Een domeinnaam verkopen: de beginnersgids

 Een domeinnaam verkopen: de beginnersgids

Patrick Harvey

Een domeinnaam kopen is eenvoudig. Als hij beschikbaar is, kunt u hem via elke domeinregistrar kopen. Maar wat als u een domeinnaam wilt verkopen? Hoe doet u dat?

Vraag je niet meer af.

In het bericht van vandaag leert u hoe u gemakkelijk een domeinnaam kunt verkopen. Misschien krijgt u zelfs genoeg vertrouwen om domeinnamen te kopen en te verkopen als bijverdienste, wat een behoorlijke bron van inkomsten kan zijn.

Hier is een gids over hoe u kunt beginnen met het verkopen van domeinnamen met winst.

Optioneel: Kijk voor domein parking diensten

Dit is een optionele stap waarmee gebruikers passief inkomen kunnen verdienen met inactieve domeinnamen.

Een geparkeerd domein verwijst naar een naam die is geregistreerd maar momenteel niet in gebruik is. Dus als u een domeinnaam hebt gekocht maar besloten hebt deze niet aan een website te koppelen, wordt dat domein als geparkeerd beschouwd.

Waarom een domein parkeren?

Er zijn verschillende redenen waarom een gebruiker een domein zou kunnen parkeren. Sommige mensen kopen domeinnamen lang voordat hun website klaar is. Ze houden de naam dus gewoon vast tot hij nodig is. Zakelijke gebruikers kopen domeinnamen om ze later met winst te verkopen.

Sommige mensen kopen variaties van hun hoofddomein zodat anderen ze niet kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld, companyxyz.com wil misschien de .net, .biz, .co, of een van de andere extensies bezitten.

Wat is een domein parking service?

Wat is een domein parking service dan? Het is een service waarmee u uw domeinnaam kunt "verhuren" voor adverteerders. Sedo is hier een goed voorbeeld van.

Als u een domain parking service gebruikt, worden mensen die uw domeinnaam invoeren doorgestuurd naar een landingspagina met advertenties.

Uw inkomsten zijn afhankelijk van bezoeken aan de landingspagina, advertentieklikken of beide.

Moet u uw domein parkeren voordat u het verkoopt? Absoluut niet. Maar het stelt u wel in staat om wat geld te verdienen terwijl u op zoek gaat naar kopers.

Vóór de verkoop: onderzoek

Voordat u uw domeinnamen verkoopt, moet u veel onderzoek doen. U wilt uw domeinen immers voor de juiste prijs verkopen.

Dit is wat je moet onderzoeken.

Bepaal de waarde van uw domeinnaam

Domeinen verkopen wordt gemakkelijker als u weet voor hoeveel u ze kunt verkopen. Wie weet bent u al de trotse eigenaar van een eersteklas domeinnaam en weet u het niet eens.

Het juiste bedrag vinden is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Domeinen verkopen is vergelijkbaar met het verkopen van kunstwerken. Als u de prijs te hoog stelt, lopen potentiële kopers misschien weg. Maar als u de prijs te laag stelt, laat u misschien geld liggen.

Er zijn een paar factoren die u kunnen helpen een concurrerend prijspunt te vinden.

 • Lengte - In het algemeen worden kortere domeinnamen als waardevoller beschouwd dan langere. U wilt domeinnamen van 15 tekens of minder.
 • SEO waarde - Een domeinnaam met waardevolle trefwoorden heeft meer kans om hoger te scoren in de zoekresultaten. Daarom zijn sommige marketeers bereid meer te betalen voor zoekvriendelijke domeinen die hun doel trefwoorden bevatten.
 • TLD - TLD of topleveldomein verwijst naar de extensie aan het einde van een domeinnaam. Een domeinnaam die eindigt op .com is wellicht meer waard dan .net.
 • Verkeer - Als u de domeinnaam al gebruikt en hij veel verkeer krijgt, kunt u dat als hefboom gebruiken om uw verkoopprijs te verhogen.
 • Personages - U wilt een domeinnaam die geen speciale tekens bevat, zoals een koppelteken. Sommige mensen vermijden ook het gebruik van domeinen met cijfers, omdat de spelling moet worden verduidelijkt wanneer deze mondeling wordt uitgesproken (bijvoorbeeld: live4ever.com vs liveforever.com).

U kunt ook een tool als NameBio gebruiken om na te gaan waarvoor vergelijkbare domeinnamen zijn verkocht.

U ziet niet alleen voor hoeveel soortgelijke domeinen zijn verkocht, maar ook wanneer en waar het domein is verkocht.

