Hoe u uw 9-5 grind te dumpen en toetreden tot de gelederen van Solopreneurs

 Hoe u uw 9-5 grind te dumpen en toetreden tot de gelederen van Solopreneurs

Patrick Harvey

Het alarm op je telefoon gaat af.

Tijd om op te staan, te douchen, een bagel en koffie voor onderweg te pakken, en naar het werk te rijden.

Het lijkt alsof je elke dag op de automatische piloot werkt. Je hoeft niet na te denken - gewoon doen.

Voor veel mensen is een traditionele baan van 9 tot 5, hoe zeker ook, niet wat zij zich hadden voorgesteld toen zij ervoor tekenden.

Je krijgt misschien maar twee weken vakantie; het loon is slecht, de mensen zijn een stelletje roddelaars en het werk - nou ja, laten we zeggen dat je niet echt Ik heb nodig. je diploma om te doen wat je doet.

Steeds meer mensen beginnen af te stappen van een voltijdse baan, vooral millennials. Opklimmen naar de top in een bedrijf is geen verwacht carrièrepad meer.

In plaats daarvan zien millennials freelancen, een eigen bedrijf beginnen of je eigen bedrijf laten groeien vaak als de nieuwe norm.

Meer dan 50 miljoen Amerikanen kiezen voor freelancen, dat is bijna 34% van alle werknemers.

Zeven jaar geleden vormden zij slechts 15% van de beroepsbevolking. En het zal alleen maar blijven stijgen naarmate meer mensen zich bewust worden van de vrijheid die een zelfstandige biedt.

Je zit vast.

Terwijl elke dag voorbij rolt, kun je niet wachten tot het weekend, zodat je niet meer aan je werk hoeft te denken. Geen baas meer die in je nek blaast, geen vooraf afgesproken pauzes meer en zeker geen lange pauzes meer.

Je leeft voor het weekend. Je weet dat je deze baan niet meer wilt, maar je zit vast.

Of je nu je baan wilt opzeggen om meer te reizen, om iets nieuws te proberen, of als je je gewoon verveelt of ongelukkig bent met wat je doet, je wilt eruit, maar je weet gewoon niet hoe.

Wat doe je?

Hoe kun je je stabiele en zekere baan opgeven voor een leven vol werk? En kun je wel leven van freelancen?

Laten we eens kijken hoe Colin Newcomer, een copywriter en freelance schrijver, zijn baan opzegde en de sprong naar het solo-ondernemerschap maakte:

Ik denk niet dat ik een typische reis naar freelancen heb. Van mijn 17e tot mijn 24e was ik zelfstandige dankzij een grafisch t-shirt blog dat ik op de middelbare school lanceerde. Toen, rond mijn 25e, besloot ik een "echte baan" te nemen bij de Vietnamese versie van Google (klonk leuk!).

Weet je hoe graag de meeste mensen de vrijheid van zelfstandig ondernemerschap zouden willen hebben? Ja - ik was het tegenovergestelde. Ik wilde proberen hoe het was om de standaard 9-5 te werken. Bespot me niet te veel - ik was nieuwsgierig.

De tevredenheid in mijn baan duurde...9 maanden. Toen realiseerde ik me dat ik gek was! En dus begon ik mijn reis terug naar zelfstandig ondernemerschap uit te stippelen. Maar deze keer, in plaats van internet marketing, ging ik freelance schrijven. En aangezien WordPress en digitale marketing mijn ervaring waren, leken die schrijfniches de voor de hand liggende keuze.

Ik zei tegen mezelf dat zodra ik met freelance schrijven evenveel verdiende als met mijn baan, ik kon stoppen (ik geef toe dat dit gemakkelijker is als je in Vietnam woont en een gelijkwaardig salaris verdient).

Dat was klote. Ik werkte van 10 tot 19 uur, kwam thuis, at en werkte tot 23 uur aan mijn freelance werk. Maar ik was vastbesloten om me nooit wanhopig te voelen voor freelance werk. En ik dacht dat de beste manier om dat te bereiken was om te wachten met het opzeggen van mijn baan totdat ik mezelf kon onderhouden met freelancen.

