32 Laatste TikTok-statistieken voor 2023: de definitieve lijst

 32 Laatste TikTok-statistieken voor 2023: de definitieve lijst

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Je kunt moeilijk iemand vinden die niet op zijn minst van TikTok heeft gehoord. De verslavende en controversiële app voor het delen van video's heeft de afgelopen jaren de ene na de andere krantenkop gehaald.

Ondanks het feit dat TikTok een van de nieuwere sociale netwerken is, en ondanks aanzienlijke uitdagingen (waaronder een dreigend verbod in de VS), heeft het de snelste groei van alle platforms ooit doorgemaakt.

Door deze razendsnelle groei is TikTok snel uitgegroeid tot een van de belangrijkste sociale platforms, vooral bij een jonger publiek, en heeft het een plaats verworven in de culturele tijdgeest.

Om bedrijven, marketeers en influencers een beter inzicht te geven in dit ontwrichtende nieuwe sociale platform, hebben we een lijst samengesteld met 32 van de nieuwste TikTok-statistieken.

Blader gerust door de lijst en gebruik deze statistieken, feiten en trends om uw strategie voor dit jaar te bepalen.

Laten we beginnen!

De beste keuzes van de redactie - TikTok-statistieken

Dit zijn onze meest interessante statistieken over TikTok:

 • TikTok is het 7e meest gebruikte sociale platform ter wereld. ( Bron: Statista1)
 • Er waren ongeveer 65,9 miljoen Amerikaanse TikTok-gebruikers in 2020. ( Bron: Statista2)
 • TikTok makers met 15.000 volgers of minder hebben hogere engagement rates. ( Bron: Statista10)

TikTok gebruiksstatistieken

Laten we eerst eens kijken naar enkele TikTok-statistieken die ons meer vertellen over hoeveel mensen het platform gebruiken en wie die gebruikers zijn.

1. TikTok is het 7e meest gebruikte sociale platform ter wereld.

Volgens de laatste beschikbare gegevens op het moment van schrijven staat TikTok op de 7e plaats op een lijst van de populairste sociale platforms naar maandelijkse actieve gebruikers. Het staat boven concurrerende platforms als Snapchat, maar loopt nog steeds achter op Instagram, WhatsApp, WeChat, YouTube en Facebook.

We mogen ook niet vergeten dat TikTok nog steeds snel groeit en geen tekenen van vertraging vertoont. Als ik een gokker was, zou ik wedden dat het binnen een paar jaar de top 5 zal bereiken.

Bron: Statista1

2. TikTok heeft 732 miljoen maandelijkse actieve gebruikers wereldwijd.

Hoewel 732 miljoen misschien niet veel lijkt in vergelijking met de 2,8 miljard van Facebook, is het toch ongelooflijk indrukwekkend als je bedenkt dat TikTok pas 5 jaar bestaat. Ter vergelijking: Facebook bestaat al 17 jaar (meer dan 3x zo lang) en het duurde ongeveer 7 jaar voordat Facebook het aantal gebruikers bereikte dat TikTok had.

Dit soort getallen zijn ook moeilijk te visualiseren, dus om het in perspectief te plaatsen: er zijn ongeveer 7,6 miljard mensen op aarde. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 10 mensen op aarde actief TikTok gebruikt.

Bron: Statista1

3. Er waren ongeveer 65,9 miljoen Amerikaanse TikTok-gebruikers in 2020.

Van de 732 miljoen gebruikers van TikTok komen er 65,9 miljoen uit de VS (ongeveer 11%). Daarmee is dit het belangrijkste land voor de adoptie van TikTok (buiten China / Douyin) - goed nieuws voor adverteerders en marketeers die zich op Amerikaanse consumenten richten.

Dat cijfer zal naar verwachting met ongeveer 22 procent stijgen op jaarbasis, wat betekent dat het platform in 2021 ongeveer 73,7 miljoen Amerikaanse gebruikers zal bereiken.

