Is Dropshipping de moeite waard in 2023? Voors en tegens die je moet weten

 Is Dropshipping de moeite waard in 2023? Voors en tegens die je moet weten

Patrick Harvey

Is dropshipping de moeite waard?

Dit is een veel voorkomende vraag die velen hebben als ze kijken naar dropshipping als een mogelijke online business venture, en het is een eerlijke vraag.

Als je hoort dat je in een paar uur een online winkel kunt beginnen zonder inventaris en zonder winkelpui te beheren, word je een beetje sceptisch.

In deze post, onderzoeken we het dropshipping business model door het breken van alle voor-en nadelen die je moet weten over.

Laten we beginnen:

Is dropshipping de moeite waard? Waarom het voor velen zo is

Laten we beginnen met een paar statistieken.

Volgens Statista zal de wereldwijde marktomvang voor de dropshipping-industrie naar verwachting groeien tot meer dan 400 miljard dollar in 2026.

Dit is in lijn met de stijging van de populariteit van dropshipping door de jaren heen, zoals te zien is op Google Trends.

Maar toch, is dropshipping de moeite waard als e-commerce model?

Het dropshipping bedrijfsmodel is een alternatief voor de traditionele online detailhandel waarbij u uw eigen inventaris maakt en/of opslaat en online bestellingen uitvoert vanuit uw eigen magazijn.

Wanneer je een dropshipping bedrijf hebt, betaal je een leverancier om bestellingen te vervullen voor jou uit hun eigen magazijn.

Dat gebeurt automatisch via toepassingen die je voor je webwinkel kunt instellen, bijvoorbeeld door je Shopify-winkel via Spocket te koppelen aan een dropshipping-platform zoals AliExpress.

Je kunt Spocket gebruiken om AliExpress producten te importeren in je Shopify winkel.

Na het publiceren van uw productpagina's, het opzetten van de rest van uw site en uiteindelijk het lanceren van het, elke bestelling die wordt geplaatst wordt verzonden naar uw dropshipping leverancier.

Zij verzenden de bestelling automatisch naar uw klant en verwerken zelfs retourzendingen.

Dit is waarom dropshipping de moeite waard is voor zo veel bedrijven, vooral starters.

U kunt vandaag een online winkel beginnen met weinig kosten, maar wat is het addertje onder het gras? Dat is wat we gaan onderzoeken in dit bericht.

Zonder verder oponthoud, laten we in onze lijst van voor- en nadelen voor dropshipping.

Is dropshipping de moeite waard: voors & tegens

Voordelen van dropshipping

 1. Betaal alleen als je verkoopt.
 2. Test nieuwe producten in een oogwenk.
 3. Geen voorraadbeheer.
 4. Geen behoefte aan een winkel.
 5. Flexibel werkschema.
 6. Laat uw bedrijf zo snel groeien als u wilt.

Nadelen van dropshipping

 1. Retourzendingen kunnen rommelig worden.
 2. Lagere winstmarges.
 3. Ik kan het verzendingsproces niet overzien.
 4. Klantenservice kan ingewikkeld zijn.
 5. Weinig controle over de prijzen.
 6. Geen controle over de kwaliteit.

Dropshipping voors

1. Betaal alleen bij verkoop

Wanneer u door dropshipping platforms zoals AliExpress bladert, zijn de prijzen die u ziet de prijzen zul je betalen wanneer een klant iets bestelt in uw winkel.

Omdat u zelf geen bestellingen uitvoert en leveranciers deze pas uitvoeren wanneer zij ze ontvangen, betaalt u die prijzen pas wanneer u producten verkoopt.

Dit betekent dat u geen geld uitgeeft aan producten totdat u ze verkoopt.

U verdient geld door producten met winst te verkopen, net als in de traditionele detailhandel.

Neem deze gel nagellak als voorbeeld. Hij kost 4,77 dollar per flesje (in de uitverkoop).

Dit betekent dat als we het in onze dropshipping winkel aanbieden voor $14,99 en een klant een fles koopt, wij $10,22 ontvangen en de leverancier $4,77.

In de traditionele detailhandel zouden we die fles moeten kopen en... dan Daarom wordt dropshipping gezien als een winstgevend bedrijfsmodel.

2. Testen van nieuwe producten op de valreep

Dit is een groot bijkomend voordeel van het niet vooraf hoeven kopen van uw inventaris.

Als de producten die u momenteel verkoopt het niet goed doen, hoeft u ze alleen maar uit uw winkel te verwijderen en nieuwe producten van uw dropshipping-leverancier te importeren.

Zo kunt u nieuwe producten en een grote verscheidenheid aan producten testen met een minimaal risico.

