21 beste zoekmachines voor 2023: alternatieven voor Google Search

 21 beste zoekmachines voor 2023: alternatieven voor Google Search

Patrick Harvey

Op zoek naar een alternatief voor Google Search? We hebben een oplossing voor je.

Google mag dan wel de populairste zoekmachine op de markt zijn, maar het is niet de enige. Er zijn tal van alternatieven voor Google Search die u in plaats daarvan kunt gebruiken.

Veel van deze alternatieven voor Google zijn reclamevrij, bieden een aantrekkelijker privacybeleid en geven nog steeds dezelfde hoogwaardige resultaten.

Dus zonder verder oponthoud, hier zijn de beste zoekmachines op de markt!

De 21 beste andere zoekmachines dan Google - samenvatting

 1. DuckDuckGo - Beste alternatief voor Google voor privacy
 2. Bing - Het beste voor het verdienen van punten tijdens het zoeken
 3. Escosia - Het beste voor milieubewuste gebruikers
 4. Neeva - Het beste reclamevrije alternatief voor Google
 5. Yahoo! - Een populair webportaal met een zoekmachine van Bing
 6. YouTube - Het beste voor het zoeken naar video's
 7. CC Search- Het beste voor het vinden van auteursrechtvrije inhoud
 8. Baidu - het beste voor Chinese gebruikers
 9. Swisscows - Beste gezinsvriendelijke zoekmachine
 10. Gibiru - Ongecensureerde privé-zoekmachine zonder retargeting
 11. Startpage - Geeft antwoorden van Google terwijl uw privacy wordt beschermd
 12. Yandex - De nummer één zoekmachine in Rusland
 13. Naver - Een Zuid-Koreaanse zoekmachine met uitgebreide zoekfuncties
 14. AOL - Een van de eerste populaire zoekmachines met een gebruiksvriendelijke interface
 15. Search Encrypt - Een krachtige, privacy-gerichte zoekmachine die gebruik maakt van lokale encryptie
 16. Ask - Een ander populair webportaal en zoekmachine
 17. OneSearch - Het beste voor ongefilterd privé browsen
 18. Wiki.com - Het beste voor het zoeken naar Wikipedia-artikelen
 19. Gigablast - Beste privébrowser met geavanceerde zoekfuncties
 20. Boardreader - Het beste voor het doorzoeken van forums en prikborden
 21. Blackle.com - Beste zoekmachine voor zwarte schermen

#1 - DuckDuckGO

DuckDuckGo is de perfecte keuze als privacy uw grootste zorg is.

Net als Google, biedt DuckDuckGo hun eigen mobiele & desktop browsers. Standaard verzamelt of bewaart deze browser geen persoonlijke informatie.

Met DuckDuckGo hoeft u zich geen zorgen te maken dat gewetenloze bedrijven uw surfgedrag en persoonlijke informatie gebruiken om u te benaderen met reclame-inhoud. U kunt ook gerust zijn in de wetenschap dat geen van uw financiële deals worden opgeslagen bij het voltooien van online transacties.

Let op: Sinds ik dit bericht voor het eerst schreef, heeft DuckDuckGo een controverse doorgemaakt over een deal met Microsoft die het gebruik van trackers toestond. Hoewel het platform nog steeds gericht is op privacy, is het niet zo privé als ons allemaal werd voorgehouden. Ik zou dus tot voorzichtigheid manen als privacy uw hoogste prioriteit is. Als u meer wilt weten over de staat van deze zoekmachine, kunt u ook het volgende lezenbekijk Startup Bonsai's overzicht van DuckDuckGo statistieken.

#2 - Bing

Bing is na Google de populairste zoekmachine en is standaard geïnstalleerd op de meeste Windows- en Microsoft-apparaten. Net als Google heeft Bing een krachtig algoritme waarmee u snel en gemakkelijk vindt wat u zoekt.

Wat Bing uniek maakt, is dat je tijdens het browsen punten kunt verzamelen die je kunt uitgeven in Microsoft- en Windows-winkels.

#3 - Ecosia

Wist u dat Google-zoekopdrachten een CO2-voetafdruk hebben? Alle serverbronnen die worden gebruikt om uw zoekopdrachten te voeden, dragen bij aan de CO2-uitstoot. Ecosia wilde dat probleem aanpakken en bracht daarom zijn eigen milieuvriendelijke zoekmachine uit.

Ze gebruiken niet alleen servers die draaien op 100% hernieuwbare energie, maar ze gebruiken ook de inkomsten uit zoekopdrachten van gebruikers om bomen te planten en non-profitorganisaties te steunen. Ecosia plant een nieuwe boom voor elke 45 zoekopdrachten (gemiddeld).

Ze verkopen uw gegevens ook niet aan adverteerders en gebruiken geen trackers van derden. Als u om het milieu geeft en wilt dat uw zoekopdrachten op internet naar een goed doel gaan, dan is Ecosia de zoekmachine voor u.

#4 - Neeva

Als je een hekel hebt aan Google-advertenties bovenaan de pagina met zoekresultaten, probeer dan Neeva. Neeva is een advertentievrije zoekmachine, ontwikkeld door topmensen van Google die een tweede kans wilden om iets te maken "dat niet is aangetast door alles wat de eerste keer fout ging".

