PDF's online verkopen: de complete gids

 PDF's online verkopen: de complete gids

Patrick Harvey

Op zoek naar een eenvoudige manier om uw blog te gelde te maken of online wat extra geld te verdienen? PDF's verkopen kan precies de manier zijn om dat te doen.

PDF's zijn uiterst eenvoudig te maken en zijn een geweldige manier om een groot aantal verschillende bronnen te presenteren. Bovendien zijn ze supermakkelijk te verkopen, omdat ze snel te downloaden zijn en op bijna alle apparaten kunnen worden bekeken.

In dit artikel gaan we dieper in op hoe u online PDF's kunt verkopen. U leert alles, van welke soorten PDF's u kunt verkopen tot hoe u ze kunt verkopen en verkopen.

Laten we beginnen!

Soorten PDF's die u online kunt verkopen

PDF-bestanden zijn zeer veelzijdig, en u kunt van vrijwel elk document of hulpmiddel een PDF maken voor de verkoop. Hier volgt een lijst van enkele van de meest voorkomende soorten PDF's die mensen online verkopen:

 • Cursussen en handleidingen
 • Handleidingen
 • Digitale tijdschriften
 • Brei- en naaipatronen
 • Sjablonen voor kunsten en ambachten
 • Witboeken en brancherapporten
 • Handschriften
 • Voedings- en trainingsplannen
 • Kunstwerk
 • Strips en Manga
 • Screenplays
 • Briefhoofd sjablonen

Hoewel PDF's vooral worden gebruikt om niet-bewerkbare documenten te maken, kunt u ze ook bewerkbaar maken en producten verkopen zoals:

 • Wenskaarten
 • C.V. sjablonen
 • Kalenders
 • Visitekaartjes
 • Uitnodigingen voor evenementen
 • Powerpoint presentaties

Zoals u ziet, zijn er tal van mogelijkheden om online PDF-documenten voor de verkoop te maken. Laten we nu eens kijken hoe u precies PDF's kunt maken en online verkopen vanuit uw eigen webwinkel.

PDF's maken - Een eenvoudige stap-voor-stap handleiding

Wilt u aan de slag met het maken van uw eigen PDF's? Dit is precies wat u moet doen.

Stap 1 - Kies een programma en maak uw document aan

Het eerste wat je moet doen bij het maken van een PDF-bestand is een programma kiezen. Je kunt PDF's maken met alles van Microsoft Word en Google Docs tot Adobe Acrobat. Ik zou echter aanraden om een online tool zoals Canva te gebruiken.

Met Canva kun je kiezen uit een groot aantal gratis sjablonen en lay-outs die je kunt opslaan in PDF-formaat. De drag-and-drop interface maakt het gemakkelijk om snel interessante en professionele documenten te ontwerpen. Je hoeft alleen maar een sjabloon te kiezen en aan de slag te gaan. Hier is een voorbeeld van een sjabloon dat ik heb gemaakt:

Vervolgens moet u uw inhoud toevoegen, zoals uw afbeeldingen en tekst. Wanneer u tekst toevoegt, moet u een lettertype kiezen dat professioneel en leesbaar is.

Goede inhoud moet de belangrijkste focus van uw PDF's zijn, omdat dit uiteindelijk is wat u zal helpen om de meeste omzet te maken. Uw ideeën voor inhoud moeten dingen zijn waarvan u denkt dat ze waardevol zijn voor klanten en waarvoor ze bereid zijn te betalen.

Stap 2 - Ontwerpelementen toevoegen

Om uw PDF's beter verkoopbaar te maken, moet u proberen ze er stijlvoller en interessanter uit te laten zien voor de lezers.

Of u nu voedingsplannen of naaipatronen maakt, zorg ervoor dat u waar nodig kleuren en grafische elementen toevoegt om uw PDF's hoogwaardiger en professioneler te laten lijken.

Stap 3 - Voeg uw eigen merkelementen toe

Als u een volledige website maakt voor uw PDF's, is het een goed idee om uw logo's en merknaam te vermelden op elke PDF die u maakt.

Dit helpt niet alleen voorkomen dat mensen uw inhoud dupliceren en doorverkopen, maar het betekent ook dat de koper precies weet van welke verkoper hij het heeft gekocht.

Als een klant een PDF van u heeft gekocht via een marktplaats als Etsy, komt hij de volgende keer wellicht direct naar uw website als uw merk en websitenaam duidelijk zichtbaar zijn op de PDF.

