5 Beste WordPress Analytics Plugins voor 2023

 5 Beste WordPress Analytics Plugins voor 2023

Patrick Harvey

Hoeveel weet u over wat er op uw website gebeurt?

Weet u welke van uw berichten het populairst zijn? Weet u welke berichten mensen geïnteresseerd maken in het lezen van uw andere inhoud? Weet u welke auteurs het meest gelezen worden?

Dit, en meer, zijn allemaal inzichten die u kunt krijgen van website analytics. En het zijn allemaal inzichten die uw blog daadwerkelijk zullen maken beter. Ze zullen u helpen meer verkeer te genereren en meer waarde te halen uit uw bestaande verkeer.

In dit bericht vergelijken we de beste WordPress analytics plugins waarmee je eenvoudig inzichtelijke statistieken voor je website kunt krijgen.

Laten we er meteen in springen...

1. Analyseren

Wist u dat er hele cursussen zijn gewijd aan het leren gebruiken van Google Analytics? Ik bedoel niet een rinkelende webinar, maar een serieuze, volledige cursus. Gewoon om het meeste uit Google Analytics te halen...

Ik gebruik Google Analytics al jaren en ik heb nog steeds het gevoel dat ik nog niet het onderste uit de kan heb gehaald. En ik denk dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.

Analyseren helpt dat probleem te elimineren door eenvoudig te begrijpen Google Analytics-rapporten toe te voegen aan uw WordPress-dashboard.

Yup - met Analytify heeft u niet langer een doctoraat in Google Analytics nodig om te begrijpen wat er op uw website gebeurt.

Dit is hoe het werkt:

U installeert en activeert de plugin. Vervolgens kunt u uw algemene statistieken direct in uw dashboard bekijken. Bekijk snel uw sessies, unieke bezoekers, pageviews, bouncepercentage, gemiddelde tijd op de site, en meer.

Ok, ik weet wat je zegt - er zijn andere plugins die dat doen. Dus wat dacht je hiervan:

Analytify gaat nog een stap verder en voegt ook individuele statistieken toe voor berichten, pagina's en aangepaste posttypes. U kunt dus bijvoorbeeld op een enkel bericht klikken en de Google Analytics-gegevens ervan bekijken. En dat allemaal zonder uw WordPress-dashboard te verlaten.

U kunt ook snel nagaan welke sociale netwerken het meeste verkeer genereren voor uw site als geheel, maar ook voor uw afzonderlijke stukken inhoud.

En raad eens? Tot nu toe is dit allemaal gratis!

Premiumfuncties van Analytify - Campagnetracering en realtime statistieken toevoegen

Als je voor de premium versie van de plugin gaat, krijg je een paar coole nieuwe functies:

Ten eerste kunt u verschillende campagnes volgen met UTM-tags, ook weer allemaal in uw WordPress-dashboard.

U krijgt ook toegang tot real-time statistieken voor uw site, evenals de mogelijkheid om e-mailmeldingen in te stellen.

En tenslotte kunt u ook statistieken weergeven op de front-end met behulp van hun shortcode builder. Dus als u wilt pronken met uw statistieken, kunt u ze insluiten zodat iedereen ze kan zien. Houd er wel rekening mee dat de statistieken op de front-end 24 uur in de cache worden opgeslagen en niet voortdurend worden bijgewerkt.

WooCommerce en EDD Extensies om uw e-commerce verkoop te stimuleren

Ik weet dat de meesten van jullie bloggers zijn, maar als je een eCommerce winkel hebt, heeft Analytify een aantal geweldige functies in haar eCommerce add-ons.

Met de add-ons kunt u gemiddelde bestelwaarden, coupons en terugbetalingen bijhouden.

En omdat trechteranalyse zo'n belangrijk onderdeel is van conversieoptimalisatie voor e-commerce winkels, heeft Analytify kant-en-klare rapporten die u laten zien hoeveel mensen gaan van het toevoegen van een product aan hun winkelwagen tot het starten van het afrekenproces en het daadwerkelijk betalen.

U kunt zelfs de conversiepercentages voor afzonderlijke producten bekijken. Zo kunt u in één oogopslag zien welke producten goed converteren en welke misschien wat extra optimalisatie nodig hebben.

Prijs: Gratis. Pro begint bij 39 dollar per jaar. Andere uitbreidingen variëren van 19 tot 49 dollar per jaar.