Gelukkig duurde dat maar minder dan 2 maanden. Tegen de tijd dat ik mijn opzegtermijn van 30 dagen bij mijn baan had uitgezeten, verdiende ik al het drievoudige van mijn salaris met freelancen alleen. Dat was in september 2016. Sindsdien zijn de zaken alleen maar beter geworden. In maart 2017 heb ik een persoonlijke mijlpaal voor inkomen bereikt en ik heb een gestage stroom werk zonder dat ik nog klanten hoef te werven.

Zijn verhaal is vergelijkbaar met dat van veel andere freelancers die hun baan opgaven en besloten die financiële onafhankelijkheid te krijgen waarnaar ze zo verlangden.

Als uw zorg is dat u uw inkomen uit uw dagtaak niet kunt vervangen door freelancen, moet u zich daar niet door laten tegenhouden. Het is mogelijk en Brent Jones is geen uitzondering.

Volgens een onderzoek van de Freelancers Union en Elance-oDesk verdient 77% van de freelancers evenveel als in hun vorige baan en 42% zegt zelfs meer geld te verdienen.

Oké.

Hoewel dit bericht vooral gaat over het verlaten van je 9-5 baan, laten we snel een ander scenario onderzoeken.

Kun je de 9-5 sleur helemaal vermijden? Het korte antwoord is ja!

Dit is hoe Jason Quey van The Storyteller Marketer zijn sprong naar het zelfstandig ondernemerschap maakte:

Sommige mensen gaan naar de universiteit, halen een diploma, vinden een leuk betaalde baan en proberen dan te ontsnappen aan de 9-tot-5.

Anderen gaan naar de universiteit, vallen uit en beginnen een miljoenenbedrijf.

Ik deed alles verkeerd.

Ik ging in de winter van 2009 naar de Bijbelstudie. Zoals de meesten van mijn leeftijd, had ik slechts een flauw vermoeden wat ik wilde doen. En na mijn afstuderen was ik niet veel dichter bij het idee wat God wilde dat ik zou doen.

Na jaren af en toe goederen op eBay te hebben verkocht, stuitte ik op een koopje: een paar Nike schoenen met 25% korting.

Maar in plaats van ze te kopen, naar mijn huis te sturen, de schoenen te verkopen en dan te riskeren dat ze wel of niet zouden verkopen, besloot ik iets anders te doen. Ik zette het artikel op eBay, wachtte tot de schoenen verkocht waren en verzond de schoenen prompt naar de koper. 5 dagen later werkte het als een zonnetje.

Toen de verkoop begon, besefte ik dat ik niets wist over het runnen van een bedrijf. Ik ging tenslotte naar de Bijbelschool.

Dus bestudeerde ik elk marketingartikel dat ik kon vinden. Wat ik pas later leerde, is dat er een grote kloof bestaat tussen wat je online leest en wat je in de praktijk leert. Met leunstoelmarketeers kom je niet verder.

Ik lanceerde The Storyteller Marketer, na zeven mislukte blogs daarvoor.

Hoe wist ik dat het een go-to blog over influencer marketing zou worden? Dat wist ik niet. In feite is het grootste deel van mijn blog in de loop der tijd drastisch veranderd door te doen, in plaats van alleen maar te lezen.

Het grootste verschil was dat ik een halfbakken promotieplan had. In tegenstelling tot, je weet wel, gewoon posten op de leegte van Facebook en blindelings hopen dat iets zou werken.

Later ging ik werken voor Sujan Patel. Die band met Sujan gaf me later nieuwe mogelijkheden om in contact te komen en te werken met vele andere marketeers. Ik zou niet zijn waar ik nu ben zonder voor hem te werken.

Er zijn veel dingen waarvan ik wilde dat ik ze over kon doen. Maar die pijnlijke lessen hebben me gemaakt tot wie ik nu ben.

Als je niets anders leert van mijn gebazel, onthoud dan dit: actie verslaat perfectie.

Terwijl ik dit schrijf, kan ik een paar klanten ophalen.

In plaats van meteen met een perfect verkoopsysteem te komen, besloot ik potentiële klanten een systeem aan te bieden om hen in een jaar tijd van 0 naar 50.000 bezoekers per maand te krijgen.

