8 Beste Patreon Alternatieven & Concurrenten voor 2023 (Vergelijking)

 8 Beste Patreon Alternatieven & Concurrenten voor 2023 (Vergelijking)

Patrick Harvey

Op zoek naar de beste crowdfunding en lidmaatschap platforms zoals Patreon? Bekijk onze roundup van de beste Patreon alternatieven.

Patreon is een superpopulair lidmaatschapsplatform dat makers van inhoud een nette manier biedt om donaties te verzamelen van hun fans en abonnees in ruil voor exclusieve inhoud.

Zie ook: De beste MailChimp alternatieven voor 2023 (vergelijking)

Maar door problemen met censuur en steeds hogere tarieven zijn sommige gebruikers op zoek gegaan naar alternatieven. Gelukkig zijn er een heleboel goede opties.

Zie ook: Hoe u uw 9-5 grind te dumpen en toetreden tot de gelederen van Solopreneurs

In deze post vergelijken we de beste Patreon alternatieven op de markt van dit moment. We onderzoeken hun belangrijkste kenmerken, bespreken hoe ze verschillen van Patreon, en meer.

Klaar? Laten we beginnen!

De beste Patreon alternatieven - samenvatting

TL;DR

    #1 - Podia

    Podia In tegenstelling tot Patreon is Podia een alles-in-één platform waarmee je je eigen website kunt bouwen, betaalde communities kunt opzetten en abonnementen en andere digitale producten kunt verkopen - zonder transactiekosten!

    Een van de problemen met Patreon is dat je je gemeenschap opbouwt op... iemand anders zijn platform. Dit is niet alleen slecht voor het merk, maar het betekent ook dat je beperkte controle hebt en geen echt eigendom van je inkomstenbron. En natuurlijk ben je ook onderworpen aan de transactiekosten van Patreon.

    Daarom is Podia een veel beter alternatief. Met Podia bouwt u uw gemeenschap op en verkoopt u lidmaatschappen op een website die je bezit .

    Net als Patreon kunt u Podia nog steeds gebruiken om uw afgeschermde inhoud voor alleen leden te hosten en vervolgens betaalde lidmaatschappen te verkopen aan fans die u als maker willen steunen.

    Maar het verschil is dat u volledige controle hebt over alles en uw lidmaatschapssite precies kunt instellen zoals u wilt. U kunt uw eigen verschillende planniveaus met verschillende beloningen instellen en zoveel gratis of betaalde plannen maken als u wilt.

    En omdat u eigenaar bent van uw gemeenschap en uw ledenplatform, behoudt u 100% van uw inkomsten. Zolang u zich inschrijft voor een betaald plan, zijn er geen transactiekosten om u zorgen over te maken.

    U kunt rechtstreeks met uw publiek communiceren via de communityfunctie met multimediadiscussies. Leden kunnen alle tekstcommentaren, afbeeldingen, video's, enz. plaatsen.

    Naast lidmaatschappen kunt u op Podia ook andere digitale producten verkopen, zoals online cursussen, digitale downloads, enz.

    Belangrijkste kenmerken

    • Verkoop lidmaatschappen en andere digitale producten
    • Creëer betaalde gemeenschappen
    • Bouw uw eigen makerswebsite
    • Volledige controle en eigendom
    • Integreert met Google Analytics
    • Geen transactiekosten

    Prijzen

    Betaalde podia-plannen zonder transactiekosten beginnen bij $33/maand. Ze bieden ook een gratis plan met 8% transactiekosten.

    Podia gratis proberen

    Lees onze Podia review.

    #2 - Sellfy

    Sellfy is een eenvoudig, gemakkelijk te gebruiken e-commerce platform gebouwd voor makers. Het is een ander geweldig alternatief voor makers die donaties willen verzamelen en hun gemeenschap willen opbouwen via hun eigen website in plaats van een platform van derden.

    U kunt in slechts 5 minuten een prachtige winkelpui op Sellfy bouwen en vervolgens het ontwerp aanpassen aan uw merk en koppelen aan uw eigen domein.