Indonesië is het land met het op één na grootste aandeel in de TikTok-gebruikersbasis, met ongeveer 22 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Daarna volgen Rusland met 16,4 miljoen en Japan met 12,6 miljoen gebruikers.

Bron: Statista2

4. ¼ van de Amerikaanse TikTok-gebruikers is tussen de 10 en 19 jaar oud.

Het is geen geheim dat TikTok populair is onder jongere gebruikers, dus het is geen verrassing dat de populairste leeftijdscategorie voor Twitter-gebruikers 10 tot 19 jaar is. 25% van de gebruikers zijn tieners in deze leeftijdscategorie.

Wat misschien iets verrassender is, is dat de leeftijdsverdeling van TikTok-gebruikers eigenlijk vrij gelijkmatig is. 22,4% van de gebruikers is 20-29 jaar, 21,7% is 30-39 jaar, 20,3% is 40-49 jaar en 11% is 50+.

Zoals u kunt zien, is er geen enorm verschil tussen deze cijfers, waaruit blijkt dat TikTok er goed in geslaagd is zijn doelgroep uit te breiden en gebruikers van alle leeftijden aan te spreken.

Bron: Statista3

5. Android-gebruikers besteden maandelijks ongeveer 13 uur aan TikTok.

Volgens onderzoek van AppAnnie en samengesteld door Hootsuite, besteden TikTok gebruikers die Android telefoons gebruiken ongeveer 13 uur per maand aan de app. Dit maakt het de vierde top sociale media app door cumulatieve tijdsbesteding. Het verslaat zelfs Instagram (een andere visuele sociale media app en een van TikTok's grootste rivalen), die een gemiddelde tijd per gebruiker van 10,3 uur heeft.

Bron: WeAreSocial/Hootsuite

6. 51% van de TikTok-gebruikers zijn mannen.

Terwijl 49% vrouw is. Dit betekent dat TikTok in feite een veel gelijkmatiger verdeling tussen mannen en vrouwen heeft dan de meeste sociale apps, die doorgaans meer op mannen gericht zijn. 59,7% van de Reddit-gebruikers is bijvoorbeeld man, en 56% van de Facebook-gebruikers.

Bron: WeAreSocial/Hootsuite

7. TikTok was de meest gedownloade app in 2020

2020 was een ongelooflijk jaar voor TikTok. De app stond bovenaan de wereldwijde downloadgrafieken van App Annie, vóór WhatsApp, Instagram en zelfs Facebook. In het eerste kwartaal van 2020 had de app maar liefst 315 miljoen downloads, het beste kwartaal van een app in de geschiedenis.

Bron: WeAreSocial/Hootsuite

8. Meer dan 50% van de TikTok-gebruikers hebben hun eigen inhoud geüpload

Een factor waardoor TikTok zich onderscheidt op de markt voor sociale media is de manier waarop het gebruikers aanmoedigt om hun eigen inhoud te creëren. Korte video's zijn eenvoudig en snel te maken met de creatieve bewerkingstools van TikTok, terwijl danstrends en memes gebruikers aanmoedigen om mee te doen en video's die ze leuk vinden na te maken.

Als gevolg daarvan zegt meer dan de helft van alle gebruikers dat ze hun eigen inhoud uploaden naar het platform. Op de meeste sociale platforms consumeren gebruikers inhoud, maar op TikTok creëren ze die.

Bron: GWI

Verwante lectuur: Hoe krijg je meer views op TikTok [13 bewezen strategieën].

9. ⅓ van de TikTok-gebruikers hebben een gemiddeld huishoudinkomen van $100K of meer.

Aan de oppervlakte lijkt dat vrij hoog en het suggereert dat TikTok-gebruikers ongewoon welvarend zijn gezien de jongere doelgroep - maar de waarheid vertelt een ander verhaal.