Er zijn genoeg verkoopblogs te lezen om mijn prospectievaardigheden te verbeteren.

Er zijn genoeg Youtube filmpjes die ik zou kunnen bekijken om mijn presentatievaardigheden te verbeteren.

Er zijn genoeg boeken, podcasts en cursussen om je alles te vertellen wat je nodig hebt.

Maar je hebt niet meer informatie nodig. Wat je nodig hebt is handelen naar die informatie.

In welke positie u zich nu ook bevindt, hier is een gids om die omschakeling zo naadloos mogelijk te laten verlopen:

1. Stel een tijdschema op

De sprong maken van een fulltime werknemer naar een fulltime freelancer is een grote stap. Om het tastbaarder te maken, stel je een tijdschema op van wanneer je van plan bent de overgang te maken. Dit kan je helpen verantwoordelijk en gemotiveerd te blijven voor als het even tegenzit.

Het is een goed idee om een concrete datum vast te stellen, zodat je je baas je toekomstplannen kunt laten weten.

Dit is wat Jeffery Trull, een copywriter en inhoudsstrateeg, deed voordat hij de sprong naar freelancen maakte,

Ik ben volledig op mijn eigen voorwaarden vertrokken. Mijn baas wist eigenlijk al lang van tevoren dat ik in mei 2012 zou vertrekken, en ik heb haar ongeveer een maand van tevoren mijn laatste dag officieel meegedeeld.

Op 25 mei liep ik voor de laatste keer de deur uit en keek nooit meer om.

Bij het bepalen van uw tijdschema moet u niet alleen rekening houden met uw financiële plaatje, maar ook met de manier waarop u uw baan gaat verlaten. Gaat u er meteen mee stoppen of - als dat een optie is - geleidelijk over?

Een paar dingen om rekening mee te houden zijn:

  • Hoe zullen uw uitgaven veranderen als u uw baan opzegt? U kunt bijvoorbeeld besparen op benzine en woon-werkverkeer, maar u kunt meer kwijt zijn aan ziektekostenverzekering.
  • Is uw bedrijf geïnteresseerd in het behouden van u als parttime consultant? Dit kan het bedrijf helpen bij de overgang en u voorzien van een gegarandeerd inkomen terwijl u navigeert in de levensstijl van solopreneur.

2. Een doel voor ogen hebben

Iedereen kiest er om verschillende redenen voor om zijn baan op te zeggen en als zelfstandige aan de slag te gaan. Nadat u een tijdschema hebt opgesteld voor het moment waarop u van plan bent uw baan op te zeggen, stelt u het grote doel vast dat u in dat tijdsbestek wilt bereiken.

Carrie Smith, een freelance expert, deed dit voordat ze haar baan als boekhouder/bedrijfsaccountant opgaf.

Ik wilde het inkomen uit mijn dagtaak vervangen en tegelijkertijd de vrijheid en flexibiliteit hebben om vrij te nemen wanneer ik maar wilde. Geen toestemming meer vragen !

En in drie maanden tijd kon ze haar grote doel bereiken!

Een groot doel hebben helpt je niet alleen om gefocust te blijven, maar het verhoogt ook je motivatie en je prestaties.

Als je voor jezelf begint te werken, heb je niet dat iemand anders je vertelt wat je moet doen. Dus, door een groot doel te stellen en je er al vroeg aan te houden, zal het je alleen maar helpen om je de vaardigheden te geven die je nodig hebt om te slagen als je de sprong naar het zelfstandig ondernemerschap maakt.

3. Plan het uit

Door uit te zoeken wat je doel is en hoe lang je denkt dat het zal duren om het te bereiken, is het volgende deel het vastleggen van de stappen die je gaat nemen om je einddoel daadwerkelijk te bereiken.

Zie ook: De beste MailChimp alternatieven voor 2023 (vergelijking)

Laten we eens kijken naar drie stappen die toekomstige freelancers in hun plan moeten opnemen:

Onderzoek wat u wilt doen

De snelste manier om uw doel te bereiken - als het een inkomensdoel is - is gebruik te maken van uw eerdere werkervaring.