Verkoopt u momenteel gelnagellak, maar slechts in vijf kleuren? Probeer elke kleur die uw leverancier aanbiedt toe te voegen aan uw productpagina.

Of beter nog, probeer een andere stijl nagellak aan uw winkel toe te voegen of zelfs aanvullende producten, zoals nagellakremover en nagelverzorgingsproducten.

U kunt deze praktijk zelfs combineren met nieuwe marketingstrategieën om nog meer te experimenteren en mogelijk uw volgende grote hit te vinden.

3. Geen voorraadbeheer

Samen met het niet hoeven betaal voor inventaris vooraf, hoeft u zich ook geen zorgen te maken over het vinden van ruimte om inventaris op te slaan, en hoeft u zich zeker geen zorgen te maken over het beheer ervan.

Uw dropshipping leveranciers zullen dat allemaal voor u afhandelen.

In de traditionele detailhandel moet u voor elk artikel bijhouden hoeveel voorraad u hebt en moet u zorgen dat u meer bestelt voordat het op is.

Bron: Pexels

Met een dropshipping bedrijf, als een item is niet op voorraad, alles wat je hoeft te doen is schakelen dropshipping leveranciers in een paar eenvoudige klikken.

U hoeft alleen maar bij te houden hoeveel u van elk product en elke afzonderlijke productvariant verkoopt.

Zo blijft u op de hoogte van wat werkt, van producten die verbetering behoeven en van producten waar u helemaal vanaf moet.

Al met al is het ontbreken van voorraadbeheer een van de grootste voordelen van dropshipping.

4. Geen behoefte aan een winkelpui

Dit is meer een voordeel van e-commerce in het algemeen, maar het is net zo relevant voor dropshipping bedrijven.

Niet alleen hoeft u niet te betalen voor een magazijn om uw inventaris op te slaan, u hoeft zich ook geen zorgen te maken over het vinden van geld voor een winkelpand.

Alles wat je nodig hebt is een e-commerce website die dropshipping mogelijk maakt.

Dat geldt voor elke website, maar e-commerce platforms zoals Shopify en WooCommerce maken het opzetten van alles veel efficiënter.

Jij zal Maar u wordt geconfronteerd met dezelfde uitdagingen als in een traditionele winkel.

Deze omvatten het aantrekken van klanten naar uw winkel en het genereren van verkoop.

U moet ook betalen voor hosting en het ontwerp van uw site, maar deze kosten zijn nog steeds veel lager dan betalen voor een winkelpui.

5. Flexibel werkschema

Het e-commerce bedrijfsmodel maakt al een flexibel werkschema mogelijk.

In de traditionele detailhandel, moet je Ik heb nodig. Natuurlijk bestaan er automaten en zelfkassa's, maar deze methoden zijn niet geschikt voor alle winkelmodellen.

Als u een online winkel runt, checken klanten zichzelf uit, en hoeft u zich geen zorgen te maken dat ze koopwaar stelen terwijl ze dat doen.

Maar ook zonder dropshipping hebben e-commercewinkels nog heel wat dagelijkse verantwoordelijkheden.

U en uw team moeten zich bezighouden met voorraadbeheer, het uitvoeren van bestellingen en het verwerken van retourzendingen.

Bron: Unsplash

Je moet zelfs kritische klantenservice tickets afhandelen bovenop al het andere. Snel genoeg wordt je bijbaantje een fulltime baan... met overuren.

Laten we dropshipping in de mix gooien. Plotseling hebben u en uw team veel minder taken te verzorgen, vooral in uw dag-tot-dag.

U hoeft zich geen zorgen te maken over het bijhouden van de voorraad, herbevoorrading of het uitvoeren van bestellingen.

Hierdoor komt veel van uw tijd vrij en kunt u bijna altijd en overal werken, afgezien van het feit dat u aanwezig moet zijn om verzoeken om klantenservice tijdig te beantwoorden.

Dit is de mate van flexibiliteit die een dropshipping bedrijf biedt.

6. Laat uw bedrijf zo snel groeien als u wilt

Bij traditionele winkelmodellen en zelfs bij de meeste e-commerce modellen hebben u en uw medewerkers dagelijks te maken met heel wat taken, en de meeste daarvan zijn tijdgevoelig.

We hebben dit in een vorig lijstitem vastgesteld.

Zie ook: Iconosquare Review 2023: Veel meer dan een Social Media Analytics Tool

Wat we echter niet hebben behandeld, is hoe deze taken de groei van uw bedrijf echt kunnen belemmeren.

Als uw producten goed verkopen, zult u geneigd zijn meer voorraad aan te nemen en nieuwe producten in uw winkel te brengen bovenop de producten die u momenteel verkoopt.