Zie ook: 6 Beste Headline Generators en Content Idee Generators voor 2023

GoDaddy heeft een soortgelijke tool voor het beoordelen van domeinnamen die u kunt gebruiken. U hoeft alleen uw domeinnaam in te voeren en te wachten op de resultaten.

Er zijn andere online tools voor de beoordeling van domeinnamen die u kunt gebruiken. Maar u moet in gedachten houden dat deze tools er alleen zijn om u een ruw idee te geven van wat uw domein zou kunnen verkopen. Ze kunnen niet garanderen dat u die prijs zult kunnen opbrengen.

Als u een meer realistische schatting wilt voor ongebruikte domeinen, kunt u contact opnemen met een professionele domeinnaammakelaar als u daar toegang toe hebt. Een domeinmakelaar kan wellicht rekening houden met andere variabelen zoals marktvolatiliteit en trends in de sector.

Maar wat als u geen prijs kunt bedenken om uw domeinnaam te verkopen? Wat doet u dan?

Domeinverkopers hoeven zich niet aan een vaste prijs te houden. Ze kunnen domeinen verkopen met een flexibele prijsstrategie. Bij deze optie kunnen kopers de prijs bepalen en kan de verkoper deze accepteren of onderhandelen over een betere deal.

Flexibele prijzen hebben hun voordelen. De koper kan bijvoorbeeld de prijs hoger vaststellen dan wat u verwachtte. Maar de strategie heeft ook nadelen, zoals het krijgen van een bod dat ver onder de marktwaarde ligt. Uiteindelijk is de beslissing aan u.

Zoek uit hoe u uw domein verkoopt

Nadat u een prijs hebt vastgesteld, kunt u nu nadenken over de manier waarop u uw domeinnaam gaat verkopen. U hebt een paar opties.

Particulier verkopen

Uw eerste optie is om uw domeinnaam privé te verkopen. Dit houdt in dat u uw domein moet promoten en zelf een koper moet vinden, wat moeilijk kan zijn. Maar dat betekent ook dat u niet via veilingsites hoeft te gaan (waarover later meer).

Dit is een geweldige optie voor degenen die geen haast hebben om hun eigendom te verkopen.

Domeinen onderhands verkopen is niet zo moeilijk als het lijkt. U kunt het domein gebruiken om gebruikers door te sturen naar een landingspagina. Gebruik de landingspagina om de verkoop van het domein te adverteren. Het idee is om potentiële kopers meteen duidelijk te maken dat u het domein wilt verkopen. Zorg ervoor dat u een e-mailadres achterlaat waar geïnteresseerden u kunnen bereiken.

Verkopen via een marktplaats

Als het te veel werk is om uw domein privé te verkopen, kunt u dat doen via een online marktplaats.

Sites zoals Efty en Afternic zijn populaire marktplaatsen voor domeinnamen, maar er bestaan ook andere opties.

Hoewel verkopen via een marktplaats handig is, moet u er rekening mee houden dat deze platforms u een vergoeding kunnen vragen voor het gebruik van hun diensten. Gewoon iets om in gedachten te houden.

Verkopen via een veilingsite

Domeinveilingsites werken op dezelfde manier als marktplaatsen, maar bij domeinnaamveilingen hebt u geen controle over de uiteindelijke verkoopprijs. Dus zelfs als u een hoogwaardige domeinnaam bezit, kunt u deze onder de marktwaarde verkopen als er niet veel bieders zijn.

Flippa is een goede plek om uw domeinen te adverteren en te verkopen via biedingen. Omdat Flippa al een gevestigde naam is, weten kopers dat ze hier moeten komen voor eersteklas domeinnamen.

Sedo is een biedsite voor domeinen die op dezelfde manier werkt. Een zeer gewilde domeinnaam kan op dit platform tegen een hoge prijs worden verkocht.

Een van de voordelen van Sedo is dat u het eerste bod als startbod kunt instellen. Dat betekent dat u verzekerd bent van een verkoop zodra iemand een bod uitbrengt.

Verkoop via een domeinmakelaar

Domein makelaars helpen niet alleen met de waardering van een domein, maar vinden ook mensen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in het kopen ervan. Ja, een makelaar krijgt een commissie uit de deal en dat betekent minder geld voor u. Maar ze elimineren ook een deel van het gedoe dat komt kijken bij het verkopen van domeinen.

En omdat zij verdienen via commissies, stimuleert dit hen om uw domeinnaam tegen een hogere prijs te verkopen.

Als u geen domeinmakelaars kent, zijn Grit Brokerage of Media Options beide goede opties.

Houd er rekening mee dat u, voordat u met domeinnaammakelaars werkt, eerst naar hun voorwaarden moet vragen. Probeer een makelaar te vinden die u niet verplicht vooraf te betalen.