Het algoritme en de privacyfuncties zijn top, en je ziet nooit advertenties. Het enige probleem is dat het niet gratis is. Neeva kan niet vertrouwen op inkomsten van adverteerders om zijn bedrijfsmodel te financieren, dus vragen ze gebruikers 4,95 dollar per maand.

Als u dat nog niet wilt betalen, kunt u zich ook aanmelden voor een gratis proefversie en zien hoe het zich verhoudt tot andere zoekmachines.

#5 - Yahoo!

In de begindagen van het internet was Yahoo! een van de populairste zoekmachines met een marktaandeel van 36,7% in 2001. Helaas is dat sindsdien gedaald tot slechts 1,64% omdat Google de markt domineert.

Yahoo! blijft echter een goed alternatief voor Google. Tegenwoordig wordt het aangedreven door Bing, wat betekent dat je dezelfde resultaten ziet als Bing, maar de interface is een beetje spannender.

De Yahoo! homepage is een compleet webportaal waarmee u veel meer kunt doen dan alleen zoeken. U kunt het laatste nieuws bijhouden of uw mail checken vanaf dezelfde plek, wat het een geweldige homepage voor uw browser maakt.

#6 - YouTube

Veel mensen beschouwen YouTube als een sociale mediasite, maar het is eigenlijk de op één na grootste zoekmachine ter wereld.

In tegenstelling tot Google is YouTube een zoekmachine voor alleen video's. Het helpt je niet om blogberichten en informatieve artikelen te vinden, maar als je op zoek bent naar video-inhoud, is er geen betere optie. En tegenwoordig is er een video voor zowat alles wat je wilt weten.

Er zij echter op gewezen dat YouTube eigendom is van Google Inc, dus als je het bedrijf als geheel bekritiseert, is het misschien niet de juiste keuze voor jou.

Zie ook: Wincher Review 2023: De meest nauwkeurige Keyword Rank Tracker die er is?

#7 - CC Zoeken

CC Search is een zoekmachine ontworpen om gemakkelijk auteursrechtvrije inhoud te vinden voor gebruik in je projecten. Het haalt resultaten van platforms als Flickr en Soundcloud en toont alleen resultaten die onder een Creative Commons-licentie vallen.

Als je op zoek bent naar een afbeelding voor je ontwerpen, of een muzieknummer voor je YouTube-video's, probeer dan CC Search.

#8 - Baidu

Baidu is de nummer één zoekmachine van China en de vierde meest populaire zoekmachine wereldwijd. De Chinese regering blokkeert Google in het land, zodat burgers in plaats daarvan zijn aangewezen op Chinese zoekmachines zoals Baidu.

De interface is in het Chinees geschreven en er worden vrijwel alleen Chinese zoekresultaten getoond, dus als u de taal niet spreekt, is het waarschijnlijk niet de juiste keuze voor u. Als u echter op zoek bent naar Chinese inhoud, kan het de moeite waard zijn om te kijken.

#9 - Swisscows

Swisscows' USP is zijn gezinsvriendelijke filters en privacyfuncties. Het verkoopt zichzelf als een gezinsvriendelijke zoekmachine en filtert geweld en pornografie goed uit. Het biedt ook volledige privacy en verzamelt, bewaart of traceert nooit gebruikersgegevens.

Het AI-zoekalgoritme van Swisscows lijkt veel op dat van Google: het probeert de context van uw zoekopdracht te begrijpen om de beste, meest nauwkeurige resultaten te kunnen bieden.

#10 - Gibiru

Gibiru is een krachtige zoekmachine die zich richt op mensen die zich zorgen maken over censuur en online privacy. Ze beweren te opereren "buiten de censuurbel van Big Tech" en geven zoekers toegang tot de informatie die ze zoeken met volledige privacy.

Zij verkopen geen gegevens aan adverteerders of ondersteunen geen retargeting-advertenties en werken in plaats daarvan met een inkomstenmodel dat uitsluitend op commissie is gebaseerd.

#11 - Startpagina

Startpage wordt aangedreven door Google, wat betekent dat u dezelfde top-notch zoekresultaten krijgt.

Maar, in tegenstelling tot Google, zal het uw zoekgeschiedenis niet bijhouden of opslaan. Het biedt ook een URL generator en proxy service.

#12 - Yandex

Yandex is het Russische antwoord op Google.

Het wordt gebruikt door meer dan 45% van de internetgebruikers in het land en is ook populair in landen als Wit-Rusland, Turkije en Oekraïne. Het is gemakkelijk te gebruiken, snel en accuraat.

#13 - Naver

Naver wordt wel 'de Google van Zuid-Korea' genoemd.

Het is een online zoekplatform dat uitgebreide zoekfuncties biedt, zoals de mogelijkheid om resultaten uit verschillende categorieën samen te voegen en op dezelfde pagina weer te geven.

#14 - AOL

AOL is nog een van de vroege pioniers van het zoeken op internet.

