gebruikers staat WhatsApp op de eerste plaats als populairste berichtenapp ter wereld, gevolgd door Facebook Messenger en de Chinese berichtenapps WeChat en QQ.

Bron: Statista3

WhatsApp bedrijfsstatistieken

Vervolgens kijken we naar enkele zakelijke statistieken van WhatsApp. Deze statistieken vertellen ons meer over de app WhatsApp Business en hoe ondernemers WhatsApp kunnen gebruiken voor zakelijke doeleinden en waarom ze dat zouden willen doen.

20. WhatsApp Business heeft meer dan 50 miljoen gebruikers

WhatsApp Business is een app voor bedrijven die WhatsApp willen gebruiken om in contact te blijven met hun klanten. Het biedt bedrijfseigenaren messagingtools, categorisatieopties en een bedrijfsprofiel die allemaal kunnen worden gebruikt om van WhatsApp een legitiem zakelijk hulpmiddel te maken. Sinds de start heeft de app veel aan kracht gewonnen en heeft hij nu meer dan 50 miljoen gebruikers.

Bron: DataReportal

21. De app staat op nummer 17 in de categorie zakelijke apps in de app store.

WhatsApp Business is hard op weg een must-have tool te worden, met name voor e-commerce bedrijven. Dit jaar stond het in de top 20 van zakelijke apps in de Apple app store. De app staat tussen essentiële zakelijke apps als Microsoft Teams en Zoom Cloud meetings.

Bron: Apple

22. Het gebruik van WhatsApp Business kan de klantenservice met 225% stroomlijnen

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van WhatsApp Business is hoe gemakkelijk het is om met je klanten te communiceren op een 1-1 basis. Volgens statistieken gepubliceerd door Tyntec, versnelt WhatsApp Business de klantenservice met 225%. Het zou ook de verkoop met 27% verhogen en de conversie met 20% verbeteren.

Bron: Tyntec

23. WhatsApp Business API-berichten hebben een open rate van 99%.

Een van de grote voordelen van zakelijk gebruik van WhatsApp is dat gebruikers veel eerder geneigd zijn een WhatsApp-bericht te openen dan een e-mail. Volgens Telemedia hebben WhatsApp API-berichten een open rate van maar liefst 99%, en nog beter, het antwoordpercentage is iets minder dan 50%.

Bron: Telemedia

24. 40 miljoen WhatsApp-gebruikers bekijken maandelijks de zakelijke catalogi in de app.

WhatsApp is hard op weg een geweldige plek te worden voor bedrijven om te communiceren met hun klanten. Veel gebruikers zijn zich al bewust van de zakelijke functies die beschikbaar zijn op het platform. Ongeveer 40 miljoen gebruikers maken zelfs elke maand gebruik van de zakelijke catalogusfuncties om producten en diensten te vinden.

Bron: Facebook)

25. 175 miljoen mensen per dag gebruiken WhatsApp om contact op te nemen met bedrijven.

Volgens Will Cathcart, het hoofd van WhatsApp, is WhatsApp een essentieel socialemediakanaal voor bedrijven. In een tweet van januari 2020 deelde Cathcart mee dat 175 miljoen mensen per dag WhatsApp gebruiken om contact op te nemen met bedrijven, waardoor het een belangrijk klantenservicekanaal is waar alle bedrijven rekening mee moeten houden.

Bron: Twitter2

26. De populairste reden om contact op te nemen met bedrijven op WhatsApp is voor klantenondersteuning.

Volgens cijfers gepubliceerd op Statista is de meest voorkomende reden waarom mensen contact opnemen met bedrijven op WhatsApp de klantondersteuning. Andere redenen om contact op te nemen met bedrijven via WhatsApp zijn pre-sales ondersteuning, community engagement en loterijen en spelletjes.

Zoals je ziet kunnen bedrijven WhatsApp gebruiken om klanten in elke fase van hun verkooptrechter te voeden door pre-sales ondersteuning, klantenservice en het opbouwen van merkbekendheid na de verkoop te combineren.

Bron: Statista4

WhatsApp groei- en omzetstatistieken

WhatsApp heeft een lange weg afgelegd sinds het meer dan tien jaar geleden voor het eerst werd uitgebracht. Hier zijn enkele statistieken die meer onthullen over de groei van WhatsApp en hoeveel de app aan inkomsten genereert.

27. Facebook kocht WhatsApp in 2014 voor ongeveer 19 miljard dollar.

WhatsApp groeide snel in populariteit toen het in 2009 werd gelanceerd, en het trok al snel de aandacht van het grootste socialemediabedrijf ter wereld, Facebook.

Zie ook: Waarom bloggen? 19 voordelen van bloggen voor bedrijven

Voor de overname van WhatsApp sloot Facebook een recorddeal met de oprichters en betaalde in 2014 bijna 20 miljoen dollar. Sinds de overname is WhatsApp blijven groeien in populariteit en heeft Facebook een reeks veranderingen doorgevoerd, waaronder de implementatie van WhatsApp Business.

Bron: Forbes1

28. WhatsApp verdiende meer dan 5 miljard dollar in 2020.

19 miljard dollar lijkt veel voor Facebook om uit te geven aan een prille messaging-app, maar het lijkt erop dat ze het juiste idee hadden.

Hoewel Facebook officieel geen inkomstencijfers vrijgeeft voor WhatsApp als individuele onderneming, wordt geschat dat het bedrijf in 2020 ongeveer 5 miljard dollar heeft opgebracht. Dit betekent dat Facebook, als de cijfers consistent blijven, zijn recordinvestering in slechts 4 jaar zal hebben terugverdiend.