Alexa Mason, een freelance schrijfster, gebruikte haar werkverleden om snel kwalitatieve schrijfopdrachten binnen te halen toen ze voor het eerst de overstap maakte naar het zelfstandig ondernemerschap.

De eerste paar fatsoenlijk betaalde freelance blogging jobs die ik kreeg waren gerelateerd aan verzekeringen. Niet omdat ik graag over verzekeringen schreef, maar omdat ik toen verzekeringsagent was en de terminologie begreep.

Veel freelancers gebruiken de kennis die ze in hun beroep hebben opgedaan om de overgang naar freelancen te vergemakkelijken, terwijl anderen hun passie gebruiken om hun reis als freelancer te beginnen.

Ashlea Wheeler, reisblogger en creatief, had genoeg van haar baan als receptioniste. Ze ging van de ene baan naar de andere totdat ze er genoeg van had.

Ze besloot de touwtjes in handen te nemen en een Etsy shop te beginnen met DIY printables.

Dit idee sloeg heel snel aan - binnen een maand of twee had ik mijn eerste verkoop, dus vanaf dat moment haalde ik inspiratie van Pinterest, tijdschriften en trouwblogs om nieuwe ontwerpen voor DIY drukbaar briefpapier te maken voor mijn winkel.

Zodra u weet wat u wilt aanbieden, begint u met onderzoek naar de sector en kijkt u naar andere bedrijven in de ruimte om er zeker van te zijn dat het een levensvatbare optie is en dat u ervan kunt leven.

Bepaal uw tarief

De hele bedoeling van een solopreneur is om de vrijheid te hebben om te reizen of te stoppen met werken om 2 uur 's middags. Het betekent niet dat je 18+ uur per dag moet zwoegen om rond te komen.

Dit gezegd zijnde, komt het vaststellen van uw tarief zodat u comfortabel kunt leven in fasen.

Eerder leerden we over het verhaal van Brent Jones. Hij vertelde dat hij voor heel weinig geld werkte toen hij zijn eigen bedrijf begon. Hij wist dat hij zich online moest bewijzen door elke baan aan te nemen die op zijn pad kwam.

Het uitvoeren van kleine hoeveelheden werk in ruil voor een getuigenis of een verwijzing - vooral als je net begint - kan je helpen die zo belangrijke staat van dienst en klantenbestand op te bouwen.

Zie ook: Hoeveel YouTube-abonnees heb je nodig om geld te verdienen in 2023?

Je werkt niet gratis; je werkt alleen voor iets anders dan contant geld.

Met die eerste paar projecten en het sociale bewijs dat daarbij hoort, kunt u uw geloofwaardigheid als expert in uw vakgebied alleen maar vergroten, waardoor uw tarief stijgt.

Wees niet bang om te vragen wat je waard bent - reken zeker meer dan je zou verdienen als je hetzelfde werk als werknemer zou doen.

Laten we zeggen dat je in je oude baan 40 dollar per uur verdiende om een bepaalde taak uit te voeren. Denk je echt dat je werkgever de klant datzelfde tarief in rekening bracht? Echt niet. Ze rekenden hen waarschijnlijk het drievoudige!

Je bent nu zowel de werkgever als de werknemer, dus je moet je gedragen.

Faal snel

Wat als je de sprong waagt om freelancer te worden en drie maanden later ontdekt dat er geen markt is voor je dienst?

Of kom je erachter dat de sector waarin je actief bent - misschien is het schrijven, ontwerpen, coachen of blog management - gewoon de rekeningen niet betaalt?

Als je uiteindelijk faalt, faal dan snel. Accepteer dat je moet veranderen wat je doet en ga naar het volgende.

Als plan A niet werkt, ga dan naar plan B of zelfs plan C. Dit kan betekenen dat je weer aan het werk gaat. Het is niet ideaal, vooral als je het veeleisende werkschema bij je vorige baan haatte, maar het hoeft niet voor altijd te zijn.

Of het zou kunnen betekenen dat je overgaat op iets anders dat winstgevender is.