    Vervolgens kunt u digitale abonnementsproducten maken en uw fans toegang bieden tot exclusieve inhoud of andere goodies in ruil voor wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse betalingen.

    Behalve abonnementen kun je op Sellfy ook een heleboel andere soorten producten verkopen, waaronder fysieke en digitale producten, videostreaming en print-on-demand producten.

    De print-on-demand functie is bijzonder nuttig voor ontwerpers, omdat het gemakkelijk is om je eigen aangepaste merch te verkopen aan je fans. Het enige wat je hoeft te doen is ontwerpen uploaden naar producten in Sellfy's fulfillment catalogus en ze toevoegen aan je winkel.

    U hoeft vooraf geen voorraad in te kopen. Wanneer iemand een aankoop doet, zal Sellfy de bestelling voor u afdrukken en bij de klant afleveren, en pas daarna zullen zij u de basiskosten van het product in rekening brengen & fulfillment. U bepaalt uw eigen winstmarges.

    Belangrijkste kenmerken

    • Abonnementen verkopen
    • Print-on-demand uitvoering
    • Alle soorten producten verkopen
    • Video streaming
    • Winkel bouwer

    Prijzen

    Betaalde plannen waarmee u abonnementen & kunt verkopen; onbeperkte producten beginnen bij $22/maand.

    Probeer Sellfy gratis uit

    Lees onze Sellfy review.

    #3 - Buy Me A Coffee

    Koop me een koffie is het beste alternatief voor makers die een eenvoudig platform willen voor het verzamelen van donaties. Het is ongelooflijk makkelijk te gebruiken en in tegenstelling tot Patreon kun je het gebruiken om zowel maandelijkse donaties te accepteren en eenmalige donaties van uw publiek.

    Het uitgangspunt achter Buy Me a Coffee is heerlijk eenvoudig. Je maakt gewoon een aangepaste pagina aan op een subdomein (bijv. buymeacoffee.com/journame), en je publiek kan die bezoeken en je met een paar klikken een koffie kopen (een donatie doen) om je te bedanken voor het maken van geweldige inhoud.

    Als ze een donatie doen, kunnen ze een bericht achterlaten, waarop jij kunt reageren en je waardering kunt laten blijken. In tegenstelling tot Patreon hoeven je supporters geen account aan te maken om een koffie voor je te kopen - ze kiezen gewoon hoeveel koffie ze voor je willen kopen (hoeveel ze willen doneren) en doen de betaling met één klik.

    Als je iets terug wilt bieden, kan dat natuurlijk ook. Net als bij Patreon kun je lidmaatschapsopties instellen en exclusieve inhoud delen met je achterban. Je kunt de 'Extra's'-functie ook gebruiken om digitale producten te verkopen, zoals ebooks, Discord-toegang, Zoom-gesprekken met jou, enz.

    De meeste betaalmethoden worden ondersteund, waaronder krediet, betaalkaart, Apple Pay, Google Pay, PayPal, enz. En wanneer iemand doneert, word je meteen betaald - geen wachttijden van 30 dagen meer!

    Buy Me a Coffee is gratis te gebruiken, maar neemt 5% platformkosten van uw donaties; u houdt 95% van uw inkomsten. Dit is vergelijkbaar met het Lite-plan van PayPal, maar goedkoper dan de Pro & Premium-plannen.

    Leuk weetje: Buy Me a Coffee is het platform dat we gebruiken om donaties in te zamelen. Je kunt onze makerspagina hier bekijken. En natuurlijk, als je de inhoud die we hier bij Blogging Wizard maken leuk vindt en ons een kopje koffie wilt kopen, wordt je steun altijd gewaardeerd!

    Belangrijkste kenmerken

    • Eenmalige betalingen ondersteund
    • Verkoop digitale producten en lidmaatschappen
    • Geen account nodig om te doneren
    • Zeer gemakkelijk te beginnen
    • Concurrerende 5% transactiekosten

    Prijzen

    Aanmelden voor Buy Me a Coffee is gratis, maar er wordt 5% platformkosten van je donaties afgehaald.