Stap 4 - Proeflezen van uw PDF's voordat u ze opslaat

Het is heel gemakkelijk om spel- en grammaticafouten te maken bij het creëren van geschreven inhoud, dus zorg ervoor dat je je PDF's herleest voordat je ze opslaat of downloadt. Overweeg het gebruik van een browserextensie zoals Grammarly, waarmee je grammaticale fouten gemakkelijk kunt opsporen.

Als je PDF's maakt voor ingewikkelde documenten zoals whitepapers of rapporten, kan het een goed idee zijn om een redacteur of proeflezer in te huren. Je kunt vrij goedkoop proeflezers inhuren op sites als Upwork en Fiverr. Zo kun je ervoor zorgen dat al je PDF's van de hoogste kwaliteit zijn, wat hopelijk voorkomt dat klanten hun geld terugvragen.

Stap 5 - Uw PDF-document opslaan

Om van uw document een PDF te maken, hoeft u alleen maar te klikken op Download of Opslaan als , op het programma dat u gebruikt en kies de optie Opslaan als PDF.

Zo eenvoudig is het. Daarna kunt u het uploaden naar uw website, of welke marktplaats u ook kiest om het te verkopen.

PDF's online verkopen

Nu u weet hoe u PDF's maakt om te verkopen, laten we eens kijken hoe u ze precies kunt verkopen. De beste manier om uw PDF's te verkopen is via uw eigen e-commerce website. Er zijn talloze tools beschikbaar die u kunnen helpen bij het maken van een e-commerce site, maar wij raden Sellfy aan.

Sellfy is een beginnersvriendelijk e-commerce platform dat ook nog eens super betaalbaar is. Het is uiterst eenvoudig te gebruiken, en het kost helemaal geen tijd om een site op te zetten. En u kunt genieten van 0% transactiekosten op al uw PDF verkopen.

Hier is een snelle stap-voor-stap gids over hoe u uw PDF's kunt verkopen met Sellfy.

Probeer Sellfy gratis uit

Stap 1 - Aanmelden voor een Sellfy-abonnement

Ga om te beginnen naar Sellfy.com en bekijk de verschillende prijsplannen.

Daarom raden wij het startersplan aan, dat digitale producten, abonnementen en onbeperkte producten omvat. Het plan begint bij $19/maand en je krijgt ook een gratis proefperiode van 14 dagen.

Zodra u het plan hebt gekozen, klikt u op Aan de slag .

Vul vervolgens uw naam, e-mailadres en gekozen wachtwoord in en klik op Maak mijn winkel. Je krijgt dan een vragenlijst over je winkel. Als je nog geen website hebt om te verkopen, selecteer dan de Maak een Sellfy winkelpui op vraag nummer 3.

Zie ook: Hoe krijg je meer Twitch volgers: 10 bewezen tips

Klik dan gewoon op Start een gratis proefperiode van 14 dagen en u wordt naar het dashboard van uw Sellfy-winkel geleid. U kunt uw proefperiode van 14 dagen te allen tijde upgraden door te klikken op Account> Billing in de zijbalk van uw Sellfy dashboard of door te klikken op Upgrade naar Starter in de rechterbovenhoek van de pagina.

Zie ook: 26 Beste producten om online te verkopen in 2023 (volgens gegevens)

Stap 2 - Producten toevoegen

Vervolgens kunt u beginnen met het toevoegen van uw digitale producten aan uw winkel om ze klaar te maken voor de verkoop. Deze stap is heel eenvoudig en vergt slechts een paar klikken. Klik eerst op Producten in het zijbalkmenu, en selecteer Digitale producten Klik dan op de Nieuw product toevoegen in de rechterbovenhoek van de pagina. U krijgt dan de Nieuw product toevoegen pagina.

Vanaf hier kunt u uw PDF's rechtstreeks vanaf uw computer uploaden door ze te slepen en neer te zetten, of door te klikken op Bladeren op uw computer .

Na het uploaden van uw gekozen PDF's kunt u een productnaam, productbeschrijving, productvoorbeeld, categorie en prijs in de door u gekozen valuta toevoegen.

Zodra uw productlijst compleet is, klikt u op Product opslaan en uw product zal klaar zijn om te verkopen in uw Sellfy online winkel. Zorg er ook voor dat de Zichtbaar op winkelpagina schakelaar onder de Product opslaan knop is ingeschakeld, zodat uw klanten uw PDF's kunnen bekijken en kopen.