Krijg Analytify

2. Google Analytics door MonsterInsights

Voorheen ontwikkeld door Yoast, kocht Syed Balkhi's MonsterInsights deze Google Analytics plugin in 2016 op. Beide bedrijven zijn steunpilaren in de WordPress gemeenschap, dus het is geen verrassing dat er geen dropoff was.

Google Analytics door MonsterInsights brengt Google Analytics grafieken en statistieken in je WordPress dashboard. Het bestaat in zowel een gratis als een premium versie. Ik bespreek eerst wat je krijgt met de gratis versie, en geef dan enkele redenen waarom je misschien voor premium zou willen gaan.

Allereerst helpt de gratis versie u bij het instellen van Google Analytics-tracking door u te helpen de asynchrone Google Analytics-code toe te voegen. Ook kunt u bepaalde gebruikersrollen uitsluiten van weergave in Google Analytics-rapporten, wat geweldig is om ervoor te zorgen dat uw eigen bezoeken uw statistieken niet verpesten.

Zodra er nauwkeurige statistieken binnenkomen, kunt u basisstatistieken zoals sessies en bouncepercentage bekijken. Houd er rekening mee dat u alleen algemene statistieken krijgt - er zijn geen statistieken over afzonderlijke stukken inhoud.

Naast die dashboards helpt het u bij het instellen van tracking voor:

  • Klikken op uitgaande links (als pageviews of gebeurtenissen)
  • Downloads (als pageviews of gebeurtenissen)
  • Interne links met een bepaald formaat als uitgaande links (nuttig voor het volgen van uitgaande doorverwezen affiliate links zoals ....com/go/...)

MonsterInsights premium voegt eCommerce tracking toe + meer

Als u betaalt voor de premium versie, krijgt u toegang tot aangepaste afmetingen. Waarom zou u zich zorgen maken over aangepaste afmetingen, vraagt u?

Omdat je daarmee meer gedetailleerde statistieken kunt krijgen over zaken als "page views per auteur" of "page views per posttype". Je kunt ook zoekopdrachten, gebruikers en meer volgen.

Als je een data verslaafde bent, zijn ze behoorlijk geweldig.

Als je een eCommerce winkel hebt, krijg je ook analytics voor verkopen via WooCommerce of Easy Digital Downloads.

Iets anders waar je toegang toe krijgt is Verbeterde linktoeschrijving Enhanced Link Attribution kan laten zien welke van die links de meeste klikken krijgt.

Prijs Premium versie varieert van 99,50 dollar per jaar tot 399,50 dollar per jaar, afhankelijk van de sitelimieten en functies.

Ontvang MonsterInsights

3. Analytics Cat

Analytics Kat is de eenvoudigste plugin op deze lijst. Verwacht geen in-dashboard rapporten (tenminste nog niet!).

Het biedt een lichte, eenvoudige manier om de Google Analytics code aan uw WordPress site toe te voegen. En nu vraagt u zich waarschijnlijk af - "waarom kan ik het niet gewoon in header.php plakken?".

Zie ook: Hoe uw publiek te bevragen en boeiende enquêtes te maken

En het antwoord is dat je de andere functie van Analytics Cat zou missen:

De mogelijkheid om ingelogde gebruikers uit te sluiten van je Google Analytics tracking. Je bent waarschijnlijk vaak op je site, dus als je jezelf meetelt in Google Analytics, ga je zeker je gegevens vertroebelen. Analytics Cat biedt een eenvoudige manier om dat te voorkomen.

U kunt ook zoveel andere gebruikersrollen uitsluiten als u wilt.

Prijs: Gratis

Ontvang Analytics Cat Gratis

4. Jetpack

Jetpack is niet gewoon Een analytics plugin. Het biedt je ook een hoop functies zoals beter sociaal delen, commentaar geven, beveiliging, backups, en meer.

Maar in tegenstelling tot andere plugins op deze lijst, helpt het je niet gewoon Google Analytics integreren.

In de gratis versie van Jetpack krijgt u toegang tot de statistieken van WordPress.com. Dat betekent dat u een in-dashboard rapport krijgt waar u snel verkeer, verwijzers, uitgaande klikken en uw meest bekeken inhoud kunt bekijken.

U kunt ook het verkeer voor afzonderlijke berichten of pagina's bekijken.

En alle gegevens worden bijna in real time bijgewerkt - in mijn ervaring is er slechts een vertraging van ongeveer een minuut.

Hoewel de statistieken van WordPress.com goed zijn voor een basisoverzicht van de prestaties van uw site, mist u veel van de meer gedetailleerde inzichten die Google Analytics biedt. U kunt bijvoorbeeld geen bouncepercentages of gemiddelde tijd op de pagina bekijken, allebei belangrijke statistieken.