    Probeer Buy Me A Coffee Free

    #4 - Ko-fi

    Ko-fi is een ander crowdfundingplatform dat vergelijkbaar is met Buy Me A Coffee. Je kunt het gebruiken als een eenvoudige fooienpot of als een lidmaatschapsplatform. Ze vragen geen vergoeding voor donaties/verkopen, maar wel voor premium functies die Buy Me A Coffee-klanten gratis krijgen.

    Net als Patreon kun je Ko-fi gebruiken om donaties en lidmaatschappen van je fans te accepteren. Je kunt in minder dan een minuut gratis een Ko-fi creatorpagina aanmaken. Stel vervolgens een crowdfundingdoel vast en moedig je publiek aan om je te helpen dit doel te bereiken. Bovendien kun je stimulansen bieden zoals exclusieve content voor supporters en lidmaatschapsprikkels om mensen aan te sporen te doneren.

    Het integreert mooi met Discord, WordPress en Zapier, en je kunt zelfs donatiemeldingen krijgen terwijl je streamt.

    De interface lijkt erg op Buy Me a Coffee. Maar wat Ko-fi anders maakt, is dat het een van de enige platforms is die... echt gratis. Er zijn geen inschrijvingskosten en ze nemen geen deel van uw inkomsten voor het gratis plan.

    Het addertje onder het gras is dat het gratis plan geen premium functies bevat zoals lidmaatschappen of de mogelijkheid om digitale downloads en fysieke producten te verkopen via je online shop.

    Belangrijkste kenmerken

    • Geen transactiekosten voor gratis gebruikers
    • Lidmaatschappen
    • Producten verkopen
    • Doelstellingen voor crowdfunding
    • Waarschuwingen voor donaties

    Prijzen

    Je kunt Ko-fi gratis gebruiken als basis fooienpot. Wil je echter premium functies ontgrendelen, dan moet je upgraden naar het Gold-plan, vanaf $6/maand of 5% transactiekosten. Gold-gebruikers verdienen gemiddeld 7,2x meer.

    Probeer Ko-fi gratis

    #5 - Kickstarter

    Kickstarter Het is waarschijnlijk het bekendste crowdfundingplatform ter wereld. Het is een goed alternatief voor Patreon als je geld wilt inzamelen voor eenmalige creatieve inspanningen, maar het ondersteunt geen lidmaatschappen, dus het is niet geschikt om terugkerende donaties te verzamelen.

    Kickstarter werkt een beetje anders dan Patreon. Het is ontworpen voor makers die geld nodig hebben om een eenmalig project te financieren.

    Wanneer u uw campagne lanceert, schetst u het project dat u probeert te financieren, stelt u een financieringsdoel en een tijdsbestek om het te realiseren (bijv. binnen 60 dagen).

    Als je fans het idee van je project goed vinden, kunnen ze geld toezeggen om het tot leven te helpen brengen. Je backers worden pas aangeslagen als je project het financieringsdoel heeft bereikt. Maar als je je financieringsdoel niet binnen de gestelde tijd bereikt, worden je backers niet aangeslagen en krijg je niets van je donaties. Het is alles of niets.

    Een andere manier waarop Kickstarter verschilt van Patreon is dat het crowdfunders serieus controleert, dus niet iedereen kan zich zomaar aanmelden. Maar als je campagne wordt geaccepteerd en succesvol is, is het mogelijk om enorme bedragen op te halen.

    Kickstarter rekent 5% platformkosten, wat overeenkomt met het instapmodel van Patreon, maar goedkoper is dan de hogere plannen.

    Belangrijkste kenmerken

    • Ideaal voor de financiering van eenmalige creatieve projecten
    • Enorme gebruikersbasis
    • Financieringsdoelstellingen
    • Alles-of-niets model

    Prijzen

    Het is gratis om een campagne op Kickstarter te starten, maar er worden 5% kosten ingehouden op uw totale fondsenwerving, plus PayPal of Stripe betalingsverwerkingskosten.

    Probeer Kickstarter gratis uit

    #6 - Hypage

    Hypage is ergens tussen een link-in-bio tool en een lidmaatschap platform. Het is een goed alternatief voor social media influencers, vooral Instagram. Je kunt het gebruiken om gated community content te creëren, terugkerende lidmaatschappen op te zetten en direct via je link-in-bio pagina aan je publiek te verkopen.