De realiteit is dat dit cijfer grotendeels te wijten is aan de verdeling van het huishoudinkomen in de VS en niet aan de werkelijke adoptiecijfers. In feite is de adoptie het grootst onder gebruikers uit huishoudens die minder dan 25.000 dollar per jaar verdienen.

Bron: Marketinggrafieken

10. Tik Tok is de 5e meest gezochte YouTube query

TikTok-video's zijn zo populair geworden dat ze zelfs hun weg hebben gevonden naar het concurrerende platform voor het delen van video's, YouTube.

Er is hier sprake van een interessante cross-over van sociale media: veel YouTube-gebruikers hebben de TikTok-app nog niet gedownload of willen TikTok-video's bekijken op desktop in plaats van mobiel.

Dus wat doen ze? Ze zoeken naar reuploads op YouTube. Als gevolg daarvan is TikTok nu de 5e meest populaire zoekopdracht op het platform.

Bron: WeAreSocial/Hootsuite

TikTok inkomstenstatistieken

Wil je meer weten over het soort omzetcijfers dat TikTok genereert? Bekijk de TikTok statistieken hieronder!

11. TikTok staat op de 2e plaats van alle apps als het gaat om consumentenuitgaven.

Volgens gegevens van App Annie heeft TikTok de tweede grootste consumentenbesteding van alle apps. Met 'consumentenbestedingen' bedoelen we alleen bestedingen via de App Stores van iOS of Google Play (in plaats van inkomsten uit mobiele handel/reclame). De enige app met grotere consumentenbestedingen was de razend populaire dating-app Tinder.

Bron: WeAreSocia/Hootsuite

12. Saoedi-Arabië is TikToks belangrijkste markt op basis van iOS-inkomsten.

TikTok genereerde alleen al in juni 2021 bijna 5 miljoen dollar via in-app inkomsten op iOS-apparaten in Saoedi-Arabië. Daarmee is het land goed voor bijna de helft van de totale inkomsten van TikTok via de Apple App Store. De VS kwam op de tweede plaats en genereerde in dezelfde periode 3 miljoen dollar.

Bron: Statista4

Zie ook: Instapage Review 2023: Een kijkje in hoe je snel een landingspagina maakt

13. Alleen al in februari 2020 genereerde de app 50,4 miljoen dollar aan uitgaven van gebruikers...

Als u op zoek bent naar directe omzet uit uw social media marketing inspanningen, kan TikTok het juiste platform voor u zijn. Met de app die ongeveer 50,4 miljoen dollar genereert in een enkele maand, is het veilig om te zeggen dat TikTok gebruikers geld hebben dat ze bereid zijn uit te geven op het platform.

Bron: Statista5

14. In totaal zal de app naar schatting 1 miljard dollar aan inkomsten hebben gegenereerd in 2020.

Er zijn geen officiële cijfers om te zeggen wat TikTok precies verdiende in 2020. Schattingen voorspellen echter dat de totale inkomsten van het bedrijf voor het jaar ongeveer 1 miljard dollar bedroegen. 2020 was een opvallend jaar voor TikTok, maar met de groei van het platform die zich zal voortzetten, is het waarschijnlijk dat het platform dit soort inkomsten zal blijven genereren in de komende jaren.

Bron: Reuters

15. ByteDance, de app die eigenaar is van TikTok, wordt gewaardeerd op ongeveer 250 miljard dollar.

Als je het nog niet wist, TikTok is eigenlijk eigendom van het moederbedrijf ByteDance Ltd. Het conglomeraat is ook eigenaar van Douyin (de Chinese versie van TikTok), Lark (een samenwerkingsplatform voor bedrijven) en Toutiao (een engine voor nieuwsaanbevelingen).

TikTok groeistatistieken

Zoals we al zeiden, heeft TikTok de snelste groei doorgemaakt van alle sociale media platformen. Hier zijn enkele statistieken die ons meer vertellen over de snelle groei van TikTok.