Dit gaat gepaard met heel wat extra kosten, waaronder grotere winkelpanden, meer magazijnruimte en meer werknemers om de extra werklast aan te kunnen.

Omdat e-commerce en dropshipping elimineren de noodzaak voor een storefront, magazijn en orderverwerking, kunt u zo veel nieuwe producten toe te voegen aan uw winkel zonder zorgen te maken over extra kosten, buiten hosting kosten.

Dit maakt het dropshipping business model een van de meest schaalbare retail modellen die er zijn.

Dropshipping nadelen

1. Retourzendingen kunnen rommelig worden

Over het algemeen handelen leveranciers retourzendingen voor u af, maar het wordt ingewikkeld als u meerdere leveranciers uit de hele wereld gebruikt.

Stel, uw klant bestelt vijf flesjes gelnagellak op vijf verschillende productpagina's en een nagelverzorgingsset.

Drie flessen kwamen van één leverancier, twee van een andere en de nagelverzorgingsset van een derde.

Zie ook: Een domein registreren en DNS bijwerken (beginnershandleiding)

Nu wil uw klant ze allemaal terug 15 dagen nadat ze besteld zijn, en ze willen een volledige terugbetaling. Hier is waarom dit ingewikkeld is.

Wanneer u een dropshipping winkel runt, wordt het retourbeleid van uw leveranciers uw retourbeleid. Als uw leverancier retouren binnen 60 dagen accepteert, jij moeten retouren binnen 60 dagen accepteren.

Dus als uw klant na 15 dagen zijn geld terug wil, moet u dat honoreren.

Maar als u uw geld terug wilt, moet elk product waarvoor u betaald heeft, terug naar de leverancier.

Sommige leveranciers accepteren gratis retourzendingen. Sommige brengen restocking fees in rekening. Andere brengen retourzendingen in rekening.

Het is aan u om te beslissen hoe u dit soort situaties wilt aanpakken. Omdat deze bestelling drie leveranciers heeft, moet ze in drie afzonderlijke zendingen worden teruggestuurd.

Sommige dropshippers zetten postbussen op, zodat klanten producten in één zending kunnen terugsturen. Zij nemen dan de verantwoordelijkheid en de verzendkosten op zich om elk product terug te sturen naar de oorspronkelijke leverancier, zodat zij kunnen terugbetalen.

Bron: Unsplash

Andere dropshippers laten klanten producten rechtstreeks terugsturen naar de leveranciers. Dit kan echter ingewikkeld worden voor klanten wanneer bestellingen meerdere leveranciers hebben.

Het kan zelfs duur voor hen zijn als leveranciers veel rekenen voor retourzendingen of als ze internationaal zijn.

Een oplossing waar veel dropshippers hun toevlucht toe nemen is het geven van terugbetalingen aan klanten, maar hen de originele producten te laten houden. Als er problemen waren met de producten, zullen ze zelfs aanbieden om gratis nieuwe versies te sturen.

Dit is de minst ingewikkelde manier om retourzendingen te verwerken, maar het kan duur worden omdat u het geld dat u voor elk product hebt betaald niet terugkrijgt van de leverancier.

De beste manier om al te veel gedoe te voorkomen is door het retourbeleid van uw leveranciers door te nemen voordat u begint te verkopen en door alleen te werken met leveranciers die vanuit uw regio verzenden.

2. Lagere winstmarges

Lagere winstmarges zijn één manier waarop dropshipping duurder kan zijn dan traditionele retail- en e-commercemodellen.

Bij dropship koop je alleen wanneer klanten bestellen. Dit betekent dat u elk artikel één voor één koopt.

Hierdoor krijgt u geen toegang tot kwantumkortingen en kortingen op verzending. U bent ook geld kwijt aan verzending per artikel in plaats van één verzendkosten voor een bulkbestelling.

Sommige dropshippers verkopen ook merkproducten. Als ze dat doen, verkopen ze nog steeds het product van iemand anders dat door een derde partij wordt geleverd.

De leverancier biedt echter een dienst aan waarbij de dropshipper zijn eigen branding op het product kan plaatsen. Dit kost extra, en de dienst wordt doorgaans op elk artikel in rekening gebracht.

U kunt de klanten nog steeds in rekening brengen wat u wilt voor deze producten, maar u zult de prijzen waarschijnlijk veel hoger moeten stellen dan die van uw concurrenten om de extra kosten goed te maken.

3. Kan het verzendingsproces niet overzien

De klant heeft in totaal zes producten besteld, maar die worden van drie verschillende leveranciers verzonden.