    Instagram laat makers slechts één link promoten in hun accountbeschrijving. Daarom gebruiken veel Instagram-makers link-in-bio tools om landingspagina's te maken om al hun affiliate- en promotielinks onder te brengen. In de kern is dat precies wat Hypage is.

    Maar in tegenstelling tot andere link-in-bio tools, kunt u met Hypage ook donaties en aanvragen rechtstreeks via uw aangepaste landingspagina aannemen. U kunt het zelfs gebruiken om terugkerende lidmaatschappen & andere producten te verkopen, en alleen voor leden bestemde inhoud via uw pagina te delen.

    Het is een twee-in-één oplossing die beide link-in-bio tools zoals Linktree vervangt. en lidmaatschap platforms zoals Patreon in een keurig pakket.

    En het beste deel? Geen transactiekosten op betaalde plannen!

    Belangrijkste kenmerken

    • Maak een link-in-bio landingspagina
    • Sluit uw eigen domein aan
    • Donaties verzamelen
    • Premium content aanbieden
    • Verkoop digitale producten en lidmaatschappen

    Prijzen

    U kunt beginnen met een gratis plan. Betaalde plannen met premium functies & geen transactiekosten beginnen bij $19/maand.

    Probeer Hypage gratis

    #7 - OnlyFans

    OnlyFans is het beste alternatief voor makers van inhoud voor volwassenen. Het is een sociaal platform met abonnement waar fans hun favoriete makers kunnen steunen door een abonnement te kopen dat hen toegang geeft tot exclusieve inhoud.

    Wat OnlyFans onderscheidt van Patreon is het liberale inhoudsbeleid, dat makers toestaat inhoud te verkopen die misschien niet voldoet aan de richtlijnen van de Patreon gemeenschap. Dat omvat ook inhoud voor alleen volwassenen.

    Als zodanig is OnlyFans zeer populair geworden onder makers van inhoud voor volwassenen, en de topverdieners van het platform verdienen elke maand miljoenen dollars.

    Belangrijkste kenmerken

    • Fungeert als een sociaal platform
    • Makers kunnen communiceren met fans
    • Liberaal inhoudelijk beleid
    • Ideaal voor makers van inhoud voor volwassenen
    • Grote gebruikersbasis (hoge vindbaarheid)

    Prijzen

    Aanmelden bij OnlyFans is gratis, maar het platform neemt 20% van je abonnementsinkomsten.

    Probeer OnlyFans gratis uit

    #8 - Mighty Networks

    Machtige netwerken is een krachtig community-platform waarmee u toegang tot online communities kunt verkopen, evenals content zoals online cursussen en livestreams.

    In tegenstelling tot Patreon kun je met Mighty Network een betaalde community opbouwen op je eigen platform met 100% eigendom en totale controle. Het wordt gebruikt door enkele van de grootste YouTubers, waaronder Drew Binsky, Adriene Mishler en meer.

    Mighty Networks biedt ook een aantal geavanceerde community-gerichte functies die je niet op andere platforms vindt. De innovatieve Mighty Effect™-technologie personaliseert bijvoorbeeld de ervaringen van je leden door hun feed te vullen met de meest relevante onderwerpen, groepen, leden, producten, enz.

    Belangrijkste kenmerken

    • Mighty Effect personalisatietechnologie
    • Welkom & Ontdekkingsrubrieken voor nieuwe leden
    • Onbeperkte leden en moderators op alle plannen
    • Volledige zeggenschap over uw gemeenschap
    • Inheemse cursusbouwer
    • Rijke ledenprofielen
    • Livestreaming & native video uploads
    • Geïntegreerde analyses

    Prijzen

    Plannen beginnen bij $33/maand zonder extra transactiekosten. Een gratis proefversie is beschikbaar.

    Probeer Mighty Networks gratis uit

    De voor- en nadelen van Patreon

    Laten we eens kijken waarom Patreon niet noodzakelijkerwijs de beste optie is voor elke maker. Zoals alle platforms heeft het zijn deel aan voor- en nadelen. Hier zijn de belangrijkste die je moet weten.