Vóór de verkoop: voorbereiding

Na uw onderzoek kunt u beginnen met de voorbereidingen voor het betreden van de domeinmarkt. Hier volgt een overzicht van wat domeinverkopers moeten doen.

Een landingspagina maken

Zoals eerder gezegd, zullen particuliere verkopers een landingspagina moeten maken om de verkoop van hun domeinnamen te adverteren. Anders kunnen ze potentiële kopers niets laten weten.

Echter:

U kunt een landingspagina maken, zelfs als u een online marktplaats, een makelaar of een typische online veiling gebruikt. Het kan zelfs een goed idee zijn om dat te doen.

Het is niet nodig om de landingspagina te ingewikkeld te maken. Eerlijk gezegd zou het het beste zijn als u het ontwerp eenvoudig hield. U kunt de pagina gebruiken om de mogelijkheden van het domein om geld te verdienen te benadrukken.

Vergeet niet uw contactgegevens of een link naar de plaats waar een potentiële koper de domeinnaam kan kopen of erop kan bieden toe te voegen. Als u kunt, voeg dan een aanvraagformulier toe om het potentiële kopers gemakkelijker te maken hun vragen en biedingen te sturen.

U kunt een landingspagina maken met WordPress, of een van deze landingspagina bouwers. U kunt zelfs gebruik maken van MailerLite's gratis plan om een landingspagina te bouwen.

Aanmelden bij een veilingsite of marktplaats

Als u hebt besloten uw domeinnaam te verkopen via een veilingsite of marktplaats, moet u een account aanmaken om uw aanbieding te plaatsen.

Het aanmeldingsproces verschilt van platform tot platform, maar zou u niet meer dan een paar minuten moeten kosten.

Nadat u zich hebt aangemeld, gaat u verder en stelt u uw domein beschikbaar voor aankoop. Zorg ervoor dat u actuele informatie hebt om verwarring te voorkomen.

Promoot uw domein verkoop

Nadat u alles tot nu toe hebt gedaan, kunt u het rustig aan doen en wachten tot er aanbiedingen komen. Maar u krijgt waarschijnlijk betere resultaten als u de verkoop van uw domein promoot.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. U kunt sociale media gebruiken om uw domein vermelding te promoten. Als u gemeenschappen van domein kopers en verkopers vindt, kunt u daar adverteren.

Als je het budget ervoor hebt, is geld uitgeven om reclame te maken voor de verkoop misschien geen slechte zet. Maar voordat je dat doet, bedenk dan of je je geld terug zult verdienen na de verkoop. Je wilt niet meer uitgeven dan wat je zult verdienen.

Is uw domeinnaam aantrekkelijk voor bedrijven in een concurrerende sector? U kunt stappen ondernemen om deze mensen specifiek te benaderen door koude e-mails te sturen.

Bijvoorbeeld, een domein als "cheapcarsonline.com" zou aantrekkelijk zijn voor verkopers van tweedehands auto's. Dus u kunt e-mails sturen naar mensen in die sector om te zien wie geïnteresseerd zou kunnen zijn in het kopen van het domein.

Als alles volgens plan verloopt, zou u uw domeinnaam in geen tijd moeten verkopen.

Na verkoop: overdracht

Er zijn een paar dingen die u moet regelen na het verkoopproces. Hier is een gids over welke stappen u moet nemen na de verkoop.

Zie ook: 44 copywritingformules om uw contentmarketing te verbeteren

Zoek een escrow-service

Wat is een escrow-dienst? Het is een neutrale, derde partij die optreedt als bemiddelaar. Kortom, het beschermt kopers en verkopers tijdens online transacties.

Hoe werkt het?

De escrow-service laat u weten wanneer de koper volledig betaalt en houdt het geld vast totdat de koper alle rechten op het domein krijgt.

De dienst zorgt er dus voor dat beide partijen tevreden zijn voordat de transactie wordt gesloten.

Een escrow-service zal iedereen geruststellen door ervoor te zorgen dat iedereen zijn deel van de deal nakomt.

Moet je betalen voor een escrow service? Dat hangt ervan af.

Als u een domeinnaam particulier verkoopt, zult u dat waarschijnlijk moeten doen als u een minder stressvolle transactie wilt. Betalingen komen meestal in de vorm van een kleine commissie.

U kunt echter een marktplaats voor domeinnamen vinden die gratis escrow-service biedt. Sommige van de eerder genoemde platforms bieden dat.