Dit betekent dat uw klant drie verschillende pakketten zal ontvangen voor één enkele bestelling. Dit is niet ongehoord in de e-commerce, maar het kan behoorlijk lastig zijn voor klanten.

Wanneer u de voorraad in uw eigen magazijn beheert, kunt u een bestelling als deze gemakkelijk onder één dak verwerken en alle zes producten in één doos verzenden.

Je hebt ook totale controle over die waarmee je verscheept.

Bij dropshipping maakt u gebruik van de verzenddiensten die uw leverancier gebruikt. Dit kan de United States Postal Service zijn, of een dienst waar u nog nooit van hebt gehoord.

Dit is slechts een aspect van dropshipping je zult moeten wennen aan het hebben van geen controle over.

4. Klantenservice kan ingewikkeld zijn

Klantenservice is een andere complicatie die gepaard gaat met het niet beheren van uw eigen voorraad en verzendingsproces.

Omdat u deze zaken niet zelf beheert, fungeert u in wezen als tussenpersoon wanneer klanten problemen hebben met bestellingen.

Als pakketten tijdens de verzending zoekraken, neemt uw klant contact met u op, maar u moet contact opnemen met uw leverancier of de bezorgdienst van uw leverancier, en dan terug naar uw klant.

Het creëert een vorm van klantenservice die allesbehalve handig is voor klanten.

5. Weinig controle over de prijzen

We hebben al vastgesteld hoe je geen toegang hebt tot bulk kortingen en bulk verzending kortingen als je dropship.

Dit is slechts één manier waarop u weinig controle heeft over de prijzen in de industrie.

Omdat u echter niet uw eigen producten maakt, zoals sommige detailhandelaren doen, hebt u geen controle over de mate waarin leveranciers besluiten de prijzen te wijzigen voor de producten die u in uw winkel verkoopt.

Zeker, u kunt uw eigen prijzen instellen op wat u wilt, maar dat flesje gelnagellak van $4,77 kan gemakkelijk veranderen in $7 morgen zonder waarschuwing.

Als u merkproducten gebruikt, kan uw leverancier ook meer in rekening brengen wanneer hij dat wil.

6. Geen controle over productkwaliteit

Ons laatste nadeel van het dropshipping model is een ander bijproduct van het nooit aanraken van de koopwaar die u verkoopt in uw winkel.

Als je dit doet en je maakt ook niet je eigen producten, heb je geen controle over de kwaliteit van de producten die je verkoopt.

Daarom is het belangrijk om de recensies en verkoopgegevens op dropshipping platforms zoals AliExpress te lezen.

Top e-commerce platforms voor dropshipping

Is het moeilijk om te beginnen met dropshipping? Tegenwoordig zeker niet. Er zijn tal van platforms beschikbaar die het proces gemakkelijker maken.

Ten eerste ga je een e-commerce winkel nodig hebt om uw dropshipping producten te verkopen op.

Shopify is een populair e-commerce platform in het algemeen, maar vooral voor dropshipping winkels omdat het integreert met platforms van derden die dropshipping kunnen automatiseren.

De Spocket app maakt het bijvoorbeeld eenvoudig om een Shopify winkel te koppelen aan AliExpress en producten en productgegevens automatisch te importeren.

U kunt Spocket ook verbinden met een aantal andere populaire platforms - BigCommerce, Wix, Squarespace, WooCommerce, en meer.

Is dropshipping de moeite waard: het eindoordeel

Dus, is dropshipping de moeite waard? Dat is aan jou.

De marktomvang zal alleen maar groeien, en u zult altijd met concurrentie te maken hebben, dus u moet zich niet te veel zorgen maken over de winstgevendheid van dropshipping.

Dus, laten we de rest bespreken.

Dropshipping is de goedkoopste manier om een online winkel up and running. Dus, als je niet hebt duizenden en duizenden dollars te besteden aan inventaris, dropshipping is de beste manier voor u om te krijgen up and running.

Het is ook een geweldige manier om de flexibiliteit te bereiken die u altijd al zocht in een carrière.

Alles wat je nodig hebt is een computer, internetverbinding en telefoon om een dropshipping business te beginnen en te runnen. Dit betekent dat je overal vandaan kunt werken op bijna elk moment van de dag dat je wilt.

Als u zich afvraagt of dropshipping de moeite waard is of niet, moet u zich afvragen of u bereid bent om met alle complicaties om te gaan: rommelige retourzendingen, de tussenpersoon zijn tussen uw klanten en uw leveranciers, nergens controle over hebben.

Er zijn oplossingen voor al deze problemen, maar als u niet bereid bent om een extra stap te zetten en u erop voor te bereiden voordat ze zich voordoen, kunt u misschien beter een andere zakelijke onderneming zoeken.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.