U kunt zich inschrijven voor een cursus of een coach of mentor inhuren om uw bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Dit kan u meer vaardigheden geven die u kunt toevoegen aan uw lijst van diensten, waardoor uw portefeuille wordt gediversifieerd en u meer consistent werk krijgt.

Dit is wat Kristen Larsen op Geloof in een budget Ze begon haar budget blog om te documenteren hoe ze in 2014 uit de schulden kwam.

Pas begin 2015 werd ze serieus en schreef ze zich in voor een cursus bloggen. Dit leidde tot het maken van een product en het opstarten van haar diensten voor Pinterest-beheer en afbeeldingen.

Ik moet Elite Blog Academy nageven dat zij het vuur onder mij aanwakkerde. Ik volgde deze 12-weekse cursus afgelopen voorjaar en het hielp mijn blog van ongeveer 1.000 bekeken pagina's per maand naar 160.000 bekeken pagina's tegen het einde van het jaar. .

Laten we zeggen dat uw websiteontwerpbedrijf u geen consistente inkomsten oplevert. Verander het en bied grafische ontwerpdiensten aan voor banners voor sociale media, afbeeldingen voor blogposts, infographics of eBook-covers.

4. Doe het eerst als bijverdienste.

Om het risico van mislukking te minimaliseren, breken de meeste mensen door in het solo-ondernemerschap door bij te klussen terwijl ze nog een fulltime baan hebben. Zo kun je proberen je hand op te houden en klanten binnen te halen, terwijl je je niet volledig hoeft in te zetten.

Door in je vrije tijd te freelancen of aan je Etsy shop producten te werken, kun je zien of je dit ook echt fulltime kunt doen.

Maar wees gewaarschuwd, dit geeft niet altijd een getrouw beeld. Als je de luxe hebt van een gegarandeerd inkomen uit je baan om op terug te vallen, ga je dan echt alles geven om succesvol te zijn met freelancen? Luiheid en uitstelgedrag kunnen je drang om zeep helpen nog voordat het begonnen is.

Ook ben je als side hustler nog steeds verantwoordelijk voor administratieve taken, papierwerk, facturering en facturatie, en het beheren van verkoop of projecten - iets wat misschien nieuw voor je is. Dit kan een enorm tijdverlies zijn als je maar weinig tijd hebt.

Met deze nieuwe functies leert u misschien dat dit precies is wat u wilt doen, of u leert dat het te overweldigend is om verantwoordelijk te zijn voor elk aspect van het runnen van een bedrijf.

Voor veel mensen echter helpt side hustling hen op weg met branding, netwerken en het verdienen van neveninkomsten. Dit maakt de sprong naar fulltime freelancer gemakkelijker.

Dit is wat Kali Hawk, een freelance schrijver en content marketeer, deed voordat ze fulltime aan de slag ging met haar digitale bedrijf.

In november 2013 solliciteerde ik terloops op een paar schrijfopdrachten die ik vond op sites als Problogger... In december van datzelfde jaar kreeg ik van bijna elke lijn die ik uitzette wel iets te horen... In januari 2014 begon ik lager betaalde opdrachten te laten vallen om plaats te maken voor betere kansen en beter betaalde aanbiedingen... Ik ben nog steeds een beetje verbijsterd dat alles zo snel ging, en in drie maanden ging ik van 0 dollar verdienen met mijn schrijfvaardigheden naar meer dan 2000 dollar... (mijn neveninkomsten van januari).

Verwante lectuur: 50+ Side Hustle ideeën die je kunt gebruiken om extra geld te verdienen.

5. Begin met opslaan

Met het extra inkomen dat u uit bijverdiensten ontvangt, kunt u een buffer opbouwen voor wanneer u uw baan opzegt om dit voltijds te doen.

Hoeveel moet je sparen?

Volgens deskundigen is de norm om drie tot zes maanden van je inkomen te sparen om rekening te houden met eventuele noodgevallen, trage werkperiodes en klantenverlies. Voor freelancers met verplichtingen zoals een gezin of een hypotheek is de aanbeveling echter om zes tot twaalf maanden aan uitgaven te sparen.

Dus, voor al het geld dat u verdient met uw nieuwe bedrijf, zet het op een aparte spaarrekening.