16. Tussen Q3 2019 en Q2 2020 steeg het gebruik van TikTok in de VS met 123%.

TikTok kende in 2020 een snelle groei in de VS en de rest van de wereld. Volgens Statista groeide het aantal gebruikers in de VS in minder dan een jaar tijd met 123%. De app groeide vooral in populariteit tijdens het begin van de COVID-19 pandemie doordat meer mensen tijd thuis doorbrachten. Deze opwaartse trend zette zich voort in 2020 en daarna.

Bron: Statista6

17. In januari 2021 was TikTok de op één na meest gedownloade app ter wereld...

Weet je nog dat we zeiden dat TikTok de meest gedownloade app was in 2020? Nou, het lijkt erop dat het dat momentum heeft vastgehouden dit jaar. Hoewel het iets is gedaald, is het nog steeds positie 2 in de downloadgrafiek, net achter berichten-app Telegram. Het is ook nog steeds de nummer 1 meest gedownloade app van de Apple Store in 2021.

Bron: Sensor Tower

18. TikTok zal naar verwachting 1,2 miljard maandelijkse actieve gebruikers bereiken tegen eind 2021.

Momenteel heeft de app bijna 800 miljoen maandelijkse actieve gebruikers, maar dit aantal zal naar verwachting het hele jaar door blijven groeien. Volgens gegevens van App Annie zal het aantal TikTok-gebruikers wereldwijd naar verwachting tegen het einde van het jaar 1,2 miljard bedragen.

Bron: App Annie1

19. De hoeveelheid tijd besteed aan TikTok is met 210% gestegen op jaarbasis.

Niet alleen neemt het aantal mensen dat TikTok gebruikt toe, maar ook de hoeveelheid tijd die gebruikers aan de app besteden. Volgens App Annie is de hoeveelheid tijd die gebruikers aan de app besteden elk jaar met ongeveer 210% gestegen, en deze gebruiksgroei zal naar verwachting tot in 2022 en daarna aanhouden.

Bron: App Annie2

20. Het aantal Amerikaanse TikTok-gebruikers zal naar verwachting toenemen tot 88,7 miljoen in 2024.

Het gebruik van TikTok heeft in 2020 een hoge vlucht genomen, maar uit voorspellingen blijkt dat het niet slechts een voorbijgaande trend is. TikTok zal snel blijven groeien in aantallen gebruikers en tijd die op de app wordt doorgebracht. Hoewel er in de VS enige weerstand is geweest tegen TikTok, laten de huidige voorspellingen zien dat het aantal gebruikers in de VS tegen 2024 naar verwachting 88,7 miljoen zal bedragen.

Bron: Statista2

TikTok creator statistieken

Wie zijn de meest succesvolle makers en beïnvloeders op TikTok? En hoe geven zij vorm aan de huidige trends op het platform? Hier zijn enkele TikTok-statistieken die licht werpen op die vragen.

21. In juli 2020 was Addison Rae de best verdienende TikTok-creator...

Addison Rae is een Amerikaanse tiener die een snelle opkomst naar roem op TikTok heeft meegemaakt. Nadat ze haar account had aangemaakt om dansvideo's te maken, kreeg de ster al snel een enorme aanhang. Hoewel ze niet zoveel volgers heeft als andere makers op het platform, is Addison naar verluidt de best verdienende en zou ze alleen al in 2020 ongeveer 5 miljoen dollar hebben verdiend.

Bron: Statista7

22. Charli D'Amelio is de meest gevolgde TikToker, met meer dan 124 miljoen volgers.

Charli D'Amelio steeg snel naar TikTok roem, en begon haar account pas in 2019. De in Connecticut geboren tiener werd snel populair op het platform met het maken van dansvideo's.

De meeste mensen, inclusief D'Amelio zelf, vinden het moeilijk om te begrijpen wat het was aan de tiener die leidde tot haar enorme populariteit, maar het is veilig om te zeggen dat TikTokers van haar houden. Vandaar dat ze de meest gevolgde TikToker is met meer dan 120 miljoen volgers.