Stap 3 - Uw winkelinstellingen aanpassen

Het laatste wat u moet doen om uw online winkel op te starten is uw winkelinstellingen aanpassen. Klik hiervoor op Winkelinstellingen in de zijbalk. Je kunt eerst het ontwerp van je winkel aanpassen met de Store Customizer tool. Selecteer een thema dat je bevalt en maak dan eventuele aanpassingen aan de lay-out.

Vervolgens moet u uw winkelnaam en domein instellen. U kunt een domeinnaam kopen van een site als Namecheap, en dan verwijzen naar uw Sellfy winkel door deze toe te voegen aan de Aangepast domein veld.

Daarna stelt u uw betaalterminals in door te klikken op Betalingsinstellingen U kunt Stripe of PayPal aansluiten om betalingen van klanten te ontvangen en een valuta kiezen.

Je kunt ook zaken als productcategorieën instellen en e-mailsjablonen aanpassen in de winkelinstellingen.

Zodra alle bovenstaande stappen zijn voltooid, kunt u zich richten op de marketing van uw PDF's en de verkoop ervan. Lees verder voor meer informatie over hoe u uw PDF's op de markt brengt.

En als je meer wilt weten over Sellfy, bekijk dan onze Sellfy review.

Probeer Sellfy gratis uit

Hoe verkoopt u uw PDF's

Zodra u uw PDF-winkel hebt gemaakt, moet u wat tijd besteden aan de marketing van uw PDF's om uw webverkeer op te bouwen en de verkoop te verhogen.

Hier zijn enkele van de beste manieren waarop u uw PDF's op de markt kunt brengen.

Plaats uw PDF's op marktplaatsen zoals Amazon en Etsy

Een van de beste manieren om verkeer voor uw site te genereren en uw verkoopcijfers te verhogen is om uw PDF-producten op populaire marktplaatsen zoals Amazon en Etsy te plaatsen. Dit kan een geweldige manier zijn om wat eerste bekendheid voor uw producten te krijgen, en veel mensen zullen alleen winkelen voor digitale downloads op gevestigde platforms zoals deze.

Het gebruik van Amazon, Etsy en andere marktplaatsplatforms kan een gemakkelijke manier zijn om digitale downloads te verkopen, maar het is belangrijk op te merken dat er ook enkele nadelen aan deze methode kleven.

Grote verkoopplatforms staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze een groot deel van je verkoopwinst nemen, en sommige platforms zoals Etsy vragen zelfs een kleine vergoeding voor elk product dat je op de lijst zet.

Daarnaast betekent het vertrouwen op grotere platforms voor al uw verkopen dat u geen volledige controle hebt over uw bedrijf. Als de platforms besluiten hun voorwaarden of tarieven te wijzigen, kan dat grote problemen veroorzaken voor gevestigde bedrijven.

Wat is dan de oplossing? Wel, ons advies is om de grote platforms te gebruiken als een marketinginstrument, in tegenstelling tot een consistente verkoopbron.

Wanneer klanten een aankoop doen via je vermelding op Amazon en Etsy, zorg er dan voor dat je ze een e-mail stuurt. Bedank ze voor hun aankoop en laat ze weten dat je een eigen website hebt, mochten ze nog meer aankopen willen doen.

U kunt zelfs kortingen en promoties aanbieden aan klanten die rechtstreeks in uw webwinkel kopen.

Een ander goed idee is om brandingelementen en uw websitegegevens te vermelden op elke PDF die u verkoopt. Dan zullen klanten eerder geneigd zijn direct naar uw site te gaan als ze besluiten een vervolgaankoop te doen.

Maak een gratis product om interesse te wekken

Als u websitebezoekers wilt verleiden tot een aankoop, kan het soms een goed idee zijn om een gratis product aan te bieden om ze in uw verkooptrechter te krijgen. Als u bijvoorbeeld een online PDF-cursus verkoopt, biedt u de eerste les gratis aan. Als de klanten de cursus leuk vinden en meer willen leren, moeten ze extra lessen kopen tegen de volledige verkoopprijs.

Het aanbieden van gratis producten kan leiden tot meer aankopen en het biedt ook een manier om e-mailcontacten van websitebezoekers te verzamelen. U kunt deze gegevens dan gebruiken om verdere producten via e-mail te verkopen.

Doe weggeefacties op sociale media

Als je een gevestigde aanhang hebt op sociale media en je wilt hen naar je PDF-winkel leiden, dan is het een goed idee om een social media giveaway te organiseren.