Maar als je upgradet naar Jetpack Professional, kun je je Google Analytics account koppelen om ook die inzichten binnen te halen.

Is het de moeite waard om £250 per jaar te betalen voor Jetpack Professional alleen voor de Google Analytics functie? Echt niet. Maar als je geïnteresseerd bent in alle andere functies die je krijgt met Jetpack Professional, dan is het een goede optie.

Prijs: Gratis voor WordPress.com statistieken. Add-ons zijn vanaf £2/maand (jaarlijks gefactureerd).

Probeer Jetpack gratis uit

5. Clicky Analytics

Clicky is een alternatief voor Google Analytics. Toen ik me nog meer richtte op het bouwen van websites dan op freelance schrijven, was ik een betalende Clicky-abonnee. Clicky slaagt erin gedetailleerde inzichten te verschaffen die toch eenvoudig genoeg zijn voor niet-PhD's om te begrijpen.

Volgens mij kan Google Analytics nog wel wat leren van Clicky.

Met Clicky kunt u volgen:

  • Bezoekers
  • Acties
  • Gemiddelde tijd ter plaatse
  • Gemiddelde acties
  • Bouncepercentage
  • Campagnes
  • Uitgaande links
  • En nog veel meer.

Voor de gemiddelde blogger biedt het evenveel gegevens als Google Analytics in een veel smakelijker formaat.

Clicky biedt ook nauwkeuriger statistieken over de tijd op de site dan Google Analytics. Google Analytics krijgt alleen gegevens over de tijd op de site als een bezoeker naar de volgende pagina klikt, wat betekent dat het niet nauwkeurig is voor gebruikers die onmiddellijk afhaken.

Clicky pingt periodiek zijn server, zelfs wanneer gebruikers op dezelfde pagina zijn. Dat betekent dat u gegevens over de tijd op de site kunt krijgen, zelfs als een bezoeker vertrekt voordat hij een tweede pagina heeft bezocht.

En, Clicky biedt standaard cookieloze tracking om GDPR-compliance gemakkelijk te maken .

Ten slotte heeft Clicky ook een van de coolste "Big Brother"-functies ooit - u kunt uw actieve gebruikers in real time bespioneren op een kaart. Wees alleen voorzichtig, het is verslavend om naar de real time stream te kijken!

Zie ook: PDF's online verkopen: de complete gids

Dus wat is de Clicky Analytics plugin?

De plugin helpt je om al die rapporten in je WordPress dashboard te brengen. En het helpt je ook om de Clicky tracking code aan WordPress toe te voegen.

Het doet niets bijzonders zoals statistieken toevoegen aan individuele berichten/pagina's, maar u kunt uw volledige Clicky-dashboard rechtstreeks in WordPress bekijken.

Het enige nadeel van Clicky is dat u voor een van de betaalde plannen moet kiezen om hetzelfde niveau van tracking te krijgen als Google Analytics. Met het gratis plan kunt u slechts tot 3.000 bezoeken tracken en mist u belangrijke functies zoals outbound link tracking, goal tracking en meer.

Prijs: Gratis plan. Pro begint bij $9,99 per maand of $79,99 per jaar.

Probeer Clicky Gratis

Welke WordPress analytics plugin moet u kiezen?

De plugin die je kiest hangt af van waar je valt op de "Data Geek" schaal. Als je graag graaft in diepe analytics, wil je er een die die optie geeft.

Maar als je gewoon graag ziet welke van je berichten het populairst zijn, heb je waarschijnlijk geen plugin nodig die je aangepaste afmetingen of WooCommerce-tracking geeft.

Hier zijn mijn keuzes:

Als u de meest gedetailleerde in-dashboard analyse rapporten wilt, moet u gaan met Analytify. En als u een e-commerce winkel runt, moet u gaan met de premium versie van de plugin.

Als u geen in-dashboard analytics rapporten nodig hebt, gebruik dan Analytics Cat als een lichtgewicht oplossing om uw tracking code toe te voegen.

En tot slot, als u iets anders wilt proberen dan Google Analytics, ga dan voor Clicky of Jetpack. Persoonlijk raad ik Clicky aan boven Jetpack, hoewel beide solide opties zijn. Clicky is zelfs een van de beste tools voor websiteanalyse en is ideaal voor wie Google Analytics wil vermijden.

Tot slot, als je hulp nodig hebt om te beginnen, bekijk dan onze handleiding over het toevoegen van Google Analytics aan WordPress.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.