Maar je hebt geen enorme aanhang nodig om een behoorlijk bedrag te verdienen op het platform. Lees meer in ons artikel Hoeveel TikTok volgers heb je nodig om geld te verdienen?

Bron: Statista8

23. Er zijn wereldwijd meer dan 100 duizend TikTok influencers

TikTok is een hub voor influencers aan het worden en concurreert op die manier sterk met Instagram. Volgens Statista waren er vanaf 2020 zo'n 106 duizend influencers die TikTok gebruikten, en dat aantal ligt inmiddels waarschijnlijk veel hoger. Dat maakt het vooral voor merken en social media marketeers een aantrekkelijker platform.

Bron: Statista9

24. TikTok-creators met 15.000 volgers of minder hebben hogere engagementsratio's

Als het gaat om TikTok, betekent meer volgers niet een betere betrokkenheid. Statista ontdekte zelfs dat makers met kleinere volgers een veel hogere betrokkenheid genereren.

Als betrokkenheid en gemeenschapsopbouw zijn wat je hoopt te bereiken met je TikTok-campagnes, dan kun je volgens deze statistiek misschien het beste samenwerken met influencers met 15.000 of minder.

Bron: Statista10

25. Macro influencers op TikTok verdienen gemiddeld $197 per post voor branded content

Influencer marketing is populair op TikTok, en er is een scala aan hoogwaardige influencers waar merken uit kunnen kiezen. Volgens officiële statistieken verdient de gemiddelde macro-influencer met een kleinere following op het platform ongeveer $197 per post. Evenzo verdienen mega-influencers met een veel groter aantal volgers gemiddeld meer dan $1500 per post.

Bron: Statista1

Verwante lectuur: 34 Laatste Influencer Marketing Statistieken &; Benchmarks.

Laten we vervolgens eens kijken naar enkele TikTok-statistieken die de aandacht vestigen op recente trends die de moeite waard zijn.

25. Entertainment is de populairste categorie op TikTok.

TikTok-gebruikers zijn niet op zoek naar politieke inzichten of bedrijfsadvies, ze zijn er maar voor één ding: puur vermaak. Content op het platform moet intrigerend, grappig of gewoon dom zijn als je views wilt krijgen. Het is dan ook geen verrassing dat de populairste categorie op het platform simpelweg 'vermaak' is.

Bron: Statista12

26. #Dance kreeg 181 miljard views wereldwijd op TikTok in 2020

Dansen is enorm populair op TikTok, of het nu gaat om professionele dansers die hun volgers in vervoering brengen of beroemdheden die de nieuwste TikTok-trend proberen. Danstrends zijn iets waar schijnbaar elke maker en gebruiker graag aan meedoet, vandaar dat #Dance in 2020 bijna 200 miljard keer is bekeken op het platform.

Bron: Statista12

27. Jimmy Fallons #Tumbleweed uitdaging heeft meer dan 38 miljoen keer bekeken...

De groei van het gebruik van TikTok is de afgelopen jaren wijdverspreid geweest, en het is zelfs gelukt om de weg naar de reguliere media te vinden. Zelfs beroemdheden als Jimmy Fallon, gastheer van de altijd populaire Tonight Show, hebben TikTok gebruikt als onderdeel van hun tv-shows. Fallons TikTok-uitdaging #Tumbleweed heeft tot nu toe meer dan 38 miljoen keer bekeken.

Bron: TikTok

28. De meest bekeken video van 2020 was Bella Poarch's vertolking van "M to the B".

Een van de populairste inhoudsformaten op TikTok is het nemen van liedjes of audio en daarop lipsynchen. In de populairste video van 2020 doet een maker precies dit. In de video doet de extreem populaire maker Bella Poarch lipsynchen op het Britse rapnummer "M to the B". De video heeft meer dan 500 miljoen views en is daarmee de meest bekeken clip van 2020.