Je kunt een weggeef-app zoals SweepWidget gebruiken om weggeefacties te creëren die gebruikers aanmoedigen om je site te bezoeken en te interageren met je berichten op sociale media. Dit kan helpen om het verkeer te verhogen en kan mensen die de wedstrijd niet hebben gewonnen, inspireren om in plaats daarvan de prijs op je website te kopen.

Online PDF's verkopen FAQ's

Hebt u nog vragen over het online verkopen van PDF's? Hier vindt u de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over het online verkopen van PDF's.

Hoe maak ik een PDF verkoopbaar?

Elke PDF die u maakt en die uw eigen originele inhoud bevat, kan worden verkocht. U moet echter proberen deze professioneel en nuttig voor de consument te maken om hem beter verkoopbaar te maken.

Producten, sjablonen en andere materialen maken waar veel vraag naar is, is de beste manier om uw PDF's goed te laten verkopen. U moet er ook voor zorgen dat ze er professioneel uitzien door aantrekkelijke lettertypes, afbeeldingen en kleurenschema's te gebruiken.

Is het illegaal om PDF's te verkopen?

Nee, er zijn tal van manieren om legaal PDF's te verkopen. Het belangrijkste juridische aspect waarmee u rekening moet houden als u PDF's verkoopt, is het auteursrecht. Zorg ervoor dat alle PDF's die u verkoopt, uw eigen originele inhoud bevatten en dat alle lettertypes of afbeeldingen die u gebruikt, geschikt zijn voor commercieel gebruik.

Als u deze richtlijnen volgt, zou u geen juridische problemen moeten tegenkomen. Hier bij Blogging Wizard zijn we echter experts in bloggen, niet in recht, dus controleer de lokale wetten en regels in uw land voordat u PDF's gaat verkopen.

Kan ik PDF's verkopen op Amazon?

Ja, u kunt PDF's verkopen op Amazon. Met name PDF's van e-books en korte verhalen verkopen goed in de Amazon Kindle store.

Het is dus veel beter om rechtstreeks via uw eigen productwebsite te verkopen. Dit betekent dat u 100% van de winst krijgt en dat u elk aspect van uw e-commerce bedrijf onder controle heeft.

Kan ik PDF's verkopen op Etsy?

Ja, net als Amazon is Etsy een betrouwbare marktplaats voor de verkoop van PDF's. Met name PDF's op het gebied van kunst en ambacht, zoals naaipatronen en printables voor kinderen, verkopen goed op Etsy. Maar net als Amazon neemt Etsy ook een deel van uw verkoop voor zijn rekening.

De transactiekosten op Etsy zijn 6,5% plus porto-, verpakkings- en cadeauverpakkingskosten. Je betaalt ook een vergoeding voor elk product dat je aanbiedt. Als je je winst wilt maximaliseren en volledige controle over je verkoop wilt hebben, dan is de beste optie om via je eigen website te verkopen.

Hoeveel geld kunt u verdienen met de verkoop van PDF's?

Het hangt er echt vanaf welke PDF's u verkoopt en hoeveel u ervoor vraagt. Als u hoogwaardige bronnen verkoopt, zoals white papers en sectorrapporten, kunt u meer dan $1000 per maand verdienen.

Evenzo verkopen knutselsjablonen en naaipatronen goed op sites als Etsy, en als u genoeg sjablonen op uw site hebt staan, kunt u gemakkelijk een fulltime inkomen verdienen. Hoeveel u verdient, hangt vooral af van hoe goed u uw PDF op de markt brengt en van de kwaliteit van uw bronnen.

Laatste gedachten

Dus daar heb je het - een volledig overzicht van precies hoe je PDF-bestanden online kunt verkopen. PDF's verkopen kan een geweldige keuze zijn om een online inkomen te verdienen, en het kan ook worden gebruikt om het verkeer dat je al op je websites of blogs krijgt te gelde te maken.

Als u nieuwsgierig bent naar hoe u kunt beginnen met de verkoop van andere soorten digitale producten, bekijk dan zeker onze andere gidsen:

 • Hoe Lightroom-voorinstellingen verkopen

Misschien vindt u ook ons artikel over ideeën voor bijbaantjes nuttig, als u een ander soort bedrijf wilt beginnen, of ons artikel over de top trending producten om online te verkopen, als u verschillende soorten producten wilt verkopen.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.