Jessica Hanna, een freelance schrijfster, werkt momenteel fulltime en schrijft daarnaast. Ze heeft een plan om genoeg geld te sparen voordat ze de sprong waagt.

Mijn doel is om 6 maanden salaris opgespaard te hebben voordat ik dat doe, zodat ik mijn partner en mezelf geen onnodige stress en risico's opleg. Het is mijn belangrijkste bepalende factor geworden wanneer ik mijn voltijdse baan verlaat voor het freelancen.

6. Maak de sprong

Je bent nu aan het jongleren met je fulltime werk en je side hustle. De tijd die je oorspronkelijk had vastgesteld om je grote doel te bereiken nadert snel.

Voordat je je ontslag indient, zijn hier een paar dingen die je in orde moet hebben voordat je de banden met je werkgever verbreekt en je bijbaantje een fulltime status krijgt.

Zorg vooraf voor voldoende klanten

Hoeveel optredens of projecten heb je nodig om je veilig genoeg te voelen om je baan voorgoed op te zeggen? Je hebt genoeg inkomen gespaard voor rustige periodes, dus nu moet je kijken of de klanten die je hebt je in staat stellen om je uitgaven te dekken - en dan nog wat - elke maand.

Heb een plan om meer klanten te werven

Een solopreneur zijn betekent ook een hustler zijn. Alleen omdat je vaste optredens hebt of regelmatig omzet maakt met je producten of diensten, betekent niet dat alles volgende maand niet kan veranderen.

Het is belangrijk om een strategie te hebben voor wanneer een klant je werk afbreekt of de samenwerking beëindigt.

Gewoonlijk wilt u werken aan het verminderen of elimineren van lager betalende klanten als u ze begint te vervangen door hoger betalende klanten. Dit zal wat tijd vrijmaken en u omhoog brengen in de loonschaal.

Zo wilt u ook uw naamsbekendheid vergroten, zodat prospects u gaan benaderen. Dat kan door een website te hebben voor uw diensten.

Dit is wat Grayson Bell, financieel blogger en WordPress pro deed toen hij zijn WordPress onderhouds- en ondersteuningsdienst opende.

Let op: Een gemakkelijke manier om je eerste klanten te vinden is door gebruik te maken van een van de vele freelance job websites. Bekijk onze lijst van top freelance job websites om aan de slag te gaan.

Uw dag structureren

Zonder een baas die taken aan je delegeert, is het aan jou om elke dag een productieve planning te maken.

Het idee om gewoon te stoppen met werken en koffie te gaan drinken met een vriend is verleidelijk, maar als je niet werkt, verdien je geen geld.

Aan de andere kant begrijpen veel solopreneurs de druk om alles zelf te doen en besteden ze uiteindelijk 50-60 uur per week aan het opbouwen van hun bedrijf.

Daarom is het belangrijk je dag te structureren. Een goed hulpmiddel is de Pomodoro techniek.

Dit is een tijdmanagementhack waarbij u uw dag opdeelt in hypergeconcentreerde werksessies van 25 minuten met pauzes van vijf minuten ertussen. Elk werkblok van 25 minuten heet een Pomodoro en na vier blokken kunt u tot 20 minuten pauze nemen.

Misschien hebt u ook enkele productiviteitstools nodig om uw dag te stroomlijnen en uw inspanningen te maximaliseren.

En voor anderen is in een rustige kamer zitten, mediteren of yoga doen voor het werk genoeg structuur.

Hoe dan ook, besluit hoe u uw dag zult structureren, zodat er weinig afleiding is en de productiviteit hoog is.

Inpakken

Je hebt eindelijk de beslissing genomen om je baan op te zeggen en je leven en financiën in eigen hand te nemen.

Met uw plan op zijn plaats, zult u zich spoedig aansluiten bij andere freelance solopreneurs zoals Brent Jones, Carrie Smith of Grayson Bell.

Het zal een spannende en lonende dag zijn wanneer je eindelijk afscheid neemt van je 9-5 en het nieuwe leven van volledige vrijheid van een werkgever verwelkomt.

Verwante lectuur:

    Patrick Harvey

    Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.