Bron: Newsweek

TikTok-marketingstatistieken

Geïnteresseerd in het gebruik van TikTok als een social media marketing kanaal? Hier zijn enkele TikTok statistieken om uw campagne te informeren.

29. 10% van de B2C-marketeers gebruikt TikTok

Hoewel TikTok misschien niet de beste route is voor B2B-marketeers, wordt het steeds populairder bij B2C-marketeers. Ongeveer 10% gebruikt het platform al voor marketing en de verwachting is dat dit aantal zal toenemen.

Met de hoge betrokkenheid van TikTok en de hoge consumentenbestedingen is het gemakkelijk te zien waarom het een geweldig platform zou zijn om op te nemen in een B2C-marketingstrategie.

Bron: Statista13

30. Guinness World Records is het meest gevolgde merk op TikTok

Veel merken hebben nu een aanwezigheid op TikTok, maar het zijn meestal merken die zich echt kunnen engageren met het platform die het goed doen. TikTok-gebruikers houden van een uitdaging of een trending hashtag, daarom is het geen verrassing dat Guinness World Records de grootste aanhang heeft van alle merken op het platform.

TikTok is een plek geworden waar mensen voortdurend proberen indruk te maken op hun volgers en records te verbreken, en Guinness World Records is er voor. Andere merken die veel volgers hebben op het platform zijn Roblox en Red Bull.

Bron: Statista14

31. Het meest besproken merk op TikTok in 2020 was Shien

Shien staat bekend om zijn agressieve gebruik van influencer marketing op social media platforms. Maar op hun marketingstrategie valt niets aan te merken, zeker niet als het gaat om TikTok. Het merk verzekerde zich van de titel van meest besproken merk op TikTok in 2020.

Andere merken die in 2020 veel hype kregen van TikTok influencers waren onder andere Barstool sports en Netflix.

Bron: Statista15

32. TikTok heeft de hoogste betrokkenheid van alle sociale media-apps.

Volgens een studie geciteerd door Startup Bonsai heeft TikTok de hoogste engagement rate in vergelijking met andere social media apps. Voor accounts met 100.000+ volgers kunnen marketeers engagement rates van 5,3% verwachten op TikTok, wat minstens 4% hoger is dan Instagram, en Twitter.

Dat betekent dat marketeers op TikTok meer volgers, likes, shares en comments kunnen verwachten dan op andere apps. Dat is geweldig nieuws voor merken die sterke communities willen opbouwen en hun naamsbekendheid willen vergroten.

Zie ook: 28 Laatste Social Media Statistieken voor 2023: Wat is de staat van Social Media?

Bron: Startup Bonsai

Infographic: 12 TikTok statistieken & feiten

We hebben deze TikTok-statistieken samengevat in een infographic die je op je blog kunt publiceren.

Let op: Als u deze infographic opnieuw wilt publiceren, sla de afbeelding dan op uw computer op, upload hem naar uw blog en vermeld een link naar dit bericht.

TikTok-statistieken bronnen

 • App Annie1
 • App Annie2
 • Bloomberg
 • GWI
 • Marketinggrafieken
 • Newsweek
 • Reuters
 • Sensor Toren
 • Startup Bonsai
 • Statista1
 • Statista2
 • Statista3
 • Statista4
 • Statista5
 • Statista6
 • Statista7
 • Statista8
 • Statista9
 • Statista10
 • Statista11
 • Statista12
 • Statista13
 • Statista14
 • Statista15
 • TikTok
 • WeAreSocial/Hootsuite

Laatste gedachten

Tot zover onze lijst met de laatste TikTok statistieken, feiten en trends!

Hopelijk hebben deze TikTok-statistieken meer licht geworpen op dit opwindende nieuwe platform en u geholpen een beter inzicht te krijgen in waar het in uw sociale strategie zou kunnen passen.

Op zoek naar meer statistieken? Bekijk deze artikelen:

 • Sociale media statistieken
 • Facebook statistieken
 • Instagram statistieken
 • Pinterest statistieken

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.