Net als Yahoo is het niet alleen een zoekmachine, maar een compleet webportaal met nieuws, weer, e-mail en meer op één pagina. Hun zoekfunctie heet AOL Search en wordt aangestuurd door Bing.

#15- Search Encrypt

Search Encrypt is een privacyvoorwaartse browser die lokale versleuteling gebruikt om te voorkomen dat gebruikersinformatie wordt opgeslagen en gevolgd.

Search Encrypt is een krachtige zoekmachine die resultaten verzamelt van verschillende partnernetwerken om de beste resultaten te bieden. Als u op zoek bent naar een privébrowser met krachtige zoekmogelijkheden, zou dit het kunnen zijn.

Zie ook: Podia Review 2023 - De voor- en nadelen die u moet weten

#16 - Vraag

Ask is een andere zoekmachine die al bestaat sinds het tijdperk van Google. Vroeger bekend als Ask Jeeves, was het de plaats bij uitstek om antwoorden te vinden op lange vragen.

Het hedendaagse Ask.com werkt echter op een vergelijkbare manier als Google. Het biedt u resultaten voor uw zoekopdrachten en enkele verwante zoekopdrachten om u te helpen meer te weten te komen over de door u gekozen onderwerpen.

De homepage van Ask.com biedt ook nieuwsupdates, wat altijd een leuke toevoeging is als je erover denkt om het als je standaardbrowser in te stellen.

#17 - OneSearch

OneSearch is een andere geweldige zoekmachine voor particulieren en bedrijven die hun zoekopdrachten veilig willen houden. Elke zoekopdracht op OneSearch is privé en gecodeerd, wat betekent dat uw informatie veilig is voor cybercriminelen en marketeers.

Een ander voordeel van het gebruik van Onesearch is dat cookies en informatie uit de browsegeschiedenis geen invloed hebben op uw zoekresultaten. Al uw resultaten zijn ongefilterd, wat betekent dat u toegang heeft tot alle informatie die er is.

#18- Wiki.com

Wiki.com is een browser waarmee u snel en efficiënt kunt zoeken in 's werelds grootste internetencyclopedie. Met meer dan 6.384.950 artikelen is het niet altijd eenvoudig om op Wikipedia te vinden wat u zoekt.

Met Wiki.com kun je echter Wikipedia-pagina's doorzoeken en in een paar klikken de exacte resultaten vinden die je zoekt. Er zijn ook opties om je zoekopdrachten te filteren op alle wiki's, personenwiki's, encyclopedieresultaten en meer.

#19 - Gigablast

Gigablast is een privacygerichte browsing-optie die geen van uw persoonlijke gegevens opslaat om te worden gebruikt voor marketingdoeleinden. Hoewel de visuele aspecten van Gigablast nogal ouderwets zijn, is het nog steeds een krachtig en effectief alternatief voor Google.

Het beschikt over een aantal geavanceerde zoekopties waarmee u uw zoekopdrachten kunt filteren en de best mogelijke informatie kunt vinden. U kunt ook nieuws, afbeeldingen en meer zoeken met de Gigablast-browser.

#20 - Boardreader

Soms is het beter om echte meningen van gebruikers te krijgen dan te zoeken in advertenties en bedrijfspagina's op Google, en dat is waar Boardreader om de hoek komt kijken. BoardReader is een zoekmachine ontworpen voor Reddit-liefhebbers en iedereen die forumantwoorden verkiest boven algemeen zoeken.

Wanneer u een zoekopdracht in Boardreader invoert, zal het algoritme webbulletins en discussieforums afspeuren om antwoorden van echte gebruikers te vinden. Wanneer u een zoekopdracht uitvoert, krijgt u de meest relevante forumberichten te zien, plus informatie over op welk forum de opmerkingen zijn gemaakt en wanneer.

#21 - Blackle

Blackle is een energiebesparende zoekmachine die wordt aangedreven door Google. Dat betekent dat u dezelfde nauwkeurigheid van zoekresultaten krijgt als Google, maar u bespaart wellicht energie dankzij de zwarte achtergrond van de startpagina van de browser.

Als u met Blackle zoekt, kunt u precies zien hoeveel wattuur energie wordt bespaard door andere gebruikers wereldwijd. Als u graag kleine veranderingen wilt doorvoeren om milieuvriendelijker te worden, is Blackle misschien de browser voor u.

Het beste Google-alternatief voor uw surfbehoeften kiezen

Daar heb je het - 21 andere zoekmachines dan Google die je kunt gebruiken.

Weet je niet zeker welke je eerst moet proberen? Dit is wat we je aanraden:

 • Gebruik DuckDuckGo als u zich zorgen maakt over privacy. Het zal geen persoonlijke gegevens verzamelen of opslaan.
 • Probeer Bing als u punten wilt verdienen voor uw zoekopdrachten. U verdient Microsoft Rewards-punten die u kunt inwisselen voor prijzen.
 • Bekijk Ecosia als u om het milieu geeft. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor Google dat de inkomsten uit uw zoekopdrachten gebruikt om bomen te planten.

Succes met zoeken!

Verwante lectuur: De beste Google Analytics-alternatieven om uw verkeer te volgen.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.