    Voors

    • Gemakkelijk geld verdienen voor makers Als je een gevestigde influencer of maker bent met veel gepassioneerde fans, biedt Patreon een gemakkelijke manier om je publiek te gelde te maken via crowdfundingcampagnes.
    • Geen voorafgaande kosten In tegenstelling tot sommige andere platforms brengt Patreon geen maandelijkse kosten in rekening, dus je kunt je pagina gratis lanceren. Patreon neemt een deel van je maandelijkse inkomsten aan de achterkant.
    • Model met terugkerende inkomsten Patreon werkt volgens een abonnementsmodel. Patrons verplichten zich tot regelmatige maandelijkse betalingen, zodat je een betrouwbaar maandelijks inkomen hebt in plaats van afhankelijk te zijn van eenmalige donaties.
    • Communicatiemiddelen Met Patreon kun je je eigen gemeenschap voor alleen leden opzetten en via het platform direct communiceren met je mecenassen. Je kunt ze ook toegang geven tot exclusieve inhoud en meer.
    • Flexibele lidmaatschapsopties en financieringsdoelen Met Patreon kun je meerdere niveaus van lidmaatschap instellen met verschillende voordelen, afhankelijk van het bedrag dat je klanten toezeggen.
    • Diverse makers Patreon is geschikt voor vele soorten makers, waaronder YouTubers, streamers, muzikanten, podcasters, kunstenaars en schrijvers.
    • Maak verbinding met uw WordPress site Patreon heeft een WordPress plugin die je op je website kunt installeren zodat je het maximale uit het verzamelen van Patreons kunt halen.

    Nadelen

    • Geen ingebouwde marketingtools Als je nog geen bestaand publiek of gemeenschap hebt om geld mee te verdienen, kan het moeilijk zijn om er een op te bouwen op Patreon. Het biedt niet veel in termen van promotiemiddelen en projecten hebben een lage vindbaarheid.
    • Censuur Patreon kwam een paar jaar geleden in opspraak toen het accounts verbood die naar eigen zeggen de gemeenschapsrichtlijnen schonden, die haatzaaien verbieden. Sommige conservatieve commentatoren beschouwen deze verboden echter als een aanval op de vrije meningsuiting en hebben het platform beschuldigd van politieke vooringenomenheid. Later werd een NGO-account verboden dat geld inzamelde voor het Oekraïense leger.
    • Ongeplafonneerde vergoedingen Patreon neemt een percentage van je inkomen (5%, 8% of 12%, afhankelijk van het plan waarvoor je je aanmeldt), in plaats van een vaste vergoeding. Dit betekent dat mensen met veel geld mogelijk honderden dollars per maand aan vergoedingen betalen.
    • Alleen abonnementen. Patreon is niet ingesteld op eenmalige betalingen, en de verplichting om een maandelijks terugkerend abonnement af te sluiten kan veel potentiële donateurs ervan weerhouden om te doneren.
    • Minder controle en eigendom Patreon is een platform van derden dat je niet bezit. Als zodanig heb je niet zoveel controle of eigendom als wanneer je je gemeenschap op je eigen website zou bouwen.
    • Slecht voor branding Als u Patreon gebruikt, zal uw publiek naar Patreon gaan voor uw eigen inhoud in plaats van uw eigen merkwebsite.

    Het beste Patreon-alternatief kiezen

    Tot zover onze opsomming van de beste Patreon alternatieven. Hopelijk heb je in deze lijst iets gevonden dat goed bij je publiek past.

    Als je nog steeds niet zeker weet welk platform je moet gebruiken, is hier een snelle herinnering aan onze top drie aanbevelingen (je kunt met geen van hen fout gaan):

      Als u nog steeds niet zeker bent, probeer dan een gratis plan of een van hun gratis proefversies.

      Wij hopen dat u dit bericht nuttig vond.

      Als u op zoek bent naar meer manieren om online te verkopen, bekijk dan onze berichten over online cursusplatforms, online abonnementenplatforms of de beste digitale producten om online te verkopen.

      Patrick Harvey

      Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.