Maar hoewel 5 miljard dollar niet bepaald kleingeld is, is het ook niet zo hoog als het zou kunnen zijn. De inkomsten van WhatsApp zijn nooit volledig in overeenstemming geweest met het bereik, aangezien het geen reclame-inkomsten genereert. Facebook streeft naar nieuwe potentiële inkomstenstromen voor WhatsApp, zoals de introductie van een nieuwe functie voor winkelwagentjes.

Bron: Forbes2

29. De eerste investering in WhatsApp was slechts 250.000 dollar in 2009.

WhatsApp is van de grond af begonnen door twee ex-Yahoo werknemers. Het tweetal wilde graag betrokken raken bij een digitaal project, maar had geen idee waar het toe zou kunnen leiden.

Om hun project van de grond te krijgen, riepen de betaalde medewerkers enkele van hun ex-werknemers bijeen om te investeren, die samen slechts een kwart miljoen dollar investeerden. Dit lijkt misschien veel, maar het bedrijf werd slechts 6 jaar later verkocht voor 76.000x deze oorspronkelijke investering. Niet slecht toch?

Bron: FeedDough

30. WhatsApp heeft de app te gelde gemaakt door een abonnement van $0,99 aan te rekenen.

Toen WhatsApp voor het eerst begon, wisten ze niet zeker wat de beste manier was om het platform optimaal te benutten. De makers wilden het pay-per-message-model vermijden dat werd gebruikt door SMS-aanbieders. Om dit tegen te gaan, bedacht het team een abonnementsmodel.

Elke gebruiker moest 0,99 dollar betalen voor levenslange toegang. Ondanks de kosten maakten mensen snel gebruik van WhatsApp omdat gebruikers hiermee gratis beeldberichten konden versturen, wat destijds een enorme bonus was. Toen het bedrijf echter werd overgenomen door Facebook, werd het model geschrapt en werd de app gratis te gebruiken.

Bron: FeedDough

31. WhatsApp kende de grootste groei van alle sociale apps tijdens de Covid-19 pandemie.

In een tijd waarin veel bedrijven wanhopig probeerden een manier te vinden om te functioneren gezien de nieuwe beperkingen, floreerden veel digitale bedrijven. De meeste sociale apps, waaronder Zoom, Skype, TikTok en meer, zagen het aantal downloads enorm toenemen. Het was echter WhatsApp dat in deze periode de meeste groei kende.

Gebruikers maakten niet alleen gebruik van de berichtfuncties van WhatsApp, maar ook van de mogelijkheid om te bellen. In april 2020 belden gebruikers ongeveer 15 miljard minuten per dag via WhatsApp.

Bron: Kantar

32. Het gebruik is in maart 2020 met 40% gestegen.

Terwijl landen over de hele wereld werden afgesloten, zochten mensen naar manieren om digitaal in contact te blijven met hun geliefden. Net zoals programma's als Zoom in deze periode snel groeiden, zo groeide ook WhatsApp. Op het hoogtepunt van de pandemie werd WhatsApp de favoriete messenger-app van mensen wereldwijd en steeg het gebruik met bijna de helft.

Bron: TechCrunch

33. Het gebruik van WhatsApp door e-commercebedrijven is ook met 352% gestegen.

Net zoals algemene gebruikers massaal gebruik maakten van WhatsApp om tijdens de pandemie verbonden te blijven, deden e-commercebedrijven dat ook.

Volgens cijfers van Zendesk steeg het gebruik van e-commerce met bijna 400%. WhatsApp Business biedt een geweldige optie voor e-commercebedrijven die responsieve klantondersteuning willen bieden op een manier die toegankelijk is voor de gemiddelde consument. Het is gebruiksvriendelijk voor zowel het bedrijf als de klant.

Bron: Zendesk

34. WhatsApp zag een daling van 17% in downloads in januari 2021

In januari 2021 was WhatsApp van plan een nieuw privacybeleid uit te rollen dat grote weerstand opriep bij gebruikers. De zet was bedoeld om WhatApp meer vrijheid te geven om gegevens te delen met Facebook en uiteindelijk de monetisatie te verbeteren.

De update werd echter omgeven door verwarring en controverse en WhatsApp zag zich genoodzaakt de uitroldatum te verlengen in een poging gebruikers te helpen de veranderingen beter te begrijpen. De update werd in plaats daarvan verlengd tot maart 2021.

Bron: Wall Street Journal

Hulpmiddelen voor WhatsApp-statistieken

  • Apple
  • Business Insider/Insider Intelligence
  • DataReportal
  • FaceBook
  • FeedDough
  • Forbes1
  • Forbes2
  • Hootsuite/WeAreSocial
  • Kantar
  • Marketinggrafieken
  • Pew Research Center
  • Sensor Toren
  • Statista1
  • Statista2

    Statista3

  • Statista4
  • TechCrunch
  • Telemedia
  • Twitter1
  • Twitter2
  • Tyntec
  • Visueel
  • Wall Street Journal
  • WhatsApp
  • WhatsApp Blog
  • Zendesk

Laatste gedachten

Dit zijn alle WhatsApp-statistieken die we vandaag voor je hebben. We hopen dat je ze nuttig en interessant vond!

Wil je weten hoe WhatsApp zich verhoudt tot andere populaire sociale platforms? Bekijk onze overzichten van de nieuwste Instagram-statistieken, Facebook-statistieken en TikTok-statistieken!

Verwante lectuur: De beste Social Media Management Tools om je tijd te besparen.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.