Op zoek naar een escrow-service? U kunt uw zoektocht beginnen bij Escrow.com, een van de toonaangevende bedrijven op dit gebied. Er zijn ook financiële

Trouwens, u kunt een escrow-service gebruiken voor verschillende soorten online transacties. Zorg er alleen voor dat u een erkend bedrijf gebruikt.

Uw domein verhuizen

Nadat de verkoop is doorgegaan, kunt u het domein overdragen aan de nieuwe eigenaar. Het overdrachtsproces zal verschillen afhankelijk van hoe u het domein heeft verkocht.

De overdracht kan een paar dagen tot een week duren.

Dit is hoe het proces meestal verloopt. U dient een verzoek in bij uw domeinregistratiekantoor om mee te delen dat u het eigendom aan iemand anders wilt overdragen.

De registrar stuurt u een bevestigingsmail of via zijn online interface tool. Gebruik deze om de overdracht te bevestigen. Registrars zijn verplicht om u binnen vijf dagen na verzending van uw verzoek een autorisatiecode te sturen.

U moet deze code naar uw registrar sturen om de overdracht te bevestigen.

Houd er rekening mee dat u slechts een eindig aantal dagen hebt om te bevestigen. U mag de 60 dagen niet overschrijden, anders wordt de overschrijving geannuleerd.

Na uw bevestiging verwerkt de registrar uw verzoek en stuurt u en de koper een bericht nadat de overdracht is voltooid.

Wat kan een domeinverhuizing verhinderen?

Een registrar kan voorkomen dat een verkoper een domeinnaam overdraagt. Hoewel deze scenario's waarschijnlijk niet op u van toepassing zijn, moeten verkopers er toch rekening mee houden, vooral als ze van plan zijn regelmatig domeinen te kopen en te verkopen.

Registrars zullen een domein overdracht niet verwerken als:

 • Het is minder dan 60 dagen geleden dat het domein werd geregistreerd.
 • Het is minder dan 60 dagen geleden dat het domein werd overgedragen aan een nieuwe eigenaar.
 • De registrar gelooft dat de domeinoverdracht frauduleus is.
 • De registrator trekt de identiteit of autoriteit van de verzoeker in twijfel.
 • De domeinnaam staat in de wacht vanwege onbetaalde betalingen uit een vorige registratieperiode.
 • De registrar ontvangt een schriftelijk bezwaar van iemand die beweert de houder van de domeinnaam te zijn.

Als u denkt dat uw domeinoverdracht ten onrechte is geweigerd, kunt u daar iets aan doen. Dien een formele overdrachtsklacht in bij ICANN.

Vaak gestelde vragen

Voor hoeveel kan ik een domein verkopen?

Het zal afhangen van de domeinnaam zelf. Sommige verkopen voor duizenden dollars. Premium domeinen kunnen verkopen voor honderdduizenden.

Kan ik een domein particulier verkopen?

Ja, dat kan. U hoeft geen marktplaats of makelaar te gebruiken, maar het kan het proces wel vereenvoudigen. Een voordeel van het particulier verkopen van een domeinnaam is dat u geen commissie hoeft te betalen.

Is het rendabel om domeinnamen te verkopen?

U kunt met winst domeinen kopen en verkopen. De domeinmarkt is echter zeer speculatief. U hebt ervaring nodig om consequent geld te verdienen.

Hoe snel verkopen domeinen?

Het hangt af van het domein. Als er vraag naar is of als je het goed geadverteerd hebt, dan kan het binnen enkele weken verkocht zijn. Maar het kan ook maanden of jaren duren.

Kun je een domeinnaam voor altijd bezitten?

Het feit dat u een domein heeft gekocht, betekent niet dat u het voor altijd bezit. U moet uw registratie ten minste eenmaal per jaar verlengen.

Wat maakt een domeinnaam waardevol?

Er zijn een paar factoren die een domeinnaam waardevol maken: hoe kort en memorabel hij is, of hij gemakkelijk te spellen is, de gebruikte domeinextensie en of hij veel verkeer krijgt.

Laatste gedachten

De juiste domeinnaam kan zeer waardevol zijn. Nu kent u de exacte stappen om domeinen te verkopen en ervan te profiteren.

Maar als u een website hebt, compleet met inhoud en andere bedrijfsmiddelen, kunt u in het algemeen meer winst maken.

Om dit soort verkoop te vereenvoudigen, maken verkopers soms sites aan op een nieuwe webhostingaccount en dragen ze het eigendom van die account gewoon over aan de koper, en volgen ze de bovenstaande stappen voor de verkoop van domeinen.

Een volledige website verkopen valt buiten het bestek van deze post, maar veel van dezelfde stappen zijn erbij betrokken. U kunt echter onze post over platforms om websites te verkopen nuttig vinden.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.